DIASKEDASI.INFO

Η διασκέδαση On Line

Σαν σήμερα 11 Νοεμβρίου ας θυμηθούμε τι έγινε

Tsarouxis-Mines-Noemvris

Σαν σήμερα 11 Νοεμβρίου
ας θυμηθούμε τι έγινε

από τον Mr George Almanac

Διεθνής και Παγκόσμιες ημέρες
Παγκόσμια Ημέρα υπέρ της ιδιωτικής ασφάλισης
Ημέρα Ανακωχής
Έναρξη του Karneval (καρναβαλιού), στις 11 και 11 πρώτα λεπτά, στη Γερμανία και την Αυστρία

Ημέρα Ανακωχής

Ημέρα Ανακωχής ή Ημέρα Εκεχειρίας ονομάζεται η επέτειος της λήξης του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου η οποία γιορτάζεται στις 11 Νοεμβρίου στη Γαλλία και το Βέλγιο με το όνομα «L'Armistice» (όπου είναι και επίσημη αργία).

Στη Μεγάλη Βρετανία και αρκετές χώρες της Κοινοπολιτείας φέρεται με το όνομα "Ημέρα Ανάμνησης" («Remembrance Day» ή «Jour du Souvenir» στον Καναδά), στην Πολωνία με το όνομα «Ημέρα Πολωνικής Ανεξαρτησίας» και στην Αμερική με το όνομα «Veterans Day» (= Ημέρα Παλαιμάχων).

Στις 11:00 π.μ. 11 Νοεμβρίου 1918, «την ενδέκατη ώρα, της ενδέκατης μέρας, του ενδέκατου μήνα» όπως αναφέρεται αρκετές φορές από τον τύπο η χρονική στιγμή έναρξης της συνθήκης ανακωχής των συμμάχων με τη Γερμανία της Κομπιέν (Compiègne), έληξε και επίσημα ο Πρώτος Παγκόσμιος Πόλεμος.

Η επέτειος εορτάζεται με κατάθεση στεφάνου στο μνημείο Αγνώστου Στρατιώτη από ανώτατους εκπροσώπους των αρχών (π.χ. στο Παρίσι ο Πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας καταθέτει στεφάνι στο μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη κάτω από την Αψίδα του Θριάμβου) και κατά παράδοση με δύο λεπτών σιγή που αρχίζει στις 11:00 π.μ. της 11ης Νοεμβρίου, για να δοθεί φόρος τιμής στα 20 εκατομμύρια νεκρούς του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου.

Εορτάζουν
Μηνά μεγαλομάρτυρος, (Μηνάς)
Μάρτυρος Βικεντίου διακόνου, (Βικέντιος, Βικέντης, Βικεντία)
Αγίου Βίκτωρος Μεγαλομάρτυρος, (Βίκτωρ, Βίκτωρας, Βίκτορας, Βικτωρία, Βικτορία)
Αγίου Δράκωνα, (Δράκων, Δράκοντας, Δράκος, Δρακούλης, Δρακούλα)

Άγιος Μηνάς

Ο Άγιος Μηνάς (μαρτύρησε το 295 ή 296 ή 309) είναι άγιος της ορθόδοξης εκκλησίας, η οποία τιμά τη μνήμη του στις 11 Νοεμβρίου. Έζησε και μαρτύρησε στην Αίγυπτο.
Ήταν στρατιώτης στην Αίγυπτο και αργότερα έγινε μοναχός στην Φρυγία. Φυλακίστηκε και βασανίστηκε φρικτά λόγω της χριστιανικής πίστης του, και τελικά βρήκε μαρτυρικό θάνατο επί Διοκλητιανού. Τα ιερά οστά του μεταφέρθηκαν στην Αίγυπτο και θάφτηκαν «εκεί που κάνουν στάση οι καμήλες». Ο τάφος του βρίσκεται σήμερα περίπου 40 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Αλεξάνδρειας, και ήταν σημαντικός τόπος προσκυνητών μέχρι τον 10 αιώνα. Από το 1961 διενεργούνται εκεί αρχαιολογικές ανασκαφές από το Γερμανικό Ινστιτούτο.

11 Νοεμβρίου

Γεγονότα σαν σήμερα

308: Ο επίτιμος αυτοκράτορας Διοκλητιανός συσκέπτεται στο Καρνούντο με τον Γαλέριο, Αύγουστο της Ανατολής, και τον Μαξιμιανό, πρώην Αύγουστο της Δύσης, σε μια προσπάθεια να αποκαταστήσουν την τάξη στη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία.

384: Ο Σιρίκιος ανεβαίνει στον παπικό θρόνο. Είναι αυτός που θα καθιερώσει τον όρο «papa» (Πάπας). Η Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία τον τιμά ως άγιο.

1215: Η Δ’ Σύνοδος του Λατερανού υιοθετεί το δόγμα της μετουσίωσης, σύμφωνα με το οποίο κατά τη Θεία Ευχαριστία ο άρτος και ο οίνος μετατρέπονται σε σώμα και αίμα του Χριστού.

1647: Η Μασαχουσέτη γίνεται η πρώτη περιοχή των μετέπειτα ΗΠΑ, που καθιερώνει την υποχρεωτική εκπαίδευση στα σχολεία.

1790: Οι Βρετανοί εισάγουν για πρώτη φορά χρυσάνθεμα από την Ιαπωνία.

1822: Οι Έλληνες της Πελοποννήσου υπό τους Πετρόμπτεην και Ζαΐμην μετά 700 οπλοφόρων ενισχύουν την φρουρά του πολιορκουμένου Μεσολογγίου.

1825: Ο Ιμβραήμ καταλαμβάνει τα Λεχαινά και Ανδραβίδα Ηλείας.

1826: Η Ελληνική Κυβέρνηση μεταφέρει την έδρα της από το Ναύπλιο στην Αίγινα.

1831: Εκτελείται στην αγχόνη ο Νατ Τέρνερ, Αμερικάνος σκλάβος που οργάνωσε εξέγερση στην Βιρτζίνια με αποτέλεσμα με σκοτωθούν περίπου 60 λευκοί και πάνω από 100 έγχρωμοι.

1863: Συνθήκη τού Λονδίνου, μεταξύ Αγγλίας, Γαλλίας, Ρωσίας, Πρωσσίας καί Αυστρίας. Διά ταύτης αι Ιόνιοι νήσοι παρεχωρήθησαν είς τήν Ελλάδα.

1867: Μετά την τέλεση των γάμων του στις 15/27 Οκτωμβρίου στην Αγία Πετρούπολη, το βασιλικό ζεύγος Γεωργίου-Όλγας, καταφθάνει στην Ελλάδα με το σκάφος ‘’Μεσολόγγιον’’. Το βασιλικό ζεύγος εγκαθίσταται στα Ανάκτορα. Πραγματοποιούνται εργασίες ανακαίνισης και αναδιάταξης του κτηρίου, κυρίως στους χώρους της ενδιαίτησης των βασιλέων.

1868: Η Βουλή ψηφίζει τον Νόμο Σ [Κόππα] (Εφημερίς της Κυβερνήσεως/16.11.1868) που κυρώνει τη σύμβαση που υπογράφηκε στις 8 Ιουλίου 1868 μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των κληρονόμων του Βασιλιά Όθωνα, με την οποία αναγνωρίσθηκε χρέος της χώρας 4.500.000 δραχμών για την ανέγερση των Ανακτόρων στην Αθήνα, την αποκατάσταση των ανακτορικών κήπων και την οικοδόμηση άλλων κτηρίων. Το χρέος θα εξοφληθεί σε 8 χρόνια με τόκο 4%. Το ποσό θα καταβάλλεται στη Βασίλισσα Αμαλία και μετά τον θάνατο αυτής στους κληρονόμους του Βασιλιά Όθωνα.

1868: Οι πρώτοι αγώνες στίβου στην Αμερική διεξάγονται στο κλειστό στάδιο Empire Skating Rink της Νέας Υόρκης.

1871: Διεξάγονται οι πρώτοι αγώνες ποδοσφαίρου για το Κύπελλο Αγγλίας αποκλειστικά από ομάδες που προέρχονται από το Νότο: Κρύσταλ Πάλας – Χίτσιν (0-0) και Σίβιλ Σέρβις – Μπαρνς, όπου όμως οι πρώτοι δεν μπορούν να συμπληρώσουν ομάδα.

1887: Τραγουδώντας τη "Μασσαλιώτισσα, οδηγούνται και εκτελούνται τέσσερις αναρχικοί ακτιβιστές, που είχαν καταδικασθεί σε θάνατο για τον φόνο ενός αστυνομικού κατά τις ταραχές του Σικάγου το Μάιο του 1886, που οδήγησαν στην καθιέρωση της εργατικής πρωτομαγιάς. Πρόκειται για τους: Όγκαστ Σπις (32 ετών), Άλμπερτ Πάρσονς (49 ετών), Άντολφ Φίσερ (39 ετών) και Τζορτζ Ένγκελ (61 ετών).

1903: Σέρβοι εισβάλλουν στον Ελληνικό ναό των Σκοπίων την ώρα της θείας λειτουργίας, και επιτίθενται με μαχαίρια και ρόπαλα εναντίων των εκκλησιαζομένων ομογενών.

1911: Παρά τις έντονες διαμαρτυρίες της Βρετανίας, η Ρωσία εισβάλει στη βόρεια Περσία.

1912: Ο Ελληνικός στόλος καταλαμβάνει δι’ αγημάτων τήν Χίον, έπειτα από πείσμονα αντίστασιν τής εκεί Τουρκικής φρουράς. Την επομένη απελευθερώνεται η πόλη Χίος και η Τουρκική φρουρά (37 αξιωματικοί και 1.800 οπλίτες) αναγκάζεται να παραδοθεί στις 21-12-1912. Κατά τάς διεξαχθείσας επιχειρήσεις, εφονεύθησαν ό ανθυποπλοίαρχος Ν. Ρίτσος, ό σημαιοφόρος Ι. Παστρικάκης καί περί τούς 20 στρατιώται καί ναύται (πρώτος Βαλκανικός πόλεμος).

1912: Εβαπτίσθη έν Φαλήρω παρά τού υπουργού τών Ναυτικών Ν. Στράτου τό υδροπλάνον «Ναυτίλος», αγορασθέν παρά τής κυβερνήσεως ολίγον μετά τήν κήρυξιν τού κατά τής Τουρκίας πολέμου. Μέ τό υδροπλάνον αυτό οί αεροπόροι Κ. Μουτούσης καί Α. Μωραϊτίνης επέταξαν βραδύτερον (24—1—1913) μέχρι τού τουρκικού ναυστάθμου τού Νιαγαρά. Ήτο τό πρώτον υδροπλάνον, τό οποίον εχρησιμοποιήθη είς πολεμικάς επιχειρήσεις.

1912: Απελευθέρωση της Καστοριάς από τον Ελληνικό Στρατό.

1912: Επανάσταση της νήσου Σάμου (μετά την νικηφόρα μάχη του Μπαϊρακτάρη) υπό τον Θεμιστοκλή Σοφούλη και κήρυξη της ενώσεως της νήσου με την Μητέρα Ελλάδα. Η Σαμιακή βουλή καταργεί το καθεστώς της ηγεμονίας και κηρύττει την ένωση με το Ελληνικό βασίλειο. Επίσημα αναγνωρίζεται η ένωση την 23η Μαρτίου 1913. Μετά την ένωση ο Σοφούλης έγινε πρόεδρος της προσωρινής κυβέρνησης της Σάμου μέχρι το 1914 και στη συνέχεια Γενικός Διοικητής Μακεδονίας.

1916: Στις 11/24 Νοεμβρίου 1916 η ολοκληρωμένη Προσωρινή Κυβέρνηση κήρυξε τον πόλεμο στις κεντρικές δυνάμεις.

1918: Ο A’ Παγκόσμιος Πόλεμος τελειώνει. Άφησε πίσω του 8,5 εκατομμύρια μάχιμους και 13 εκατομμύρια άμαχους νεκρούς. 1918 Oι δυνάμεις της Αντάντ και η Γερμανία υπογράφουν ανακωχή. Τερματίζεται ο Α’ Παγκόσμιος Πόλεμος με τη Συνθήκη των Βερσαλλιών.

1918: Στο προσωπικό του βαγόνι στο δάσος της Κομπιέν ο Γάλλος στρατάρχης Φέρντιναντ Φος υπαγορεύει τους όρους της ανακωχής του 1918 στην Κομπιέν στον Γερμανό Χερτεμπέργκερ με την οποία τερματίστηκε ο Α’ Παγκόσμιος πόλεμος. Επισήμως, ο πόλεμος τελείωσε στις 11:00, την «ενδέκατη ώρα, της ενδέκατης μέρας του ενδέκατου μήνα» του έτους εκείνου. Την ίδια μέρα παραιτείται από τον θρόνο του ο Γουλιέλμος Β΄ Τελευταίος Γερμανός αυτοκράτορας.

1918: Ο Τζόζεφ Πιλούντσκι κηρύσσει την ανεξαρτησία της Πολωνίας.

1919: Στη Μ. Ασία ο Ελληνικός στρατός δέχεται μικροεπιθέσεις ατάκτων Τούρκων.

1919: Ο Κεμάλ κηρύσσει επίσημα πόλεμο εναντίον της Ελλάδος και στρατολογεί στρατιώτες στο εσωτερικό της Τουρκίας.

1920: Ο Ελληνικός στρατός στη Μ. Ασία προβαίνει σε μικροεπιχειρήσεις αναγνωρίσεως των θέσεων του εχθρού.

1921: Η Ελληνική στρατιά στη Μ. Ασία δρα με πυροβολικό και περιπόλους.

1921: Στις ΗΠΑ, αφιερώνεται ο πρώτος τάφος στον άγνωστο στρατιώτη, σε ειδική τελετή για το τέλος του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου.

1924: Ο πρωθυπουργός Αλ. Παπαναστασίου ανακηρύσσει την Α’ Ελληνική Δημοκρατία.

1932: Η κυβέρνηση Παναγή Τσαλδάρη, της οποίας οι προγραμματικές δηλώσεις συζητούνται στη Βουλή από τριημέρου, κερδίζει την ψήφο εμπιστοσύνης της Βουλής.

1938: Οι Εβραίοι υποχρεώνονται από το ναζιστικό καθεστώς της Γερμανίας να φορούν στο πέτο τους το Αστρο του Δαβίδ.

1940: Το τζιπ, που εξελίχθηκε από τις δυνάμεις του μηχανικού του στρατού των ΗΠΑ και κατασκευάστηκε από τον Γουίλις, κάνει το ντεμπούτο του. Η ιστορία του ξεκινά τον Φεβρουάριο του 1940, όταν ο Αμερικανικός στρατός ζήτησε από τις αυτοκινητοβιομηχανίες της χώρας ένα όχημα πολλαπλών χρήσεων με τα παραπάνω χαρακτηριστικά. Τρεις εταιρείες ανταποκρίθηκαν και 9 μήνες αργότερα το πρώτο όχημα αυτού του τύπου βγήκε από τη γραμμή παραγωγής (11 Νοεμβρίου 1940).

1940: Οι Ελληνικές δυνάμεις στον τομέα της Ηπείρου δια θυελλώδους επιθέσεως ανακαταλαμβάνουν την μονή Σωσσίνου.

1940: Η Ιταλική αεροπορία εβομβάρδισε την Κέρκυρα, το Κιλκίς και τα Ιωάννινα.

1942: Η Τουρκική Βουλή ψηφίζει νόμο που επιβάλλει έκτακτη εισφορά στην κινητή και ακίνητη περιουσία (Varlik vergisi). Ο νόμος αυτός, όργανο φυλετικού διωγμού, στρέφεται κυρίως εναντίον των Ελλήνων, των Εβραίων και των Αρμενίων.

1942: Οι αμερικανικές δυνάμεις υπό τον Ντουάιτ Αϊζενχάουρε, αναλαμβγάνουν τον έλεγχο της γαλλικής Βόρειας Αφρικής.

1942: Γερμανικά στρατεύματα μπαίνουν στο ελεύθερο μέχρι τότε κομμάτι της Γαλλίας κυριεύοντας το Βυσί και τη Λιμόζ και φτάνουν μέχρι τα σύνορα της Γαλλίας.

1943: Στη Γαλλία, οι Γερμανοί διαλύουν αντιναζιστική πορεία στην Γκρενόμπλ.

1944: Η νέα μεταπολεμική δραχμή, ίση με 50 δισεκατομμύρια παλαιές κατοχικές δραχμές, τίθεται σε κυκλοφορία.

1947: Ο Ιάννης Ξενάκης, καταδικασμένος σε θάνατο από το Ελληνικό κράτος για τη συμμετοχή του στον ΕΛΑΣ, βρίσκει καταφύγιο στο Παρίσι. Ελληνικής καταγωγής μουσικοσυνθέτης, που σταδιοδρόμησε στο χώρο της πρωτοποριακής μουσικής στη Γαλλία. Γεννήθηκε στις 29 Μαΐου του 1922 στη Βράιλα της Ρουμανίας. Τελείωσε το Γυμνάσιο της Κοργιαλενείου Σχολής Σπετσών και σπούδασε πολιτικός μηχανικός στο Μετσόβιο Πολυτεχνείο, απ’ όπου αποφοίτησε το 1946, ενώ συγχρόνως έκανε μαθήματα ανώτερων θεωρητικών στη μουσική.

1949: Η Λαοκρατική Δημοκρατία της Γερμανίας αξιώνει τη διεθνή της αναγνώριση.

1950: Σμήνος Ελληνικών πολεμικών αεροπλάνων αναχωρεί είς τήν Κορέαν, διά νά μετάσχη είς τάς εκεί επιχειρήσεις. Φθάνει στην Ιαπωνία την 1η Δεκεμβρίου 1950. Η Ελλάδα συνδράμει τα Ηνωμένα Έθνη στέλνοντας στη Νότια Κορέα το 13ο Σμήνος Μεταφορικών Αεροσκαφών που αποτελείται από οκτώ DACOTA C-47 και 67 αξ)κούς και οπλίτες. Μέχρι το Μάιο του 1955 το 13ο Ελληνικό Σμήνος πραγματοποιεί 2.916 πολεμικές αποστολές κάτω από δυσμενέστατες συνθήκες και διακρίνεται για την τόλμη και την αποφασιστικότητα των πληρωμάτων του. Οι απώλειες του ελληνικού σμήνους στη Νότιο Κορέα περιορίζονται σε 12 Αξκούς και Υπξκούς και τέσσερα αεροσκάφη. Τα πληρώματα που συμμετέχουν και εναλλάσσονται περιοδικά σ’ αυτόν τον ανελέητο αγώνα, τιμούνται από τον πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών και τον πρόεδρο της Νοτίου Κορέας.

1951: Ο Χουάν Περόν εκλέγεται πρόεδρος της Αργεντινής για έκτη συνεχή φορά.

1952: Στο Μπέβερλι Χιλς της Καλιφόρνιας, οι εφευρέτες Τζον Μάλιν και Γουέιν Τζόνσον παρουσιάζουν το πρώτο βίντεο.

1953: Για πρώτη φορά στην ιστορία της ιατρικής, επιστήμονες στο Κέιμπριτζ της Μασαχουσέτης εντοπίζουν με σιγουριά και φωτογραφίζουν τον ιό της πολιομυελίτιδας.
1953: Γίνεται η πρώτη στην Ελλάδα επίδειξη τηλεόρασης σε εργοστάσιο της Καλλιθέας.

1955: Η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή ανακοινώνει, ότι όλοι οι κριτές των Ολυμπιακών Αγώνων θα πρέπει να δίνουν όρκο αμεροληψίας για να αντιστρέψουν την άποψη, ότι υποστηρίζουν τους αθλητές της χώρας τους στους αγώνες.

1962: Εγκαινιάζεται η εθνική οδός Αθηνών – Κορίνθου.

1968: Τα νησιά Μαλδίβες στον Ινδικό Ωκεανό ανακηρύσσονται ως δημοκρατία.

1970: Οι ΗΠΑ παραδίδουν τη μεγάλη βάση τους στο Λονγκ Μπινχ στους Νοτιοβιετναμέζους, σηματοδοτώντας το τέλος της άμεσης Αμερικανικής ανάμιξης στον Πόλεμο του Βιετνάμ.

1972: Εγκαινιάζεται το διυλιστήριο της Motor Oil στους Αγίους Θεοδώρους Αττικής.

1973: Η Αίγυπτος και το Ισραήλ υπογράφουν συμφωνία κατάπαυσης του πυρός.

1976: Ο Ντιέγκο Μαραντόνα σημειώνει τα πρώτα δύο επίσημα γκολ στην καριέρα του, εναντίον της Σαν Λορέντσο στο Μαρ ντελ Πλάτα.

1976: Ο Καρλ Ράπαν κάθεται για τελευταία φορά, 77η, στον πάγκο της Ελβετίας στην ισοπαλία 2-2 με τη Γαλλία στο Παρίσι. Από τις ιδέες του το Ιντερτόπο καπ που ξεκίνησε το 1961 και ονομάστηκε στη συνέχεια Κύπελλο Ράπαν.

1979: Ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν ζητά από τις ΗΠΑ την έκδοση του Σάχη, την ίδια ώρα, που ισλαμιστές φοιτητές κρατούν περισσότερους από 60 ομήρους στην αμερικανική πρεσβεία στην Τεχεράνη.

1980: Το τελευταίο παιχνίδι, το 50ο, του Μίμη Δομάζου με την εθνική Ελλάδος. Αντίπαλος στο γήπεδο της Λεωφόρου η Αυστραλία. Σκορ 3-3. Ένα από τα γκολ της ελληνικής ομάδας πέτυχε ο «στρατηγός». Αυτό ήταν το τέταρτο γκολ του «στρατηγού» Το πρώτο του ματς ήταν στις 2 Δεκεμβρίου 1959 στο φιλικό με τη Δανία (1-3).

1991: Το ισραηλινό Κοινοβούλιο υιοθετεί απόφαση, σύμφωνα με την οποία το θέμα των υψιπέδων του Γκολάν δεν είναι διαπραγματεύσιμο.

1992: Την άμεση αποφυλάκιση του εκδότη της εφημερίδας «Αυγή», Λευτέρη Βουτσά, ζητά το ΔΣ της ΕΣΗΕΑ. Ο εκδότης είχε προφυλακιστεί για οφειλές της εφημερίδας προς ασφαλιστικούς οργανισμούς.

1993: Στην Ελβετική δικαιοσύνη προσφεύγει ο πρώην σύζυγος της Χριστίνας Ωνάση, Τιερί Ρουσέλ, ζητώντας ν αναγνωριστεί ως ο μόνος διαχειριστής και επικαρπωτής της κληρονομιάς της κόρης του Αθηνάς, έως ότου ενηλικιωθεί.

1995: Στα Κατεχόμενα της Κύπρου, παραιτείται η ψευδοκυβέρνηση Ατούν.

1996: Σημαντικά λείψανα οικισμού της μέσης γεωμετρικής περιόδου αποκαλύπτονται στο λόφο Βιγλατούρι, στην περιοχή Οξυλίθου Κύμης. Η περιοχή συνδέεται με τον αποικισμό του 8ου π.Χ. αιώνα στη Δύση και τη δημιουργία της ομώνυμης αποικίας στη Μεγάλη Ελλάδα.
1997: Σάλο προκαλεί η αποκάλυψη της εφημερίδας «Ελευθεροτυπία» για την ύπαρξη ακροδεξιών στελεχών στην Αστυνομία Θεσσαλονίκης.

2000: 160 νεκροί στις Άλπεις όταν παίρνει φωτιά ο σιδηρόδρομος τη στιγμή που διέσχιζε σήραγγα.

2002: Το σχέδιο Ανάν, σχέδιο επίλυσης του Κυπριακού, που συνέταξε ο γ.γ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν παραδίδεται στην Κυπριακή Δημοκρατία, στην τουρκοκυπριακή πλευρά και στις εγγυήτριες δυνάμεις Ελλάδα, Τουρκία και Βρετανία. Ο Έλληνας πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης και ο Κύπριος Πρόεδρος Γλαύκος Κληρίδης δηλώνουν ότι «το σχέδιο είναι διαπραγματεύσιμο».

2007: Εσωκομματικές εκλογές στο ΠΑΣΟΚ. Οι τρεις υποψήφιοι για την προεδρία είναι ο Γιώργος Παπανδρέου, ο Ευάγγελος Βενιζέλος και ο Κώστας Σκανδαλίδης. Επανεκλέγεται ο Γιώργος Παπανδρέου με ποσοστό 55% έναντι 38% του Ευάγγελου Βενιζέλου.

2009: Η Ντόρα Μπακογιάννη, μιλώντας σε συγκέντρωση οπαδών της στο Περιστέρι ενόψει των εσωκομματικών εκλογών για την Προεδρία της Νέας Δημοκρατίας, χαρακτηρίζει τη σύμπραξη Αβραμόπουλου – Σαμαρά αποτέλεσμα «μυστικών νυχτερινών συμφωνιών, παζαριών και τυχοδιωκτισμού». Επίσης, κάνει λόγο για συμφέροντα που πολεμούν διαχρονικά τη Ν.Δ. και τη δική της υποψηφιότητα.

 

Γεννήσεις σαν σήμερα

1154 – Σάντσο Α’, βασιλιάς της Πορτογαλίας. Ο Σάντσο Α΄ (Κόιμπρα, 11 Νοεμβρίου 1154 – 26 Μαρτίου 1211) ήταν ο δεύτερος βασιλιάς της Πορτογαλίας (1185-1212). Γιος και διάδοχος του ιδρυτή της Πορτογαλικής δυναστείας Αλφόνσου Α΄ Ενρίκες και της συζύγου του, Μωντ της Σαβοΐας.

1220 – Αλφόνσος, κόμης του Πουατιέ. Αλφόνσος κόμης του Πουατιέ (11 Νοεμβρίου 1220 – 21 Αυγούστου 1271) και της Τουλούζης, γιος του βασιλιά της Γαλλίας Λουδοβίκου H’ του Λέοντα και της Λευκής της Καστίλης, αδελφός του βασιλιά της Γαλλίας Λουδοβίκου Θ’ του Αγίου και του Καρόλου του Ανδεγαυού.

1748 – Κάρολος Δ’, Βασιλιάς της Ισπανίας. Ο Κάρολος Δ΄ (11 Νοεμβρίου 1748 – 20 Ιανουαρίου 1819) ήταν βασιλιάς της Ισπανίας (1788 – 1808). Ήταν ο δεύτερος γιος του Βασιλιά της Ισπανίας Καρόλου Γ΄ και της Μαρίας Αμαλίας της Σαξονίας.

1821 – Φιοντόρ Ντοστογιέφσκι, Ρώσος συγγραφέας.
Γεννήθηκε το 1821 στη Μόσχα.Ο πατέρας του ήταν γιος κληρικού, και δεν ήταν αριστοκράτης. Σύμφωνα με την παράδοση της εποχής θα έπρεπε να γίνει και αυτός κληρικός, κατόρθωσε όμως να σπουδάσει ιατρική, έγινε στρατιωτικός γιατρός και με τη σταδιοδρομία του αυτή μπήκε στην κληρονομική αριστοκρατία. Φεύγοντας από τη στρατιωτική υπηρεσία τελείωσε την καριέρα του ως διευθυντής ενός πτωχοκομείου στη Μόσχα. Έτσι η κοινωνική αφετηρία του Ντοστογιέφσκι βρισκόταν κατά κάποιον τρόπο στο σύνορο της αριστοκρατίας και των Rasnotchinzen, (που κατά λέξη μεταφράζεται άνθρωποι από άλλη τάξη) οι οποίοι είναι άτομα του μη αριστοκρατικού μεσαίου στρώματος, με προσωπικές ικανότητες και επιτεύγματα, τα οποία είχαν κατορθώσει να αποκτήσουν πρόσβαση στο ανώτερο στρώμα, κυρίως ως καλλιτέχνες, δημοσιογράφοι, συγγραφείς, δάσκαλοι (ιδίως οικοδιδάσκαλοι), γιατροί, επίσης σε άλλα επαγγέλματα διανοουμένων που ως προϋπόθεση είχαν ένα υψηλότερο πνευματικό επίπεδο. Έτσι, ο πατέρας του ήταν «ευγενής πρώτης γενιάς κι από νομική άποψη ανήκε στα προνομιούχα ανώτερα στρώματα, χωρίς όμως κοινωνικό status.» Ο πατέρας του Ντοστογιέφσκι θα αγοράσει το 1831 ένα μεγάλο αγρόκτημα με τρία χωριά και για να εξασφαλίσει την οικογένειά του και για να έχει πρόσβαση στην αριστοκρατία. Έτσι ο νεαρός Φιοντόρ «δεν μεγάλωσε μέσα στη φτώχεια και στη στέρηση» αλλά μέσα σε συνεχείς οικονομικούς υπολογισμούς και παρατηρώντας την πραγματική φτώχεια στους ασθενείς του πτωχοκομείου. Ο πατέρας του θα δολοφονηθεί το 1839 επειδή ήταν ιδιαίτερα μισητός από τους χωρικούς λόγω του σκληροτράχηλου και αυταρχικού του χαρακτήρα. Ο Ντοστογιέφσκι ύστερα από μία αρχική κατ΄οίκον διδασκαλία πήγε οικότροφος σε δύο σχολεία στη Μόσχα, ένα από τα οποία γαλλικό. Όταν τέλειωσε το σχολείο συνέχισε τις σπουδές του στην Πετρούπολη σε κρατική στρατιωτική σχολή μηχανικών και για σύντομο χρονικό διάστημα άσκησε αυτό το επάγγελμα. Το 1843 αποχωρόντας οριστικά από αυτό το επάγγελμα έλαβε την απόφαση να ασχολήθεί αποκλειστικά με τη λογοτεχνία. Αυτό δεν ήταν παρά το αποτέλεσμα μίας μακράς πορείας, η οποία ξεκινούσε από τα χρόνια της σχολικής εκπαίδευσής του: σταθερός ήταν ο προσανατολισμός του στη λογοτεχνία.

1835 – Ματτίας Γιόχουμσσον, Ισλανδός συγγραφέας.

1863 – Πωλ Σινιάκ, Γάλλος ζωγράφος.

1869 – Βίκτωρ Εμμανουήλ Γ’ Βασιλιάς της Ιταλίας, που συνέπραξε με το φασίστα Μουσολίνι.

1875 – Ανατόλι Λουνατσάρσκι, ρώσος επαναστάτης, πρώτος επίτροπος των Σοβιέτ για την εκπαίδευση και τον πολιτισμό. (Θαν. 26/12/1933).

1885 – Τζορτζ Πάτον, Αμερικανός στρατηγός, που διακρίθηκε κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Το 1912 -νεαρός υπολοχαγός τότε- αγωνίστηκε στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Στοκχόλμης με την ομάδα των ΗΠΑ στο μοντέρνο πένταθλο και κατετάγη πέμπτος, αφού απέτυχε στη σκοποβολή. (Θαν. 21/12/1945).

1896 - Κώστας Καρυωτάκης, ήταν Έλληνας ποιητής και πεζογράφος, θεωρείται ως ο κυριότερος εκφραστής της σύγχρονης λυρικής ποίησης.

1907 – Ορέστης Λάσκος, Έλληνας σκηνοθέτης, σεναριογράφος και ποιητής.
Ο Ορέστης Λάσκος (11 Νοεμβρίου 1907- 17 Οκτωβρίου 1992) ήταν ποιητής, σεναριογράφος και σκηνοθέτης. Ηταν αδελφός του ήρωα του Β’ παγκοσμίου πολέμου Βασίλη Λάσκου. Γεννήθηκε στην Ελευσίνα και ακολούθησε αρχικά στρατιωτική καριέρα στο Πολεμικό Ναυτικό την οποία και αργότερα εγκατέλειψε. Υπήρξε από τους πρωτοπόρους του Ελληνικού βωβού κινηματογράφου, γύρισε μια από τις πρώτες ταινίες στα χρονικά του ελληνικού κινηματογράφου, την ταινία Δάφνις και Χλόη που χαρακτηρίστηκε πρωτοποριακή σε γυμνές σκηνές. Έγραψε μεταξύ άλλων, τα έργα: Αγριόχηνες, Τάα – Ρόα, Φρεγάτα και Πλοίαρχος Λάσκος. Σύζυγος του η ελληνίδα ηθοποιός Μπεάτα Ασημακοπούλου.

1928 – Κάρλος Φουέντες, μεξικάνος συγγραφέας και διπλωμάτης. (Θαν. 15/5/2012)

1945 – Ντανιέλ Ορτέγκα, ηγέτης των Σαντινίστας, που ανέτρεψαν το δικτάτορα Σομόσα, και Πρόεδρος της Νικαράγουα από το 1984 έως το 1990.

1948 – Βίνσεντ Σκιαβέλι, Αμερικανός ηθοποιός..

1949 – Δημήτρης Κοκολάκης, Έλληνας καλαθοσφαιριστής.

1958 – Λουθ Κασάλ, διάσημη Ισπανίδα τραγουδίστρια.

1962 Γιώργος Μητσιμπόνας, Έλληνας ποδοσφαιριστής.

1962 Ντέμι Μουρ, Αμερικανίδα ηθοποιός.

1970 Ελίνα Κωνσταντοπούλου, Ελληνίδα τραγουδίστρια.

1974 – Ο αμερικανός ηθοποιός, Λεονάρντο Ντι Κάπριο.

 

Θάνατοι σαν σήμερα

405 – Αρσάκιος, Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως. Διαδέχθηκε στον πατριαρχικό θρόνο τον εξορισθέντα για δεύτερη φορά Ιωάννη Α΄ τον Χρυσόστομο, σε ηλικία περίπου 80 ετών. Ήταν αδελφός του Πατριάρχη Νεκταρίου, προκατόχου του Ιωάννη και καταγόταν και αυτός από την Ταρσό της Κιλικίας.

826 – Άγιος Θεόδωρος ο Στουδίτης, Βυζαντινός μοναχός και συγγραφέας. Ο Άγιος Θεόδωρος ο Στουδίτης έζησε στα τέλη του 8ου και τις αρχές του 9ου αιώνα κυρίως στην Κωνσταντινούπολη και η μνήμη του εορτάζεται στις 11 Νοεμβρίου. Ο Άγιος Θεόδωρος ο Στουδίτης γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη το 759 και ήταν μοναχός, συγγραφέας και μέγας υπερασπιστής των εικόνων. Αρχικά διετέλεσε ηγούμενος στη Μονή Σακκουδίωνος στην Προύσα, όπου διαδέχτηκε τον θείο του Πλάτωνα. Ο θείος του και η μητέρα του, που ονομαζόταν Θεοκτίστη του ενέπνευσαν την αγάπη του προς το μοναχικό βίο.

1028 – Αυτοκράτωρ Κωνσταντίνος Η’, αδελφός του Βασιλείου Β’ Βουλγαροκτόνου. Στον θρόνο ανεβαίνει ο Ρωμανός Γ’ Αργυρός.

1855 – Σόρεν Κίρκεγκαρντ, Δανός φιλόσοφος, θεμελιωτής του ρεύματος του υπαρξισμού. (Γεν. 5/5/1813).

1949 – Λουκάς Κανακάρης – Ρούφος, Έλληνας πολιτικός. Ο Λουκάς Κανακάρης – Ρούφος (1878 – 11 Νοεμβρίου 1949) ήταν Πατρινός πολιτικός, ο οποίος είχε εκλεγεί πολλάκις βουλευτής και είχε συμμετάσχει σε πολλές κυβερνήσεις με την ιδιότητα του υπουργού. Γεννήθηκε στην Πάτρα και ήταν δευτερότοκος γιος του Θάνου Κανακάρη – Ρούφου, δημάρχου Πατρέων, βουλευτή και γόνου της αρχοντικής οικογένειας Ρούφου, και της Κυριακής Προβελέγγιου, αδερφής του ποιητή και βουλευτή Αριστομένη Προβελέγγιου.

1950: Αλέξανδρος Διομήδης. Είχε διατελέσει διοικητής τής Εθνικής Τραπέζης και ακολούθως τής Τραπέζης τής Ελλάδος, πρόεδρος τού Ανωτάτου Οικονομικού Συμβουλίου, υπουργός καί πρωθυπουργός. Είχεν εκλεγή επίσης μέλος τής Ακαδημίας Αθηνών.

1990 – Αλέξης Μινωτής. Κορυφαίος ηθοποιός και σκηνοθέτης, με τεράστια συμβολή στην προαγωγή του νεοελληνικού θεάτρου. Ο Αλέξης Μινωτής γεννήθηκε στα Χανιά της Κρήτης. Το πραγματικό όνομά του ήταν Αλέξης Μινωτάκης.

1990 – Γιάννης Ρίτσος, Έλληνας ποιητής, ήταν ένας από τους σπουδαιότερους Έλληνες ποιητές, με διεθνή φήμη και ακτινοβολία.



2004 –Γιάσερ Αραφάτ, (Μουχάμαντ Αμπντ αλ Ραχμάν αρ Ραούφ αλ Κούντβα αλ Χουσαϊνί, το πραγματικό όνομά του), ηγετική μορφή του Παλαιστινιακού αγώνα και πρώτος πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής. Σύμφωνα με άλλη εκδοχή, γεννήθηκε στις 24 Αυγούστου.

2010 – Ντίνο ντε Λαουρέντις, μεγιστάνας της ιταλικής κινηματογραφίας.

2013 – Αντιγόνη Βαλάκου, ελληνίδα πρωταγωνίστρια του θεάτρου.