DIASKEDASI.INFO

Η διασκέδαση On Line

Σαν σήμερα 27 Νοεμβρίου ας θυμηθούμε τι έγινε

Tsarouxis-Mines-Noemvris

Σαν σήμερα 27 Νοεμβρίου
ας θυμηθούμε τι έγινε

από τον Mr George Almanac

Εορτάζουν
Μεγαλομάρτυρος Ιακώβου του Πέρσου,
Οσίων Μωυσέως Ναθαναήλ Πινουφρίου και Ιακώβου του Ρώσου

27 Νοεμβρίου

Γεγονότα σαν σήμερα

167 π.Χ.: Ο βάρβαρος Αιμιλιανός Παύλος αναγκάζει τον αιχμάλωτο Βασιλιά της Μακεδονίας και την οικογένειά του να συμμετάσχουν στις εορταστικές εκδηλώσεις που κάνει στην Ρώμη, με αφορμή την νίκη του.

176 μ.Χ.: Ο Αυτοκράτορας Μάρκος Αυρήλιος ορίζει τον γιο του, Κόμμοδο, Ανώτατο Διοικητή των Ρωμαϊκών λεγεώνων.

1095: Ο Πάπας Ουρβανός Β' κηρύσσει την Πρώτη Σταυροφορία στη Σύνοδο του Κλερμόν στη Γαλλία.

1743: Ο Γκέοργκ Φρίντριχ Χέντελ παρουσιάζει τη σύνθεση «Dettingen Te Deum» για να υμνήσει τον Βασιλιά Γεώργιο Β’, που νίκησε τους Γάλλους στη Μάχη του Ντέτινγκεν.

1821: Ο Σούμπερτ εκδίδει το τραγούδι «Ο θάνατος και η Παρθένα», που στη συνέχεια θα το μετεξελίξει σε έργο για κουαρτέτο εγχόρδων.

1826: Ο Άγγλος φαρμακοποιός Τζον Γουόκερ εφευρίσκει τα σπίρτα.

1830: Η καθολική Αγία Αικατερίνη Λαμπουρέ βλέπει ένα όραμα με την Παναγία να στέκεται σε μια υδρόγειο σφαίρα συνθλίβοντας ένα φίδι με τα πόδια της και βγάζοντας ακτίνες φωτός από τα χέρια της. Από το όραμα αυτό δημιουργήθηκε το Miraculous Medal, ένα φυλαχτό που φοριέται από εκατομμύρια ανθρώπους ακόμα και μη καθολικούς.

1839: Ιδρύεται στη Μασαχουσέτη η Αμερικανική Στατιστική Υπηρεσία.

1841: Η Κρήτη περιέρχεται για δεύτερη φορά στην κυριαρχία της Τουρκίας με γενικό διοικητή το πιστό όργανο της Αγγλικής πολιτικής στρατηγό Μουσταφά Πασά.

1842: Ο Ρώσος συνθέτης Μιχαήλ Γκλίνκα ανεβάζει στην Αγία Πετρούπολη την όπερα «Ρουσλάνος και Λουντμίλα». Η εισαγωγή της είναι από τα πλέον δημοφιλή κομμάτια στο χώρο της κλασσικής μουσικής.

1866: Μάχη στους Λάκκους της Κρήτης. Πυρπόληση του χωριού από τους τούρκους.

1868: Ο γηραιός αγωνιστής Δημήτριος Πετροπουλάκης, όστις είχε μετάσχει τής Επαναστάσεως τού 1821, τής ηπειροθεσσαλικής εκστρατείας τού 1854, καί τής Κρητικής επαναστάσεως τού 1866, αναχωρήσας έκ Γυθείου επί κεφαλής 4000 Μανιατών, αποβιβάζεται είς Κρήτην, πρός αναζωπύρησιν τής επαναστάσεως, ήτις ευρίσκετο είς κρίσιμον σημείον, λόγω τού ότι ολόκληρος ή νήσος είχε κατακλυσθή από πολυάριθμα τουρκικά στρατεύματα. Μετά τού Δ. Πετροπουλάκη συνεξεστράτευσαν ό υιός του Λεωνίδας, οί αδελφοί του, οί εγγονοί του, δήμαρχος Φάριδος, ό αστυνόμος Αρεοπόλεως, 3 ιερείς, 15 σαλπιγκταί καί 150 αξιωματικοί καί υπαξιωματικοί.

1895: Στην περιοχή του χωριού Βρύσες Αποκορώνου Κρήτης λαμβάνει χώρα η πρώτη σύγκρουση των επαναστατών της Μεταπολιτευτικής Επιτροπής κατά του τουρκικού στρατού (3.000 άνδρες), ο οποίος αναγκάστηκε να υποχωρήσει, εγκαταλείποντας 200 νεκρούς και τραυματίες.

1895: Ο σουηδός βιομήχανος και εφευρέτης Άλφρεντ Νόμπελ υπογράφει τη διαθήκη του, με την οποία αφιερώνει το μεγαλύτερο μέρος της τεράστιας περιουσίας του για την απονομή ετήσιων επιστημονικών βραβείων που θα φέρουν το επώνυμό του στη Φυσική, τη Χημεία, τη Φυσιολογία-Ιατρική, τη Λογοτεχνία και την Ειρήνη.

1900: Ανακαλύπτεται στα Κύθηρα μεγάλος αρχαιολογικός θησαυρός που χρονολογείται στα 300 π.Χ.

1900: Έκρυθμη η κατάσταση στο Μοναστήρι της Μακεδονίας εξαιτίας των Βούργαρων κομιτατζήδων. Δολοφονείται ο ιερέας Κωνσταντίνος και ένας Σέρβος δάσκαλος, ενώ, ανεπιτυχής είναι η απόπειρα εναντίον του ιερέα Παπασταύρου.

1903: Τρείς οι νεκροί, από ναυάγιο που σημειώθηκε στο σκάφος «Ύλαρο» ανοικτά της Ιθάκης.

1903: Ο Βίλχελμ Χάουζσιλντ γράφει ένα γράμμα προς τον εργοδότη του, τη φαρμακοβιομηχανία "Μπάγερ", ζητώντας την υποστήριξη της εταιρείας στη δημιουργία ενός αθλητικού συλλόγου. Η επιστολή φέρει την υπογραφή και άλλων 107 εργαζομένων. Η «Μπάγερ» θα δώσει τη συγκατάθεσή της και την 1η Ιουλίου 1904 θα ιδρυθεί η Bayer 04 Leverkusen.

1907: Ημερομηνία ίδρυσης της Νομικής Σχολής στην Θεσσαλονίκη.

1909: Στρατεύματα των ΗΠΑ αποβιβάζονται στο Μπλούφιλντ της Νικαράγουα.

1912: Ισπανογαλλική συνθήκη διευθετεί τα διάφορα συμφέροντα στο Μαρόκο.

1912: Ο Ελληνικός στρατός μάχεται εναντίον των Τούρκων παρά το Δρίσκον Ηπείρου. Αι Τουρκικαί επιθέσεις αποτυγχάνουν.

1912: Μικτά αγήματα του στόλου απελευθέρωσαν την Ικαρία.

1912: Η Αλβανία παρουσιάζει τη νέα σημαία της, το δικέφαλο αετό του Βυζαντίου σε φόντο κόκκινο.

1914: Καταστροφικός σεισμός συγκλονίζει τη Λευκάδα με 16 νεκρούς. Ακολουθεί τσουνάμι.

1919: Συνθήκη τού Νεϊγύ, δι’ ής ετερματίσθη ή εμπόλεμος κατάστασις μεταξύ τών νικητριών δυνάμεων τής Αντάντ, έν αίς καί ή Ελλάς και τής Βουλγαρίας. Διά ταύτης, ή μεσημβρινή δυτική Θράκη παρεχωρείτο είς τήν Ελλάδα. Υπεγράφη ταυτοχρόνως σύμβασις μεταξύ Ελλάδος και Βουλγαρίας περί αμοιβαίας καί εθελουσίας μεταναστεύσεως τών φυλετικών μειονοτήτων. Δυνάμει ταύτης, 50.000 Έλληνες μετηνάστευσαν έκ Βουλγαρίας είς τήν Ελλάδα καί 90.000 Βούλγαροι έκ τής Ελλάδος είς τήν Βουλγαρίαν.
Η Συνθήκη του Νεϊγύ υπογράφηκε στις 27 Νοεμβρίου 1919 στην κωμόπολη Νεϊγύ επί του Σηκουάνα (Neuilly sur Seine) μεταξύ της Βουλγαρίας και των νικητριών δυνάμεων του Α’ Παγκοσμίου πολέμου, και συγκεκριμένα με τις Αγγλία, Γαλλία, ΗΠΑ και Ιταλία ως “Προέχουσες Δυνάμεις”, και με τη συμμετοχή των Βέλγιο, Κίνα, Κούβα, Ελλάδα, Χετζάτζ (μεταγενέστερα Σαουδική Αραβία), Πολωνία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Γιουγκοσλαβία, Ταϋλάνδη και Τσεχοσλοβακία, ως συμμάχων και συμβαλλομένων δυνάμεων των πρώτων.

1919: Στο μέτωπο στη Μ. Ασία ο Ελληνικός στρατός καθαρίζει το έδαφος που κατέχει από Τούρκους άτακτους.

1920: Ο Ελληνικός στρατός στη Μ. Ασία μάχεται μάχες περιπόλων.

1921: Η Ελληνική στρατιά στη Μ. Ασία αποκρούει επιθέσεις Τουρκικών αποσπασμάτων.

1922: Καταργείται η ελληνική αρμοστεία στην Κωνσταντινούπολη και ανταλλάσσονται οι πληθυσμοί Μικράς Ασίας και Μακεδονίας.

1924: Το πολυκατάστημα Macys της Νέας Υόρκης, διοργανώνει την πρώτη παρέλαση για την Ημέρα των Ευχαριστιών από το Central Park West ως την Herald Square.

1925: Ο δικτάτορας Θεόδωρος Πάγκαλος εκτελεί με απαγχονισμό, παρουσία πλήθους θεατών, τους καταχραστές του Δημοσίου, Δρακάκο και Ζαφειρόπουλο.

1929: Ιδρύεται ειδικό σώμα καταδίωξης ληστών στη Χωροφυλακή.

1930: Η Ελληνική Βουλή απασχολείται με τη λεγόμενη υπόθεση του “λογιστικού λάθους” στην τιμή των αλεύρων και του ψωμιού. Η υπόθεση σχετίζεται με τον προβληματισμό, που αναπτύχθηκε για τον τρόπο διακίνησης των αλεύρων και την πιθανότητα δημιουργίας κρατικού μονοπωλίου.

1940: Η «Σιδηρά Φρουρά» του ρουμάνου φασίστα ηγέτη Ιον Αντονέσκου εκτελεί 60 συνεργάτες του εξόριστου βασιλιά Καρόλου Β’.

1940: Οι Ιταλικές δυνάμεις επιτίθενται σφοδρώς εναντίον των Ελληνικών στον Τομέα Κακαβιάς, χωρίς να έχουν ελάχιστο κέρδος.

1940: Η Ιταλική αεροπορία εβομβάρδισε Κέρκυρα-Κρήτη — Πάτρα.

1941: Παραδίδονται οι τελευταίες ιταλικές δυνάμεις στην Αιθιοπία, οι οποίες διοικούνταν από στρατηγό Ναζί.

1942: Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος: Οι γάλλοι ναυτικοί διοικητές διατάσσονται να βυθίσουν τα πλοία τους και όλοι συμμορφώνονται. Η διαταγή δίνεται, καθώς ο γερμανικός στρατός, ο οποίος είχε καταλάβει το μεγαλύτερο μέρος της νότιας Γαλλίας, μπαίνει στην Τουλόν. Συνολικά βυθίζονται 10 καταδρομικά, 28 αντιτορπιλικά και 14 υποβρύχια.

1942: Μανόλο Μπλάνικ, ισπανός σχεδιαστής υποδημάτων, γνωστός για τις γόβες - στιλέτο

1943: Σε συνδιάσκεψη των Ρωσία-Αγγλία-ΗΠΑ στην Τεχεράνη, οι Στάλιν και Μολότωφ απορρίπτουν το σχέδιο Τσώρτσιλ για απόβαση των συμμάχων στην Ελλάδα. Ήταν όλα προσχεδιασμένα από τους Ρώσους για επικράτησή τους στην χώρα μας.

1944: Ο καθηγητής και υφυπουργός Οικονομικών στην Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας, Άγγελος Αγγελόπουλος, σε συνέντευξή του στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, αναφέρεται για πρώτη φορά στα κατοχικά «δάνεια», το ύψος των οποίων φτάνει τις 38.000.000 χρυσές λίρες Αγγλίας, δηλαδή 80.280.000.000 νέες δραχμές ή 500 πεντάκις εκατομμύρια κατοχικές δραχμές.

1948: Η Ολομέλεια τής Γ’ Γενικής Συνελεύσεως του Ο.Η.Ε. διά ψήφων 47 κατά 6 αποδέχεται πρότασιν περί καταδίκης τών βορείων γειτόνων τής Ελλάδος διά τήν παρεχομένην είς τούς συμμορίτας προστασίαν καί εγκρίνει παμψηφεί ετέραν πρότασιν περί επαναπατρισμού τών απαχθέντων Ελληνοπαίδων.

1950: Προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο Νάχα της Οκινάουα το 13ο Σμήνος Μεταφορών με αεροσκάφη C-47 Dakota, που είχε αναχωρήσει από την Ελλάδα στις 11 του μήνα. Αυτός ήταν ο τελευταίος σταθμός της διαδρομής του για την μακρινή Κορέα.

1951: Επίσημη ανακοίνωση γνωστοποιεί ότι ο πρωθυπουργός Πλαστήρας ασθενεί σοβαρά.

1952: Η Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ ανακοινώνει στο εξωτερικό ότι ο συλληφθείς Πλουμπίδης «είναι από 27ετίας πράκτορας της Ασφάλειας».
1957 27 Νοεμβρίου : Ο πρωθυπουργός της Ινδίας Νεχρού, κάνει έκκληση για τον πυρηνικό αφοπλισμό του Νέου Δελχί.

1958: Οι σοβιετικοί ζητούν με τελεσίγραφο τον τερματισμό της τετραμερούς κατοχής του Βερολίνου.

1959: Στην Ιαπωνία, ξεσπούν στο Τόκιο διαδηλώσεις διαμαρτυρίας κατά της αμυντικής συμφωνίας με τις ΗΠΑ.

1961: Η ΕΣΣΔ προτείνει άμεση απαγόρευση των πυρηνικών δοκιμών χωρίς διεθνείς ελέγχους.

1962: Οι ΗΠΑ και το Βέλγιο απειλούν την Κατάνγκα με οικονομικές κυρώσεις αν δεν υποχωρήσει στο Κονγκό.

1963: Ο Λίντον Τζόνσον ανακηρύσσεται πρόεδρος των ΗΠΑ, πέντε μέρες μετά δολοφονία του Τζον Κένεντι

1970: Η Συρία συνάπτει συμφωνία με τη Λιβύη, την Αίγυπτο και το Σουδάν.

1971: Το Σοβιετικό διαστημόπλοιο Mars 2 προσεδαφίζεται στον πλανήτη Άρη.

1971: Ο Sammy Chapman αποβάλλεται στον αγώνα Νότιγχαμ Φόρεστ- Λιντς και σταματάει ένα σερί 32 χρόνων, που θέλει τους παίκτες της Νότιγχαμ να μην έχουν δεχτεί κόκκινη κάρτα.

1977: Νικητής των εκλογών η Νέα Δημοκρατία με ποσοστό 42%, έναντι του ΠΑΣΟΚ με 25%.

1978: Ο Αμπντουλάχ Οτσαλάν ιδρύει το PKK, που μάχεται για την ανεξαρτησία του Κουρδιστάν.

1978: Στο Σαν Φρανσίσκο δολοφονούνται ο δήμαρχος της πόλης Τζορτζ Μοσκόνε και ο πρώτος ανοικτά ομοφυλόφιλος δημοτικός σύμβουλος και ακτιβιστής υπέρ των ομοφυλοφίλων Χάρβεϊ Μιλκ.

1980: Στην Πολωνία, απελευθερώνονται δύο απεργοί μέλη του εργατικού συνδικάτου της «Αλληλεγγύης» για να αποφευχθεί γενικότερη απεργία.

1983: Ένα μπόινγκ της εταιρείας Αβιάνκα προσκρούει κοντά στο αεροδρόμιο της Μαδρίτης και 181 άτομα σκοτώνονται

1989: Έξι χρόνια ακριβώς μετά, ένα ακόμα μπόινγκ της Αβιάνκα εκρήγνυται ενώ βρίσκεται στον αέρα σκοτώνοντας τους 107 επιβαίνοντες και ακόμα τρεις ανθρώπους στο έδαφος. Την ευθύνη για την έκρηξη ανέλαβε το καρτέλ των Μεντελίν
: Oι διεθνούς φήμης φυσικοί Βασίλης Ξανθόπουλος και Στέφανος Πνευματικός πέφτουν νεκροί απο τα πυρά του μεταπτυχιακού φοιτητή Γιώργου Πετροδασκαλάκη στο Πανεπιστήμιο Κρήτης.

1991: Ο νέος κανονισμός μεταγραφών περιλαμβάνει τη συμμετοχή δύο ξένων παικτών στη Β Εθνική κατηγορία στο ελληνικό ποδόσφαιρο.

1992: Ο Ερίκ Καντονά μετακομίζει από τη Λιντς στη Μάντσεστερ Γιουνάινεντ για το ποσό του 1 εκατομμυρίου λιρών και κάνει το ντεμπούτο του στο φιλικό για τα 50α γενέθλια του θρύλου της Μπενφίκα, Εουσέμπιο.

1992: Περίπου 170 άνθρωποι σκοτώνονται και εκατοντάδες τραυματίζονται κατά τη διάρκεια αποτυχημένου στρατιωτικού πραξικοπήματος, για την ανατροπή της κυβέρνησης του Προέδρου Πέρες στη Βενεζουέλα. Επικεφαλής των πραξικοπηματιών είναι ο Ούγο Τσάβες.

1993: Στην Τουρκία, σύμφωνα με στοιχεία, που δίνονται στη δημοσιότητα, 255 άτομα σκοτώθηκαν τον τελευταίο μήνα σε μάχες μεταξύ Κούρδων ανταρτών και δυνάμεων ασφαλείας.

1994: Ιορδανία και Ισραήλ αποκαθιστούν τις διπλωματικές τους σχέσεις.

1995: Στη Βαρκελώνη αρχίζει η Ευρωμεσογειακή Διάσκεψη, με τη συμμετοχή των χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, 11 μεσογειακών χωρών και των Παλαιστινίων.

1996: Ο μπλε πετεινός, η μασκότ του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Ποδοσφαίρου France96 βαφτίζεται Footix.

1996: Η Ελληνική κυβέρνηση αντιδρά στην έκθεση του ΟΗΕ για τις θρησκευτικές ελευθερίες στην Ελλάδα, η οποία αναφέρεται στα προβλήματα, που αντιμετωπίζουν οι Μάρτυρες του Ιεχωβά και οι Μουσουλμάνοι της Θράκης.

1997: Στη Ρωσία, αποφασίζεται η κατάργηση έως κι ενός εκατομμυρίου θέσεων στις Ένοπλες Δυνάμεις, στο πλαίσιο των μεταρρυθμίσεων.

1999: Ο Κάχι Καχιασβίλι κατακτά τρία χρυσά μετάλλια στην κατηγορία των 94 κιλών στο παγκόσμιο πρωτάθλημα άρσης βαρών που διεξάγεται στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας. Στην ίδια κατηγορία, ο Λεωνίδας Κόκκας κατακτά ένα αργυρό κι ένα χάλκινο μετάλλιο.

2001: Για πρώτη φορά ανακαλύπτεται ατμόσφαιρα στον πλανήτη Όσιρη που βρίσκεται έξω από το ηλιακό μας σύστημα.

2005: Στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Αμιένης, στη Βόρεια Γαλλία, ομάδα γιατρών με επικεφαλής τον Ζαν Μισέλ Ντιμπερνάρ πραγματοποιεί την πρώτη μερική μεταμόσχευση προσώπου.

 

Γεννήσεις σαν σήμερα

1701 – Άντερς Κέλσιος, Σουηδός αστρονόμος, εφευρέτης της ομώνυμης κλίμακας μέτρησης της θερμοκρασίας. (Θαν. 25/4/1744).
Διετέλεσε καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Ουψάλα από το 1730 έως το 1744, αλλά παράλληλα από το 1732 έως το 1735 πραγματοποίησε πολλά ταξίδια και επισκέφτηκε πληθώρα αστεροσκοπείων στη Γερμανία, την Ιταλία και τη Γαλλία. Ίδρυσε το Αστεροσκοπείο της Ουψάλα το 1741, και το 1742 πρότεινε μία κλίμακα για τη μέτρηση της θερμοκρασίας, η οποία φέρει το όνομά του. Η κλίμακα αντιστράφηκε από τον Κάρολο Λινναίο το 1745 ένα χρόνο μετά το θάνατο του Κέλσιου.

1874 – Χαΐμ Βάισμαν, πρώτος πρόεδρος του Ισραήλ.

1903 – Λαρς Ονσάγκερ, Νορβηγός χημικός (τιμημένος με βραβείο Νόμπελ 1968).

1921 – Αλεξάντερ Ντούμπτσεκ, Τσέχος κομουνιστής πολιτικός και ηγέτης της «Άνοιξης της Πράγας».

1928 – Αλέκος Αλεξανδράκης, Έλληνας ηθοποιός.

1938 – Απόλο Ενζιμπάμπι, Πρωθυπουργός της Ουγκάντας (1999-).

1940 – Μπρους Λη, Αμερικανός ηθοποιός.

1942 – Τζίμι Χέντριξ, Αμερικανός ρόκερ κιθαρίστας. (Θαν. 18/9/1970).

1942 – Χένρι Καρ, Αμερικανός ολυμπιονίκης (200μ., 4Χ400μ.), 2 χρυσά μετάλλια το 1964 του στίβου.

1945 – Μπενίνιο Φιτιάλ, Κυβερνήτης των Νησιών Βόρειες Μαριάνες (2006-) .

1947- Ισμαήλ Ομάρ Γκουέλεχ, Πρόεδρος του Τζιμπουτί (1999-).

1951 – Τζέιν Κένεντι, Αμερικανίδα ηθοποιός, η πρώτη Αφροαμερικανή που κόσμησε το εξώφυλλο του ανδρικού περιοδικού Playboy, τον Ιούλιο του 1981.

1960 – Γιούλια Τιμοσένκο, πρωθυπουργός της Ουκρανίας.

 

Θάνατοι σαν σήμερα

8 π. Χ. – Φλάκος Κόιντος Οράτιος διάσημος Λατίνος ποιητής.
Ρωμαίος λυρικός ποιητής. (Ωδές) (Γεν. 8/12/65 π.Χ.). Ο Κουίντος Οράτιος Φλάκκος (8 Δεκεμβρίου 65 π.Χ. – 27 Νοεμβρίου 8 π.Χ.), γνωστότερος απλώς ως Οράτιος, ήταν ο κορυφαίος Λατίνος (Ρωμαίος) λυρικός ποιητής κατά τους χρόνους του Αυτοκράτορα Αυγούστου, και για πολλούς ένας από τους δύο μεγαλύτερους Λατίνους ποιητές όλων των εποχών μαζί με τον Βιργίλιο.

395 μ.Χ. – Ο Φλάβιος Ρουφίνος, ύπαρχος των πραιτωρίων της ανατολής, δολοφονείται από τους Γότθους μισθοφόρους του Γαϊνά.
Ο Ρουφίνος υπηρέτησε ως ύπατος (consul) το 392 πριν γίνει ύπαρχος της αυλής (praefectus praetorio) στην Κωνσταντινούπολη. Κατά την περίοδο μετά τον θάνατο του Θεοδόσιου τον Ιανουάριο του 395 ο Ρουφίνος έγινε ουσιαστικά ο κυβερνήτης της ανατολικής ρωμαϊκής αυτοκρατορίας αφού είχε πολύ μεγάλη επιρροή στον νεαρό και άβουλο αυτοκράτορα Αρκάδιο. Προσπάθησε να δημιουργήσει και συγγένεια μαζί του παντρεύοντας την κόρη του με τον Αυτοκράτορα, όμως το σχέδιό του ανατράπηκε από έναν άλλο αυτοκρατορικό σύμβουλο, τον Ευτρόπιο.

450 – Γάλλα Πλακιδία κόρη του βυζαντινού αυτοκράτορα Κωνστάντιου Γ΄.

511 – Κλοβίς (Κλωδόβιος Α΄) πρώτος Βασιλιάς της Γαλλίας, βασιλιάς των Σαλίων Φράγκων (481) , ιδρυτής της δυναστείας των Μεροβίγγειων και του Βασιλείου των Φράγκων, με πρωτεύουσα το Παρίσι.
Ο Χλωδοβίχος Α΄ (γαλλ. Clovis I), γιος του Χιλδερίχου Α΄ και εγγονός του Μεροβαίου (ο τελευταίος έδωσε το όνομα στην δυναστεία των Μεροβίγγειων) ήταν Φράγκος Βασιλιάς από το 481 έως το 511 μ.Χ.. Στην πραγματικότητα ήταν ο πρώτος Βασιλιάς της δυναστείας αφού είναι αυτός που ένωσε τους Φράγκους και που προσχώρησε στον τριαδικό καθολικό χριστιανισμό σε αντίθεση με τους περισσότερους Γερμανικούς λαούς που εκείνη την περίοδο ακολουθούσαν τον Αρειανισμό. Με αυτόν τον τρόπο κέρδισε τη συμπάθεια των Γαλλο-Ρωμαίων υπηκόων του.

602 μ.Χ. – Μαυρίκιος, Βυζαντινός Αυτοκράτορας.
Ο Φλάβιος Μαυρίκιος Τιβέριος Αύγουστος (Flavius Mauricius Tiberius Augustus) (539 – Νοέμβριος 602) ήταν Αυτοκράτορας του Ανατολικού Ρωμαϊκού κράτους και ηγεμόνευσε στον Βυζαντινό θρόνο από το 582 έως το 602. Ο Μαυρίκιος ήταν διακεκριμένος στρατηγός και χρίστηκε διάδοχος του Τιβέριου μια εβδομάδα πριν τον θάνατο του τελευταίου, νυμφευόμενος ταυτόχρονα την κόρη του Αυτοκράτορα. Ο Μαυρίκιος, ικανός ηγέτης και διπλωμάτης, γρήγορα αντελήφθη την ανάγκη για ειρήνη με τους Πέρσες ύστερα από σχεδόν δύο δεκαετίες εξαντλητικού πολέμου στην Αρμενία και τη Μεσοποταμία.

1252 – Λευκή της Καστίλης, Βασίλισσα της Γαλλίας.
Η Λευκή της Καστίλλης (Παλέντσια 1188 – 27 Νοεμβρίου 1252) ήταν Βασίλισσα τηςΓαλλίας (1223 – 1226), τρίτη κόρη του βασιλιά της Καστίλλης Αλφόνσου του Η΄ και της Ελεονώρας της Αγγλίας (κόρης των Βασιλιάδων Ερρίκου Β΄ και Ελεονώρας της Ακουιτανίας, αδελφής του Ιωάννη του Ακτήμονα).

1474 – Γκιγιόμ Ντιφέ, 74, Γαλλοφλαμανδός μουσικοσυνθέτης.

1570 – Τζάκοπο Σανσοβίνο Ιταλός γλύπτης.

1680 – Αθανάσιος Κίρχερ Γερμανός Ιησουίτης επιστήμονας.
O Ατανάζιους Κίρχερ (Athanasius Kircher, 1602 – 1680), ήταν Γερμανός Ιησουίτης ιερέας και πολυμαθής. Δίδαξε στο Ρωμαϊκό Κολλέγιο μαθηματικά, φυσική και ανατολικές γλώσσες. Κατά τη διάρκεια της ζωής του γνώρισε παγκόσμια φήμη και αναγνώριση ως αυθεντία σε μια πλειάδα επιστημών. Υπήρξε σε πολλά επιστημονικά πεδία πρωτοπόρος και συνέγραψε περίπου 40 βιβλία, κυρίως στα πεδία της γεωλογίας, ιατρικής, γλωσσολογίας και οριενταλισμού.

1754 – Αμπραάμ ντε Μουάβρ Γάλλος μαθηματικός.

1758 – Σενεσίνο, Ιταλός καστράτο.
Ο Σενεσίνο (Senesino, πραγματικό όνομα Φραντσέσκο Μπερνάρντι, Francesco Bernardi) (31 Οκτωβρίου 1686 – 27 Νοεμβρίου 1758) ήταν διάσημος Ιταλός άλτοκαστράτο, γνωστός από την μακρά συνεργασία του με τον συνθέτη Γκέοργκ Φρήντριχ Χαίντελ.

1852 – Άντα Λάβλεϊς Αγγλίδα μαθηματικός και μόνη νόμιμη κόρη του Λόρδου Βύρωνα.

1875 – Ρίτσαρντ Κρίστοφερ Κάριγκτον Άγγλος αστρονόμος, ο πρώτος που χαρτογράφησε τις κινήσεις των ηλιακών κηλίδων.

1895 – Αλέξανδρος Δουμάς ο υιός, Γάλλος συγγραφέας. (Γεν. 27/7/1824).
Ήταν γιος του Αλέξανδρου Δουμά (πατέρα), ο οποίος ήταν επίσης συγγραφέας και δραματουργός. Όπως ακριβώς και ο πατέρας του, γνώρισε μεγάλη επιτυχία, κυρίως με το ρομάντσο του Η κυρία με τις καμέλιες, από το οποίο εμπνευσμένος ο Τζουζέπε Βέρντι σύνθεσε την όπερά του Τραβιάτα, αλλά και από τα θεατρικά έργα του Ο νόθος γιος (Le Fils naturel, 1858) και Ένας παράλογος πατέρας (Un Père prodigue, 1859).

1899 – Κονστάνς Φορνερόντ Πρόεδρος της Ελβετίας (1857, 1863, 1867).

1916 – Εμίλ Βεραρέν Βέλγος ποιητής, συνθλίβεται από τρένο.

1934 – Μπέιμπι Φέις Νέλσον, διαβόητος ληστής τραπεζών στις ΗΠΑ, σκοτώνεται σε ένοπλη συμπλοκή με το FBI.

1936 – Βασίλειος Ζαχάρωφ, Έλληνας επιχειρηματίας.
Ο Βασίλειος Ζαχάρωφ ή Βασίλειος Ζαχαρίου (Sir Basil Zaharoff, 6 Οκτωβρίου 1849 – 27 Νοεμβρίου 1936) ήταν Έλληνας μεγαλοεπιχειρηματίας, έμπορος όπλων αλλά και ευεργέτης των αρχών του 20ού αιώνα που διαδραμάτισε σημαντικό παρασκηνιακό ρόλο στην τότε ευρωπαϊκή πολιτική σε βαθμό τέτοιο ώστε να χαρακτηριστεί ο «μυστηριώδης άνθρωπος της Ευρώπης», ή ο «μυστηριώδης Έλληνας».

1940 – Νικολάε Γιόργκα, Ρουμάνος ιστορικός, πρώην Υπουργός, εκτελείται μαζί με άλλους 60 από το καθεστώς του Αντονέσκου.

1953 – Ευγένιος O’Nηλ, Αμερικανός συγγραφέας βραβευμένος με Νόμπελ Λογοτεχνίας το 1936. («Πόθοι κάτω από τις λεύκες», «Το πένθος ταιριάζει στην Ηλέκτρα») (Γεν. 16/10/1888)

1958 – Γκεόργκι Νταμιάνιοφ αρχηγός Κράτους της Βουλγαρίας (1950-58).

1960 – Ντιρκ ντε Γκέερ Ολλανδός Πρωθυπουργός (1926-29, 1939-40).

1970 – Έλεν Μάντισον Αμερικανίδα τρεις φορές Ολυμπιονίκης του υγρού στίβου (1932).

1973 – Φρανκ Κρίστιαν μουσικός της τζαζ.

1975 – Ρος Μακ Γουάιρτερ φύλακας αρχείου του βιβλίου των ρεκόρ Γκίνες, δολοφονείται.

1978 – Τζορτζ Μοσκόνε, δήμαρχος του Σαν Φρανσίσκο στην Καλιφόρνια, δολοφονείται από τον Νταν Γουάιτ, πρώην αξιωματούχο.

1983 – Κώστας Μεντής, 70 ετών, Έλληνας ηθοποιός.

1984 – Στέλιος Ξεφλούδας, 84ετών, Έλληνας συγγραφέας και κριτικός.

1984 – Μανόλης Μπαντουβάς, Κρητικός αγωνιστής, σε βαθιά γεράματα.

1984 – Πέρσι Νόρις, Βρετανός αναπληρωτής Ύπατος Αρμοστής στην Ινδία , δολοφονείται από την οργάνωση «Αμπού Νιντάλ».

1988 – Τζον Καραντάιν, 82 ετών, Αμερικανός ηθοποιός.

1987 – Γρηγόριος Κασιμάτης ακαδημαϊκός και σύμβουλος του πρωθυπουργού της Ελλάδας, Ανδρέα Παπανδρέου.

1989 – Κάρλος Αρίας Ναβάρο Πρωθυπουργός της Ισπανίας (1974-76).

1990 – Βασίλης Ξανθόπουλος, Έλληνας φυσικός.

1990 – Σερ Φρανκ Φιγκούρες ΓΓ της EFTA (1960-65).

1991 – Κλάιβ Σκέμπου Νοτιοαφρικανός πυγμάχος, έπειτα από θανάσιμο χτύπημα που είχε δεχτεί σε νοκ άουτ πριν από 8 ημέρες.

1996 – Γιάννης Μαυροειδάκος, 33 ετών, Έλληνας αθλητικογράφος, από καρδιακή προσβολή.

2000 – Άγγελος Ηλιόπουλος, Έλληνας δημοσιογράφος.

2000 – Σερ Μάλκολμ Μπράντμπερι, 68 ετών, Άγγλος συγγραφέας.

2003 – Γιάγκος Πεσμαζόγλου Υφυπουργός Οικονομικών στην κυβέρνηση της εθνικής ενότητας (1974), ιδρυτής και πρόεδρος του κόμματος ΚΟΔΗΣΟ.

2005 – Ζοκελίν Μπράντο ηθοποιός, αδερφή του Μάρλον Μπράντο.

2007 – Ρόμπερτ Κέιντ Αμερικανός γιατρός εφευρέτης του ποτού για αθλητές «Gatorade».

2008 – Βισουανάθ Πρατάπ Σινγκ πρωθυπουργός της Ινδίας (1989–1990).

2009 – Αλ Άλμπερτς Αμερικανός τραγουδιστής (μέλος του συγκροτήματος The Four Aces).

2011 – Βαγγέλης Λιβαδάς Έλληνας θεατρικός επιχειρηματίας.

2011 – Γκάρι Σπιντ Ουαλός τεχνικός και ποδοσφαιριστής, αυτοκτονία.

2014 – Π. Ντ. Τζέιμς, αγγλίδα συγγραφέας ιστοριών μυστηρίου. (Γεν. 3/8/1920)

2016 - Ιωάννης Γρίβας, Έλληνας δικαστικός και πολιτικός.

2016 - Γιάννης Χωματάς, Έλληνας γιατρός και πολιτικός.