DIASKEDASI.INFO

Η διασκέδαση On Line

Σαν σήμερα 23 Ιουλίου ας θυμηθούμε τι έγινε

Tsarouxis-Mines-Ioulis

Σαν σήμερα 23 Ιουλίου
ας θυμηθούμε τι έγινε

από τον Mr George Almanac

Εορτάζουν
Προφήτου Ιεζεκιήλ
Ιερομαρτύρων Απολλιναρίου και Βιταλίου επισκόπων Ραβέννης

23 Ιουλίου

Γεγονότα σαν σήμερα

776 π.Χ.: Αρχίζουν στην Ολυμπία οι πρώτοι Ολυμπιακοί Αγώνες.

1632: Πάνω από 300 άποικοι αναχωρούν για τη Νέα Γαλλία από τη Διέππη.

1548: Η Μαίρη, βασίλισσα της Σκοτίας, φεύγει σε ηλικία έξι ετών από την πατρίδα της για να συναντήσει στη Γαλλία τον μέλλοντα σύζυγό της, το διάδοχο του θρόνου, Φραγκίσκο.

1793: Το Βασίλειο της Πρωσίας ξανακατακτά το Μάιντς από τη Γαλλία.

1821: Οι Έλληνες, με επικεφαλής τον πρίγκιπα Αλέξανδρο Καντακουζηνό, καταλαμβάνουν τη Μονεμβασιά. Είναι το πρώτο κάστρο που πέφτει στα χέρια των επαναστατών.

1825: Ο Ελληνικός Στόλος πετυχαίνει την άρση του ναυτικού αποκλεισμού του Μεσολογγίου από τους Οθωμανούς.

1827: Η πρώτη κολυμβητική σχολή ανοίγει στη Βοστόνη. Στο πρώτο μάθημα ένας μαθητής μαθαίνει να κινεί τα μέλη του κρεμασμένος από ένα στύλο.

1829: Στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, ο Γουίλιαμ Όστιν Μπαρτ λαμβάνει δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για τον τυπογράφο, πρόδρομο της γραφομηχανής.

1833: Με βασιλικό διάταγμα, η Εκκλησία της Ελλάδος ανακηρύσσεται αυτοκέφαλη και υπάγεται στο κράτος. Η μονομερής αυτή ενέργεια δεν αναγνωρίζεται από το Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως.

1858: Η βρετανική Κυβέρνηση επιτρέπει τη συμμετοχή Εβραίων στο Κοινοβούλιο.

1888: Ο Τζον Ντάνλοπ λαμβάνει δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για το ελαστικό τροχοφόρου, πατεντάρει το λάστιχο αυτοκινήτου με σαμπρέλα.

1900: Ο Καναδάς, πιεσμένος από την επεκτεινόμενη μετανάστευση, κλείνει τις "πόρτες" σε φτωχούς και εγκληματίες.

1903: Η εταιρεία Ford πουλά στο Ντιτρόιτ το πρώτο της αυτοκίνητο, το μοντέλο Α, το οποίο κοστίζει 850 δολάρια κι αναπτύσσει τελική ταχύτητα 48 χλμ. / ώρα. Σχεδιαστής του είναι ο Χένρι Φορντ.

1904: Στο Σεντ Λιούις του Μισούρι, ο Τσαρλς Μέντσες εφευρίσκει το χωνάκι για το παγωτό.

1909: Σύμφωνα με πληροφορίες, βρίσκεται η σποδός (στάχτη) του Βούδα κοντά στη Πεσαβάρ.

1911: Η Κωνσταντινούπολη ερημώνει μετά από τεράστια πυρκαγιά. Στάχτη γίνονται 7.000 σπίτια.

1912: Επιστρέφει στην Αθήνα ο Κωνσταντίνος Τσικλητήρας μετά τις επιτυχίες του στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Στοκχόλμης και στους διεθνείς αγώνες του Βερολίνου και αποβιβάζεται στο σιδηροδρομικό σταθμό Πελοποννήσου, όπου ο λαός του επιφυλάσσει ενθουσιώδη υποδοχή.

1914: Η Αυστροουγγαρία αποστέλλει τελεσίγραφο στη Σερβία, μετά τη δολοφονία του αρχιδούκα της Αυστρίας διαδόχου Φερδινάρδου από Σέρβο, αξιώνοντας αποζημιώσεις. Η μεταξύ τους διαμάχη θα οδηγήσει στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

1921: Ο Κεμάλ συγκεντρώνει για την τελευταία του άμυνα στις γραμμές του Σαγγάριου δύναμη 45-50 χιλιάδων ανδρών.

1926: Η εταιρεία «Φοξ Φιλμ» αγοράζει τα δικαιώματα από τη «Μουβιτάουν» για να μπορεί να εγγράφει ήχο στις κινηματογραφικές ταινίες.

1929: Η φασιστική κυβέρνηση Μουσολίνι απαγορεύει τη χρήση ξένων λέξεων στην Ιταλία. Πρώτο θύμα το ποδόσφαιρο, του οποίου η ορολογία εξιταλίζεται.

1930: Στην Ιταλία, 2.500 είναι οι νεκροί και 4.250 οι τραυματίες από τον καταστροφικό σεισμό που πλήττει την περιοχή της Νάπολης και της Απουλίας.

1937: Μεταδίδεται ραδιοφωνικά το πρώτο θεατρικό έργο του Όρσον Γουέλς.

1939: Στις ΗΠΑ, ο Πρόεδρος Ρούσβελτ ζητά από το Κογκρέσο να αναθεωρήσει την Πράξη Ουδετερότητας για να επιτραπούν οι εξαγωγές όπλων.

1942: Ο Ναπολέων Ζέρβας ιδρύει τις ΕΟΕΑ (Εθνικές Ομάδες Ελλήνων Ανταρτών).

1949: Ο Τίτο κλείνει τα στρατόπεδα του «Δημοκρατικού Στρατού» που λειτουργούν σε γιουγκοσλαβικό έδαφος.

1952: Ιδρύεται η Ευρωπαϊκή Κοινότητα Άνθρακα και Χάλυβα.

1952: Μία ομάδα αξιωματικών του αιγυπτιακού στρατού καταλαμβάνει το Κάιρο και άλλες πόλεις . Τρεις ημέρες αργότερα το πραξικόπημα χαρακτηρίζεται επανάσταση. Ο βασιλιάς Φαρούκ παραιτείται και εγκαταλείπει τη χώρα.

1953: Αρχίζει η δίκη του συλληφθέντος κομμουνιστή Νίκου Πλουμπίδη και των συνεργατών του στο Στρατοδικείο Αθηνών. Θα εκτελεστεί στις 14 Αυγούστου της ίδιας χρονιάς.

1959: Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Ρίτσαρντ Νίξον ξεκινά την επίσκεψή του στην ΕΣΣΔ.

1960: Η Μπέτσι Ροουλς γίνεται η πρώτη γκόλφερ, που κερδίζει το US Open για τέταρτη φορά.

1962: Η "Τελσταρ" εκπέμπει το πρώτο υπερατλαντικό ζωντανό τηλεοπτικό σήμα.

1967: Αστυνομική επιδρομή αργά τη νύχτα σε μπαρ του Ντιτρόιτ στο Μίσιγκαν των ΗΠΑ, προκαλεί επεισόδια από Αφροαμερικανούς στην πόλη, με αποτέλεσμα 43 άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους.

1968: Ανταλλαγή πυροβολισμών λαμβάνει χώρα στο Κλίβελαντ, μεταξύ μίας μαχητικής οργάνωσης μαύρων και της αστυνομίας του Κλίβελαντ. Κατά τη διάρκεια της ανταλλαγής των πυροβολισμών, αρχίζουν ταραχές που θα διαρκέσουν πέντε ημέρες.

1970: Αεροπειρατεία σημειώνεται στο αεροδρόμιο του Ελληνικού. Άραβες ζητούν από την ελληνική Κυβέρνηση την απελευθέρωση συντρόφων τους.

1971: Το Σουδάν εκτελεί τέσσερα άτομα που κατηγορούνται για απόπειρα πραξικοπήματος.

1974: Πνιγμένη στο αίμα του εγκλήματος στην Κύπρο, η χούντα της Αθήνας καταρρέει. Σε σύσκεψη με τη συμμετοχή και πολιτικών, αποφασίζεται να κληθεί από το Παρίσι ο Κωνσταντίνος Καραμανλής. Στην Κύπρο, παραιτείται από την προεδρία ο διορισμένος Νίκος Σαμψών και τη θέση του παίρνει ο Γλαύκος Κληρίδης.

1979: Στο Ιράν, ο Χομεϊνί απαγορεύει τη μετάδοση μουσικής από το ραδιόφωνο, ισχυριζόμενος ότι, συντελεί στη διαφθορά των νέων.

1982: Αρχίζει διάλογος μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας για τις διαφορές των δυο χωρών.1986: Στο Λονδίνο, ο πρίγκιπας Άντριου, δούκας του Γιορκ, παντρεύεται τη Σάρα Φέργκιουσον στο αββαείο του Γουέστμινστερ.

1984: Παραιτείται για πρώτη φορά μία "Μις Αμερική", η Βανέσα Γουίλιαμς, μετά από γυμνή φωτογράφηση στο περιοδικό "Πέντχαουζ".

1986: Στο Λονδίνο, ο πρίγκιπας Άντριου, δούκας του Γιορκ, παντρεύεται τη Σάρα Φέργκιουσον στο αβαείο του Γουέστμινστερ.

1990: Κάτω από συνθήκες φόρτισης και όξυνσης, επικυρώνονται από τη Βουλή η νέα ελληνοαμερικανική αμυντική συμφωνία, με ψήφους μόνο της ΝΔ.

1991: Στις Φιλιππίνες, 435 είναι οι νεκροί από την έκρηξη του ηφαιστείου Πινατούμπο.

1992: Αρχίζει στον Βόλο η δίκη για το θάνατο του καθηγητή Νίκου Τεμπονέρα, ο οποίος δολοφονήθηκε στις μαθητικές εξεγέρσεις στην Πάτρα.Κύριος κατηγορούμενος ο Γιάννης Καλαμπόκας.

1993: Στη Βρετανία, ο Τζον Μέιτζορ κερδίζει ψήφο εμπιστοσύνης στη Βουλή, προετοιμάζοντας το δρόμο για την επικύρωση της Συνθήκης του Μάαστριχτ.

1994: Στη Γαλλία, βγαίνει από το νοσοκομείο μετά την εγχείρηση προστάτη, ο Πρόεδρος Φρανσουά Μιτεράν.

1995: Στην Ιαπωνία, σε ύψος ρεκόρ φτάνει η αποχή στις βουλευτικές εκλογές, ξεπερνώντας το 50%.

1997: Στην Αλβανία, την παραίτησή του υποβάλλει εγγράφως ο Πρόεδρος Σαλί Μπερίσα κατά την πρώτη σύνοδο της νέας Βουλής.

2000:  Αμερικανός Λανς Άρμστρογκ κερδίζει για δεύτερη συνεχή φορά τον Tour de France. O Άρμοστρογκ θα κερδίσει άλλες 3 φορές τον περίφημο αγώνα και το 2003 θα γίνει ο πέμπτος ποδηλάτης μετά τους Ιντουρέν, Μερξ, Ανκετιλ, Ινό με 5 νίκες. Από τους μεγαλύτερους σύγχρονους ποδηλάτες, ο Άρμοστρογκ χρειάστηκε πρώτα να νικήσει τον καρκίνο το 1997 προτού επανέλθει δριμύτερος στους αγώνες.

2002: Ένα ακόμη άτομο, που φέρεται ως μέλος της 17Ν, ο 37χρονος δάσκαλος Κωνσταντίνος Τέλιος, παραδίνεται μόνος του στην Ασφάλεια Θεσσαλονίκης δηλώνοντας ότι, μετείχε σε χτυπήματα της τρομοκρατικής οργάνωσης με το κωδικό όνομα "Μάρκος". Κατά τις πρώτες ανακρίσεις, εμφανίζεται να μην ανήκει στους κύριους εκτελεστές, αλλά να διαδραματίζει δευτερεύοντα ρόλο στην τρομοκρατική οργάνωση. Ο Τέλιος μάλιστα χαρακτηρίζει ως πιτσιρικάδες τα μέλη της 17Ν και πατεράδες τα μέλη του Επαναστατικού Λαϊκού Αγώνα (ΕΛΑ).

2005: Τρεις βόμβες εκρήγνυνται στην πόλη Σαρμ ελ Σέικ της Αιγύπτου και σκοτώνονται 98 άτομα.

2007: Ένα πυροσβεστικό αεροπλάνο  CL-415 Καναντέρ συντρίβεται στα Στύρα Εύβοιας, στη διάρκεια κατάσβεσης πυρκαγιάς.

2011: Η βρετανίδα τραγουδίστρια Έιμι Γουάινχαουζ βρίσκεται νεκρή στο σπίτι της στο Λονδίνο και προστίθεται στην τραγική λίστα των καλλιτεχνών που έχασαν τη ζωή τους στα 27 τους χρόνια.

2012: Σειρά βομβιστικών επιθέσεων στο Ιράκ σκοτώνει 107 άτομα

 

Γεννήσεις σαν σήμερα

1888 – Ρέιμοντ Τσάντλερ, αμερικανός συγγραφέας αστυνομικών μυθιστορημάτων, δημιουργός του ντετέκτιβ Φίλιπ Μάρλοου. (Θαν. 26/3/1959)

1892 – Πέτρος Πετρίδης, συνθέτης, από τους πρωτεργάτες της «Εθνικής Σχολής». (Θαν. 1977)

1892 – Χαϊλέ Σελασιέ, αυτοκράτορας της Αιθιοπίας.

1901 - Ότο Χέκμαν, Γερμανός αστρονόμος, , που ασχολήθηκε με τις θέσεις των αστέρων και τις εφαρμογές της θεωρίας της Σχετικότητας στην αστρονομία.
Εργαστηκε στα αστεροσκοπεία των Πανεπιστημίων της Βόννης (1925 – 1927) και του Γκέτινγκεν (1927 – 1935), ενώ διετέλεσε διευθυντής του αστεροσκοπείου του Αμβούργου (1941).
Ο Χέκμαν οργάνωσε ένα διεθνές πρόγραμμα για τη φωτογράφιση και χαρτογράφηση των αστέρων του βορείου ημισφαιρίου.
Το 1931, απέδειξε ότι, εφόσον η ύλη είναι ομοιόμορφα κατανεμημένη στο Σύμπαν και ισότροπη (δηλ. έχει τις ίδιες ιδιότητες προς όλες τις διευθύνσεις), η θεωρία της γενικής Σχετικότητας είναι δυνατό να οδηγήσει τόσο σε ένα ανοικτό (Ευκλείδειο), όσο και σε ένα κλειστό Σύμπαν.
Κατά τη διάρκεια της 10ετίας του 1950, σε συνεργασία με τον Σύκινγκ (Engelbert Schucking), απέδειξε ότι ένα διαστελλόμενο Σύμπαν πρέπει να πραγματοποιεί ορισμένη απόλυτη περιστροφή, γεγονός που θα επηρέαζε ιδιαίτερα την επιλογή ενός εξελίξιμου κοσμολογικού προτύπου.
Με τη συνεργασία μερικών άλλων αστεροσκοπείων εξέδωσε, το 1969, τον Τρίτο Κατάλογο της Γερμανικής Αστρονομικής Εταιρείας, που περιέχει φωτογραφίες και χάρτες των αστέρων του βόρειου ημισφαίριου.
Το 1931, ισχυρίστηκε ότι η θεωρία της Σχετικότητας οδηγεί τόσο σε ένα ανοιχτό (Ευκλείδειο), όσο και σε ένα κλειστό Σύμπαν.

1905: Αρτέμ Μικογιάν, σοβιετικός αεροναυπηγός. Μαζί με τον Μιχαήλ Γκούροβιτς σχεδίασε τα περίφημα σοβιετικά μαχητικά MiG (από τα αρχικά των επωνύμων τους).

1920 – Αμαλία Ροντρίγκεζ, Πορτογαλίδα τραγουδίστρια

1942: Δημήτρης Λιαντίνης, Έλληνας φιλόσοφος

1957 – Νίκος Γκάλης, Έλληνας καλαθοσφαιριστής, γεννήθηκε στο Νιου Τζέρσεϊ των ΗΠΑ ο Νίκος. Εξελίχθηκε στη μεγαλύτερη μορφή του ελληνικού μπάσκετ και ταυτίστηκε με την τεράστια επιτυχία της κατάκτησης του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος του 1987.

1961 – Γούντι Χάρελσον, Αμερικανός ηθοποιός.

1973 – Μόνικα Λεβίνσκι, εργαζόμενη στον Λευκό Οίκο.

1974 – Μόρις Γκριν, αμερικανός αθλητής του στίβου.

1989 – Ντάνιελ Ράντκλιφ, Βρετανός ηθοποιός.

1979 – Άντα Λιβιτσάνου, Ελληνίδα ηθοποιός.

1965 – Saul Hudson «Slash», κιθαρίστας των Guns n’ Roses.

 

Θάνατοι σαν σήμερα

1757 – Ντομένικο Σκαρλάτι, Ιταλός μουσουργός.

1773 – Τζορτζ Έντουαρντς, Άγγλος φυσιοδίφης.

1875 – Ισαάκ Σίνγκερ, αμερικανοεβραίος εφευρέτης της ραπτομηχανής, την οποία παρουσίασε το 1851, εγκαινιάζοντας τη μέθοδο της σταυροβελονιάς. (Γεν. 27/10/1811)

1885 – Οδυσσεύς Γκραντ, 18ος πρόεδρος των Η.Π.Α.

1916 – Ουίλιαμ Ράμσεϊ, Σκωτσέζος χημικός, βραβευμένος με το Νόμπελ Χημείας το 1904.

1919 – Σπυρίδων Λάμπρος, Έλληνας ιστορικός και πολιτικός.

1923 – Πάντσο Βίλα, Μεξικανός επαναστάτης.

1957 – Τζουζέπε Τομάσι Ντι Λαμπεντούζα, ιταλός ευγενής και συγγραφέας του Γατόπαρδου, που μετέφερε επιτυχημένα στον κινηματογράφο ο Λουκίνο Βισκόντι. (Γεν. 23/12/1896)

1966 – Μοντγκόμερι Κλιφτ, Αμερικανός ηθοποιός.

 1982 – Γιώργος Γαβριηλίδης, Έλληνας ηθοποιός.

 1996 – Αλίκη Βουγιουκλάκη, Ελληνίδα ηθοποιός.

1996 – Παρθένιος Γ', Πατριάρχης Αλεξανδρείας.

2003 – Υβόν Σανσόν, Ελληνίδα ηθοποιός, που μεταξύ άλλων πρωταγωνίστησε στην ταινία «Μια ζωή την έχουμε» μαζί με τον Δημήτρη Χορν.

2011 – Έιμι Γουάινχαουζ, αγγλίδα τραγουδίστρια που πεθαίνει στο Κάμντεν του Λονδίνου σε ηλικία 27 ετών, ίσως το πλέον ελπιδοφόρο ταλέντο της γενιάς της.

2012 – Σάλι Ράιντ, φυσικός και αστροναύτισσα, η πρώτη Αμερικανίδα που ταξίδεψε στο διάστημα. (Γεν. 26/5/1951)