DIASKEDASI.INFO

Η διασκέδαση On Line

Σαν σήμερα 12 Ιανουαρίου ας θυμηθούμε τι έγινε

Tsarouxis-Mines-Genaris

Σαν σήμερα 12 Ιανουαρίου
ας θυμηθούμε τι έγινε

από τον Mr George Almanac

Εορτάζουν
Αγίας Τατιανής, (Τατιανή, Τατιάνα, Τάτια, Τίτη, Τάνια)
Αγίου Μέρτιου, (Μέρτιος, Μέρτος, Μέρτης, Μύρτος, Μερτία, Μέρτα, Μέρτη, Μερτούλα, Μυρτιά, Μυρτούλα)

12 Ιανουαρίου

Γεγονότα σαν σήμερα

1755: Ιδρύεται από την τσαρίνα Ελισαβέτα Πετρόβνα, το Κρατικό Πανεπιστήμιο της Μόσχας «Lomonosov», ένα από τα αρχαιότερα ρωσικά ιδρύματα ανώτατης εκπαίδευσης.

1822: Στα Στύρα της Εύβοιας οι Έλληνες με αρχηγούς τον Ηλία Μαυρομιχάλη και Βάσο Μαυροβουνιώτη αποκλείουν 800 Τούρκους. Όταν φτάνουν τούρκικες ενισχύσεις για να τους βοηθήσουν, οι Έλληνες διασκορπίζονται και μένει μόνο ο Μαυρομιχάλης με επτά άνδρες. Καταφεύγουν σε ένα ανεμόμυλο, όπου πολιορκούνται από τους Τούρκους. Ο Μαυρομιχάλης με τραβηγμένο ξίφος πέφτει καταπάνω τους και μαχόμενος ηρωικά ξεψυχά. Οι Τούρκοι τον αποκεφαλίζουν και στέλνουν το κεφάλι του στην Κωνσταντινούπολη.

1827: Η Ασήμω Λιδωρίκη, σύζυγος του Γκούρα, η οποία μετά το θάνατό του, είχε αναλάβει τη διοίκηση της Ακροπόλεως, σκοτώνεται από έκρηξη τουρκικής βόμβας, η οποία προκαλεί πτώση της στέγης του Ερεχθείου.

1833: Η Αντιβασιλεία συνάπτει δάνειο 60 εκατομμυρίων φράγκων με την τράπεζα Ρότσιλντ των Παρισίων.

1879: Ξεκινά ο πόλεμος μεταξύ Βρετανίας και Ζουλού, όταν τα στρατεύματα των πρώτων εισβάλουν στη γη των δεύτερων από τη Δυτικοαφρικανική Δημοκρατία του Νατάλ.

1896: Ο Emil Grubbe από το Σικάγο των ΗΠΑ γίνεται ο πρώτος Αμερικανός που χρησιμοποιεί τις ακτίνες Χ για τη θεραπεία του καρκίνου, πραγματοποιώντας την πρώτη ακτινοθεραπεία σε μία 55χρονη γυναίκα με καρκίνο του μαστού.

1899: Ο σύμβουλος του ΣΕΓΑΣ και μετέπειτα υπουργός οικονομικών στην κυβέρνηση Βενιζέλου, Μιλτιάδης Νεγρεπόντης, εισηγείται τη διοργάνωση «πρωταθλήματος αγώνων ποδοσφαίρου».

1908: Για πρώτη φορά εκπέμπεται ραδιοφωνικό μήνυμα μεγάλης εμβέλειας από τον Πύργο του Άιφελ.

1913: Ο Ρώσος επαναστάτης Ιωσήφ Βισαριόνοβιτς Τζουγκασβίλι, ένας από τους εκδότες της εφημερίδας «Πράβντα», σε επιστολή του προς το περιοδικό του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος υπογράφει για πρώτη φορά ως «Στάλιν» (ατσάλινος άνθρωπος).

1913: Πραγματοποιείται η πρώτη παγκοσμίως πολεμική αποστολή ναυτικής συνεργασίας, στα Δαρδανέλια. Ο υπολοχαγός Μιχαήλ Μουτούσης και ο σημαιοφόρος Αριστείδης Μωραϊτίνης πετούν με υδροπλάνο και καταρτίζουν σχεδιάγραμμα των θέσεων του τουρκικού στόλου, εναντίον του οποίου ρίχνουν τέσσερις βόμβες.

1915: Η Βουλή των Αντιπροσώπων στις ΗΠΑ απορρίπτει πρόταση για παροχή δικαιώματος ψήφου στις γυναίκες.

1919: Στη Γερμανία, κυβερνητικά στρατεύματα συντρίβουν μια επαναστατική εστία Σπαρτακιστών στο Βερολίνο.

1928: Η Ρουθ Σνάιντερ γίνεται η πρώτη γυναίκα, που κάθεται στην ηλεκτρική καρέκλα στις ΗΠΑ.

1929: Οργανώνεται η ελληνική Γεωργική Τράπεζα.

1931: Επεισόδια από τους καπνεργάτες του Πειραιά, επειδή στις καπναποθήκες προσλήφθηκαν γυναίκες αντί για άνδρες.

1932: Η Χάτι Κάραγουεϊ γίνεται η πρώτη γυναίκα που εκλέγεται στην αμερικανική Γερουσία.

1934: Συνέρχεται η 6η Ολομέλεια της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ, η οποία καθορίζει το χαρακτήρα και τις κινητήριες δυνάμεις της επερχόμενης επανάστασης στην Ελλάδα, που προσδιορίζεται ότι ανήκει στην κατηγορία εκείνων των χωρών για τις οποίες προβλέπεται «πορεία λίγο ή πολύ γρήγορου περάσματος της αστικοδημοκρατικής επανάστασης σε επανάσταση σοσιαλιστική...».

1940: Στα πλαίσια του Β Παγκοσμίου Πολέμου η Ρωσία βομβαρδίζει τη Φινλανδία.

1943: Οι γερμανικές δυνάμεις, που πολιορκούν το Λένινγκραντ κινδυνεύουν να κυκλωθούν, καθώς έχει εκδηλωθεί σφοδρή σοβιετική αντεπίθεση, οπότε λύνουν την πολύμηνη πολιορκία.

1943: Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος: Τμήματα Ελλήνων ανταρτών της Οργανώσεως ΕΣΑΠ («Ελληνικός Στρατός Απελευθερωτικής Προσπαθείας») επιτίθενται κατά της ιταλικής φρουράς στην Καλαμπάκα, την εξουδετερώνουν και εισέρχονται στην πόλη.

1944: Αγγλικά πολεμικά αεροσκάφη πραγματοποιούν επιδρομή εναντίον στρατιωτικών στόχων στον Πειραιά.

1945:Ο Κόκκινος Στρατός εισβάλλει στην Πολωνία, διασπώντας τις γερμανικές γραμμές σε μήκος 25 μιλίων.

1945: Ο βρετανός στρατηγός Σκόμπι συναντάται με εκπροσώπους του ΕΛΑΣ, με σκοπό την αναζήτηση τρόπων τερματισμού των εχθροπραξιών. Μετά από σκληρές διαπραγματεύσεις επιτυγχάνεται συμφωνία για υπαναχώρηση του ΕΛΑΣ.

1948: Ανοίγει το πρώτο σούπερ μάρκετ στην Αγγλία.

1949: Συνεχίζονται οι μάχες Ισραηλινών και Αιγυπτίων στη Χερσόνησο του Σινά.

1953: Με έντονο το ενδιαφέρον της γαλλικής κοινής γνώμης αρχίζει στο Μπορντό η δίκη 24 πρώην μελών των ΕΣ-ΕΣ, για τη συμμετοχή τους στη μαζική δολοφονία 600 κατοίκων του χωριού Οραντούρ-σιρ-Γκλεν, τον Ιούνιο του 1944.

1957: Η εταιρεία Wham-O παράγει το πρώτο φρίσμπι.

1959: Ιδρύεται η αμερικανική δισκογραφική εταιρεία Motown, που έβαλε τη μαύρη μουσική και ιδιαίτερα τη σόουλ στον παγκόσμιο μουσικό χάρτη.

1961: Συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις για την είσοδο της Ελλάδας στην ΕΟΚ, με την προϋπόθεση της ίσης μεταχείρισης με τα άλλα κράτη-μέλη.

1962: Μετά τη δημοσίευση πληροφοριών ότι ο Ανδρέας Παπανδρέου κατά την επίσκεψή του στις Ηνωμένες Πολιτείες ενημέρωσε διάφορους παράγοντες για τη βία και νοθεία, ψυχραίνονται οι σχέσεις του με την κυβέρνηση και παραιτείται από τη θέση του συμβούλου της Τράπεζας της Ελλάδος, ενώ δηλώνει: «Δεν ασχολούμαι με πολιτικά θέματα. Μετέβην εις ΗΠΑ δια να μετάσχω εις το ετήσιον συνέδριο της Αμερικανικής Οικονομικής Εταιρείας». Το καλοκαίρι παίρνει άδεια από το ΚΕΠΕ και επιστρέφει στο Μπέρκλεϊ.

1962: Πόλεμος του Βιετνάμ. Ξεκινάει η Επιχείρηση Τσόπερ, η οποία είναι και η πρώτη ένοπλη μάχη του πολέμου.

1966: Κάνει πρεμιέρα στην αμερικανική τηλεόραση, στο ΑBC, ο Batman.

1967: Ο αμερικανός καθηγητής ψυχολογίας, δρ.Τζέιμς Μπέντφορντ, γίνεται ο πρώτος άνθρωπος που διατηρείται στην κατάψυξη έως ότου γίνει δυνατή η ανάνηψή του.. Είναι η επίσημη πρώτη της κρυογεννετικής.

1969: Κυκλοφορεί το πρώτο άλμπουμ των Led Zeppelin.


1970: Κάνει την παρθενική του πτήση το Boeing 747 στο δρομολόγιο Νέα Υόρκη- Λονδίνο.

1970: Στρατιωτικό αεροσκάφος τύπου Ντακότα συντρίβεται στις υπώρειες του Κιθαιρώνα και σκοτώνονται 23 από τους συνολικά 27 επιβαίνοντες.

1976: Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών με 11 ψήφους υπέρ και μόλις μία κατά επιτρέπει στην Οργάνωση για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης να συμμετέχει στις συνεδριάσεις χωρίς το δικαίωμα ψήφου.

1971: Παραπέμπονται στις ΗΠΑ σε δίκη ο αιδεσιμότατος Φίλιπ Μπέριγκαν και πέντε ακόμα άτομα, με την κατηγορία της συνομωσίας για την απαγωγή του Χένρι Κίσιγκερ και την ανατίναξη ομοσπονδιακού κτιρίου στην αμερικανική πρωτεύουσα.

1973: Θεμελιώνονται τα νέα κτίρια της Σχολής Ευελπίδων στη Βάρη.

1974: Η Λιβύη του Καντάφι και η Τυνησία ανακοινώνουν, ότι ενώνονται και δημιουργούν την "Ισλαμική Αραβική Δημοκρατία". Η απόφαση, ωστόσο, δεν πραγματοποιήθηκε ποτέ.

1977: Διαδηλώσεις γίνονται στο Ισραήλ εναντίον της Γαλλίας για την απελευθέρωση του Aboud Daoud, υπευθύνου, όπως πιστεύεται, για το μακελειό στο Ολυμπιακό Χωριό του Μονάχου το 1972.

1979: Η ελληνική Κυβέρνηση αποκαλύπτει και επικηρύσσει για 2 εκ. δρχ. δύο άτομα, που καταζητούνται για τις βομβιστικές επιθέσεις στην Αθήνα.

1981: Οι Έλληνες ευρωβουλευτές συμμετέχουν για πρώτη φορά στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

1990: Η Ρουμανία θέτει εκτός νόμου το κομουνιστικό κόμμα. Είναι η πρώτη ανατολικοευρωπαϊκή χώρα – μέλος του Συμφώνου της Βαρσοβίας που κάνει κάτι τέτοιο.

1991: Το Κογκρέσο των Ηνωμένων Πολιτειών ψηφίζει νόμο για την ανάληψη στρατιωτικής επέμβασης για την απελευθέρωση του Κουβέιτ από το Ιράκ.

1991: Στη Βουλγαρία διεξάγονται οι πρώτες ελεύθερες προεδρικές εκλογές.

1991: Ελεύθεροι αφήνονται τέσσερις Βέλγοι όμηροι, που κρατούνται από την παλαιστινιακή οργάνωση «Φατάχ», από 1987.

1992: Υπέρ της απόσχισής της από τη Δημοκρατία της Μακεδονίας τάσσεται η αλβανική μειονότητα, σύμφωνα με τα αποτελέσματα δημοψηφίσματος.

1992: Στη Γερμανία, δημοσκόπηση δείχνει ότι το 1/3 των κατοίκων πιστεύει ότι οι Εβραίοι ήταν συνυπεύθυνοι για το Ολοκαύτωμα.

1992: Ακυρώνονται τα αποτελέσματα του β' γύρου των γενικών εκλογών στην Αλγερία, μετά τη σημαντική νίκη του Ισλαμικού Μετώπου Σωτηρίας στον α' γύρο.

1993: Η Ιταλία αποποινικοποιεί την κατοχή ναρκωτικών για προσωπική χρήση.

1993: Στη Γερμανία, δικαστήριο αποφασίζει την αποφυλάκιση του πρώην Ανατολικογερμανού ηγέτη, Εριχ Χόνεκερ, για λόγους υγείας.

1994: Στο Μεξικό, ο Πρόεδρος Κάρλος Σαλίνας ντε Γκορτάρι ανακοινώνει μονομερή εκεχειρία για να τερματισθούν οι μάχες που διεξάγονται εδώ και 12 ημέρες στην Πολιτεία Τσιάπας μεταξύ στρατιωτών και 2.000 ενόπλων ιθαγενών χωρικών.

1995: Συλλαμβάνεται η κόρη του Μάλκολμ Χ, Qubilah Shabazz για συνωμοσία με σκοπό τη δολοφονία του ηγέτη του Έθνους του Ισλάμ Λούις Φάρακαν. Οι κατηγορίες αποσύρθηκαν την 1 Μαΐου 1995.

1996: Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Κλάους Κίνκελ αρνείται οποιαδήποτε διαπραγμάτευση με την Ελλάδα, σχετικά με τις πολεμικές αποζημιώσεις και το κατοχικό δάνειο.

1997: Τρεις νεκροί, τέσσερις αγνοούμενοι, τεράστιες καταστροφές σε περιουσίες και σοβαρά προβλήματα στις συγκοινωνίες, είναι ο απολογισμός της θεομηνίας που πλήττει την Ελλάδα. Τα μεγαλύτερα προβλήματα από τις καταρρακτώδεις βροχές αντιμετωπίζουν οι νομοί Κορινθίας, Αργολίδας, Αχαΐας, Φθιώτιδας και Αιτωλοακαρνανίας.

1997: Ο HAL, το κομπιούτερ της ταινίας "2001: Οδύσσεια του Διαστήματος", του Στάνλεϊ Κιούμπρικ, ενημερώνει το πλήρωμα του διαστημοπλοίου ότι, δημιουργήθηκε πριν από 4 χρόνια και συγκεκριμένα στις "12 Ιανουαρίου 1997". Στο βιβλίο του Άρθουρ Κλαρκ αναφέρεται η ίδια ημερομηνία αλλά ως χρονολογία αναφέρεται το 1992.

1998: Υπογράφεται στο Παρίσι από 19 χώρες (ανάμεσά τους και η Ελλάδα) Πρωτόκολλο που απαγορεύει την κλωνοποίηση ανθρώπων.

2000: Κυβέρνηση και αντιπολίτευση στην Τουρκία συμφωνούν στην αναβολή της εκτέλεσης της θανατικής ποινής, που έχει επιβληθεί στον καταδικασμένο αρχηγό του PKK, Αμπντουλάχ Οτσαλάν.

2000: Επί πέντε λεπτά της ώρας μετοχές αρχικής τιμής 6.500 δρχ της νεοεισηγμένης εταιρείας Ράδιο Κορασίδη πωλούνται στο ΧΑΑ αντί 120.000 δρχ η καθεμία, καθώς η, μέσω Η/Υ, αυξημένη ζήτηση ανέβασε την τιμή. Στη λήξη της συνεδρίασης η τιμή της μετοχής διαμορφώνεται στις 28.000 δρχ.

2005: Κλείνει το ορφανοτροφείο Strawberry Field στο Λίβερπουλ και γίνεται ευκτήριος οίκος. Το ορφανοτροφείο έγινε γνωστό από το ομώνυμο τραγούδι των The Beatles.

 

2006: Περίπου 362 άνθρωποι χάνουν την ζωή τους και εκατοντάδες τραυματίζονται, όταν ποδοπατούνται στη διάρκεια τελετουργίας σε γέφυρα της πόλης Μίνα, ανατολικά της Μέκκας, όπου τελειώνει το πενθήμερο προσκύνημα των μουσουλμάνων.

2007: Στην Αθήνα, η τρομοκρατική οργάνωση Επαναστατικός Αγώνας εξαπολύει επίθεση με ρουκέτα στο κτίριο της αμερικανικής πρεσβείας.

2010: Ισχυρός σεισμός 7,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ πλήττει την Αϊτή. Ο σεισμός θα προκαλέσει το θάνατο 300.000 ανθρώπων, ενώ ο μεγαλύτερος αριθμός που έχει αναφερθεί είναι 316.000 νεκροί. Δεκάδες κτίρια καταρρέουν, μεταξύ των οποίων το πενταώροφο αρχηγείο των Ηνωμένων Εθνών, τα γραφεία της Παγκόσμιας Τράπεζας, το Προεδρικό Μέγαρο και το Κοινοβούλιο της χώρας.

2010: Αυτοκτονεί ο νευροχειρουργός Δημήτριος Αγγελιδάκης (62 ετών), που είχε κατηγορηθεί ότι προκάλεσε σοβαρή εγκεφαλική βλάβη στον σύζυγο της κόρης του Μιλτιάδη Έβερτ, Γιώργο Αλβέρτη.

 

Γεννήσεις σαν σήμερα

1591 – Χοζέ Ριμπέρα, Ισπανός ζωγράφος.
Ο Χοσέ δε Ριμπέρα (José de Ribera y Cucó, 12 Ιανουαρίου 1591 - 2 Σεπτεμβρίου 1652), γνωστός και ως Τζουζέπε Ριμπέρα ή με το ιταλικό προσωνύμιο Lo Spagnoletto (ο μικρός Ισπανός), ήταν Ισπανός ζωγράφος και χαράκτης της μπαρόκ περιόδου. Παρά την ισπανική του καταγωγή, έζησε κατά το μεγαλύτερο διάστημα της ζωής του στην Ιταλία.
Γεννήθηκε το 1591, στην Σάτιβα του Βασιλείου της Βαλένθια και βαφτίστηκε στις 17 Φεβρουαρίου. Σχετικά με τα νεανικά του χρόνια δεν διαθέτουμε αρκετές πληροφορίες. Σύμφωνα με τον ζωγράφο και βιογράφο Αντόνιο Παλομίνο, δάσκαλός του στη ζωγραφική υπήρξε ο Φρανθίσκο Ριμπάλτα (Francisco Ribalta). Δεν είναι γνωστό πότε ακριβώς εγκαταστάθηκε στην Ιταλία, υπάρχουν ωστόσο ενδείξεις σύμφωνα με τις οποίες είναι πιθανό να εργάστηκε στην Πάρμα και στη Ρώμη, κατά τις αρχές του 17ου αιώνα. Το 1616 παντρεύτηκε την κόρη ενός πλούσιου εμπόρου έρων τέχνης, στη Νάπολη, όπου παρέμεινε μέχρι το τέλος της ζωής του.
Το μεγαλύτερο μέρος του έργου του Ριμπέρα ανήκει χρονικά στην περίοδο της διαμονής του στη Νάπολη. Οι πίνακές του βασίζονται σχεδόν αποκλειστικά σε θρησκευτικά θέματα, χωρίς να απουσιάζουν αναφορές σε κλασικά θέματα της μυθολογίας ή προσωπογραφίες. Ο Ριμπέρα χρησιμοποίησε εκτεταμένα την τεχνική του τενεμπρισμού (tenebroso), απεικονίζοντας «σκοτεινές» δραματικές σκηνές, με έντονα στοιχεία ρεαλισμού.

1628 – Σαρλ Περώ, Γάλλος λαογράφος-παραμυθάς,  («Η Σταχτοπούτα», «Η ωραία κοιμωμένη», «Ο Καρυοθραύστης»).
Ο Σαρλ Περώ (Charles Perrault, Παρίσι, 12 Ιανουαρίου 1628 – 16 Μαΐου 1703) ήταν Γάλλος λαογράφος και συγγραφέας, μέλος της Γαλλικής Ακαδημίας. Σπούδασε νομικά και εργάστηκε αρχικά ως υπεύθυνος των βασιλικών κτηρίων. Άρχισε να γίνεται γνωστός ως λογοτέχνης το 1660 περίπου με ερωτικά ποιήματα. Αφιέρωσε την υπόλοιπη ζωή του στη μελέτη της ποίησης και των καλών τεχνών. Ήταν αδελφός του Κλωντ Περώ (Claude Perrault, 1613 – 1688), αρχιτέκτονα του Λούβρου.
Ο Σαρλ Περώ διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στη φιλολογική διαμάχη αναφορικά με την υπεροχή αρχαίων και νεότερων συγγραφέων. Το 1671 ο Περώ εκλέχτηκε στη Γαλλική Ακαδημία, όπου διάβασε το 1687 το ποίημά του «Ο αιώνας του Μεγάλου Λουδοβίκου» (Le siècle de Louis le Grand, 1687), με αφορμή του οποίου η Γαλλική Ακαδημία διχάστηκε και ξέσπασε η αποκαλούμενη «Διαμάχη των Παλαιών και των Νέων».
Στη διαμάχη αυτή, ο Περώ έλαβε μέρος με τους «Παραλληλισμούς των Παλαιών και των Νέων» (Paralleles des Anciens et des Modernes, 1688 – 1698, 4 τόμοι), υποστηρίζοντας την υπεροχή και τοποθετώντας σε υψηλότερη θέση τους συγχρόνους του συγγραφείς, όπως τον Μολιέρο και τον Φρανσουά ντε Παλέρμπ, από τους αρχαίους κλασικούς Έλληνες και Ρωμαίους συγγραφείς. Βασικός του αντίπαλος σ’ αυτή τη διαμάχη ήταν ο Νικολά Μπουαλώ – Ντεπρώ (Nicolas Boileau – Despreaux, 1636 - 1711).
Ο Σαρλ Περώ είναι όμως περισσότερο γνωστός σ’ όλο τον κόσμο από τη συλλογή παραμυθιών για παιδιά, που περιλαμβάνονται στις «Ιστορίες της μαμάς μου της χήνας» (Contes de ma mere l’ oye, 1697), που τα έγραψε για τη διασκέδαση των παιδιών του και που έφεραν στη λογοτεχνία τη μόδα των «παραμυθιών» (contes de fees). Ανάμεσα σ’ αυτά περιλαμβάνονται η «Κοκκινοσκουφίτσα», η «Σταχτοπούτα», «Ο Παπουτσωμένος Γάτος», «Η Ωραία Κοιμωμένη», «Ο Κυανοπώγων», «Ο Κοντορεβιθούλης» κ. ά.
Στον Κήπο του Κεραμεικού (Jardin des Tuileries) στο Παρίσι ανεγέρθηκε το 1908 περίτεχνο μαρμάρινο μνημείο προς τιμήν του Γάλλου συγγραφέα Σαρλ Περώ, με γλυπτές παραστάσεις στη βάση του ηρώων από τα παραμύθια του (π. χ. παπουτσωμένος γάτος), έργο του Γάλλου γλύπτη Γκαμπριέλ Εντουάρ Μπατίστ Πες (Gabriel Edouard Baptiste Pech, 1854 - 1908).

1649 - Ζακ Καρύ, Γάλλος ζωγράφος.
Ο Ζακ Καρύ (Jacques Carrey, 12 Ιανουαρίου 1649 - 18 Φεβρουαρίου 1726) ήταν Γάλλος ζωγράφος και σκιτσογράφος. Είναι γνωστός για τα σκίτσα που έκανε το 1674 απεικονίζοντας πιστά τον Παρθενώνα λίγο πριν καταστραφεί από την έκρηξη του Μοροζίνι.
Γεννήθηκε στις 12 Ιανουαρίου 1649 στην Τρουά (Troyes). Μαθήτευσε στον Σαρλ Λε Μπρεν (Charles Le Brun), τον βασιλικό ζωγράφο της αυλής του Λουδοβίκου ΙΔ'. Ο διδάσκαλός του τον πρότεινε για να συνοδεύσει μαζί με άλλους νεαρούς μαθητευόμενους τον διπλωμάτη και συλλέκτη αρχαιοτήτων Σαρλ Ανρί Φρανσουά Ολιέ ντε Νουαντέλ (Charles-Henri-François Olier de Nointel) που διατελούσε ως γαλλικός απεσταλμένος στην Υψηλή Πύλη στην Κωνσταντινούπολη. Αποστολή του Καρύ ήταν η ακριβής και λεπτομερής αντιγραφή των σημαντικότερων κτιρίων. Στα έτη 1670 με 1679 ο Καρύ έφτιαξε περίπου 500 σχέδια ζωγραφικής, απαθανατίζοντας την καθημερινή ζωή στην Οθωμανική Αυτοκρατορία στην Ελλάδα, Μικρά Ασία και Παλαιστίνη. Απεβίωσε στις 18 Φεβρουαρίου 1726 στην γενέτειρά του. Τα έργα του φιλοξενούνται στο Μουσείο του Λούβρου.

1729 - Λάζαρος Σπαλαντζάνι, Ιταλός βιολόγος.
Ο Λάζαρος Σπαλαντζάνι ή Σπαλαντσάνι (Lazaro Spallanzani) (12 Ιανουαρίου 1729 - 11 Φεβρουαρίου 1799) ήταν Ιταλός φυσιοδίφης (φυσιολόγος) από τους σημαντικότερους στο χώρο της βιολογίας.
Γεννήθηκε στο Σκαντιάνο στις 12 Ιανουαρίου του 1729 και στην αρχή σπούδασε νομικά στο Πανεπιστήμιο της Μπολόνια. Γρήγορα όμως μεταπήδησε στη Φυσική και στη Μεταφυσική όπου και αναδείχθηκε καθηγητής της Φυσικής στο Πανεπιστήμιο της Μοντένα και στη συνέχεια στο πανεπιστήμιο της Παβία όπου και ασχολήθηκε ιδιαίτερα με την επιστημονική έρευνα. Εκεί ανέπτυξε τη θεωρία του, περί αβιογένεσης.
Ο Σπαλαντζάνι ασχολήθηκε επίσης με τη μελέτη της κυκλοφορίας του αίματος. Μολονότι ο Σπαλαντζάνι εξέτασε τα σπερματοζωάρια δεν είχε καταφέρει ν' αντιληφθεί τον πραγματικό τους ρόλο πιστεύοντας πως ήταν παράσιτα. Στις τελευταίες του έρευνες προσπάθησε ν' αποδείξει πως ένα σώμα μεταλλάσσεται εκ της γνωστής σήμερα αναγωγής του οξυγόνου σε διοξείδιο του άνθρακα.
Ο Σπαλαντζάνι πέθανε στην Παβία στις 11 Φεβρουαρίου του 1799.

1751 - Φερδινάνδος Α΄, βασιλιάς των Δύο Σικελιών.

1810 - Φερδινάνδος Β΄, βασιλιάς των Δύο Σικελιών.

1852 – Σοφία Εγκαστρωμένου - Σλίμαν, σύζυγος του Ερρίκου Σλίμαν, που ίδρυσε το σανατόριο «Σωτηρία» στην Αθήνα.

1856 – Τζον Σίνγκερ Σάρτζεντ, Αμερικανός ζωγράφος

1873 – Σπύρος Λούης, Ολυμπιονίκης του Μαραθωνίου στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1896 και εθνικός ήρωας.

1876 – Τζακ Λόντον, Αμερικανός συγγραφέας.
Ο Τζακ Λόντον (Jack London) (12 Ιανουαρίου 1876 - 22 Νοεμβρίου 1916) ήταν Αμερικανός συγγραφέας που έγραψε πάνω από 50 βιβλία, όπως Το κάλεσμα της άγριας φύσης, Μάρτιν Ήντεν, Ο θαλασσόλυκος, Οι άνθρωποι της αβύσσου κ.α. Πρωτοπόρος στην αγορά της εμπορικής μυθιστοριογραφίας σε λαϊκά περιοδικά, υπήρξε από τους πρώτους Αμερικανούς συγγραφείς που έκανε τεράστια οικονομική περιουσία μόνο από την συγγραφή βιβλίων. Γεννήθηκε στις 12 Ιανουαρίου 1876 στο Σαν Φρανσίσκο και πέθανε στις 22 Νοεμβρίου 1916

1876 – Ερμάνο Βολφ Φερράρι, Ιταλός συνθέτης.

1893 - Χέρμαν Γκαίριγκ, Γερμανός πολιτικός.

1893 – Χέρμαν Γκαίριγκ, Γερμανός πολιτικός.
Ο Χέρμαν Βίλχελμ Γκαίρινγκ (Hermann Wilhelm Göring, Ρόζενχαϊμ, Γερμανίας, 12 Ιανουαρίου 1893 - Νυρεμβέργη, 15 Οκτωβρίου 1946) ήταν από τους γνωστότερους Γερμανούς πιλότους του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, εθνικοσοσιαλιστής πολιτικός με μεγάλη επιρροή και καταδικασμένος εγκληματίας πολέμου. Κατά την διάρκεια της εξουσίας των εθνικοσοσιαλιστών, ο Γκαίρινγκ εξελίχθηκε μετά από τον Αδόλφο Χίτλερ – τουλάχιστον στα μάτια της δημοσιότητας – ως ο δεύτερος σημαντικός πολιτικός του κράτους. Επικεφαλής της επανιδρυθείσας γερμανικής αεροπορίας, της Λούφτβαφφε, την οποία διοικούσε σχεδόν ως προσωπικό φέουδο, ο Γκαίρινγκ υπήρξε επίσης Υπουργός Εσωτερικών και Πρωθυπουργός του ομόσπονδου κρατιδίου της Πρωσίας, θέσεις από τις οποίες ίδρυσε την Γκεστάπο και τα πρώτα στρατόπεδα συγκέντρωσης για πολιτικούς αντιφρονούντες, υπεύθυνος του τετραετούς πλάνου επανεξοπλισμού από το 1936, και από τους κύριους ιθύνοντες της εκκαθάρισης των SA και των αναίμακτων προσαρτήσεων της Αυστρίας και της Σουδητίας το 1938. Η τερατώδης φιλοχρηματία, η επιδεικτικότητα αλλά και η φιλοδοξία του ήταν γνωστή σε ολόκληρο το Ράιχ.
Κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, οι αποτυχίες της Λούφτβαφφε από το 1941 και ύστερα, καθώς και εσωκομματικές αντιπαλότητες, οδήγησαν στην σταδιακή μείωση της δύναμής του, ιδιαίτερα εις όφελος των SS. Μετά το τέλος του Β΄ παγκοσμίου πολέμου και την ήττα της Γερμανίας συνελήφθη από τους Αγγλοαμερικανούς. Κατά τη διάρκεια της Δίκης της Νυρεμβέργης έφερε σε πολύ δύσκολη θέση τους δικαστές και τους κατηγόρους του. Αυτοκτόνησε στη φυλακή της Νυρεμβέργης τον Οκτώβριο του 1946, λίγες ώρες πριν από την εκτέλεση του, αφού είχε καταδικαστεί σε θάνατο.

1899 – Πωλ Χέρμαν Μίλερ, Βραβείο Νόμπελ Ιατρικής

1907 - Σεργκέι Κορολιόφ, Ρώσος επιστήμονας.

1910 – Λουίζ Ράινερ, Αυστριακή ηθοποιός, που κέρδισε για δυο συνεχόμενες χρονιές, 1936 και 1937, το Όσκαρ Α’ γυναικείου ρόλου για τις ταινίες Ο μέγας Ζίγκφελντ (The Great Ziegfeld) και Υπό το βλέμμα του Βούδα (The Good Earth).
Η Λουίζ Ράινερ (Luise Rainer, 12 Ιανουαρίου 1910 - 30 Δεκεμβρίου 2014) ήταν Γερμανίδα ηθοποιός, γνωστή για τη συμμετοχή της στις ταινίες Ο μέγας Ζίγκφελντ (The Great Ziegfeld, 1936) και Υπό το βλέμμα του Βούδα (The Good Earth, 1937) που της χάρισαν δυο βραβεία όσκαρ Α' γυναικείου ρόλου. Είναι η πρώτη γυναίκα που κατάφερε αυτό το επίτευγμα και η πρώτη που κατάφερε να τα κερδίσει σε διαδοχικές χρονιές. Κατά τη διάρκεια της σύντομης καριέρας της στο Χόλιγουντ την αποκαλούσαν Βιεννέζικο δάκρυ (Viennese Teardrop).
Η Ράινερ γεννήθηκε στο Ντίσελντορφ της Γερμανίας το 1910 από τους Χάιντς και Έμι Ράινερ και πέρασε τα παιδικά της χρόνια στο Αμβούργο και στη Βιέννη. Κάποιες πηγές θέλουν τη γέννησή της στη Βιέννη. Η ίδια δήλωσε κάποτε ότι η Βιέννη της παιδικής της ηλικίας, ήταν μια πόλη βουτηγμένη στη φτώχεια, στην πείνα και την επανάσταση. Ξεκίνησε τις σπουδές της στην υποκριτική σε ηλικία 16 ετών με καθηγητή της, τον αυστριακό σκηνοθέτη του θεάτρου Μαξ Ράινχαρντ. Σε μεγαλύτερη ηλικία, αποτέλεσε μέλος της θεατρικής ομάδας του Ράινχαρντ και μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα κατάφερε να γίνει μια από τις πιο διακεκριμένες θεατρικές ηθοποιούς του Βερολίνου. Οι διθυραμβικές κριτικές που λάμβαναν οι εμφανίσεις της στην γερμανική σκηνή καθώς και σε κάποιες γερμανικές ταινίες, οδήγησαν σε τριετές συμβόλαιο με την Metro-Goldwyn-Mayer το 1935 και οι κριτικοί την καλωσόρισαν στο Χόλιγουντ την ίδια χρονιά αποκαλώντας την, νέα Γκρέτα Γκάρμπο.

1916 – Πίτερ Γουίλιαμ Μπόθα, πρωθυπουργός της Νότιας Αφρικής από το 1978 έως το 1984 και Πρόεδρος από το 1984 έως το 1989

1932 –Τζένη Καρέζη, καλλιτεχνικό ψευδώνυμο της Ευγενίας Καρπούζη, ήταν μία από τις δημοφιλέστερες Ελληνίδες ηθοποιούς του θεάτρου και του κινηματογράφου.

1936 - Εμίλ Λαχούντ, Λιβανέζος πολιτικός.

1941 - Τσετ Γιαστρέμσκι, Αμερικανός κολυμβητής.

1943 – Ρέι Μάνζαρεκ, κιμπορντίστας των DOORS.
Ο Ρέι Μάνζαρεκ (αγγλ. πλήρες όνομα Raymond Daniel Manzarek Jr., 12 Φεβρουαρίου 1939 - 20 Μαΐου 2013) ήταν Αμερικάνος κιμπορντίστας και πιανίστας, γνωστότερος ως ιδρυτικός στέλεχος του ροκ συγκροτήματος των Doors.
Ο Μάνζαρεκ γεννήθηκε στο Σικάγο το 1939, από τους πολωνικής καταγωγής γονείς, Έλενα και Ρέιμοντ Μάνζαρεκ. Σε εφηβική ηλικία ξεκίνησε να παίζει πιάνο και να ασχολείται με τον αθλητισμό παίζοντας μπάσκετ. Σπούδασε Οικονομικά στο πανεπιστήμιο "DePaul" του Σικάγο και στα 23 του χρόνια μπήκε στο UCLA και στο τμήμα κινηματογραφίας. Εκεί, γνώρισε τον Τζιμ Μόρισον αλλά και τη μετέπειτα σύζυγο του, Ντόροθι Φουτζικάουα. Εκείνο το διάστημα έπαιζε στους Ravens μαζί με τα αδέλφια του Ρικ και Τζιμ Μάνζαρεκ, από τους οποίους αποχώρησε για να σχηματίσει τους Doors μαζί με τον Μόρισον. Σε μία διάλεξη του γιόγκι Μαχαρίσι Μαχές, γνώρισε τους Ρόμπι Κρίγκερ και Τζον Ντένσμορ, οι οποίοι ανέλαβαν την κιθάρα και τα τύμπανα στο νεοσύστατο συγκρότημα.
Ο Μάνζαρεκ πέθανε από χολαγγειοκαρκίνωμα σε νοσοκομείο του Ρόζενχαϊμ της Γερμανίας στις 20 Μαΐου 2013, σε ηλικία 74 ετών.

1944 - Γιάννης Φακής, Έλληνας ηθοποιός.

1949 - Χαρούκι Μουρακάμι, Ιάπωνας συγγραφέας.

1955 – Κίρστι Άλλεϊ, Αμερικανίδα ηθοποιός, ιδιαίτερα γνωστή από την ταινία «Για κοίτα ποιος Μιλάει», όπου συμπρωταγωνιστεί με τον Τζον Τραβόλτα

1957 - Τζον Λάσιτερ, Αμερικανός σκηνοθέτης.

1958 - Λόνι Σάντερς, Αμερικανίδα ηθοποιός.

1960 - Ντομινίκ Γουίλκινς, Αμερικανός καλαθοσφαιριστής.
Ο Ντομινίκ Γουίλκινς ή Ουίλκινς (Jacques Dominique Wilkins, Παρίσι, Γαλλία, 12 Ιανουαρίου 1960) είναι Αμερικανός πρώην καλαθοσφαιριστής. Έχει ύψος 2,03, αγωνιζόταν στη θέση σμολ φόργουορντ και ήταν ένας από τους πιο θεαματικούς μπασκετμπολίστες στην ιστορία του αθλήματος έχοντας το προσωνύμιο "The Human Highlight Film" (ο άνθρωπος χάιλαϊτ ή ανθρώπινο χάιλαϊτ).
Αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο της Τζώρτζια με 21,6 πόντους μ.ο., επιλέχθηκε στην 3η θέση του ντραφτ από τους Γιούτα Τζαζ το 1982 και αμέσως αποκτήθηκε από τους Ατλάντα Χωκς μετά από ανταλλαγή.
Με την ομάδα των Χωκς υπήρξε ένας από τους πιο ικανούς σκόρερ της εποχής του καθώς από το 1982 έως το 1994 δεν σημείωσε ποτέ λιγότερους από 20 πόντους μ.ο. Τη σεζόν 1985-1986 με 30,3 πόντους μ.ο. αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ του ΝΒΑ.
Το 1994 μεταγράφηκε στους Λος Άντζελες Κλίπερς και τη σεζόν 1994-1995 αγωνίστηκε στους Μπόστον Σέλτικς.
Την επόμενη σεζόν 1995-1996 αποκτήθηκε από τον Παναθηναϊκό με τον οποίο σκόραρε 20,9 πόντους και κέρδιζε 7 ριμπάουντ μ.ο., κατέκτησε την Ευρωλίγκα και αναδείχθηκε πολυτιμότερος παίκτης του φάιναλ φορ του Παρισίου.
Στη συνέχεια μεταγράφηκε στη Φορτιτούντο Μπολόνια και την επόμενη χρονιά επέστρεψε στο ΝΒΑ για να αγωνιστεί στους Σαν Αντόνιο Σπερς και στους Ορλάντο Μάτζικ.

1964 – Τζεφ Μπέζος, ιδρυτής και πρόεδρος του «amazon.com».
Ο Τζέφρυ Μπέζος, γνωστός ως Τζεφ Μπέζος (Jeffrey Preston "Jeff" Bezos, 12 Ιανουαρίου 1964), είναι Αμερικανός επιχειρηματίας, ιδιοκτήτης της εταιρείας Amazon.com, της μεγαλύτερης στον κόσμο από την άποψη του κύκλου εργασιών από την πώληση αγαθών και υπηρεσιών μέσω του Διαδικτύου.
Γεννήθηκε στις 12 Ιανουαρίου 1964 στην πόλη Αλμπουκέρκη του Νέου Μεξικού των ΗΠΑ. Το αρχικό του όνομα ήταν Τζέφρι Πρέστον Γιόργκενσεν. Το επώνυμο Μπέζος το πήρε από τον δεύτερο σύζυγο της μητέρας του, τον Κουβανό Μιγκέλ Μπέζος. Ξεκίνησε να σπουδάζει Φυσική στο Πανεπιστήμιο Πρίνστον, αλλά τελικά αποφοίτησε με πτυχίο μηχανολόγου το 1986

1970 – Zack de la Rocha, τραγουδιστής και πρώην μέλος του συγκροτήματος «Rage Against the Machine»

1972 - Νόνη Δούνια, Ελληνίδα μοντέλο.

1978 – Τζέρεμι Καμπ, Αμερικανός μουσικός και τραγουδιστής
Ο Τζέρεμι Καμπ είναι μουσικός και τραγουδιστής σύγχρονης Χριστιανικής μουσικής, από την Ιντιάνα των Ηνωμένων Πολιτειών. (αγγλ.: Jeremy Camp, γενν.: 12 Ιανουαρίου 1978)
Ο Καμπ έχει κυκλοφορήσει οκτώ άλμπουμ, δύο απ' τα οποία είναι ζωντανές ηχογραφήσεις, και τα οποία περιλαμβάνουν 17 νούμερο ένα επιτυχίες. Η μουσική του είναι ένα μείγμα από μπαλάντες και ροκ. Επίσης, έχει σπουδάσει θεολογία και είναι εκκλησιαστικός λειτουργός. Το 2009, ο Έλληνας ράπερ Jamster, κυκλοφόρησε ένα ρεμίξ του τραγουδιού του, Stay.

1978 - Κιμ Σα-Λανγκ, Νοτιοκορεάτισσα ηθοποιός.

1981 - Γιώργος Στεφάνου, Έλληνας πετοσφαιριστής.

1982 - Δημήτρης Τσιάμης, Έλληνας αθλητής.

1983 - Στέλλα Καλτσίδου, Ελληνίδα καλαθοσφαιρίστρια.

1986 - Ζλάτα Όγκνιεβιτς, Ουκρανή τραγουδίστρια.

1993 - Ζέιν Μάλικ, Άγγλος τραγουδιστής.

 

Θάνατοι σαν σήμερα

1049 – Αμπού Σαΐντ Αμπούλ Χαΐρ, Πέρσης μυστικιστής.

1322 - Μαρία της Βραβάντης, βασίλισσα της Γαλλίας.

1519 – Μαξιμιλιανός Α΄, αυτοκράτορας της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας.

1665 – Πιέρ ντε Φερμά, Γάλλος μαθηματικός.
Ο Πιερ ντε Φερμά (γαλλ. Pierre de Fermat) (17 Αυγούστου 1601 - 12 Ιανουαρίου 1665) ήταν Γάλλος νομικός στο κοινοβούλιο της Τουλούζης και ερασιτέχνης μαθηματικός με μεγάλη συμβολή στην ανάπτυξη του απειροστικού λογισμού. Ειδικότερα είναι γνωστός για την ανακάλυψη μιας πρωτότυπης μεθόδου υπολογισμού των ελάχιστων και μέγιστων σημείων σε καμπύλες γραμμές, η οποία είναι ανάλογη με τον τότε ακόμα άγνωστο διαφορικό λογισμό.
Επίσης είναι γνωστός και για τις έρευνές του για στη θεωρία των αριθμών, την αναλυτική γεωμετρία, τη θεωρία πιθανοτήτων και την οπτική.
Κυρίως όμως είναι γνωστός για το τελευταίο θεώρημα του Φερμά, το οποίο περιέγραψε σε μια μικρή σημείωση στο βιβλίο Αριθμητικά του Διόφαντου.

1827 – Ασήμω Λιδωρίκη – Γκούρα, ηρωίδα της Ελληνικής Επανάστασης.

1911 - Ανδρέας Παπαγιαννακόπουλος, Έλληνας πολιτικός.

1916 – Γεώργιος Θεοτόκης, κερκυραίος πολιτικός.
Ο Γεώργιος Ν. Α. Θεοτόκης (Κέρκυρα, 1844 – Αθήνα, 12 Ιανουαρίου 1916 - 25 Ιανουαρίου 1916) ήταν Έλληνας πολιτικός, ο οποίος διετέλεσε τέσσερις φορές πρωθυπουργός της χώρας στα τέλη του 19ου και στις αρχές του 20ού αιώνα.
Ο Γεώργιος Θεοτόκης ήταν τριτότοκος γιος του Νικολάου-Ανδρέα Θεοτόκη από την Κέρκυρα. Μετά τις εγκύκλιες σπουδές του στο Ιόνιο Γυμνάσιο, γράφτηκε στην Νομική Σχολή του Ιονίου Πανεπιστημίου. Το 1861 έλαβε το πτυχίο του από το Ιόνιο Πανεπιστήμιο και με υποτροφία συνέχισε τις σπουδές του στη Νομική Σχολή της Σορβόνης.
Με την επάνοδό του στην Κέρκυρα, ο Γ. Θεοτόκης άρχισε να εργάζεται ως δικηγόρος. Το 1879 έλαβε μέρος στις δημοτικές εκλογές και εκλέχθηκε θριαμβευτικά δήμαρχος Κερκυραίων με ποσοστό 65%. Το 1883 επανεκλέχθηκε δήμαρχος, αλλά το 1885 εγκατέλειψε τη θέση του για να εκλεγεί βουλευτής του Τρικουπικού Κόμματος, μετά από πρόσκληση του ίδιου του Τρικούπη.

1921 - Νικόλαος Πολίτης, Έλληνας λαογράφος.

1939 – Χαρίκλεια Νταρκλέ (πραγματικό όνομά Χαρίκλεια Χαρικλή - Χαρτουλάρη), Ελληνικής καταγωγής διακεκριμένη ρουμάνα υψίφωνος.

1976 – Άγκαθα Κρίστι, συγγραφέας ιστοριών μυστηρίου.
Η Αγκάθα Μαίρη Κλαρίσσα Μίλερ, Λαίδη Μάλλοουαν, γνωστή κυρίως με το όνομα Αγκάθα Κρίστι (Agatha Christie), ήταν Αγγλίδα συγγραφέας αστυνομικών μυθιστορημάτων. Έγραψε επίσης ρομαντικά μυθιστορήματα με το ψευδώνυμο Μαίρη Γουέστμακοτ και 15 συλλογές διηγημάτων, αλλά είναι γνωστή κυρίως για τα 80 αστυνομικά της μυθιστορήματα.

1977: Ο γάλλος σκηνοθέτης, Ανρί Ζορζ Κλουζό.

1981 - Γερόντισσα Άννα Μακκαβαίου η Μικρασιάτισσα, Ελληνίδα μοναχή.

1991 - Βάσκο Πρατολίνι, Ιταλός συγγραφέας.

1997 - Τσαρλς Μπρέντον Χάγκινς, Καναδός ιατρός.

2002 - Σάιρους Βανς, Αμερικανός πολιτικός.

2003 – Μώρις Γκιμπ, τραγουδιστής και μπασίστας των Bee Gees.

 

2009 - Κλοντ Μπερί, ο βραβευμένος με Οσκαρ Γάλλος σκηνοθέτης και παραγωγός, (Αστερίξ και Οβελίξ: Επιχείρηση Κλεοπάτρα, Ζαν ντε Φλορέτ, Μανόν των Πηγών).

2009 - Άρνε Νες, Νορβηγός φιλόσοφος.

2014 - Τζον Μπάτον, Άγγλος οδηγός αγώνων.