DIASKEDASI.INFO

Η διασκέδαση On Line

Σαν σήμερα 17 Δεκεμβρίου ας θυμηθούμε τι έγινε

Tsarouxis-Mines-Dekemvris

Σαν σήμερα 17 Δεκεμβρίου
ας θυμηθούμε τι έγινε

από τον Mr George Almanac

Εορτάζουν
Δανιήλ του Προφήτου και των Αγίων τριών παίδων, (Δανιήλ, Δανιήλος, Δανιέλος, Δανιήλα, Δανιέλα, Δανιηλίτσα, Ανανίας, Νίνος *, Αζαρίας, Μισαήλ)
Αγίου Διονυσίου αρχιεπισκόπου Αιγίνης του θαυματουργού, (Διονύσιος, Διονύσης, Νιόνιος, Νύσης, Ντένης, Διονυσία, Διονυσούλα, Νύσα, Σίσσυ, Ντενίζ *)
Μάρτυρος Ιάκχου του Τριγληνού, (Ίακχος, Ίακχη)
* Υπάρχουν και άλλες ημερομηνίες που γιορτάζει αυτό το όνομα.

17 Δεκεμβρίου

Γεγονότα σαν σήμερα

497 π.Χ. - Εορτάζονται στην αρχαία Ρώμη τα πρώτα Σατουρνάλια.
Τα Σατουρνάλια ήταν γιορτή των Ρωμαίων αφιερωμένη στο θεό Σατούρνους, ο οποίος αντιστοιχεί στον ελληνικό θεό Κρόνο. Πραγματοποιούταν κατά τους χειμερινούς μήνες κατά την περίοδο του χειμερινού ηλιοστασίου, συνήθως στις 17 Δεκεμβρίου, αλλά αργότερα η γιορτή κρατούσε έως και μια βδομάδα, μέχρι τις 23 Δεκεμβρίου.

Τα Σατουρνάλια ήταν μεγάλη και σημαντική γιορτή για τους Ρωμαίους, οι οποίοι τα ταύτιζαν με τα αρχαία Κρόνια. Εκτός από τις τυπικές θυσίες, η γιορτή περιλάμβανε δημόσια αργία, καθώς και διάφορα έθιμα, όπως την ανταλλαγή μικρών δώρων ή υπαίθριες αγορές. Επιτρέπονταν τα τυχερά παιχνίδια ακόμα και για τους δούλους. Επίσημα ενδύματα δε φοριούνταν, ενώ οι δούλοι δεν μπορούσαν να τιμωρηθούν κι αντιμετώπιζαν με χλευασμό τους κυρίους τους. Γενικότερα οι ρόλοι αντιστρέφονταν ανάμεσα σε δούλους κι ιδιοκτήτες, κάτι που οδηγούσε σε ξέφρενο γλέντι, άφθονη οινοποσία και ακολασίες: γι' αυτό το λόγο, με την έλευση του Χριστιανισμού, η λέξη "σατουρνάλια" ήταν ταυτόσημη με τα "όργια".

920: Ο Ρωμανός Α' Λεκαπηνός ανακηρύσσεται συναυτοκράτωρ, ως επίτροπος του ανήλικου αυτοκράτορα Κωνσταντίνου Ζ' του Πορφυρογέννητου.

1577: Ο θαλασσοπόρος, καπετάνιος και πολιτικός Φράνσις Ντρέικ σαλπάρει από το λιμάνι του Πλίμουθ στην Αγγλία σε μυστική αποστολή για να εξερευνήσει τις ακτές του Ειρηνικού για λογαριασμό της βασίλισσας Ελισάβετ Α΄.

1718: Η Μεγάλη Βρετανία κηρύσσει τον πόλεμο στην Ισπανία.

1777: Αμερικανική Επανάσταση. Η Γαλλία αναγνωρίζει επισήμως τις Ηνωμένες Πολιτείες.

1790: Το πέτρινο ημερολόγιο των Αζτέκων ανακαλύπτεται στην Πόλη του Μεξικού.

1791: Η τροχαία της Νέας Υόρκης δημιουργεί τον πρώτο μονόδρομο παγκοσμίως.

1817: Δημοσιεύεται το νέο Σύνταγμα των Ιόνιων Νησιών, το οποίο, παρά την ύπαρξη Γερουσίας και Βουλής, δεν μπορεί να θεωρηθεί φιλελεύθερο, αφού ο Άγγλος αρμοστής διατηρεί το δικαίωμα της αρνησικυρίας. Το Σύνταγμα αυτό ίσχυσε μέχρι την ένωση των Επτανήσων με την Ελλάδα.

1819: Η Συνταγματική Συνέλευση της Aγκοστούρα ιδρύει τη Δημοκρατία της Μεγάλης Κολομβίας (Κολομβία, Εκουαδόρ, Βενεζουέλα και Παναμάς) και διορίζει το Σιμόν Μπολιβάρ πρώτο πρόεδρό της.

1817: Δημοσιεύεται το νέο Σύνταγμα των Ιόνιων Νησιών, το οποίο, παρά την ύπαρξη Γερουσίας και Βουλής, δεν μπορεί να θεωρηθεί φιλελεύθερο, αφού ο Άγγλος αρμοστής διατηρεί το δικαίωμα της αρνησικυρίας. Το Σύνταγμα αυτό ίσχυσε μέχρι την ένωση των Επτανήσων με την Ελλάδα.

1825: Αρχίζει η τρίτη και τελευταία πολιορκία του Μεσολογγίου.

1843: Πρωτοεκδίδεται το βιβλίο «Χριστουγεννιάτικα κάλαντα» του Κάρολου Ντίκενς.

1862: Kατά τη διάρκεια του αμερικανικού εμφυλίου ο στρατηγός Γιουλίσες Γκραντ εκδίδει διαταγή σύμφωνα με την οποία όλοι οι Εβραίοι πρέπει να φύγουν από το Κεντάκι, το Τενεσί και το Μισσισσιππί.

1865: Πρεμιέρα της Ημιτελούς Συμφωνίας του Φραντς Σούμπερτ στη Βιέννη.

1867: Συγκροτείται η πρώτη υπηρεσιακή κυβέρνηση στην πολιτική ιστορία της Ελλάδας, υπό τον πρόεδρο του Αρείου Πάγου Αριστ. Μωραϊτίνη.

1892: Κυκλοφορεί το πρώτο τεύχος του περιοδικού μόδας, Vogue.

1903: Στις 10:35 π.μ. στη Βόρειο Καρολίνα πραγματοποιείται από τους αδελφούς Όρβιλ και Γουίλμπορ Ράιτ η πρώτη πτήση παγκοσμίως με μηχανοκίνητο αεροπλάνο. Η πτήση τους διήρκεσε 1 λεπτό, καλύπτοντας 850 πόδια. (Ημέρα της Αμερικανικής Αεροπορίας).

1912: Αρχίζουν στο Λονδίνο οι συνομιλίες για την ειρήνη στα Βαλκάνια.

1915: Οι γάλλοι καταλαμβάνουν το Καστελόριζο, στην προσπάθειά τους να πείσουν την κυβέρνηση των Αθηνών να πάρει μέρος στον πόλεμο στο πλευρό της «Αντάντ».

1933: Το NFL (χόκεϊ) εισάγει την επίσημη στατιστική στον πρώτο αγώνα playoff για το πρωτάθλημα Bears- Giants(23-21).

1938: Ο Ότο Χαν ανακαλύπτει την πυρηνική σχάση των βαρέων στοιχείων του ουρανίου, που είναι η επιστημονική και τεχνολογική βάση της πυρηνικής ενέργειας.

1939: Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος: Ναυμαχία του Ρίβερ Πλέιτ. Το γερμανικό θωρηκτό Άντμιραλ Γκραφ Σπέε αυτοβυθίζεται από τον πλοίαρχο Χανς Λάνγκσντορφ έξω από το Μοντεβιδέο.

1939: Ανατινάσσεται με διαταγή του Χίτλερ το γερμανικό θωρηκτό "Κόμης Σπέε".

1940: Κατά τη διάρκεια του Β Παγκοσμίου Πολέμου ο Αμερικανός Πρόεδρος των ΗΠΑ, Φραγκλίνος Ρούσβελτ, περιγράφει το σχέδιό του περί "μεταφοράς" αμερικανικών όπλων και εφοδίων στη Βρετανία, κατά τη διάρκεια του Β Παγκοσμίου Πολέμου.

1941: Κατά τη διάρκεια του Β Παγκοσμίου Πολέμου, ο ναύαρχος Τσέστερ Νίμιτζ τίθεται επικεφαλής του Στόλου των ΗΠΑ στον Ειρηνικό

1943: Με την κατάργηση του νόμου του 1882 και τη θέσπιση νέου νόμου, όλοι οι Κινέζοι επιτρέπεται και πάλι να γίνουν πολίτες των Ηνωμένων Πολιτειών.

1944: Β' Παγκόσμιος Πόλεμος: Η σφαγή του Μαλμεντί. Τα SS εκτελούν 86 αμερικανούς αιχμαλώτους, κατά τη διάρκεια της μάχης των Αρδεννών.

1944: Οι ΗΠΑ ανακοινώνουν ότι, οι Ιάπωνες της Αμερικής, που μέχρι τότε κρατούνταν σε στρατόπεδα, μπορούν να επιστρέψουν στα σπίτια τους.

1951: Εκλέγεται νέος δήμαρχος Αθηναίων ο Κωνσταντίνος Νικολόπουλος.

1952: Ο 36χρονος Άρτσι Μουρ κερδίζει τον Τζόε Μαξίμ στον 15ο γύρο και γίνεται ο γηραιότερος παγκόσμιος πρωταθλητής ελαφρών βαρών που θα κρατήσει τον τίτλο για 10 χρόνια.

1960: Στρατεύματα πιστά στον αυτοκράτορα Χαϊλέ Σελασιέ Α΄ στην Αιθιοπία συντρίβουν το πραξικόπημα που ξεκίνησε στις 13 Δεκεμβρίου, επιστρέφοντας την εξουσία στον ηγέτη τους μετά την επιστροφή του από τη Βραζιλία. Ο Χαϊλέ Σελασιέ απαλλάσσει τον γιο του από οποιαδήποτε κατηγορία.

1960: Συντριβή C-131 στο Μόναχο: Σκοτώνονται 20 επιβάτες και πλήρωμα του αεροπλάνου καθώς και 32 άτομα στο έδαφος.

1960: Έναρξη των εργασιών για την κατασκευή του φράγματος και του υδροηλεκτρικού εργοστασίου στα Κρεμαστά του Αχελώου.

1960: Μια μέρα μετά την πτώση δύο επιβατηγών αεροσκαφών πάνω από τη Νέα Υόρκη, στο Μόναχο, ένα στρατιωτικό αεροσκάφος των ΗΠΑ με 20 επιβάτες χάνει τον προσανατολισμό του, λόγω κακής ορατότητας, προσκρούει σε καμπαναριό και πέφτει σε πολυσύχναστη πλατεία της πόλης. Ο απολογισμός είναι 53 νεκροί και εκατοντάδες τραυματίες.

1961: Πυρκαγιά ξεσπά κατά τη διάρκεια παράστασης τσίρκου στο Νιτερόι της Βραζιλίας, σκοτώνοντας περισσότερα από 500 άτομα.

1962: Μείωση των κρουσμάτων διφθερίτιδας στην Ελλάδα. Σημειώθηκαν 2.522 κρούσματα και 30 θάνατοι έναντι 4.089 κρουσμάτων και 33 θανάτων το 1961.

1963: Το Κογκρέσο των ΗΠΑ περνάει την Πράξη Καθαρού Αέρα (Clean Air Act), που αποτελεί μία σειρά νόμων.

1964: Κατηγορίες του Τύπου της Αριστεράς εναντίον του πρώην υπουργού Εξωτερικών Ευάγγελου Αβέρωφ για τη διάθεση των μυστικών κονδυλίων και οργίλη αντίδραση του τελευταίου. Δημοσιεύονται λίστες δημοσιογράφων που αμείβονται από τα μυστικά κονδύλια.

1965: Κυκλοφορεί η πιο μεγάλη εφημερίδα. Πρόκειται για την Κυριακάτικη "New York Times", με ύλη που καλύπτει 964 σελίδες.

1966: Σε μυστική συνάντηση στα ανάκτορα, παρουσία του βασιλιά Κωνσταντίνου, ο Γεώργιος Παπανδρέου (αρχηγός της Ένωσης Κέντρου) και ο Παναγιώτης Κανελλόπουλος (αρχηγός της ΕΡΕ), καταλήγουν σε συμφωνία για το σχηματισμό μεταβατικής κυβέρνησης με πρωθυπουργό τον Ιωάννη Παρασκευόπουλο, που θα οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές στις 28 Μαΐου 1967.

1967: Ιδρύεται η Πανελλήνια Αντιδικτατορική Οργάνωση Σπουδαστών «Ρήγας Φεραίος», μετέπειτα ΕΚΟΝ Ρήγας Φεραίος, η νεολαιϊστικη οργάνωση του ΚΚΕ (εσ.).

1967: Εξαφανίζεται ενώ κολυμπάει ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας Χάρολντ Χολτ. Τελικά κηρύσσεται νεκρός χωρίς να βρεθεί το πτώμα του.

1969: Ο τραγουδιστής Τάινι Τιμ παντρεύεται "ζωντανά" στο τηλεοπτικό πρόγραμμα "The Tonight Show".

1971: Το Ανατολικό Βερολίνο και η Βόννη υπογράφουν συμφωνία για τη μεταφορά προσώπων και εμπορευμάτων από τη Δυτική Γερμανία προς το Δυτικό Βερολίνο, μέσω της Ανατολικής Γερμανίας.

1973: Παλαιστίνιοι τρομοκράτες σκοτώνουν 30 επιβάτες στο αεροδρόμιο Λεονάρντο Ντα Βίντσι-Φιουμιτσίνο της Ρώμης.

1973: Η Αμερικανική Ψυχιατρική Εταιρία, για πρώτη φορά, δεν συμπεριλαμβάνει στον κατάλογο με τις ψυχικές ασθένειες την ομοφυλοφιλία.

1975: Η τραγουδίστρια Λινέτ Άλις Φρομ, γνωστή και ως "Σκουίκι" Φρομ, καταδικάζεται σε ισόβια φυλάκιση για την απόπειρα δολοφονίας του Αμερικανού Προέδρου Τζέραλντ Φορντ.

1979: Στην Τουρκία, ο πρωθυπουργός Ντεμιρέλ δηλώνει ότι, το χρόνο που πέρασε, 1.800 άτομα σκοτώθηκαν από βομβιστικές κι άλλες τρομοκρατικές ενέργειες.

1981: Οι Ερυθρές Ταξιαρχίες απαγάγουν τον Αμερικανό στρατηγό Τζέιμς Ντόζιερ στη Βερόνα της Ιταλίας.

1983: Μέλη του Ιρλανδικού Δημοκρατικού Στρατού (IRA) πυροδοτούν εκρηκτικό μηχανισμό έξω από το πολυκατάστημα Χάροντς του Λονδίνου με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τρεις αστυνομικοί και τρεις πολίτες.

1986: Η Νταβίνα Τόμσον γράφει ιστορία στα ιατρικά χρονικά, καθώς υποβάλλεται ταυτόχρονα σε μεταμόσχευση καρδιάς, πνευμόνων και ήπατος, σε νοσοκομείο του Κέιμπριτζ της Αγγλίας.

1989: Συνεχίζεται το κύμα διαμαρτυρίας στην Τιμισοάρα της Ρουμανίας με τις διαδηλωτές να επιχειρούν να εισβάλλουν και να βάλουν φωτιά στο κτίριο της Περιφερειακής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος.

1989: Ο Πολωνός Κριστόφ Βαζέχα κάνει το ντεμπούτο του με τον Παναθηναϊκό στον αγώνα ΠΑΟ - ΑΕΚ. Ο Χρήστος, που θα αποκτήσει την ελληνική υπηκοότητα.

1989: Τηλεοπτική πρεμιέρα της δημοφιλούς σειράς κινουμένων σχεδίων «The Simpsons».

1990: Ο καθολικός ιερέας Ζαν-Μπερτράντ Αριστίντ, κερδίζει τις πρώτες ελεύθερες εκλογές της Αϊτής.

1991: Γκορμπατσόφ και Γέλτσιν συμφωνούν να διαλύσουν την ΕΣΣΔ και να κηρύξουν μία νέα Κοινοπολιτεία την Πρωτοχρονιά.

1993: Γερμανικό πλοίο, που βυθίστηκε το 1918, ανακαλύπτεται από Τούρκους δύτες στη θαλάσσια περιοχή του βορειανατολικού Αιγαίου.

1994: Την έναρξη διαπραγματεύσεων χωρίς όρους με τη Ρωσία, αποδέχεται ο αυτονομιστής Τσετσένος ηγέτης Ντουντάγεφ.

1995: Μεγάλος νικητής των πρόωρων βουλευτικών εκλογών στην Αυστρία, εκλέγεται το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα του καγκελάριου Φραντς Βρανίτσκι.

1996: Οι Περουβιανοί αντάρτες του «Φωτεινού Μονοπατιού» πολιορκούν το σπίτι του Ιάπωνα πρέσβη στη Λίμα, κατά τη διάρκεια δεξίωσης. Οι επαναστάτες κρατούν ομήρους 490 άτομα.

1997: Ενα Yakovlev Yak-42 των Αερογραμμών Aerosvit από την Οδησσό της Ουκρανίας για Θεσσαλονίκη, χάνει επαφή με τον πύργο ελέγχου του αεροδρομίου Μακεδονία και συντρίβεται στα Πιέρια Όρη στη δεύτερη προσπάθεια προσγείωσής του. Οι επιβάτες και το πλήρωμα, σύνολο 70 άνθρωποι, 41 εκ των οποίων Έλληνες, σκοτώθηκαν.

2000: Με το γκολ του Ντάνι Μέρφι η Λίβερπουλ νικά 1-0 τη Mάντσεστερ Γιουνάιτεντ μέσα στο Όλντ Τράφορντ, σπάζοντας ένα σερί 36 αγώνων χωρίς εντός έδρας ήττα για τους μπέμπηδες στην Premier League.

2003: Κάνει την παγκόσμια πρεμιέρα του το τρίτο και τελευταίο μέρος της τριλογίας ταινιών του Άρχοντα των Δακτυλιδιών, Η Επιστροφή του Βασιλιά.

2003: Ολοκληρώνεται η δίκη της «17 Νοέμβρη», με την ανακοίνωση των πρωτόδικων ποινών για τους 15 καταδικασθέντες.

2004: Οι 25 ηγέτες των χωρών - μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης ορίζουν την 3η Οκτωβρίου 2005 ως ημερομηνία έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία.

2008: Πρόσωπο της χρονιάς για το 2008 ανακηρύσσεται από το περιοδικό TIME o νεοεκλεγείς πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα.

2009: Έξω από τις ακτές του Λιβάνου βυθίζεται το μεταγωγικό πλοίο «MV Danny F II» με αποτέλεσμα να πνιγούν 44 άνθρωποι και πάνω από 28.000 ζώα τα οποία μετέφερε.

2010: Η αυτοπυρπόληση του οπωροπώλη Μοχάμεντ Μπουαζίζι πυροδοτεί τις λαϊκές εξεγέρσεις στην Τυνησία και την ευρύτερη Μέση Ανατολή, οι οποίες ονομάστηκαν «Αραβική Άνοιξη».

 

Γεννήσεις σαν σήμερα

1706 - Εμιλί ντυ Σατλέ, Γαλλίδα μαθηματικός και φυσικός.
Η Εμιλί ντι Σατλέ (Gabrielle-Emilie le Tonnelier de Breteuil, Marquise du Chastellet-Laumont, 17 Δεκεμβρίου 1706 - 10 Σεπτεμβρίου 1749) ήταν Γαλλίδα φυσικός, μαθηματικός και συγγραφέας. Συγκαταλέγεται μεταξύ των σημαντικότερων γυναικών επιστημόνων, ζώντας μάλιστα σε μία εποχή κατά την οποία οι κοινωνικές συνθήκες δεν ευνοούσαν την εκπαίδευση των γυναικών. Σημαντικότερη συνεισφορά της θεωρείται η μετάφραση και ο σχολιασμός του έργου του Νεύτωνα Principia Mathematica.

1706 - Εμιλί ντυ Σατλέ, Γαλλίδα μαθηματικός και φυσικός.

1745 - Τζέιμς Τίτλερ, Σκωτσέζος εγκυκλοπαιδιστής και αεροπόρος.

1734 - Μαρία Α΄, βασίλισσα της Πορτογαλίας.

1749 - Ντομένικο Τσιμαρόζα, Ιταλός συνθέτης.

1770 - Λούντβιχ βαν Μπετόβεν, ήταν Γερμανός συνθέτης και πιανίστας.
Αποτέλεσε μία από τις κεντρικότερες μορφές της κλασικής μουσικής και συγκαταλέγεται σήμερα ανάμεσα στους ευρύτερα αποδεκτούς συνθέτες όλων των μουσικών περιόδων και τους πλέον γνωστούς όλων των εποχών. Ο Μπετόβεν αν και ανήκει περισσότερο στην κλασική περίοδο, συνδέθηκε με το κίνημα του ρομαντισμού που ακολούθησε και τα τελευταία του έργα διακρίνονται από έντονα ρομαντικά στοιχεία.

1797 - Τζόζεφ Χένρι (Joseph Henry, 17 Δεκεμβρίου 1797 - 13 Μαΐου 1878) ήταν Αμερικανός φυσικός ο οποίος ανακάλυψε το φαινόμενο της αυτεπαγωγής.
Επίσης ανακάλυψε το φαινόμενο της αμοιβαίας επαγωγής ταυτόχρονα σχεδόν με τον Φαραντέι αλλά ο Φαραντέι δημοσίευσε πρώτος την ανακάλυψη. Η μονάδα του συντελεστή αυτεπαγωγής στο διεθνές σύστημα μονάδων, το Χένρι, έχει πάρει το όνομά του. Ο Χένρι τελειοποίησε επίσης το ηλεκτρομαγνητικό ρελέ που αποτέλεσε βασικό εξάρτημα για την κατασκευή του τηλέγραφου. Ήταν επίσης ο εφευρέτης των πρώτων ηλεκτροκινητήρων.

1830: Ζιλ Ντε Γκονκούρ, Γάλλος συγγραφέας και εκδότης.
Μαζί με τον αδελφό του Εντμόν αθλοθέτησαν το Γκονκούρ, το κορυφαίο λογοτεχνικό βραβείο της Γαλλίας.

1900: Κατίνα Παξινού, Ελληνίδα ηθοποιός παγκοσμίου φήμης, η οποία το 1944 τιμήθηκε από την Αμερικανική Ακαδημία Κινηματογράφου με το βραβείο Όσκαρ για την ερμηνεία της στην ταινία «Για ποιον χτυπά η καμπάνα», όπου υποδυόταν το ρόλο της φλογερής πατριώτισσας της Ισπανίας, Πιλάρ.

1903 - Έρσκιν Κάλντγουελ, Αμερικανός συγγραφέας.

1905 - Σίμο Χέιχε, φημισμένος φιλανδός ελεύθερος σκοπευτής, γνωστός και με το παρατσούκλι «λευκός θάνατος», ήρωας του ρωσοφινλανδικού πολέμου του 1939. (Θαν. 1/4/2002).
Ο Σίμο Χέιχε (φινλανδικά: Simo Häyhä, γεννηθείς 17 Δεκεμβρίου 1905 – αποθανών 1 Απριλίου 2002) αποκαλούμενος από τους Σοβιετικούς και Λευκός Θάνατος (ρωσικά Белая смерть (μπιέλαγια σμιέρτ'), φινλανδικά Valkoinen Kuolema (φαλκόινεν κουόλεμα), ήταν Φινλανδός ελεύθερος σκοπευτής, ήρωας του ρωσοφινλανδικού πολέμου του '39. Χρησιμοποιούσε απλό τυφέκιο χωρίς ειδική σκοπευτική διόπτρα και είχε το μεγαλύτερο βεβαιωμένο αριθμό επιτυχημένων βολών ως ελεύθερος σκοπευτής από όλους τους σκοπευτές όλων των κύριων πολέμων.
Οι Ρώσοι προσπάθησαν με πολλούς τρόπους να τον εξολοθρεύσουν τοποθετώντας και αυτοί ελεύθερους σκοπευτές καθώς και με τυφλές ή στοχευμένες βολές πυροβολικού. Στις 6 Μαρτίου του 1940 ο Χέιχε τραυματίστηκε στο σαγόνι κατά τη διάρκεια της μάχης. Βρέθηκε και διασώθηκε από συμπολεμιστές του οι οποίοι ανέφεραν αργότερα ότι «το μισό του κεφάλι έλειπε». Ο Χέιχε παρέμεινε αναίσθητος μέχρι τις 13 Μαρτίου, την μέρα που ουσιαστικά σταμάτησε ο πόλεμος μεταξύ Φινλανδίας και Σοβιετικής Ένωσης. Λίγο αργότερα ο Χέιχε προήχθη από το βαθμό του δεκανέα στο βαθμό του ανθυπολοχαγού από τον στρατάρχη Καρλ Γκούσταφ Έμιλ Μάνερχαϊμ. Κανένας άλλος στρατιώτης στην ιστορία του Φινλανδικού στρατού δεν προήχθη τόσο γρήγορα όσο ο Χέιχε.
Μετά τον Πόλεμο
Ο Χέιχε χρειάστηκε πολλά χρόνια για να ανανήψει από τα βαριά τραύματα που υπέστη. Η σφαίρα τού είχε σπάσει το σαγόνι και είχε διαλύσει το αριστερό του μάγουλο. Τελικώς επανήλθε και έγινε επιτυχημένος κυνηγός ταράνδων και εκτροφέας σκύλων μετά το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.
Το 1998 ρωτήθηκε πώς είχε τόσο επιτυχημένες βολές και αυτός απάντησε απλώς ότι ήταν θέμα άσκησης και μόνο. Όταν ρωτήθηκε για το αν έχει μετανιώσει για τον χαμό τόσων ανθρώπων από το χέρι του, απάντησε: «Έκανα ό,τι μου είπαν όσο καλύτερα μπορούσα». Τα τελευταία του χρόνια τα πέρασε σε ένα μικρό χωριό, το Ρουοκολάχτι, χωριό στη νοτιοανατολική Φινλανδία κοντά στα σύνορα με τη Ρωσία.

1911 - Αντρέ Κλαβό, Γάλλος τραγουδιστής.

1923 - Γιάροσλαβ Πέλικαν, Αμερικανός ιστορικός και λόγιος.

1925 - Ζακ Μπορέλ, Γάλλος συγγραφέας.

1930: Μπομπ Γκουτσιόνε, Αμερικανός εκδότης του περιοδικού Penthouse.

1936 - Πάπας Φραγκίσκος.

1947 - Τριαντάφυλλος Μηταφίδης, Έλληνας πολιτικός.

1949 - Ντούσαν Μιτόσεβιτς, Σέρβος ποδοσφαιριστής.

1949 - Πωλ Ρότζερς, Άγγλος τραγουδιστής.

1958 - Μάικ Μιλς, Αμερικανός μουσικός μέλος του συγκροτήματος R.E.M.

1971 - Λάντο Γκουργκενίτζε, Γεωργιανός πολιτικός.

1973 - Κωνσταντίνος Γκατσιούδης, Έλληνας κορυφαίος ακοντιστής.

1973 - Γρηγόρης Αρναουτογλού, Έλληνας τηλεπαρουσιαστής.

1973: Πόλα Ραντκλιφ, Βρετανίδα δρομέας μεγάλων αποστάσεων.

1975 - Μίλα Γιόβοβιτς, ουκρανή ηθοποιός.

1976 - Πατρίκ Μιλέρ, Ελβετός ποδοσφαιριστής.

1977 - Οξάνα Φιόντοροβα, Ρωσίδα μοντέλο.

1978 - Μάνι Πακιάο, Φιλιπινέζος πυγμάχος και πολιτικός.

1980 - Ρόναλντ Γκαρσία, Βολιβιανός ποδοσφαιριστής.

1980 - Αλεξάνδρα Παπαγεωργίου, Ελληνίδα σφυροβόλος.

1982 - Στεφάν Λάσμε, Γκαμπονέζος καλαθοσφαιριστής.

1983 - Κωστής Τζωρτζακάκης, Έλληνας δημιουργός κόμικς.

2002 - Στεφανία Λυμπερακάκη, Ελληνίδα τραγουδίστρια.

2007 - Ιάκωβος, Υποκόμης του Σέβερν.

 

Θάνατοι σαν σήμερα

942 - Γουλιέλμος Α΄, δούκας της Νορμανδίας.

1187 - Πάπας Γρηγόριος Η΄.

1195 - Βαλδουίνος Ε΄, κόμης του Αινώ.

1273 - Τζαλαλουντίν Ρουμί, πέρσης ποιητής, ιδρυτής του μυστικιστικού τάγματος του Ισλάμ «Σούφι». (Γεν. 30/9/1207).
Ο Τζελαλεντίν Ρουμί (30 Σεπτεμβρίου 1207 - 17 Δεκεμβρίου 1273) ήταν Πέρσης ποιητής και δάσκαλος θεολογίας και δικαίου στο Ικόνιο (Κόνια, Τουρκία) με μεγάλη επιρροή στον ιδεολογικό-θρησκευτικό χώρο του Ισλάμ και ιδιαίτερα στον μουσουλμανικό μυστικισμό. Τα σπουδαιότερα έργα του είναι το "Ντιβάν", συλλογή λυρικών ποιημάτων και το "Μεσνεβί" (δίστιχα) που περιέχει 40.000 δίστιχα σε ηθικά και ασκητικά θέματα, μέσα από μυστικισμό και αλληγορίες. Ίδρυσε το Σουφικό τάγμα των Μεβλεβήδων.

1622 - Άγιος Διονύσιος Ζακύνθου, είναι άγιος της ανατολικής Ορθοδόξου Εκκλησίας. (1547 - 17 Δεκεμβρίου 1622)
Έζησε και έδρασε στη Ζάκυνθο από τα μέσα του 16ου αιώνα ως και τις αρχές του 17ου, ενώ διετέλεσε και επίσκοπος Αιγίνης. Σήμερα αποτελεί ένα από τους λαοφιλέστερους σύγχρονους αγίους και είναι πολιούχος της πόλης της Ζακύνθου.

1830 - Σιμόν Μπολίβαρ, Βενεζουελανός στρατιωτικός και πολιτικός.

1847 - Μαρία Λουίζα, δούκισσα της Πάρμας.

1857 - Φράνσις Μποφόρ, Ιρλανδός υδρογράφος.
Ο Σερ Φράνσις Μποφόρ (Sir Francis Beaufort) (27 Μαΐου 1774 – 17 Δεκεμβρίου 1857) ήταν Ιρλανδός υδρογράφος και υποναύαρχος στο βρετανικό Πολεμικό Ναυτικό. Υπήρξε μέλος της Βασιλικής Εταιρείας (Royal Society) και της Βασιλικής Γεωγραφικής Εταιρείας (Royal Geographical Society).
Είναι γνωστός για τη δημιουργία της κλίμακας Μποφόρ, η οποία αποτελεί εμπειρικό τρόπο μέτρησης της έντασης των ανέμων και βασίζεται στην παρατήρηση των αποτελεσμάτων του ανέμου στη στεριά ή τη θάλασσα.
Ο Μποφόρ, όπως και άλλοι πρωτοπόροι εξερευνητές έδωσε το όνομά του σε αρκετές ανακαλύψεις του. Ανάμεσα τους συγκαταλέγονται:
Η Θάλασσα Μποφόρ (βραχίονας του Αρκτικού Ωκεανού)
Η Νήσος Μποφόρ στην Ανταρκτική
Η νησίδα Μποφόρ στο Βόρειο Ατλαντικό Ωκεανο

1878: Σοφία Αφεντάκη γεννήθηκε στην Αθήνα το 1856 και καταγόταν από την Κίμωλο, πατέρας της ήταν ο Κωνσταντίνος Αφεντάκης. Η ίδια απεβίωσε από φυματίωση στις 17 Δεκεμβρίου 1873.
Ο θείος της, και ένας από τους Μεγάλους Ευεργέτες, Γεώργιος Οικονόμου Αφεντάκης, παραγγέλνει στον Γιαννούλη Χαλεπά, να φιλοτεχνήσει ένα ταφικό μνημείο για την όμορφη κόρη. Το θλιβερό αυτό γεγονός του πρόωρου θανάτου της νεαρής Αφεντάκη, στάθηκε η αφορμή για την δημιουργία του τρίτου κατά σειρά αριστουργήματος του Χαλεπά και ίσως του πιο αναγνωρισμένου νεοελληνικού αγάλματος, αυτό της «Kοιμωμένης του Χαλεπά»

1907: Λόρδος Κέλβιν, Βρετανός φυσικός, που εφηύρε την ομώνυμη κλίμακα μέτρησης της θερμοκρασίας.
Ο Ουίλιαμ Τόμσον, 1ος βαρόνος Κέλβιν (αγγλ. William Thomson), μέλος του Τάγματος της Αξίας, μεγαλόσταυρος ιππότης του Βασιλικού Βικτοριανού Τάγματος, μέλος του Συμβουλίου Επικρατείας του Ηνωμένου Βασιλείου, μέλος της Βασιλικής Εταιρείας, μέλος της Βασιλικής Εταιρείας του Εδιμβούργου (1824-1907) ήταν Ιρλανδός και Βρετανός φυσικός που το 1892 απέκτησε τίτλο ευγενείας και ονομάστηκε βαρόνος Κέλβιν από την ομώνυμη περιοχή. Στη βιβλιογραφία είναι γνωστός και ως Λόρδος Κέλβιν, ιδιαίτερα γνωστός από την επινόηση της θερμοκρασιακής κλίμακας Κέλβιν, η οποία αρχίζει από το απόλυτο μηδέν.
Τον τίτλο αυτό έλαβε από το πρωτοποριακό και περισπούδαστο έργο του της ανάπτυξης υποβρύχιων καλωδίων τηλεγράφου χάρη των οποίων και αναπτύχθηκαν οι επικοινωνίες μεταξύ των εκατέρωθεν ακτών του Ατλαντικού ωκεανού. Επίσης ο Κέλβιν θεωρείται ο πρώτος που συνειδητοποίησε ότι στις θερμοκρασίες θα πρέπει να υπάρχει ένα και μόνο κατώτατο σημείο, δηλαδή το απόλυτο μηδέν βάσει του οποίου και ανέπτυξε (επινόησε) τη γνωστή κλίμακα θερμοκρασίας που φέρει το όνομά του, την κλίμακα Κέλβιν.

1907 - Ουίλιαμ Τόμσον, Ιρλανδός φυσικός.

1909 - Ετέμ Πασάς, Οθωμανός στρατιωτικός.

1909 - Λεοπόλδος Β΄, βασιλιάς του Βελγίου.

1932 - Μίνως Ζώτος, Έλληνας ποιητής.

1947 - Χρίστος Τσιγγιρίδης, Έλληνας ηλεκτρολόγος μηχανικός.
Σπουδαίος καινοτόμος της εποχής του καθώς εισήγαγε στην Ελλάδα την τεχνογνωσία και τεχνολογία της μικροφωνικής εγκατάστασης και ήταν υπεύθυνος για την εγκατάσταση του πρώτου ηχητικού συστήματος της Βουλής των Ελλήνων. Είναι κυρίως γνωστός για την ίδρυση του πρώτου ραδιοφωνικού σταθμού της Ελλάδας και των Βαλκανίων, με έδρα τη Θεσσαλονίκη.

1947 - Γιοχάνες Νίκολαους Μπρόνστεντ, Δανός χημικός.
Ο Γιοχάνες Νίκολαους Μπρόνστεντ (δαν. Johannes Nicolaus Brønsted) ήταν Δανός φυσικοχημικός. Απέκτησε το πτυχίο του το 1899 και το διδακτορικό του δίπλωμα το 1908 από το Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης, στο οποίο έγινε, αργότερα, καθηγητής στην ανόργανη χημεία και στη φυσικοχημεία.
Το 1906, δημοσίευσε την πρώτη του αναφορά πάνω στην ηλεκτρονιακή συγγένεια και, ταυτόχρονα με τον Άγγλο χημικό Μάρτιν Λόουρι, εισήγαγαν τη θεωρία οξέος-βάσης Μπρόνστεντ-Λόουρι το 1923. Την ίδια χρονιά, ο Γκίλμπερτ Ν. Λιούις εισήγαγε μία θεωρία ηλεκτρονιακής συγγένειας αντιδράσεων οξέος-βάσης, ωστόσο και οι δύο θεωρίες είναι ευρέως χρησιμοποιούμενες.
Έγινε γνωστός ως αυθεντία στην κατάλυση από οξέα και βάσεις και δόθηκε το όνομά του στην εξίσωση κατάλυσης Μπρόνστεντ. Με την συνεργασία του με τον Λόουρι, αναπτύχθηκε η η ευρέως χρησιμοποιούμενη θεωρία της δωρεάς πρωτονίων, λέγοντας ότι ένα άτομο υδρογόνου (το οποίο πάντοτε συναντάται σε ένα οξύ) ιοντίζεται σε υδροξώνιο με τη διάλυσή του στο νερό, επομένως χάνει το ηλεκτρόνιό του και μετατρέπεται σε δωρητή πρωτονίων και το υδροξείδιο (ένα μόριο νερού που έχει χάσει το ένα άτομο υδρογόνου του) μετατρέπεται σε δέκτη πρωτονίων. Με την ανάμειξη των δύο ουσιών πραγματοποιείται μία αντίδραση εξουδετέρωσης και παράγεται νερό. Η κλίμακα pH μπορεί να ερμηνευτεί και ως «ισχύς υδρογόνου» και ο ορισμός αυτός βασίζεται στην έρευνα των Μπρόνστεντ και Λόουρι.
Στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, η αντιπαλότητά του έναντι των Ναζί οδήγησε στην εκλογή του στο Δανικό Κοινοβούλιο το 1947, πέθανε, όμως, λίγο αργότερα από τις εκλογές, καθώς ήταν πολύ άρρωστος για να δεχτεί την έδρα του.

1956 - Ευθύμιος Καούδης, Έλληνας οπλαρχηγός.
Ο Ευθύμιος Καούδης γεννήθηκε το 1866 στο χωριό Καλλικράτης της Κρήτης. Πριν το 1903 εγκατέλειψε την Κρήτη εξαιτίας της δολοφονίας του Βουϊδά, αρχηγού ληστρικής συμμορίας, για την οποία κατηγορήθηκε. Μετά την εγκατάλειψη του χωριού του, εγκαταστάθηκε στην Αθήνα, όπου εργάστηκε ως χτίστης. Με το τέλος των Βαλκανικών πολέμων εγκαταστάθηκε στη Θεσσαλονίκη, όπου και πέθανε στις 17 Δεκεμβρίου 1956.

1964 - Βίκτορ Φραντς Eς, ήταν Αυστριακός φυσικός, ο οποίος ανακάλυψε τις κοσμικές ακτίνες. Το 1936 πήρε το Βραβείο Νόμπελ Φυσικής. (Victor Franz Hess, 24 Ιουνίου 1883 - 17 Δεκεμβρίου 1964)

1977 - Αγήνωρ Αστεριάδης, Έλληνας ζωγράφος.
Σπούδασε ζωγραφική στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών από το 1915 έως το 1921, με δασκάλους τον Ροϊλό, τον Ιακωβίδη, τον Βικάτο και τον Μαθιόπουλο. Εργάστηκε στη διαφημιστική εταιρεία Geo. Το 1925 διορίστηκε καθηγητής ιχνογραφίας στο γυμνάσιο των Γρεβενών. Κατά την περίοδο του μεσοπολέμου, συμμετείχε στην ίδρυση του πρωτοποριακού καλλιτεχνικού ομίλου «Ομάς Τέχνη». Καλλιτέχνης σεμνός αλλά και πρωτοπόρος, προσπάθησε να συνδυάσει στο έργο του την ελληνική λαϊκή παράδοση, το πνεύμα της βυζαντινής αγιογραφίας και τα διδάγματα του κυβισμού και των άλλων εικαστικών ρευμάτων των αρχών του 20ού αι. Τα ζωγραφικά του έργα είναι συνήθως δισδιάστατα, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν είναι ρεαλιστικά. Όσο για την θεματογραφία του, αυτή ποικίλει από την ύπαιθρο και το αστικό τοπίο, έως την ανθρώπινη φύση.
Το 1974 παρουσίασε έργα του στην γκαλερί «΄Ωρα» στην Αθήνα. Το 1976, έναν χρόνο πριν από τον θάνατό του, η Εθνική Πινακοθήκη της Ελλάδας τον τίμησε με μεγάλη αναδρομική έκθεση. Συμμετείχε επίσης σε πολλές άλλες εκθέσεις εντός και εκτός Ελλάδας (Ρώμη, Οττάβα, Βελιγράδι, Μόσχα, Βουκουρέστι, Λουγκάνο, Μπουένος Άιρες, Μπιενάλε του Σάο Πάολο, Μπιενάλε Αλεξανδρείας, κ.ά.).
Μετά τον θάνατό του, εκθέσεις έργων του πραγματοποιήθηκαν στην πατρίδα του, την Λάρισα (1984), στην Αθήνα (1987, Γκαλερί «Υάκινθος»· 1998, Πνευματικό Κέντρο Δήμου Αθηναίων) και στην Πάτρα (1998).
Εκτός από την ζωγραφική, την αγιογραφία και την χαρακτική, ο Αστεριάδης ασχολήθηκε και με την εικονογράφηση βιβλίων, αρχής γενομένης από τα Παιδικά σχέδια, που εξέδωσε το 1933 με τον συνάδελφό του Σπύρο Βασιλείου. Εικονογράφησε επίσης τα Νεοελληνικά Αναγνώσματα για το Γυμνάσιο (1950), το βιβλίο Στο Μυστρά των Παλαιολόγων της Ελένης Βαλαβάνη (εκδ. Δωδώνη, Αθήνα 1971), κ.ά.

1981 - Αντίοχος Ευαγγελάτος, Έλληνας συνθέτης και διευθυντής ορχήστρας.
Γεννήθηκε στο Ληξούρι στη Κεφαλλονιά στις 23 Δεκεμβρίου 1902 και ήταν γιος του δημοδιδάσκαλου Διονυσίου Ευαγγελάτου του Σπυρίδωνος και της Μαργέτας Λιβιεράτου του Αντωνίου. Τελειόφοιτος της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και διπλωματούχος του κρατικού Ωδείου της Λειψίας. Είχε σπουδάσει επίσης φιλοσοφία και ιστορία της τέχνης στο Πανεπιστήμιο της Λειψίας. Υπήρξε μαθητής του μεγάλου αρχιμουσικού Felix Weingartner στη Βασιλεία της Ελβετίας.
Μετά την επιστροφή του στην Ελλάδα ανέλαβε καθηγητής και στη συνέχεια καλλιτεχνικός διευθυντής του Ελληνικού Ωδείου στη μακρά περίοδο 1933-1974, αρχιμουσικός της Εθνικής Λυρικής Σκηνής επίσης σε μακρά περίοδο από το 1940 μέχρι το 1972 και ακόμη μουσικός διευθυντής του Εθνικού Ιδρύματος Ραδιοφωνίας (1954-1959). Θεωρείται ο δημιουργός του Τρίτου Προγράμματος της σημερινής ΕΡΤ.
Στο έργο του περιλαμβάνονται πολλές συνθέσεις συμφωνικών έργων, μουσικής δωματίου, καθώς και σκηνική μουσική για αρχαίες τραγωδίες. Ως Αρχιμουσικός είχε διευθύνει όλες τις ελληνικές αλλά και πολλές ξένες ορχήστρες. Υπήρξε πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Μουσουργών, του Εθνικού Συμβουλίου Μουσικής, καθώς και της Εφορείας της Στέγης Καλών Τεχνών και Γραμμάτων. Υπήρξε επίσης μέλος κριτικών επιτροπών σε Διεθνείς Μουσικούς διαγωνισμούς όπως στη Βαρκελώνη, Γενεύη, Τεργέστη, Βουκουρέστι, Σόφια και Μόσχα.
Ο Αντίοχος Ευαγγελάτος είχε τιμηθεί από τον Βασιλέα Παύλο με το Χρυσό Σταυρό Γεωργίου Α΄ και με τον Ταξιάρχη του Φοίνικα. Επίσης είχε τιμηθεί με Βραβείο Σύνθεσης της Ακαδημίας Αθηνών. Ήταν μόνιμος κάτοικος Αθηνών και μιλούσε επίσης γερμανικά γαλλικά ιταλικά και αγγλικά.
Γιος του είναι ο Σπύρος Ευαγγελάτος. Πέθανε στην Αθήνα στις 17 Δεκεμβρίου του 1981. Έναν χρόνο μετά το θάνατό του εκδόθηκε το βιβλίο του Γιώργου Λεωτσάκου Αντίοχος Ευαγγελάτος, όπου παρουσιάζεται το έργο του μουσουργού.

1987 - Μαργκερίτ Γιουρσενάρ, Γαλλίδα συγγραφέας.

2005 - Σβέρε Στένερσεν, Νορβηγός σκιέρ.

2008: Λουκάς Χατζηιωάννου, Κύπριος μεγαλοεφοπλιστής, που αποκλήθηκε βασιλιάς των τάνκερ. (Γεν. 1927).

2009 - Τζένιφερ Τζόουνς, Αμερικανίδα ηθοποιός.

2010 - Ντον Βαν Βλιτ, Αμερικανός τραγουδιστής.

2011 - Κιμ Γιονγκ Ιλ, Βορειοκορεάτης πολιτικός.

2011 - Σεζάρια Έβορα, τραγουδίστρια από το Πράσινο Ακρωτήριο.
Η Σεζάρια Έβορα ήταν διεθνώς αναγνωρισμένη τραγουδίστρια από το Πράσινο Ακρωτήριο. Είχε το προσωνύμιο «ξυπόλητη ντίβα» εξαιτίας της προτίμησής της στο να τραγουδά χωρίς να φορά τα παπούτσια της. Το είδος της μουσικής που υπηρετούσε ονομάζεται μόρνα.

2011 - Δημήτρης Σαραντάκος, από τη Μυτιλήνη ήταν Έλληνας χημικός μηχανικός και συγγραφέας. (8 Ιανουαρίου 1929 - 17 Δεκεμβρίου 2011)
Ο Δημήτρης Σαραντάκος (1929-2011) γεννήθηκε στη Μυτιλήνη και πέθανε στην Αθήνα, γιος του Νικολάου (1903-1977) από τη Μάνη, βασικού συνεργάτη της εγκυκλοπαίδειας "Ήλιος" στην τελευταία της περίοδο και της ποιήτριας Ελένης Μυρογιάννη (1907-1987).
Αποφοίτησε από τη σχολή Χημικών Μηχανικών του Ε.Μ.Π. Έζησε και εργάστηκε στην Αθήνα ως το 1989 ως ελεύθερος επαγγελματίας στη βιομηχανία και τον τουρισμό, και συνταξιοδοτήθηκε τελικά από την Αγροτική Τράπεζα. Από τότε άρχισε να εκδίδει τη σατιρική εφημερίδα -μετά περιοδικό- το Φιστίκι, στην Αίγινα, που από το 2009 μετατράπηκε σε ιστολόγιο με το ίδιο όνομα. Το μπλογκ διατηρείται σήμερα, δημοσιεύοντας κυρίως ακυκλοφόρητα κείμενα του Δημήτρη Σαραντάκου.
Σύζυγός του ήταν η ποιήτρια Κική Σαραντάκου με την οποία έκαναν γιο τον συγγραφέα Νίκο Σαραντάκο.