DIASKEDASI.INFO

Η διασκέδαση On Line

Σαν σήμερα 1 Απριλίου ας θυμηθούμε τι έγινε

Tsarouxis-Mines-Aprilis

Σαν σήμερα 1 Απριλίου
ας θυμηθούμε τι έγινε
από τον Mr George Almanac

Πρωταπριλιά, το ιστορικό μιας ξεχωριστής ημέρας

 


 

Δ΄ Χαιρετισμοί
Εορτάζουν

Οσίας Μαρίας της Αιγυπτίας (†522)
Μαρτύρων Αλεξάνδρου, Διονυσίου, Ινγενιανής, Παντέρου, Πανταίνου, Παρθενίου και Σατουρνίνου
Μαρτύρων Γεροντίου και Βασιλείδου

Επέτειοι
Διεθνής Ημέρα Μαξιλαροπολέμου
Ημέρα Γαστρονομικού Βιβλίου

1 Απριλίου

Γεγονότα σαν σήμερα

334 π.Χ: Ο Μέγας Αλέξανδρος διαβαίνει τον Ελλήσποντο.

325: Ο πρίγκιπας Jin Chengdu σε ηλικία 4 ετών αναλαμβάνει την αυτοκρατορία της Κίνας, ακολουθώντας τον πατέρα του στη Δυτική Δυναστεία των Jin

527: Ο αυτοκράτορας Ιουστίνος Α ανακηρύσσει τον ανιψιό του, Ιουστινιανό Α, συμβασιλέα και διάδοχο του θρόνου.

1748: Η αρχαιολογική σκαπάνη σταματάει στα χαλάσματα της Πομπηίας.

1789: Συγκαλείται στη Νέα Υόρκη της Αμερικής η πρώτη συνεδρίαση της Βουλής των Αντιπροσώπων και ο Φρέντερικ Μάνχλμπεργκ από την Πενσιλβάνια εκλέγεται ως ο πρώτος ομιλητής.

1802: Το πρώτο πλυντήριο πιάτων πωλείται στο Σικάγο.

1822: Αποφασίζεται με νόμο η σύσταση τακτικού ελληνικού στρατού. Η Γενική Αρχηγία ανατίθεται στο Γερμανό στρατηγό Κάρολο Νόρμαν.

1824: Ο Γεώργιος Καραϊσκάκης δικάζεται στο Αιτωλικό με την κατηγορία ότι ήλθε σε συνεννοήσεις με τους Τούρκους. Θα καταδικασθεί την επομένη ως «ως επίβουλος της πατρίδος και προδότης».

1826: Ο Αμερικανός εφευρέτης Σάμιουελ Μόρεϊ πατεντάρει τη μηχανή εσωτερικής καύσης.

1849: Ο Ρίχαρντ Βάγκνερ διευθύνει την 9η Συμφωνία του Μπετόβεν στη Δρέσδη. Μεταξύ των ακροατών βρίσκεται και ο πάπας του Αναρχισμού Μιχαήλ Μπακούνιν, ο οποίος συγχαίροντας τον μαέστρο Βάγκνερ μετά τη συναυλία, του λέει: «Ακόμα και αν όλα τα πράγματα καταστραφούν στο μέλλον, αυτό το έργο τέχνης πρέπει να μείνει ανέπαφο, ακόμα και με κίνδυνο της ζωής μας».

1854: Αρχίζουν να εκδίδονται σε συνέχειες οι Δύσκολοι Καιροί του Κάρολου Ντίκενς στο περιοδικό του, Household Words.

1867: Η Σιγκαπούρη γίνεται μέρος της Βρετανικής Αυτοκρατορίας.

1876: Διεξάγεται ο πρώτος επίσημος αγώνας μπέιζμπολ της National League, Boston Red Caps- Philadelphia As 6-5 στη Φιλαδέλφια.

1900: Ο πρίγκιπας Γεώργιος διορίζεται Ύπατος Αρμοστής στην Κρήτη.

1901: Στο Τέξας των ΗΠΑ, οι εταιρείες πετρελαίου σχηματίζουν τραστ με ένα δισεκατομμύριο δολάρια.

1902: Στην Πενσιλβάνια των ΗΠΑ 10.000 μεταλλωρύχοι απεργούν.

1904: Το "Βικτώρια" είναι το πρώτο πλοίο με τουρμπίνα, που διαπλέει τον Ατλαντικό Ωκεανό.

1911: Κατόπιν νέων οδηγιών του νεοτουρκικού κομιτάτου, εφαρμόζεται σε όλη την έκταση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας με μεγαλύτερη αυστηρότητα ο αποκλεισμός των ελλήνων εμπόρων. Στη Σμύρνη τοιχοκολλείται επίσημη ανακοίνωση, με την οποία ζητείται από το μη ελληνικό στοιχείο να μη συχνάζει σε ελληνικά καφενεία, που έχουν επισημανθεί με ιδιαίτερα χρώματα.

1912: Κατά τη διάρκεια των Πανελληνίων Αγώνων, που γίνονται στο Παναθηναϊκό Στάδιο, ο Κωνσταντίνος Τσικλητήρας καταρρίπτει το παγκόσμιο ρεκόρ στο μήκος άνευ φοράς με 3,47, που κατείχε ο Αμερικανός Γιούρι. Την προηγούμενη ημέρα είχε πηδήξει 1,67 στο ύψος άνευ φοράς.

1914: Ο Ρολάν Γκαρός είναι ο νικητής του διεθνούς αεροπορικού ράλι στο Μονακό.

1914: Ο Εμμανουήλ Μπενάκης αναλαμβάνει δήμαρχος Αθηναίων.

1916: ξεκινάει το πρώτο αμερικανικό εθνικό πρωτάθλημα κολύμβησης γυναικών.

1918: Ιδρύεται η Βρετανική Βασιλική Αεροπορία (ΡΑΦ), με στόλο 998 αεροπλάνων.

1924: Στη Γερμανία, το δικαστήριο του Μονάχου καταδικάζει τον Αδόλφο Χίτλερ σε πέντε χρόνια κάθειρξη για εσχάτη προδοσία για τη συμμετοχή του σε ανεπιτυχές πραξικόπημα γνωστό ως "το πραξικόπημα της μπιραρίας" που εκδηλώθηκε στις 8/11/ 1923. Παραμένει στη φυλακή μόνο για εννέα μήνες.

1931: Η Βίρνα Μίτσελ γίνεται η πρώτη γυναίκα, που υπογράφει επαγγελματικό συμβόλαιο με ομάδα του μπέιζμπολ, με το Chattanoga Club του Τενεσσί.

1933: Το πρόσφατα εκλεγμένο κόμμα των Ναζί πραγματοποιεί ημερήσιο μποϊκοτάζ σε όλες επιχειρήσεις στη Γερμανία, των οποίων οι ιδιοκτήτες είναι Εβραίοι.

1934: Οι Μπόνι και Κλάιντ σκοτώνουν δύο αστυνομικούς στο Τέξας.

1937: Το Άντεν γίνεται μέρος της βρετανικής αυτοκρατορίας.

1938: Ανοίγει τις πύλες του το Hall of Fame του μπέιζμπολ στην Cooperstown της Νέας Υόρκης.

1939: Οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν τον Φράνκο στην Ισπανία και αίρουν το εμπάργκο. Ταυτόχρονα ο Φράνκο ανακοινώνει το τέλος του Ισπανικού Εμφυλίου με την παράδοση και των τελευταίων Δημοκρατικών δυνάμεων

1940: Η Πολιτεία της Νέας Υόρκης νομιμοποιεί ένα ολοκληρωμένο σύστημα στοιχημάτων για τις ιπποδρομίες (totalisator), με το οποίο το σύνολο των χρημάτων συγκεντρώνεται και ελέγχεται από ένα κεντρικό σύστημα. Με την απόφαση αυτή τίθενται εκτός νόμου τα ανεξάρτητα γραφεία στοιχημάτων.

1941: Ο φιλοναζιστής Ραχίντ Αλί καταλαμβάνει την εξουσία, μετά από πραξικόπημα στο Ιράκ.

1943: Στην Ινδία, ο Γκάντι σταματά την απεργία πείνας.

1944: Λάθη στην πλοήγηση οδηγούν αεροπλάνα της αμερικανικής πολεμικής αεροπορίας στο βομβαρδισμό της σουηδικής πόλης Σαφχάουζεν

1945: Κατά τη διάρκεια του Β Παγκοσμίου Πολέμου, στρατεύματα των ΗΠΑ αποβιβάστηκαν στην Οκινάβα, τον τελευταίο σταθμό πριν από την Ιαπωνία.

1946: Ένας σεισμός μεγέθους 7,8 βαθμών δημιουργεί ένα τεράστιο παλιρροϊκό κύμα, που πλήττει τα νησιά της Χαβάης σκοτώνοντας 159 άτομα.

1947: Η ελληνική σημαία υψώνεται στο Διοικητήριο της Ρόδου, μετά την ένωσή των Δωδεκανήσου με την Ελλάδα.

1947: Ο Παύλος γίνεται βασιλιάς της Ελλάδας μετά το θάνατο του μεγαλύτερου αδερφού του Γεώργιου του Β'

1948: Οι νήσοι Φαρόε αυτονομούνται από τη Δανία.

1949: Κατά τη διάρκεια του κινεζικού εμφυλίου πολέμου, το κομουνιστικό κόμμα ξεκινάει ειρηνευτικές συνομιλίες με το Κουόμινταγκ στο Πεκίνο, οι οποίες δεν καταλήγουν σε συμφωνία.

1949: Στην Ελλάδα σχηματίζεται η κατηγορία "εσχάτης προδοσίας για απόσπαση εδαφών από τη χώρα" εναντίον των κομμουνιστών.

1951: Η ελληνική Βουλή εγκρίνει το νομοσχέδιο για την ψήφο των γυναικών.

1952: Στη Νεβάδα των ΗΠΑ, η Αμερικανική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας ξεκινά την τρίτη σειρά δοκιμών των ατομικών βομβών.

1954: Ο Αμερικανός Πρόεδρος, Ντουάιτ Αϊζενχάουερ αποφασίζει την ίδρυση της Αεροπορικής Ακαδημίας των ΗΠΑ στο Κολοράντο.

1955: Στην Κύπρο, η ΕΟΚΑ ξεκινάει τον ένοπλο αγώνα ενάντια στην αγγλική κυριαρχία.

1957: Πρωταπριλιάτικη φάρσα στην Αγγλία που άφησε εποχή. Ο παρουσιαστής ειδήσεων του BBC Ρίτσαρντ Ντίμπλεμπι παρουσιάζει οπτικοποιημένο ρεπορτάζ για την ανοιξιάτικη συγκομιδή σπαγγέτι στην Ιταλία και γίνεται πιστευτός.

1960: Οι ΗΠΑ εκτοξεύουν τον πρώτο μετεωρολογικό δορυφόρο TIROS-1, ο οποίος μεταδίδει την πρώτη εικόνα από το διάστημα.

1961: Στο Μαϊάμι των ΗΠΑ, 50.000 Κουβανοί πρόσφυγες δημιουργούν οξύτατο πρόβλημα στην Οικονομία.

1969: Οι ΗΠΑ επικρίνουν το Ισραήλ για τις αεροπορικές επιθέσεις τους στην Ιορδανία.

1970: Ο Αμερικανός Πρόεδρος Ρίτσαρντ Νίξον υπογράφει νόμο, ο οποίος προβλέπει την απαγόρευση της διαφήμισης τσιγάρων από 1/1/1971.

1973: Στις ΗΠΑ, η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Ελέγχου Φαρμάκων απαγορεύει την κυκλοφορία των χαπιών διαίτης, που περιέχουν αμφεταμίνη.

1975: Ο Πρόεδρος Λον Νολ, επικεφαλής της φιλοαμερικανικής κυβέρνησης της Καμπότζης, φεύγει από τη χώρα και πηγαίνει στην Ινδονησία, την ώρα που οι Κόκκινοι Χμερ περικυκλώνουν την πρωτεύουσα Πνομ Πενχ.

1976: Η Βαρέζε, που ιδρύθηκε το 1945 και ταύτισε το όνομά της με το όνομα του χορηγού της, της εταιρείας "Ignis", νικά στον τελικό στη Γενεύη την Ρεάλ Μαδρίτης με 81-74 και κατακτά το πέμπτο της Κύπελλο Πρωταθλητριών. Είναι η τελευταία χρονιά ενός σερί.

1976: Ιδρύεται η εταιρεία Apple Inc. Από τον Στιβ Τζόμπς και τον Στιβ Βόσνιακ

1979: Με το απίστευτο ποσοστό του 98% το Ιράν ανακηρύσσεται Ισλαμική Δημοκρατία, λίγες ημέρες μετά την πτώση του Σάχη, υπό τον Αγιατολάχ Χομεϊνί.

1982: Στο Ελ Σαλβαδόρ, ο πρόεδρος Ντουάρτε δηλώνει ότι, θα παραμείνει στο αξίωμά του παρά τις προσπάθειες των ακροδεξιών να τον ανατρέψουν.

1984: Οκτώ άνδρες κάνουν ρεκόρ κωπηλατώντας τη μεγαλύτερη απόσταση (13 μίλια) σε 24 ώρες.

1985: Το NCAA αποφασίζει να εφαρμόσει το όριο των 45" στην επίθεση από την περίοδο 1986-87.

1987: Ο Στιβ Νιούμαν γίνεται ο πρώτος άνθρωπος, που κάνει τον γύρο του κόσμου περπατώντας.

1989: Η Ναμίμπια αποκτά την ανεξαρτησία της από τη Νότια Αφρική.

1990: Το κλασικό σκοτσέζικο ντέρμπι Ρέιντζερς- Σέλτικ στο Ίμπροξ είναι ο πρώτος αγώνας της English League που μεταδίδεται από δορυφόρο από το BSB της Αγγλίας.

1992: Ο ποδοσφαιριστής της Ρεάλ Μαδρίτης (1977-87) Χουανίτο σκοτώνεται σε τροχαίο σε ηλικία 37 ετών.

1992: Κηρύσσεται η έναρξη του πόλεμου στη Βοσνία.

1992: Η πορτογαλική προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δια του υπουργού Εξωτερικών, Ζοάο Πινέιρο, προτείνει συμβιβασμό με αποδοχή από την πλευρά της Ελλάδας μιας σύνθετης ονομασίας για το κράτος των Σκοπίων, με επικρατέστερη ονομασία «Νοβοματσεντόνια» (Νέα Μακεδονία). Πρόκειται για το λεγόμενο «Πακέτο Πινέιρο», που προκαλεί διάσταση στις σχέσεις Σαμαρά - Μητσοτάκη.

1993: Ισραηλινά στρατεύματα προωθούνται στο εσωτερικό του Λιβάνου, ανατινάζοντας βάσεις των Παλαιστίνιων ανταρτών κοντά στην Τρίπολη.

1994: Περιέρχεται στο ελληνικό κράτος η περιουσία του έκπτωτου βασιλιά Κωνσταντίνου Γλίξμπουργκ και αφαιρούνται από τον ίδιον και την οικογένειά του η ελληνική ιθαγένεια και τα διαβατήρια, σύμφωνα με νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών.

1995: Ο αναπληρωτής ΥΠΕΞ των ΗΠΑ Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ χαρακτηρίζει νόμιμη την τουρκική επίθεση της Τουρκίας εναντίον των Κούρδων στο βόρειο Ιράκ.

1997: Το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο αρνείται την άδεια ανέγερσης ξενοδοχειακής μονάδας στην Ύδρα, μετά από αντιδράσεις οικολογικών και πολιτιστικών φορέων.

1999: Ξεκινάει στο Χονγκ-Κονγκ το παγκόσμιο πρωτάθλημα κολύμβησης σε 25άρα πισίνα με δύο παγκόσμια ρεκόρ. Στα 200μ ελεύθερο ο Ιαν Θορπ με 1.43.28 καταρρίπτει το ρεκόρ του Ιταλού Τζιόρτζιο Λαμπέρτι (1.43.64) από τον Φεβρουάριο του 1990 και στα 4x200μ ελεύθερο η ομάδα της Σουηδίας με 7.51.70 το ρεκόρ της Κίνας (7.51.92) από τον Απρίλιο του 1997 στο Γκέτεμποργκ.

2001: Ο πρώην Πρόεδρος της Γιουγκοσλαβίας, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, παραδίνεται στην αστυνομία.

2001: Η Ολλανδία νομιμοποιεί τους γάμους μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου και γίνεται το πρώτο κράτος στον κόσμο, που επιτρέπει κάτι τέτοιο.

2002: Η Ολλανδία νομιμοποιεί την ευθανασία και γίνεται το μόνο κράτος στον κόσμο, που προβαίνει σε τέτοια ενέργεια.

2003: Ανοίγει ο φάκελος της τρομοκρατικής οργάνωσης 1η Μάη. Ελεύθερος με περιοριστικούς όρους, λόγω έλλειψης στοιχείων αφήνεται, μετά την απολογία του, ο Μιχάλης Κασσίμης. Συμπληρωτικές διώξεις ασκεί ο εφέτης ανακριτής Λεωνίδας Ζερβομπεάκος σε βάρος των Κώστα Αγαπίου, Χρήστου Τσιγαρίδα, Ειρήνης Αθανασάκη και Αγγελέτου Κανά, για ενέργειες του ΕΛΑ. Οι τρεις άνδρες αρνούνται τις κατηγορίες, ενώ η Ειρήνη Αθανασάκη ζητά να απολογηθεί τον Μάιο.

2009: Κροατία και Αλβανία μπαίνουν στο ΝΑΤΟ.

2011: Οι αντιδράσεις για το κάψιμο του Κορανιου γίνονται βίαιες και μια ομάδα ενόπλων επιτίθεται στο κλιμάκιο του ΟΗΕ στο Αφγανιστάν σκοτώνοντας 13 άτομα.

2022: Covit19 - Σημερινοί εμβολιασμοί 16.475. Ανακοινώνονται 21.102 νέα κρούσματα και 60 θανάτους, ενώ οι διασωληνωμένοι 351.

Γεννήσεις σαν σήμερα

1755 - Ζαν-Αντέλμ Μπριγιά-Σαβαρέν, γάλλος δικηγόρος, δικαστικός, πολιτικός και συγγραφέας του περίφημου οκτάτομου βιβλίου περί γαστρονομίας «Η φυσιολογία της γεύσης» («Physiologie du Gout»). (Θαν. 5/5/1789)

1776 – Σοφί Ζερμαίν, ήταν Γαλλίδα μαθηματικός, φυσικός και φιλόσοφος.
Παρά την αντίθετη άποψη των γονεων της και τις δυσκολίες της ανδροκρατούμενης κοινωνίας της εποχής της, κατάφερε να μορφωθεί διαβάζοντας μόνη της τα βιβλία του έβρισκε στη βιβλιοθήκη του πατέρα της και αλληλογραφώντας με διάσημους μαθηματικούς.

1809 – Νικολάι Γκόγκολ, ήταν Ουκρανός θεατρικός συγγραφέας, μυθιστοριογράφος και διηγηματογράφος.
Έγραψε πολλά διηγήματα, καθώς και κάποια ποιήματα, τα έργα του συγκαταλέγονται στα μεγαλύτερα αριστουργήματα της ρωσικής ρεαλιστικής λογοτεχνίας στο 19ο αιώνα και θεωρείται εφάμιλλος μεγάλων συγγραφέων.

1815 – Ότο Φον Μπίσμαρκ, ήταν ένας από τους πιο σημαντικούς Γερμανούς πολιτικούς του 19ου αιώνα.
Ως Υπουργός-Πρόεδρος της Πρωσίας από το 1862 ως το 1890, πραγματοποίησε την ενοποίηση της Γερμανίας. Από το 1867 ήταν ο Καγκελάριος της Βόρειας Γερμανικής Συνομοσπονδίας. Όταν ιδρύθηκε η Γερμανική Αυτοκρατορία το 1871, έγινε ο πρώτος της Καγκελάριος (Reichskanzler). Παλαιότερα, στα βιβλία της ιστορίας και αλλού, ήταν γνωστός ως Βίσμαρκ. (Θαν. 30/7/1898)

1868 - Εντμόν Ροστάν, Γάλλος συγγραφέας.

1873 – Σεργκέι Ραχμάνινοφ, Ρώσος συνθέτης και πιανίστας.

1883 – Λον Τσάνεϊ, Αμερικανός ηθοποιός.

1885 - Γουάλας Μπίρι, Αμερικανός ηθοποιός.

1902 – Μαρία Πολυδούρη, ήταν Ελληνίδα ποιήτρια της νεορομαντικής σχολής.
Το 1921 εργαζόταν στη Νομαρχία Αθηνών με τον ομότεχνός της Κώστα Καρυωτάκη, γνωρίστηκαν και μεταξύ τους αναπτύχθηκε ένας σφοδρός έρωτας.

1908 - Αβραάμ Μάσλοου, Αμερικανός ψυχολόγος.

1913 – Μέμος Μακρής, ήταν Έλληνας γλύπτης του 20ού αιώνα.
Σπούδασε στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών στην Αθήνα, ενώ ήταν μέλος του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος (ΕΕΤΕ).

1918 - Γιαν Καντάρ, Σλοβάκος σκηνοθέτης.

1918 - Δημήτριος Ομπολένσκυ, Ρώσος ιστορικός.

1920 – Τοσίρο Μιφούνε, Ιάπωνας ηθοποιός.

1927 – Φέρεντς Πούσκας, ήταν Ούγγρος ποδοσφαιριστής και προπονητής.
Ήταν μέλος της ομάδας της Ρεάλ Μαδρίτης του 1955-1967 και της καλύτερης Εθνικής Ουγγαρίας που υπήρξε στο ποδοσφαιρο, ως προπονητής οδήγησε το 1971 τον Παναθηναϊκό στον τελικό του Κυπέλλου Πρωταθλητριών Ευρώπης.

1929 – Μίλαν Κούντερα, Τσέχος συγγραφέας με γαλλική υπηκοότητα.
Γεννήθηκε στο Μπρνο της πρώην Τσεχοσλοβακίας και ζει στη Γαλλία από το 1975. Έγινε ιδιαίτερα γνωστός με τα έργα του "Η Αβάσταχτη Ελαφρότητα του Είναι", "Το Βιβλίο του Γέλιου και της Λήθης" και "Το Αστείο".

1937 – Γιλμάζ Γκιουνέι, Τούρκος ηθοποιός και σκηνοθέτης.

1946 – Νικήτας Κακλαμάνης, Έλληνας πολιτικός.

1947 – Χριστίνα Σπυράκη, Ελληνίδα ιατρός και πολιτικός.

1949 – Τζιλ Σκοτ-Χίρον, Αμερικανός μουσικός.

1963 - Γιάννης Σαββιδάκης, Έλληνας τραγουδιστής.

1976 – Κλάρενς Ζέεντορφ, Ολλανδός ποδοσφαιριστής.

1981 - Αντώνης Φώτσης, Έλληνας καλαθοσφαιριστής.

1986 – Νίκος Κουρτίδης, Έλληνας αρσιβαρίστας.

 

Θάνατοι σαν σήμερα

996 - Πάπας Ιωάννης ΙΕ΄.

1205 – Αμαλρίκ Β', βασιλιάς της Ιερουσαλήμ.

1709 - Ερρίκος Γ', πρίγκιπας του Κοντέ.

1865 - Αντώνιος Κριεζής, ήταν Έλληνας αγωνιστής κατά την Ελληνική Επανάσταση του 1821 και αργότερα δύο φορές πρωθυπουργός της Ελλάδας.
Προερχόταν από οικογένεια Αρβανιτών της Ύδρας και γεννήθηκε στην Τροιζήνα το 1796. Στα 15 του αιχμαλωτίστηκε μαζί με τον αδερφό του Ιωάννη από Αλγερινούς πειρατές, έγινε σκλάβος για τρία χρόνια και επέστρεψε στην Ύδρα.

1865 – Τζουντίτα Πάστα, Ιταλίδα υψίφωνος.

1901 - Φρανσουά - Μαρί Ραούλ, Γάλλος χημικός.

1920 - Ευμένιος Ξηρουδάκης, ήταν Μητροπολίτης Κρήτης και ένας από τους δυναμικότερους ιεράρχες της Ελλάδος.
Γεννήθηκε στη Κωνσταντινούπολη το 1850, (κατ΄ άλλους το 1845) διατηρώντας καταγωγή από τα Σφακιά της Κρήτης, με το κοσμικό όνομα Νικόλαος. Όταν ολοκλήρωσε τις σπουδές του στη Θεολογική Σχολή της Χάλκης διορίστηκε δάσκαλος στα Σφακιά και αργότερα σχολάρχης στα Χανιά.
Όταν εκδηλώθηκε το κίνημα της Εθνικής Άμυνας, το 1916, ο Ευμένιος Β΄ στράφηκε ενάντια προς αυτή, κατηγορώντας τη για ωμή παραβίαση συνταγματικών και χρηστών ηθών που θα οδηγούσαν τη Χώρα στη καταστροφή. Συνέπεια αυτού ήταν η κυβέρνηση του Βενιζέλου να διατάξει τη σύλληψη, την καθαίρεσή του, καθ΄ όλα παράνομη, και τον εκτοπισμό του στη Χίο, όπου και απέθανε από θλίψη τρία χρόνια μετά, στις 1 Απριλίου του 1920.

1941 - Ιππόλυτος Ντηλέαι, Βέλγος αγιολόγος.

1947 – Γεώργιος Β΄, βασιλιάς της Ελλάδας.

1952 - Φέρεντς Μολνάρ, Ούγγρος συγγραφέας.

1968 – Λεβ Λαντάου, Ρώσος φυσικός.

1972 - Θανάσης Απάρτης, ήταν Έλληνας γλύπτης με καταγωγή από τη Μικρά Ασία.
Θεωρείται ένας από τους πιο σημαντικούς εκπροσώπους της μοντέρνας γλυπτικής στην Ελλάδα, αν και στο πρώιμο έργο του είχε αναπτύξει ένα ανθρωποκεντρικό προσωπικό ύφος και μια μνημειακή απεικόνιση των μορφών. (1899 – 1972)

1976 – Μαξ Ερνστ, Γερμανός καλλιτέχνης.

1987 - Δημήτρης Ιωαννόπουλος, Έλληνας θεατρικός συγγραφέας, σκηνοθέτης και σεναριογράφος. (Δημήτριος Ιωαννόπουλος, 1904- 1η Απριλίου 1987)
Γεννήθηκε στην Αθήνα. Μετά τις εγκύκλιες σπουδές συνέχισε στο Πανεπιστήμιο Αθηνών στη νομική. Λίγα χρόνια μετά την αποφοίτησή του ασχολήθηκε με το θέατρο σπουδάζοντας δραματική τέχνη. Αργότερα μετέβη στη Γερμανία στο Βερολίνο, σπουδάζοντας σκηνοθεσία. Με την επιστροφή του ασχολήθηκε με τη δημοσιογραφία, με τη συγγραφή θεατρικών έργων και ως σκηνοθέτης του θεάτρου. Μεταξύ των θεατρικών του έργων περιλαμβάνονται τα Ο ατέλειωτος δρόμος, Το παραμύθι της ευτυχίας, Η πόρτα και το παράθυρο και Ο γιόκας μας.
Την περίοδο 1938 - 1945 διετέλεσε διευθυντής του θεατρικού τμήματος του ΕΙΡ και την περίοδο 1948 - 1960 ανταποκριτής του ΕΙΡ στην έδρα του ΟΗΕ. Επίσης διετέλεσε και πρόεδρος της Εταιρείας Ελλήνων Θεατρικών Συγγραφέων
Από την Κατοχή ασχολήθηκε επίσης και με το χώρο του ελληνικού κινηματογράφου επίσης ως σκηνοθέτης και σεναριογράφος. Κινηματογραφικά έργα με δική του σκηνοθεσία και σενάριο ήταν Η φωνή της καρδιάς (1943), από το οποίο και έγινε περισσότερο γνωστός. Σημειώνεται ότι αυτή η ταινία ήταν και η πρώτη παραγωγή της Φίνος Φιλμ, αλλά και μία από τις πρώτες ελληνικές μελοδραματικές παραγωγές με επαγγελματική σιγουριά. Άλλες ταινίες του ήταν Η βίλλα με τα νούφαρα (1945), Ο δρόμος με τις ακακίες (1954), Ο Φανούρης και το σόι του (1957 - μόνο σκηνοθεσία), Η μοίρα γράφει την ιστορία (1957), Μια του κλέφτη... (1960) και Στρατιώτες δίχως στολή (1960).

1988 - Δημήτρης Μαλαβέτας, ήταν Έλληνας ηθοποιός και σκηνοθέτης. (Αθήνα, 13 Ιανουαρίου 1939 - 1 Απριλίου 1988)
Πατέρας του ήταν ο δημοσιογράφος Θωμάς Μαλαβέτας, ο οποίος δολοφονήθηκε από τους κομμουνιστές στη διάρκεια του Εμφυλίου τον Δεκέμβριο του 1944, και μητέρα του η Μαρία Τζαμαρέλου, η οποία διετέλεσε γραμματεύς του Εθνικού Θεάτρου.
Ο Μαλαβέτας φοίτησε στο Αμερικανικό Κολλέγιο Αθηνών και κατόπιν στη σχολή του Βασιλικού Βρετανικού Θεάτρου. Εργάστηκε στο Εθνικό Θέατρο αρκετά χρόνια, γυρίζοντας παράλληλα όλο τον κόσμο. Αφού αποχώρησε από το Εθνικό Θέατρο, εργάστηκε ως ηθοποιός και σκηνοθέτης, σε διαφόρους θιάσους. Στo πρώτο παγκόσμιο συνέδριο για τον Σαίξπηρ, που έγινε στο Βανκούβερ του Καναδά, ο Μαλαβέτας εκπροσώπησε την Ελλάδα.
Σκηνοθέτησε ανάμεσα σε άλλα, τα έργα «Υπέρλαμπρο Αστέρι», «Νεκρικοί Διάλογοι του Λουκιανού», «Ορφέας και Ευρυδίκη». Ήταν πρωταγωνιστής στη «Μικρή Καλύβα», με το θίασο της Άννας Φόνσου και στη «Γλυκειά Ίρμα» με την Έλλη Λαμπέτη. Αργότερα σκηνοθέτησε τη «Γλυκειά Ίρμα» με πρωταγωνιστές, τον Ντίνο Ηλιόπουλο, τον Κώστα Καρρά και τη Μαριάννα Τόλη. Έπαιξε στο Θέατρο Ηρώδου Αττικού, στις παραστάσεις «Αντώνιος και Κλεοπάτρα» και «Αντιγόνη», καθώς και στις «Βάκχες» στην Επίδαυρο. Το τελευταίο έργο στο οποίο συμμετείχε ως ηθοποιός ήταν το «Λίγο πιο νωρίς - λίγο πιο αργά» στο Θέατρο Αλίκη. Βρέθηκε νεκρός στο σπίτι του στο Παγκράτι και μετά αποδείχτηκε ότι αυτοκτόνησε.Κηδεύτηκε με παρουσία πολύ κόσμου στο νεκροταφείο του Βύρωνα. Τακτικά απήγγειλε ποιήματα στον «Τιπούκειτο». Ηχογράφησε ποιήματα του Κωστή Παλαμά και του Κωνσταντίνου Καβάφη.
Είχε τιμηθεί με το βραβείο της Λαίδης Φλόρα Ρόμπσον.

1996 - Νίκος Τζόγιας, ήταν Έλληνας ηθοποιός θεάτρου, κινηματογράφου, τηλεόρασης και ραδιοφώνου.
Ήταν αριστούχος της Δραματικής Σχολής του Εθνικού Θεάτρου. Είχε επίσης παρακολουθήσει μαθήματα στην Πάντειο Ανωτάτη Σχολή Πολιτικών Επιστημών καθώς και στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών.

2002 – Σίμο Χέιχε, φημισμένος φιλανδός ελεύθερος σκοπευτής, γνωστός και με το παρατσούκλι «λευκός θάνατος», ήρωας του ρωσοφινλανδικού πολέμου του 1939. (Γεν. 17/12/1905)

2004 – Γιάννης Κυράστας, ταν Έλληνας διεθνής ποδοσφαιριστής και μετέπειτα προπονητής.
Ξεκίνησε από τα τμήματα υποδομής του Ολυμπιακού. Το 1981 ο Γιάννης Κυράστας μαζί με τον Μάικ Γαλάκο αποκτήθηκαν από τον Παναθηναϊκό.

2006 – Μαρίκα Μπότση, Ελληνίδα πολιτικός.

2010 – Τζαννής Τζαννετάκης, Έλληνας πολιτικός.

2010 - Εντ Ρόμπερτς, αμερικανός μηχανικός, επιχειρηματίας και γιατρός.
Σχεδίασε το 1975 τον πρώτο εμπορικά επιτυχημένο προσωπικό υπολογιστή Altair 8800, ο οποίος αποτέλεσε ουσιαστικά τον προπομπό των προσωπικών ηλεκτρονικών υπολογιστών (PC), ενώ υπήρξε και ο πρώτος πελάτης της νεοσύστατης τότε Microsoft των Μπιλ Γκέιτς και Πολ Άλεν. (Γεν. 13/9/1941)

2013 - Κάρεν Μούιρ, Νοτιοαφρικανή κολυμβήτρια.

2014 - Ζακ Λε Γκοφ, Γάλλος ιστορικός και συγγραφέας.

2015 - Μιζάο Οκάουα, Γιαπωνέζα υπεραιωνόβια.

2017 - Γεβγκένι Γεφτουσένκο, Ρώσος συγγραφέας.