DIASKEDASI.INFO

Η διασκέδαση On Line

Σαν σήμερα 16 Σεπτεμβρίου ας θυμηθούμε τι έγινε

01-Tsarouxis-Mines-Septemvris

Σαν σήμερα 16 Σεπτεμβρίου
ας θυμηθούμε τι έγινε

από τον Mr George Almanac

Επέτειοι
Διεθνής Ημέρα για τη Διατήρηση της Στιβάδας του Όζοντος
Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας
Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντικού Καθαρισμού των Ακτών
Παγκόσμια Ημέρα Ελεύθερου Λογισμικού

Εορτάζουν
Αγίας Ευφημίας, (Εύφημος, Ευφημία, Εύφημη, Εύφη, Ευφημούλα, Ευφούλα, Φούλα *)
Αγίας Λουντμίλας, (Λουντμίλλα, Λουντμίλα)
Αγίας Μελιτινής μάρτυρος, (Μελιτίνος, Μελίνα, Μελιτίνη, Μελιτίνα, Μελίτη, Μελίτα)
* Υπάρχουν και άλλες ημερομηνίες που γιορτάζει αυτό το όνομα.

16 Σεπτεμβρίου

Γεγονότα σαν σήμερα

307: Ο αυτοκράτορας Φλάβιος Βαλέριος Σεβήρος συλλαμβάνεται και φυλακίζεται στις Τρεις Ταβέρνες. Αργότερα εκτελείται (ή αναγκάζεται να αυτοκτονήσει) μετά την ανεπιτυχή εισβολή του Γαλέριου στην Ιταλία.

1462: Ο Γενουάτης Νικόλαος Γκατιλούζι παραδίδει υπό όρους το κάστρο της Μυτιλήνης στον σουλτάνο Μεχμέτ Β'. Οι Τούρκοι παρασπονδώντας ξεσπούν σε άγριες λεηλασίες και σφαγές των ελλήνων κατοίκων.

1662: Ο 16χρονος άγγλος αστρονόμος, Τζον Φλάμστηντ, παρατηρεί από το σπίτι του έκλειψη  ηλίου, που αποτελεί την πρώτη γνωστή αστρονομική παρατήρηση.

1669: Ο Φραντσέσκο Μοροζίνι παραδίδει το Ηράκλειο στους Τούρκους.

1743: Ο πατέρας του μποξ Jack Broughton διατυπώνει τους πρώτους κανόνες πυγμαχίας στην Αγγλία σύμφωνα με τους οποίους απαγορεύονται οι κεφαλιές, οι κλωτσιές και τα χτυπήματα κάτω από την κοιλιά

1774: Ο Αντουάν Λοράν Λαβουαζιέ παρατηρεί ότι παράγεται μεταλλικός υδράργυρος αν θερμανθεί το οξείδιο του υδραργύρου.

1795: Το Ηνωμένο Βασίλειο κατακτά το Κέιπ Τάουν της Νότιας Αφρικής.

1810: Ο ιερέας Μιγκέλ Ιδάλγο ι Κοστίγια αρχίζει τον αγώνα του Μεξικού για την ανεξαρτησία του από την Ισπανία. Η 16η Σεπτεμβρίου αναδεικνύεται ημέρα εθνικής εορτής για τους Μεξικανούς.

1828: Οι στρατιωτικές δυνάμεις του Ιμπραήμ αποχωρούν απ' την Πελοπόννησο.

1828: Ελληνική Επανάσταση: Τουρκική επίθεση κατά των ανδρών των Ε. Μακρυγιάννη και Ι. Φαρμάκη στη θέση Μυρμηγκάρι Ναυπάκτου. Η μάχη έληξε με νίκη των Ελλήνων, οι οποιοί έτρεψαν σε άτακτη φυγή τους Τούρκους που εγκατέλειψαν στο πεδίο μάχης 50 νεκρούς και πολλούς τραυματίες. Δύναμη 600 Τούρκων επιτίθεται στα Καστέλλια Φωκίδος εναντίον των Ελλήνων.

1835: Ο άγγλος φυσιοδίφης Τσαρλς Ντάργουιν (γνωστός στην Ελλάδα ως Κάρολος Δαρβίνος) φτάνει στα νησιά Γκαλάπαγκος, μία συστάδα νησιών στα δυτικά της Νότιας Αμερικής. Στις πέντε εβδομάδες της παραμονής του θα κάνει παρατηρήσεις στο πλούσιο ζωικό βασίλειο των νησιών, που θα του δώσουν μετέπειτα την αφορμή να διατυπώσει τη θεωρία του περί της φυσικής επιλογής των έμβιων όντων.

1849: Ένοπλη εξέγερση ξεσπά στην Κεφαλονιά κατά της βρετανικής κυριαρχίας. Η εξέγερση καταστέλλεται από το βρετανικό στρατό, ενώ οι ηγέτες της συλλαμβάνονται και εκτελούνται δι’ απαγχονισμού.

1863: Ανοίγει στην Κωνσταντινούπολη η Ροβέρτειος Σχολή, το πρώτο αμερικανικό εκπαιδευτικό ίδρυμα εκτός των Ηνωμένων Πολιτειών. Ιδρύθηκε από τον Αμερικανό φιλάνθρωπο Κρίστοφερ Ρόμπερτ.

1904: Ηλεκτροκινείται ο αστικός σιδηρόδρομος Αθήνας – Πειραιά.

1905: Μακεδονικός Αγώνας: Τα ανταρτικά σώματα Μακρή και Βλαχογιάννη συγκρούονται και  σχεδόν διαλύουν το κομιτατζήδικο τμήμα του βοεβόδα Ναούμ.

1906: Ο νορβηγός εξερευνητής Ρόαλντ Αμούνδσεν ανακαλύπτει το Νότιο Πόλο.

1908: O κατασκευαστής αμαξών Γουίλιαμ Ντιράντ ιδρύει την «General Motors Corporation», που θα κυριαρχήσει στο χώρο του αυτοκινήτου.

1909: Οργανώνεται στην Καρδίτσα το πρώτο παλλαϊκό αγροτικό συλλαλητήριο.

1912: Συλλαλητήριο των Ηπειρωτών πραγματοποιείται στην Αθήνα, που αντιδρούν στην προσπάθεια αλβανοποίησης της Ηπείρου.

1918: Υπογράφεται συνθήκη ανακωχής ανάμεσα στην Αντάντ και τη Βουλγαρία στη Θεσσαλονίκη. Οι Βούλγαροι υποχρεώνονται να εκκενώσουν την ελληνική Μακεδονία.

1919: Δολοφονείται ο Πρόεδρος του Περού, Αουγκούστο Λεγία.

1919: Συζητήσεις διεξάγονται για την επίλυση του Θρακικού Θέματος. Οι Αμερικανοί υποστηρίζουν τις βουλγαρικές απόψεις.

1920: Από έκρηξη βόμβας στη Wall Street, στη Νέα Υόρκη, σκοτώνονται 38 άνθρωποι και τραυματίζονται σοβαρά 143.

1920: Οι γιατροί του Έλληνα βασιλιά Αλέξανδρου ανακοινώνουν ότι δεν εμπνέει καμία ανησυχία το τραύμα του, που προκλήθηκε από δάγκωμα πιθήκου, δυο μέρες νωρίτερα.

1921: Σκληρές μάχες λαμβάνουν χώρα μεταξύ των ελληνικών και τουρκικών δυνάμεων, στη μάχη για την κατάληψη των υψωμάτων του Τουρμπάν Τεπέ και των Δίδυμων Λόφων.

1922: Ο βασιλιάς της Ελλάδας, Κωνσταντίνος, αναχωρεί εξόριστος για το Παλέρμο της Ιταλίας.

1927: Η μεγάλη ηθοποιός Μαρίκα Κοτοπούλη παρουσιάζει για πρώτη φορά στη δημοτική την τραγωδία του Ευριπίδη «Εκάβη» και προκαλεί την αντίδραση των έφεδρων αξιωματικών που απειλούν με ταραχές.

1929: Ο Αλμπερτ Γκέρνταρντ γίνεται ο νεότερος παίκτης που αγωνίζεται στην αγγλική football league όταν εμφανίζεται με την ομάδα της Bradford Park Avenue εναντίον της Millwall σε ηλικία 15 ετών και 158 ημερών.

1930: Δημιουργούνται τα πρώτα έγχρωμα κινούμενα σχέδια. Δημιουργός τους ο Αμερικανός Ub Iwerks.

1931: Επιστρέφει στην Ελλάδα από το ταξίδι του στην Ευρώπη ο πρωθυπουργός Ελευθέριος Βενιζέλος.

1934: Ο Ντόναλντ Ντακ, η διάσημη πάπια της Ντίσνεϊ, εμφανίζεται για πρώτη φορά και σε κόμικ-στριπ εφημερίδας.

1936: Το καθεστώς της 4ης Αυγούστου του Ι. Μεταξά οργανώνει δημόσια καψίματα «ανθελληνικών» βιβλίων σε κεντρικές πλατείες πόλεων, κατά το παράδειγμα των Ναζί.

1936: Ολοκληρώνονται οι 11οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Βερολίνου που γίνονται κάτω από το βλέμμα του Χίτλερ. Για πρώτη φορά μεταφέρεται η Ολυμπιακή Φλόγα από την Αρχαία Ολυμπία με 3.075 δρομείς. Στην τελετή έναρξης της 1ης Αυγούστου σημαιοφόρος της Ελληνικής Ομάδας είναι ο 67χρονος Σπύρος Λούης, που τον έχει προσωπικά προσκαλέσει ο Χίτλερ. Πρωτοεμφανίζονται το μπάσκετ και το χάντμπολ. Παίρνουν μέρος 3.410 αθλητές και 328 αθλήτριες από 46 κράτη. Αθλητής των αγώνων αναδεικνύεται ο Τζέσε Όουενς, που κερδίζει 4 χρυσά μετάλλια: στα 100μ (10.3 στις 3/8), στα 200μ (20.7 στις 5/8), στο άλμα εις μήκος (8.06 στις 4/8) και στα 4?100μ (39.8 στις 9/8) ρεκόρ που θα επαναλάβει ο Carl Lewis το 1984 στο Λος Αντζελες, που όπως και ο Owens είναι γεννημένος στην Αλαμπάμα.

1937: Μεταδίδεται τηλεοπτικά ο πρώτος ποδοσφαιρικός αγώνας, Άρσεναλ Α - Άρσεναλ Β στο Highbury.

1940: Ο Sam Rayburn εκλέγεται Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων.

1941: Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος: Βρετανία και ΕΣΣΔ καταλαμβάνουν το Ιράν και αναγκάζουν σε παραίτηση το Σάχη, Ρεζά Σαχ Παχλεβί, ο οποίος εγκαταλείπει τη χώρα. Ο γιος του, Μοχάμετ Ρεζά Παχλεβί, ανέρχεται στην εξουσία.

1941: Διαταγή του Αρχηγείου της Βέρμαχτ (OKW) αναφέρει ότι για κάθε φόνο γερμανού στρατιώτη στα κατεχόμενα εδάφη, να εκτελούνται 50 ή 100 ντόπιοι, κατά προτίμηση κομμουνιστές.

1943: Οι γερμανικές δυνάμεις κατοχής δολοφονούν στο χωριό Κομμένο Άρτας 317 κατοίκους (μεταξύ αυτών και 97 παιδιά έως 15 ετών), με το πρόσχημα πως στο χωριό εμφανίστηκε ομάδα ανταρτών.

1943: Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος: Συμμαχική εισβολή στην Ιταλία. Ο Χάινριχ φον Φίτινγκχοφ, διοικητής της γερμανικής 10ης Στρατιάς, διατάζει τα στρατεύματά του να αποχωρήσουν από το Σαλέρνο.

1944: Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ουίνστον Τσόρτσιλ και ο Αμερικανός Pρόεδρος Φραγκλίνος Ρούσβελτ συμφωνούν, μετά από συνομιλίες, να ανακατευθύνουν τις πολεμικές επιχειρήσεις από την Ευρώπη στον Ειρηνικό Ωκεανό, θεωρώντας ότι οι Nαζί βρίσκονται στα πρόθυρα της τελικής πτώσης.

1947: Ο τυφώνας Καθλίν χτυπά την Ιαπωνία και περίπου 2.000 άτομα σκοτώνονται.

1949: Ο πρώτος ηλεκτρονικός υπολογιστής, ο αμερικανικός ENIAC, που κατασκευάστηκε πριν τρία χρόνια, παρουσιάζεται σε εκατοντάδες επιστήμονες και βιομηχάνους.

1950: Πενήντα ένα άτομα χάνουν τη ζωή τους όταν πλοίο της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας της Γαλλίας, το οποίο έπλεε στο δίαυλο μεταξύ Βρετανίας-Γαλλίας, προσκρούει σε νάρκη του Β Παγκοσμίου Πολέμου.

1952: Οι Σοβιετικοί συμφωνούν με το Πεκίνο να διατηρήσουν τον έλεγχο στο Πορτ Άρθουρ, στην Κορέα.

1955: Λαμβάνει χώρα στρατιωτικό πραξικόπημα για την ανατροπή του προέδρου Χουάν Περόν στην Αργεντινή.

1959: Ο Μακάριος καταγγέλλει τον Γρίβα ότι συνωμοτεί εναντίον της γαλήνης της Κύπρου.

1960: Επαναλαμβάνονται στις Βρυξέλλες οι συνομιλίες για την είσοδο της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα με κυριότερη εκκρεμότητα προς διευθέτηση την πώληση ελληνικών γεωργικών προϊόντων και ελληνικών καπνών στις χώρες της Κοινής Αγοράς.

1960: Επίσημη ανακήρυξη της Κυπριακής Δημοκρατίας. Πρόεδρος αναλαμβάνει ο αρχιεπίσκοπος Μακάριος, με αντιπρόεδρο τον τουρκοκύπριο Κιουτσούκ.

1960: Στο Λάος, υποστηρικτές των κομμουνιστών ανταρτών Πάθετ Λάο προελαύνουν βόρεια.

1963: Δημιουργείται η Μαλαισία από την ένωση της Μαλαίας, της Σιγκαπούρης, του Σάραβακ και της Βόρειας Βόρνεο. Πριν το σχηματισμό της ομοσπονδίας, οι περιοχές αυτές βρίσκονταν υπό βρετανική διοίκηση.

1963: Αναβάλλεται για τα τέλη Σεπτεμβρίου η Πανορθόδοξος Σύνοδος της Ρόδου και ο Πατριάρχης Αθηναγόρας καλεί στην Κωνσταντινούπολη αντιπροσωπεία της Εκκλησίας της Ελλάδος προς διευθέτηση των διαφορών.

1964: 12 αραβικές χώρες υπογράφουν συμφωνία αλληλεγγύης στην Καζαμπλάνκα του Μαρόκου.

1966: Ο πρώην υπουργός και βουλευτής της Ε.Ρ.Ε. Ευάγγελος Αβέρωφ ανακοινώνει ότι θα άρει την εμπιστοσύνη του στην κυβέρνηση, παραιτούμενος ταυτόχρονα από τη βουλευτική έδρα, αν δεν ενισχυθεί με παραγωγικές πιστώσεις η ανάπτυξη της Ηπείρου.

1967: Ο Σπυρίδων Μαρινάτος ανακαλύπτει σημαντικό προϊστορικό οικισμό στο Ακρωτήρι της Σαντορίνης.

1968: Ο Γεώργιος Παπαδόπουλος δίνει στη δημοσιότητα το Σύνταγμα της χούντας, το οποίο θα γίνει αντικείμενο δημοψηφίσματος. "Ο γύψος διατηρείται" δηλώνει, καθώς ο στρατιωτικός νόμος θα παραμείνει σε ισχύ και μετά την έγκριση του Συντάγματος.

1969: Αρχίζει στην Αθήνα το 9ο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Αθλητισμού (ΕΠΑ) στο Στάδιο Καραϊσκάκη. Οι αγώνες μεταδίδονται από την ΕΡΤ σε περιγραφή του Γιάννη Διακογιάννη και αποτελούν την πρώτη μετάδοση αγώνων στίβου από ελληνικό τηλεοπτικό συνεργείο. Στους αγώνες αυτούς αρχίζει η καριέρα του Σοβιετικού σπρίντερ Βαλερί Μπορζόφ (10.4" στα 100μ). Μεγάλες επιδόσεις κάνουν οι Τζάνις Λούσις (91.52 στο ακόντιο), Βίκτορ Σανέγιεφ (16.94 στο τριπλούν) και Ιγκόρ Τερ-Οβανεστζαν (8.17 στο μήκος).

1970: Σε ψηφοφορία που διεξάγεται από το Βρετανικό περιοδικό "Melody Maker", οι Led Zeppelin ψηφίζονται ως το πιο δημοφιλές συγκρότημα. Είναι η πρώτη φορά τα επτά τελευταία χρόνια που οι The Beatles δεν βρίσκονται πρώτοι στη λίστα.

1971: Ο καγκελάριος της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, Βίλι Μπραντ, συναντάται στην Κριμαία με τον σοβιετικό ηγέτη, Λεονίντ Μπρέζνιεφ.

1974: Ο Bob Dylan ξεκινάει τις ηχογραφήσεις του 15ου δίσκου του «Blood on the Tracks» που κράτησαν 10 ημέρες.

1974: Στις ΗΠΑ, ο Pρόεδρος Τζέραλντ Φορντ δίνει χάρη στον pπαραιτηθέντα Πρόεδρο Ρίτσαρντ Νίξον, παρά τις αυξανόμενες ενδείξεις ότι είχε αναμιχθεί σε ποινικές πράξεις στο σκάνδαλο Γουοτεργκέιτ.

1975: Η Παπούα Νέα Γουινέα αποκτά την ανεξαρτησία της από τη διοίκηση της Αυστραλίας.

1978: Σεισμός 7 Ρίχτερ πλήττει το ανατολικό Ιράν. Εξαφανίζει την πόλη Ταμπάς και
ισοπεδώνει πόλεις και χωριά στην περιοχή της Αλμυράς Ερήμου της Περσίας. Οι νεκροί ξεπερνούν τις 18.000.

1978: Στην Ελλάδα, νομιμοποιούνται με νομοσχέδιο οι αμβλώσεις μέχρι τον 5ο μήνα, υπό προϋποθέσεις.

1979: Στο Αφγανιστάν, ο Πρόεδρος Ταράκι σκοτώνεται σε πραξικόπημα. Νέος πρωθυπουργός αναλαμβάνει ο Χαφιτζουλάχ Αμίν.

1981: Η κυβέρνηση Ράλλη προκηρύσσει βουλευτικές εκλογές και ευρωεκλογές για τις 18 Οκτωβρίου. Ακολουθούν η προσχώρηση του Γεώργιου Μαύρου και του Μανώλη Γλέζου στο ΠΑΣΟΚ, ενώ το ΚΟΔΗΣΟ του Ιωάννη Πεσμαζόγλου συνεργάζεται με το Κόμμα Αγροτών – Εργαζομένων (ΚΑΕ). Παράλληλα, εμφανίζεται το Κόμμα Προοδευτικών του Σπύρου Μαρκεζίνη, ενώ αυτόνομα αποφασίζουν να κατέλθουν στις εκλογές το ΚΚΕ, το ΚΚΕ Εσωτερικού και η ΕΔΗΚ.

1981: Με ένα νοκ άουτ στον 14ο γύρο ο μποξέρ Sugar Ray Leonard νικά τον Thomas Hearns

1982: Η διεθνής κοινότητα συγκλονίζεται από τη σφαγή 2500 αμάχων Παλαιστινίων στα προσφυγικά στρατόπεδα Σάμπρα και Σατίλα. Τη σφαγή πραγματοποίησαν Λιβανέζοι Χριστιανοί Φαλαγγίτες οι οποίοι συνεργάζονταν με το Ισραήλ. Ο Αριέλ Σαρόν κατηγορείται ότι ήταν έμμεσα υπεύθυνος για τις δολοφονίες καθώς δεν έκανε τίποτα για να εμποδίσει τους παραστρατιωτικούς να μπουν στα στρατόπεδα και να εκδικηθούν τη δολοφονία του ηγέτη τους, Μπασίρ Τζεμαγέλ.

1985: Οι KISS κυκλοφορούν το δέκατο τρίτο στούντιο άλμπουμ τους, με τίτλο "Asylum". Είναι το πρώτο άλμπουμ με τον κιθαρίστα Bruce Kulick, ο οποίος αντικατέστησε τον Mark St. John ένα χρόνο νωρίτερα. Ο Kulick είναι ο τρίτος κιθαρίστας μετά την αποχώρηση του κιθαρίστα και ιδρυτικού μέλους Ace Frehley το 1982. Δημοφιλή τραγούδια του άλμπουμ: "Tears Are Falling", "Who Wants To Be Lonely", "Uh! All Night" κ.α.



1986: Από πυρκαγιά σε χρυσωρυχείο στο Τρανσβάαλ της Νότιας Αφρικής σκοτώνονται 177 άτομα.

1987: Υπογράφεται στο Μόντρεαλ του Καναδά το Πρωτόκολλο του Μόντρεαλ για την απαγόρευση της χρήσης των ουσιών που καταστρέφουν το στρώμα του όζοντος.

1989: Ο Τζίγγερ νικά στο 23ο Ράλι της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης και ένα χρόνο μετά, στις 17/9/90, στο 24ο Διεθνές Ράλι κερδίζει τον τέταρτο συνεχή τίτλο του πρωταθλητή.

1990: Στη Νότια Αφρική, 140 άτομα χάνουν τη ζωή τους στις φυλετικές ταραχές σε κωμοπόλεις γύρω από το Γιοχάνεσμπουργκ.

1991: Οι ΗΠΑ πραγματοποιούν υπόγεια πυρηνική δοκιμή στη Νεβάδα.

1991: Κάνει πρεμιέρα η τηλεοπτική σειρά Λάμψη, η μακροβιότερη της ελληνικής τηλεόρασης.

1991: Αρχίζει στις ΗΠΑ η δίκη του πρώην δικτάτορα του Παναμά Μανουέλ Νοριέγκα, ο οποίος κατηγορείται για εμπόριο ναρκωτικών.

1992: Η βρετανική στερλίνα τίθεται αναγκαστικά εκτός του μηχανισμού των ευρωπαϊκών ισοτιμιών συναλλάγματος και υποτιμάται έναντι του γερμανικού μάρκου

1994: Ο Βρετανός πρωθυπουργός Τζον Μέιτζορ ανακοινώνει ότι θα επιτρέπεται στο εξής η ζωντανή μετάδοση δηλώσεων εκπροσώπων του Σιν Φέιν, πολιτικού σκέλους του Ιρλανδικού Δημοκρατικού Στρατού (IRA).

1995: Στην Τσετσενία αρχίζει ο αφοπλισμός των ανταρτών, όπως προβλέπει η στρατιωτική συμφωνία με τη Ρωσία

1995: Τη συμφωνία για τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά που προβλέπει την παραμονή του 51% στο Δημόσιο και τη μεταβίβαση του 49% από την ΕΤΒΑ στους εργαζομένους, επικυρώνει η ΓΣΕΕ.

1996: Στην Ελβετία, η κυβέρνηση δίνει το πράσινο φως για την άρση του απορρήτου των τραπεζικών λογαριασμών που αφορούν τις περιουσίες των Ναζί και των θυμάτων τους..

1997: Με εκδηλώσεις στην Ελλάδα και την Ευρώπη τιμάται η μνήμη της Μαρίας Κάλλας, με αφορμή τη συμπλήρωση 20 χρόνων από το θάνατό της.

1999: Σε δημοψήφισμα στην Αλγερία εγκρίνεται με 98,6% η πρόταση χορήγησης αμνηστίας σε όσους ισλαμιστές αντάρτες κατέθεταν τα όπλα.

2000: Ο Αυστραλός Ιάν Θορπ κάνει παγκόσμιο ρεκόρ στα 400μ ελεύθερο με 3.40.59 στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Σίδνεϊ.

2005: Συλλαμβάνεται στη Νάπολη της Ιταλίας ο αρχηγός της Καμόρα Πάολο Ντι Λάουρο.

2007: Συντρίβεται στην Ταϊλάνδη αεροσκάφος και από τους 128 επιβαίνοντες σκοτώνονται οι 89.

2007: Στην Ελλάδα, διεξάγονται βουλευτικές εκλογές. Πρώτο αναδεικνύεται το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας, με πρόεδρο τον Κωνσταντίνο Καραμανλή, με ποσοστό 41,83% και 152 έδρες στη Βουλή. Ακολουθεί το ΠΑ.ΣΟ.Κ., με πρόεδρο τον Γιώργο Παπανδρέου με ποσοστό 38,10% και 102 έδρες.

2007: Μισθοφόροι που εργάζονται για την Blackwater Worldwide σκοτώνουν 17 άτομα στην πλατεία Νισούρ στη Βαγδάτη.

2012: Στο Αφγανιστάν σκοτώνονται εφτά γυναίκες από λανθασμένο χτύπημα του ΝΑΤΟ.

 

Γεννήσεις σαν σήμερα

1386 – Ερρίκος Ε’, βασιλιάς της Αγγλίας.

1678 – Χένρυ Μπόλινμπροκ, Άγγλος φιλόσοφος και πολιτικός.

1745 – Μιχαήλ Ιλλαριόνοβιτς Κουτούζοφ, Ρώσος στρατιωτικός.

1823 – Φράνσις Πάρκμαν, Αμερικανός ιστορικός.

1858 – Άντριου Μπόναρ Λω, Βρετανός πολιτικός.

1870 – Τζον Μπόλαντ, Ιρλανδός αντισφαιριστής και πολιτικός.

1877 – Τζέικομπ Σικ, αμερικανός εφευρέτης της ηλεκτρικής ξυριστικής μηχανής και ιδρυτής της εταιρείας ειδών ανδρικής περιποίησης Schick. (Θαν. 3/7/1937)

1886 – Ζαν Αρπ, Γερμανός γλύπτης και ζωγράφος.

1891 – Καρλ Νταίνιτς, Γερμανός αξιωματικός του ναυτικού.

1893 – Άλμπερτ φον Σεντ-Γκιέργκι ντε Ναγκιράπολτ, ούγγρος γιατρός, που ανακάλυψε τη βιταμίνη C και βραβεύτηκε με Νόμπελ Ιατρικής το 1937. (Θαν. 22/10/1986)

1924 – Λορίν Μπακόλ, Αμερικανίδα ηθοποιός.

1925 – B. B. King, Αμερικανός τραγουδιστής, κιθαρίστας και παραγωγός. (Θαν. 14/5/2015)

1934 – Τζορτζ Τσακίρης, Αμερικανός ηθοποιός, τραγουδιστής και χορευτής.

1937 – Κώστας Αναστασάτος, Έλληνας καλαθοσφαιριστής και προπονητής.

1943 – Όσκαρ Λαφοντέν, Γερμανός πολιτικός.

1952 – Μίκι Ρουρκ, Αμερικανός ηθοποιός.

1953 – Νάνσυ Χιούστον, Καναδή συγγραφέας.

1956 – Ντέιβιντ Κόπερφιλντ, Αμερικανός μάγος.

1957 – Σταμάτης Γονίδης, Έλληνας τραγουδιστής.

1981 – Αλέξις Μπλέντελ, Αμερικανίδα ηθοποιός.

1983 – Κατερίνα Αυγουστάκη, Βελγίδα τραγουδίστρια.

1988 – Δημήτρης Σιόβας, Έλληνας ποδοσφαιριστής.

 

Θάνατοι σαν σήμερα

307 – Σεβήρος, Ρωμαίος αυτοκράτορας.

655 – Πάπας Μαρτίνος Α΄.

1380 – Κάρολος Ε’, βασιλιάς της Γαλλίας.

1701 – Ιάκωβος Β’, βασιλιάς της Αγγλίας.

1736 – Ντάνιελ Γκάμπριελ Φαρενάιτ, Γερμανός φυσικός, που δημιούργησε την ομώνυμη κλίμακα για τη μέτρηση της θερμοκρασίας.

1782 – Φαρινέλλι, Ιταλός τραγουδιστής.

1824 – Λουδοβίκος ΙΗ’, βασιλιάς της Γαλλίας.

1896 – Παύλος Καλλιγάς, Έλληνας νομικός και πολιτικός.

1944 – Γκούσταφ Μπάουερ, Γερμανός πολιτικός.

1977 – Μαρκ Μπόλαν, Άγγλος τραγουδιστής, κιθαρίστας και ποιητής. (T. Rex και John’s Children)

1977 – Μαρία Κάλλας, ελληνοαμερικάνα λυρική καλλιτέχνιδα. (Γεν. 2/12/1923)

1978 – Λαυρέντης Διανέλλος, Έλληνας ηθοποιός.

1980 – Ζαν Πιαζέ, Ελβετός ψυχολόγος.

1984 – Λουί Ρεάρ, γάλλος μηχανικός, που σχεδίασε το πρώτο μπικίνι. (Γεν. 1897)

1987 – Δημήτριος Παπασπύρου, Έλληνας δικηγόρος και πολιτικός.

2006 – Ζούζα Κορμότσι, Ουγγαρέζα αντισφαιρίστρια.

2009 – Μαίρη Τρέιβερς, Αμερικανίδα τραγουδίστρια (Peter, Paul and Mary).

2010 - Σίλο, Αργεντινός συγγραφέας και πνευματιστής.

2012 - Νικόδημος Αναγνώστου, Έλληνας μητροπολίτης.

2013 - Ευάγγελος Κουρτίδης, Έλληνας πολιτικός.

2015 - Γκι Μπεάρ, Γάλλος τραγουδοποιός.

2016 - Έντουαρντ Άλμπι, Αμερικανός θεατρικός συγγραφέας.

2016 - Αντόνιο Μασκαρένιας Μοντέιρο, πρόεδρος του Πράσινου Ακρωτηρίου.

2016 - Κάρλο Ατσέλιο Τσάμπι, Ιταλός πολιτικός.

2021 - Ντούσαν Ίβκοβιτς, πρώην μπασκεμπολίστας και ένας από τους μεγαλύτερους Ευρωπαίους προπονητές της ιστορίας του Ευρωπαϊκού μπάσκετ αφήνοντας πίσω του μια μυθική καριέρα στους πάγκους, συνδέοντας τ' όνομά του με αναρίθμητες επιτυχίες. (29 Οκτωβρίου 1943, Βελιγράδι, Σερβία - 16 Σεπτεμβρίου 2021, Βελιγράδι, Σερβία (78 ετών)
Ο Σέρβος νοσηλευόταν τις τελευταίες μέρες στην εντατική νοσοκομείου του Βελιγραδίου με υγρό στον πνεύμονα, ενώ αντιμετώπιζε και χρόνια προβλήματα με την καρδιά του.

Με την πρώην ενωμένη Γιουγκοσλαβία είχε κατακτήσει το ασημένιο μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Σεούλ το 1988, το χρυσό μετάλλιο στο Παγκόσμιο της Αργεντινής το 1990, καθώς επίσης και το χρυσό μετάλλιο στα Ευρωμπάσκετ το 1989 και το 1991. Μετέπειτα, με την εθνική Σερβίας πήρε το χρυσό στο Ευρωμπάσκετ του 1995 και το ασημένιο στην Πολωνία το 2009. Είχε και ένα χρυσό στην Πανεπιστημιάδα.

Στην Ελλάδα, στην οποία εργάστηκε σε πέντε συλλόγους (Άρης, ΠΑΟΚ, Πανιώνιος, Ολυμπιακός, ΑΕΚ).
Πρώτος σταθμός στην εν Ελλάδι καριέρα του ήταν ο Άρης, ο οποίος του παρέδωσε τα κλειδιά το 1980, αλλά συνέδεσε το όνομά του πιο πολύ με τον Ολυμπιακό, όπου υπέγραψε το 1996 και τον οδήγησε στο πρώτο Triple Crown (Ευρωλίγκα, Πρωτάθλημα, Κύπελλο) της ιστορίας του το 1997. Δεκαπέντε χρόνια μετά ήταν ο αρχιτέκτονας της επιστροφής των «ερυθρολεύκων» στην κορυφή της Ευρώπης με το ΕΠΟΣ της Πόλης στον τελικό με την ΤΣΣΚΑ Μόσχας. Με τους Πειραιώτες έχει κατακτήσει δύο πρωταθλήματα (1997, 2012) και ισάριθμα Κύπελλα (1997, 2011).
Είχε οδηγήσει την ΑΕΚ στην κατάκτηση του Σαπόρτα το 2000 στον τελικό με την Κίντερ του Έτορε Μεσίνα, ο οποίος είχε ένα πολύ ποιοτικό ρόστερ (όπως αποδείχθηκε και στη συνέχεια) στη διάθεσή του. Ως τεχνικός της «Ένωσης» πήρε δις το Κύπελλο (2000, 2001). Ήταν προπονητής στο δεύτερο και τελευταίο χρονικά πρωτάθλημα στην ιστορία του ΠΑΟΚ (1992). Με τον «δικέφαλο» του Βορρά έφτασε μια ανάσα από την κατάκτηση ευρωπαϊκού Κυπέλλου, γνωρίζοντας την ήττα στον τελικό του Κυπέλλου Κυπελλούχων το 1992 με με 65-63 από τη Ρεάλ Μαδρίτης, με το μοιραίο λάθος του Παναγιώτη Φασούλα να έχει χαραχθεί στη μνήμη.

Ολοκλήρωσε την προπονητική καριέρα το 2016, ενώ ένα χρόνο μετά εισήχθη στο Hall of Fame της Διεθνoύς Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης και τιμήθηκε με το βραβείο "Θρύλος της Ευρωλίγκα", από την EuroLeague.