DIASKEDASI.INFO

Η διασκέδαση On Line

Σαν σήμερα 13 Δεκεμβρίου ας θυμηθούμε τι έγινε

Tsarouxis-Mines-Dekemvris

Σαν σήμερα 13 Δεκεμβρίου
ας θυμηθούμε τι έγινε

από τον Mr George Almanac

Εορτάζουν
Αγίου Ευστρατίου μάρτυρος, (Ευστράτιος, Ευστράτης, Στρατής, Στράτος, Ευστρατάς, Στρατάς, Ευστρατία, Στρατούλα, Στράτα, Ευστρατούλα)
Οσίου Άρεως του σοφού, (Άρης *)
Αγίου Ιουβεναλίου, (Ιουβενάλιος, Ιουβενάλης, Γιουβενάλης, Ιουβεναλία *)
Αγίας Λουκίας της παρθένου, (Λουκάς, Λουκία, Λουκίτσα *)

13 Δεκεμβρίου

Γεγονότα σαν σήμερα

1294: Ο Πάπας Κελεστίνος Ε' παραιτείται από τη θέση του Πάπα μετά από μόλις πέντε μήνες, ελπίζοντας να επιστρέψει στον πρότερό του βίο ως ασκητής ερημίτης.

1577: Ο Σερ Φράνσις Ντρέικ ξεκινάει από το Πλίμουθ της Αγγλίας για να κάνει τον γύρο του κόσμου.

1621: Οι ΗΠΑ εξάγουν για πρώτη φορά γούνες στη Μεγάλη Βρετανία.

1642: O Ολλανδός θαλασσοπόρος και εξερευνητής Αμπελ Τάσμαν ανακαλύπτει την Νέα Ζηλανδία.

1803: Το ολοκαύτωμα στο Κούγκι: Ο ιερομόναχος Σαμουήλ, μπροστά στον κίνδυνο να συλληφθεί αυτός και πέντε Σουλιώτες από τους Τουρκαλβανούς του Αλή, βάζει φωτιά στο βαρέλι με την πυρίτιδα και ανατινάσσονται όλοι μαζί.

1910: Στη Ρωσία, φοιτητικές διαδηλώσεις πραγματοποιούνται στην Οδησσό και την Πετρούπολη για την κατάργηση της θανατικής ποινής.

1913: Η περίφημη «Μόνα Λίζα» του Λεονάρντο ντα Βίντσι επιστρέφει στη Φλωρεντία, μετά την κλοπή της πριν από 2 και πλέον χρόνια από το μουσείο του Λούβρου από τον ιταλό Βιντσέντζο Περούτζια.

1921: Οι ΗΠΑ, η Μεγάλη Βρετανία, η Γαλλία και η Ιαπωνία υπογράφουν ναυτική συμφωνία, που αφορά τις κτήσεις της καθεμίας στον Ειρηνικό Ωκεανό.

1922: Με νομικό διάταγμα αποφασίζεται η επίσπευση της λύσης του αγροτικού ζητήματος και η διανομή των τσιφλικιών στην Ελλάδα.

1930: Πρώτη ερμηνεία στις Βρυξέλλες με μαέστρο τον Έρνεστ Άνσερμετ, της "Συμφωνίας των Ψαλμών"(Symphonie de Psaumes) του Ιγκόρ Στραβίνσκι.

1937: Στην πόλη Νανκίνγκ της Κίνας ξεκινά μια φρικιαστική περίοδος με τα ιαπωνικά στρατεύματα να βιάζουν και να σφαγιάζουν πολίτες για εβδομάδες.

1941: Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος: Η Ουγγαρία κηρύσσει τον πόλεμο στις ΗΠΑ και τη Μ. Βρετανία.

1942: Ο διεθνής επιθετικός ποδοσφαιριστής της Ρασίγκ Κλαμπ ντε Λανς Stefan Staniv πετυχαίνει 16 γκολ στον αγώνα με την Αμπρί Αστουρί για το Γαλλικό Κύπελλο.

1943: Β' Παγκόσμιος Πόλεμος: Η Σφαγή των Καλαβρύτων - από τα μεγαλύτερα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας. Οι ναζί κατακτητές, από στρατιώτες της γερμανικής 117ης Μεραρχίας Καταδρομών, καταστρέφουν τα Καλάβρυτα κι εκτελούν 1.100 άτομα. (όλος ο ανδρικός πληθυσμός πλην 13 που επέζησαν από τα τραύματά τους κατά την εκτέλεση).

1959: Ο αρχιεπίσκοπος Μακάριος με 66,29% γίνεται ο πρώτος πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, η επίσημη ανακήρυξη, της οποίας αναμένεται να γίνει τον Αύγουστο του 1960.

1966: Ο Τζίμι Χέντριξ ηχογραφεί τη μεγάλη επιτυχία του Foxy Lady.


1967: Μετά την αποτυχία του βασιλικού κινήματος για την ανατροπή του δικτατορικού καθεστώτος, ο βασιλιάς Κωνσταντίνος διαφεύγει με την οικογένειά του στη Ρώμη, όπου θα ζητήσει πολιτικό άσυλο.

1967: Ο Ούγγρος προπονητής Μάρτον Μπούκοβι αναχωρεί από την Ελλάδα, έχοντας παραιτηθεί την προηγούμενη από την τεχνική ηγεσία του Ολυμπιακού, στον οποίο χάρισε δύο τίτλους πρωταθλητή. Όπως φημολογείται, η δικτατορία της 21ης Απριλίου έχει οδηγήσει τον «Μάρτσι Μπάτσι» στην απόφαση αυτή, λόγω «πολιτικών φρονημάτων».

1968: Κυκλοφορεί ο πρώτος δίσκος του Μάνου Λοΐζου Ο Σταθμός.

1971: Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ καταλήγει στην υπ’ αριθμόν 305 απόφαση για το Κυπριακό, βάσει της οποίας συνιστάται ο θεσμός των ενισχυμένων συνομιλιών, με συμμετοχή του ειδικού αντιπροσώπου του ΟΗΕ και εμπειρογνωμόνων από την Ελλάδα και την Τουρκία.

1972: Ξεκινάει η επανδρωμένη αποστολή του Απόλλων 17 για τη Σέληνη. Παραμένει μέχρι σήμερα η τελευταία επανδρωμένη αποστολή που πάτησε στη Σελήνη.

 

1974: Η Μάλτα ανακηρύσσεται δημοκρατία εντός της βρετανικής κοινοπολιτείας.

1977: Ολόκληρη η ομάδα μπάσκετ του πανεπιστημίου Έβανσβιλ σκοτώνεται σε αεροπορικό ατύχημα.

1979: Κόβεται αμερικανικό νόμισμα, που απεικονίζει την Σούζαν Αντονι, η οποία υπερασπίστηκε με σθένος την παραχώρηση δικαιώματος ψήφου στις γυναίκες των ΗΠΑ.

1980: Στο Σαν Σαλβαδόρ, ο Χριστιανοδημοκράτης Χοσέ Ναπολέον Ντουάρτε γίνεται ο πρώτος μη στρατιωτικός πρόεδρος της χώρας εδώ και 49 χρόνια.

1981: Ο στρατηγός Βόιτσεκ Γιαρουζέλσκι κηρύσσει στρατιωτικό νόμο στην Πολωνία για να προστατέψει το κομμουνιστικό καθεστώς από το ογκούμενο αντικαθεστωτικό κίνημα υπό τη σημαία του εργατικού συνδικάτου Αλληλεγγύη.

1982: Σεισμός μεγέθους 6 Ρίχτερ προκαλεί το θάνατο 3.000 ατόμων και τον τραυματισμό 2.000 στην Υεμένη.

1983: Οι Detroit Pistons σημειώνουν ρεκόρ πόντων κερδίζοντας τους Denver Nuggets με 186-184 σε έναν αγώνα με τρεις παρατάσεις.

1983: Ο πολιτικός μηχανικός Τουργκούτ Οζάλ γίνεται πρωθυπουργός της Τουρκίας, έπειτα από τρία χρόνια στρατιωτικής δικτατορίας.

1990: Ψηφίζεται από την κυβέρνηση Μητσοτάκη ο λεγόμενος «τρομονόμος», που απαγορεύει τη δημοσίευση προκηρύξεων τρομοκρατικών οργανώσεων.

1990: Η Ακαδημία Αθηνών βραβεύει, για το σύνολο του έργου της, τη Διδώ Σωτηρίου.

1991: Οι ηγέτες από το Καζακστάν, το Κιργιστάν, το Τατζικιστάν, το Τουρκμενιστάν και το Ουζμπεκιστάν συμφωνούν να συμμετάσχουν στην Κοινοπολιτεία Ανεξαρτήτων Κρατών (ΚΑΚ).

1992: Πάνω από 2.500 άνθρωποι σκοτώνονται από σεισμό μεγέθους 7,8 Ρίχτερ στο νησί Φλόρες, στην Ινδονησία.

1993: Δικαστής του Ντιτρόιτ αθωώνει το γιατρό Κεβορκιάν το «Δρ Θάνατο» που διώκονταν για περίπτωση ευθανασίας, αναγνωρίζοντας «το δικαίωμα στην αυτοκτονία.

1993: Το Καζακστάν επικυρώνει τη συνθήκη για τη μη διάδοση των πυρηνικών όπλων.

1994: Δημοσκόπηση στην Πολωνία δείχνει ότι το 48% των πολιτών αποδέχεται την απόφαση του στρατηγού Γιαρουζέλσκι να επιβάλει στρατιωτικό νόμο το 1981.

1995: Ένας νεκρός και τρεις τραυματίες είναι ο θλιβερός απολογισμός του αγώνα του πρώτου τελικού του βραζιλιάνικου πρωταθλήματος Μποταφόγκο- Σάντος (2-1) στο Μαρακανά. Όλα ξεκίνησαν όταν οι πινακίδες δυο αυτοκινήτων με 11 οπαδούς της Σάντος αναγνωρίστηκαν από οπαδούς της Μποταφόγκο και άρχισαν οι πυροβολισμοί.

1996: Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ προτείνει στη γενική συνέλευση του οργανισμού ως νέο Γενικό Γραμματέα τον Κόφι Ανάν.

1996: Δυτικοί διπλωμάτες συνιστούν την υιοθέτηση διακήρυξης εκ μέρους της ΠΓΔΜ, με την οποία η τελευταία θα αναγνωρίζει το ελληνικό ιστορικό παρελθόν της Μακεδονίας, καθώς και το δικαίωμα της Ελλάδας στη χρήση του ονόματος.

1997: Στην Τουρκία, 20 βουλευτές του ισλαμικού Κόμματος της Ευημερίας υποβάλλουν την παραίτησή τους.

2000: Λήγει η αβεβαιότητα για την προεδρία των ΗΠΑ, μετά τις εκλογικές παρατυπίες στην πολιτεία της Φλόριντα. Ο αντιπρόεδρος Αλ Γκορ και υποψήφιος των Δημοκρατικών για την προεδρία παραδέχεται ότι ο αντίπαλός του Ρεπουμπλικάνος Τζορτζ Μπους είναι ο νικητής.

2001: Επίθεση στο Κοινοβούλιο της Ινδίας από τρομοκράτες. Συνολικά σκοτώνονται 15 άτομα στη συμπλοκή με την αστυνομία, συμπεριλαμβανομένων όλων των τρομοκρατών.

2002: Η νεοεκλεγείσα δήμαρχος Αθηναίων, Ντόρα Μπακογιάννη, δέχεται επίθεση με καραμπίνα μέσα στο αυτοκίνητό της από τον 35χρονο Γιώργο Σκανδάλη, που αντιμετωπίζει ψυχολογικά προβλήματα. Από την επίθεση, τραυματίζεται ο οδηγός της. Την ίδια ημέρα ιστορική μέρα ξημερώνει για την Κύπρο, καθώς εντάσσεται στην Ευρωπαϊκή Ένωση, μαζί με άλλες εννέα χώρες. Οι 15 ηγέτες αποφασίζουν, επίσης, την υπό όρους ημερομηνία έναρξης διαπραγματεύσεων με την Τουρκία, τον Δεκέμβριο του 2004.

2002: Μία ιστορική μέρα ξημερώνει για την Κύπρο, καθώς εντάσσεται στην Ευρωπαϊκή Ένωση, μαζί με άλλες εννέα χώρες. Οι 15 ηγέτες αποφασίζουν, επίσης, την υπό όρους ημερομηνία έναρξης διαπραγματεύσεων με την Τουρκία, το Δεκέμβριο του 2004. Όσον αφορά στο πολιτικό πρόβλημα της Κύπρου, δεν υπάρχει καμία πρόοδος, λόγω της αδιαλλαξίας και των υπεκφυγών της τουρκοκυπριακής πλευράς. Απόλυτη ικανοποίηση επικρατεί στην κυβέρνηση για τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής στην Κοπεγχάγη.

2003: Περίπου 600 άνδρες του Δ’ Συντάγματος Πεζικού των ΗΠΑ, συνεπικουρούμενοι από άνδρες των ειδικών δυνάμεων, συλλαμβάνουν σ’ ένα λαγούμι λίγο έξω από το Τικρίτ τον πρώην ηγέτη του Ιράκ, Σαντάμ Χουσεΐν.

2004: Ο Αλέκος Αλαβάνος διαδέχεται τον Νίκο Κωνσταντόπουλο στην ηγεσία του Συνασπισμού.

2004: Συλλαμβάνεται και τίθεται σε κατ' οίκον περιορισμό ο πρώην δικτάτορας της Χιλής Αουγκούστο Πινοτσέτ για δολοφονίες και απαγωγές κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησής του. Η απόφαση θα αρθεί την ίδια μέρα.

2007: Σε φυλάκιση 14 μηνών με αναστολή καταδικάζεται ο δικηγόρος Κώστα Πλεύρης, για παράβαση του νόμου περί φυλετικών διακρίσεων, που αφορά βιβλίο του με τίτλο «Εβραίοι, όλη η αλήθεια». Δύο χρόνια αργότερα θα αθωωθεί από το Πενταμελές Εφετείο.

2007: Υπογράφεται η Συνταγματική Συνθήκη στη Λισαβόνα από τους ηγέτες των 27 χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

 

Γεννήσεις σαν σήμερα

1684 – Λούντβιχ Χόλμπεργκ, Νορβηγός ιστορικός, φιλόσοφος και συγγραφέας.
Ο Λούντβιχ Χόλμπεργκ (Ludvig Holberg, 13 Δεκεμβρίου 1684 - 28 Ιανουαρίου 1754) ήταν Νορβηγός φιλόσοφος, δραματουργός, μυθιστοριογράφος και ιστορικός της εποχής του Διαφωτισμού, που γεννήθηκε στο Μπέργκεν (Bergen) της Νορβηγίας. Θεωρείται ο "Μολιέρος του Βορρά".
Μετά τις σπουδές του στο Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης, πρωτεύουσας τότε του δυαδικού βασιλείου Δανίας - Νορβηγίας, ταξίδεψε επί δώδεκα χρόνια στη δυτική Ευρώπη, ως επί το πλείστον πεζός, σπουδάζοντας στα πιο σπουδαία κέντρα μόρφωσης και κερδίζοντας τα προς το ζην διδάσκοντας μουσική και ξένες γλώσσες.
Στην Οξφόρδη, όπου έμεινε από το 1706 μέχρι το 1708, φιλοξενήθηκε ιδιαιτέρως από τους σπουδαστές του Κολλεγίου Μάγκνταλεν (Magdalen College), οι οποίοι απολάμβαναν το παίξιμο της φλογέρας του και την πνευματώδη ομιλία του. Μετά ταύτα, εγκαταστάθηκε στην Κοπεγχάγη, όπου τελικά έγινε Καθηγητής της Ιστορίας κι απέκτησε πανευρωπαϊκή φήμη ως ηθικός φιλόσοφος και ιστορικός. Στα 1747 έλαβε και τον τίτλο του βαρώνου.
Ο Χόλμπεργκ, εκτός από τα 33 θεατρικά έργα του, έγραψε και το περίφημο μυθιστόρημα " Το υπό τη γη ταξίδι του Νιλς Κλιμ", ακολουθώντας το ύφος του Αγγλο-Ιρλανδού σατιρικού συγγραφέα Ιωνάθαν Σουίφτ (Jonathan Swift). Εγραψε ακόμη μια ιστορία της Ευρώπης και την για πρώτη φορά που επιχειρήθηκε ιστορία του κόσμου, καθώς και σατιρικά έργα τόσο σε πεζό λόγο όσο και σε στίχους.
Ονομάστηκε "ο ιδρυτής της Δανικής λογοτεχνίας" και οι Δανοί τον ξέρουν μέχρι σήμερα ως "Μπάρμπα-Χόλμπεργκ". Η σημασία του γεγονότος αυτού πρέπει να εκτιμηθεί ιδιαιτέρως, αν σκεφτεί κανείς πως η ομιλούμενη γλώσσα της Δανικής Αυλής και της υψηλής κοινωνίας εκείνη την εποχή ήταν τα γερμανικά, πως οι περισσότεροι Δανοί συγγραφείς έγραφαν στα γερμανικά ή τα λατινικά και πως μέχρι το 1722, που δόθηκε η πρώτη μεταφρασμένη παράσταση του έργου του Μολιέρου " Ο Φιλάργυρος", γερμανικά ή γαλλικά ήταν η γλώσσα του θεάτρου. Τα λατινικά ήταν ακόμη η lingua franca των φιλολόγων κι ο Χόλμπεργκ ο ίδιος έγραφε φιλολογικά έργα σ' αυτή τη γλώσσα.

1797 – Χάινριχ Χάινε, ήταν ένας από τους σημαντικότερους Γερμανούς ποιητές του 19ου αιώνα. Επίσης ήταν δημοσιογράφος, δοκιμιογράφος και κριτικής λογοτεχνίας. (Christian Johann Heinrich Heine, Ντίσελντορφ 13 Δεκεμβρίου 1797 – Παρίσι 17 Φεβρουαρίου 1856)
Οι ποιητικές του συλλογές επεδίωκαν τη διάλυση της αυταπάτης του ρομαντισμού και την αποκάλυψη των στερεοτύπων. Πολέμιος της καταπίεσης της ελεύθερης έκφρασης και γνώμης. Υπέστη λογοκρισία και απαγόρευση της κυκλοφορίας των έργων του στη Γερμανία το 1835. Το 1831 μετέβη στο Παρίσι, όπου και εργάστηκε έως το θάνατό του ως ανταποκριτής εφημερίδων.
Η νεότητα του Χάινριχ Χάινε σφραγίστηκε από την έντονη επιρροή και την οικονομική δύναμη του εκατομμυριούχου τραπεζίτη θείου του Σαλομόν Χάινε ο οποίος ήθελε να εξαγοράσει την υπακοή του ανηψιού του με τις οικονομικές του παροχές. Ο Χάινριχ σπούδασε σε διάφορα πανεπιστήμια της Γερμανίας και πήρε πτυχίο νομικής με τη χαμηλότερη επίδοση από το πανεπιστήμιο του Γκέτινκεν το 1825. Την ίδια χρονιά ασπάστηκε τον προτεσταντισμό, προκειμένου να μπορέσει να προσληφθεί στο δημόσιο, καθώς εκείνη την εποχή οι Εβραίοι δεν μπορούσαν να εργαστούν στο δημόσιο. Τελικά δεν εργάστηκε ως δημόσιος υπάλληλος αλλά αφοσιώθηκε στην ποίηση και στην λογοτεχνία.
Πέθανε σε ηλικία 58 ετών στο Παρίσι.

1816 – Βέρνερ φον Ζίμενς, Γερμανός μηχανικός, εφευρέτης και βιομήχανος.
Ο Βέρνερ φον Ζίμενς, πλήρες όνομα Ερνστ Βέρνερ φον Ζίμενς (γερμ. Ernst Werner von Siemens, 13 Δεκεμβρίου 1816 – 6 Δεκεμβρίου 1892), ήταν Γερμανός μηχανικός ηλεκτρολόγος, εφευρέτης, βιομήχανος, ιδρυτής της εταιρείας Ζίμενς-Χάλσκε.
Γεννήθηκε κοντά στο Ανόβερο, στη πόλη Γκέρντεν στις 13 Δεκεμβρίου του 1816. Οι γονείς του ήταν πολύτεκνοι αγρότες και ήταν το 4ο παιδί από τα 14 παιδιά που είχαν αποκτήσει. Πριν ολοκληρώσει τις εγκύκλιες σπουδές του εγκατέλειψε το σχολείο και κατατάχθηκε στον στρατό προκειμένου να τύχει τεχνικής εκπαίδευσης στη μηχανική, γεγονός που τον βοήθησε πολύ στα μετέπειτα χρόνια.
Εγκαταλείποντας αργότερα τον στρατό άρχισε να ασχολείται με τις τότε σύγχρονες του καιρού του εφευρέσεις και κατάφερε να φτιάξει ηλεκτρικό τηλέγραφο με ακίδα – δείκτη. Με δεδομένη την εφεύρεση αυτή στις 1 Οκτωβρίου του 1847 δημιουργεί την κατασκευαστική εταιρεία Ζίμενς – Χάλσκε. Στα επόμενα δύο χρόνια, 1848 – 1849, αναπτύσσει την πρώτη τηλεγραφική γραμμή Βερολίνου – Φραγκφούρτης, ενώ τα αδέλφια του αναλαμβάνουν να αντιπροσωπεύουν την εταιρεία στο εξωτερικό.
Το 1865 ο Β. Ζίμενς κατασκευάζει την πρώτη δυναμοηλεκτρική μηχανή με τυμπανοειδές επαγώγιμο και το 1869 τον πρώτο ηλεκτρικό σιδηρόδρομο, θέτοντας ταυτόχρονα τις βάσεις για τη χρήση ηλεκτρικού ρεύματος υψηλής τάσης.
Το 1888 ο Αυτοκράτορας της Γερμανίας τον αναγνωρίζει με τον τίτλο του φον και ο εφευρέτης έχει πλέον το δικαίωμα να αναγράφει το όνομά του ως Βέρνερ φον Ζίμενς. Δύο χρόνια μετά το 1890 αποχώρησε από την εταιρεία. Απεβίωσε στο Βερολίνο στις 6 Δεκεμβρίου του 1892.
Ο Βέρνερ φον Ζίμενς υπήρξε μέλος της Πρωσσικής Ακαδημίας των Επιστημών, καθώς και μέλος της Πρωσσικής Βουλής των Αντιπροσώπων. Είχε τελέσει δύο γάμους. Από τον πρώτο του γάμο με την Ματθίλδη απέκτησε τον Άρνολντ φον Ζίμενς και τον Γεώργιο Γουλιέλμο φον Ζίμενς. Μετά το θάνατο της συζύγου του (1867), τέλεσε τον δεύτερο γάμο του με την Αντωνία με την οποία και απέκτησε τον Κάρολο Φρειδερίκο φον Ζίμενς.

1884 - Αιμίλιος Βεάκης, από τους μεγαλύτερους έλληνες ηθοποιούς, διακρίθηκε στους Βαλκανικούς Πολέμους, έλαβε μέρος στην Αντίσταση την Κατοχή ως μέλος του ΕΑΜ, αλλά αργότερα δέχτηκε διώξεις λόγω των αριστερών του πεποιθήσεων.

1902 – Παναγιώτης Κανελλόπουλος, έλληνας πολιτικός, φιλόσοφος και ιστορικός. (Θαν. 11/9/1986).
Ο Παναγιώτης Κανελλόπουλος (Πάτρα, 13 Δεκεμβρίου 1902 – Αθήνα, 11 Σεπτεμβρίου 1986) υπήρξε Έλληνας φιλόσοφος, πολιτικός και ακαδημαϊκός. Ανέλαβε για δύο σύντομες θητείες την προεδρία ελληνικών κυβερνήσεων το 1945 και το 1967. Η παρουσία του στη νεοελληνική γραμματεία και φιλοσοφία και η ταυτόχρονη ενασχόλησή του με την πολιτική τον ανέδειξε ως ιδιαίτερο φαινόμενο του σύγχρονου ελληνικού πολιτικού βίου ενώ η μετριοπάθεια, η αυτοκριτική του διάθεση και το ήθος του συνέτειναν, ειδικότερα μετά τη Μεταπολίτευση, στην απόδοση του τίτλου του «Νέστορα» της ελληνικής πολιτικής από ένα ευρύ φάσμα ανθρώπων.

1903 – Κάρλος Μοντόγια, εξέχων ισπανός κιθαρίστας του φλαμένκο.

1923 – Φίλιπ Άντερσον, Αμερικανός φυσικός (βραβείο Νόμπελ 1977).

1925: Ντικ Βαν Ντάικ, Αμερικανός ηθοποός και τραγουδιστής, γνωστός από τον ρόλο του στην ταινία "Μέρι Πόπινς" (1964).
O Ντικ Βαν Ντάικ (Richard Wayne "Dick" Van Dyke, 13 Δεκεμβρίου 1925) είναι Αμερικανός ηθοποιός, κωμικός, συγγραφέας, χορευτής και παραγωγός, του οποίου η καριέρα, στον χώρο του θεάματος και της διασκέδασης, εξαπλώνεται σχεδόν σε εφτά δεκαετίες. Είναι, επίσης, βετεράνος του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου. Ο μικρός του αδελφός είναι ο Τζέρι Βαν Ντάικ και ο υιός του ο Μπέρι Βαν Ντάικ.
Ο Βαν Ντάικ πρωτοεμφανίστηκε στον κινηματογράφο, πρωταγωνιστώντας στο Ο πειρασμός, στο Μαίρη Πόππινς και στο Τσίττυ - Τσίττυ, Μπανγκ - Μπανγκ, ενώ στην τηλεόραση εμφανίστηκε στο The Dick Van Dyke Show και στο Diagnosis: Murder. Οι πιο πρόσφατες εμφανίσεις του έγιναν στο Μία νύχτα στο μουσείο αλλά και στο Μία νύχτα στο μουσείο: Τα μυστικά του Φαραώ, σε δευτερεύοντα ρόλο.
Ο Βαν Ντάικ είναι κάτοχος πέντε Βραβείων Έμμυ, ενός Τόνυ και ενός Γκράμι, επίσης βρίσκεται και στο Television Hall of Fame, από το 1995. Έχει τιμηθεί και με το SAG Life Achievement Award, από τη Screen Actors Guild, το 2013. Εκτός τούτου, κατέχει κι ένα αστέρι στη Λεωφόρο της Δόξας, στο Χόλιγουντ και τέλος, έχει αναγνωριστεί από τη Disney ως Disney Legend.

 

1929 – Μπίλι Λόης, αθλητής του μπέιζμπολ, ο πρώτος ελληνοαμερικανός που έπαιξε σε All-Star Game.

1929 – Κρίστοφερ Πλάμερ, Καναδός οσκαρούχος θεατρικός, κινηματογραφικός και τηλεοπτικός ηθοποιός, γνωστότερος ως πάτερ φαμίλιας φον Τραπ στην κινηματογραφική "Μελωδία της Ευτυχίας" (1965).
Η καριέρα του μετρά εφτά δεκαετίες και περιλαμβάνει σπουδαίους ρόλους. Έκανε το ντεμπούτο του το 1957 στην ταινία Stage Struck και έλαβε παγκόσμια αναγνωρισιμότητα το 1965 για τη συμμετοχή του στο βραβευμένο με Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας μιούζικαλ του Ρόμπερτ Γουάιζ Η Μελωδία της Ευτυχίας (The Sound of Music) κι έπειτα ακολούθησαν οι ταινίες Έρωτες Που Σβήνουν την Αυγή (Inside Daisy Clover, 1965), Η Νύχτα των Στρατηγών (Night of the Generals, 1967, Έρβιν Ρόμελ) και Ο Άνθρωπος Που θα Γινόταν Βασιλιάς (The Man Who Would Be King, 1975). Τη δεκαετία του '70 συμμετείχε στη σειρά του Φράνκο Τζεφιρέλι Ο Ιησούς από τη Ναζαρέτ (Jesus of Nazareth) στο ρόλο του Ηρώδη Αντύπα και κατά τη δεκαετία του '80 συμμετείχε στην επιτυχημένη σειρά Τα Πουλιά Πεθαίνουν Τραγουδώντας. Τη δεκαετία του '90 συμμετείχε στις ταινίες Μάλκολμ Χ (Malcolm X, 1992), Οι Δώδεκα Πίθηκοι (Twelve Monkeys, 1995) και The Insider, 1999.
Οι πιο πρόσφατες ταινίες του είναι: Ψηλά στον Ουρανό (Up, 2009), Ο Τελευταίος Σταθμός (The Last Station, 2009), Ο Φανταστικός Κόσμος του Δρ. Παρνάσους (The Imaginarium of Doctor Parnassus, 2009), Οι Πρωτάρηδες (Beginners, 2010), Το Κορίτσι με το Τατουάζ (The Girl with the Dragon Tattoo, 2011), Ο παραχαράκτης (The Forger, 2014) και Γράμμα από το παρελθόν (Remember, 2015).
O Πλάμερ έχει βραβευτεί με δυο Έμμυ, δύο Τόνυ, μια Χρυσή Σφαίρα, ένα BAFTA και ένα Όσκαρ Β' Ανδρικού Ρόλου. Η νίκη του στα Όσκαρ για την ταινία Οι Πρωτάρηδες (Beginners), σε ηλικία 82 ετών, τον κατέστησε τον γηραιότερο ηθοποιό που κέρδισε ποτέ το βραβείο.

1957 – Στιβ Μπουσέμι, Αμερικανός καρατερίστας ηθοποιός του ανεξάρτητου κινηματογράφου.

1967 – Τζέιμι Φοξ, Αμερικανός ηθοποιός, γνωστός από τις ταινίες "Ray" (Όσκαρ α' ανδρικού ρόλου) και "Django Unchained".

1989 – Τέιλορ Σουίφτ, Αμερικανίδα τραγουδοποιός.
Γεννήθηκε ως Tέιλορ Άλισον Σουίφτ στις 13 Δεκεμβρίου 1989 στο Ρίντινγκ της Πενσυλβάνια των Η.Π.Α. αλλά μετά απο λίγα χρόνια, συγκεκριμένα το 1998, μετακόμισε με την οικογένεια της, στο Γουαϊμίσινγκ (επίσης στη Πενσυλβάνια).
Η καριέρα της Τέιλορ ξεκινάει το 2004 όπου και υπέγραψε συμβόλαιο με τη δισκογραφική εταιρία RCA Records. Έκτοτε, έχει κυκλοφορήσει συνολικά 5 αλμπουμ, έχει έρθει πολλές φορές υποψήφια για βραβεία και έχει φωτογραφηθεί για πολλά περιοδικά μόδας και ομορφιάς. Μάλιστα, η Τέιλορ έχει δουλέψει και ως ηθοποιός συμμετέχοντας σε σειρές όπως το CSI: Las Vegas αλλά και ταινίες όπως το Valentine's Day αλλά και το Hannah Montana: The Movie όπου πρωταγωνιστούσε η Μάιλι Σάιρους, με την οποία για αρκετά χρόνια διατηρούσαν φιλικές σχέσεις.

 

Θάνατοι σαν σήμερα

1204 – Μόζες Μπεν Μάιμον, εβραίος φιλόσοφος, ραβίνος και γιατρός, γνωστός στην Ελλάδα και ως Μωυσής Μαϊμονίδης.
Ο Μαϊμωνίδης (ελληνοποίηση του ονόματος Rabbi Moses ben Maimon) ή Ραμπάμ (από τα αρχικά του RMBM) (30 Μαρτίου 1138 - 13 Δεκεμβρίου 1204) ήταν εβραϊκής καταγωγής Ισπανός φιλόσοφος και συγγραφέας.
Γεννήθηκε στην Κόρδοβα στις 30 Μαρτίου του 1138, και πέθανε στο Κάιρο στις 13 Δεκεμβρίου του 1204. Σήμερα τα έργα του και οι απόψεις του θεωρούνται θεμέλιος λίθος της Εβραϊκής ορθόδοξης σκέψης και μελέτης.
Εργάστηκε ως ραβίνος, γιατρός και φιλόσοφος στο Μαρόκο και στην Αίγυπτο. Προώθησε και ανάπτυξε την αριστοτελική φιλοσοφία, φέρνοντας την σε επαφή με φιλοσόφους στη δύση.
Σημαντικότατο έργο του που συνέθεσε μεταξύ 1170 και 1180, ήταν το βιβλίο Μίσνε Τόρα, (σε κατά λέξη μετάφραση «Επανάληψη του Τόρα» του εβραϊκού δηλαδή νόμου), σκοπός του οποίου ήταν η κωδικοποίηση όλων των νόμων των Εβραίων.
Τα έργα του διακρίνονται σε δυο κατηγορίες:
Τα θρησκευτικό-φιλοσοφικά, γραμμένα σε Εβραιοαραβική διάλεκτο
Τα ιατρικά του συγγράμματα, γραμμένα στα αραβικά

1466 – Ντονατέλο, καλλιτεχνικό ψευδώνυμο του Ντονάτο ντι Νικολό ντι Μπέτο Μπάρντι, φλωρεντίνος γλύπτης, από τις σημαντικότερες καλλιτεχνικές μορφές της πρώιμης αναγέννησης. («Δαβίδ»).
Ο Ντονάτο ντι Νικολό ντι Μπέττο Μπάρντι (ιτ. Donato di Niccolo di Betto Bardi, 1386 – 13 Δεκεμβρίου 1466), γνωστός και ως Ντονατέλλο, ήταν Ιταλός καλλιτέχνης και ειδικότερα γλύπτης, της πρώιμης Αναγέννησης. Τη φήμη του οφείλει κυρίως στους ανδριάντες του, δημιούργησε όμως και έργα τεχνοτροπίας basso rilievo (αβαθές ανάγλυφο), στα οποία εμφανίζονται οι νέες -για την εποχή του- τάσεις στην εικονική προοπτική.

1721 – Αλεξάντερ Σέλκιρκ, Σκωτσέζος ναυτικός.
Ο Αλεξάντερ Σέλκιρκ (4 Οκτωβρίου 1676 – 13 Δεκεμβρίου 1721) ήταν Σκωτσέζος ναυτικός, ο οποίος πέρασε τέσσερα χρόνια ως ναυαγός όταν εγκαταλείφθηκε σ' ένα ακατοίκητο νησί. Είναι πιθανό ότι τα ταξίδια του έδωσαν την έμπνευση στον Ντάνιελ Ντεφόε για το μυθιστόρημα Ροβινσώνας Κρούσος.

1784 – Σάμιουελ Τζόνσον, σημαντικός Άγγλος λεξικογράφος, βιογράφος και λογοτέχνης.
Ο Σάμιουελ Τζόνσον (Samuel Johnson, 18 Σεπτεμβρίου 1709 - 13 Δεκεμβρίου 1784), αναφερόμενος συχνά ως Δρ. Τζόνσον, ήταν Άγγλος συγγραφέας με διαρκή συμβολή στην αγγλική λογοτεχνία ως ποιητής, δοκιμιογράφος, ηθικολόγος, κριτικός λογοτεχνίας, βιογράφος, συντάκτης και λεξικογράφος. Θεωρείται σημαντική φυσιογνωμία της ζωής και των γραμμάτων του 18ου αιώνα.
Ο Σάμιουελ Τζόνσον είναι ο συγγραφέας του έργου A Dictionary of the English Language (Ένα Λεξικό της Αγγλικής Γλώσσας) που δημοσιεύτηκε το 1755, ένα εγχείρημα που διήρκεσε περίπου 9 χρόνια να ολοκληρωθεί και λειτούργησε ως σημείο αναφοράς για την αγγλική γλώσσα για περισσότερο από ένα αιώνα.

1892 – Ιωάννης Βιτσάρης, (1844 - 13 Δεκεμβρίου 1892) ήταν Έλληνας γλύπτης του 19ου αιώνα.
Γεννήθηκε στην Αθήνα από πατέρα και μητέρα Αθηναίους. Καταγόταν από την παλιά οικογένεια των Βουτσαράδων. Ένεκα της σχολικής του μόρφωσης μετέτρεψε το όνομά του σε Βιτσάρης προς αποφυγή τυχών εκ παραφωνίας του ονόματός του παρωδιών.
Έλαβε τα πρώτα μαθήματα γλυπτικής στην Σχολή των Τεχνών από το 1861 ως το 1864, και μετά πήγε στο Μόναχο με υποτροφία της κυβερνήσης (Βασιλικό Διάταγμα 4 Φεβρουαρίου 1865). Εκεί φοίτησε στην Ακαδημία της γλυπτικής ως το 1871 με ιδιαίτερη επιτυχία. Αποφοίτησε ως ένας από τους διακριθέντες μαθητές της Ακαδημίας, ενώ το 1878 έλαβε το πρώτο βραβείο σε διαγωνισμό με θέμα τον Οδυσσέα αναγνωριζόμενο από την Ευρύκλεια. Επανήλθε στην Αθήνα και ίδρυσε εργαστήριο γλυπτικής στην ιδιόκτητη οικία του απέναντι της Ζωοδόχου Πηγής. Θεωρείτο μετριοπαθές και εσωστρεφές άτομο που απέφευγε την επίδειξη. Δούλεψε σκληρά και αδιάλειπτα έως ότου αρρώστησε βαριά και πέθανε στις 13 Δεκεμβρίου του 1892.

 

1932 – Γεώργιος Ιακωβίδης, έλληνας ζωγράφος, από τους πιο χαρακτηριστικούς εκπροσώπους της «Σχολής του Μονάχου». (Γεν. 11/1/1853).

1940 – Τζορτζ Ρήγας, Έλληνας ηθοποιός που έκανε καριέρα ως δευτεραγωνιστής στο Χόλιγουντ.

1944 – Βασίλι Καντίνσκι, Ρωσικής καταγωγής Γάλλος ζωγράφος, πρόδρομος της μοντέρνας τέχνης και «πατέρας» της αφαίρεσης.
O Βασίλι Καντίνσκι (ή Καντίνσκυ) (λατινική γραφή: Wassily Kandinsky, Μόσχα 16 Δεκεμβρίου 1866 – Νεϊγί-συρ-Σεν, Γαλλία, 13 Δεκεμβρίου 1944) ήταν Ρώσος ζωγράφος και θεωρητικός της τέχνης. Θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους καλλιτέχνες του 20ού αιώνα και ήταν ένας από τους πρωτοπόρους της αποκαλούμενης αφηρημένης τέχνης. Έλαβε μέρος σε ορισμένα από τα σημαντικότερα ρεύματα της μοντέρνας τέχνης εισάγοντας τις δικές του καινοτομίες και μία νέα αντίληψη για τη ζωγραφική, καταγράφοντας ένα πλούτο θεωριών και ιδεών στην πραγματεία Για το πνευματικό στην τέχνη.

 

1945 – Γιόζεφ Κράμερ και Ίρμα Γκρέζε, αμφότεροι Γερμανοί Ναζί, αντίστοιχα διοικητής του στρατοπέδου συγκέντρωσης Μπέργκεν-Μπέλσεν και δεσμοφύλακας στο εν λόγω στρατόπεδο, γνωστοί ως "Κτήνη του Μπέλσεν", εκτελέστηκαν κατόπιν δίκης δι' απαγχονισμού.

1984 – Παύλος Παλαιολόγος, Έλληνας δημοσιογράφος και συγγραφέας.
Γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη, και συγκεκριμένα στο προάστιο Κουζουντζουκί, στις ακτές του Βοσπόρου. Από τα μαθητικά του χρόνια ασχολήθηκε με τη δημοσιογραφία, σε εφημερίδες και περιοδικά της Κωνσταντινούπολης. Σπούδασε στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και εργάστηκε ως δημοσιογράφος. Συνεργάστηκε με τις εφημερίδες Ακρόπολις, Ελεύθερος Τύπος, Ελεύθερον Βήμα, Το Βήμα, κ.ά.. Διακρίθηκε κυρίως ως χρονογράφος. Χρησιμοποίησε τα ψευδώνυμα Κοσμάς Καλοκαιρινός και Παύλος Χλωμός. Πέθανε στην Αθήνα.

1992 – Γιώργος Σουρέλης, ήταν Έλληνας συγγραφέας. (Αγιάσος Λέσβου, 8 Δεκεμβρίου 1918 - Κηφισιά Αττικής, 13 Δεκεμβρίου 1992)
Γεννήθηκε στην Αγιάσο της Λέσβου. Μετά το Γυμνάσσιο, σπούδασε στο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης Νομικά, όμως ποτέ δεν εργάστηκε ως δικηγόρος. Στα γράμματα πρωτοεμφανίστηκε το 1949. Στη διάρκεια των σπουδών του στη Θεσσαλονίκη, γνωρισε τη Γαλάτεια Γρηγοριάδου-Σουρέλη, την οποία και παντρεύτηκε. Πέθανε στις 13 Δεκεμβρίου του 1992 στο σπίτι του στην Κηφισιά Αττικής από καρδιακή προσβολή και κηδεύτηκε 2 μέρες μετά στο Κοιμητήριο της πόλης.

1994 – Μιχάλης Νικολινάκος, ήταν Έλληνας ηθοποιός του θεάτρου και του κινηματογράφου. (1923 ? 13 Δεκεμβρίου 1994)
Γεννήθηκε στα Άλικα Λακωνίας, αλλά από μικρός εγκαταστάθηκε στον Πειραιά. Μετά το 1946, σπούδασε στη Σχολή Καλών Τεχνών και φοίτησε παράλληλα στη Δραματική Σχολή του Ωδείου Αθηνών, ενώ υπήρξε και μαθητής του μεγάλου Δημήτρη Ροντήρη. Ήταν ψηλός, φωτογενής, κομψός, αρρενωπός. Έγινε σύντομα γνωστός και αγαπητός σε πολλές θαυμάστριες. Θεωρήθηκε ζεν πρεμιέ της εποχής εκείνης.
Ασχολήθηκε επίσης με την ζωγραφική και χρησιμοποιούσε κυρίως μελάνια για να αποτυπώσει τις σκέψεις του. Το έργο του οποίου κρίθηκε εξπρεσιονιστικό, με καθαρό όμως προσωπικό τόνο. Υπήρξε επίσης πολύ γνωστός και ως σκιτσογράφος με συνεργασίες σε περιοδικά και άλλα έντυπα. Η επίδοσή του όμως στον κινηματογράφο υπήρξε επιτυχής.
Πέθανε στην Αθήνα σε ηλικία 71 ετών και κηδεύθηκε στο κοιμητήριο της Αναστάσεως του Πειραιά.

1995 – Μέντης Μποσταντζόγλου, γνωστός περισσότερο με το ψευδώνυμο Μποστ, ήταν Έλληνας σκιτσογράφος και γελοιογράφος, θεατρικός συγγραφέας, στιχουργός και ζωγράφος.

2009 - Πολ Σάμιουελσον, Αμερικανός οικονομολόγος.

2017 - Γουόρελ Ντέιν, Αμερικανός τραγουδιστής.