DIASKEDASI.INFO

Η διασκέδαση On Line

Σαν σήμερα 10 Απριλίου ας θυμηθούμε τι έγινε

Tsarouxis-Mines-Aprilis

Σαν σήμερα 10 Απριλίου
ας θυμηθούμε τι έγινε
από τον Mr George Almanac

Ε΄ Κυριακή των Νηστειών
Εορτάζουν

Αγίων Αφρικανού Θεοδώρου Μαξίμου Πομπηίου Τερεντίου και τριάντα εννέα Μαρτύρων    
Μάξιμος, Μάξιμη, Μάξιμα *
Αναξιμένης, Μένης
Δημοσθένης, Δήμος
Διονύσιος, Διονύσης, Νιόνιος, Νύσης, Ντένης, Διονυσία, Διονυσούλα, Νύσα, Σίσσυ, Ντενίζ *
Επαμεινώνδας, Νώντας
Ετεοκλής
Ζήνων *
Ηρακλής, Ηρακλεία, Ηρακλίτσα
Ηφαιστίων
Θεμιστοκλής, Θέμης, Θεμιστοκλεία *
Θεόφραστος
Θησέας, Θησεύς
Ισοκράτης
Μιλτιάδης, Μίλτος
Ξενοφών, Ξενοφώντας, Φώντας, Φόντας, Φόνης, Ξενοφωντία, Ξενοφωντίνα, Ξενοφούλα, Ξενοφώντη, Ξένια *
Όμηρος
Παρμενίων
Πελοπίδας
Περικλής
Πίνδαρος
Πολύβιος
Προμηθεύς
Σοφοκλής
Σωκράτης, Σωκρατίνα, Σωκρατία *
Τιμόθεος, Τίμος, Τιμάς, Τίμης, Θέος, Τιμοθέη, Τιμοθέα, Τίμα, Τίμη, Θέα, Θέη *
Φιλοποίμην, Φίλης
Φωκίων, Φώκος
Λαμπροτρίτη
Ραφαήλ, Ραφαήλος, Ραφαέλος, Ραφαέλα, Ραφαέλλα, Ραφαήλα, Ραφαηλία *
Νικόλαος, Νικόλας, Νίκος, Νικολός, Νικολής, Νικολάκης, Νικολέττα, Νικολούδα, Νικολίτσα, Νικολίνα, Νικολέτα, Νικόλ *
Ειρήνη, Ρένα, Ρήνα, Ρηνιώ, Ρηνούλα, Ειρήνα, Ειρήνγκω, Ρένια *

* Υπάρχουν και άλλες ημερομηνίες που γιορτάζει αυτό το όνομα.

10 Απριλίου

Γεγονότα σαν σήμερα

837: Η γη και ο κομήτης Χάλεϊ έρχονται στην πιο κοντινή τους απόσταση, η οποία υπολογίζεται μόλις 3,2 εκατ. μίλια.

1516: Δημιουργείται το πρώτο γκέτο για Εβραίους, οι οποίοι μπορούν να ζουν μόνο σε μία συγκεκριμένη περιοχή στη Βενετία.

1815: Εκρήγνυται το ηφαίστειο Ταμπόρα στην Ινδονησία.

1821: Οι Τούρκοι απαγχονίζουν στην Κωνσταντινούπολη τον πατριάρχη Γρηγόριο Ε', σε αντίποινα για την Ελληνική Επανάσταση.

1821: Μετά από πολιορκία του κάστρου των Σαλώνων (Άμφισσας) από τον Γκούρα και τον Πανουργιά, οι Τούρκοι που βρίσκονται μέσα σ' αυτό αναγκάζονται να παραδοθούν. Το γεγονός αυτό ήταν καθοριστικό για την εξέλιξη της Επανάστασης στη Στερεά Ελλάδα, καθώς υπήρξε η πρώτη κατάληψη κάστρου από τους επαναστατημένους Έλληνες.

1826: Οι «Ελεύθεροι Πολιορκημένοι» του Μεσολογγίου πραγματοποιούν την ηρωική έξοδο.
Το γεγονός συνέβη την νύχτα μεταξύ 10ης και 11ης Απριλίου 1826, κατά τη διάρκεια της επανάστασης του 1821, και συγκαταλέγεται στα σημαντικότερα γεγονότα της παγκόσμιας στρατιωτικής ιστορίας. Οι Έλληνες ανατρέπουν όποιον βρουν μπροστά τους και προχωρούν αφήνοντας πίσω πολλούς νεκρούς. Την πορεία τους συνόδευσαν δύο εκρήξεις από την πόλη. Η πρώτη από την έκρηξη των υπονόμων και η άλλη από την ανατίναξη της πυριτιδαποθήκης με τον ηρωικό Χρήστο Καψάλη. Οι Έλληνες μετρούν αρκετές απώλειες. Από τους 3000 στρατιωτικούς που πήραν μέρος στην έξοδο, μόνο 1300 σώθηκαν. Οι υπόλοιποι 1700 σκοτώθηκαν στις συμπλοκές της εξόδου. Από τις γυναίκες, 13 μόνο Σουλιώτισσες σώθηκαν και από τα παιδιά τρία ή τέσσερα. Οι απώλειες των Τουρκοαιγυπτίων υπολογίστηκαν σε 5000. Η θυσία του Μεσολογγίου, που επί 12 ολόκληρους μήνες αντιστάθηκε ηρωικά πλημμύρισε τους άλλους Έλληνες και τους Ευρωπαίους με αισθήματα θαυμασμού.

1835: Το «Κεντρικόν Σχολείον», το πρώτο ανώτερο εκπαιδευτικό ίδρυμα του νεοελληνικού κράτους, μεταφέρεται από την Αίγινα στην Αθήνα.

1864: Παραιτείται η κυβέρνηση του Κωνσταντίνου Κανάρη. Ο Ζηνόβιος Βάλβης σχηματίζει μεταβατική κυβέρνηση.

1866: Ιδρύεται στην Νέα Υόρκη των ΗΠΑ η πρώτη οργάνωση για την προστασία των ζώων.

1867: Ιδρύεται η ελευθεροτεκτονική Στοά «Γαληνοπάτη Μεγάλη Ανατολή της Ελλάδος», που σήμερα έχει μετεξελιχθεί στην «Εθνική Μεγάλη Στοά της Ελλάδας».

1896: Ο Σπύρος Λούης κερδίζει το χρυσό ολυμπιακό μετάλλιο στον Μαραθώνιο την 5η μέρα των Ολυμπιακών Αγώνων καλύπτοντας τα 40χλμ σε 2 ώρες, 58 λεπτά και 50 δευτερόλεπτα και νικώντας τους 4 ξένους και 10 Έλληνες, που αγωνίστηκαν μαζί του. Δεύτερος τερματίζει ο επίσης Έλληνας Χαρίλαος Βασιλάκος με χρόνο 3 ώρες, 6 λεπτά και 3 δευτερόλεπτα.

1911: Φτάνουν στον Πειραιά 280 βούλγαροι φοιτητές, φιλοξενούμενοι του Πανεπιστημίου Αθηνών

1912: Ο «Τιτανικός» σαλπάρει για το παρθενικό αλλά και ύστατο ταξίδι του. Στις 23:40 14 Απριλίου 1912, θα συγκρουστεί με ένα παγόβουνο στον Ατλαντικό Ωκεανό. Παρ’ όλες τις προσπάθειες που έγιναν να αποφύγει την σύγκρουση, το μοιραίο δεν άργησε να γίνει. Ο Τιτανικός βυθίστηκε δύο ώρες και σαράντα λεπτά αργότερα στις 02:20 στις 15 Απριλίου. Δύο λεπτά πριν την βύθιση έσπασε σε δύο κομμάτια, αφού ενώ βυθιζόταν με την πλώρη προς τα κάτω και την πρύμνη προς τα πάνω, αποκόπηκε η πρύμνη, λόγω του τεράστιου βάρους του νερού στην πλώρη. Η βύθισή του παρέσυρε στο θάνατο γύρω στους 1.500 ανθρώπους με τους υπόλοιπους 700 να βρίσκονται στις σωσίβιες λέμβους και να παρακολουθούν το τραγικό γεγονός.

1916: Ο Βρετανός Jim Barnes κερδίζει το 1ο Επαγγελματικό Πρωτάθλημα Γκολφ στο Bronxville της Νέας Υόρκης.

1919: Στο Βέλγιο, καθιερώνεται καθολικό δικαίωμα ψήφου.

1919: Δολοφονείται ο Εμιλιάνο Ζαπάτα, μεξικανός επαναστάτης.

1922: Αρχίζουν στη Γένοβα της Ιταλίας με τη συμμετοχή 28 κρατών οι εργασίες της Παγκόσμιας Οικονομικής Διάσκεψης.

1924: Καταγράφεται η πρώτη ληστεία τρένου στην Ελλάδα. Τέσσερις άγνωστοι νεαροί μετεμφιεσμένοι με περρούκες και ψεύτικα γένεια εισβάλλουν στην αμαξοστοιχία Αθηνών-Θεσσαλονίκης, που ήταν σταθμευμένη στον Δοξαρά της Λάρισας και ληστεύουν τους επιβάτες της πρώτης θέσης. Μεταξύ των θυμάτων περιλαμβάνονται ο σερραίος Υπουργός Υγείας Δημήτριος Πάζης και ο γενικός διοικητής Μακεδονίας Ιωάννης Βαλαλάς. Η λεία των ληστών ανέρχεται σε 200.000 δραχμές. Οι αρχές υποψιάζονται την τοπική συμμορία των Παγιούλα-Παπαγεωργίου .

1925: Εκδίδεται η νουβέλα του Φράνσις Σκοτ Φιτζέρλαντ "Ο Μεγάλος Γκάτσμπι".

1932: Στις εκλογές στη Γερμανία ο Πάουλ φον Χίντενμπουργκ αναδεικνύεται ως νέος Πρόεδρος της Γερμανίας με ποσοστό 53%, ενώ ο Αδόλφος Χίτλερ ενισχύεται με το Εθνικοσοσιαλιστικό Κόμμα να λαμβάνει ποσοστό 36,8%.

1939: Ο βρετανικός στόλος της Μεσογείου πλέει για να προστατεύσει Ελλάδα και Τουρκία από πιθανή επέμβαση της Ιταλίας.

1941: Για πρώτη φορά μετά από πολύ καιρό, δεν ακούγεται ήχος όπλου στον άξονα από τα ελληνοτουρκικά σύνορα μέχρι τον ποταμό Αξιό. Το νέο της εκεχειρίας διαδίδεται σε όλες τις μονάδες.

1941: Στη γερμανοκρατούμενη Γιουγκοσλαβία εγκαθίσταται το Ανεξάρτητο Κράτος της Κροατίας από τους φασίστες «Ουστάσι» του Άντε Πάβελιτς.

1941: Μετά τη συνθηκολόγηση με τη Γερμανία, παραδίδονται τα οχυρά Παλιουριώνες και Ρούπελ. Ο γερμανός συνταγματάρχης που προσέρχεται για την παραλαβή του Οχυρού Παλιουριώνες στο ανατολικό Μπέλες προσφωνεί τον Διοικητή του Οχυρού και συγχαίρει τη φρουρά του, εκφράζοντας τον θαυμασμό του για την ηρωική αντίσταση.

1947: Ο Jacky Robinson των Brooklyn Dodgers γίνεται ο πρώτος έγχρωμος παίκτης στο αμερικάνικο πρωτάθλημα του μπέιζμπολ.

1953: Ο Νταγκ Χάμαρσκελντ ορκίζεται νέος γενικός γραμματέας του ΟΗΕ.

1954: Ο Jake La Motta εγκαταλείπει τα ρινγκ. Ο ταύρος του Μπρονξ, παγκόσμιος πρωταθλητής μεσαίων βαρών το 1948, έχασε τον τίτλο του από τον Sugar Ray Robinson το 1951. Τριάντα χρόνια περίπου αργότερα (1980), ο Martin Scorsese γυρίζει με βάση την αυτοβιογραφία του La Motta το Οργισμένο είδωλο, μια από τις καλύτερες ταινίες που έχει δώσει το αμερικάνικο σινεμά. Σημειωτέον, ο πρωταγωνιστής Robert De Niro έπαθε τέτοια ψύχωση με το ρόλο (για τον οποίο κέρδισε το Όσκαρ) που πήρε πάνω από 30 κιλά για να παίξει τον ξοφλημένο πρώην πυγμάχο και πρωταθλητή.

1959: Στην Ιαπωνία, η Μιτσίκο Σόντα παντρεύεται τον αυτοκράτορα Ακιχίτο και γίνεται η πρώτη κοινή θνητή με κληρονομικά δικαιώματα επί του θρόνου.

1963: Το αμερικανικό υποβρύχιο "Thresher" βυθίζεται παίρνοντας μαζί του στον υγρό τάφο 129 μέλη του πληρώματος.

1965: Στο Ιράν, ο Σάχης γλιτώνει από απόπειρα δολοφονίας που έγινε εναντίον του.

1968: Θεμελιώνεται το εργοστάσιο της ΔΕΗ στη Μεγαλόπολη.

1969: Οι κάτοικοι των χωριών Μεγάλα Καλύβια, Καματερό και Πύλη Τρικάλων αντιδρούν μαχητικά στην απαλλοτρίωση των εδαφών τους.

1970: Ο Τσάρλι Τσάπλιν τιμάται με Όσκαρ για την προσφορά του στην τέχνη και τον κινηματογράφο.

1970: Ο Πολ ΜακΚάρτνεϊ ανακοινώνει την αποχώρηση του από τους Beatles.

1971: Η εθνική ομάδα επιτραπέζιας αντισφαίρισης των ΗΠΑ επισκέπτεται την Κίνα προσκεκλημένη της κινεζικής κυβέρνησης. Η πρόσκληση γίνεται τέσσερις ημέρες πριν (6/4) την τελευταία ημέρα του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Επιτραπέζιας Αντισφαίρισης στη Ναγκόγια της Ιαπωνίας. Πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη Αμερικανών αθλητών στην Λαϊκή Κίνα από το 1951 και προβάλλεται ιδιαίτερα. Το περιοδικό TIME θα κυκλοφορήσει στις 20/4 με εξώφυλλο τον Πρόεδρο Νίξον και τον Μάο Τσε Τουνγκ να παίζουν πινγκ-πονγκ και στις 26/4 ο Νίξον θα εισηγηθεί την είσοδο της Κίνας στον ΟΗΕ.

1973: Στην Καμπότζη, οι ΗΠΑ αρχίζουν τον ανεφοδιασμό με αερογέφυρα της πολιορκημένης Πνομ Πενχ.

1974: Η Τουρκία θέτει επισήμως θέμα υφαλοκρηπίδας.

1978: Ανακοινώνεται η δημιουργία πρωταθλήματος ποδοσφαίρου σε κλειστά γήπεδα στην Αμερική.

1979: Το νέφος "πνίγει" την Αθήνα και στέλνει εκατοντάδες ανθρώπους στα νοσοκομεία.

1982: Περισσότερες από 50 χώρες υπογράφουν συνθήκη που απαγορεύει τα βιολογικά όπλα.

1984: Έρχεται στον κόσμο ο Ζόε, το πρώτο παιδί που προήλθε από κατεψυγμένο ωάριο.

1985: Ο Παναθηναϊκός ηττάται με 4-0 στο Άνφιλντ από τη Λίβερπουλ, στον πρώτο ημιτελικό του Κυπέλλου Πρωταθλητριών.

1985: Ο Leo Sites σε ηλικία 80 ετών γίνεται ο γηραιότερος μπόουλερ, που σκοράρει ένα perfect game.

1990: Η παλαιστινιακή οργάνωση Αλ Φατάχ απελευθερώνει τρεις δυτικούς ομήρους, μεταξύ των οποίων κι ένα 2χρονο κοριτσάκι, γεννημένο στη φυλακή, οι οποίοι είχαν συλληφθεί το Νοέμβριο του 1987.

1991: Στο Περού, 20 άτομα σκοτώνονται κατά τη διάρκεια επίθεσης, που πραγματοποιούν αντάρτες της οργάνωσης "Φωτεινό Μονοπάτι" (Τουπάκ Αμάρο).

1991: Το ιταλικό ferry-boat "Moby Prince" συγκρούεται με πετρελαιοφόρο και σκοτώνονται 140 άτομα.

1992: Στις βρετανικές βουλευτικές εκλογές, πρώτο αναδεικνύεται το Συντηρητικό Κόμμα του Τζον Μέιτζορ, ο οποίος οδηγεί τους Τόρις για τέταρτη συνεχή περίοδο στην εξουσία.

1993: Δολοφονείται ο ηγέτης του Κομμουνιστικού Κόμματος της Νότιας Αφρικής Κρις Χάνι.

1994: Στη Βοσνία, την πρώτη επίθεση του ΝΑΤΟ κατά των σερβικών θέσεων πραγματοποιούν δύο αμερικανικά μαχητικά των ΗΠΑ, μετά από αίτημα των κυανοκράνων, που δέχθηκαν σερβική επίθεση στο Γκόραζντε.

1995: Ο ΥΠΕΞ της Τουρκίας Ερντάλ Ινονού δηλώνει ότι, η Κύπρος δεν μπορεί να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση, εάν δεν επιλυθεί το Κυπριακό.

1995: Αρχίζει η πειραματική εφαρμογή των μέτρων για τον αποκλεισμό όλων των αυτοκινήτων και των δικύκλων από το εμπορικό τρίγωνο της Αθήνας.

1996: Στη Γερμανία, ο αριθμός των αλλοδαπών έχει φθάσει στα 7,2 εκατομμύρια, αριθμός ρεκόρ για ευρωπαϊκή χώρα.

1997: Συλλαμβάνεται ο οδηγός ταξί Δημήτρης Βακρινός, που είχε διαπράξει πέντε δολοφονίες και 10 περίπου ληστείες, την τελευταία δεκαετία.

1998: Υπογράφεται η Συνθήκη του Μπέλφαστ μεταξύ Καθολικών και Προτεσταντών, στη Βόρεια Ιρλανδία.

2001: Στα πλαίσια της προκριματικής φάσης για το Παγκόσμιο Κύπελλο η Αυστραλία κερδίζει 22-0 την Τόνγκα, πετυχαίνοντας τη μεγαλύτερη νίκη, που έχει σημειωθεί ποτέ σε επίσημο αγώνα ποδοσφαίρου.

2010: Σε ένα ατύχημα με το αεροπλάνο στο οποίο επέβαινε, σκοτώνεται ο πρόεδρος της Πολωνίας του Λεχ Καζίνσκι.

 

Γεννήσεις σαν σήμερα

401 - Θεοδόσιος Β´, Βυζαντινός αυτοκράτορας.

1018 - Νιζάμ αλ-Μουλκ, Πέρσης λόγιος και βεζίρης.

1583 - Ούγκο Γκρότιους, Ολλανδός φιλόσοφος και συγγραφέας.

1755 - Σάμουελ Χάνεμαν, Γερμανός ιατρός.

1769 - Ζαν Λαν, Γάλλος στρατάρχης.

1827 - Λιου Ουάλλας, Αμερικανός στρατιωτικός και πολιτικός.

1829 - Γουίλιαμ Μπουθ, Άγγλος ιερέας, ιδρυτής του Στρατού της Σωτηρίας.

1847 - Τζόζεφ Πούλιτζερ, Ουγγροαμερικανός δημοσιογράφος και εκδότης, που έδωσε τον ορισμό της «κίτρινης δημοσιογραφίας», αλλά και δημιούργησε τα έγκυρα δημοσιογραφικά βραβεία που φέρουν το όνομά του κάθε Απρίλη στις ΗΠΑ.

1868 - Τζορτζ Άρλις, Άγγλος ηθοποιός.

1887 - Μπερνάρδο Ουσάυ, Αργεντινός φυσιολόγος.

1903 - Πάτροκλος Καραντινός, Έλληνας αρχιτέκτονας.

1917 - Ρόμπερτ Μπερνς Γούντγουορντ, Αμερικανός χημικός.

1932 - Ομάρ Σαρίφ, Αιγύπτιος ηθοποιός.

1935 - Χρήστος Γιανναράς, Έλληνας συγγραφέας.

1941 - Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος Β΄.

1953 - Χάινερ Λάουτερμπαχ, Γερμανός ηθοποιός.

1963 - Δημήτρης Σταρόβας, Έλληνας μουσικός και ηθοποιός.

1973 - Ρομπέρτο Κάρλος, Βραζιλιάνος ποδοσφαιριστής.

1979 - Ρέιτσελ Κόρι, Αμερικανίδα ακτιβίστρια.

1979 - Παύλος Φύσσας, Έλληνας ράπερ, γνωστός με το καλλιτεχνικό ψευδώνυμο Killah P., που δολοφονήθηκε από μέλος της Χρυσής Αυγής.

1987 - Σέι Μίτσελ, Καναδή ηθοποιός.

1992 - Ντέιζι Ρίντλεϊ, Αγγλίδα ηθοποιός.

1996 - Θανάσης Κοκκινάκης, Αυστραλός αντισφαιριστής.

 

Θάνατοι σαν σήμερα

1380 - Μανουήλ Καντακουζηνός, δεσπότης του Μυστρά.

1813 - Ζοζέφ Λουί Λαγκράνζ, Ιταλός μαθηματικός.

1821 - Αθανάσιος, μητροπολίτης Νικομηδείας.

1821 - Γρηγόριος Ε', Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως.

1821 - Διονύσιος Καλλιάρχης, Έλληνας μητροπολίτης.

1821 - Ευγένιος Καραβίας, Έλληνας μητροπολίτης

1872 - Ρήγας Παλαμήδης, Έλληνας λόγιος, αγωνιστής και πολιτικός..

1906 - Γκεόργκι Γκαπόν, Ρώσος ιερέας.

1909 - Άλτζερνον Τσαρλς Σουίνμπερν, Άγγλος ποιητής.

1919 - Εμιλιάνο Ζαπάτα, μία σπουδαία φυσιογνωμία του Μεξικό και για το λαό ενσαρκώνει το σωτήρα και ήρωα της επανάστασης.

1931 - Χαλίλ Γκιμπράν, Λιβανέζος συγγραφέας και ζωγράφος.

1954 - Ογκίστ Λιμιέρ, Γάλλος κινηματογραφιστής.

1962 - Μάικλ Κερτίζ, Ούγγρος σκηνοθέτης.

1962 - Στυλιανός Μανταφούνης, Έλληνας βιομήχανος και τραπεζίτης.

1965 - Επαμεινώνδας Καββαδίας, Έλληνας αξιωματικός του Ναυτικού.

1975 - Γουόκερ Έβανς, Αμερικανός φωτογράφος.

1979 - Νίνο Ρότα, Ιταλός συνθέτης, που «έντυνε» μουσικά τις ταινίες του Φεντερίκο Φελίνι.

1988 - Εζεκίας Παπαϊωάννου, Κύπριος πολιτικός.

1998 - Σεραφείμ, Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος.

2005 - Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ιάκωβος.

2006 - Κλείτος Κύρου, Έλληνας λογοτέχνης.

2009 - Γιάννης Πατάκης, Έλληνας αγροτοσυνδικαλιστής.

2010 – Αλέκος Τζανετάκος, κωμικός ηθοποιός. (Γεν. 1937).

2014 - Ντομινίκ Μποντί, Γάλλος δημοσιογράφος και πολιτικός.

2015 - Ροζ Φρανσίν Ρογκομπέ, πρόεδρος της Γκαμπόν.