DIASKEDASI.INFO

Η διασκέδαση On Line

Σαν σήμερα 29 Ιουνίου ας θυμηθούμε τι έγινε

Iounios

Σαν σήμερα 29 Ιουνίου
ας θυμηθούμε τι έγινε

από τον Mr George Almanac

Επέτειοι
Παγκόσμια Ημέρα Σκληροδερμίας

Εορτάζουν
Αποστόλων Πετρου και Παύλου, (Πέτρος, Πετρής, Πετράς, Πετράκης, Πετρουλάς, Πετρίνος, Πέτρα, Πετρούλα, Πετρία, Πετρίνα, Παύλος, Πώλ, Παυλίνα, Πωλίνα)

29 Ιουνίου

Γεγονότα σαν σήμερα

67: Σταυρώνεται στη Ρώμη ο Απόστολος Πέτρος.

1149: Ο Ραϋμόνδος της Αντιόχειας σκοτώνεται στη μάχη του Ινάμπ, όπου ηττάται από τον Νουρεντίν Ζενγκί.

1444: Ο Σκεντέρμπεης νικά τους Οθωμανούς στη Μάχη του Τορβιόλ, κοντά στο Πόγραδετς.

1534: Ο Ζακ Καρτιέ είναι ο πρώτος Ευρωπαίος που φτάνει στη Νήσο του Πρίγκιπα Εδουάρδου.

1613: Καταστρέφεται από πυρκαγιά το Globe Theater στο Λονδίνο. Το είχε κατασκευάσει ο Σέξπιρ για να παίζονται τα έργα του.

1776: Ιδρύεται το Σαν Φρανσίσκο.

1786: Ο Αλεξάντερ ΜακΝτόνελ μαζί με 500 καθολικούς φεύγουν από τη Σκωτία για να εγκατασταθούν στο Οντάριο του Καναδά.

1850: Το Οικουμενικό Πατριαρχείο αναγνωρίζει τελικά το αυτοκέφαλο της Εκκλησίας της Ελλάδος, που επιβλήθηκε από τη Βαυαροκρατία το 1833.

1864: Στον Καναδά, 99 άτομα χάνουν τη ζωή τους στο μεγαλύτερο σιδηροδρομικό δυστύχημα, που συνέβη ποτέ στη χώρα.

1874: Δημοσιεύεται στην εφημερίδα Καιροί άρθρο του Χαρίλαου Τρικούπη με τίτλο «Τις πταίει». Σε αυτό, ο Τρικούπης καταδεικνύει ως υπεύθυνο για την πολιτική κρίση που διέρχεται ο τόπος τον βασιλιά Γεώργιο Α’. Επίσης, σχολιάζει αρνητικά τις επιλογές του στο σχηματισμό κυβερνήσεων και ζητά να λαμβάνει υπόψη του κατά το σχηματισμό των κυβερνήσεων την Αρχή της Δεδηλωμένης.

1879: Δύο νέα θρησκευτικά έργα του Έντουαρντ Έλγκαρ παρουσιάζονται στην εκκλησία του Αγίου Γεωργίου στο Γουόρσεστερ: «Domine salvam fac» και «Tantum ergo».

1880: Η Γαλλία προσαρτά την Ταϊτή.

1891: Στη Οτάβα του Καναδά ξεκινάει η λειτουργία του τραμ.

1903: Η βρετανική κυβέρνηση διαμαρτύρεται επίσημα για τις βελγικές ακρότητες στο Κονγκό.

1908: Η σύνθεση του Μπέλα Μπάρτοκ «14 Μπαγκατέλες», έργο, 16, για πιάνο κάνει πρεμιέρα στο Βερολίνο.

1914: Η Χιονία Γκούσεβα αποπειράται να δολοφονήσει τον Γκριγκόρι Ρασπούτιν στην ιδιαίτερη πατρίδα του στη Σιβηρία.

1920: Ο ποδοσφαιρικός σύλλογος Madrid FC αλλάζει το όνομά τού σε Real (σημαίνει «βασιλική») προς τιμή του Ισπανού Βασιλιά Αλφόνσου ΙΓ’.

1921: Ο ελληνικός στρατός αρχίζει την επίθεσή του στο μικρασιατικό μέτωπο.

1922: Η Γαλλία δωρίζει στην Κυβέρνηση του Καναδά ένα τετραγωνικό χιλιόμετρο του Βίμι Ριντζ "απαλλαγμένο για πάντα από φόρους".

1929: Ο Κονδύλης κυκλοφορεί βιβλίο για τα αίτια της Μικρασιατικής Καταστροφής, στο οποίο αναφέρεται κατά του Ελευθέριου Βενιζέλου.

1929: Ο Αλέξανδρος Φλέμινγκ ανακοινώνει ότι στη μούχλα ενυπάρχει αντιβιοτική δράση.

1931: Μέλη της εθνικιστικής οργάνωσης «Εθνική Ένωσις Ελλάς» βάζουν φωτιά στον συνοικισμό Κάμπελ της Θεσσαλονίκης και βιαιοπραγούν κατά των φτωχών Εβραίων κατοίκων του. Τα επεισόδια υποδαυλίζει με σειρά άρθρων της η φιλοβενιζελική εφημερίδα «Μακεδονία».

1942: Οι δυνάμεις του Άξονα υπό τον Ρόμελ, στην Β. Αφρική προελαύνουν ως το Ελ Αλαμέιν, 72 χιλιόμετρα από την Αλεξάνδρεια.

1942: Κάνει πρεμιέρα η 7η Συμφωνία του Ντμίτρι Σοστακόβιτς.

1946: Κύριο άρθρο του ηγέτη του ΚΚΕ Νίκου Ζαχαριάδη στον «Ριζοσπάστη» με τίτλο «Τραβάμε για εμφύλιο πόλεμο;».

1949: Τα ολλανδικά στρατεύματα αποχωρούν από την Τζακάρτα. Την ίδια εποχή η Νότιος Αφρική επιβάλλει το Απαρτχάιντ, αρχίζοντας με την απαγόρευση των μικτών γάμων.

1949: Η Νότιος Αφρική επιβάλλει το Απαρτχάιντ, αρχίζοντας με την απαγόρευση των μικτών γάμων.

1950: Η ΕΣΣΔ διαμαρτύρεται για την απόφαση του ΟΗΕ να παρέμβει στη διένεξη μεταξύ Βόρειας και Νότιας Κορέας.

1953: Ο βασιλιάς της Καμπότζης Νοροντόμ Σιχανούκ, ο οποίος είχε φύγει από τη χώρα πριν λίγες μέρες, παραδίνει την ηγεσία στο στρατό.

1956: Η ηθοποιός Μέριλιν Μονρόε και ο θεατρικός συγγραφέας Άρθουρ Μίλερ παντρεύονται. Ο γάμος τους θα κρατήσει πέντε χρόνια.

1958: Η Βραζιλία κατακτά το 6ο Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου νικώντας στον τελικό της Στοκχόλμης τη Σουηδία με 5-2, με 2 γκολ του Pele, 2 του Vava και 1 του Zagalo, μετέπειτα προπονητή της. Πρώτος σκόρερ της διοργάνωσης ανακηρύσσεται ο Γάλλος Just Fontaine με 13 γκολ.

1960: Το Επαγγελματικό Επιμελητήριο ανακοινώνει ότι, αν και είναι Τετάρτη, επιτρέπεται "κατ' εξαίρεσιν η παρασκευή φαγητών εκ παντός είδους κρέατος εις όλα τα εστιατόρια", λόγω της ονομαστικής εορτής του βασιλέως.

1960: Ανακοινώνεται η ανεξαρτησία του βελγικού Κονγκό παρουσία του βασιλιά του Βελγίου Μποντουέν.

1961: Απροθυμία συναντά στην Ελλάδα η πρωτοβουλία του Γρίβα για νέα πολιτική κίνηση.

1963: Το πρώτο τραγούδι των Μπιτλς "From me to you" κατακτά την κορυφή του βρετανικού τσαρτ.

1964: Αποκαθίστανται ομαλές διπλωματικές σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Βουλγαρίας ύστερα από τη μονογραφή 12 συμφωνιών που ρυθμίζουν όλα τα εκκρεμή προβλήματα.

1965: Με άδεια του Προέδρου των ΗΠΑ, Λίντον Τζόνσον, τα αμερικανικά στρατεύματα παίρνουν ενεργό μέρος στις μάχες του Νότιου Βιετνάμ, στο πλευρό των κυβερνητικών δυνάμεων της Σαϊγκόν.

1965: Κλιμακώνεται η αντιπαράθεση στους κόλπους της Ένωσης Κέντρου. Έντονη επίθεση κατά του Γεωργίου Παπανδρέου εξαπολύει το δημοσιογραφικό όργανο της ομάδας του υπουργού Οικονομικών Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, ενώ ο αντιπολιτευόμενος Τύπος κάνει λόγο περί ακυβερνησίας.

1967: Σε μια μεγαλοπρεπή τελετή βαφτίζεται ο διάδοχος Παύλος. Μεταφέρθηκε νερό από τον ποταμό Ιορδάνη.

1969: Εγκαινιάζεται ο σύγχρονος αεροσταθμός επιβατών εξωτερικού στο Ελληνικό.

1970: Τα αμερικανικά στρατεύματα αρχίζουν την αποχώρησή τους από την Καμπότζη.

1972: Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ αποφασίζει ότι η θανατική ποινή είναι αντίθετη με το Σύνταγμα.

1973: Πραγματοποιείται εξέγερση στη Χιλή κατά του σοσιαλιστή Προέδρου Σαλβαδόρ Αλιέντε, από τα στρατεύματα που στήριζαν την Κυβέρνησή του.

1974: Η Ισαμπέλ Περόν ορκίζεται ως πρόεδρος της Αργεντινής και γίνεται η πρώτη γυναίκα που φτάνει στο ανώτατο αξίωμα της χώρας της Λατινικής Αμερικής.

1975: Ο Στήβεν Βόζνιακ δοκιμάζει το πρωτότυπο του υπολογιστή Apple I.

1976: Οι Σεϋχέλλες ανεξαρτητοποιούνται από το Ηνωμένο Βασίλειο.

1979: Η ελληνική Βουλή επικυρώνει πανηγυρικά την ένταξη της χώρας στην ΕΟΚ.

1981: Στο Ιράν, ο Χομεϊνί διορίζει νέους αξιωματούχους μετά το θάνατο 74 ατόμων σε βομβιστική επίθεση.

1982: Ισραηλινές δυνάμεις εισβάλουν στο Νότιο Λίβανο και πολεμούν με παλαιστινιακές και συριακές δυνάμεις νότια της Βηρυτού, εγκλωβίζοντας την ηγεσία της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης στο δυτικό τμήμα της πόλης.

1983: Επεισόδια και καταστροφές του ΟΑΚΑ στον τελικό του κυπέλλου ΑΕΚ-ΠΑΟΚ (2-0). Ο γ.γ. Αθλητισμού Κίμων Κουλούρης δηλώνει πως το ΟΑΚΑ δεν θα ξαναδοθεί για ποδοσφαιρικό αγώνα ελληνικών ομάδων.

1986: Η Αργεντινή κατακτά το 13ο Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου του Μεξικού νικώντας στον τελικό τη Δυτική Γερμανία με 3-2 στο στάδιο Αζτέκα. Ο Άγγλος Gary Lineker, που μόλις 3 μέρες πριν την αναχώρηση της ομάδας του για το Μεξικό είχε σπάσει το αριστερό του χέρι και αναγκάστηκε να παίξει με ειδική επίδεση, ανακηρύσσεται πρώτος σκόρερ της διοργάνωσης με 6 γκολ.

1990: Η Μαρία Χριστοφορίδου κατακτά 3 χρυσά στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Άρσης Βαρών στην Τενερίφη.

1991: Η ελληνική πρεσβεία στη Γιουγκοσλαβία ειδοποιεί τους Έλληνες φοιτητές σε Σλοβενία και Κροατία να αποχωρήσουν από την περιοχή, λόγω πολέμου. Την ίδια μέρα ο ομοσπονδιακός στρατός της Γιουγκοσλαβίας εισβάλει στη Σλοβενία.

1993: Τα κρατικά βραβεία λογοτεχνίας απονέμονται, μεταξύ άλλων, στους Κώστα Στεργιόπουλο, Γιώργο Κιτσόπουλο, Παναγιώτη Μαστροδημήτρη και Άννα Γκέρτσου-Σαρρή.

1994: Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο δικαιώνει την Ελλάδα για το εμπάργκο, που επέβαλε στα Σκόπια, απορρίπτοντας τα ασφαλιστικά μέτρα που ζητούσε να επιβληθούν στη χώρα μας η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

1995: Το Διαστημικό Λεωφορείο Ατλαντίς συνδέεται για πρώτη φορά με τον ρωσικό διαστημικό σταθμό Μιρ.

1995: Στη Νότια Κορέα, πολυώροφο πολυκατάστημα στη Σεούλ καταρρέει με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 34 άτομα.

1996: Ο Νετσμετίν Ερμπακάν γίνεται πρωθυπουργός της Τουρκίας.

1999: Στις 29 Ιουνίου 1999, στο δικαστήριο στο νησάκι Ιμραλί της Τουρκίας, ο Οτσαλάν καταδικάστηκε σε θάνατο με απαγχονισμό. Η απόφαση χρήζει επικύρωσης από την τουρκική βουλή και τον πρόεδρο της Δημοκρατίας..

2002: Συλλαμβάνεται έπειτα από έκρηξη στον Πειραιά ο Σάββας Ξηρός δίπλα από τα εκδοτήρια της «Hellas Flying Dolphins». H βόμβα σκάει στα χέρια του. Η έκρηξη αποτελεί αφετηρία για την εξάρθρωση της «17 Nοέμβρη. Ο τραυματίας Σάββας Ξηρός, αποτέλεσε το κλειδί για την σύλληψη και την τελική καταδίκη αρκετών συντρόφων του στην εν λόγο οργάνωση αλλά όχι όλων. Η τρομοκρατική οργάνωση «17 Νοέμβρη» ξεκίνησε την δράση της την νύχτα της 23 Δεκεμβρίου 1975 με τη δολοφονία του «σταθμάρχη» της CIA στην Αθήνα, Pίτσαρντ Γουέλς, έξω από το σπίτι του στο Ψυχικό. Είχε 27 χρόνια δράσης με δολοφονικές επιθέσεις που προκάλεσαν 23 νεκρούς και πολλούς τραυματίες, πολυάριθμες εκρήξεις βομβών, εκτοξεύσεις ρουκετών και ληστείες τραπεζών, και αποστολή προκηρύξεων με τις πολιτικές της θέσεις σε εφημερίδες μετά από κάθε ενέργεια. Τα κείμενα της συνήθως τα απέστελνε προς δημοσίευση στην εφημερίδα Ελευθεροτυπία. Η εφημερίδα Το Ποντίκι υπήρξε επίσης παραλήπτης προκηρύξεων της οργάνωσης. Στις 8 Ιουνίου 2000 μέλη της οτργάνωσης 17Ν δολοφόνησαν τον Βρετανό στρατιωτικό ακόλουθο Στήβεν Σόντερς. Στα τέλη του Ιουνίου του 2002 μετά τον τραυματισμό, από πρόωρη έκρηξη μιας βόμβας, του Σάββα Ξηρού και την σύλληψη του, η Ελληνική Αστυνομία κατάφερε να ανακαλύψει το οπλοστάσιο και να συλλάβει τα περισσότερα από τα μέλη της οργάνωσης.

2002: Ναυμαχία μεταξύ Βορειοκορεατικών και Νοτιοκορεατικών πλοίων οδηγεί στο θάνατο έξι ναυτών και στη βύθιση ενός σκάφους.

2004: Ο Πορτογάλος πρωθυπουργός Ζοζέ Μανουέλ Ντουράο Μπαρόσο διορίζεται ομόφωνα πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής από τους 25 ηγέτες της Ε.Ε.

2009: Αεροσκάφος των αερογραμμών της Υεμένης συντρίβεται στον Ινδικό Ωκεανό και από τους 153 επιβάτες επιζεί μόνο η μαθήτρια Μπαχία Μπακάρι.

2011: Με 155 ψήφους ψηφίζεται από την Ολομέλεια της Βουλής το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2012-2015. «Όχι» ψήφισε από το κυβερνητικό στρατόπεδο ο Παναγιώτης Κουρουμπλής, που διαγράφτηκε από το ΠΑΣΟΚ, «ναι» ψήφισε από την ΝΔ η ανεξάρτητη πλέον Έλσα Παπαδημητρίου χειροκροτούμενη από την κυβερνητική πτέρυγα, όπως και ο Αλέκος Αθανασιάδης του ΠΑΣΟΚ, όταν είπε το «ναι». Καταψήφισαν ΝΔ, ΚΚΕ, ΛΑΟΣ, ΣΥΡΙΖΑ. «Παρών» ψήφισαν οι βουλευτές της Δημοκρατικής Συμμαχίας. Την ώρα της ψηφοφορίας επεισόδια σημειώνονταν στην πλατεία Συντάγματος.

2015: Επαναλειτουργεί μετά από μερικές μέρες και το τρίτο τηλεοπτικό κανάλι της ΕΡΤ, η ΕΡΤ3, με πανελλαδική εμβέλεια και με έκτακτες ενημερωτικές εκπομπές για το δημοψήφισμα.

 

Γεννήσεις σαν σήμερα

1326 - Μουράτ Α΄, Οθωμανός σουλτάνος.

1798 – Τζάκομο Λεοπάρντι, Ιταλός ποιητής.

1858 – Τζορτζ Ουάσινγκτον Γκέταλς, Αμερικανός στρατιωτικός και μηχανικός.

1868 – Τζορτζ Χέιλ, Αμερικανός αστρονόμος.

1882 – Φραντς Ζέλτε, Γερμανός πολιτικός των Ναζί.

1886 – Ρομπέρ Σουμάν, γάλλος πολιτικός, που διετέλεσε πρωθυπουργός της Γαλλίας και πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, από τους εμπνευστές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του Συμβουλίου της Ευρώπης και του ΝΑΤΟ. (Θαν. 4/9/1963)

1900 – Αντουάν ντε Σαιντ-Εξυπερύ, Γάλλος συγγραφέας. (Μικρός Πρίγκιπας) (Θαν. 31/7/1944)

1925 – Τζόρτζιο Ναπολιτάνο, Ιταλός πολιτικός.

1929 – Οριάνα Φαλάτσι, ιταλίδα δημοσιογράφος και συγγραφέας, γνωστή και από τη σχέση της με τον Αλέκο Παναγούλη. Μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου θεωρήθηκε ότι με τα γραπτά της δυσφημίζει το Ισλάμ. (Θαν. 15/9/2006)

1932 - Μιχάλης Μενιδιάτης, ήταν Έλληνας τραγουδιστής και επιχειρηματίας στον χώρο της ψυχαγωγίας. 

1945 - Γιάννης Πουλόπουλος, Έλληνας τραγουδιστής, συνθέτης και στιχουργός.

1948 – Ίαν Πέις, Άγγλος μουσικός και παραγωγός (Deep Purple και Paice, Ashton & Lord).

1951 – Ντον Ρόσα, Αμερικανός συγγραφέας και εικονογράφος.

1957 – Κουρμπανγκουλί Μπερντιμουχαμέντοφ, πρόεδρος του Τουρκμενιστάν.

1958 – Ντίτερ Άλτχαους, Γερμανός πολιτικός.

1965 – Παναγιώτης Καρατζάς, Έλληνας καλαθοσφαιριστής.

1966 – Άννα Κουρή, Ελληνίδα ηθοποιός.

1969 – Παύλος Δερμιτζάκης, Έλληνας ποδοσφαιριστής και προπονητής.

1972 – DJ Shadow, Αμερικανός τραγουδοποιός και παραγωγός.

1972 – Σαμάνθα Σμιθ, Αμερικανίδα ακτιβίστρια.

1977 – Σωτήρης Λυμπερόπουλος, Έλληνας ποδοσφαιριστής.

1978 – Νικόλ Σέρζινγκερ, Αμερικανίδα τραγουδίστρια (Pussycat Dolls και Eden’s Crush).

1981 – Νίνο, Έλληνας τραγουδιστής.

1988 – Έβερ Μπανέγα, Αργεντινός ποδοσφαιριστής.

 

Θάνατοι σαν σήμερα

67 – Απόστολος Πέτρος, σταυρώνεται στη Ρώμη.

1149 – Ραϋμόνδος, πρίγκιπας της Αντιόχειας.

1509 – Μαργαρίτα Μπωφόρ, κόμισσα του Ρίτσμοντ.

1520 – Μοντεζούμα Β΄, αυτοκράτορας των Αζτέκων.

1744 – Αντρέ Καμπρά, Γάλλος συνθέτης.

1779 – Άντον Ράφαελ Μενγκς, Γερμανός ζωγράφος.

1840 – Λυσιέν Βοναπάρτης, Γάλλος πρίγκιπας.

1852 – Χένρι Κλέι, Αμερικανός πολιτικός.

1861 – Ελίζαμπεθ Μπάρετ Μπράουνινγκ, Αγγλίδα ποιήτρια.

1875 – Φερδινάνδος Α’, αυτοκράτορας της Αυστρίας.

1895 – Τόμας Χάξλεϋ, Άγγλος βιολόγος. 

1907 – Κωνσταντίνος Βολανάκης, Έλληνας ζωγράφος.

1940 – Πάουλ Κλέε, Ελβετός ζωγράφος.

1951 – Αιμίλιος Βεάκης υπήρξε ένας από τους μεγαλύτερους έλληνες ηθοποιούς.
Διακρίθηκε στους Βαλκανικούς πολέμους, έλαβε μέρος στην Αντίσταση κατά την Κατοχή ως μέλος του ΕΑΜ αλλά αργότερα δέχτηκε διώξεις λόγω των αριστερών του πεποιθήσεων.

1964 – Έρικ Ντόλφι, αμερικανός σαξοφωνίστας της τζαζ. (Γεν. 20/6/1928)

1976 – Χρήστος Παπακυριακόπουλος, διαπρεπής έλληνας μαθηματικός.

1982 – Πιέρ Μπαλμέν, Γάλλος σχεδιαστής μόδας.

1993 – Έκτορ Λαβό, Πορτορικανός τραγουδιστής.

2000 – Βιτόριο Γκάσμαν, Ιταλός ηθοποιός.

2003 – Κάθριν Χέπμπορν, Αμερικανίδα ηθοποιός.

2007 – Έντουαρντ Γιανγκ, Ταϊβανέζος σκηνοθέτης.

2008 - Δημοσθένης Παπαδόπουλος, Έλληνας πολιτικός.

2014 - Χαράλαμπος Δαμιανίδης, Έλληνας πολιτικός.