DIASKEDASI.INFO

Η διασκέδαση On Line

Σαν σήμερα 1 Οκτωβρίου ας θυμηθούμε τι έγινε

Tsarouxis-Mines-Oktovris

Σαν σήμερα 1 Οκτωβρίου
ας θυμηθούμε τι έγινε

από τον Mr George Almanac

01-Oktovrios

1η Οκτωβρίου

Ο δέκατος μήνας του Γρηγοριανού Ημερολογίου, με διάρκεια 31 ημερών. Πήρε την ονομασία του από τη λατινική λέξη Octo (= οκτώ), επειδή στο αρχαίο δεκάμηνο ρωμαϊκό ημερολόγιο ήταν ο όγδοος στη σειρά μήνας. Στη συνέχεια, με την προσθήκη του Ιανουαρίου και του Φεβρουαρίου, το ρωμαϊκό ημερολόγιο έγινε δωδεκάμηνο. Ο Οκτώβριος μετακινήθηκε στη δέκατη θέση, αλλά διατήρησε την παλιά του ονομασία. Οι Ρωμαίοι τον ονόμαζαν και Sementilius (semen = σπόρος).

Στην αρχαία Ελλάδα ο Οκτώβριος ισοδυναμούσε με το δεύτερο δεκαπενθήμερο του μήνα Βοηδρομιώνα και το πρώτο δεκαπενθήμερο του μήνα Πυανοψιώνα. Η περίοδος αυτή ήταν πλούσια σε γιορτές (Προηρόσια, Πυανόψια, Θησεία, Απατούρια, Οσχοφόρια, Θεσμοφόρια), καθώς οι Αθηναίοι φρόντιζαν να εξασφαλίζουν τη θεϊκή προστασία για τον κύκλο των γεωργικών εργασιών, που μόλις άρχιζε. Για το ίδιο λόγο οι Ρωμαίοι θυσίαζαν ένα άλογο στο Πεδίο του Άρεως για να πάνε καλά τα σπαρτά. Τον Οκτώβριο διεξάγονταν κατά το μεγαλύτερο μέρος τους τα περίφημα Ελευσίνια Μυστήρια, σε Αθήνα και Ελευσίνα.

Στο λαϊκό καλεντάρι, ο Οκτώβριος ονομάζεται Αγιοδημήτρης ή Αγιοδημητριάτης, από τη μεγάλη χριστιανική γιορτή του Αγίου Δημητρίου (26 Οκτωβρίου), Βροχάρης και Σποριάς (Σποριάτης ή Σπαρτός), για τις ευεργετικές βροχές στη σπορά (σχετική η παροιμία «Οκτώβρη και δεν έσπειρες, οχτώ σακιά δεν γέμισες») και Μπρουμάρης (ομιχλώδης, σκοτεινός).

Ο Οκτώβριος σχετίζεται με μεγάλες στιγμές του νεώτερου Ελληνισμού. Στις 26 Οκτωβρίου 1912 απελευθερώθηκε η Θεσσαλονίκη από τον Ελληνικό Στρατό, στις 28 Οκτωβρίου 1940 η φασιστική Ιταλία επιτέθηκε στη χώρα μας και στις 12 Οκτωβρίου 1944 η γαλανόλευκη κυμάτισε και πάλι στην Ακρόπολη.

Περισσότερες πληροφορίες για τον Οκτώβριο ΕΔΩ


Επέτειοι
 Παγκόσμια Ημέρα Κατοικίας
 Παγκόσμια Ημέρα Αρχιτεκτονικής
 Παγκόσμια Ημέρα για την Τρίτη Ηλικία
 Παγκόσμια Ημέρα Χορτοφαγίας
 Διεθνής Ημέρα Καφέ
 Ημέρα ανεξαρτησίας της Κυπριακής Δημοκρατίας

Kypriaki anexartisia

Κύπρος
1η Οκτωβρίου, επέτειος της Κυπριακής Ανεξαρτησίας        

Η 1η Οκτωβρίου έχει καθιερωθεί ως η ημέρα που γιορτάζεται η Ανεξαρτησία της Κύπρου,αν και στη πραγματικότητα η Κύπρος ανακηρύχθηκε ανεξάρτητη δημοκρατία, στις 16 Αυγούστου 1960 έχοντας ως εγγυήτριες δυνάμεις την Ελλάδα, την Τουρκία και τη Μεγάλη Βρετανία.

Σύμφωνα με τις συνθήκες της Ζυρίχης-Λονδίνου, η Βρετανία διατηρούσε δύο βάσεις στο νησί, ενώ η πληθυσμιακή αναλογία Ελλήνων - Τούρκων καθόριζε τη συμμετοχή στα κοινά. Η ανεξαρτησία της Κύπρου ήρθε μετά από σκληρό, ένοπλο αγώνα απέναντι στους αποικιοκράτες Βρετανούς.

Σε ρόλο πρωταγωνιστή η ΕΟΚΑ, η οργάνωση που υποστηρίχτηκε από την ελληνική κυβέρνηση και στόχευε στην ένωση της Κύπρου με την Ελλάδα. Η δράση της δυναμική: ενέδρες σε βρετανικά οχήματα, επιθέσεις σε κυβερνητικά κτήρια, αστυνομικά τμήματα και στρατιωτικές εγκαταστάσεις.

Αρχηγός της Εθνικής Οργάνωσις Κυπρίων Αγωνιστών ήταν ο στρατηγός Γεώργιος Γρίβας (1897 - 1974), γνωστός με το ψευδώνυμο «Διγενής».

Η δράση της ΕΟΚΑ ξεκίνησε τον Απρίλιο του 1955 και τερματίστηκε το Δεκέμβριο του 1959. Κατά τη διάρκεια του ένοπλου αγώνα, αρκετοί κύπριοι αγωνιστές πιάστηκαν από τους Βρετανούς και βασανίστηκαν ή και εκτελέστηκαν.
Ωστόσο, η ανεξαρτησία δεν εξασφάλισε ταυτόχρονα και την ευημερία στο νησί της Αφροδίτης, το οποίο περιήλθε σε νέα δίνη αναταραχών, εθνικών αντιπαραθέσεων και αιματηρών συγκρούσεων, με αποκορύφωμα την εισβολή τουρκικών στρατευμάτων το 1974.

Pagkosmia mera ilikiomenon

Παγκόσμια Ημέρα Ηλικιωμένων

Η Παγκόσμια Ημέρα των Ηλικιωμένων, γνωστή και ως «Παγκόσμια Ημέρα για την Τρίτη Ηλικία» εορτάζεται κάθε χρόνο την 1η Οκτωβρίου. Υιοθετήθηκε από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ το 1990, για να αποτίσει τον οφειλόμενο φόρο τιμής στους ηλικιωμένους, αλλά και να επισημάνει τα προβλήματα, που αντιμετωπίζουν.

Σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για τους ηλικιωμένους, το 2000 ζούσαν σε όλο τον πλανήτη 600 εκατομμύρια άνθρωποι ηλικίας άνω των 60 ετών. Υπολογίζεται ότι μέχρι το 2025, ο αριθμός αυτός θα έχει φτάσει το 1,2 δισεκατομμύρια, ενώ το 2050 θα έχει ξεπεράσει τα 2 δισεκατομμύρια.

Στη χώρα μας, η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία αναφέρει ότι ο πληθυσμός ηλικίας άνω των 60 ετών ξεπερνούσε το 2004 τα 2.547.000 άτομα, με τις γυναίκες να είναι περισσότερες από τους άνδρες.

Όπως αναφέρουν ΟΗΕ και ΠΟΥ, η Παγκόσμια Μέρα Ηλικιωμένων έχει στόχο να αναγνωρισθεί η συμβολή των ηλικιωμένων στην κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη, και τούτο διότι στη σύγχρονη εποχή οι ηλικιωμένοι παίζουν έναν ολοένα σημαντικότερο ρόλο, μέσω του εθελοντικού έργου τους, της μετάδοσης των εμπειριών και των γνώσεών τους, της βοήθειας που δίνουν στα παιδιά τους, αναλαμβάνοντας να φροντίζουν τα εγγόνια τους, αλλά και της αυξανόμενης συμμετοχής τους στην αγορά εργασίας.

Μελέτες έχουν δείξει ότι ο μέσος χρόνος σε λεπτά που διαθέτουν οι ηλικιωμένοι για να φροντίσουν όσους συγγενείς τους έχουν ανάγκη κυμαίνεται από 201 λεπτά στις ηλικίες 65-74 ετών έως 318 λεπτά στις ηλικίες 75 ετών και άνω. Αντιθέτως, οι νεώτεροι άνθρωποι αφιερώνουν μόλις 50 λεπτά για να φροντίσουν κάποιον που τους έχει ανάγκη, καθώς δεν μπορούν να διαθέσουν περισσότερο χρόνο.

Αυτού του είδους η συμβολή των ηλικιωμένων στη σύγχρονη κοινωνία μπορεί να εξασφαλισθεί μόνον εάν οι ηλικιωμένοι διατηρούν ένα ικανοποιητικό επίπεδο υγείας και μια καλή ποιότητα ζωής, τονίζουν οι δύο διεθνείς οργανισμοί.

ΕΟΡΤΑΖΟΥΝ
Σύναξις Παναγίας της «Γοργοϋπηκόου» (Ι.Μ.Ιβήρων)
Αγίου Ανανίου επισκόπου Δαμασκού, (Ανανίας, Νίνος *, Θηρεσία)
Οσίου Ρωμανού του Μελωδού, (Ρωμανός, Ρωμάνα, Ρωμανή)

Γεγονότα σαν σήμερα

331 π.Χ.: Ο Μέγας Αλέξανδρος συντρίβει το στρατό του Πέρση Δαρείου Γ’ του Κοδομανού, στην πεδιάδα των Γαυγαμήλων. Με τη νίκη του αυτή, ο μέγας στρατηλάτης ολοκληρώνει την κατάκτηση της περσικής αυτοκρατορίας.

 

959: Ο Έντγκαρ Α΄ ο Ειρηνικός γίνεται βασιλιάς της Αγγλίας.

1553: Στέψη της βασίλισσας Μαρίας Α' της Αγγλίας.

1791: Πρώτη σύνοδος της Γαλλικής Νομοθετικής Συνέλευσης.

1795: Η Γαλλία κατακτάει το Βέλγιο.

1800: Η Ισπανία παραχωρεί τη Λουιζιάνα στη Γαλλία με τη Συνθήκη του Σαν Ιντελφόνσο.

1811: Το πρώτο ατμόπλοιο που πλέει στον ποταμό Μισσισσιππή φτάνει στη Νέα Ορλεάνη.

1827: Ρωσοπερσικός πόλεμος (1826-1828): Ο ρωσικός στρατός με επικεφαλής τον Ιβάν Πασκέβιτς καταλαμβάνει το Γερεβάν, τερματίζοντας μία χιλιετία μουσουλμανικής κυριαρχίας στην Αρμενία.

1829: Ιδρύεται το Νοτιοαφρικανικό Κολλέγιο στο Κέιπ Τάουν της Νότιας Αφρικής.

1843: Ξεκινά η έκδοση της αγγλικής εφημερίδας News of the World. Κλείνει στις 10 Ιουλίου 2011 μετά το σκάνδαλο των υποκλοπών.

1847: Ο γερμανός εφευρέτης και βιομήχανος, Βέρνερ φον Ζίμενς, ιδρύει την εταιρεία Ζίμενς.

1861: Κυκλοφορούν τα πρώτα ελληνικά γραμματόσημα, με παράσταση της κεφαλής του Ερμή, τα οποία τυπώθηκαν στο Παρίσι.

1867: Ο Καρλ Μαρξ εκδίδει το «Κεφάλαιο», που αποτελεί την κορωνίδα του έργου του.

1869: Η Αυστρία εκδίδει τις πρώτες καρτ ποστάλ στον κόσμο.

1873: Εκδίδεται η Εφημερίς του Δημήτριου Κορομηλά, η πρώτη καθημερινή εφημερίδα της Αθήνας.

1887: Η Βρετανική Αυτοκρατορία κατακτάει την επαρχία του Μπαλουχιστάν, μια περιοχή που σήμερα είναι χωρισμένη μεταξύ Ιράν, Πακιστάν και Αφγανιστάν.

1888: Εκδίδεται το πρώτο τεύχος του περιοδικού «National Geographic».

1890: Το Κογκρέσο των Ηνωμένων Πολιτειών ιδρύει το Εθνικό πάρκο Γιοσέμιτι.

1891: Ανοίγει τις πύλες του το Πανεπιστήμιο Στάνφορντ στην Καλιφόρνια.

1898: Ιδρύεται το Πανεπιστήμιο Οικονομικών και Διοίκησης Επιχειρήσεων της Βιέννης με το όνομα K.U.K. Exportakademie.

1898: Κυκλοφορεί η Ποδηλατική και Αθλητική Επιθεώρησις της Ανατολής, το πρώτο αθλητικό έντυπο στην Ελλάδα, έκδοση του Ποδηλατικού Συλλόγου Αθηνών, πρόεδρος του οποίου είναι ο Μιλτιάδης Νεγρεπόντης.

1903: Μπέιζμπολ: Οι Μπόστον Αμέρικανς παίζουν με τους Πίτσμπουργκ Πάιρατς στον πρώτο αγώνα του σύγχρονου αμερικανικού πρωταθλήματος μπέιζμπολ.

1905: Ιδρύεται η ομάδα ποδοσφαίρου της Γαλατασαράι.

1907: Θεμελιώνεται η κωμόπολη της Νέας Αγχίαλου στο Βόλο.

1908: Η Ford βγάζει στην αγορά το αυτοκίνητο Model T.

1910: Πραγματοποιείται στο Παρίσι διεθνές συνέδριο για το πρόβλημα του καρκίνου.

1910: Βόμβα στο Λος Άντζελες καταστρέφει τα γραφεία της εφημερίδας Los Angeles Times, σκοτώνοντας 21 άτομα. Για το περιστατικό θα κατηγορηθούν δύο συνδικαλιστές.

1912: Οι Κρήτες βουλευτές γίνονται δεκτοί από την Ελληνική Βουλή, έπειτα από πολύμηνη προσπάθεια να μετάσχουν κι αυτοί στις εργασίες της, ώστε να επισπευσθεί η ένωση της νήσου με την Ελλάδα.

1914: Κατά τη διάρκεια του Α Παγκοσμίου Πολέμου, η Τουρκία κλείνει τα Στενά των Δαρδανελίων.

1917: Κατασκευάζεται στο Μίσιγκαν των ΗΠΑ το «Φόρντσον» , ο πρώτος μαζικά παραγόμενος ελκυστήρας (τρακτέρ)

1918: Οι αραβικές δυνάμεις υπό την αρχηγία του Τόμας Έντουαρντ Λόρενς, γνωστού και ως Λόρενς της Αραβίας, καταλαμβάνουν τη Δαμασκό.

1922: Ο Ελευθέριος Βενιζέλος δηλώνει ότι αποχωρεί οριστικά από την πολιτική, ωστόσο αποδέχεται την ιδιότητα του αντιπροσώπου της Ελλάδας στις συζητήσεις της ειρήνης για να εξυπηρετήσει τη χώρα. Θα επιστρέψει θριαμβευτής στην πολιτική το 1928.

1923: Η Νότια Ροδεσία γίνεται αυτόνομη αποικία μέσα στη Βρετανική Κοινοπολιτεία.

1926: Ανοίγει η πρώτη Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης. Το 1977 μετονομάστηκε σε HELLEXPO.

1930: Έντονη είναι η διαμαρτυρία για τα κυβερνητικά μέτρα, που απαγορεύουν στα Ελληνόπουλα να φοιτούν σε ξένα δημοτικά σχολεία.

1931: Το ισπανικό Κοινοβούλιο χορηγεί δικαίωμα ψήφου στις γυναίκες.

1932: Στη Βολιβία, 16.000 άνδρες παίρνουν μέρος σε μεθοριακές συμπλοκές μεταξύ Βολιβίας και Παραγουάης.

1936: Στην Ισπανία, οι αντάρτες ονομάζουν τον Φρανθίσκο Φράνκο “Αρχηγό της Κυβέρνησης του Ισπανικού Κράτους”. Ο δικτάτορας του καθεστώτος του Μπούργκος αναλαμβάνει όλες τις εξουσίες του νέου κράτους.

1938: Η ναζιστική Γερμανία προσαρτά την περιοχή των Σουδητών.

1939: Κατά την έναρξη του Β Παγκοσμίου Πολέμου η Βρετανία στρατολογεί άλλους 250.000 άνδρες.

1941: Κινεζικά στρατεύματα αποτρέπουν ιαπωνική επίθεση στη Σανγκάλα.

1942: Στη Βόρεια Αφρική, βρετανικά στρατεύματα εκδιώκουν τις δυνάμεις του Άξονα από τις θέσεις τους στην περιοχή του Ελ Αλαμέιν.

1943: Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος: Στην Ιταλία, η Νάπολη και το Αβελίνο πέφτουν στα χέρια των Συμμάχων.

1945: Κυκλοφορεί το πρώτο φύλλο της ημερήσιας αθλητικής εφημερίδας “Αθλητική Ηχώ”

1946: Εκδίδεται η απόφαση για τους 22 στη Δίκη της Νυρεμβέργης (δίκη του Τρίτου Ράιχ). Ο Γκέρινγκ, που καταδικάστηκε σε θάνατο μαζί με τους Κάιτελ,Ρίμπεντροπ, Καλτενμπρούγκερ αυτοκτόνησε στη φυλακή. Σε ισόβια καταδικάστηκαν ο Ρούντολφ Ες, ο Φρικ και ο Ρέντερ και ακόμη σε θάνατο καταδικάστηκαν οι: Άλφρεντ Ρόζενμπεργκ, Χανς Φρανκ , Φριτς Ζάουκελ, Άρτουρ Σέις Ίνκβαρτ, σε ποινή 20ετούς κάθειρξης οι φον Σίραχ, Σπέερ, σε 15ετή κάθειρξη ο φον Νόιραθ και σε 10ετή κάθειρξη ο Καρλ Νταίνιτς. Αθωώθηκαν οι: Γιαλμάρ Σαχτ και Φραντς φον Πάπεν.

1949: Ο Μάο τσε Τουνγκ ανακηρύσσει τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας (εθνική εορτή) , έπειτα από αγώνες 2 ετών κατά των εθνικιστών του Τσανγκ Κάι Σεκ, ο οποίος καταφεύγει στην Ταϊβάν.

1949: Κατασκευάζονται οι πρώτες ορθογώνιες συσκευές τηλεόρασης.

1950: Ντεμπουτάρει στην δημοσιογραφία (Αθλητική Ηχώ) ο Βαγγέλης Φουντουκίδης ο οποίος θα παραμείνει για 35 συναπτά έτη. Από το 1958 μέχρι το 1970 θα εργαστεί στο "Έθνος" ως προϊστάμενος αθλητικού τμήματος και από το 1970 μέχρι το 1985 στην ΕΡΤ, παρουσιάζοντας Αθλητική Κυριακή, ειδήσεις, περιγραφή αγώνων και άλλες αθλητικές εκπομπές.

1957: Πρώτη εμφάνιση της φράσης "In God We Trust" (Στο Θεό Που Πιστεύουμε), στα χαρτονόμισμα των ΗΠΑ.

1958: Εγκαινιάζεται η διαστημική υπηρεσία των ΗΠΑ, η NASA.

1958: Η Εθνική Ελλάδας κάνει την παρθενική της εμφάνιση στο Κύπελλο Εθνών (μετέπειτα Πρωτάθλημα Ευρώπης) με συντριβή 7-1 από τη Γαλλία των Kopa και Fontaines στο Παρκ ντε Πρενς.

1959: Δημιουργείται Μητρόπολη Πειραιά στην οποία συγχωνεύεται και η Ύδρα.

1960: Η Νιγηρία αποκτά την ανεξαρτησία της από το Ηνωμένο Βασίλειο.

1960: Στην Κύπρο, ορίζεται η 1η Οκτωβρίου ως η επίσημη ημέρα της Ανεξαρτησίας της νήσου. Η επέτειος της ανεξαρτησίας, η 16η Αυγούστου, παραμένει απλώς ως ημερολογιακή ιστορική μνήμη.

1961: Συγχωνεύονται το Ανατολικό με το Δυτικό Καμερούν και σχηματίζεται η Ομοσπονδιακή Δημοκρατία του Καμερούν.

1963: Η Νιγηρία ανακηρύσσεται δημοκρατία. Πρώτος Πρόεδρος αναλαμβάνει ο Ναμντί Αζικίβε.

1964: Αρχίζουν τα δρομολόγια τρένων υψηλών ταχυτήτων μεταξύ Τόκιο και Οσάκα.

1965: Ο Σουχάρτο καταπνίγει πραξικόπημα που θα εκδηλωνόταν εναντίον του στην Ινδονησία.

1965: Πραγματοποιείται η πρώτη φιλοκυβερνητική συγκέντρωση, μετά τα Ιουλιανά, με ομιλητή τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη στα Χανιά. Ο υπουργός Συντονισμού επιτίθεται έντονα εναντίον του Ανδρέα Παπανδρέου, αποκαλώντας τον "εξ Αμερικής αερόλιθον", "ο οποίος επιδιώκει να αλώσει την κεντρώαν παράταξιν δια λογαριασμόν της Αριστεράς".

1966: Εφάμιλλο "αθλίου άρθρου του χειρότερου δεξιού Τύπου" χαρακτηρίζει ο Γεώργιος Παπανδρέου το βούλευμα για την υπόθεση ΑΣΠΙΔΑ, με το οποίο καταλογίζονται ευθύνες και σε πολιτικά πρόσωπα.

1966: Αρχίζει στο κακουργιοδικείο Θεσσαλονίκης η δίκη των κατηγορουμένων για τη δολοφονία του βουλευτή της ΕΔΑ, Γρηγορίου Λαμπράκη.

1967: "Φωλεά κομμουνιστικής προπαγάνδας, από όπου εκτοξεύονται ασύστολα ψεύδη", χαρακτηρίζει ο ραδιοφωνικός σταθμός των Αθηνών το BBC, του οποίου την ελληνική εκπομπή παρακολουθεί πλέον σημαντική μερίδα του αθηναϊκού πληθυσμού, υπό συνθήκες που παραπέμπουν στη γερμανική κατοχή.

1968: Από σύγκρουση αμαξοστοιχιών (η μία ήταν σταθμευμένη έξω από το σταθμό) στο Δερβένι της Κορινθίας σκοτώνονται 34 άτομα και τραυματίζονται 102, στη χειρότερη σιδηροδρομική τραγωδία στην νεότερη Ελλάδα.

1969: Το αεροσκάφος «Κονκόρντ» καταρρίπτει για πρώτη φορά το φράγμα του ήχου.

1969: Στη Σουηδία, ο Ούλοφ Πάλμε εκλέγεται αρχηγός των Σοσιαλδημοκρατών.

1970: Κυκλοφορεί το πρώτο τεύχος του περιοδικού “4 Τροχοί” του Κώστα Καββαθά.

1970: Ο Τζίμι Χέντριξ κηδεύεται στην πατρίδα του - στο νεκροταφείο Greenwood Memorial κοντά στο Σιάτλ, δέκα τρεις ημέρες μετά το θάνατο του. Η σωρός του έπρεπε να μεταφερθεί από το Λονδίνο.

1970: Ανοίγει για πρώτη φορά Αρχαιολογικό Μουσείο στις Σέρρες.

1971: Ανοίγει η Ντίσνεϊλαντ στο Ορλάντο της Φλόριντα.

1973: Ξεκινά στην Ουάσινγκτον η δίκη για την υπόθεση Γουοτεργκέιτ.

1973: Σχηματίζεται κυβέρνηση υπό το Σπύρο Μαρκεζίνη.

1975: Οι Σεϋχέλλες αποκτούν εσωτερική αυτοδιοίκηση.

1976: Στο Μεξικό, ο τυφώνας Λίζι σκοτώνει 2.500, τραυματίζει 14.000 και αφήνει 40.000 αστέγους.

1977: Ενώπιον 75.646 θεατών, ο Πελέ λέει το αντίο του στα γήπεδα, στο στάδιο του Νιου Τζέρσεϊ. Έπαιξε στο πρώτο ημίχρονο με τον Κόσμο της Νέας Υόρκης και στο δεύτερο με την Σάντος, πρώην ομάδα του μπροστά σε 75.646 θεατές στο Νιού Τζέρσεϊ. Ο Πελέ αποχωρεί με 1.281 γκολ σε 1.363 αγώνες.

1978: Το νησιωτικό κράτος Τουβαλού γίνεται ανεξάρτητο από τη Βρετανία (εθνική εορτή).

1979: Οι ΗΠΑ επιστρέφουν την κυριαρχία της Διώρυγας του Παναμά στον Παναμά.

1980: Η ΕΡΤ βγάζει στον αέρα το πρώτο έγχρωμο δελτίο ειδήσεων.

1981: Βόμβα στα γραφεία της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (ΟΑΠ) στη Βηρυτό έχει ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 50 άτομα.

1982: Στη Γερμανία, εκλέγεται καγκελάριος ο Χριστιανοδημοκράτης Χέλμουτ Κολ, διαδεχόμενος τον Χέλμουτ Σμιτ.

1985: Ισραηλινά αεροπλάνα βομβαρδίζουν την έδρα της ΟΑΠ στην Τυνησία, με 60 νεκρούς.

1987: Σεισμός 6,1 Ρίχτερ στο Λος Άντζελες, με 6 νεκρούς.

1988: Το Ανώτατο Σοβιέτ στη Μόσχα εκλέγει το Γενικό Γραμματέα του ΚΚΣΕ, Μιχαήλ Γκορμπατσόφ, διάδοχο του Αντρέι Γκρομίκο, στη θέση του αρχηγού του κράτους.

1989: Ο πρώην πρωθυπουργός Γεώργιος Ράλλης αναγγέλλει την επαναπροσχώρηση του στη ΝΔ.

1991: Στην Αϊτή, οι στρατιωτικοί ανατρέπουν και συλλαμβάνουν τον Πρόεδρο Αριστίντ, ενώ 30 άτομα σκοτώνονται κατά τις συγκρούσεις των στασιαστών με τις νομιμόφρονες δυνάμεις.

1992: Διακόπτεται στο 45' ο αγώνας του πρώτου γύρου του Κυπέλλου UEFA ΠΑΟΚ - Παρί Σεν Ζερμέν 0-2 στην Τούμπα εξαιτίας τρομερών επεισοδίων,αποτέλεσμα των οποίων είναι ο διετής αποκλεισμός της ομάδας της Θεσσαλονίκης από τα Κύπελλα Ευρώπης. «Είναι η πρώτη φορά που φοβήθηκε για τη ζωή μου» δηλώνει ο Ζορζ Γουεά.

1993: Τις τρεις διαδοχικές εκρήξεις βομβών που είχαν στόχο τις αστικές συγκοινωνίες στην Αθήνα αναλαμβάνει με τηλεφώνημά του σε απογευματινή εφημερίδα ο ΕΛΑ.

1992: Το αμερικανικό αεροπλανοφόρο «Σαρατόγκα» βάλλει κατά λάθος εναντίον του τουρκικού ναρκαλιευτικού «Μουαβανέτ», με το οποίο συμμετέχει σε άσκηση στο Αιγαίο. 5 μέλη του πληρώματος σκοτώνονται και 17 τραυματίζονται.

1994: Αρχίζει να εκπέμπει το πρώτο ελληνικό συνδρομητικό τηλεοπτικό κανάλι, το FILMNET.

1994: Το Παλάου, νησιωτικό κράτος στον Ειρηνικό, γίνεται ανεξάρτητο.

1995: Ο Ντομινίκ Γουίλκινς παίζει τον πρώτο του αγώνα με τον ΠΑΟ στην Α1 εναντίον του Πανιωνίου (92-86) στο ΟΑΚΑ.

1996: Η Διεθνής Αμνηστία αρχίζει εκστρατεία εναντίον της Τουρκίας, την οποία κατηγορούσε για ωμή παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

1997: Εξαρθρώνεται σπείρα αρχαιοκαπήλων, στην κατοχή των οποίων βρέθηκαν 54 αρχαία κοσμήματα της 5ης και 4ης χιλιετίας π.Χ.

1997: Πεθαίνει σε ηλικία 36 ετών ο Γκουλ Μοχάμεντ. Ήταν τότε ο πιο κοντός άνθρωπος στον κόσμο με ύψος μόλις 56.16 εκατοστά.

1998: Η ICANN (Internet Corporation for Assigned Names and Numbers) αναλαμβάνει την ευθύνη για την πώληση υψηλού επιπέδου domain names στο Ίντερνετ.

1995: Σεισμός 6 Ρίχτερ στην Τουρκία, στην πόλη Ντινάρ, με 84 νεκρούς και 212 τραυματίες.

1999: Χιλιάδες Ρώσοι στρατιώτες αναπτύσσονται στη Δημοκρατία της Τσετσενίας, ομοσπονδιακού υποκειμένου της Ρωσικής Ομοσπονδίας, καθώς ο Ρώσος Πρωθυπουργός Βλαντιμίρ Πούτιν δηλώνει πως δεν αναγνωρίζει τη νομιμότητα του Τσετσένου Ασλάν Μασχάντοφ.

2000: Τα ιστορικά υπερωκεάνια της Βρετανίας «Πριγκίπισσα Μαργαρίτα (καθελκύστηκε το 1968) και «Πριγκίπισσα Άννα» (1969) πραγματοποιούν στη Μάγχη το τελευταίο τους ταξίδι

2000: Πραγματοποιείται η τελετή λήξης της 27ης Ολυμπιάδας του Σίδνεϊ. Η ελληνική αποστολή επιστρέφει με 13 μετάλλια (4 χρυσά, 6 αργυρά, 3 χάλκινα).
Στον κατάλογο των μεταλλίων πρώτες ήταν οι ΗΠΑ, με 97 συνολικά μετάλλια, 2η η Ρωσία με 88, 3η η Κίνα με 59.

 

2001: Διεξάγονται βουλευτικές εκλογές στο Μπανγκλαντές, στις οποίες νικάει (με 197 από τις 300 έδρες του Κοινοβουλίου), το Κόμμα της Αντιπολίτευσης (τετρακομματικός συνασπισμός) της Χαλίντα Ζία (πάνω από 150 άτομα σκοτώθηκαν σε βίαια επεισόδια κατά την προεκλογική περίοδο). Το ηττημένο κόμμα της τέως Πρωθυπουργού Χασίνα Γουαζέντ κάνει λόγο για νοθεία (δεύτερο κόμμα είναι με 62 έδρες ο Σύνδεσμος Αγουάμι).

2003: Οι ΗΠΑ επανεντάσσονται στην UNESCO (είχαν αποχωρήσει το 1984).

2003: Ο Τζιοβάννι Λονφερνίνι (Χριστιανοδημοκράτης) αναλαμβάνει για ένα εξάμηνο ως «κυβερνών διοικητής» μαζί με τη Βαλέρια Τσιαβάτα (Συμμαχία του Λαού των Δημοκρατών). Στην ηλικία των 27 ετών, ο Λονφερνίνι γίνεται ο νεότερος κυβερνήτης στον Άγιο Μαρίνο.

2004: Στην Ιρλανδία, η Μαίρη Μακ Αλίς διορίζεται Πρόεδρος για 2η 7ετή θητεία, χωρίς εκλογή, καθώς δε βρέθηκε κανένας άλλος υποψήφιος για τη θέση. Είναι η τρίτη φορά στην ιστορία της χώρας που ο Πρόεδρος διορίζεται ξανά χωρίς αντίπαλο, μετά το Σιν Ο’ Κέλι (1952) και τον Πάτρικ Χίλερι (1983).

2006: Με ομόφωνη απόφαση του σερβικού κοινοβουλίου υιοθετείται το νέο Σύνταγμα της χώρας στο οποίο αναφέρεται ότι το Κόσοβο αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της Σερβίας.

2006: Εγκρίνεται προσωρινό Σύνταγμα στην Ταϊλάνδη και ορκίζεται μεταβατικός πρωθυπουργός ο Σουραγιούντ Τσουλανόντ.

2006: Τίθεται σε ισχύ η μονομερής κατάπαυση του πυρός στη Νοτιανατολική Τουρκία, από τους Κούρδους αντάρτες του ΡΚΚ.

2007: Στην Αγγλία, τη Σκωτία και την Ουαλία διά νόμου αυξάνεται από τα 16 στα 18 χρόνια το όριο ηλικίας για αγορά τσιγάρων.

2010: Στην Βρετανία αρχίζει να μεταδίδει το πρώτο κανάλι 3D στον κόσμο, το Sky 3D.

 

Γεννήσεις σαν σήμερα

86 π.Χ. - Σαλλούστιος, Ρωμαίος ιστορικός.

208 - Αλέξανδρος Σεβήρος, Ρωμαίος αυτοκράτορας.

1207 - Ερρίκος Γ', βασιλιάς της Αγγλίας.

1408 - Κάρολος Η', βασιλιάς της Σουηδίας.

1541 - Δομήνικος Θεοτοκόπουλος, ήταν σπουδαίος ζωγράφος της Αναγέννησης, με καταγωγή από την Κρήτη.

1542 - Άλβαρο ντε Μεντάνια, Ισπανός εξερευνητής.

1685 - Κάρολος ΣΤ', αυτοκράτορας της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας.

1846 - Άγιος Νεκτάριος Αιγίνης.

1893 - Μαριάνε Μπραντ, Γερμανίδα καλλιτέχνις.

1895 - Λιακάτ Αλή Χαν, Πακιστανός πολιτικός.

1903 - Τζορτζ Κουλούρις, Άγγλος ηθοποιός.

1903 - Βλαντίμιρ Χόροβιτς, Ουκρανός πιανίστας.

1915 - Τζερόμ Μπρούνερ, Αμερικανός ψυχολόγος.

1917 - Μαρία Φωκά, ήταν Ελληνίδα ηθοποιός του θεάτρου, του κινηματογράφου και της τηλεόρασης ενώ είχε καταδικαστεί σε ισόβια με ψήφους 3-2, αλλά αργότερα μετατράπηκε σε κάθειρξη 10 ετών με στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων.

1920 - Γουόλτερ Ματάου, πολωνικής καταγωγής νεοϋορκέζος ηθοποιόςβραβευμένος με Όσκαρ Β' Ανδρικού Ρόλου.

1922 - Τσεν Νινγκ Γιανγκ, Κινέζος φυσικός.

1924 - Τζίμι Κάρτερ, 39ος πρόεδρος των Η.Π.Α.

1930 - Φιλίπ Νουαρέ, Γάλλος ηθοποιός.

1935 - Τζούλι Άντριους, Αγγλίδα ηθοποιός και τραγουδίστρια.

1936 - Ντάνκαν Έντουαρντς, Άγγλος ποδοσφαιριστής.

1942 - Γκύντερ Βάλραφ, Γερμανός συγγραφέας και δημοσιογράφος.

1943 - Ζαν-Ζακ Ανό, Γάλλος σκηνοθέτης.

1945 - Χάρις Σιλάιτζιτς, Βόσνιος πολιτικός.

1946 - Έβα Κλομπουκόφσκα, Πολωνέζα αθλήτρια.

1947 - Μαρίσκα Βέρες, Ολλανδή τραγουδίστρια (Shocking Blue).

1949 - Νεμπόισα Ραντμάνοβιτς, Βόσνιος πολιτικός.

1950 - Ελπίδα, Ελληνίδα τραγουδίστρια.

1956 - Άντρους Άνσιπ, Εσθονός πολιτικός.

1956 - Τερέζα Μέι, Αγγλίδα πολιτικός.

1956 - Μπάμπης Χολίδης, Έλληνας παλαιστής.

1957 - Στέλιος Μάινας, Έλληνας ηθοποιός.

1959 - Γιουσού Ν’ Ντουρ, Σενεγαλέζος τραγουδιστής, ηθοποιός και πολιτικός.

1964 - Στάμος Σέμσης, Έλληνας συνθέτης.

1966 - Τζορτζ Γουεά, Λιβεριανός ποδοσφαιριστής και πολιτικός.

1969 - Ζακ Γαλιφιανάκης, Αμερικανός ηθοποιός.

1969 - Μάρκους Στίβεν, πρόεδρος του Ναουρού.

1974 - Χρήστος Σπανός, Έλληνας ηθοποιός.

1976 - Θοδωρής Χατζηθεοδώρου, Έλληνας υδατοσφαιριστής.

1979 - Τζο Χένιγκ, Αμερικανός παλαιστής.

1983 - Μοχάμεντ Αμπντελγουαχάμπ, Αιγύπτιος ποδοσφαιριστής.

1985 - Ρεβάζ Ζιντιρίδης, Έλληνας αθλητής του τζούντο.

1986 - Ρικάρντο Βαζ Τε, Πορτογάλος ποδοσφαιριστής.

1989 - Μπρι Λάρσον, Αμερικανίδα ηθοποιός.

 

Θάνατοι σαν σήμερα

959 - Έντουι, βασιλιάς της Αγγλίας.

1040 - Αλαίν Γ', δούκας της Βρετάνης.

1189 - Ζεράρ ντε Ριντφόρ, μέγας μάγιστρος των Ιπποτών του Ναού.

1404 - Πάπας Βονιφάτιος Θ΄.

1499 - Μαρσίλιο Φιτσίνο, Ιταλός φιλόσοφος.

1532 - Γιαν Γκόσσαερτ, Φλαμανδός ζωγράφος.

1574 - Μάαρτεν φαν Χέιμσκερκ, Ολλανδός ζωγράφος.

1578 - Δον Χουάν, Αυστριακός στρατιωτικός.

1585 - Άννα της Σαξονίας, Εκλέκτορας της Σαξονίας, ιατρός, φαρμακοποιός, αλχημίστρια.

1636 - Αύγουστος, δούκας του Μπρούνσβικ.

1684 - Πιερ Κορνέιγ, Γάλλος συγγραφέας.

1708 - Τζον Μπλόου, Άγγλος συνθέτης και οργανίστας.

1826 - Γιάννης Γκούρας, Έλληνας οπλαρχηγός.

1911 - Βίλχελμ Ντίλταϋ, Γερμανός φιλόσοφος.

1929 - Αντουάν Μπουρντέλ, Γάλλος γλύπτης και ζωγράφος.

1974 - Σπυρίδων Μαρινάτος, ήταν Έλληνας αρχαιολόγος και ακαδημαϊκός με σπουδαία ανασκαφική δραστηριότητα.

1992 - Ιωάννης Δεσποτόπουλος, Έλληνας αρχιτέκτονας.

1992 - Πέτρα Κέλλυ, Γερμανίδα πολιτικός.

1994 - Αντώνης Μπριλλάκης, Έλληνας πολιτικός.

2003 - Κώστας Γραμματόπουλος, Έλληνας ζωγράφος και χαράκτης.

2004 - Ελένη Χατζηαργύρη, το γένος Γαρυφαλλίδου, ήταν Ελληνίδα ηθοποιός του θεάτρου, του κινηματογράφου και της τηλεόρασης.
Η οικογένειά της καταγόταν από την Κωνσταντινούπολη. Σπούδασε θέατρο με καθηγητή τον Κάρολο Κουν. Διακρίθηκε για τις ερμηνείες της κυρίως σε δραματικούς θεατρικούς ρόλους. (Χαλκίδα, 9 Νοεμβρίου 1923 - 1 Οκτωβρίου 2004)



2006 - Αντρέ Βιζέρ, Καναδός αθλητής.

2006 - Νίκος Καζής, Έλληνας ηθοποιός.

2007 - Αλ Έρτερ, Αμερικανός δισκοβόλος.

2010 - Ωντουέν Ντολφύς, Γάλλος αστρονόμος.

2010 - Φίλιπς Τάλμποτ, Αμερικανός διπλωμάτης.

2012 - Έρικ Χομπσμπάουμ, Βρετανός ιστορικός και συγγραφέας.

2013 - Τομ Κλάνσυ, Αμερικανός συγγραφέας.

2018 - Αντώνης Κοντογεωργίου, ήταν Έλληνας διευθυντής χορωδίας.