DIASKEDASI.INFO

Η διασκέδαση On Line

Σαν σήμερα 15 Ιουλίου ας θυμηθούμε τι έγινε

Tsarouxis-Mines-Ioulis

Σαν σήμερα 15 Ιουλίου
ας θυμηθούμε τι έγινε

από τον Mr George Almanac

Εορτάζουν
Αγίου Βλαδιμήρου βασιλέως Ρωσίας, (Βλαδίμηρος, Βλαντίμηρος)
Αγίων Κηρύκου και Ιουλίττης Μεγαλομαρτύρων, (Κήρυκος, Ιουλίτα, Ιουλίττα, Ιουλίττη, Ιουλίτη, Γιουλίττα, Γιουλίτα, Γιουλίττη, Γιουλίτη)

15 Ιουλίου

Γεγονότα σαν σήμερα

484 π.Χ.: Εγκαίνια του ναού του Κάστορα και του Πολυδεύκη στην αρχαία Ρώμη.

763 π.Χ.: Οι Ασσύριοι καταγράφουν μια έκλειψη ηλίου πάνω στην οποία βασίστηκε η χρονολόγηση της ιστορίας της Μεσοποταμίας.

301 π.Χ: Μάχη στην Ιψό της Φρυγίας, μεταξύ των επιγόνων του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Οι συνασπισμένες δυνάμεις του Σελεύκου, του Πτολεμαίου, του Κασσάνδρου και του Λυσιμάχου νικούν τον Αντίγονο και το γιο του, το Δημήτριο τον Πολιορκητή. Το κράτος των Μακεδόνων κομματιάζεται οριστικά.

280 π.Χ: Ο βασιλιάς της Ηπείρου Πύρρος νικά στην Ηράκλεια της Κάτω Ιταλίας τους Ρωμαίους, που έχουν μεγάλες απώλειες. Αλλά μεγάλες απώλειες έχει και ο στρατός των εισβολέων. Από μερικές τέτοιες νίκες του Πύρρου στην Ιταλία βγήκε η έκφραση «πύρρειος νίκη» που επιζεί μέχρι σήμερα.

717: Αραβοβυζαντινοί πόλεμοι: Ο Μασλαμά ιμπν Αμπντ αλ-Μαλίκ αρχίζει τη Δεύτερη Πολιορκία της Κωνσταντινούπολης από τους Άραβες, η οποία θα διαρκέσει σχεδόν ένα χρόνο.

1099: Οι Σταυροφόροι καταλαμβάνουν το Ναό της Αναστάσεως στην Ιερουσαλήμ. Ο επικεφαλής της Α' Σταυροφορίας Γοδεφρείδος ντε Μπουγιόν κυριεύει τα Ιεροσόλυμα για λογαριασμό των χριστιανών και την ανακηρύσσει πρωτεύουσα του βασιλείου του.

1149: Η Εκκλησία του Παναγίου Τάφου, αφιερώνεται στο μέρος, όπου πιστεύεται, ότι ενταφιάστηκε ο Ιησούς.

1207: Ο Ιωάννης της Αγγλίας, εκδιώκει τους μοναχούς του Καντέρμουρι, επειδή υποστήριξαν τον αρχιεπίσκοπο του Κάντερμπερι Στίβεν Λάνκγτον.

1240: Ένα στράτευμα του Νόβγκοροντ υπό την ηγεσία του Αλεξάνδρου Νιέφσκι νικά τους Σουηδούς στη μάχη του Νέβα.

1381: Στη Βρετανία, ο Τζον Μπολ, ένας από τους πρωτεργάτες της Επανάστασης των Αγροτών, η οποία ήταν εναντίον της πολιτικής του κράτους για τους φόρους, εκτελείται παρουσία του Ριχάρδου Β της Αγγλίας.

1410: Το Τάγμα των Τευτόνων Iπποτών υφίσταται συντριπτική ήττα από τις ενωμένες δυνάμεις του Βασιλείου της Πολωνίας και του Μεγάλου Δουκάτου της Λιθουανίας στο Γκρούνβαλντ.

1667: Ο γιατρός Ζαν Μπατίστ Ντενίς πραγματοποιεί την πρώτη μετάγγιση αίματος.

1685: Στην Αγγλία, ο Δούκας του Μονμούθ εκτελείται στο Τάουερ Χιλ, μετά την ήττα του στη μάχη του Σέντγκεμορ, που διεξήγαγε προκειμένου να κερδίσει το θρόνο.

1799: Κατά τη διάρκεια της γαλλικής εκστρατείας στην Αίγυπτο, στο Αιγυπτιακό χωριό Ροζέτα (Ρασίντ στα αραβικά), ο Γάλλος λοχαγός Πιέρ Μπουράρντ βρίσκει την Στήλη της Ροζέτας, μία πέτρινη τρίγλωσση επιγραφή με το ίδιο κείμενο σε ιερογλυφικά, δημώδη αιγυπτιακά και αρχαία ελληνικά, με αποτέλεσμα να αρχίσει η αποκρυπτογράφηση των ιερογλυφικών.

1815: Ο Ναπολέων Βοναπάρτης παραδίδεται από το πλοίο HMS Bellerophon.

1823: Πυρκαγιά καταστρέφει την αρχαία Βασιλική του Αγίου Παύλου Εκτός των Τειχών στη Ρώμη.

1834: Η Ισπανική Ιερά Εξέταση διαλύεται επίσημα μετά από σχεδόν 356 χρόνια.

1862: Κατά τον Αμερικανικό Εμφύλιο, η Συνομοσπονδία σπάει τη θαλάσσια πολιορκία στο Βίκσμπεργκ, στο Μισισιπή.

1870: Η Τζόρτζια γίνεται η τελευταία από τις πρώην Συνομόσπονδες Πολιτείες της Αμερικής που επιστρέφει στην Ένωση.

1870: Δημιουργούνται στον Καναδά η επαρχία Μανιτόμπα και τα Βορειοδυτικά Εδάφη, τα οποία είχαν παραχωρηθεί στη χώρα από την Εταιρεία του Κόλπου Χάντσον.

1888: Το ηφαιστειακό όρος Μπαντάι εκρήγνυται σκοτώνοντας εκατοντάδες άτομα, στο νομαρχιακό διαμέρισμα Φουκουσίμα στην Ιαπωνία.

1892: Φοιτητικές ταραχές ξεσπούν στην Αθήνα, λόγω της επιβολής διδάκτρων στο Πανεπιστήμιο από την κυβέρνηση του Χαρίλαου Τρικούπη.

1896: Τσουνάμι χτυπά τις ακτές της Ιαπωνίας και σκοτώνει πάνω από 22.000 ανθρώπους.

1900: Κατά τη διάρκεια των τελικών του στίβου των Ολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού, οι Αμερικανοί αθλητές δεν λαμβάνουν μέρος για θρησκευτικούς λόγους, καθώς είναι Κυριακή.

1901: Στο Πίτσμπουργκ των ΗΠΑ, 74.000 εργάτες χαλυβουργείων κατέρχονται σε απεργία.

1902: Αρχίζουν στο Παρίσι οι εργασίες της Διεθνούς Διάσκεψης κατά του Δουλεμπορίου.

1910: Η κατάσταση για τους Έλληνες της Μακεδονίας είναι απελπιστική, καθώς οι Τούρκοι, με το πρόσχημα της αναζήτησης όπλων, υποβάλουν τους Έλληνες σε κάθε είδους εξευτελισμό.

1913: Στη Βρετανία, η Βουλή των Κοινοτήτων τάσσεται υπέρ του Νόμου περί Αυτοδιάθεσης της Ιρλανδίας. Η Βουλή των Λόρδων, όμως, απορρίπτει για δεύτερη συνεχή φορά την πρόταση.

1916: Ιδρύεται στο Σιάτλ από τον 35χρονο Γουίλιαμ Μπόινγκ, με μετοχικό κεφάλαιο 100.000 δολαρίων, η Pacific Aero Products, που θα γράψει την ιστορία της αεροναυπηγικής. Χρόνια αργότερα θα μετονομασθεί σε Boeing.

1918: Κοντά στον ποταμό Μαρν, στη βορειοανατολική Γαλλία, αρχίζει η δεύτερη Μάχη του Μαρν, κατά τον Α Παγκόσμιο Πόλεμο. Η νίκη των Συμμάχων, μετά από τρεις εβδομάδες, ανακόπτει την πορεία των Γερμανών προς το Παρίσι.

1925: Στο Ιράκ, εγκαινιάζεται στη Βαγδάτη το πρώτο Κοινοβούλιο από τον βασιλιά Φεϊζάλ.

1927: 84 διαδηλωτές σκοτώνονται από την αυστριακή αστυνομία στη Βιέννη.

1930: Στην Ελλάδα, σημειώνεται διάσταση μεταξύ κράτους και Εκκλησίας για τη ρευστοποίηση της μοναστηριακής περιουσίας.

1931: Ο Κιντ Τσοκολέιτ, κατά κόσμος Ελίχιο Σαλντάνα, είναι ο πρώτος Κουβανός παγκόσμιος πρωταθλητής στο μποξ.

1944: Κατά τη διάρκεια του Β Παγκοσμίου Πολέμου, η Αμερική καταλαμβάνει την Σαϊπάν.

1945: Πραγματοποιείται στην έρημο του Λος Άλαμος, των ΗΠΑ, η πρώτη δοκιμή ατομικής βόμβας.

1949: Δύο διάσημοι Τσέχοι τενίστες, οι Ντρόμπνι και Τσερνίκ, ζητούν πολιτικό άσυλο στις ΗΠΑ.

1951: Διασπάται η ΕΠΕΚ (Εθνική Προοδευτική Ένωσις Κέντρου) του Πλαστήρα, με την αποχώρηση του Τσουδερού και άλλων βουλευτών.

1953: Κάνει πρεμιέρα στο Roxy Theater της Νέας Υόρκης, η ταινία της Μέριλιν Μονρό "Οι άνδρες προτιμούν τις ξανθιές".

1954: Πρώτη πτήση του Boeing 367-80, πρωτότυπου τόσο για τη σειρά Boeing 707 όσο και για το C-135.

1958: Στη Βηρυτό του Λιβάνου, αποβιβάζονται 5.000 Αμερικανοί πεζοναύτες, προκειμένου να προστατέψουν τη φιλοδυτική κυβέρνηση της χώρας.

1960: Η Γαλλία συμφωνεί να δώσει την ανεξαρτησία στην Γκαμπόν.

1960: Η κυβέρνηση του Κονγκό αξιώνει την αποχώρηση όλων των Βέλγων κατοίκων εντός 12 ωρών από τη χώρα. Αρχίζουν να φτάνουν στο αεροδρόμιο του Ελληνικού και οι πρώτοι Έλληνες από το Κονγκό. Στο μεταξύ, το Βέλγιο συνεχίζει την αποστολή στρατευμάτων στο Κονγκό, παρά την άφιξη των δυνάμεων του Ο.Η.Ε., και αναγνωρίζει την Κατάγκα ως ανεξάρτητο κράτος. Αιματηρές συμπλοκές μεταξύ Βέλγων και Κονγκολέζων.

1961: Στη Μόσχα, Αμερικανοί και Σοβιετικοί αθλητές στίβου αγωνίζονται στο Στάδιο Λένιν.

1962: Αμερικανική ιατρική έκθεση συνδέει τις πρόωρες γεννήσεις με το κάπνισμα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

1963: Οι ΗΠΑ και η ΕΣΣΔ αρχίζουν συνομιλίες για συμφωνία περιορισμού των πυρηνικών δοκιμών.

1965: Η κυβέρνηση του Γεωργίου Παπανδρέου παραιτείται μετά από απαίτηση του βασιλιά Κωνσταντίνου Β΄. Αρχίζουν έτσι τα Ιουλιανά ή η περίοδος της Αποστασίας. Η πολιτική αναταραχή και αστάθεια, οδήγησε τελικά στο πραξικόπημα της 21ης Απριλίου του 1967.

1963: Ενισχυμένη αναλογική και μονοσταυρία εισηγείται η κυβέρνηση Πιπινέλη με νομοσχέδιο που καταθέτει στη Βουλή. Ο ευρισκόμενος στη Ζυρίχη Κωνσταντίνος Καραμανλής δηλώνει ότι δεν σκέπτεται να επιστρέψει στο άμεσο μέλλον.

1964: Ο υπουργός Εσωτερικών Ιωάννης Τούμπας διαβιβάζει στην Εισαγγελία τους φακέλους για τις παρακρατικές οργανώσεις, για να ασκηθούν ποινικές διώξεις.

1965: Η κυβέρνηση του Γεωργίου Παπανδρέου παραιτείται μετά από απαίτηση του βασιλιά Κωνσταντίνου Β΄. Αρχίζουν έτσι τα Ιουλιανά ή η περίοδος της Αποστασίας. Η πολιτική αναταραχή και αστάθεια, οδήγησε τελικά στο πραξικόπημα της 21ης Απριλίου του 1967.

1965: Η ελληνική κυβέρνηση καταργεί το μονοπώλιο μπύρας στην Ελλάδα που είχε η FIX από το 1864.

1965: Το μη επανδρωμένο διαστημόπλοιο Mariner 4, στέλνει στη γη τις πρώτες φωτογραφίες του Κόκκινου Πλανήτη, του Άρη.

1965: Ο βασιλιάς Κωνσταντίνος εξαναγκάζει σε παραίτηση τον πρωθυπουργό Γεώργιο Παπανδρέου. Ξεσπούν τα «Ιουλιανά».

1966: Πορεία με αυτοκίνητα από την Αθήνα στο Καστρί πραγματοποιούν οπαδοί της Ένωσης Κέντρου, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης ενός χρόνου από την αποστασία.

1967: Συλλαμβάνεται ο πρώην υπουργός Ευάγγελος Αβέρωφ με την κατηγορία των παράνομων συναθροίσεων στην οικία του.

1969: Πραγματοποιείται στο Ελσίνκι συνέδριο των Ελληνικών Αντιδικτατορικών Επιτροπών Εξωτερικού.

1970: Η Δανία κατακτά το πρώτο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου Γυναικών κερδίζοντας στον τελικό την Ιταλία με 2-0.

1970: Πραγματοποιείται ο τελικός του πρώτου Μουντιάλ Ποδοσφαίρου γυναικών. Πρωταθλήτρια αναδεικνύεται η ομάδα της Δανίας, η οποία νικά την Ιταλία με 2-0.

1971: Ο Αμερικανός Πρόεδρος Ρίτσαρντ Νίξον, ανακοινώνει στο σχέδιο του να επισκεφθεί την Κίνα, σε μία προσπάθεια έναρξης των διμερών σχέσεων.

1974: Η ελληνική στρατιωτική κυβέρνηση του Ιωαννίδη οργανώνει πραξικόπημα στη Λευκωσία, χρησιμοποιώντας το τμήμα του ελλαδικού στρατού που υπηρετούσε στην Κύπρο, που οδηγεί στην ανατροπή του Αρχιεπισκόπου Μακάριου και στον ορισμό του δημοσιογράφου Νίκου Σαμψών ως Προέδρου της Κύπρου, γεγονός που έφερε την τουρκική εισβολή και κατοχή, καθώς και τη διχοτόμηση του νησιού.
Οι πραξικοπηματίες καταλαμβάνουν την Αρχιεπισκοπή και το ραδιοφωνικό σταθμό της Λευκωσίας, από όπου μεταδίδουν: «Σήμερον την πρωίαν η Εθνική Φρουρά επενέβη διά να σταματήση τον αδελφοκτόνον εμφύλιον πόλεμον. Η Εθνική Φρουρά είναι την στιγμήν αυτήν κυρία της καταστάσεως. Ο Μακάριος είναι νεκρός». Η χούντα των Αθηνών πανηγυρίζει, αλλά στις 3 μ.μ. όλοι τους παγώνουν. Από έναν μικρό ιδιωτικό ραδιοφωνικό σταθμό της Πάφου ακούγεται: «Ελληνικέ κυπριακέ λαέ! Γνώριμη είναι η φωνή που ακούεις. Γνωρίζεις ποίος σου ομιλεί. Είμαι ο Μακάριος… Δεν είμαι νεκρός, όπως η χούντα των Αθηνών και οι εδώ εκπρόσωποί της θα ήθελαν… Η χούντα δεν πρέπει να περάσει και δε θα περάσει. Νυν υπέρ πάντων ο αγών». Οι εξελίξεις, ωστόσο, έχουν δρομολογηθεί. Πέντε μέρες μετά, εκδηλώνεται η τουρκική εισβολή.

1975: Εκτοξεύονται ο Απόλλο και ο Σογιουζ, για να ενώσουν δορυφορικά τη Σοβιετική Ένωση με τις ΗΠΑ.

1979: Στην Άγκυρα, οι ένοπλοι της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης λύνουν την πολιορκία της αιγυπτιακής πρεσβείας και αφήνουν ελεύθερους εννέα ομήρους.

1984: Η Χόλι Στέισι κερδίζει το US Womens Open τουρνουά γκολφ για τρίτη φορά.

1990: Η Κύπρος τιμά με πάνδημα μνημόσυνα τα θύματα της προδοσίας και του πραξικοπήματος του 1974.

1991: Αρχίζει την κατάθεσή του στο Ειδικό Δικαστήριο ο Γιώργος Κοσκωτάς.

1991: Δυτικά στρατεύματα ολοκληρώνουν την αποχώρησή τους από κουρδικό καταφύγιο προσφύγων στο βόρειο Ιράκ.

1992: Ο Νίκος Γκάλης μετακομίζει από τον Άρη στον Παναθηναϊκό.

1992: Ναυτικές δυνάμεις του ΝΑΤΟ καταπλέουν στην Αδριατική για να εποπτεύσουν την τήρηση, από θαλάσσης, του εμπάργκο που έχει επιβληθεί εναντίον της Σερβίας και του Μαυροβουνίου.

1993: Η Ελλάδα παραδίδει στις γερμανικές αρχές τον Γερμανό Φόιγκτ, ώστε να δικαστεί για τη συμμετοχή του σε τρομοκρατική επίθεση του γνωστού τρομοκράτη "Κάρλος".

1993: Θεσπίζεται ετήσιο λογοτεχνικό βραβείο, αφιερωμένο στον κορυφαίο ποιητή Νικηφόρο Βρεττάκο.

1994: Οι 12 χώρες-μέλη της Ε.Ε. επιλέγουν τον Ζακ Σαντέρ ως τον επόμενο πρόεδρο της Επιτροπής και διάδοχο του Ζακ Ντελόρ.

1995: Στην Κύπρο, 21 χρόνια μετά την τουρκική εισβολή και το πραξικόπημα του Σαμψών και η Βουλή εκδίδει καταδικαστικό ψήφισμα.

1996: Στην Ουγκάντα, φανατικοί Χριστιανοί σφάζουν 90 πρόσφυγες από το Σουδάν, σε καταυλισμό.

1997: Ο διάσημος μόδιστρος Τζιάνι Βερσάτσε πέφτει θύμα δολοφονικής επίθεσης με δύο σφαίρες στο κεφάλι. Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 50 ετών, έξω από το σπίτι του στο Μαϊάμι των ΗΠΑ. Δράστης είναι ο Άντριου Κιουνάναν, ο οποίος πριν σκοτώσει τον Βερσάτσε είχε σκοτώσει άλλους τέσσερις ανθρώπους. Ο Κιουνάναν αυτοκτόνησε, οκτώ ημέρες αργότερα.

2001: Η Εθνική νεανίδων πόλο κατακτά το χρυσό μετάλλιο στο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του Μάντσεστερ επικρατώντας στον τελικό με 8-6 της Τσεχίας.

2002: Ο Αμερικανός Ταλιμπάν, Τζον Γουόκερ Λιντ, δηλώνει ένοχος και παραδέχεται, ότι προσέφερε βοήθεια στον εχθρό, καθώς και ότι είχε στην κατοχή του εκρηκτικά. Ο Λιντ θα εκτίσει ποινή 10 ετών για κάθε μία από τις κατηγορίες.

2002: Ο αστεροειδής 2002 ΜΝ περνά σε πολύ μικρή απόσταση από τη Γη. Περνά στα 121.000 χιλιόμετρα το 1/3 της απόστασης του πλανήτη μας από το φεγγάρι.

2006: Αρχίζει τη λειτουργία του ο ιστότοπος κοινωνικής δικτύωσης Twitter.

2008: Σεισμός μεγέθους 6,4 Ρίχτερ πλήττει τη Ρόδο, τα υπόλοιπα Δωδεκάνησα και την Κρήτη, ενώ γίνεται αισθητός και στην Κύπρο.

2013: Με δήλωσή του, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Σταθάκης καταγγέλλει την κυβέρνηση Σαμαρά ότι «η σχεδιαζόμενη ιδιωτικοποίηση (της ΤΡΑΙΝΟΣΕ) προωθείται σε προκλητικά χαμηλή τιμή (300 εκατ. ευρώ), με αποτέλεσμα να έχει αμελητέα ωφέλεια ως προς την εξυπηρέτηση του δημοσίου χρέους».

2016: Πραξικόπημα στην Τουρκία γίνεται στις 23:30 τοπική ώρα με τους στρατιώτες να βγαίνουν στους δρόμους με άρματα μάχης.

 

Γεννήσεις σαν σήμερα

1606 – Ρέμπραντ, Ολλανδός ζωγράφος.

1796 – Τόμας Μπούλφιντς, Αμερικανός συγγραφέας.

1848 – Βιλφρέντο Παρέτο, Ιταλός κοινωνιολόγος και οικονομολόγος, από τους θεμελιωτές της επιστήμης της Κοινωνιολογίας (θεωρία των ελίτ).

1850 – Μητέρα Καμπρίνι, κατά κόσμον Μαρία Φρανσέσκα Καμπρίνι, Ιταλίδα, η οποία αργότερα πήγε ως μέλος ιεραποστολής στη Νέα Υόρκη και έγινε η πρώτη κάτοικος της Αμερικής, που κηρύσσεται αγία από τη Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία.

1862 – Βλαντιμίρ Ντιμίτριεβιτς Ναμπόκοφ, Ρώσος πολιτικός και συγγραφέας, συγγραφέας της "Λολίτα".

1892 – Βάλτερ Μπένγιαμιν, μείζων Γερμανοεβραίος φιλόσοφος του 20ου αιώνα, κριτικός, μεταφραστής και δοκιμιογράφος. Υπέστη διώξεις από το ναζιστικό καθεστώς. Πέθανε στις 27 Σεπτεμβρίου του 1940, επιχειρώντας να ξεφύγει από την Γκεστάπο. Πιθανότερη αιτία η αυτοκτονία.

1917 – Μιχάλης Γενίτσαρης, Έλληνας συνθέτης και τραγουδιστής.

1930 – Ζακ Ντεριντά, Γάλλος φιλόσοφος, εισηγητής της θεωρίας της αποδόμησης, που θεωρήθηκε και πατέρας του «μεταμοντέρνου».

1930 – Στίβεν Σμέιλ, ο Αμερικανός μαθηματικός, που έσπασε το φράγμα της διάστασης.

1939 – Ανίμπαλ Καβάκο Σίλβα, Πορτογάλος πολιτικός.

1943 – Λουκιανός Κηλαηδόνης, Έλληνας τραγουδοποιός.

1945 – Νότης Μαυρουδής, Έλληνας συνθέτης.

1946 – Χασανάλ Μπολκιάχ, σουλτάνος του Μπρουνέι.

1948 – Δημοσθένης Κούρτοβικ, Έλληνας συγγραφέας, κριτικός και ανθρωπολόγος.

1950 – Αριάννα Στασινόπουλος – Χάφινγκτον, συγγραφέας, εκδότης (Huffington Post) και κοσμική κυρία στις ΗΠΑ.

1951 – Τζέσε Βεντούρα, Αμερικανός παλαιστής, ηθοποιός και πολιτικός.

1952 – Τζόνι Θάντερς, Αμερικανός κιθαρίστας των «New York Dolls» και των «Heartbreakers».

1954 – Γεώργιος Καμίνης, πανεπιστημιακός και δήμαρχος Αθηναίων.

1956 – Τζο Σατριάνι, Αμερικανός κιθαρίστας.

1956 – Ίαν Κέρτις, Βρετανός τραγουδιστής και στιχουργός των «Joy Division», που αυτοκτόνησε στα 23 του χρόνια.

1961 – Φόρεστ Γουιτάκερ, Αμερικανός ηθοποιός.

1962 – Νίκος Φιλίππου, Έλληνας καλαθοσφαιριστής.

1966 – Δημήτρης Π. Κρανιώτης, Έλληνας ποιητής.

1967 – Άνταμ Σάβατζ, Αμερικανός ηθοποιός και βιομηχανικός σχεδιαστής.

1974 – Μαριλίτα Λαμπροπούλου, Ελληνίδα ηθοποιός.

1976 – Νταϊάν Κρούγκερ, Γερμανίδα ηθοποιός και μοντέλο.

1979 – Αλεξάντερ Φράι, Ελβετός ποδοσφαιριστής.

1980 – Μιχάλης Ζαμπίδης, Έλληνας αθλητής του κικ μποξ.

1989 - Τρίσταν Γουάιλντς, Αμερικανός ηθοποιός και τραγουδιστής.

 

Θάνατοι σαν σήμερα

1015 – Βλαδίμηρος Α’ Σβιατοσλάβιτς, ηγεμόνας των Ρως (Ρώσων) του Κιέβου και ανακηρύχθηκε Άγιος για τις μεγάλες υπηρεσίες που προσέφερε στον χριστιανισμό. (Γεν. 960).

1609 – Ανιμπάλε Καράτσι, Ιταλός ζωγράφος.

1844 – Κλοντ Φοριέλ, Γάλλος ιστορικός.

1857 – Καρλ Τζέρνι, Αυστριακός πιανίστας και συνθέτης, γνωστός για τις ασκήσεις για μαθητές, που έγραψε.

1885 – Ροσαλία ντε Κάστρο, Ισπανίδα συγγραφέας.

1899 – Γεώργιος Αβέρωφ, πεθαίνει στην Αλεξάνδρεια, ο μεγαλέμπορος και εθνικός ευεργέτης. (Γεν. 15/8/1818)

1904 – Αντόν Τσέχωφ, Ρώσος γιατρός, θεατρικός συγγραφέας και ίσως ο μέγιστος διηγηματογράφος όλων των εποχών, μόλις 44 ετών.

1919 – Εμίλ Φίσερ, Γερμανός χημικός.

1959 – Μπίλι Χολιντέι, διάσημη τραγουδίστρια.

1992 – Χάμερ ντε Ρομπίρτ, πρόεδρος του Ναουρού.

1994 – Μάνος Χατζιδάκις, ήταν κορυφαίος Έλληνας συνθέτης και ποιητής. Θεωρείται ο πρώτος που συνέδεσε με το έργο του, θεωρητικό και συνθετικό, τη λόγια μουσική με τη λαϊκή μουσική παράδοση. Πολλά από τα εκατοντάδες έργα του αναγνωρίζονται σήμερα ως κλασικά.

1997 – Τζιάνι Βερσάτσε,Ι ταλός σχεδιαστής μόδας. Δολοφονήθηκε στα 50 του έξω από την έπαυλή του στο Μαϊάμι Μπιτς της Φλόριντας των ΗΠΑ. (Γεν. 2/12/1946)

2003 - Ρομπέρτο Μπολάνιο, Χιλιανός ποιητής.

2008 – Γκιόργκι Κολόνικς, Ούγγρος αθλητής του κανόε καγιάκ.

2009 – Νατάλια Εστεμίροβα, Ρωσίδα δημοσιογράφος και ακτιβίστρια.

2012 – Σελέστ Χολμ, Αμερικανίδα ηθοποιός.

2017 - Μάρτιν Λαντάου, Αμερικανός ηθοποιός.