DIASKEDASI.INFO

Η διασκέδαση On Line

Σαν σήμερα 12 Δεκεμβρίου ας θυμηθούμε τι έγινε

Tsarouxis-Mines-Dekemvris

Σαν σήμερα 12 Δεκεμβρίου
ας θυμηθούμε τι έγινε

από τον Mr George Almanac

Εορτάζουν
Αγίου Σπυρίδωνος, (Σπυρίδων, Σπυρίδωνας, Σπύρος, Σπυρέτος, Σπυράκης, Σπυράκος, Σπήλιος, Σπυριδούλα, Σπυρούλα, Σπυρέτα, Σπυρίνα, Σπυρίδινα, Λούλα)

Κυριακή των Προπατόρων, (Ααρών, Αβραάμ, Αβραμία *, Αδάμ, Αδαμάντιος, Αδάμος, Αδάμης, Αδάμας, Διαμαντής, Αδαμαντία, Αμάντα, Άντα, Διαμαντούλα, Διαμάντω, Ρουμπίνη *, Εύα, Δαβίδ, Δαυίδ *, Δαν, Δανάη *, Δεβόρα, Δεβώρα, Δεββώρα, Ντέμπορα, Ντέπυ, Εσθήρ, Μελχισεδέχ, Μελχής, Νώε, Ραχήλ, Ρεβέκκα, Μπέκυ, Ρούμπεν, Ρουμπίνη, Ρουμπίνι, Ρουμπίνα, Σάρα, Σάρρα *, Ισαάκ, Ιώβ, Ιωβία, Ιώβη *, Αιθάν, Αίθαν)

12 Δεκεμβρίου

Γεγονότα σαν σήμερα

627: Μάχη της Νινευή: Ο στρατός του Βυζαντινού αυτοκράτορα Ηράκλειου συντρίβει τους Πέρσες στη μάχη της Νινευί, κοντά στα Γαυγάμηλα και ανακτά όλες τις βυζαντινές επαρχίες στην Εγγύς Ανατολή.

1098: Οι Σταυροφόροι της Α' Σταυροφορίας καταλαμβάνουν την πόλη Αρα της Συρίας (Μααράταλ Νούμαν). Οι Σταυροφόροι σφαγιάζουν περίπου 20.000 άτομα και στη συνέχεια καταφεύγουν ακόμα και κανιβαλισμό αφού στην πόλη δεν υπάρχουν προμήθειες.

1792: Ο Μπετόβεν, σε ηλικία 22 ετών, παίρνει το πρώτο μάθημά του στη μουσική σύνθεση από τον Γιόζεφ Χάιδν.

1796: Η σύνθεση του Γιαν Ντούσεκ «Εισαγωγή για πιάνο με τέσσερα χέρια» κάνει πρεμιέρα στο Λονδίνο.

1800: Η Ουάσινγκτον γίνεται πρωτεύουσα των ΗΠΑ.

1803: Οι Σουλιώτες αναγκάζονται να έρθουν σε συμφωνία με τον Αλή Πασά. Εγκαταλείπουν το Σούλι και καταφεύγουν στα Ιόνια Νησιά.

1820: Οι Σουλιώτες επανέρχονται στην πατρίδα τους, μετά από συμφωνία με τον Αλή Πασά, και μετέχουν στον πόλεμο μαζί του εναντίον του σουλτάνου.

1822: Οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν το Μεξικό ως ξεχωριστό έθνος.

1862: Αμερικανικός Εμφύλιος Πόλεμος: το αμερικανικό πολεμικό πλοίο «Κάιρο» βυθίζεται στον ποταμό Γιαζού. Είναι το πρώτο που βυθίζεται από νάρκη.

1868: Ιδρύεται η Ανακτορική Φρουρά, η σημερινή Προεδρική Φρουρά.

1901: Πρώτη ασύρματη τηλεγραφική μετάδοση διαμέσου του Ατλαντικού από τον Γουλιέλμο Μαρκόνι.

1909: Το Πατριαρχείο διαμαρτύρεται προς την Πύλη για τον από μέρους των τουρκικών αρχών αυθαίρετο διορισμό Τούρκων και Εβραίων εφόρων στα ελληνικά σχολεία.

1911: Το Δελχί αντικαθιστά την Καλκούτα ως πρωτεύουσα της Ινδίας.

1911: Στην Ελλάδα γίνονται τα εγκαίνια του νέου Εργατικού Κέντρου, παρουσία του πρωθυπουργού Ελευθέριου Βενιζέλου και άλλων επισήμων. Την ίδια μέρα το Δελχί αντικαθιστά την Καλκούτα ως πρωτεύουσα της Ινδίας.

1913: Η «Μόνα Λίζα» επιστρέφει στο Μουσείο του Λούβρου, απ' όπου είχε κλαπεί το 1911.

1916: «Ανάθεμα» του Ελευθέριου Βενιζέλου στο Πεδίον Άρεως: Ογκώδης αντιβενιζελική πορεία με επικεφαλής την Ιερά Σύνοδο κατευθύνεται στο Πεδίο του Άρεως για να αναθεματίσει τον «ολετήρα» της πολιτικής ζωής του τόπου Ελευθέριο Βενιζέλο. Εκεί ο κάθε διαδηλωτής ρίχνει μία πέτρα και επαναλαμβάνει την κατάρα του αρχιεπισκόπου Αθηνών Θεόκλητου κατά του Βενιζέλου. «Κατά Ελευθερίου Βενιζέλου φυλακίσαντος αρχιερείς και επιβουλευθέντος την βασιλείαν και την πατρίδαν, ανάθεμα έστω».

1916: Φρικτό σιδηροδρομικό ατύχημα στη Γαλλία οδηγεί στο θάνατο 543 άτομα.

1922: Ο υπουργός Στρατιωτικών Θεόδωρος Πάγκαλος παραιτείται και αναλαμβάνει αρχιστράτηγος του στρατού του Έβρου.

1930: Αρχίζει επανάσταση στην Ισπανία. Ομάδες ανταρτών καταλαμβάνουν μια παραμεθόρια πόλη.

1931: Απαγορεύεται στον Γκάντι να συναντηθεί με τον Πάπα, επειδή αρνήθηκε να φορέσει ενδύματα δυτικού τύπου.

1941: Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος: Αμερική και Βρετανία κηρύσσουν τον πόλεμο σε Ρουμανία και Βουλγαρία αφού πρώτα οι δεύτερες κήρυξαν πόλεμο στις πρώτες. Την ίδια μέρα, η Ινδία κηρύσσει πόλεμο στην Ιαπωνία.

1941: Ο Χίτλερ ανακοινώνει την απόφασή του για εξαφάνιση των Εβραίων.

1942: Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος: Επιχείρηση Χειμερινή Θύελλα: Οι Γερμανοί προσπαθούν να περάσουν τον κλοιό των Ρώσων στο Στάλινγκραντ για να ενισχύσουν τον παγιδευμένο στρατό τους.

1942: Πυρκαγιά σε χόστελ στον Καναδά σκοτώνει 100 άτομα.

1955: Στην Κύπρο, ο Γρηγόριος Αυξεντίου και όλη η ιεραρχία της ΕΟΚΑ παγιδεύονται από τους Βρετανούς στο όρος Τρόοδος, κοντά στο χωριό Σπίλια. Ο Αυξεντίου όχι μόνο οδηγεί τους συντρόφους του σε ασφαλές μέρος, αλλά αφήνει τους άγγλους να αλληλοπυροβολούνται και να έχουν πολλά θύματα.

1955: Ο Κρίστοφερ Κόκερελ πατεντάρει το αεροστρωματόχημα (hovercraft).

1955: Ο Γρηγόριος Αυξεντίου και όλη η ιεραρχία της ΕΟΚΑ παγιδεύονται από τους Βρετανούς στο όρος Τρόοδος, κοντά στο χωριό Σπίλια. Ο Αυξεντίου όχι μόνο οδηγεί τους συντρόφους του σε ασφαλές μέρος, αλλά αφήνει τους Άγγλους να αλληλοπυροβολούνται και να έχουν πολλά θύματα.

1957: Ο «μεγάλος» του Rock & Roll Τζέρι Λι Λιούις αφήνει την πρώτη του γυναίκα για να παντρευτεί τη 13χρονη εξαδέλφη του Μίρα Γκέιλ Μπράουν, δημιουργώντας σάλο.

1957: Ο Τζέρι Λι Λιούις αφήνει την πρώτη του γυναίκα για να παντρευτεί τη 13χρονη εξαδέλφη του Μίρα Γκέιλ Μπράουν.

1959: Γίνονται προεδρικές εκλογές στην Κύπρο, όπου ο αρχιεπίσκοπος Μακάριος με 66,29% γίνεται ο πρώτος Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας μετά την επίσημη ανακήρυξή της, τον Αύγουστο του 1960.

1961: Στο Άλμπανι της Τζόρτζια οι αρχές συλλαμβάνουν τον Μάρτιν Λούθερ Κινγκ και 700 διαδηλωτές.

1962: Το Νόμπελ Λογοτεχνίας απονέμεται στον αμερικανό συγγραφέα Τζον Στάινμπεκ, γνωστό κυρίως για τα έργα του «Τα σταφύλια της οργής» και «Ανατολικά της Εδέμ».

1969: Βόμβα στην Πιάτσα Φοντάνα του Μιλάνου σκοτώνει 16 και τραυματίζει 90 ανθρώπους. Αρχή της «Στρατηγικής της Έντασης» στην Ιταλία.

1969: Η Ελλάδα αποσύρεται από το Συμβούλιο της Ευρώπης, λίγο πριν από την εκδίωξή της, εξαιτίας της χούντας, για παραβίαση των ανθρώπινων δικαιωμάτων.

1973: Κάνει πρεμιέρα στους κινηματογράφους η ταινία του Θόδωρου Αγγελόπουλου «Μέρες του ’36».

1979: Τα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ συμφωνούν για την ανάπτυξη νέων αμερικανικών πυραύλων Πέρσινγκ και Κρουζ στην Ευρώπη.

1979: Στην Κολομβία ισχυρός σεισμός προκαλεί τσουνάμι που σκοτώνει 259 άτομα.

1992: Τσουνάμι χτυπά το νησί Φλόρες στην Ινδονησία και σκοτώνει 3.000 άτομα.

1992: Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ αποφασίζει την ανάπτυξη κυανοκράνων στα Σκόπια, με στόχο την αποτροπή της επέκτασης του πολέμου στο γιουγκοσλαβικό νότο.

1993: Στη Ρωσία, η πλειοψηφία των κατοίκων εγκρίνει το νέο Σύνταγμα, σύμφωνα με τα αποτελέσματα δημοψηφίσματος.

1994: Η Ελβετία επιτρέπει τη λειτουργία του πρώτου οίκου ανοχής στη Ζυρίχη.

1994: Ο υπουργός Προεδρίας Αναστάσιος Πεπονής παραιτείται, διαμαρτυρόμενος για την υπονόμευση του νόμου περί προσλήψεων στο Δημόσιο και την παραπληροφόρηση από ΜΜΕ.

2000: Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ εκδίδει την απόφασή του επί της εκλογικής διαμάχης Μπους και Γκορ και ανακηρύσσει τον Τζορτζ Μπους, τον υιό, νικητή των προεδρικών εκλογών των ΗΠΑ του 2000.

2002: Η Αυστρία και η Ελβετία αναλαμβάνουν από κοινού τη διοργάνωση του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Ποδοσφαίρου του 2008. Τη διοργάνωση διεκδίκησαν, επίσης μαζί, Ελλάδα και Τουρκία ενώ την υποψηφιότητα στήριξαν με επιστολή τους προς τον πρόεδρο της UEFA Λέναρντ Γιόχανσον οι Υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών.

2004: Ο Κώστας Καραμανλής σε τηλεοπτικό διάγγελμα ανακοινώνει ότι η Νέα Δημοκρατία προτείνει τον πρώην υπουργό Εξωτερικών επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ, Κάρολο Παπούλια, για διάδοχο του Κωνσταντίνου Στεφανόπουλου στην Προεδρία της Δημοκρατίας. Ο πρωθυπουργός τονίζει ότι στο θέμα της εκλογής προέδρου της Δημοκρατίας δεν χωρούν κομματικές σκοπιμότητες, ενώ χαρακτηρίζει τον κ. Παπούλια ως μετριοπαθή, συνετό και συναινετικό πολιτικό και εκφράζει τη βεβαιότητα ότι η επιλογή αυτή θα έχει την ευρύτατη αποδοχή της κοινωνίας.

 

Γεννήσεις σαν σήμερα

1731 – Έρασμος Δαρβίνος, Άγγλος ιατρός και ποιητής.
Ο Έρασμος Δαρβίνος (Erasmus Darwin, 12 Δεκεμβρίου 1731 – 18 Απριλίου 1802) ήταν Άγγλος γιατρός, φιλόσοφος και φυσιοδίφης. Έζησε στο Λίτσφιλντ και το Ντέρμπι της Αγγλίας. Ήταν ένα από τα ιδρυτικά μέλη της Lunar Society και παππούς του Κάρολου Δαρβίνου.
Ίδρυσε τη Βοτανική Εταιρεία του Λίτσφιλντ για τη μετάφραση των έργων του Κάρολου Λινναίου από τα λατινικά στα αγγλικά. Η μετάφραση ολοκληρώθηκε σε επτά χρόνια και οδήγησε στις εκδόσεις των συγγραμμάτων A System of Vegetables (1783-85) και The Families of Plants (1787). Σε αυτούς τους τόμους, ο Δαρβίνος έπλασε πολλά από τα αγγλικά ονόματα φυτών που χρησιμοποιούνται σήμερα. Πιο σημαντικό επιστημονικό έργο του θεωρείται το Zoonomia (Ζωονομία) (1794-1796), στο οποίο περιέχονται υποθέσεις που μεταγενέστερα διατυπώθηκαν και αναπτύχθηκαν περαιτέρω από τον Ζαν Μπατίστ Λαμάρκ σχετικά με τις μεταλλάξεις των ειδών. Ο Δαρβίνος έχτισε τις θεωρίες του με βάση τη ψυχολογική θεωρία συναναστροφής («associationism») του Ντέιβιντ Χάρτλεϊ.

1821 – Γκιστάβ Φλομπέρ, Γάλλος συγγραφέας.
Ο Γκυστάβ Φλωμπέρ (Gustave Flaubert, 12 Δεκεμβρίου 1821 – 8 Μαΐου 1880) ήταν Γάλλος μυθιστοριογράφος, που με το έργο του εγκαινίασε μια νέα εποχή στη γαλλική πεζογραφία και ειδικότερα στο μυθιστόρημα. Είναι γνωστός ιδιαίτερα για την πρώτη του δημοσιευμένη νουβέλα, Μαντάμ Μποβαρύ (1857), και για τη σχολαστική του αφοσίωση στην τέχνη και το στυλ του.
Η δημοσίευση της Μαντάμ Μποβαρύ προκάλεσε σκάνδαλο και υπήρξε αιτία ποινικής δίωξης του συγγραφέα και του εκδότη. Αναγνωρίστηκε όμως τελικά σαν μια αριστουργηματική και ακριβέστατη εξεικόνιση των ηθών και της ζωής. Περίφημο είναι και το "μυθιστόρημα μαθητείας" του Φλωμπέρ L’Education sentimentale (Η αισθηματική αγωγή), ένα από τα πιο καθοριστικά έργα του 19ου αιώνα.

1863 – Έντβαρτ Μουνκ, Νορβηγός συμβολιστής ζωγράφος. («Η Κραυγή») (Θαν. 23/1/1944).
Ο Έντβαρτ Μουνκ (Edvard Munch, 12 Δεκεμβρίου 1863 - 23 Ιανουαρίου 1944) ήταν Νορβηγός ζωγράφος, που ανήκει στους προδρόμους του εξπρεσιονισμού. Γεννήθηκε στις 12 Δεκεμβρίου 1863 στο χωριό Άνταλσμπρουκ της Νορβηγίας και μεγάλωσε στο Όσλο. Πέθανε στις 23 Ιανουαρίου 1944 στο Όσλο. Το πιο γνωστό του έργο είναι «Η Κραυγή».

1915 – Φρανκ Σινάτρα, Αμερικανός τραγουδιστής και ηθοποιός.
O Φράνσις Άλμπερτ Σινάτρα, γνωστός ως Φρανκ Σινάτρα, ήταν δημοφιλής Αμερικανός τραγουδιστής και ηθοποιός. Στη διάρκεια μιας πολυετούς καριέρας, από τα τέλη της δεκαετίας του 1930 μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του '90, υπήρξε ένας από τους πιο αγαπητούς εκτελεστές στους κύκλους της βιομηχανίας διασκέδασης. Συχνά χαρακτηρίζεται ως ο σπουδαιότερος Αμερικανός τραγουδιστής του 20ού αιώνα, αλλά και συμβολική μορφή της αμερικανικής κουλτούρας.

1927 – Ρόμπερτ Νόις, Αμερικανός φυσικός, εφευρέτης και συνιδρυτής των εταιρειών Fairchild Semiconductor και Intel το 1968.
Ο Ρόμπερτ Νόρτον Νόις (αγγλικά: Robert Norton Noyce, 12 Δεκεμβρίου, 1927 – 3 Ιουνίου, 1990), γνωστός με το παρωνύμιο «ο Δήμαρχος της Σίλικον Βάλλεϋ», ήταν ο ιδρυτής των εταιρειών Fairchild Semiconductor το 1957 και της Intel το 1968. Επίσης, από κοινού με τον Τζακ Κίλμπι, παρουσίασαν τρόπους συνδυασμού (πολύ) μεγάλου αριθμού κρυσταλλολυχνιών (transistor) σε πολύ μικρές κατασκευές από πυρίτιο, που έγιναν γνωστά ως «μικρο-ψηφίδες» (microchips). Το επίτευγμα αυτό πυροδότησε την επανάσταση των προσωπικών υπολογιστών και χάρισε στη Σίλικον Βάλλεϋ το όνομά της. Ο Νόις υπήρξε επίσης μέντορας και πατρική φιγούρα μιας ολόκληρης γενιάς επιχειρηματιών.

1943: Βασίλης Αλεξάκης, Έλληνας συγγραφέας.
Ο Βασίλης Αλεξάκης είναι Ελληνό-Γάλλος συγγραφέας μυθιστορημάτων στην μητρική του γλώσσα, τα Ελληνικά, αλλά και τα Γαλλικά. (Αθήνα, 12 Δεκεμβρίου 1943)
Τα έργα του αντλούν και από τους δύο πολιτισμούς και είναι μεστά μιας λεπτής ειρωνίας. Η τεχνοτροπία του προσφέρει στον ανγνώστη μια οικεία και προσωπική προοπτική των ιστοριών του. Το 2007, του απονεμήθηκε το Grand prix du roman de l'Academie Francaise για το βιβλίο του Ap. J.-C (στα ελληνικά κυκλοφορεί με τον τίτλο μ.Χ.).
Σε ηλικία 17 ετών ο Βασίλης Αλεξάκης έλαβε υποτροφία και έφυγε για τη Λιλ της Γαλλίας για να σπουδάσει δημοσιογραφία. Η υποτροφία του ήταν μικρή και έτσι αναγκάστηκε να δουλέψει σε ένα εστιατόριο. Μετά από τρίχρονες σπουδές επέστρεψε στην Ελλάδα για να υπηρετήσει τη στρατιωτική του θητεία, αλλά γύρισε να εγκατασταθεί στο Παρίσι το 1968 μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα.
Εργάστηκε στη Monde des livres για δεκαπέντε χρόνια. Όντας σχεδιαστής σκίτσων, ο Αλεξάκης υπήρξε δημοσιογράφος της εφημερίδας Le Monde ενώ έγραψε και ραδιοφωνικά κομμάτια.
Το 2007 η Γαλλική Ακαδημία του απένειμε το Μεγάλο Βραβείο μυθιστορήματος.
Το 2014, ήταν ένας από τους διανοούμενους και πολιτικούς που υπέγραψαν το κείμενο ''Είναι η ώρα της Ευρωπαϊκής αριστεράς", στηρίζοντας τον Αλέξη Τσίπρα.

1944 – Ζωή Λάσκαρη, Ελληνίδα ηθοποιός, γεννιέται στη Θεσσαλονίκη. Το πραγματικό της όνομα είναι Ζωή Κουρούκλη. Σε ηλικία μόλις 16 χρονών στέφθηκε Σταρ Ελλάς.
Η Ζωή Λάσκαρη (12 Δεκεμβρίου 1942 ή 1944) ήταν Ελληνίδα ηθοποιός, μια από τις διασημότερες σταρ του παλιού ελληνικού κινηματογράφου, που ξεκίνησε την καριέρα της κερδίζοντας τον τίτλο της «Σταρ Ελλάς», το 1959. Το πραγματικό της όνομα είναι Ζωή Κουρούκλη (όμοιο με της εξαδέλφης της Zωής Kουρούκλη, γνωστής τότε τραγουδίστριας). Γεννημένη στη Θεσσαλονίκη στις 12 Δεκεμβρίου του 1940 σύμφωνα με την εφημερίδα Aπογευματινή, διοργανώτρια των καλλιστείων ή του 1943 σύμφωνα με την ίδια την ηθοποιό. Στα τέλη της δεκαετίας του '60 θεωρείται –μαζί με την Αλίκη Βουγιουκλάκη και την Τζένη Καρέζη– μια από τις εμπορικότερες σταρ του ελληνικού κινηματογράφου.

1955 – Γιάννα Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη, πολιτικός και επιχειρηματίας.
Η Γιάννα Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη (Ηράκλειο Κρήτης, 12 Δεκεμβρίου 1955) είναι Ελληνίδα πολιτικός, νομικός και επιχειρηματίας. Λεγεώνα της Τιμής Γαλλικής Δημοκρατίας (2008).

 

Θάνατοι σαν σήμερα

1212 – Δαυίδ Κομνηνός, αυτοκράτορας της Τραπεζούντας.
Ο Δαυίδ Κομνηνός (1184 - 12 Δεκεμβρίου 1212), υιός του Μανουήλ Κομνηνού, υπήρξε από τους ιδρυτές της Αυτοκρατορίας της Τραπεζούντας και συναυτοκράτορας μαζί με τον αδελφό του Αλέξιο μέχρι το 1212, όπου έχασε τη ζωή του κατά τη διάρκεια ένοπλων συγκρούσεων με τους Σελτζούκους Τούρκους.

1825 – Γεώργιος Καλαμαράς, γιατρός και λόγιος, ο πρόδρομος του «δημοτικισμού».

1889 – Ρόμπερτ Μπράουνινγκ, ήταν Σκωτσέζος βυζαντινολόγος και καθηγητής πανεπιστημίου. (15 Ιανουαρίου 1914 – 11 Μαρτίου 1997)
Η συνολική εμπειρία του, ήδη από τη νεότητά του, μετέτρεψε τον Μπράουνινγκ από κλασικό φιλόλογο σε κατεξοχήν Ελληνιστή. Η γνώση του της βυζαντινής και νεοελληνικής γλώσσας και πολιτισμού, τον ώθησε στο πεδίο του Βυζαντινολόγου.
Όντας ένας από τους επιφανέστερους βυζαντινολόγους, με διεθνή ακτινοβολία, κατέλαβε πλήθος σημαντικών θέσεων. Υπήρξε πρόεδρος τόσο της Society for the Promotion των Ελληνικών Σπουδών, όσο και της Society for the Promotion των Βυζαντινών Σπουδών. Ήταν επιμελητής του περιοδικού Journal of Hellenic Studies και επιμελητής βιβλιογραφίας του περιοδικού Byzantinische Zeitschrift. Υπήρξε σύμβουλος του Κέντρου Βυζαντινών Ερευνών του Dumbarton Oaks του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ)(1973-1974, 1982) και αντιπρόεδρος της Διεθνούς Ενώσεως Βυζαντινών Σπουδών. Από το 1978 έγινε μέλος της Βρετανικής Ακαδημίας.
Ένθερμος φιλέλληνας, ο Μπράουνινγκ επισκέφθηκε πολλές φορές την Ελλάδα και την Κύπρο. Βοήθησε ποικιλότροπα, δημόσια και ανεπίσημα, στην δημιουργία του Πανεπιστημίου Κύπρου, στο οποίο περιήλθε η εντυπωσιακή βιβλιοθήκη του μετά το θάνατό του. Συνέβαλε ουσιωδώς στη συγκρότηση της Φιλοσοφικής Σχολής, συμμετέχοντας στις πενταμελείς ειδικές επιτροπές εκλογής και ανέλιξης αρκετών ακαδημαϊκών της Σχολής. Υπήρξε επίσης πρόεδρος της αγγλικής επιτροπής για την επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα. Έλαβε τιμητικά το Κλειδί της Πόλεως των Αθηνών.
Ακούραστος επιστήμονας, δημοσίευσε μέγα αριθμό εργασιών σε πολλά επιστημονικά περιοδικά, εγκυκλοπαίδειες και λεξικά παγκοσμίου κύρους και εξέδωσε πολλές σημαντικές μονογραφίες. Ένα από τα πιο σημαντικά του προσόντα ήταν η πολυγλωσσία του: είχε δημοσιεύσει άρθρα στα αγγλικά, γαλλικά, γερμανικά, ελληνικά, βουλγαρικά, ρωσικά Λακωνικός και διακριτικός στην προσωπική του ζωή, έδινε εντούτοις εντυπωσιακές γλαφυρές διαλέξεις με πολλή ευγλωττία, ενώ ήταν πολύ αγαπητός και ασκούσε μεγάλη επίδραση στους φοιτητές του. Προς τιμήν του εκδόθηκαν δύο τιμητικοί τόμοι: ο πρώτος, με τίτλο «Μαΐστωρ», εκδόθηκε στην Αυστραλία το 1984, ενώ με ελληνική πρωτοβουλία το 1997 εκδόθηκε ο δεύτερος, με τίτλο «Φιλέλλην», από το Ελληνικό Ινστιτούτο Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Σπουδών της Βενετίας.

1909 – Καρλ Κρουμπάχερ, γερμανός φιλόλογος, που συνεισέφερε τα μέγιστα στη μελέτη του βυζαντινού πολιτισμού. (Γεν. 23/9/1856).
Γεννήθηκε στο Κύρναχ της Βαυαρίας, και σπούδασε στα πανεπιστήμια του Μονάχου και της Λειψίας, και κράτησε το αξίωμα του καθηγητή της μεσαιωνικής και νεοελληνικής γλώσσας και φιλολογίας από το 1897 μέχρι το θάνατό του.
Το σπουδαιότερό του έργο είναι η Ιστορία της Βυζαντινής Λογοτεχνίας (Geschichte der byzantinischen Literatur von Justinian bis zum Ende des Ostroemischen Reiches), μία δεύτερη έκδοση του οποίου δημοσιεύτηκε το 1897, με τη συνεργασία του Άλμπερτ Έρχαρτ (απόσπασμα για θεολογία) και του Χάινριχ Γκέλτσερ (γενική σκιαγράφηση της βυζαντινής ιστορίας, 395-1453 μ.Χ.). Η αξία του έργου επαυξάνεται ιδιαίτερα από τις εκτενείς βιβλιογραφίες που εμπεριέχονται στο σώμα του έργου και σε ειδικό παράρτημα.
Ο Κρουμπάχερ ίδρυσε επίσης το περιοδικό Byzantinische Zeitschrift (1892) και το Byzantinisches Archiv (1898). Ταξίδεψε αρκετά και τα αποτελέσματα ενός ταξιδιού στην Ελλάδα παρουσιάστηκαν στο Ελληνικό ταξίδι του (Griechische Reise, 1886). Άλλα έργα του είναι: το Kasia (1897), πραγματεία για τη βυζαντινή υμνογράφο του 9ου αι. μ.Χ. Κασσία ή Κασσιανή μαζί με τα σπαράγματα· Μιχαήλ Γλυκάς (Michael Glykas (1894))· Η ελληνική λογοτεχνία του Μεσαίωνα (Die griechische Litteratur das Mittelalters) στο Die Kultur der Gegenwart του Paul Hinneberg, i. 8 (1905); Το πρόβλημα της νεοελληνικής καθαρεύουσας (Das Problem der neugriechischen Schriftsprache (1902)), στο οποίο αντιτάσσεται στις προσπάθειες των καθαρολόγων για εισαγωγή του κλασικού ύφους στη σύχρονη ελληνική λογοτεχνία· τέλος, Δημοφιλείς εκθέσεις (Populare Aufsatze, 1900).

1921 – Ενριέττα Σ. Λίβιτ, Αμερικανίδα αστρονόμος.
Χάρβαρντ (Harvard College) και άρχισε να εργάζεται το 1893 στο Αστεροσκοπείο του Κολλεγίου Χάρβαρντ (Harvard College Observatory) ως κατά μία έννοια «ηλεκτρονικός υπολογιστής», εξετάζοντας φωτογραφικές πλάκες για να μετρήσει και να ταξινομήσει την φωτεινότητα των αστέρων. Η Λίβιτ διατύπωσε μία σχέση που συνδέει την λαμπρότητα με την περίοδο των μεταβλητών αστέρων Κηφείδων. Παρότι της αποδόθηκε ελάχιστη αναγνώριση όσο ζούσε, η ανακάλυψη της σχέσης αυτή επέτρεψε στους αστρονόμους να μετρήσουν για πρώτη φορά την απόσταση μακρινών γαλαξιών από τη Γη. Μετά το θάνατο της Λίβιτ, ο Έντγουιν Χαμπλ χρησιμοποίησε τη σχέση περιόδου-λαμπρότητας για τους Κηφείδες για να καταλήξει στο συμπέρασμα ότι το σύμπαν διαστέλλεται (νόμος του Χαμπλ).
Βραβεία και τιμές
Ο αστεροειδής 5383 Λίβιτ και ο κρατήρας Λίβιτ στη Σελήνη ονομάστηκαν προς τιμήν της.
Αγνοώντας τον προ τεσσάρων ετών θάνατό της, ο Σουηδός μαθηματικός Gosta Mittag-Leffler σκέφτηκε να την προτείνει για το βραβείο Νόμπελ Φυσικής του 1926, και έγραψε στον Shapley ζητώντας να μάθει λεπτομέρειες για τη δουλειά της πάνω στους μεταβλητούς αστέρες Κηφείδες. O Shapley απάντησε, γράφοντας στον Mittag-Leffler, ότι η Λίβιτ είχε πεθάνει, αναφέροντας επίσης ότι ο πραγματικός έπαινος ανήκε στον ίδιο (τον Shapley) για την ερμηνεία των ευρημάτων της. Δεν προτάθηκε ποτέ για το βραβείο, διότι το βραβείο Νόμπελ δεν απονέμεται μετά θάνατον.

1958 – Μιλουτίν Μιλάνκοβιτς, Σέρβος αστρονόμος, γεωφυσικός και πολιτικός μηχανικός.
Ο Μιλουτίν Μιλάνκοβιτς (28 Μαΐου 1879 – 12 Δεκεμβρίου 1958) ήταν Σέρβος αστρονόμος, γεωφυσικός και πολιτικός μηχανικός, περισσότερο γνωστός για τους λεγόμενους Κύκλους του Μιλάνκοβιτς, που ερμηνεύουν αστρονομικώς τις Εποχές των Παγετώνων και γενικά τις μακροχρόνιες μεταβολές στο κλίμα της Γης.

1985 – Αν Μπάξτερ, Αμερικανίδα ηθοποιός.
Η Αν Μπάξτερ (αγγλικά Anne Baxter), (7 Μαΐου 1923 - 12 Δεκεμβρίου 1985), ήταν Αμερικανίδα ηθοποιός του κινηματογράφου, βραβευμένη με όσκαρ Β' γυναικείου ρόλου το 1946, για την ταινία του Έντμουντ Γκούλντινγκ Στην κόψη του ξυραφιού (The Razor's Edge, 1946). Η Μπάξτερ είναι επίσης γνωστή για τη συμμετοχή της στις ταινίες: Οι Υπέροχοι Άμπερσον (The Magnificent Ambersons, 1942), Όλα για την Εύα (All About Eve, 1950), Η Εξομολόγηση (I Confess, 1953), Η γαλάζια γαρδένια (The Blue Gardenia, 1953) και Οι δέκα εντολές (The Ten Commandments, 1956).

1987 – Νίκος Σταυρίδης, ήταν από τους σπουδαιότερους Έλληνες κωμικούς ηθοποιούς του κινηματογράφου και του θεάτρου.

1988 – Κίτσος Μακρής, (πραγματικό όνομα: Κωνσταντίνος Μακρής, Λάρισα, 1917 – Βόλος, 12 Δεκεμβρίου 1988) ήταν Έλληνας λαογράφος.
Γεννήθηκε το 1917 στη Λάρισα. Το 1926 εγκαταστάθηκε στο Βόλο, όπου και έζησε μέχρι το θάνατό του.
Το 1939 εξέδωσε το πρώτο του βιβλίο με τίτλο Ο ζωγράφος Θεόφιλος, ήταν από τους πρώτους μελετητές του ζωγράφου Θεόφιλου Χατζημιχαήλ. Την ίδια χρονιά, ξεκίνησε προσπάθεια για την διάσωση των έργων του καλλιτέχνη, με αποτέλεσμα στην συλλογή του Κίτσου Μακρή να βρίσκονται σήμερα ορισμένα από τα σημαντικότερα έργα του ζωγράφου. Φωτογράφισε επίσης πολλά μνημεία λαϊκής τέχνης του Πηλίου, ενώ στη λαογραφική συλλογή του άφησε πάνω από 5.000 φωτογραφίες και διαφάνειες.
Στη διάρκεια της Κατοχής πήρε μέρος στην Εθνική Αντίσταση. Αργότερα, εκλέχτηκε τρεις φορές δημοτικός σύμβουλος του δήμου Βόλου. Η προσφορά του στην ανάδειξη και διάσωση της ελληνικής λαϊκής τέχνης ήταν σημαντικότατη. Με διαλέξεις και μαθήματα σε όλη την Ελλάδα, με άρθρα του σε εφημερίδες και περιοδικά, και με ταξίδια στο εξωτερικό για εκθέσεις και μελέτη, απέκτησε αλλά και διέδωσε τις τεράστιες γνώσεις του πάνω στη λαϊκή τέχνη. Για τον λόγο αυτό, τιμήθηκε και από την Ακαδημία Αθηνών.
Πριν από τον θάνατό του, δώρισε στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας το σπίτι του για να χρησιμοποιηθεί ως κέντρο ερευνών και στεγάζει σήμερα το Λαογραφικό Κέντρο Κίτσου Μακρή.

2008 – Τάσσος Παπαδόπουλος, πρώην πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας. (Γεν. 7/1/1934).
Ο Τάσσος Παπαδόπουλος (7 Ιανουαρίου 1934 - 12 Δεκέμβρη 2008) ήταν ο 5ος πρόεδρος της Κύπρου από το 2003 έως το 2008.
Σπούδασε νομικά στο King's College του Πανεπιστημίου του Λονδίνου. Ήταν δικηγόρος και ασχολήθηκε με την πολιτική από πολύ μικρή ηλικία. Ήταν παντρεμένος και είχε τέσσερα παιδιά. Η εκστρατεία του για το προεδρικό αξίωμα βασίστηκε στην πεποίθηση ότι μπορούσε να δώσει καλύτερη λύση από τον Γλαύκο Κληρίδη στο κυπριακό ζήτημα. Υποστηρίχθηκε από το ΔΗ.ΚΟ., που ήταν και το κόμμα από το οποίο προερχόταν, αλλά και από το Α.Κ.Ε.Λ. και το ΚΙ.ΣΟΣ.. Στις 29 Αυγούστου 2006, ο Παπαδόπουλος παραιτήθηκε από την προεδρία του Δημοκρατικού Κόμματος (ΔΗ.ΚΟ.).
Πέθανε στις 12 Δεκεμβρίου 2008 μετά από μάχη με τον καρκίνο. Η κηδεία του τελέστηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2008 στην εκκλησία της του Θεού Σοφίας στο Στρόβολο. Στις 11 Δεκεμβρίου 2009 άγνωστοι σύλησαν τον τάφο του και έκλεψαν τη σορό του από το νεκροταφείο της Κάτω Δευτεράς. Η σορός βρέθηκε στις 8 Μαρτίου από την αστυνομία έπειτα από τηλεφώνημα αγνώστου και ταυτοποιήθηκε την επόμενη ημέρα με εξετάσεις DNA. Πραγματοποιήθηκαν συλλήψεις τριών ατόμων για την υπόθεση, ενώ ο υπουργός δικαιοσύνης Λουκάς Λουκά αποφάνθηκε ότι τα κίνητρα των απαγωγέων του λειψάνου ήταν οικονομικά. Ο πρώην πρόεδρος επανενταφιάστηκε στις 12 Μαρτίου 2010.