DIASKEDASI.INFO

Η διασκέδαση On Line

Σαν σήμερα 21 Νοεμβρίου ας θυμηθούμε τι έγινε

Tsarouxis-Mines-Noemvris

Σαν σήμερα 21 Νοεμβρίου
ας θυμηθούμε τι έγινε

από τον Mr George Almanac

Παγκόσμιες ημέρες
Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Ευαισθητοποίησης για την Κυστική Ίνωση
Ημέρα των Ενόπλων Δυνάμεων
Παγκόσμια Ημέρα Τηλεόρασης
Παγκόσμια Ημέρα Φιλοσοφίας
Παγκόσμια Ημέρα Χαιρετισμού

Εορτάζουν
Εισόδια της Θεοτόκου, (Μαρία, Μαργέτα, Μαριέττα, Μαργετίνα, Μάρω, Μαριώ, Μαριωρή, Μαρίκα, Μαριγώ, Μαριγούλα, Μαρούλα, Μαρίτσα, Μανιώ, Μαίρη, Μαρινίκη, Μιρέλλα, Μυρέλλα, Μάνια, Μάρα, Μαράκι, Μάριος*, Βιργινία, Δέσποινα, Δέσπω, Ντέπη, Πέπη, Ζέπω *Λεμονιά, Σουλτάνης, Σουλτάνα, Σούζυ, Σούζη, Τάνια)

* Υπάρχουν και άλλες ημερομηνίες που γιορτάζει αυτό το όνομα.

21 Νοεμβρίου

Γεγονότα σαν σήμερα

325 π.Χ.: Ο ναύαρχος τού Μεγάλου Αλεξάνδρου Νέαρχος φθάνει είς τήν παραλίαν τών Ιχθυοφάγων (Ινδίαι).

164 π.Χ.: Ο Ιούδας Μακκαβαίος αναστυλώνει το Ναό της Ιερουσαλήμ. Το γεγονός εορτάζεται ετησίως από τους Ιουδαίους στη γιορτή του Χανουκά.

235 μ.Χ.: Ο Πάπας Ανθηρός διαδέχεται τον Πάπα Ποντιανό στον Παπικό θρόνο.

1512: Ανοίγει τις πόρτες της στο κοινό η Καπέλα Σιξτίνα, τη θρυλική οροφή της οποίας φιλοτέχνησε ο Μιχαήλ Άγγελος.

1783: Πραγματοποιείται στο Παρίσι η πρώτη πτήση επανδρωμένου αερόστατου. Εφευρέτες οι Αδελφοί Μονγκολφιέ Ιωσήφ-Μιχαήλ και Ιάκωβος-Στέφανος και επιβάτες ο Γάλλος καθηγητής φυσικής Ζαν Φρανσουά Πιλάτρ ντε Ροζιέ και ο Μαρκήσιος Φρανσουά Λοράν ντ’ Αρλάντ. Η πτήση τους διήρκεσε 25 λεπτά.

1791: Ο Συνταγματάρχης Ναπολέων Βοναπάρτης προάγεται σε Αρχιστράτηγο και αναλαμβάνει την αρχηγία του Στρατού της Γαλλικής Δημοκρατίας.

1825: Παρά το Δραγαμέστο Αστακού, ο Ελληνικός στόλος ναυμάχησε με τον Τουρκικό. Την ναυμαχία ουδείς εκέρδισε.

1864: Ο νέος εκλογικός νόμος που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, προβλέπει ότι για τους εκλόγιμους, απαραίτητη προϋπόθεση είναι να διαθέτουν ακίνητη περιουσία στην επαρχία που κατέρχονται ως υποψήφιοι. Δικαίωμα ψήφου έχουν όλοι οι Έλληνες που έχουν συμπληρώσει το 21ο έτος της ηλικίας τους και διαθέτουν περιουσία ή εξασκούν οποιοδήποτε επάγγελμα. Το εκλογικό σύστημα εξακολουθεί να είναι το πλειοψηφικό με σχετική όμως πλειοψηφία, ενώ εκλογική περιφέρεια είναι η επαρχία.

1867: Οι Κρήτες επαναστάται επιχειρούν νυκτερινήν επίθεσιν κατά τού παρά τήν Ζούρβαν στρατοπέδου τού Χουσεΐν Αβνή πασσσά καί φονεύουν πολλάς εκατοντάδας Τούρκων. Η επίθεσις επανελήφθη καί κατά τήν επομένην νύχτα καί ούτως οί Τούρκοι ηναγκάθησαν νά υποχωρήσουν.

1871: Ο αμερικανός Μόουζες Γκέιλ πατεντάρει τον αναπτήρα.

1874: Ο Ρίχαρντ Βάγκνερ γράφει την τελευταία νότα της όπερας Το Λυκόφως των Θεών, με την οποία ολοκληρώνεται ο κύκλος του δαχτυλιδιού.

1877: Ο αμερικανός εφευρέτης Τόμας Έντισον ανακοινώνει τη δημιουργία του φωνόγραφου, ένα μέσο καταγραφής και αναπαραγωγής ήχου, τον οποίο ονομάζει «Ομιλούσα Μηχανή».

1879: Παραπέμπεται στο Στρατοδικείο ο δεκανέας Βογιατζής, που κατηγορείται, ότι πρόδιδε μυστικά στον πρόξενο της Τουρκίας στον Πειραιά.

1888: Αποφασίζεται στην Αγγλία, ότι η νίκη στο ποδόσφαιρο ισοδυναμεί με δύο βαθμούς, η ήττα με μηδέν και η ισοπαλία με ένα. Οι πρώτοι αγώνες παίζονται στις 8/9/1888 αλλά θα περάσει ένας αιώνας περίπου για να αλλάξει το σύστημα σε 3-0-1.

1889: Εγκαθίστανται οι Ελληνικές αρχές στη Δυτική Θράκη.

1897: Υπογράφεται στην Κωνσταντινούπολη Συνθήκη Ειρήνης Ελλάδας-Τουρκίας με επαχθείς όρους για εμάς. Τροποποιούνται τα Ελληνοτουρκικά σύνορα σε βάρος της Ελλάδος και επιβάλλεται στην Ελλάδα ο Διεθνής Οικονομικός Έλεγχος και η υποχρέωση να καταβάλει στην Τουρκία 4.000.000 τουρκικές λίρες ως πολεμική αποζημίωση.

1903: Η «Ορέστεια» του Αισχύλου ανεβαίνει στο Βασιλικό Θέατρο Αθηνών για πρώτη φορά στη Δημοτική. Το γεγονός προκαλεί αιματηρές συμπλοκές, με αποτέλεσμα να υπάρξουν και τρία θύματα.

1904: Τα πρώτα μηχανοκίνητα λεωφορεία κάνουν την εμφάνισή τους στους δρόμους του Παρισιού, αντικαθιστώντας τις ιππήλατες άμαξες.

1909: Με την κατηγορία για εσχάτη προδοσία το στρατοδικείο δικάζει τον δεκανέα Βογιατζή. Ο Βογιατζής υπηρετώντας σε επιτελική ομάδα παρέδιδε μυστικά στον πρόξενο της Τουρκίας στον Πειραιά.

1912: Συνάπτεται ανακωχή μεταξύ Τούρκων και Βουλγάρων, ως εκπροσώπων και της Σερβίας και του Μαυροβουνίου.

1912: Βαλκανικοί πόλεμοι. Οι Σέρβοι καταλαμβάνουν τους Άγιους Σαράντα.

1912: Το υποβρύχιο ΔΕΛΦΙΝ του τότε Ελληνικού Βασιλικού Ναυτικού πραγματοποιεί την πρώτη πολεμική περιπολία υποβρυχίου στη παγκόσμια ιστορία. Περιοχή περιπολίας ήταν το Βόρειο Αιγαίο.

1915: Ισχυρή Αγγλογαλλική ναυτική μοίρα καταλαμβάνει τη Μήλο, θέλοντας να πιέσει τον Βασιλιά Κωνσταντίνο να εξέλθει στον πόλεμο με την πλευρά της Αντάντ.

1916: Το πλωτό νοσοκομείο Βρετανικός και αδελφό πλοίο του ΤΙΤΑΝΙΚΟΥ βυθίζεται ανάμεσα στο ακρωτήριο του Σουνίου και του νησιού Κέα. Στις 21 Νοεμβρίου 1916 ο «Βρετανικός», που είχε επιταχθεί από το Βρετανικό Πολεμικό Ναυτικό και διένυε το πέμπτο ταξίδι του προς τη Λήμνο για τη μεταφορά τραυματιών του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου, χτυπήθηκε από τορπίλη γερμανικού υποβρυχίου κατά την επικρατέστερη άποψη. Από το ρήγμα που προκλήθηκε άνοιξαν τα στεγανά και σταμάτησαν οι μηχανές, ο καπετάνιος προσπάθησε και κατάφερε να το βάλει μπρος τις μηχανές και το οδήγησε στα ρηχά. Στη στροφή το πλοίο πήρε κλίση και άρχισε να βυθίζεται. Δύο φρεγάτες του Βρετανικού Ναυτικού έσπευσαν επιτόπου, οι επιβάτες (1.400, μαζί με το νοσηλευτικό προσωπικό) επιβιβάστηκαν στις σωσίβιες λέμβους και από εκεί στα βρετανικά πλοία. Μόνο τριάντα άνθρωποι χάθηκαν, (21 μέλη του πληρώματος και 9 μέλη του ιατρικού προσωπικού). Πιθανολογείται ότι οι λέμβοι όπου επέβαιναν παρασύρθηκαν από την προπέλα του πλοίου.

Τρία είναι τα πιθανότερα αίτια που έστειλαν στον βυθό το ενισχυμένης κατασκευής πολυτελές υπερωκεάνιο «Βρετανικός»- μεγαλύτερο αδελφό του «Τιτανικού» – που είχε μετασκευαστεί σε πλωτό νοσοκομείο. Να προσέκρουσε άραγε σε νάρκη, να τορπιλίστηκε από γερμανικό υποβρύχιο, να έπεσε θύμα σαμποτάζ ανθρώπινου λάθους, ή ότι το ναυάγιό του οφείλεται σε συνδυασμό αιτίων.

Για την ιστορία: Καθελκύεται το υπερωκεάνιο «Βρετανικός» το 1915. Επιτάσσεται από το βρετανικό Ναυαρχείο και μεταφέρει συνολικά 15.000 τραυματίες ώσπου να βυθιστεί 1916. Βυθίζεται στα ανοιχτά της Τζιας 1975. Ανακαλύπτεται από τον Ζαν-Ζακ Κουστό 1977. Πωλείται από το Βρετανικό Δημόσιο στην Τitanic Stean Ship Company LΤD 1996 Αγοράζεται από την Governchek LΤD.

1919: Στο μέτωπο στη Μικρά Ασία ο Ελληνικός στρατός μάχεται μάχες περιπόλων.

1920: Κατά την διάρκεια αγώνα Γαελικού ποδοσφαίρου στο Δουβλίνο, Βρετανικές Δυνάμεις ανοίγουν πυρ εναντίον οπαδών, σε αντίποινα για την επίθεση του Ιρλανδικού Επαναστατικού Στρατού το πρωί της ίδας ημέρας εναντίον Βρετανών, ενώ αργότερα το βράδυ της ίδιας ημέρας δολοφονούνται 3 Ιρλανδοί κρατούμενοι, μέλη του δεύτερου. Συνολικά εκείνη την ημέρα, η οποία έγινε γνωστή ως Ματωμένη Κυριακή, σκοτώθηκαν 31 άτομα – 14 Βρετανοί, 14 Ιρλανδοί πολίτες και 3 κρατούμενοι μέλη του Ιρλανδικού Επαναστατικού Στρατού.

1920: Πριν ακόμη γίνει το δημοψήφισμα για την επάνοδο ή μη του Βασιλέα Κωνσταντίνου, οι «Σύμμαχοι» γνωστοποιούν στην Ελλάδα πως σε περίπτωση επανόδου διακόπτουν κάθε οικονομική υποστήριξη προς την Χώρα.

1920: Στη Μ. Ασία ο Ελληνικός στρατός καθαρίζει την περιοχήν από Τούρκους άτακτους και ληστές.

1921: Η Ελληνική στρατιά στη Μ. Ασία δέχεται επιθέσεις Τουρκικών αποσπασμάτων.

1923: Εκλέγεται αρχηγός της Δημοκρατικής Ένωσης ο Αλέξανδρος Παπαναστασίου.

1931: Συλλήψεις αξιωματικών γίνονται στη Λάρισα, ως ενεχομένων σε στρατιωτική συνωμοσία.

1932: Στη Γερμανία, ο Χίτλερ δε δέχεται το αξίωμα του Καγκελάριου με περιορισμένες αρμοδιότητες, που πρότεινε ο Πρόεδρος Χίντενμπουργκ.

1934: Ξεκινά το δημοφιλές μιούζικαλ, Anything Goes, στο Μπρόντγουέι.

1937: Ο Ευγένιος Μραβίνσκι διευθύνει στο Λένινγκραντ την πρώτη ερμηνεία της Πέμπτης Συμφωνίας του Ντιμίτρι Σοστακόβιτς.

1939: Ένα κουνέλι γίνεται το πρώτο ζώο που θα συλληφθεί με τεχνητή γονιμοποίηση.

1940: Β’ παγκόσμιος Πόλεμος: Οι Έλληνες με το Γ’ Σώμα Στρατού, υπό τον στρατηγό Τσολάκογλου, και το συγκρότημα «Κ» του στρατηγού Κοσμά, καταλαμβάνουν τα υψώματα του Ιβάν και της Μοράβας, εξαιρετικής στρατηγικής σημασίας για την προέλαση στην Κορυτσά.

1940: Ο Ελληνικός Στρατός, μετά από επιθετικές επιχειρήσεις από τις 14-11-40, απελευθερώνει το Λεσκοβίκι και την Κορυτσά και καταλαμβάνει τους ορεινούς όγκους Μόροβα και Ιβάν.

1940: Ο υπολοχαγός Αλέξανδρος Διάκος, γίνεται ο πρώτος νεκρός Έλληνας αξιωματικός του ελληνοϊταλικού πολέμου, προσπαθώντας να ανακαταλάβει ύψωμα.

1941: Γερμανικά αεροπλάνα βομβαρδίζουν το Πυθαγόρειο και την Πόλη της Σάμου. Αρχίζει η εισβολή των Γερμανικών στρατευμάτων. Η απελευθέρωση επιτυγχάνεται την 5η Οκτωβρίου 1944.

1942: Ο σκιτσογράφος Μπομπ Κλάμπετ δημιουργεί τον χαρακτήρα κινουμένων σχεδίων Τουίτι Μπερντ, τον αιώνιο στόχο του γάτου Σιλβέστερ.

1943: Οι ενωμένες αντιστασιακές δυνάμεις με συντονισμένη επίθεση καταστρέφουν τη γέφυρα στο Γοργοπόταμο, την οποία οι Γερμανοί χρησιμοποιούσαν για να εφοδιάζουν τις στρατιές τους.

1944: Κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, στη Μάχη του Ειρηνικού οι Αμερικανοί αρχίζουν την ανακατάληψη των νησιών Γκιλμπέρ.

1946: Διεξάγεται ο πρώτος αγώνας ΝΒΑ. Οι Τορόντο Χάσκις αντιμετωπίζουν τους Νιού Γιορκ Νικς, με σκορ της αναμέτρησης 66-68.

1949: Ο ΟΗΕ αποφασίζει, ότι από το 1952 η Λιβύη θα ανακηρυχθεί ανεξάρτητο κράτος.

1950: Σημειώνεται απόπειρα δολοφονίας του αμερικανού προέδρου Χάρι Τρούμαν, από δύο πορτορικανούς εθνικιστές.

1951: Σοβαρά άρρωστος είναι ο πρωθυπουργός Νικόλαος Πλαστήρας ενώ με τηλεγράφημα ζητείται η επίσπευση της επιστροφής του Σοφοκλή Βενιζέλου από τις ΗΠΑ.

1952: Oι ΗΠΑ πραγματοποιούν την πρώτη δοκιμή βόμβας υδρογόνου στα νησιά Μπικίνι, με κωδικό επιχείρησης «Operation Ivy».

1953: Ινδοκίνα, Επιχείρηση Κάστωρ: Γάλλοι αλεξιπτωτιστές κυριεύουν το Ντιέν Μπιέν Φου και τα περίχωρα αυτού.

1954: Η αντιπολίτευση αναδεικνύεται νικήτρια των δημοτικών εκλογών στην Ελλάδα, με πρωταγωνίστρια της ΕΔΑ. Δήμαρχος Αθηναίων εκλέγεται ο υποψήφιος της αντιπολίτευσης Παυσανίας Κατσώτας. Στον Πειραιά εκλέγεται ο κοινός υποψήφιος ΕΠΕΚ, ΕΔΑ και Δημοκρατικού Κόμματος Δ. Σαπουνάκης, και στη Θεσσαλονίκη ο Μηνάς Πατρίκιος.

1955: Κάνει πρεμιέρα στους κινηματογράφους η ταινία του Μιχάλη Κακογιάννη «Στέλλα», με πρωταγωνίστρια τη Μελίνα Μερκούρη.

1962: Η Κίνα ανακοινώνει κατάπαυση του πυρός στην εμπόλεμη ζώνη των ορίων με την Ινδία, δηλώνοντας, ότι θα αποσύρει τα στρατεύματά της 12 μίλια πίσω από τη γραμμή των συνόρων, που υπήρχαν το 1959.

1962: Υποβάλλεται αίτηση από την Ελλάδα για να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Κοινή Αγορά.

1963: Η Ελληνική σημαία κατέχει την 5η θέση στην παγκόσμια ναυτιλία.

1969: Οι ΗΠΑ θέτουν σε τροχιά τον πρώτο Βρετανικό ραδιοφωνικό δορυφόρο.

1970: Αεροπλάνα των ΗΠΑ διεξάγουν βομβαρδιστικές επιδρομές στο βόρειο Βιετνάμ.

1973: Με αφορμή την ισραηλινοαιγυπτιακή διαμάχη, οι Μπράιαν και Μάικλ ΜακΚόμακ από το Μπέβερλι Χιλς της Καλιφόρνιας καθιερώνουν την 21η Νοεμβρίου ως Παγκόσμια Ημέρα Χαιρετισμού (World Hello Day). Στόχος τους, η γιορτή να αποκτήσει παγκόσμιο χαρακτήρα και να συντελέσει στη συμφιλίωση των ανθρώπων.

1974: Ο ΙRA (Ιρλανδικός Δημοκρατικός Στρατός) τοποθετεί βόμβες σε 2 παμπ του Μπέρμιγχαμ στην Αγγλία, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 21 θαμώνες. Θα συλληφθούν 6 άτομα, θα καταδικασθούν ισόβια, αλλά χρόνια μετά θα αθωωθούν. («Οι 6 του Μπέρμιγχαμ»)

1974: Ορκίζεται η κυβέρνηση του Κωνσταντίνου Καραμανλή, η οποία έμεινε στην εξουσία έως τις 28 Νοεμβρίου του 1977.

1974: Ασκείται ποινική δίωξη εναντίον του Γεώργιου Παπαδόπουλου, του Στυλιανού Παττακού, του Νικόλαου Μακαρέζου και 62 ακόμη πραξικοπηματιών για εσχάτη προδοσία από τον προϊστάμενο της εισαγγελίας Εφετών Αθηνών.

1977: Το υπερηχητικό επιβατικό αεροπλάνο Concorde εκτελεί την παρθενική εμπορική πτήση του, από το Λονδίνο στη Νέα Υόρκη.

1981: Αρχίζει η δίκη του δολοφόνου του Αιγυπτίου Προέδρου Ανουάρ Σαντάτ.

1985: Συλλαμβάνεται ο Ισραηλινός Jonathan Polard, αναλυτής πληροφοριών στρατιωτικής σκοπιμότητας του αμερικανικού ναυτικού, με την κατηγορία διαρροής πληροφοριών ασφαλείας σχετικά με τα αραβικά κράτη στο Ισραήλ.

1989: Ο Αθανάσιος Τσαλδάρης εκλέγεται Πρόεδρος της Βουλής. Επανεκλέγεται στις 22 Απριλίου 1990.

1990: Υπογράφεται στο Παρίσι ιστορική συμφωνία μεταξύ των χωρών – μελών του ΝΑΤΟ και του Συμφώνου της Βαρσοβίας, βάζοντας έτσι τέρμα στον Ψυχρό Πόλεμο. Οι ηγέτες των χωρών-μελών της Διάσκεψης για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη υιοθετούν την «Χάρτα των Παρισίων για μια Νέα Ευρώπη».

1991: Κοιμήθηκε ο Άνθρωπος του Θεού, ο Γέροντας Ιάκωβος Τσαλίκης, Ηγούμενος της Ιεράς Μονής του Οσίου Δαβίδ εν Ευβοίας. Γεννήθηκε στις 5 Νοεμβρίου του 1920.

1992: Αποκλεισμένη για πέμπτη μέρα είναι η Θράκη, καθώς συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις των κατοίκων, με αφορμή την απόφαση για οικονομική εκκαθάριση τριών μεγάλων βιομηχανιών.

1993: Ενεργοποιείται η συνθήκη του Μάαστριχτ που ιδρύει επίσημα την Ευρωπαϊκή Ένωση.

1994: Με δίχτυα τυλίγουν τις πρεσβείες της Γαλλίας και της Ιταλίας στην Αθήνα, μέλη της Greenpeace για να διαμαρτυρηθούν για τη χρήση αφρόδικτων, που σκοτώνουν χιλιάδες δελφίνια κάθε χρόνο στη Μεσόγειο.

1995: Εγκαινιάζεται ο πολιτικός διάλογος Κύπρου-Δυτικοευρωπαϊκής Ένωσης (ΔΕΕ), ώστε μετά την ένταξη της Μεγαλονήσου στην Ε.Ε, να προχωρήσει η ένταξή της και στην ΔΕΕ.

1995: Κατά τη διάρκεια του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Άρσης Βαρών που διεξάγεται στην Κίνα, ο Πύρρος Δήμας θριαμβεύει με 2 χρυσά, 1 αργυρό και 1 παγκόσμιο ρεκόρ, σηκώνοντας 212 κιλά στο ζετέ. Ο Κάχι Καχιασβίλι σαρώνει στα 99 κιλά με 2 χρυσά, 1 χάλκινο, 3 πανελλήνια ρεκόρ και ισοφάριση του παγκοσμίου ρεκόρ στο ζετέ, ο Βαλέριος Λεωνίδης κερδίζει 3 αργυρά, ο Βίκτωρ Μήτρου 2 χάλκινα, η Γιώτα Αντωνοπούλου 3 χάλκινα στα 83 κιλά και η Μαρία Χριστοφορίδου 1 χάλκινο μετάλλιο.

1996: Η Τουρκία ανακοινώνει ότι δεν θα αποδεχθεί τα ευρωπαϊκά κονδύλια του προγράμματος MEDA, σε περίπτωση επιβολής όρων για τη χρησιμοποίησή τους.

1997: Στην πρώην Γιουγκοσλαβία, οι πρώην εμπόλεμοι καταστρέφουν 6.600 περίπου κομμάτια οπλισμού, βάσει της ειρηνευτικής συμφωνίας.

2006: Στη Βηρυτό δολοφονείται ο Λιβανέζος υπουργός Πιέρ Ζεμαγιέλ.

2010: Ιδρύεται το νέο κόμμα της πρώην υπουργού Εξωτερικών Ντόρας Μπακογιάννη, Δημοκρατική Συμμαχία, στο θέατρο Badminton.

2015: Οι ισλαμιστές της Αλ Σαμπάαμπ επιτίθενται σε ξενοδοχείο στην πρωτεύουσα Μογκαντίσου της Σομαλίας, σκοτώνοντας περισσότερα από 12 άτομα.

Γεννήσεις σαν σήμερα

1694 – Βολτέρος, φιλολογικό ψευδώνυμο του Φρανσουά Μαρί Αρουέ, γάλλος συγγραφέας και διανοούμενος. (Θαν. 30/5/1778).
Ο Φρανσουά Μαρί Αρουέ (Francois-Marie Arouet, 21 Νοεμβρίου 1694 – 30 Μαΐου 1778), ευρύτερα γνωστός με το ψευδώνυμο Βολταίρος (Voltaire), ήταν Γάλλος συγγραφέας, ιστορικός και φιλόσοφος, διάσημος για το πνεύμα του, τις επιθέσεις του εις βάρος της Καθολικής Εκκλησίας και την υπεράσπιση της ανεξιθρησκίας, της ελευθερίας του λόγου και του διαχωρισμού εκκλησίας και κράτους. Θεωρείται κεντρική μορφή και ενσάρκωση του Διαφωτισμού του 18ου αιώνα. Αγωνίστηκε υπέρ της απελευθέρωση της Ελλάδας από τον τουρκικό ζυγό και γνώρισε φοβερές διώξεις για την πολεμική του κατά του δεσποτισμού. Υπήρξε επίσης δοκιμιογράφος και κορυφαίος εκπρόσωπος του ντεϊσμού (deisme).

1863 – Τζορτζ Πάρκερ, αμερικανός εφευρέτης, βιομήχανος και ιδρυτής της φερεπώνυμης εταιρίας στυλό.

1898 – Ρενέ Μαγκρίτ, Βέλγος σουρεαλιστής ζωγράφος. . (Θαν. 15/8/1967)

1902 – Άιζαακ Μπασέβις Σίνγκερ, Αμερικανοεβραίος συγγραφέας. Βραβεύτηκε με Νόμπελ Λογοτεχνίας το 1978. (Ο Λογοκλόπος). (Θαν. 24/7/1991).

1902 – Μιχαήλ Σουσλόφ. Άφησε εποχή ως καθοδηγητής στο Κομουνιστικό Κόμμα της Σοβιετικής Ένωσης.

1923 – Γκόρντον Ντίξον, καναδός συγγραφέας επιστημονικής φαντασίας.

1927 – Άννα Συνοδινού, Ελληνίδα ηθοποιός και πολιτικός.(Θαν. 7/1/2016)

1935 – Φαϊρούζ, Λιβανέζα τραγουδίστρια και ηθοποιός.

1951 – Ρόναλντ Μπελ, αμερικάνος τραγουδιστής, σαξοφωνίστας και συνθέτης των Kool & The Gang.

1960 – Τιμ Κουκ, αμερικάνος επιχειρηματίας, νυν CEO της Apple.

1962 – Άντονι Κιέντις, αμερικανός τραγουδιστής του συγκροτήματος Red Hot Chili Peppers.

1965 – Μπγιόρκ Γκουθμουνσντοντίρ, Ισλανδή τραγουδίστρια και ηθοποιός

1965 – Αλεξάντερ Σίντιγκ, Βρετανός ηθοποιός

 

Θάνατοι σαν σήμερα

1811 – Χάινριχ Φον Κλάιστ, γερμανός δραματουργός και ποιητής της ρομαντικής σχολής. (Γεν. 18/10/1777)

1825 – Πάνος Κολοκοτρώνης, ο μεγάλος γιός του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη.

1882 – Σεργκέι Νετσάγιεφ, Ρώσος μηδενιστής και τρομοκράτης. (Γεν. 2/10/1847)

1903 – Τέοντορ Μόμσεν, γερμανός συγγραφέας και κάτοχος τους Νόμπελ Λογοτεχνίας του 1902.

1916 – Φραγκίσκος Ιωσήφ Α’, Αυτοκράτορας της Αυστρίας.
Ο Φραγκίσκος Ιωσήφ Α΄ (18 Αυγούστου 1830 – 21 Νοεμβρίου 1916) ήταν Αυτοκράτορας της Αυστρίας και βασιλιάς της Ουγγαρίας. Η επίθεση του στη Σερβία, με αφορμή την δολοφονία του διαδόχου στο Σεράγεβο, πυροδότησε τον Α Παγκόσμιο Πόλεμο. Τον διαδέχτηκε ο μικρανιψιός του, Κάρολος Α, που εξαναγκάστηκε σε παραίτηση δύο χρόνια αργότερα, με την κατάργηση της αυτοκρατορίας.

1968 – Γεώργιος Παπανδρέου, ο επονομαζόμενος και «Γέρος της Δημοκρατίας», πολιτικός που διετέλεσε και πρωθυπουργός της Ελλάδος.

1970 – Τσαντρασεκάρα Ραμάν, Ινδός φυσικός, Βραβείο Νόμπελ 1930

1972 – Έζρα Πάουντ, αμερικανός ποιητής και δοκιμιογράφος.

1991 – Γέροντας Ιάκωβος Τσαλίκης, Ηγούμενος της Ιεράς Μονής του Οσίου Δαβίδ εν Ευβοίας. Γεννήθηκε στις 5 Νοεμβρίου του 1920.

2000 – Εμίλ Ζάτοπεκ, τσέχος αθλητής του στίβου. Ο «άνθρωπος – ατμομηχανή» ήταν ο μεγάλος πρωταγωνιστής των Ολυμπιακών Αγώνων του Ελσίνκι το 1952, κερδίζοντας 3 χρυσά μετάλλια (5.000 μ., 10.000 μ. και μαραθώνιο), με ολυμπιακά ρεκόρ σε διάστημα 8 ημερών. (Γεν. 19/9/1922)

2006 – Ιάκωβος Ψαρράς, ήταν Έλληνας ηθοποιός και από τις πιο σεμνές παρουσίες σε θέατρο, κινηματογράφο, τηλεόραση και ραδιόφωνο. (Νάξος, 1936 - Θεσσαλονίκη, 21 Νοεμβρίου 2006)
Σπούδασε στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου, με το οποίο συνδέθηκε στενά αφού συνεργάστηκε για πολλά χρόνια με τους περισσότερους σκηνοθέτες και έπαιξε πολλούς ρόλους. Η πρώτη του εμφάνιση έγινε το 1957, σε ηλικία 20 ετών. Από τότε και για 50 συναπτά χρόνια, υπηρέτησε το Εθνικό Θέατρο.
Παντρεύτηκε τις ηθοποιούς Μαρούλα Ρώτα (με την οποία απέκτησε μια κόρη) και Λιάνα Λαζαρίδου (με την οποία απέκτησε άλλη μια κόρη).
Ο Ψαρράς πέθανε το Νοέμβριο του 2006 έπειτα από εγχείριση ανοικτής καρδιάς, στην οποία υπεβλήθη σε νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης.

2006: Πιέρ Ζεμαγιέλ, Λιβανέζος υπουργός που δολοφονείται στη Βηρυτό.

2008 – Ζακ Πικάρ, ελβετός ωκεανογράφος και μηχανικός.

2008 – Ίμα Σουμάκ, καλλιτεχνικό ψευδώνυμο της Σόιλα Εμπερατρίς Τσαβαρί ντελ Καστίγιο, περουβιανή υψίφωνος.

2013 – Ντιμίτρι Μιχαλάς, Αμερικανός αστρονόμος και συγγραφέας.

2016 - Βούλα Μάστορη, Ελληνίδα συγγραφέας.