DIASKEDASI.INFO

Η διασκέδαση On Line

Σαν σήμερα 19 Νοεμβρίου ας θυμηθούμε τι έγινε

Tsarouxis-Mines-Noemvris

Σαν σήμερα 19 Νοεμβρίου
ας θυμηθούμε τι έγινε

από τον Mr George Almanac

Επέτειοι
 Παγκόσμια Ημέρα του Άνδρα
 Παγκόσμια Ημέρα Δημόσιας Τουαλέτας
 Παγκόσμια ημέρα κατά της κακοποίησης των παιδιών

Εορτάζουν
Προφήτου Αβδιού
Μαρτύρων Αγαπίου και Άζη του θαυματουργού

19 Νοεμβρίου

Γεγονότα σαν σήμερα

1493: Ο Χριστόφορος Κολόμβος αποβιβάζεται σ’ ένα νησί, που είχε εντοπίσει την προηγούμενη μέρα, και το ονομάζει San Juan Bautista (Άγιος Ιωάννης ο Βαπτιστής). Αργότερα το νησί μετονομάστηκε σε Πουέρτο Ρίκο.

1703: Πεθαίνει στις φυλακές της Βαστίλης ο άνθρωπος με το σιδερούν προσωπείο, η ζωή του οποίου υμνήθηκε από τον Βολτέρο και τον Αλέξανδρο Δουμά. Το 1771 ο Βολτέρος υποστήριξε ότι ο άνθρωπος με τη σιδερένια μάσκα ήταν ο εξόριστος δίδυμος αδελφός του Λουδοβίκου του 14ου. Την εκδοχή αυτή υιοθέτησε ο Αλέξανδρος Δουμάς πατήρ στο μυθιστόρημά του “Ο Υποκόμης της Βραζελόνης: Δέκα χρόνια μετά”, τελευταίο μέρος της επικής τριλογίας του “Οι Τρεις Σωματοφύλακες”, που δημοσιεύτηκε σε συνέχειες το 1844.

1794: Οι ΗΠΑ και η Αγγλία υπογράφουν τη Συνθήκη του Λονδίνου, με την οποία έλυναν όσα προβλήματα εκκρεμούσαν από τον Αμερικανικό Πόλεμο Ανεξαρτησίας.

1816: Ιδρύεται το πανεπιστήμιο της Βαρσοβίας.

1822: Νίκη κοντά στην Κόρινθο των Ελλήνων επαναστατών..

1826: Επί του λόφου του Αρείου Πάγου., οι Τούρκοι εθανάτωσαν δια σουβλισμού αιχμαλώτους Έλληνας.

1828: Ο Κιουταχής σουβλίζει 2 Έλληνες αιχμαλώτους στον βράχο του Αρείου Πάγου.

1893: Εκδίδεται το πρώτο έγχρωμο ένθετο εφημερίδας, στο φύλλο της Κυριακάτικης «New York World».

1906: Ο οπλαρχηγός του Μακεδονικού Αγώνα Δημήτριος Νταλίπης από τη Γκαμπρέσα (Γάβρος) της Φλώρινας, σε μάχη με υπέρτερες τουρκικές δυνάμεις, σκοτώθηκε μαζί με τους άντρες της ομάδας του κοντά στο χωριό Ζέλοβο (Ανταρτικό) της περιοχής Κορεστίων.

1906: Σκοτώνεται ο Οπλαρχηγός του Μακεδονικού Αγώνα Παύλος Κύρου στα Όστιμα (Τρίγωνο), της περιοχής των Κορεστίων.

1906: Το Λονδίνο αναλαμβάνει την διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων του 1908.

1910: Τα νέα μέτρα και οι κανονισμοί για να περιοριστεί η βία στα αμερικανικά γήπεδα αρχίζουν να αποδίδουν. Έτσι, ενώ πριν δύο χρόνια τα θύματα των γηπέδων ήταν 24, το 1910 μειώνονται στα 14.

1911: Η Νέα Υόρκη λαμβάνει για πρώτη φορά ασύρματο μήνυμα, με τη συσκευή Μαρκόνι, από την Ιταλία.

1912: O Λόχος Αεροπόρων (η πρώτη Μονάδα της Στρατιωτικής Αεροπορίας), αποτελούμενος από τέσσερα νέα αεροπλάνα Maurice Farman MF.7 80 ίππων και το ανάλογο προσωπικό, αναχώρησε ακτοπλοϊκώς από τον Πειραιά με προορισμό την Πρέβεζα. Από εκεί ο Λόχος θα συνέχιζε τη δράση του στο Μέτωπο Ηπείρου.

1912: Ο Βαλκανικοί Σύμμαχοι θέτουν όρο για την έναρξη ειρηνευτικών συνομιλιών την απόσυρση των Τούρκων από την Ευρώπη, πλην της περιοχής του Βοσπόρου.

1916: Οι Ιταλοί βοηθούν τους Συμμάχους να καταλάβουν το Μοναστήρι.

1919: Η Βρετανία χορηγεί Σύνταγμα στην Αίγυπτο.

1921 19 Νοεμβρίου : Η Ελληνική στρατιά στη Μ. Ασία δέχεται επιθέσεις Τουρκικών αποσπασμάτων.

1924: Αποτυγχάνει στρατιωτικό κίνημα των Λούφα και Ντερτιλή κατά της κυβέρνησης του Ανδρέα Μιχαλακόπουλου.

1928: Κυκλοφορεί το πρώτο τεύχος του περιοδικού ΤΙΜΕ, με εξώφυλλο τον ιάπωνα αυτοκράτορα Χιροχίτο.

1940, έξω από το Πόγραδετς, κατά τη διάρκεια του Ελληνοϊταλικού Πολέμου. Αντιπροσωπεία της ομάδας του Παναθηναϊκού εντόπισε τον τάφο του παίκτη στην Αλβανία και μετέφεραν τα οστά του στην Αθήνα.

1940: (ή 20/11)Τα Ελληνικά στρατεύματα απωθούν, κατόπιν σκληρού αγώνος, τούς Ιταλούς καταλαμβάνουν την στενωπόν τού Δελβινακίου, και τα υψώματα της Ντάρζας.

1940: Η Ιταλική αεροπορία εβομβάρδισε το Βαθύ Σάμου.1941: Κατά τη διάρκεια του Β Παγκοσμίου Πολέμου, κοντά στις ακτές της δυτικής Αυστραλίας βυθίζονται ένα αυστραλιανό και ένα γερμανικό πολεμικό πλοίο, με αποτέλεσμα να χαθούν περισσότεροι από 645 Αυστραλοί και 77 Γερμανοί.

1941: Κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, κοντά στις ακτές της δυτικής Αυστραλίας βυθίζονται ένα Αυστραλιανό και ένα Γερμανικό πολεμικό πλοίο, με αποτέλεσμα να χαθούν περισσότεροι από 645 Αυστραλοί και 77 Γερμανοί.

1942: Οι Σοβιετικοί υπό τον στρατάρχη Ζούκοφ περνούν στην αντεπίθεση κατ' εφαρμογή της «Επιχείρησης Ουρανός». (Η Μάχη του Στάλινγκραντ).

1943: Στο στρατόπεδο συγκεντρώσεως Γιανόφσκα στην Ουκρανία οι Ναζί σκοτώνουν πάνω από 6.000 Εβραίους μετά από μια αποτυχημένη προσπάθεια ομαδικής απόδρασης.

1943: Γερμανικά στρατεύματα επιτίθενται εναντίον της Σάμου. Επειδή η τροπή των επιχειρήσεων ήταν δυσμενής, το Στρατηγείο της Μ. Ανατολής διατάζει τους Ιερολοχίτες και τους Βρετανούς Κομάντος να εκκενώσουν το νησί. Κατά την εκκένωση, μαζί με τις παραπάνω δυνάμεις, μεταφέρθηκαν στην Τουρκία 12.800 Έλληνες πρόσφυγες και 8.000 Ιταλοί.

1944: Κατά τη διάρκεια του Β Παγκοσμίου Πολέμου, ο Αμερικανός Πρόεδρος Φρανκλίνος Ρούσβελτ ανακοινώνει την έκτη δανειστική οδηγία, με την οποία σκοπεύει να πουλήσει 14 δισεκατομμύρια δολάρια σε χρεόγραφα, προκειμένου να ενισχυθεί το κράτος για τα έξοδα πολέμου.

1949: Ο πρίγκιπας Ρενιέ Γ στέφεται ηγεμόνας του Μονακό.

1950: Ενταφιάζεται στην Αθήνα, στο νεκροταφείο του Ζωγράφου, ο ποδοσφαιριστής του Παναθηναϊκού Μίμης Πιερράκος, που είχε σκοτωθεί πριν από δέκα χρόνια, το Νοέμβριο του

1951: Η λευκή μπάλα ποδοσφαίρου εγκρίνεται επίσημα από την Αγγλική Ομοσπονδία. Ο ιδιοκτήτης της Άρσεναλ την είχε εισάγει την δεκαετία του 30.

1952: Ορκίζεται η πρώτη κυβέρνηση του “Ελληνικού Συναγερμού”, με πρωθυπουργό τον Αλέξανδρο Παπάγο. To πολιτικό κόμμα Ελληνικός Συναγερμός ιδρύθηκε το 1950 από το στρατάρχη Αλέξανδρο Παπάγο, απορρόφησε το μέγιστο μέρος της δύναμης, σε οπαδούς και στελέχη, του Λαϊκού Κόμματος και δέχθηκε τις προσχωρήσεις του Νέου Κόμματος και του Λαϊκού Ενωτικού Κόμματος.
Μετά τις εκλογές του 1951, ο Συναγερμός δέχθηκε τις προσχωρήσεις ορισμένων στελεχών του Κέντρου. Στις εκλογές του 1951 πέτυχε σχετική πλειοψηφία με 114 έδρες. Στις εκλογές του 1952 κέρδισε 247 έδρες και με την επιτυχία αυτή γίνεται το πρώτο κόμμα που θα εξασφαλίσει μεταπολεμικά απόλυτη πλειοψηφία στη Βουλή. Μετά το θάνατο του Παπάγου, το 1955, το κόμμα διαλύθηκε και το μεγαλύτερο τμήμα των στελεχών και οπαδών του ακολούθησε τον Κωνσταντίνο Καραμανλή, ο οποίος ίδρυσε την Εθνική Ριζοσπαστική Ένωση (ΕΡΕ).

1958: Μάχη στο Δίκημο (Δίκωμο) της Κύπρου. Πέφτει ηρωικώς μαχόμενος κατά των Βρετανών ο Μάτσης, τομεάρχης Κυρήνειας της ΕΟΚΑ. Το κρυσφήγετο ανακαλύφθηκε από τους Άγγλους, κατόπιν προδοσίας. Ο Μάτσης διέταξε τους δυο συναγωνιστές του να βγουν από το κρησφύγετο και ο ίδιος φώναξε στους Άγγλους: “Δεν θα βγω ζωντανός. Θα βγω πυροβολώντας”. Τότε οι Άγγλοι του έριξαν χειροβομβίδες και ο ατρόμητος αγωνιστής βρήκε ακαριαίο θάνατο.

1960: Αποφασίζεται ή ίδρυσις Αυτονόμου Οργανισμού Αγροτικής Ασφαλίσεως προς παροχήν συντάξεως είς τούς αγρότας. Αί συντάξεις θά είναι 300 δρχ. διά γέροντα μετά συζύγου άνω τών 65 ετών, 220 δι’ αγρότην μετά συζύγου κάτω τών 65 καί 180 δι’ αγρότην, άνδρα ή γυναίκα, άνευ οικογενειακών βαρών. Η χορήγησις των συντάξεων θ’ αρχίση από τού Ιουλίου του 1962.

1964: Το Νότιο Βιετνάμ εξαπολύει τη μεγαλύτερη στρατιωτική επίθεση του πολέμου, πλήττοντας οχυρό των ανταρτών σε ένα δάσος, 40 μίλια βορειοδυτικά της Σαϊγκόν.

1966: Αρχίζει την λειτουργία της η «Θύρα 13», ο σύνδεσμος φιλάθλων του Παναθηναϊκού, με ιδρυτή τον Απόστολο Ιωαννίδη. Πρόκειται για τον πρώτο σύνδεσμο φιλάθλων στην Ελλάδα και προέρχεται από μία παρέα 26 μελών που συναθροίζονται σε ένα χώρο στο Μεταξουργείο που χρησιμοποιούν ως λέσχη. Το καταστατικό του συνδέσμου θα επικυρωθεί από το Πρωτοδικείο Αθηνών στις 16 Μαρτίου 1967.

1969: Προσεδαφίζεται στη Σελήνη το αμερικανικό διαστημόπλοιο "Απόλλων 12", που μεταφέρει τους αστροναύτες Τσαρλς Κόνραντ και Άλαν Μπιν, τη δεύτερη αμερικανική αποστολή.

1969: Ο Πελέ πετυχαίνει ο 1000στο του γκολ.

1970: Η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας συστήνει περισσότερες συνδικαλιστικές ελευθερίες στην Ελλάδα.

1970: Ο στρατιωτικός Χαφέζ ελ Άσαντ καταλαμβάνει με πραξικόπημα την εξουσία στη Συρία.

1972: Στη Γερμανία, ο συνασπισμός Σοσιαλδημοκρατικού και Ελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος των Βίλι Μπραντ και Βάλτερ Σέελ παίρνει στις βουλευτικές εκλογές μια απροσδόκητα μεγάλη νίκη.

1973: Ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Σπυρίδων Ζουρνατζής, ανακοινώνει σε συνέντευξη τύπου ότι οι νεκροί από την καταστολή της εξέγερσης του Πολυτεχνείου ανέρχονται σε 11 και οι τραυματίες σε 138.

1977: Ένα Μπόινγκ 747 των πορτογαλικών αερογραμμών συντρίβεται στα νησιά Μαδέρα και σκοτώνονται 130 άνθρωποι.

1979: Στο Ιράν, απελευθερώνονται τρεις Αμερικανοί όμηροι που κρατούνταν από τους φοιτητές στο κτήριο της πρεσβείας των ΗΠΑ.

1984: Μία σειρά εκρήξεων στις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις PEMEX στο Σαν Χουάν Ιξουατεπέκ της πόλης του Μεξικού έχουν ως αποτέλεσμα να ξεσπάσει τεράστια φωτιά, που θα στοιχίσει τη ζωή σε 500 περίπου ανθρώπους.

1985: Η Pennzoil κερδίζει αποζημίωση ύψους 10,53 δισεκατομμυρίων δολαρίων από την Texaco, ποσό ρεκόρ για τα δικαστικά δεδομένα των ΗΠΑ. Η Texaco ήθελε να αγοράσει την Getty Oil, η οποία δενόταν με συμβόλαιο με την Pennzoil.

1987: Νυχτερινή πορεία της ΕΦΕΕ παραλύει το κέντρο της Αθήνας.

1990: Υπογράφεται στο Παρίσι ιστορική συμφωνία μεταξύ των χωρών-μελών του ΝΑΤΟ και του Συμφώνου της Βαρσοβίας, βάζοντας έτσι τέρμα στον Ψυχρό Πόλεμο.

1990: Η επιτροπή των Grammy παίρνει πίσω τα βραβείο από τους Milli Vanilli μετά την αποκάλυψη της απάτης με τα φωνητικά τους.

1991: Η UNESCO αποκαλύπτει ότι περισσότερα από 100 εκατομμύρια παιδιά σε όλο τον κόσμο, δεν έχουν τη δυνατότητα να πάνε στο σχολείο.

1992: Υπογράφεται συμφωνία κατάπαυσης πυρός μεταξύ Ρωσίας, Γεωργίας και Αμπχαζίας.

1993: Την κατάργηση της ποινής του θανάτου και την άμεση αποφυλάκιση των ασθενών που πάσχουν από AIDS, προτείνει ο υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Κουβελάκης με τροπολογίες, που καταθέτει στη Βουλή.

1994: Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ επιτρέπει την επέκταση των αεροπορικών επιχειρήσεων του ΝΑΤΟ στην Κροατία, ώστε να σταματήσουν οι σερβικές επιθέσεις στο Μπίχατς.

1995: Στο Πακιστάν, εκρήγνυται βόμβα στην αιγυπτιακή πρεσβεία στο Ισλαμαμπάντ και σκοτώνονται 15 άτομα.

1996: Στο Βατικανό πραγματοποιείται η πρώτη ιστορική συνάντηση ανάμεσα στον πάπα και τον επαναστάτη ηγέτη της Κούβας Φιντέλ Κάστρο. Ο πάπας Ιωάννης Παύλος Β ανταποδίδει την επίσκεψη στην Κούβα στις 21 Ιανουαρίου 1998.

1997: Στο Κάρλαϊσλ της Αϊόβα, η οικογένεια ΜακΚόνεχι αποκτά επτάδυμα, στη δεύτερη καταγεγραμμένη περίπτωση επτάδυμων, που γεννήθηκαν όλα υγιή.
1999: Η Κίνα εκτοξεύει το πρώτο διαστημόπλοιό της με την ονομασία «Σενζού 1».

1999: Ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπιλ Κλίντον επισκέπτεται για 24 ώρες την Ελλάδα ενώ διαδηλωτές, που προσπαθούν να κάνουν πορεία προς την αμερικανική πρεσβεία συγκρούονται με ΜΑΤ. Στο επίσημο γεύμα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος, με μνημειώδη λόγο του, του υπενθυμίζει τις ευθύνες των ΗΠΑ για την εισβολή και την κατοχή στην Κύπρο και τη στήριξη που προσέφεραν στη Χούντα.

2003: Αίσιο τέλος έχει η περιπέτεια των 1.040 επιβατών και 116 μελών του πληρώματος του πλοίου "Κνωσός Πάλας" στο γκαράζ του οποίου εκδηλώθηκε πυρκαγιά, καθώς κατευθυνόταν προς το Ηράκλειο της Κρήτης. Το ατύχημα, όμως, ανέδειξε αδυναμία αντιμετώπισης έκτακτων περιστατικών σε ένα από τα μεγάλα λιμάνια της χώρας. Ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας, ζήτησε ενδελεχή έρευνα και μεγαλύτερη έμφαση στους ελέγχους των φορτηγών που διακινούνται με επιβατηγά πλοία.

2008: Ψηφίζεται στη Βουλή το νομοσχέδιο για την ενίσχυση της ρευστότητας της ελληνικής οικονομίας. Το νομοθέτημα, που στοχεύει στην προστασία της ελληνικής οικονομίας από τις επιπτώσεις της διεθνούς κρίσης, προβλέπει τη συμμετοχή του ελληνικού δημοσίου στο κεφάλαιο των ελληνικών τραπεζών (Α’ Ανακεφαλαιοποίηση Τραπεζών).

 

Γεννήσεις σαν σήμερα

1600 – Κάρολος Α’, βασιλιάς της Αγγλίας.  Βασιλιάς της Αγγλίας.
Ο Κάρολος Α΄ της Αγγλίας (Charles I of England, 19 Νοεμβρίου 1600 – 30 Ιανουαρίου1649) ήταν Βασιλιάς της Αγγλίας, της Σκωτίας και της Ιρλανδίας από τις 27 Μαρτίου του1625 έως την εκτέλεσή του το 1649. Προσπάθησε να κυβερνήσει ως απολυταρχικός ελέω θεού ηγεμόνας, επιβάλλοντας φόρους χωρίς την συγκατάθεση του κοινοβουλίου.

1711 – (με το νέο ημερολόγιο) Μιχαήλ Λομονόσοφ, Ρώσος φυσικός, χημικός, αστρονόμος και γεωγράφος. Ο Μιχαήλ Βασίλιεβιτς Λομονόσοφ (19 Νοεμβρίου 1711 – 15 Απριλίου 1765) ήταν Ρώσος επιστήμονας, συγγραφέας και μαθηματικός.

1805 – Φερντινάν ντε Λεσέψ, Γάλλος μηχανικός και διπλωμάτης, που διάνοιξε -μεταξύ άλλων- το κανάλι του Σουέζ και τη διώρυγα της Κορίνθου. (Θαν. 7/12/1894).

1831 – Τζέιμς Γκάρφιλντ, ο εικοστός πρόεδρος των ΗΠΑ (1881).

1833 – Βίλχελμ Ντίλταϋ, Γερμανός φιλόσοφος.
Ο Βίλχελμ Ντίλταϋ (Wilhelm Dilthey, 19 Νοεμβρίου 1833 – 1 Οκτωβρίου 1911) ήταν Γερμανός ιστορικός, ψυχολόγος, κοινωνιολόγος, μελετητής της ερμηνευτικής, και φιλόσοφος. Θα μπορούσε να θεωρηθεί ως εμπειριστής, σε αντίθεση με τον ιδεαλισμό που κυριαρχούσε στην Γερμανία την εποχή εκείνη, αλλά η αντίληψη του τι συνιστά το εμπειρικό και το πειραματικό διαφέρει από τον Βρετανικό εμπειρισμό και θετικισμό και στις κεντρικές του επιστημολογικές και οντολογικές του παραδοχές, που αντλούνται από την Γερμανική λόγια και φιλοσοφική παράδοση.

1839 – Εμίλ Σκόντα, Τσέχος βιομήχανος

1841 – Αντονίνο Σαλίνας, Ιταλός νομισματολόγος και αρχαιολόγος

1843 – Ρίτσαρντ Αβενάριους, Γερμανός φιλόσοφος

1887 – Τζέιμς Σάμνερ, Αμερικανός χημικός (βραβείο Nobel 1946)

1906 – Ο οπλαρχηγός του Μακεδονικού Αγώνα Δημήτριος Νταλίπης από τη Γκαμπρέσα (Γάβρος) της Φλώρινας, σε μάχη με υπέρτερες Τουρκικές δυνάμεις, σκοτώθηκε μαζί με τους άντρες της ομάδας του κοντά στο χωριό Ζέλοβο (Ανταρτικό) της περιοχής Κορεστίων.
Θάνατος του οπλαρχηγού Δημήτριου Νταλίπη. Ο οπλαρχηγός του Μακεδονικού Αγώνα Δημήτριος Νταλίπης από τη Γκαμπρέσα (Γάβρος) της Φλώρινας, σε μάχη με υπέρτερες Τουρκικές δυνάμεις σκοτώνεται μαζί με τους άνδρες της ομάδας του, στο χωριό Ζέλοβο (Ανταρτικό) της περιοχής Κορεστίων. Σε αναφορά του προς το υπουργείο Εξωτερικών, ο πρόξενος Μοναστηρίου Ν. Ξυδάκης σχολιάζει το θάνατο του Νταλίπη: «Ο Δημήτριος Νταλίπης εκ Γκαμπρές καταγόμενος ήτο γενναίος και αρκούντος ικανός οπλαρχηγός, γνωρίζων καλώς τα μέρη και τα χωρία και υπό την έννοιαν ταύτην επαρκώς χρήσιμος. Το κύριον προσόν αυτού τε και του Παύλου Κύρου εκ Ζελόβου καταγομένου ήτο ότι ήσαν εγχώριοι, επομένως εγκρατείς των λαλουμένων γλωσσών, γνώσται του τόπου και των κατοίκων» [Προξενείο Μοναστηρίου, 11.12.1906, έγγραφο 832].

1917 – Ίντιρα Γκάντι, Ινδή πολιτικός, που διετέλεσε πρωθυπουργός την περίοδο 1966-1975 και 1980-1984, οπότε και δολοφονήθηκε. (Θαν. 31/10/1984).

1933 – Λάρι Κινγκ, Αμερικανός δημοσιογράφος.

1938 – Τεντ Τέρνερ, Αμερικανός επιχειρηματίας και ιδρυτής του CNN.

1944 – Αγνή Μπάλτσα, διάσημη Ελληνίδα μέτζο-σοπράνο.

1950 – Νίκος Κοτζιάς, έλληνας πανεπιστημιακός και πολιτικός, νυν υπουργός Εξωτερικών.

1951 – Παναγιώτης Λαφαζάνης, έλληνας πολιτικός. (Λαϊκή Ενότητα)

1959 – Νίκος Ζούδιαρης, Έλληνας τραγουδοποιός

1961 – Μεγκ Ράιαν, Αμερικανίδα ηθοποιός και παραγωγός, η οποία έχει πρωταγωνιστήσει σε πολλές ρομαντικές κωμωδίες, όπως "Άγρυπνος στο Σιάτλ", "Όταν ο Χάρι γνώρισε τη Σάλι", "Κέιτ και Λεοπόλδος".

1962 – Τζόντι Φόστερ, Αμερικανίδα ηθοποιός και σκηνοθέτης, που πήρε Όσκαρ Α Γυναικείου Ρόλου για την ερμηνεία της στις ταινίες "Οι κατηγορούμενοι" και "Η σιωπή των αμνών".

 

Θάνατοι σαν σήμερα

498 – Πάπας Αναστάσιος Β΄

1316 – Ιωάννης Α’, Βασιλιάς της Γαλλίας.
Ο Ιωάννης Α΄ (14 Νοεμβρίου 1316 – 19 Νοεμβρίου 1316) ήταν βασιλιάς της Γαλλίας, υστερότοκος γιος του Βασιλιά της Γαλλίας Λουδοβίκου Ι΄ από τη δεύτερη σύζυγό του,Κλημεντία του Ανζού. Γεννήθηκε μετά τον θάνατο του πατέρα του, έζησε και βασίλευσε μόνο 5 μέρες και τον διαδέχθηκε ο θείος του Φίλιππος Ε΄.

1557 – Μπόνα Σφόρτσα, Βασίλισσα της Πολωνίας.
Η Μπόνα Σφόρτσα (2 Φεβρουαρίου 1494 – 19 Νοεμβρίου 1557) ήταν μέλος του ισχυρού Οίκου των Σφόρτσα. Το 1518 έγινε Βασίλισσα της Πολωνίας και Μεγάλη Δούκισσα της Λιθουανίας. Ήταν το τρίτο παιδί του Τζαν Γκαλεάτσο Σφόρτσα και της συζύγου του, Ισαβέλλα της Αραγονίας. Ο μεγαλύτερος αδερφός της ήταν ο Φρανγκίσκος Σφόρτσα και οι αδερφές της ήταν Ippolita Μαρία και Μπιάνκα Μαρία.

1665 – Νικολά Πουσέν, Γάλλος ζωγράφος
Ο Νικολά Πουσέν (Nicolas Poussin, 15 Ιουνίου 1594 – 19 Νοεμβρίου 1665) ήταν Γάλλος ζωγράφος, κορυφαίος εκπρόσωπος του Κλασικισμού κατά την πρόοδο του Ευρωπαϊκού μπαρόκ. Γεννήθηκε κοντά στην πόλη Λεζ Αντελύ της βορειοδυτικής Γαλλίας το 1594 και πέθανε το 1665 στη Ρώμη. Εκτός από τα δύο χρόνια που υπηρέτησε ως αυλικός ζωγράφος του Λουδοβίκου ΙΓ΄ στο Παρίσι, έζησε και εργάστηκε στη Ρώμη.

1703 – Πεθαίνει στις φυλακές της Βαστίλης ο άνθρωπος με τη σιδερένια μάσκα, η ζωή του οποίου υμνήθηκε από τον Βολτέρο και τον Αλέξανδρο Δουμά.

1828 – Φραντς Σούμπερτ, ήταν Αυστριακός συνθέτης, συνέθεσε στη σύντομη ζωή του περισσότερα από εξακόσια Λήντερ (Lieder, ρομαντικά τραγούδια) καθώς και πολλές συμφωνίες, σονάτες, έργα μουσικής δωματίου, θρησκευτικά έργα, μερικές όπερες και πολλά άλλα έργα, πεθαίνει από τύφο, σε ηλικία 31 ετών.

1883 – Καρλ Βίλχελμ Ζήμενς, Γερμανός μηχανικός

1901 – Παύλος Αργυριάδης, σοσιαλιστής δικηγόρος, εκδότης του περιοδικού «Αλμανάκ ντε λα Κεστιόν Σοσιάλ». Στη διάρκεια της Κομμούνας του 1871 υπήρξε μέλος της Κεντρικής Επαναστατικής Επιτροπής. (Γεν. 15/8/1849).

1906 – Παύλος Κύρου, Έλληνας μακεδονομάχος

1906 – Δημήτριος Νταλίπης, Έλληνας μακεδονομάχος

1942 – Μπρούνο Σουλτς, δολοφονείται από Γερμανό αξιωματούχο ο Πολωνοεβραίος συγγραφέας και ζωγράφος.

1958 – Κυριάκος Μάτσης, κύπριος γεωπόνος και αγωνιστής της ΕΟΚΑ, που σκοτώθηκε στο κρησφύγετό του στο Δίκωμο. (Γεν. 23/1/1926)

1967 – Κάζιμιρ Φουνκ, Πολωνός βιοχημικός

1988 – Χριστίνα Ωνάση, κόρη του δισεκατομμυριούχου Αριστοτέλη Ωνάση.

2011 – Νεοκλής Σαρρής, καθηγητής της Κοινωνιολογίας της Ιστορίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και πρόεδρος της ΕΔΗΚ.
Ο Νεοκλής Σαρρής, Έλληνας ακαδημαϊκός, νομικός και πολιτικός άνδρας, γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη το 1940 και απεβίωσε στην Αθήνα στις 19η Νοεμβρίου του 2011. Ο Νεοκλής Σαρρής ήταν απόφοιτος της Μεγάλης του Γένους Σχολής. Σπούδασε Νομικά, Πολιτικές και Οικονομικές Επιστήμες στα Πανεπιστήμια Αθηνών και Κωνσταντινούπολης και Ψυχολογία στη Γενεύη. Είχε λάβει το διδακτορικό του δίπλωμα στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.

2013 – Φρέντερικ Σάνγκερ, Άγγλος βιοχημικός

2014 – Μάικ Νίκολς, Αμερικανός σκηνοθέτης