DIASKEDASI.INFO

Η διασκέδαση On Line

Σαν σήμερα 20 Δεκεμβρίου ας θυμηθούμε τι έγινε

Tsarouxis-Mines-Dekemvris

Σαν σήμερα 20 Δεκεμβρίου
ας θυμηθούμε τι έγινε

από τον Mr George Almanac

Επέτειοι
Διεθνής Ημέρα Ανθρώπινης Αλληλεγγύης

Εορτάζουν
Αγίου Ιγνατίου Θεοφόρου, (Ιγνάτιος, Ιγνάτης, Ιγνατία *)

20 Δεκεμβρίου

Γεγονότα σαν σημερα

1192: Ο βασιλιάς Ριχάρδος ο Λεοντόκαρδος συλλαμβάνεται και φυλακίζεται από τον ομόλογό του της Αυστρίας, κατά την επιστροφή του από τους Αγίους Τόπους.

1522: Έπειτα από πεντάμηνη πολιορκία από τις δυνάμεις του Σουλεϊμάν του Μεγαλοπρεπούς, οι Ενετοί παραδίδουν τη Ρόδο στους Οθωμανούς, υπό όρους. Ο Σουλεϊμάν Α΄ο Μεγαλοπρεπής επιτρέπει στους εναπομείναντες Ιωαννίτες Ιππότες να εγκαταλείψουν το νησί. Αυτοί εγκαθίστανται στη Μάλτα και γίνονται γνωστοί ως οι Ιππότες της Μάλτας.

1699: Ο τσάρος Μέγας Πέτρος, στο πλαίσιο της εκδυτικοποίησης της Ρωσίας, αποφασίζει ότι το νέο έτος θα ξεκινά την 1η Ιανουαρίου (κατά το Ιουλιανό ημερολόγιο) και όχι την 1η Σεπτεμβρίου που ίσχυε έως τότε κατά τα εκκλησιαστικά πρότυπα.

1775: Στο Σάλσμπρουγκ ο Βόλφανγκ Αμαντέους Μότσαρτ ολοκληρώνει τη σύνθεση του Πέμπτου Κοντσέρτου του για Βιολί και Ορχήστρα.

1790: Ο Αμερικανός παραγωγός βαμβακιού Σάμιουελ Σλέιτερ, ανοίγει το πρώτο νηματουργείο στην Αμερική.

1803: Η Γαλλία παραδίδει επισήμως την κυριαρχία της Λουϊζιάνα στις ΗΠΑ.

1812: Κυκλοφορεί ο πρώτος τόμος με 86 παραμύθια των αδελφών Γκριμ, εν μέσω αντιδράσεων, επειδή ορισμένα από αυτά θεωρούνται ακατάλληλα για παιδιά.

1820: Η Πολιτεία του Μισούρι θεσπίζει νομοθεσία σύμφωνα με την οποία οι ανύπαντροι άνδρες ηλικίας 21 έως 25 ετών θα πληρώνουν φόρο ένα δολάριο.

1821: Αρχίζει στην Επίδαυρο η Α' Εθνοσυνέλευση. Είναι η πρώτη συνέλευση νομοθετικού σώματος του νέου Ελληνικού κράτους, κατά την οποία θα γραφτεί η Διακήρυξη Ανεξαρτησίας της Ελλάδος, θα ψηφιστεί το πρώτο Σύνταγμα, το «Προσωρινόν Πολίτευμα της Ελλάδος» και θα οριστεί το εθνικό σύμβολο, η ελληνική σημαία.

1860: H Νότια Καρολίνα γίνεται η πρώτη Πολιτεία που αποσχίζεται από τις ΗΠΑ, μετά τη νίκη του Ρεπουμπλικανού Αβραάμ Λίνκολν στις προεδρικές εκλογές.

1879: Ο Τόμας Έντισον παρουσιάζει στη Νέα Υόρκη τη λάμπα πυρακτώσεως.

1880: Τοποθετούνται ηλεκτρικά φώτα στο Μπρόντγουει της Νέας Υόρκης.

1881: Εκλογές στην Ελλάδα με νίκη του Χαρίλαου Τρικούπη. Εκλέγονται και έξι βουλευτές που τάσσονται υπέρ της αβασίλευτης δημοκρατίας: Γ. Φιλάρετος, Τ. Φιλήμων, Α. Πετσάλης, Γ. Μαυρομαράς, Α. Ρηγόπουλος και Χ. Δουζίνας. Από αυτούς, μόνο ο Γ. Φιλάρετος θα παραμείνει πιστός στις ιδέες του.

1885: Ο Γουίλιαμ Κέρτις πραγματοποιεί έναν απίστευτο άθλο όταν σηκώνει 1.470 κιλά.

1912: Η Χίος παραδίδεται στην αγκαλιά της μητέρας Ελλάδας και ελευθερώνεται από τον οθωμανικό ζυγό. «Κατελάβομεν την Χίον δια βιαίας αποβιβάσεως την 11η Νοεμβρίου και καταπολεμηθείς ο εις τα όρη αποσυρθείς εχθρός ηναγκάσθη εις την άνευ όρων παράδοσιν του την 20 Δεκεμβρίου 1912», γράφει ο Ν. Δελαγραμμάτικας, Συνταγματάρχης, Διοικητής του ελληνικού στρατού.

1917: Στη Ρωσία ο Λένιν και οι συνεργάτες του ανακοινώνουν την ίδρυση της πολιτικής αστυνομίας τους, της διαβόητης Τσε-Κα (Εκτακτη Πανρωσική Επιτροπή Προστασίας της Επανάστασης κατά της Αντεπανάστασης και της Υπονόμευσης).

1920: Ο πρωθυπουργός Δημήτριος Ράλλης τονίζει ότι, σε σύντομο χρονικό διάστημα θα αποκατασταθούν οι σχέσεις της Ελλάδας με τους Συμμάχους.

1922: 14 Δημοκρατίες δημιουργούν την Ένωση των Σοβιετικών Σοσιαλιστικών Δημοκρατιών (ΕΣΣΔ).

1925: Ο Ιμπν Σαούντ καταλαμβάνει την αραβική χερσόνησο και της δίνει το όνομα της οικογένειάς του: Σαουδική Αραβία.

1930: Επικυρώνεται στη Βουλή το Σύμφωνο Φιλίας μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.

1933: Πανελλαδική απεργία των τριατατικών, με αιτήματα: 500 δραχμές αύξηση, ελάχιστο όριο συντήρησης 2.000 δραχμές, επίδομα εξαετίας στους κατώτερους υπαλλήλους των ΤΤΤ (Ταχυδρομεία, Τηλέγραφοι, Τηλέφωνα). Η κυβέρνηση κηρύσσει επιστράτευση των εργαζομένων. Πολλές συλλήψεις.

1933: Οι αρχές του Βερολίνου ετοιμάζονται να προβούν σε χειρουργική επέμβαση στείρωσης 400.000 Γερμανών, που πάσχουν από κληρονομικά νοσήματα.

1950: Συλλαμβάνεται το ηγετικό στέλεχος του ΚΚΕ, Νίκος Μπελογιάννης, ο οποίος επέστρεψε στην Ελλάδα για να οργανώσει τον παράνομο μηχανισμό του ΚΚΕ.

1952: Η νέα κυβέρνηση του Αλέξανδρου Παπάγου παίρνει ψήφο εμπιστοσύνης στη Βουλή.

1955: Το Κάρντιφ ανακηρύσσεται πρωτεύουσα της Ουαλίας.

1957: Ο Έλβις Πρίσλεϊ λαμβάνει το φύλλο πορείας για την υποχρεωτική θητεία του στον αμερικανικό στρατό.

1963: Το τείχος του Βερολίνου ανοίγει για πρώτη φορά για τους δυτικοβερολινέζους, μόνο για την περίοδο των εορτών. Θα κλείσει και πάλι στις 6 Ιανουαρίου του 1964.

1970: Ο δικτάτορας Γεώργιος Παπαδόπουλος δηλώνει πως οι εκλογές θα γίνουν όταν αυτός, ως φορέας της εντολής του ελληνικού λαού, εκτιμήσει ότι μπορούν να γίνουν.

1972: Ο Κώστας Κολιγιάννης υποβάλλει την παραίτησή του για λόγους υγείας από τη θέση του Γενικού Γραμματέα του ΚΚΕ. Αντικαταστάτης του εκλέγεται ο Χαρίλαος Φλωράκης.

1973: Η ΕΤΑ με περίπου 100 κιλά δυναμίτη δολοφονεί τον Ισπανό πρωθυπουργό και δεξί χέρι του Φράνκο, ναύαρχο Λουίς Καρέρο Μπλάνκο. Τα εκρηκτικά ενεργοποιούνται την ώρα που πέρνά το αυτοκίνητο του Μπλάνκο το οποίο κυριολεκτικά εκτοξεύεται πάνω από μια εκκλησία.

1977: Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ανδρέας Παπανδρέου, ζητά από την κυβέρνηση του Κωνσταντίνου Καραμανλή το άνοιγμα του «φακέλου της Κύπρου» και την τιμωρία των υπευθύνων της κυπριακής τραγωδίας. Η κυβέρνηση θα απορρίψει το αίτημα την επόμενη μέρα.

1979: Η γαλλική Γερουσία εγκρίνει την ένταξη της Ελλάδας στην ΕΟΚ.

1983: Τερματίζεται η 8χρονη δικτατορία στην Αργεντινή. Νέος πρόεδρος ορίζεται ο μετριοπαθής πολιτικός Ραούλ Ρικάρντο Αλφονσίν.

1987: Στις Φιλιππίνες γίνεται το χειρότερο ναυτικό ατύχημα στην ιστορία. Το επιβατηγό "Doña Paz" συγκρούεται με το πετρελαιοφόρο «Vector 1» με αποτέλεσμα να βυθιστεί και να χαθούν περίπου 4.000 ζωές.

1989: Οι ΗΠΑ εισβάλλουν στον Παναμά και ανατρέπουν το δικτάτορα Μανουέλ Νοριέγκα, λόγω και των σχέσεών του με κολομβιανούς λαθρέμπορους ναρκωτικών.

1990: Δύσκολες μέρες για την Ελλάδα προβλέπει ο οικονομικός οργανισμός ΟΟΣΑ.

1992: Ο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς επανεκλέγεται στην προεδρία της Σερβίας. Οι Αλβανοί του Κοσσυφοπεδίου μποϋκοτάρουν τις εκλογές.

1993: Στις ΗΠΑ, αποκαλύπτεται ότι τη δεκαετία του 40, ερευνητές χορηγούσαν ραδιενεργά χάπια σε εγκύους για τη διαπίστωση μακροπρόθεσμων επιπτώσεων των ακτινοβολιών στα παιδιά.

1994: O πρωταθλητής του τένις Ιβάν Λέντλ αποχωρεί από την ενεργό δράση σε ηλικία 34 ετών μετά από καριέρα 17 χρόνων.

1995: Ο Δημήτρης Τσοβόλας ανακοινώνει την ίδρυση νέου κόμματος με το όνομα ΔΗ.Κ.ΚΙ. (Δημοκρατικό Κοινωνικό Κίνημα).

1995: Ισχυρή διεθνής δύναμη 60.000 ανδρών υπό την ηγεσία του ΝΑΤΟ, καλούμενη Δύναμη Εφαρμογής (IFOR), αναλαμβάνει την επιχείρηση επιτήρησης της ειρήνης στη Βοσνία, o Αμερικανός ναύαρχος Λέιτον Σμίθ.

1995: Αεροσκάφος των «American Airlines» συντρίβεται βόρεια του Κάλι στην Κολομβία και σκοτώνονται 160 άτομα.

1996: Την πρόθεσή του να μεσολαβήσει για την επίλυση των ελληνοτουρκικών διαφορών, εκφράζει ο Πρόεδρος του Ιράν Αλί Ακμπάρ Ραφσατζανί.

1997: C-130 της πολεμικής αεροπορίας που συμμετέχει στις έρευνες για τον εντοπισμό του ουκρανικού «Γιάκοβλεφ», το οποίο χάθηκε πριν από τρεις ημέρες από τα ραντάρ του αεροδρομίου Θεσσαλονίκης, συντρίβεται στην Οινόη. Νεκρά ανασύρονται και τα πέντε μέλη του πληρώματος.

2001: Ο μεγάλος ζωγράφος Λουσιάν Φρόιντ παρουσιάζει ένα πορτρέτο της βασίλισσας Ελισάβετ και προκαλεί αντιδράσεις.
Έντονες αντιδράσεις προκαλεί ένα νέο πορτρέτο της βασίλισσας Ελισάβετ, δημιούργημα του Λουσιάρ Φρόιντ, ο οποίος θεωρείται από πολλούς ο μεγαλύτερος εν ζωή βρετανός ζωγράφος και φημίζεται για τη ρεαλιστικότητα των έργων του.
Κοινό και τεχνοκριτικοί χαρακτηρίζουν τον πίνακα «φρικτό». Οι Times του Λονδίνου γράφουν ότι ο λαιμός της βασίλισσας μοιάζει μ' αυτόν ενός παίκτη του ράγκμπι, ενώ κατά τη Sun το έργο είναι τόσο κακό που θα έπρεπε να είναι κρεμασμένο στην τουαλέτα των ανακτόρων!
«Προκλητικό» το χαρακτήρισε ο επικεφαλής της Εθνικής Πινακοθήκης της Μ. Βρετανίας, ενώ ο υπεύθυνος της συλλογής βασιλικών προσωπογραφιών έκανε λόγο για μία θαυμάσια προσθήκη.
Η ίδια η βασίλισσα Ελισάβετ απέφυγε να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο.

2002: Οι ΗΠΑ κατηγορούν το Ιράκ για ουσιώδη παραβίαση της απόφασης του ΟΗΕ για τον αφοπλισμό του, μετά την ενημέρωση του Συμβουλίου Ασφαλείας για την ιρακινή έκθεση. Ο επικεφαλής των επιθεωρητών, Χανς Μπλιξ κάνει λόγο για σοβαρές ελλείψεις και ανεπαρκή στοιχεία. Η Βαγδάτη επιμένει ότι, δεν διαθέτει όπλα μαζικής καταστροφής.

2007: Η Βασίλισσα Ελισάβετ γίνεται η γηραιότερη μονάρχης του Ηνωμένου Βασιλείου ξεπερνώντας την Βασίλισσα Βικτόρια που κράτησε τον θρόνο μέχρι τα 81 της χρόνια, 7 μήνες και 29 ημέρες.

2007: Σε κρίσιμη κατάσταση νοσηλεύεται στον «Ευαγγελισμό» ο παραιτηθείς γενικός γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού Χρήστος Ζαχόπουλος, έπειτα από πτώση από τον πέμπτο όροφο του σπιτιού του στο Κολωνάκι. Η απόπειρα αυτοκτονίας προκαλεί έντονη σκανδαλολογία.

 

Γεννήσεις σαν σήμερα

1802 - Δημήτριος Βούλγαρης, γνωστός και με το προσωνύμιο «Τζουμπές», πολιτικός από την Ύδρα, που διατέλεσε και πρωθυπουργός, ο κυριότερος εκπρόσωπος της φαυλότητας στην πολιτική ιστορία της Ελλάδας. (Θαν. 29/12/1877)

1876 - Άνταμς Γουόλτερ, Αμερικανός παρατηρησιακός αστρονόμος, (Walter Adams, 1876 – 1956), που είναι κυρίως γνωστός από τις φασματικές του μελέτες.
Υπηρέτησε στο αστεροσκοπείο του όρους Γουίλσον (Wilson) και ανακάλυψε τη φύση του Σειρίου Β΄, του πρώτου στην ιστορία γνωστού νάνου αστέρα.
Ερεύνησε ακόμη φασματοσκοπικά τις ηλιακές κηλίδες και την περιστροφή του Ήλιου, προσδιόρισε τις ταχύτητες και τις αποστάσεις χιλιάδων αστέρων, παρατήρησε παράξενους αστέρες και ήλεγξε τις ατμόσφαιρες των πλανητών.
Συνέβαλε επίσης στη σχεδίαση του τηλεσκοπίου των 5 μ. του όρους Παλομάρ.

1898 - Κωνσταντίνος Δόβας, (Κόνιτσα, 20 Δεκεμβρίου 1898 - Αθήνα, 24 Ιουλίου 1973) ήταν Έλληνας στρατιωτικός και υπηρεσιακός πρωθυπουργός από τις 20 Σεπτεμβρίου έως τις 4 Νοεμβρίου του 1961.
Γεννήθηκε στην Κόνιτσα στις 20 Δεκεμβρίου 1898 όταν η Κωμόπολη της Ηπείρου ήταν ακόμη υπό οθωμανική κυριαρχία. Γονείς του ήταν ο υπάλληλος γαλλικής εταιρείας καπνού, Θωμάς Δόβας από την Κόνιτσα και μητέρα του η Ευθυμία Β. Μπαμίχα από το Δέλβινο. Ο Δόβας πέρασε τα πρώτα παιδικά του χρόνια στα Ιωάννινα και ολοκλήρωσε τις γυμνασιακές του σπουδές στην Κέρκυρα.
Έπειτα εισήχθη στην Σχολή Ευελπίδων από την οποία αποφοίτησε το 1918 με το βαθμό του Ανθυπολοχαγού ενώ αργότερα σπούδασε στην Ανωτέρα Σχολή Πολέμου του Παρισιού. Έλαβε μέρος στον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο, στη Μικρασιατική Εκστρατεία και στον Πόλεμο του 1940-41. Κατά τη διάρκεια της Κατοχής συμμετείχε στην οργάνωση «Επιτροπή Συνταγματαρχών» των Τσακαλώτου, Σπηλιωτόπουλου, Κιτριλάκη και Λιώση καθώς και στην οργάνωση «Θέρος», που δημιουργήθηκε από την επιτροπή και είχε ως σκοπό την προώθηση αξιωματικών του ελληνικού στρατού στη Μέση Ανατολή ή στις αντάρτικες οργανώσεις καθώς και τη συλλογή πληροφοριών κατά των δυνάμεων Κατοχής.
Μετά την Απελευθέρωση, διακρίθηκε ιδιαιτέρως κατά τη διάρκεια του Εμφύλιου πολέμου και κυρίως κατά τη Μάχη της Κόνιτσας όπου πολέμησε ως Ταξίαρχος, μεταξύ των κυβερνητικών δυνάμεων και του ΔΣΕ, που κράτησε από τις 25 Δεκεμβρίου του 1947 έως τις 4 Ιανουαρίου του 1948, κατά την οποία μάλιστα τραυματίστηκε ελαφρά.
Μετά τον Εμφύλιο, εξελίχθηκε μέχρι του βαθμού του αντιστρατήγου και υπηρέτησε σε διάφορες επιτελικές και μάχιμες θέσεις, χρηματίζοντας και Αρχηγός ΓΕΕΘΑ από το 1954 μέχρι το 1959. Το 1960 ανέλαβε Αρχηγός του στρατιωτικού οίκου του Βασιλιά Παύλου.
Υπηρεσιακός Πρωθυπουργός
Στις 20 Σεπτεμβρίου 1961 ορκίστηκε υπηρεσιακός Πρωθυπουργός και διεξήγαγε τις Εκλογές της 29ης Οκτωβρίου 1961, για τις οποίες κατηγορήθηκε από σύσσωμη την Αντιπολίτευση για «Βία και νοθεία» καθώς η διεξαγωγή των εκλογών έγιναν μέσα σε κλίμα τρομοκρατίας με υποκινητές και αυτουργούς στρατιωτικούς και αξιωματικούς των σωμάτων ασφαλείας, οι οποίοι ήταν οργανωμένοι σε παραστρατιωτικές ομάδες και είχαν αυτονομήσει τη δράση τους από το επίσημο Κράτος. Παρέδωσε την Κυβέρνηση στον νικητή των εκλογών Κωνσταντίνο Καραμανλή στις 04 Νοεμβρίου του 1961. Τον Δεκέμβριο του 1964 και έπειτα από πιέσεις της Ε.Δ.Α προς τον Πρωθυπουργό Γεώργιο Παπανδρέου, ο Δόβας αποχώρησε από την θέση του στο Παλάτι.
Μετέπειτα δραστηριότητες
Συμμετείχε τον Δεκέμβριο του 1967 στο αποτυχημένο Κίνημα του τέως Βασιλιά Κωνσταντίνου. Απεβίωσε στις 24 Ιουλίου του 1973. Ήταν νυμφευμένος από το 1930 με την μικρασιάτισσα καθηγήτρια βιολιού, Μαργαρίτα Λευκιάδου.

1901 - Ρόμπερτ Βαν ντε Γκράαφ, (Robert Jemison Van de Graaff, 20 Δεκεμβρίου 1901 – 16 Ιανουαρίου 1967) ήταν Αμερικανός φυσικός και επινοητής επιστημονικών οργάνων, γνωστός από τον ομώνυμο τύπο ηλεκτροστατικής γεννήτριας υπερυψηλών τάσεων.
Ο Ρόμπερτ Βαν ντε Γκράαφ γεννήθηκε στην Τασκαλούζα της Αλαμπάμα. Στην πόλη αυτή σπούδασε και απέκτησε το πτυχίο (1922) και το μάστερ του (1923) στη Μηχανολογία-Μηχανική από το Πανεπιστήμιο της Αλαμπάμα. Στη συνέχεια επεδίωξε την ολοκλήρωση των σπουδών του στην Ευρώπη και πήρε το διδακτορικό του στη Φυσική από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης το 1928. Το 1929 ο Βαν ντε Γκράαφ σχεδίασε και κατασκεύασε την πρώτη του γεννήτρια τάσεων με τη βοήθεια του Νίκολας Μπερκ (Nicholas Burke) στο Πρίνστον. Αυτή η γεννήτρια μπορούσε να παράγει τάση 80 χιλιάδες βολτ. Το 1933 όμως είχε ήδη ολοκληρώσει την κατασκευή μιας πολύ μεγαλύτερης γεννήτριας, ικανής να δημιουργεί τάση 7 εκατομμύρια βολτ (MV).
Από το 1931 ως το 1934 ο Βαν ντε Γκράαφ ήταν ερευνητής στο Τεχνολογικό Ινστιτούτο Μασαχουσέτης. Το 1934 έγινε επίκουρος καθηγητής και παρέμεινε εκεί μέχρι το 1960. Κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, ο Βαν ντε Γκράαφ ήταν διευθυντής του «Ραδιογραφικού Σχεδίου Υψηλών Τάσεων» (High Voltage Radiographic Project). Μεταπολεμικά συνίδρυσε την «Μηχανική Εταιρεία Υψηλών Τάσεων» (High Voltage Engineering Corporation, HVEC).
Τη δεκαετία του 1950 ο Βαν ντε Γκράαφ εφηύρε τον μετασχηματιστή απομονωμένου πυρήνα, που παρήγε συνεχές ηλεκτρικό ρεύμα υψηλών τάσεων. Η Αμερικανική Φυσική Εταιρεία του απένειμε το Βραβείο T. Bonner το 1966 για τη συμβολή του στην ανάπτυξη των ηλεκτροστατικών επιταχυντών.
Ο Ρόμπερτ Βαν ντε Γκράαφ πέθανε στη Βοστώνη σε ηλικία 65 ετών, έχοντας κατοχυρώσει συνολικά επτά πατέντες για τις ηλεκτρικές του εφευρέσεις.

1934 - Γιάννης Βογιατζής, Έλληνας τραγουδιστής.
Ο Γιάννης Βογιατζής, γεννημένος στις 20 Δεκεμβρίου του 1934, είναι Έλληνας τραγουδιστής που δραστηριοποιήθηκε ως καλλιτέχνης σε όλους τους χώρους όπου λειτουργούσε το τραγούδι, στο θέατρο, στον κινηματογράφο και στο ραδιόφωνο. Βραβεύτηκε δυο φορές, με το 1ο βραβείο, στο Φεστιβάλ Ελληνικού Τραγουδιού της Θεσσαλονίκης το 1963 με το τραγούδι «Πέταξε ένα πουλί» (των Κώστα Κλάβα και Αλέξη Αλεξόπουλου) και το 1970 με το τραγούδι «Αδέρφια μου αλήτες πουλιά» (των Τόλη Βοσκόπουλου και Ηλία Λυμπερόπουλου).
Ξεκίνησε την ενασχόλησή του με το τραγούδι από τις βραδιές ταλέντων του Ζοζέφ Κορίνθιου.
Υπήρξε ένα από τα αστέρια της δεκαετίας του 1960. Είναι δηλωμένος "Παναθηναϊκός" (φίλαθλος, όχι οπαδός) και έχει τραγουδήσει και τον ύμνο του Παναθηναϊκού.
Από το 1958 έως το 1962 ήταν επίσημος τραγουδιστής των ανακτόρων. Το 1970 πριν την εμφάνιση στο Φεστιβάλ έκανε εγχείρηση για πολύποδες και μετά τρία χρόνια σταμάτησε το τραγούδι.
Από το 1978 συνεχίζει να τραγουδά.
Μετά από 28 χρόνια πολιτικού γάμου παντρεύτηκε το 2007, τη γυναίκα του, και με θρησκευτικό γάμο.
Είναι ξάδελφος του ομώνυμου ηθοποιού Γιάννη Βογιατζή.



1946 - Γιούρι Γκέλερ, ισραηλινός πνευματιστής.
Ο Γιούρι Γκέλερ γεννήθηκε στο Τελ Αβίβ στις 20 Δεκεμβρίου του 1946 και είναι ουγγρικής και αυστριακής καταγωγής. Ο πατέρας του είναι ο Ισαάκ Γκέλερ, ένας συνταξιούχος αρχιφύλακας του στρατού, και μητέρα του η Μάνζι Φρόιντ. Μάλιστα, έχει ακουστεί κατά καιρούς ο ισχυρισμός πως είναι μακρινή συγγενής του Σίγκμουντ Φρόιντ.
Στην ηλικία των 11 ετών μετακόμισε με την οικογένειά του στη Λευκωσία της Κύπρου, όπου έμεινε μέχρι τα 17 του χρόνια. Φοίτησε σε καθολικό γυμνάσιο και έμαθε αγγλικά.
Στα 18 του επέστρεψε στο Ισραήλ, όπου κατατάχτηκε στο στρατό. Από το 1968 έως το 1969 εργάστηκε ως φωτογραφικό μοντέλο, ενώ στη συνέχεια άρχισε να δείχνει σιγά σιγά σε μικρά κοινά και μικρούς χώρους τις ιδιαίτερες δυνάμεις του στην τηλεπάθεια και την ψυχοκίνηση.

1957 - Άννα Βίσση, Ελληνίδα τραγουδίστρια.
H Άννα Βίσση (20 Δεκεμβρίου 1957) είναι Κύπρια τραγουδίστρια από τη Λάρνακα της Κύπρου με σπουδαία εγχώρια αλλά και διεθνή αναγνώριση. Ξεκίνησε να τραγουδά επαγγελματικά το 1973, όταν μετακόμισε στην Ελλάδα και υπέγραψε δισκογραφικό συμβόλαιο με τη Minos. Το 1977 έλαβε την 1η θέση στο 19ο Φεστιβάλ Τραγουδιού Θεσσαλονίκης με το τραγούδι "Ας Κάνουμε Απόψε Μιαν Αρχή" και κυκλοφόρησε τον πρώτο της προσωπικό δίσκο με τον ίδιο τίτλο. Από τη δεκαετία του '80, η Βίσση ξεκίνησε σχεδόν αποκλειστική συνεργασία με το μουσικοσυνθέτη και στιχουργό Νίκο Καρβέλα, τον οποίο παντρεύτηκε και απέκτησαν μαζί μία κόρη.
Μέχρι σήμερα έχει κυκλοφορήσει 28 προσωπικά άλμπουμ, 12 συλλογές, έχει 23 συμμετοχές σε δίσκους άλλων καλλιτεχνών, έχει πρωταγωνιστήσει σε τέσσερις μουσικοθεατρικές παραστάσεις, Τρεις Όπερες και ένα Μιούζικαλ, ενώ έκανε βήματα και στο χώρο της τηλεόρασης. Το 2000 κυκλοφόρησε το διπλό άλμπουμ Κραυγή, τη μεγαλύτερη εμπορική της επιτυχία, καθώς ξεπέρασε σε πωλήσεις τα 350.000 αντίτυπα και έγινε 7 φορές πλατινένιο σε Ελλάδα και σε Κύπρο. Το άλμπουμ ''Κραυγή'' μέχρι σήμερα θεωρείται ως ένα από τα εμπορικότερα της δεκαετίας του 2000 και ένα από τα εμπορικότερα όλων των εποχών. Είναι από τις πρώτες τραγουδίστριες που εισήγαγαν την δυτική ποπ μουσική στην Ελλάδα και συνδύασε ήχους από λαϊκό, έντεχνο και ποπ τραγούδι δημιουργώντας μια ευρεία γκάμα τραγουδιών.
Σε μια καριέρα που έχει διαρκέσει για περισσότερες από τέσσερις δεκαετίες η Βίσση, έχει επηρεάσει πολλές από τις νεότερες τραγουδίστριες σε Ελλάδα και Κύπρο. Το σύνολο της δισκογραφίας της περιλαμβάνει 32 πλατινένιες διακρίσεις και 11 χρυσές, ενώ αποτελεί μία από τις εμπορικότερες τραγουδίστριες όλων των εποχών στην Ελλάδα, έχοντας πουλήσει 10 εκατομμύρια αντίτυπα δίσκων παγκοσμίως. Τον Μάρτιο του 2010 η εκπομπή του Alpha "Chart Show Your Countdown" την κατέταξε στη δεύτερη θέση με τις δημοφιλέστερες Ελληνίδες τραγουδίστριες των τελευταίων 50 χρόνων, πίσω από την Χαρούλα Αλεξίου (πάρα πολλές συμμετοχές σε δίσκους άλλων καλλιτεχνών). Επίσης, η Βίσση αποτελεί ίσως την πιο πολυβραβευμένη, Ελληνίδα τραγουδίστρια, έχοντας κερδίσει περισσότερα από εξήντα βραβεία, μεταξύ των οποίων το πρώτο βραβείο στο Φεστιβάλ Τραγουδιού Θεσσαλονίκης, 7 Μουσικά Βραβεία Αρίων, 22 Βραβεία Ποπ Κορν, 7 Μουσικά Βραβεία Κύπρου και 10 Mad Video Music Awards. Έχει παραλάβει βραβεία από σπουδαίες προσωπικότητες διεθνούς εμβέλειας! Τον Μάιο του 2010, τιμήθηκε για την “Συμβολή στην προαγωγή της μουσικής από τα Βαλκάνια” από τα Βαλκανικά Μουσικά βραβεία, ενώ τον Ιούλιο του 2016 παρέλαβε το τιμητικό βραβείο για το σύνολο της καριέρας της, από τα Mad Video Music Awards και τρία βραβεία στην πρώτη απονομή των Super Music Awards στις 12 Ιουλίου 2016 που διοργανώθηκαν στην Κύπρο. Τα βραβεία ήταν τα "Καλλιτέχνης της Χρονιάς", "Καλύτερο Άλμπουμ της Χρονιάς" (για τον δίσκο "Συνέντευξη") και "Κύπριος Καλλιτέχνης της Χρονιάς''.


 

Θάνατοι σαν σήμερα

1806 - Ζώης Καπλάνης, εθνικός ευεργέτης και ιδρυτής της ομώνυμης σχολής των Ιωαννίνων.

1845 - Νεόφυτος Δούκας, Έλληνας κληρικός και λόγιος, με έντονη συγγραφική δραστηριότητα, από τις πιο σημαντικές μορφές του Νεοελληνικού Διαφωτισμού.

1880 - Ζωρζής Δρομοκαϊτης, Έλληνας έμπορος και εθνικός ευεργέτης.

1954 - Τζέιμς Χίλτον (James Hilton, 9 Σεπτεμβρίου 1900 - 20 Δεκεμβρίου 1954) ήταν Άγγλος μυθιστοριογράφος, τα έργα του οποίου είχαν μεγάλη εμπορική επιτυχία.
Γιος εκπαιδευτικού, σπούδασε φιλολογία και ιστορία στο Καίμπριτζ και άρχισε να δημοσιογραφεί. Πρωτοεμφανίστηκε στα γράμματα το 1920 και το 1931 γνώρισε την πρώτη του επιτυχία με το μυθιστόρημα Και τώρα αντίο. Καθιερώθηκε το 1933 με τον Χαμένο ορίζοντα.
Το μυθιστόρημα αυτό αφηγείται μιαν ιστορία για ένα παράδοξο βουδιστικό μοναστήρι, χαμένο στα βάθη του Θιβέτ, το Σάνγκρι-Λα. Η επιτυχία του ήταν τόση που το Σάνγκρι-Λα έγινε από τότε συνώνυμο μιας μυθικής ουτοπίας, της ευτυχισμένης ζωής μακριά από τον κόσμο.
Την ίδια χρονιά δημοσιεύεται σε περιοδικά το γεμάτο ανθρωπιά και ευασθησία έργο του Αντίο, κύριε Τσιπς και το 1934 εκδίδεται στις Ηνωμένες Πολιτείες, φθάνοντας στην πρώτη θέση των best sellers. Ακολουθούν αναρίθμητες εκδόσεις στην Αγγλία και παγκοσμίως. Το 1937 διασκευάζεται σε θεατρικό έργο και ανεβαίνει στο Λονδίνο με πρωταγωνιστή τον Μάικλ Ρεντγκρέηβ.
Το 1935 ο Χίλτον εγκαταστάθηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες, στο Χόλλυγουντ, όπου και πέθανε.
Πολλά από τα βιβλία του μεταφέρθηκαν στον κινηματογράφο. Ειδικά ο Χαμένος ορίζοντας μεταφέρθηκε δύο φορές και το Goodbye, Mr. Chips τέσσερις.

1968 - Τζον Ερνστ Στάινμπεκ (John Ernst Steinbeck, Jr, Σαλίνας Βάλεϋ, Καλιφόρνια, 27 Φεβρουαρίου 1902 – Νέα Υόρκη, 20 Δεκεμβρίου 1968) ήταν Αμερικανός συγγραφέας. Έγραψε το βραβευμένο με Βραβείο Πούλιτζερ μυθιστόρημα Τα Σταφύλια της Οργής (1939) και τη νουβέλα Άνθρωποι και Ποντίκια (1937).
Συνέγραψε συνολικά είκοσι επτά βιβλία, τα οποία περιλαμβάνουν 16 μυθιστορήματα, έξι πραγματικές ιστορίες και πέντε συλλογές διηγημάτων. Το 1962 ο Στάινμπεκ τιμήθηκε με το Βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας.

1981 - Δημήτρης Ροντήρης ήταν Έλληνας θεατρικός σκηνοθέτης. (1899 - 20 Δεκεμβρίου 1981)
Γεννήθηκε το 1899 στον Πειραιά. Κατ' αρχήν εισήλθε στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων, την οποία, μετά από διετή φοίτηση, εγκατέλειψε για χάρη της νομικής του σπουδής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Η θεατρική του σταδιοδρομία άρχισε το 1919, ως ηθοποιός. Στη συνέχεια μετέβη στην Αυστρία, όπου και σπούδασε θέατρο, ιστορία τέχνης και αρχαία ελληνική φιλολογία. Με το πέρας των σπουδών του εκεί, μετέβη στο Βερολίνο παρά τον μεγάλο σκηνοθέτη Μαξ Ράινχαρντ. Επανήλθε στην Ελλάδα και διορίσθηκε το 1933 σκηνοθέτης στο Βασιλικό θέατρο αλλά και στο «Θέατρο Ωδείου», όπου εμφανίστηκε πρώτα ως σκηνοθέτης, με το μουσικό δράμα του Μανώλη Καλομοίρη «Το δαχτυλίδι της μάνας». Αργότερα, διετέλεσε σκηνοθέτης του Εθνικού Θεάτρου, του οποίου ανέλαβε και τη διεύθυνση κατά τους χρόνους 1946-1950 και 1953-1955. Το 1950 ίδρυσε την «Ελληνική Σκηνή» και το 1957 το «Πειραϊκό Θέατρο», επικεφαλής του οποίου έκανε περιοδείες σε πολλές χώρες της Ευρώπης, της Βόρειας και Νότιας Αμερικής και της Ασίας, όπου παρουσίασε θεατρικές παραστάσεις αρχαίας τραγωδίας.
Σκηνοθέτησε πολλά έργα του παγκόσμιου κλασικού αλλά και νεότερου δραματολογίου, μεταξύ των οποίων 11 έργα του Ουίλλιαμ Σαίξπηρ καθώς και πολλές αρχαίες τραγωδίες. Η σκηνοθεσία του στην Ηλέκτρα και στον Άμλετ, τα οποία ο θίασος του Βασιλικού Θεάτρου ανέβασε το 1939 στην Αγγλία και τη Γερμανία, προκάλεσε τις πλέον ενθουσιώδεις κριτικές των ειδικών του χώρου. Ιδιαίτερα η παράσταση της τριλογίας του Αισχύλου Ορέστεια στο Ωδείο Ηρώδου του Αττικού το 1949, παρουσία της πολιτειακής και πολιτικής αρχής της χώρας, θεωρήθηκε ως εξαιρετικό καλλιτεχνικό επίτευγμα.
Πέθανε στις 20 Δεκεμβρίου 1981.

1982 - Άρθουρ Ρούμπινσταϊν ήταν αμερικανοπολωνός πιανίστας, διεθνώς αναγνωρισμένος για τις εκτελέσεις έργων πολλών συνθετών. (Artur Rubinstein, 28 Ιανουαρίου 1887 – 20 Δεκεμβρίου 1982)
Από αρκετούς θεωρείται ως ο κορυφαίος στην εποχή του ερμηνευτής έργων του Φρεντερίκ Σοπέν, με την υψηλής κυκλοφορίας εφημερίδα The New York Times να τον συγκαταλέγει –κατά τη νεκρολογία του– στους σπουδαιότερους πιανίστες του 20ου αιώνα. Οι δημόσιες εμφανίσεις του διήρκεσαν επί οκτώ δεκαετίες.

1996 - Καρλ Σαγκάν, Αμερικανός αστρονόμος.
Αφήνει την τελευταία του πνοή ο Αμερικανός αστροφυσικός Καρλ Σαγκάν (Karl Sagan, 1934 – 1996), που ασχολήθηκε με την κατανόηση της δημιουργίας της ζωής στον αρχέγονο πλανήτη μας.
Σε συνεργασία με άλλους αστρονόμους επιβεβαίωσε, με ραντάρ, την ύπαρξη ορέων στον Άρη και της μεγάλης θερμοκρασίας στην επιφάνεια της Αφροδίτης.
Το 1969, ανέλαβε διευθυντής του Εργαστηρίου Πλανητικών Σπουδών του Κορνέλ και εργάστηκε για την προετοιμασία πολλών μη επανδρωμένων διαστημικών αποστολών στην Αφροδίτη και τον Άρη.
Ήταν ο εμπνευστής του προγράμματος SETI, για την αναζήτηση εξωγήινης ζωής και από τους δημιουργούς των μηνυμάτων προς άλλους κόσμους, που μεταφέρουν τα διαστημόπλοια «Πρωτοπόρος - 10 & 11» (“Pioneer – 10 & 11”) και «Βόγιατζερ - 1 & 2» (“Voyager – 1 & 2”). Ασχολήθηκε ακόμη με την εκλαΐκευση της αστρονομίας διά μέσου τηλεοπτικών προγραμμάτων όπως π.χ. της σειράς "Κόσμος" και έγραψε μεταξύ των άλλων: "Ατμόσφαιρες του Άρη και της Αφροδίτης" (1961),
"Εξερεύνηση πλανητών" (1970), "Κόσμος" (1980), "Η επαφή" (1985), "Ανοιχτόχρωμη γαλάζια κηλίδα" (1995), "Στοιχειωμένος κόσμος" (1996).

2009 - Γιάννης Μόραλης, ΄Ελληνας ζωγράφος υπήρξε ένας από τους επιφανέστερους Έλληνες καλλιτέχνες του 20ού αιώνα.