DIASKEDASI.INFO

Η διασκέδαση On Line

Σαν σήμερα 28 Ιουνίου ας θυμηθούμε τι έγινε

Iounios

Σαν σήμερα 28 Ιουνίου
ας θυμηθούμε τι έγινε

από τον Mr George Almanac

Εορτάζουν
Εύρεση Τιμίων Λειψάνων Αγίων Αναργύρων Κύρου και Ιωάννου, (Ανάργυρος, Ανάργυρη, Αναργυρούλα *)
Οσίου Γερμανού του Ρώσου, (Γερμανός)

* Υπάρχουν και άλλες ημερομηνίες που γιορτάζει αυτό το όνομα.

28 Ιουνίου

Γεγονότα σαν σήμερα

1098: Μαχητές της Α' Σταυροφορίας νικούν τον Κερμπογκά της Μοσούλης στη Μάχη της Αντιόχειας.

1243: Ο Ιννοκέντιος Δ γίνεται πάπας.

1389: Οθωμανικές δυνάμεις συγκρούονται με τη Σερβία, στη μάχη του Κόσσοβο.

1461: Ο Εδουάρδος Δ' στέφεται βασιλιάς της Αγγλίας.

1519: Ο Κάρολος Κουίντος γίνεται αυτοκράτορας της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας.

1635: Η Γουαδελούπη γίνεται γαλλική αποικία.

1651: Ξεκινά η μάχη του Μπερεστέτζκο, μεταξύ Πολωνίας και Ουκρανίας, η μεγαλύτερη μάχη του 17ου αιώνα.

1838: Η Βικτωρία στέφεται βασίλισσα του Ηνωμένου Βασιλείου.

1846: Στο Παρίσι ο Αντόλφ Σαξ πατεντάρει το σαξόφωνο.

1849: Η εργατική Πρωτομαγιά γίνεται επίσημη γιορτή στις ΗΠΑ.

1858: Βρετανία και Κίνα υπογράφουν τη Συνθήκη της Τιανζίν, τερματίζοντας τον δεύτερο μεταξύ τους πόλεμο για το εμπόριο Οπίου.

1859: Διεξάγονται στο Νιούκαστλ της Αγγλίας τα πρώτα καλλιστεία σκύλων.

1878: Καταπλέει στο λιμάνι της Λεμεσού το αγγλικό πολεμικό «Παλλάς», το οποίο αποβιβάζει μονάδα πεζοναυτών και παραλαμβάνει το κάστρο της πόλης από την τουρκική φρουρά. Έπειτα από 307 χρόνια, στη θέση της τουρκικής σημαίας υψώνεται η αγγλική.

1881: Υπογράφεται μυστική συνθήκη μεταξύ της Αυστροουγγαρίας και του Πριγκιπάτου της Σερβίας.

1902: Το Κογκρέσο των Ηνωμένων Πολιτειών εγκρίνει την Πράξη Σπούνερ, εξουσιοδοτώντας τον πρόεδρο Θεόδωρο Ρούζβελτ να αποκτήσει από την Κολομβία τα δικαιώματα για τη Διώρυγα του Παναμά.

1913: Η Εμπροσθοφυλακή της VII Μεραρχίας απελευθερώνει τις εσπερινές ώρες την πόλη των Σερρών. Οι Βούλγαροι, κατά την αποχώρησή τους, καίνε 4.050 οικίες, 1.000 καταστήματα και 18 σχολεία και εκκλησίες.

1914: Ο αρχιδούκας της Αυστρίας Φραγκίσκος Φερδινάνδος δολοφονείται στο Σεράγεβο από το σέρβο φοιτητή Γκαβρίλο Πρίντσιπ. Η ενέργεια αυτή έγινε η αφορμή για την έναρξη του Α΄ Παγκόσμιου Πολέμου.

1919: Υπογράφεται η Συνθήκη των Βερσαλλιών. Είναι η Συνθήκη ειρήνης που τερμάτισε επίσημα τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο ανάμεσα στην Αντάντ (γαλλ. Entente) και την Γερμανική Αυτοκρατορία.

1920: Η Προύσα είναι υπό κατάληψη από τις ελληνικές δυνάμεις. Γενική κινητοποίηση διατάσσει ο Κεμάλ.

1921: Η απεργία των Βρετανών ανθρακωρύχων λύνεται μετά από τρεις μήνες.

1921: Ο βασιλιάς Αλέξανδρος Α' της Σερβίας ανακηρύσσει το νέο σύνταγμα του Βασιλείου της Γιουγκοσλαβίας, γνωστό έκτοτε ως Σύνταγμα του Βίντοβνταν.

1925: Ισόπαλο με το χορταστικό 3-3 λήγει το πρώτο ντέρμπι Παναθηναϊκού - Ολυμπιακού στη Λεωφόρο.

1926: Ο Γκότλιμπ Ντάιμλερ και ο Καρλ Μπεντς συγχωνεύουν τις εταιρείες τους και δημιουργούν την Daimler-Benz AG.

1929: Στις συνομιλίες του Λονδίνου για τα στρατιωτικά, οι ΗΠΑ πιέζουν τη Βρετανία για να επιδείξει καλή πίστη, αποσύροντας τις ναυτικές της βάσεις από τις Δυτικές Ινδίες.

1930: Ο "Mick the Miller" κερδίζει το δεύτερο συνεχόμενο Greyhound Derby και γίνεται ο πρώτος σκύλος που κερδίζει τον συγκεκριμένο αγώνα για δεύτερη φορά.

1931: Οι σοσιαλιστές βγαίνουν κερδισμένοι από τις τελευταίες εκλογές στην Ισπανία.

1936: Ιδρύεται το κρατίδιο του Μενκγιάγκ.

1939: Η ΠανΑμέρικαν εγκαινιάζει δίκτυο αερομεταφοράς στην Ευρώπη.

1940: Η Ρουμανία εκχωρεί τη Μολδαβία στη Σοβιετική Ένωση.

1942: Β' Παγκόσμιος Πόλεμος: Το Αφρικανικό Σώμα του γερμανού στρατάρχη, Έρβιν Ρόμελ, νικά την 8η Βρετανική Στρατιά στην Αίγυπτο.

1946: Τα Δωδεκάνησα αποδίδονται στην Ελλάδα. Επίσημος πανηγυρισμός σε ολόκληρη τη χώρα.

1946: Στην Ιταλία ο βασιλιάς Ουμβέρτος Β' εγκαταλείπει τη χώρα, ύστερα από 35 μόλις ημέρες στο θρόνο. Είχε χάσει στο δημοψήφισμα για τη μοναρχία την περασμένη εβδομάδα κι έτσι η Ιταλία έχει τώρα Δημοκρατία.

1948: Ο Dick Turpin, ο πρώτος έγχρωμος μποξέρ που παίρνει άδεια να αγωνιστεί για τον βρετανικό τίτλο, ανακηρύσσεται πρωταθλητής στην κατηγορία μέσων βαρών όταν κερδίζει τον Vince Hawkins.

1948: Το κομουνιστικό κόμμα της Γιουγκοσλαβίας, επικεφαλής του οποίου είναι ο Τίτο, εκδιώκεται από την «Κομινφόρμ», επισημοποιώντας τη ρήξη Μόσχας – Βελιγραδίου. Η απόφαση αυτή θα έχει σοβαρές επιπτώσεις στον ελληνικό Εμφύλιο, αφού σύντομα ο Τίτο δεν θα αναγνωρίζει πλέον τις δεσμεύσεις του απέναντι στο Δημοκρατικό Στρατό.

1849: Η εργατική Πρωτομαγιά γίνεται επίσημη γιορτή στις ΗΠΑ.

1950:  Δυνάμεις της Βορείου Κορέας καταλαμβάνουν τη Σεούλ.

1858: Βρετανία και Κίνα υπογράφουν τη Συνθήκη της Τιανζίν, τερματίζοντας τον δεύτερο μεταξύ τους πόλεμο για το εμπόριο Οπίου.

1959: Τέσσερις σχεδόν μήνες μετά το πρώτο του δελτίο (1/3/1959), το ΠΡΟΠΟ περιλαμβάνει στον 17ο διαγωνισμό του για πρώτη φορά και 13ο αγώνα.

1960: Ιδρύεται Βιομηχανία Αλουμινίου, από διαφόρους κεφαλαιούχους στην Ελλάδα, με δυνατότητα παραγωγής 52.500 τόνων το χρόνο.

1960: Στην Κούβα, τα αμερικανικά διυλιστήρια κατάσχονται και κρατικοποιούνται.

1962: Στην Ελλάδα, συγκροτείται επιτροπή από δικαστικούς για τον έλεγχο στη ΔΕΗ.

1962: Την κατάργηση των εκτάκτων μέτρων ασφαλείας της εποχής του εμφυλίου, πλην της άρσης της παρανομίας του Κ.Κ.Ε., και το κλείσιμο των φυλακών του Αγίου Ευστρατίου αποφασίζει η κυβέρνηση.

1963: Πρόταση μομφής κατά του δημάρχου Αθηναίων Άγγελου Τσουκαλά κατατίθεται στο Δημοτικό Συμβούλιο, λόγω της ολιγωρίας που επέδειξε στο ζήτημα της Γεωγραφικής Υπηρεσίας Στρατού.

1963: Αρχίζει να λειτουργεί η πρώτη υψικάμινος στην Ελλάδα στο εργοστάσιο της Χαλυβουργικής.

1964: Δημιουργείται η Οργάνωση Αφροαμερικάνικης Ενότητας από τον Μάλκομ Χ.

1967: Το Ισραήλ επικρατεί των Αράβων στον Πόλεμο των Έξι Ημερών. Η πόλη της Ιερουσαλήμ τίθεται και πάλι κάτω από τον έλεγχο των ισραηλινών, που την απέσπασαν από την Ιορδανία.

1969: Στο Ακρωτήριο Κένεντι, η ΝΑΣΑ θέτει διαστημόπλοιο με πίθηκο σε τροχιά γύρω από τη γη.

1969: Εγκαινιάζεται ο νέος αεροσταθμός εξωτερικών γραμμών του αερολιμένα Αθηνών, ο οποίος τίθεται σε λειτουργία τα μεσάνυχτα της επομένης.

1970: Ο Άρης Θεσσαλονίκης κατακτά το μοναδικό Κύπελλο Ελλάδας στην ιστορία του, νικώντας στον τελικό του Καυτατζογλείου τον ΠΑΟΚ με 1-0.

1972: Στις ΗΠΑ, ο Νίξον δηλώνει ότι, δεν θα στρατολογηθούν άλλοι για το Βιετνάμ.

1979: Εγκρίνεται από τη Βουλή η Συνθήκη Προσχώρησης της Ελλάδας στην ΕΟΚ. Υπέρ ψηφίζουν 193 βουλευτές (175 της Νέας Δημοκρατίας, 4 του ΚΟΔΗΣΟ, 4 της Εθνικής Παράταξης, 2 της ΕΔΗΚ, 1 του ΚΚΕ Εσωτερικού, 1 της ΕΔΑ και 6 ανεξάρτητοι), κατά 104 (ΠΑΣΟΚ και ΚΚΕ), ενώ τρεις βουλευτές (Ιωάννης Ζίγδης, Νικήτας Βενιζέλος και Κώστας Μπαντουβάς) δηλώνουν «παρών».

1980: Πρώτη πτήση αεροπλάνου που κινείται με ηλιακή ενέργεια, πρόκειται για το αεροσκάφος «Γκοσάμερ Πέγκουιν» με χειριστή τον Μακ-Γκρήντυ.

1981: Στο Ιράν, βομβιστική επίθεση, που συνδέεται με τις διαμάχες μεταξύ οπαδών και αντιπάλων του προέδρου Μπανισάντρ, προκαλεί το θάνατο σε 74 άτομα, μεταξύ των οποίων και του προέδρου του Επαναστατικού Δικαστηρίου και 10 ακόμα αξιωματούχων της κυβέρνησης.

1990: Η FIFA μετά από 65 χρόνια κάνει την πρώτη αλλαγή στον κανόνα του οφ-σάιντ, αποφασίζοντας ότι οι επιθετικοί που βρίσκονται στην ίδια ευθεία με τους αμυντικούς δεν ανακόπτονται.

1991: Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Μάριο Αντρεότι δηλώνει ότι η χώρα του υποστηρίζει την ένταξη της Κύπρου στην ΕΟΚ.

1991: Το ΚΚΕ αποχωρεί από το Συνασπισμό.

1992: Η κυβέρνηση της Δημοκρατίας των Σκοπίων απορρίπτει τον όρο, που ζήτησε η Ελλάδα και έθεσε η ΕΟΚ, να αλλάξει το όνομά της ώστε να αναγνωριστεί από την Κοινότητα.

1994: Ο Ρώσος Ολεγκ Σαλένκο κάνει ρεκόρ αγώνων Παγκοσμίου Κυπέλλου σκοράροντας 5 γκολ στον αγώνα Ρωσία- Καμερούν (6-1).

1995: Στη Βοσνία, επίθεση με ρουκέτες δέχεται το Σεράγεβο, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή του πέντε άτομα και να τραυματισθούν 38.

1996: Στην Ουκρανία, η Βουλή εγκρίνει το νέο Σύνταγμα της χώρας, που χορηγούσε αυξημένες εξουσίες στον Πρόεδρο και κατοχύρωνε την ατομική ιδιοκτησία.

1997: Ο Μάικ Τάισον δαγκώνει το αυτί του Εβάντερ Χόλιφιλντ στον 3ο γύρο του μεταξύ τους αγώνα στο Λας Βέγκας. Παρά την ειδοποίηση του διαιτητή, ο Τάισον δαγκώνει και το άλλο αυτί του αντιπάλου του, με αποτέλεσμα ο διαιτητής να τον αποβάλλει. Έτσι, ο Χόλιφιλντ διατήρησε τον τίτλο του παγκόσμιου πρωταθλητή.

2001: Ο 20χρονος φόργουορντ της Μπαρτσελόνα Paul Gasol γίνεται ο πρώτος Ευρωπαίος μη προερχόμενος από κολέγιο παίκτης που επιλέγεται στο νούμερο 3 του ντραφτ. Ο Αντώνης Φώτσης επιλέγεται από τους Memphis Grizzlies στο νούμερο 48 και γίνεται ο πρώτος γηγενής Έλληνας που θα δοκιμάσει την τύχη του στο ΝΒΑ.

2004: Ορκίζονται ενώπιον του Ανώτατου Δικαστή της χώρας ο Πρόεδρος, ο Πρωθυπουργός και η νέα Κυβέρνηση του Ιράκ, αμέσως μετά την αιφνιδιαστική παράδοση της εξουσίας από τους Αμερικανούς, δύο ημέρες πριν από την προγραμματισμένη ημερομηνία. Ο Συνασπισμός Προσφοράς Διοίκησης (κυβέρνηση κατοχής του Ιράκ) διαλύεται και μεταφέρει την πλήρη νομική κυριαρχία στην Ιρακινή κυβέρνηση.

2007: Μεγάλη καταστροφή στην Πάρνηθα. Οι φωτιές καίνε χιλιάδες στρέμματα δασικής έκτασης. Η πυρκαγιά ξεκίνησε από τα Δερβενοχώρια, στην βόρεια πλευρά του όρους και επεκτάθηκε γρήγορα στις πλαγιές του βουνού. Μέχρι τη νύχτα, οι επίγειες δυνάμεις αντιμετώπιζαν μια ανεξέλεγκτη κατάσταση, και ανάμεσα στις 21:00 και 21:30, οι φλόγες πέρασαν μέσα στον Εθνικό Δρυμό και έφτασαν σε απειλητική απόσταση από τις εγκαταστάσεις του Καζίνο, του πάρκου κεραιών και της Πολεμικής Αεροπορίας. Οι εγκαταστάσεις εκκενώθηκαν. Μετά την κατάσβεση της πυρκαγιάς ο απολογισμός ήταν καταστρεπτικός, τόσο για τον Εθνικό Δρυμό της Πάρνηθας, όσο και για το μικρόκλιμα της Αθήνας γενικότερα: 25.000 στρέμματα που ανήκαν στο Δρυμό κάηκαν. Επιστήμονες υποστηρίζουν ότι η αποτέφρωση της τελευταίας μεγάλης δασικής έκτασης κοντά στην Αθήνα θα σημαίνει θερμότερα καλοκαίρια, παρατεταμένους καύσωνες και πλημμύρες τον χειμώνα. Η πυρκαγιά επίσημα αποδίδεται σε πυλώνα της ΔΕΗ. Παρ’ όλα αυτά, έρευνες, με εισαγγελική εποπτεία, διεξήχθησαν κατά την περίοδο μεταξύ του συμβάντος αυτού και του κύματος πυρκαγιών του Αυγούστου.

2010: Ένας θαυμαστής του Μάικλ Τζάκσον πληρώνει 190.000 δολάρια για ένα γάντι, με διακοσμητικά κρύσταλλα Swarovski, το οποίο φορούσε ο εκλιπών σταρ της ποπ στη διάρκεια περιοδείας του το 1984.

 

Γεννήσεις σαν σήμερα

1491 – Ερρίκος Η’, βασιλιάς της Αγγλίας.

1577 - Πέτερ Πάουλ Ρούμπενς, Φλαμανδός ζωγράφος.

1703 – Τζον Γουέσλεϋ, Άγγλος θεολόγος, ιδρυτής του Μεθοδισμού.

1712 - Ζαν Ζακ Ρουσσώ, Ελβετός φιλόσοφος βασικός εκπρόσωπος του διαφωτισμού, συγγραφέας και θεωρητικός των πολιτικών επιστημών.

1818 - Άντζελο Σέκι, Ιταλός αστρονόμος.

1836 - Ερρίκος Η’, βασιλιάς της Αγγλίας.

1867 - Λουίτζι Πιραντέλο, ιταλός θεατρικός συγγραφέας. Βραβεύτηκε με το Νόμπελ Λογοτεχνίας το 1934.

1873 – Αλεξίς Καρέλ, Γάλλος ιατρός.

1883 – Πιέρ Λαβάλ, Γάλλος πολιτικός.

1902 - Τζον Ντίλιγκερ, Αμερικανός γκάνγκστερ.

1906 -  Μαρία Γκέπερτ Μάγιερ, Πολωνέζα φυσικός, που τιμήθηκε με το Νόμπελ φυσικής το 1963.

1912 – Αμαλία Φλέμιγκ, σύζυγος και επιστημονική συνεργάτιδα του μεγάλου βρετανού επιστήμονα Αλεξάντερ Φλέμιγκ που ανακάλυψε την πενικιλίνη. Η ίδια εξελέγη και βουλευτής με το ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ.

1913 - Μπέιμπ Ντίντριξον Σαχάριας, Αμερικανίδα αθλήτρια, που διακρίθηκε στο μπάσκετ, στο γκολφ, την κολύμβηση και τον κλασσικό αθλητισμό.

1914 – Άριμπερτ Χάιμ, Αυστριακός ιατρός.

1926 – Μελ Μπρουκς, Αμερικανός ηθοποιός, σκηνοθέτης και παραγωγός.

1926 - Νοριγιούκι Πατ Μορίτα, Αμερικανός, ιαπωνικής καταγωγής ηθοποιός,ο οποίος τιμήθηκε με το Όσκαρ Β Ανδρικού Ρόλου για την ταινία Καράτε Κιντ το 1984.

1940 – Μοχάμεντ Γιουνούς, οικονομολόγος από το Μπαγκλαντές

1948 – Κάθι Μπέιτς, Αμερικανίδα ηθοποιός, του θεάτρου και του κινηματογράφου.

1952 - Πιέτρο Μενέα, Ιταλός σπρίντερ, που κράτησε το ρεκόρ στα 200μ για 17 χρόνια.

1957 – Γκεόργκι Παρβάνοφ, Βούλγαρος πολιτικός

1961 – Γκρεγκ Λεμόντ, Αμερικανός ποδηλάτης, που τερμάτισε τρεις φορές πρώτος στον ποδηλατικό γύρο της Γαλλίας (1986, 1989, 1990).

1966 - Τζον Κιούζακ, Αμερικανός ηθοποιός

1971 - Έλον Μασκ, νοτιοαφρικανικής καταγωγής αμερικανός μηχανικός και επιχειρηματίας, ιδρυτής των εταιριών PayPal, SpaceX και Tesla Motors.

1974 - Αλέξης Τσίπρας, πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και πρωθυπουργός.

1978 - Ελεάνα Βραχάλη, Ελληνίδα στιχουργός.

1982 - Ιρακλί Γκαριμπασβίλι, Γεωργιανός πολιτικός.

1991 - Γουίλ Στίβενς, Βρετανός οδηγός αγώνων.

1993 - Τάσος Μπακασέτας, Έλληνας ποδοσφαιριστής.

 

Θάνατοι σαν σήμερα

548 – Θεοδώρα, Βυζαντινή αυτοκράτειρα.

572 – Αλβοΐνος, βασιλιάς των Λομβαρδών.

767 – Πάπας Παύλος Α΄.

1385 – Ανδρόνικος Δ΄ Παλαιολόγος, Βυζαντινός αυτοκράτορας.

1598 – Αβραάμ Ορτέλιους, Φλαμανδός χαρτογράφος, που θεωρείται δημιουργός του σύγχρονου άτλαντα.

1836 – Τζέιμς Μάντισον, 4ος πρόεδρος των Η.Π.Α.

1914 – Φραγκίσκος Φερδινάνδος, αρχιδούκας της Αυστρίας.

1965 - Ρεντ Νίκολς, Αμερικανός μουσικός της τζαζ.

1971 – Φραντς Στανγκλ, Αυστριακός αξιωματικός των SS.

1975 – Κωνσταντίνος Δοξιάδης, Έλληνας αρχιτέκτονας.

1982 - Ανδρέας Καραντώνης, διακεκριμένος κριτικός και δοκιμιογράφος, πεθαίνει σε ηλικία 72 ετών.

1985 – Λάμπρος Κωνσταντάρας, Έλληνας ηθοποιός.

1989 - Τζόρις Ίβενς, Ολλανδός ντοκιμενταριστής.

1992 – Μιχαήλ Ταλ, Λετονός σκακιστής.

1993 - Βασίλης Σούκας, ένας από τους σημαντικότερους εκπροσώπους της δημοτικής μουσικής μας και δεξιοτέχνης του κλαρίνου.

2003 - Μήτσος Ευθυμιάδης, θεατρικός συγγραφέας. («Οι προστάτες», «Ο Φονιάς»)

2007 – Γιουτζίν Φλάκυ, Αμερικανός υποναύαρχος.

2007 – Κιίτσι Μιγιαζάουα, Ιάπωνας πολιτικός.

2010 – Νίκολας Χάγιεκ, λιβανέζος επιχειρηματίας, ιδρυτής της ωρολογοποιίας Swatch. (Γεν. 19/2/1928)

2012 - Νέστορας Μάτσας, Έλληνας συγγραφέας και σκηνοθέτης.