DIASKEDASI.INFO

Η διασκέδαση On Line

Σαν σήμερα 14 Σεπτεμβρίου ας θυμηθούμε τι έγινε

01-Tsarouxis-Mines-Septemvris

Σαν σήμερα 14 Σεπτεμβρίου
ας θυμηθούμε τι έγινε

από τον Mr George Almanac

Εορτάζουν
Ύψωσις Τιμίου Σταυρού, (Σταύρος, Σταυριανός, Σταύρακας, Σταυράκιος, Σταυρής, Σταυράκης, Σταυρούλα, Σταυριανή, Σταυρίνα, Σταυρία)
Αγίου Θεοκλέους μάρτυρος, (Θεοκλής, Θεοκλέας, Θεόκλεια)

14 Σεπτεμβρίου

Γεγονότα σαν σήμερα

509 π.Χ.: Εγκανιάζεται ο Ναός του Δία στο Καπιτώλιο της Ρώμης.

81: Ο Δομιτιανός γίνεται αυτοκράτορας της Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας μετά το θάνατο του αδελφού του, Τίτου.

326: Η Αγία Ελένη ανακαλύπτει το λεγόμενο Τίμιο Σταυρό και τον Πανάγιο Τάφο (τον τάφο του Ιησού) στην Ιερουσαλήμ.

407: Πέθανε ο Ιωάννης ο Χρυσόστομος, Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως, άγιος και εκ των Μεγάλων Πατέρων της Εκκλησίας.

533: Ο Βυζαντινός στρατηγός Βελισάριος νικά τον Γελίμερο και τους Βάνδαλους στο Δέκιμον, κοντά στην Καρχηδόνα.

628: Ο Βυζαντινός αυτοκράτορας Ηράκλειος εισέρχεται θριαμβευτικά από τη Χρυσή Πύλη στην Κωνσταντινούπολη, αφού έχει κατατροπώσει τους Πέρσες και ανακτήσει τον Τίμιο Σταυρό.

786: "Η νύχτα των τριών Χαλίφηδων": ο Χαρούν αλ Ρασίντ γίνεται χαλίφης του Χαλιφάτου των Αββασιδών μετά το θάνατο του αδερφού του, αλ-Χαντί. Την ίδια μέρα γεννιέται ο γιος του Χαρούν, Αλ-Μαμούν.

1741: Ο Γκέοργκ Φρήντριχ Χαίντελ, έπειτα από 23 ημέρες ακατάπαυστης δουλειάς, ολοκληρώνει τον «Μεσσία», το κορυφαίο ορατόριο του.

1752: Η Βρετανία περνά από το Ιουλιανό στο Γρηγοριανό ημερολόγιο, το οποίο χρησιμοποιούσαν οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες ήδη από το 1582. Η μετάβαση αυτή απαιτεί ένα «χρονικό άλμα». Έτσι τα ημερολόγια εκείνη την ήμερα «πήδηξαν» από τις 2 Σεπτεμβρίου, στις 14 Σεπτεμβρίου, (παρακάμπτοντας 11 ημέρες η προηγούμενη ημέρα ήταν 2 Σεπτεμβρίου).

1812: Ο στρατός του Ναπολέοντα μπαίνει στην Μόσχα. Η πολυπόθητη νίκη του Γάλλου στρατάρχη είναι πικρή. Οι εξαντλημένοι στρατιώτες βρίσκουν μια πόλη έρημη από κατοίκους και χωρίς τρόφιμα, η οποία μάλιστα τυλίγεται στις φλόγες τα μεσάνυχτα της ίδιας ημέρας. Τις φωτιές έβαλαν οι ίδιοι οι Ρώσοι αφήνοντας το γαλλικό στρατό στο έλεος του σκληρού ρωσικού χειμώνα.

1813: Ιδρύεται στην Οδησσό, την ημέρα της Ύψωσης του Τιμίου Σταυρού, απ τους Νικόλαο Σκουφά, Εμμανουήλ Ξάνθο και Αθανάσιο Τσακάλωφ, η "Φιλική Εταιρεία".

1814: Ανήμερα της Ύψωσης του Τιμίου Σταυρού, ο Νικόλαος Σκουφάς, ο Εμμανουήλ Ξάνθος και ο Αθανάσιος Τσακάλωφ, ιδρύουν στην Οδησσό τη Φιλική Εταιρεία. Η σύσταση συνωμοτικών οργανώσεων με ταξικούς – εθνικοαπελευθερωτικούς σκοπούς υπήρξε συνήθης πρακτική για τα αντίστοιχα κινήματα της εποχής και η Φιλική Εταιρία υπήρξε σαφώς η πιο σημαντική, τόσο από την άποψη της μαζικότητας, όσο και της μαχητικότητας, αλλά και του ρόλου τον οποίο έπαιξε στην πορεία προς την Ελληνική Επανάσταση του 1821.

1814: Ο δικηγόρος Φράνσις Σκοτ Κι, έχοντας παρακολουθήσει τον 25ωρο βομβαρδισμό του οχυρού ΜακΧένρι της Βαλτιμόρης, από τους Βρετανούς, εμπνέεται τους στίχους του αμερικανικού εθνικού ύμνου.

1822: Ο αιγυπτιολόγος Ζαν Φρανσουά Σαμπολιόν ανακαλύπτει το «κλειδί» που οδηγούσε στην ανάγνωση των ιερογλυφικών.

1829: Υπογράφεται η Συνθήκη της Ανδριανούπολης ανάμεσα στην Ρωσική και την Οθωμανική Αυτοκρατορία, σηματοδοτώντας το τέλος του Ρωσο-Τουρκικού πολέμου του 1828-1829.

1886: Πατεντάρεται η κορδέλα της γραφομηχανής.

1890: Ιδρύεται στη Σμύρνη ο μουσικογυμναστικός σύλλογος «Ορφέας», από τα μέλη του οποίου, τρία χρόνια μετά, θα ιδρυθεί ο γυμναστικός σύλλογος «Γυμνάσιον». Οι δύο σύλλογοι θα ενωθούν το 1898 και θα δημιουργήσουν τον «Πανιώνιο Γυμναστικό Σύλλογο.

1891: Ο Τζον Χιθ, παίκτης της Wolves, σημειώνει το πρώτο γκολ με πέναλτι στην football league της Αγγλίας εναντίον της Accrington Stanley.

1901: Ο πρόεδρος των Η.Π.Α. Ουίλλιαμ ΜακΚίνλεϊ πεθαίνει μετά από την απόπειρα δολοφονίας της 6ης Σεπτεμβρίου. Τον διαδέχεται ο αντιπρόεδρος Θεόδωρος Ρούζβελτ.

1905: Ο εικοσάχρονος Μακεδονομάχος Άρμεν Κούπτσιος οδηγείται από τους Τούρκους στον πλάτανο της πλατείας της Δράμας, όπου και εκτελείται με απαγχονισμό.

1909: Στην Αθήνα πραγματοποιείται μεγαλειώδες λαϊκό συλλαλητήριο, με συνθήματα κατά των τότε πολιτικών κομμάτων στο τέλος του οποίου επιδόθηκε ψήφισμα στον Βασιλέα Γεώργιο Α΄ και τον πρωθυπουργό Κ. Μαυρομιχάλη.

1910: Γερμανικό Ζέπελιν VI παίρνει φωτιά στο Μπάντεν-Μπάντεν.

1917: Η Ρωσία ανακηρύσσεται επίσημα δημοκρατία.

1920: Μεσούσης της Μικρασιατικής Εκστρατείας, αρχίζει στην Ελλάδα η προεκλογική περίοδος για τις εκλογές της 1ης Νοεμβρίου, με διαδηλώσεις και συμπλοκές μεταξύ βενιζελικών και αντιβενιζελικών.

1920: Πίθηκος δαγκώνει το βασιλιά. Ο πίθηκος που διατηρεί ο βασιλιάς Αλέξανδρος στο Τατόι τον δαγκώνει στο πόδι, την ώρα που προσπαθεί να απομακρύνει ένα σκυλί που έχει επιτεθεί στη σύντροφο του αγαπημένου του «βασιλικού» πιθήκου.

1921: Ο βασιλιάς Κωνσταντίνος αναχωρεί για την Αθήνα, μετά από πολύμηνη παραμονή στη Μικρά Ασία. Η αναχώρησή του κρίνεται αναγκαία, μετά την ολοκλήρωση της υποχώρησης του ελληνικού στρατού από την ανατολική και δυτική όχθη του Σαγγάριου Ποταμού.

1922: Παραιτείται ο βασιλιάς Κωνσταντίνος και η κυβέρνηση Τριανταφυλλάκου, υπέρ του γιου του Γεωργίου Β’, μετά την επικράτηση της Τριανδρίας, η οποία ξεκίνησε από τη Χίο και τη Μυτιλήνη με αρχηγό τον συνταγματάρχη, Νικόλαο Πλαστήρα. Νέος βασιλιάς ορκίζεται ο Γεώργιου Β'. Εξέγερση στην Αθήνα υπό τον Θεόδωρο Πάγκαλο. Συλλαμβάνονται εκατοντάδες «κωνσταντινικοί».

1923: Ο Μιγκέλ Πρίμο δε Ριβέρα γίνεται δικτάτορας της Ισπανίας.

1925: Αρχίζει στο Παρίσι, στην γκαλερί Πιερ Λεμπ, η πρώτη συλλογική έκθεση σουρεαλιστών ζωγράφων, με έργα των Μαξ Ερνστ, Χουάν Μιρό, Πάμπλο Πικάσο, Τζόρτζιο Ντε Κίρικο, Χανς Αρπ και Μαν Ρέι.

1930: Το Ναζιστικό Κόμμα έρχεται δεύτερο στις εκλογές στη Γερμανία.

1933: Ο πρωθυπουργός Παναγής Τσαλδάρης υπογράφει στην Άγκυρα το ελληνοτουρκικό «Σύμφωνο Εγκάρδιας Συνεννόησης», κατά το οποίο η Ελλάδα και η Τουρκία εγγυώνται αμοιβαία το απαραβίαστο του κοινού συνόρου τους, του ποταμού Έβρου.

1935: Η ελληνική κυβέρνηση ανακοινώνει την απόφασή της για επέκταση του σιδηροδρόμου μέχρι την Κηφισιά.

1939: Μετά από πολυετείς πειραματισμούς ο Ρώσος αεροναυπηγός, Ιγκόρ Σικόρσκι, πραγματοποιεί την πρώτη επιτυχημένη πτήση με ελικόπτερο, ένα VS-300.

1943: Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος: η Βέρμαχτ ξεκινά τριήμερη επιχείρηση αντιποίνων έχοντας ως στόχο ελληνικά χωριά της Βιάννου. Από την επιχείρηση αυτή βρήκαν το θάνατο περισσότερα από 500 άτομα.

1944: Ο ΕΛΑΣ απελευθερώνει το Αγρίνιο. Οι ταγματασφαλίτες κατάθεσαν τα όπλα τους βάση συμφωνίας που επιτεύχθη, και απεχώρησαν ανενόχλητοι.

1955: Ο αγώνας Kidderminster Harriers- Brierley Hill Alliance είναι ο πρώτος αγώνας Κυπέλλου Αγγλίας που διεξάγεται κάτω από το φως προβολέων.

1959: Ο ρωσικός πύραυλος Λούνα 2 γίνεται το πρώτο αντικείμενο φτιαγμένο από τον άνθρωπο, που φτάνει στην επιφάνεια του φεγγαριού. Η επιτυχία αυτή δίνει το προβάδισμα στην ΕΣΣΔ έναντι τω ΗΠΑ στη μεγάλη κούρσα για την κατάκτηση του διαστήματος.

1960: Ιδρύεται ο Οργανισμός Πετρελαιοεξαγωγών Κρατών (ΟΠΕΚ), από τα κράτη: Ιράκ, Ιράν, Κουβέιτ, Σαουδική Αραβία και Βενεζουέλα.

1960: Κρίση στο Κονγκό: με τη βοήθεια της CIA, ο Μομπούτου Σέσε Σέκο παίρνει την εξουσία με στρατιωτικό πραξικόπημα, αναστέλλοντας το σύνταγμα και το κοινοβούλιο.

1961: Αναγγέλλονται οι αρραβώνες της πριγκίπισσας Σοφίας με τον πρίγκιπα Δον Χουάν Κάρλος της Ισπανίας.

1963: Ντεμπούτο του Τζορτζ Μπεστ στο πρωτάθλημα Αγγλίας με την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ εναντίον της Γουέστ Μπρόμιτς Άλμπιον σε ηλικία 17 ετών (γεν. 22/5/1946). Ο Μπεστ θα κάνει 474 εμφανίσεις με την Μάντσεστερ και θα πετύχει 180 γκολ, ενώ με την εθνική ομάδα της Β. Ιρλανδίας 37 εμφανίσεις και 9 γκολ. Με την Γιουνάιτεντ θα αγωνιστεί για τελευταία φορά την 1/1/74 εναντίον της QPR (0-3).

1963: Με ομόφωνη απόφαση του εισαγγελέα Στυλιανού Μπούτη και του ανακριτή Χρήστου Σαρτζετάκη, διατάσσεται η προφυλάκιση του υποστράτηγου Κωνσταντίνου Μήτσου, τέως επιθεωρητή της χωροφυλακής Βόρειας Ελλάδας, του συνταγματάρχη Ευθύμιου Καμουτσή, τέως αστυνομικού διευθυντή Θεσσαλονίκης, του αντισυνταγματάρχη Μιχαήλ Διαμαντόπουλου, τέως υποδιευθυντή της αστυνομίας Θεσσαλονίκης και του μοίραρχου Τρύφωνα Παπατριανταφύλλου, τέως διοικητή του Ε' Αστυνομικού Τμήματος Θεσσαλονίκης. Έτσι λήγει η πρώτη δραματική φάση των ανακρίσεων για το φόνο του βουλευτή της Ε.Δ.Α. Γρηγόρη Λαμπράκη.

1973: Οι ΗΠΑ ανακοινώνουν ότι, τερματίζουν επίσημα τους βομβαρδισμούς στην Καμπότζη.

1975: Στο Άμστερνταμ, άνδρας οπλισμένος με μαχαίρι προκαλεί σοβαρές ζημιές στο φημισμένο πίνακα του Ρέμπραντ «Νυχτερινή Περίπολος».

1979: Η δωροληψία τιμωρείται με κάθειρξη μέχρι δέκα ετών, σύμφωνα με τροποποίηση του ελληνικού ποινικού δικαίου.

1980: Με απόφαση του Υπουργείου Παιδείας, καταργούνται οι εισαγωγικές εξετάσεις από το Δημοτικό στο Γυμνάσιο.

1981: Επανεκδίδεται από τον επιχειρηματία Γεώργιο Μπόμπολα σε σχήμα ταμπλόιντ, η
εφημερίδα «Έθνος», η οποία είχε διακόψει την κυκλοφορία της λίγο μετά την εκδήλωση του στρατιωτικού πραξικοπήματος του 1967.2000 - Ο βουλευτής Γεώργιος Καρατζαφέρης ιδρύει το κόμμα ΛΑΟΣ.

1982: Η Καναδέζα Σίντι Νίκολας διασχίζει κολυμπώντας την Μάγχη για 19η φορά.

1984: Ο Τζο Κίττιγκερ γίνεται ο πρώτος άνθρωπος, που περνά μόνος με αερόστατο στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού.

1986: Ισχυρός σεισμός μεγέθους 6,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ συγκλονίζει την Καλαμάτα. Τριάντα πέντε άτομα έχασαν τη ζωή τους.

1989: Ο πρωθυπουργός Τζαννής Τζαννετάκης, μαζί με τον υπουργό Δημόσιας Τάξης, αποφασίζουν την επαναφορά της τουριστικής αστυνομίας.

1991: Στη Νότια Αφρική, υπογράφεται η συμφωνία μεταξύ κυβέρνησης, Αφρικανικού Εθνικού Κογκρέσου και ΙΝΚΑΤΑ, για τον τερματισμό της βίας, καθώς 10.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους, από το 1984 έως σήμερα.

1992: Το Ιράν διαβεβαιώνει την Τουρκία ότι, θα υποστηρίξει τον αγώνα της κατά των αυτονομιστών Κούρδων.

1993: Στη Νορβηγία, το Εργατικό Κόμμα εκλέγεται πρώτο στις βουλευτικές εκλογές.

1994: Σε ετοιμότητα βρίσκονται οι ελληνικές υγειονομικές αρχές εξαιτίας των κρουσμάτων χολέρας, που εμφανίστηκαν στην Αλβανία.

1995: Στη Γαλλία, ο ΥΠΕΞ Ντε Σαρέτ δηλώνει κατηγορηματικά ότι, η χώρα του δεν προτίθεται να σταματήσει τις πυρηνικές δοκιμές στο Νότιο Ειρηνικό.

1995: Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Κ. Παπούλιας και ο Σκοπιανός ομόλογός του Σ. Τσερβενκόφσκι υπογράφουν στη Νέα Υόρκη την Ενδιάμεση Συμφωνία για τη διευθέτηση των διμερών διαφορών.

1996: Στη Βοσνία, ανοίγουν οι κάλπες για τις πρώτες ελεύθερες μεταπολεμικές εκλογές στη χώρα.

1997: Στην Ινδία, αμαξοστοιχία πέφτει σε ποτάμι του κρατιδίου Μάντια Πραντές, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τουλάχιστον 35 άτομα.

1998: Ο ΕΣΑΚΕ, σε συνεδρίαση του Δ.Σ., κάνει δεκτό το αίτημα του Άρη για απόσυρση της φανέλας με το Νο 6, που φορούσε ο Νίκος Γκάλης. Ως εκ τούτου, ο Άρης μπορεί να χρησιμοποιήσει φανέλα με το Νο 16, κατ εξαίρεσιν, αφού ο κανονισμός επιβάλλει νούμερα από το 4 έως το 15. Με αφορμή την απόφαση αυτή, που παίρνεται για πρώτη φορά στο ελληνικό πρωτάθλημα, στις 29/9/98 θα γίνει δεκτό το αίτημα του Απόλλωνα και του Πανιωνίου για τις φανέλες των Κώστα Πετρόπουλου (7) και Φάνη Χριστοδούλου (4) αντίστοιχα.

1999: Η Ελλάδα συγκλονίζεται από την αεροπορική τραγωδία με το πρωθυπουργικό Φάλκον στο Βουκουρέστι. Την ημέρα εκείνη ο  αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιάννος Κρανιδιώτης μαζί με υπηρεσιακούς παράγοντες και το γιο του μετέβαινε αεροπορικώς στη Ρουμανία για τη Διαβαλκανική Διάσκεψη των υπουργών Εξωτερικών. Είκοσι λεπτά πριν την προσγείωση το αεροσκάφος υπέστη σφοδρές αναταράξεις και έχασε απότομα ύψος, πέφτοντας από τα 25.000 στα 5.000 πόδια. Αποτέλεσμα ήταν να βρουν τραγικό θάνατο έξι από τους 13 συνολικά επιβαίνοντες που εκείνη την ώρα δεν ήταν δεμένοι στις θέσεις τους: ο Γιάννος Κρανιδιώτης, ο γιος του, Νικόλας, οι δημοσιογράφοι Δημήτρης Πανταζόπουλος και Νίνα Ασημακοπούλου, ο αστυνομικός Νίκος Ασημακόπουλος και ο μηχανικός του αεροσκάφους Μιχάλης Παπαδόπουλος.

1999: Ανακοινώνεται, πως το κεντρικό γήπεδο στο οποίο διεξάγονται οι αγώνες του German Open θα ονομάζεται στο εξής γήπεδο Στέφι Γκραφ προς τιμήν της Γερμανίδας τενίστριας που το είχε κατακτήσει 9 φορές.

2000: Ο βουλευτής Γεώργιος Καρατζαφέρης ιδρύει το κόμμα ΛΑΟΣ.

2000: Ο Χουάν Αντόνιο Σάμαρανκ αποχωρεί από την προεδρία της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής έπειτα από 20ετή θητεία.

2002: Ο Αμερικανός Τιμ Μοντγκόμερι καταρρίπτει το ρεκόρ του Μορίς Γκρίν (9.79, Grand Prix Τσικλητήρεια 1999) στην κούρσα των 100μ με 9.78 στο Παρίσι.

2003: Οι Σουηδοί απορρίπτουν με δημοψήφισμα την ένταξή τους στον «μηχανισμό του ευρώ» και συνεπώς την εισαγωγή του νέου νομίσματος στη χώρα τους.

2008: Ο Χαράλαμπος Ταϊγανίδης, με παγκόσμιο ρεκόρ 59.85, κατακτά το χρυσό μετάλλιο στα 100 μ. ύπτιο S13 στην κολύμβηση στους Παραολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου.

2012: Στην Ινδονησία επιβατηγό πλοίο βυθίζεται με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 21 άτομα.

2014: Οι ΗΠΑ επικρατούν 129-92 της Σερβίας και κατακτούν το Μουντομπάσκετ.

 

Γεννήσεις σαν σήμερα

1384 - Άγιος Εφραίμ της Νέας Μάκρης.

1580 - Φρανθίσκο δε Κεβέδο, Ισπανός συγγραφέας.

1760 - Λουίτζι Κερουμπίνι, Ιταλός συνθέτης.

1769 - Αλεξάντερ φον Χούμπολτ, Γερμανός γεωγράφος και εξερευνητής.

1849 - Ιβάν Παβλόφ, ρώσος ψυχολόγος - ερευνητής, ο οποίος έγινε διάσημος κάνοντας πειράματα με το σκυλί του, το διάσημο «Πείραμα του Παβλόφ».

1878 - Ίων Δραγούμης, Έλληνας διπλωμάτης και συγγραφέας.

1889 - Μαρία Καποβίγια, υπεραιωνόβια από τον Ισημερινό.

1891 - Γιώργος Τσιμπίδαρος-Φτέρης, Έλληνας δημοσιογράφος και συγγραφέας.

1898 - Χαλ Ουόλις, Αμερικανός κινηματογραφικός παραγωγός.

1902 - Γιώργος Παπασιδέρης, Έλληνας τραγουδιστής.

1910 - Γιάννης Λάτσης, Έλληνας επιχειρηματίας.

1917 - Ετόρε Σότσας, Αυστριακός αρχιτέκτονας και σχεδιαστής.

1925 - Ουίνστον Σίνακ, πρωθυπουργός της Αγίας Λουκίας.

1925 - Μεθόδιος Φούγιας, Έλληνας μητροπολίτης.

1928 - Αλμπέρτο Κόρντα, Κουβανός φωτογράφος.

1933 - Χιλέβι Ρόμπιν, Σουηδέζα μις Υφήλιος 1955.

1937 - Ρέντσο Πιάνο, Ιταλός αρχιτέκτονας.

1950 - Πωλ Κοσσόφ, Άγγλος κιθαρίστας.

1956 - Κώστας Καραμανλής, Έλληνας πολιτικός.

1960 - Μελίσα Λίο, Αμερικανίδα ηθοποιός.

1965 - Ντμίτρι Μεντβέντεφ, Ρώσος πολιτικός.

1969 - Κώστας Κουκοδήμος, Έλληνας αθλητής και πολιτικός.

1974 - Χισάμ Ελ Γκερούζ, Μαροκινός δρομέας.

1981 - Miyavi, Ιάπωνας τραγουδιστής, κιθαρίστας και ηθοποιός.

1983 - Έιμι Γουάινχαουζ, Αγγλίδα τραγουδίστρια.

1989 - Λόγκαν Χέντερσον, Αμερικανός τραγουδιστής και ηθοποιός.

 

Θάνατοι σαν σήμερα

258 - Κυπριανός, επίσκοπος Καρχηδόνας.

407 - Ιωάννης ο Χρυσόστομος, Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως, εμβληματική μορφή της Χριστιανοσύνης, ένας από τους Τρεις Ιεράρχες.

685 - Κωνσταντίνος Δ΄, Βυζαντινός αυτοκράτορας.

775 - Κωνσταντίνος Ε΄ Κοπρώνυμος, Βυζαντινός αυτοκράτορας.

891 - Πάπας Στέφανος Ε΄.

1321 - Δάντης Αλιγκέρι, Ιταλός ποιητής, ηθικός φιλόσοφος, πολιτικός θεωρητικός και συγγραφέας της «Θείας Κωμωδίας». . Πεθαίνει σε ηλικία 56 ετών στη Ραβένα της Ιταλίας.

1435 - Ιωάννης του Λάνκαστερ, 1ος δούκας του Μπέντφορντ.

1498 - Τζοβάνι των Μεδίκων ο Ποπολάρος, Ιταλός ευγενής.

1523 - Πάπας Αδριανός ΣΤ΄.

1712 - Τζιοβάνι Ντομένικο Κασίνι, Ιταλός μαθηματικός, αστρονόμος και μηχανικός.

1851 - Τζέιμς Φένιμορ Κούπερ, Αμερικανός συγγραφέας.

1901 - Ουίλλιαμ ΜακΚίνλεϊ, 25ος πρόεδρος των Η.Π.Α., ο οποίος έπεσε θύμα δολοφονικής ενέργειας.

1905 - Άρμεν Κούπτσιος, Έλληνας μακεδονομάχος.

1916 - Χοσέ Ετσεγαράι Εϊθαγίρρε, Ισπανός συγγραφέας.

1927 - Χούγκο Μπαλ, Γερμανός ποιητής.

1927 - Ισιδώρα Ντάνκαν, Αμερικανίδα χορεύτρια.

1936 - Έρβιν Θάλμπεργκ, Αμερικανός κινηματογραφικός παραγωγός.

1937 - Τόμας Μάζαρικ, Τσέχος πολιτικός.

1943 - Βασίλης Λάσκος, Έλληνας στρατιωτικός.

1943 - Κωνσταντίνος Σπέρας, έλληνας αναρχοσυνδικαλιστής, από τους πρωτοπόρους του συνδικαλιστικού κινήματος στην Ελλάδα. (Γεν. 1893)

1960 - Μ. Καραγάτσης, Έλληνας συγγραφέας, φιλολογικό ψευδώνυμο του Δημήτρη Ροδόπουλου, Έλληνας συγγραφέας. («Γιούγκερμαν», «Συνταγματάρχης Λιάπκιν») (Γεν. 23/6/1908)

1966 - Τζεμάλ Γκιουρσέλ, Τούρκος στρατιωτικός και πολιτικός.

1967 - Γιώργος Τσιμπίδαρος-Φτέρης, Έλληνας δημοσιογράφος και συγγραφέας.

1980 - Χοσέ Μαρία Χιλ Ρόμπλες ι Κινιόνες, Ισπανός πολιτικός.

1982 - Γκρέις Κέλι, Αμερικανίδα ηθοποιός. Διακρίθηκε σε ταινίες του Χίτσκοκ κι έγινε πριγκίπισσα του Μονακό. (Γεν. 12/11/1929)

1984 - Τζάνετ Γκέινορ, Αμερικανίδα ηθοποιός.

1989 - Ζιλ Αντριαμαχαζό, στρατιωτικός και πολιτικός από τη Μαδαγασκάρη.

1994 - Μαρίκα Κρεβατά, Ελληνίδα ηθοποιός.

1999 - Γιάννος Κρανιδιώτης, Έλληνας διπλωμάτης και πολιτικός.

2001 - Στέλιος Καζαντζίδης, Έλληνας τραγουδιστής.

2005 - Ρόμπερτ Γουάιζ, Αμερικανός σκηνοθέτης.

2006 - Μίκι Χάργκιτεϊ, Ούγγρος ηθοποιός.

2009 - Πάτρικ Σουέιζι, Αμερικανός ηθοποιός, τραγουδιστής και χορευτής. Πέθανε μετά από μακροχρόνια μάχη με τον καρκίνο.

2011 - Ρούντολφ Μέσμπαουερ, Γερμανός φυσικός.

2014 - Γιώργος Σκαλενάκης, Έλληνας σκηνοθέτης.

2022 - Ειρήνη Παπά, ήταν Ελληνίδα ηθοποιός με διεθνή σταδιοδρομία (96 ετων). (Γενν. ως Ειρήνη Λελέκου, Χιλιομόδι Κορινθίας, 3 Σεπτεμβρίου 1926 - 14 Σεπτεμβρίου 2022, Χιλιομόδι Κορινθίας).
Σύμβολο της ελληνικής ομορφιάς, διάσημη εκπρόσωπος του μεσογειακού πολιτισμού στο εξωτερικό, χαρισματική και δυναμική γυναίκα, η Ειρήνη Παπά έγινε διεθνώς γνωστή για τις υποκριτικές της ικανότητές και το πνεύμα της.
Στη σταδιοδρομία της, αναμετρήθηκε με σημαντικούς γυναικείους ρόλους του θεάτρου και του κινηματογράφου, ενσαρκώνοντας πλήρως τη δύναμη τής αρχαίας τραγωδίας.
Στα πρώτα της βήματα στο θεατρικό σανίδι συμμετέχει σε παραγωγές του Εθνικού Θεάτρου. Το ξεχωριστό της ταλέντο και οι εξαιρετικές της ερμηνείες σε αρχαίες τραγωδίες, όπως «Μήδεια» και «Ηλέκτρα», δεν αργούν να την κάνουν διάσημη. Η αγάπη και ο σεβασμός της ηθοποιού για το αρχαίο δράμα ήταν μεγάλη. Όταν αποφάσισε να σταματήσει να ερμηνεύει τέτοιους ρόλους, δήλωσε σε συνέντευξή της στην εφημερίδα «Αβενίρε», της Ρώμης: «Αποφάσισα ότι δε θα παίξω πια, διότι η τραγωδία συνεπάγεται μια τεράστια ευθύνη. Και ο φόβος ότι θα μπορούσα να μην ανταπεξέλθω, θα με έκανε να νιώσω πολύ άσχημα».
Στον τελευταίο της χρόνο στη σχολή, ο Αλέκος Σακελλάριος την είδε να παίζει στον Μάκβεθ. Ο ίδιος, της ζήτησε να βγει στην επιθεώρηση. Και παρόλο που ήταν εκ διαμέτρου αντίθετο με εκείνη και την κλασσική παιδεία της, είπε το «ναι». Το ντεμπούτο της στο σινεμά γίνεται το 1948 στην ταινία «Χαμένοι ‘Αγγελοι» σε σκηνοθεσία Νίκου Τσιφόρου. Το 1951 έρχεται η «Νεκρή Πολιτεία», του Φρίξου Ηλιάδη, με συμπρωταγωνιστή τον Γιώργο Φούντα. Η ταινία συμμετέχει στο Φεστιβάλ Καννών και όλοι μένουν άφωνοι, αναγνωρίζουν αυτό το νέο πρόσωπο ως κάτοχο μίας μοναδικότητας.
Μία από τις ταινίες που είχε πρωταγωνιστήσει ήταν το «Ζ» του Κώστα Γαβρά, η οποία είχε κερδίσει το Όσκαρ Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας και μοντάζ.
Το 1962 συνεργάστηκε με τον Μιχάλη Κακογιάννη και πρωταγωνίστησε στην κινηματογραφική μεταφορά της «Ηλέκτρας» του Ευριπίδη μαζί με τον Γιάννη Φέρτη, την Αλέκα Κατσέλη και τον Μάνο Κατράκη. Η ταινία συνολικά κέρδισε 24 βραβεία και τιμητικές διακρίσεις, ανάμεσά τους και τα βραβεία καλύτερης κινηματογραφικής μεταφοράς και ηχητικής επένδυσης στο Φεστιβάλ των Καννών (1962).
Η Ειρήνη Παππά είχε πάρει μέρος σε περισσότερες από 80 ταινίες, με γυρίσματα σε όλο τον κόσμο (Τσινετσιτά, Χόλιγουντ, Γιουγκοσλαβία, Λίβανος, Μαρόκο, Βραζιλία, Αυστραλία, Πορτογαλία κ.α.) έχοντας στο πλευρό της συμπρωταγωνιστές , μεταξύ άλλων, τους Μάρλον Μπράντο, Ιβ Μοντάν, Γκρέγκορι Πεκ, ‘Αντονι Κουίν, Ρίτσαρντ Μπάρτον, Τζαν Μαρία Βολοντέ, Τζέιμς Κάγκνεϊ. Εκτός από τις επιτυχημένες μεταφορές των τραγωδιών, οι πιο γνωστές ταινίες της είναι η αξέχαστη υπερπαραγωγή του Χόλιγουντ «Τα κανόνια του Ναβαρόνε», όπου ενσαρκώνει τον ρόλο της αγωνίστριας Μαρίας Παπαδήμου (1961) και ο «Αλέξης Ζορμπάς», που κρατά το ρόλο της Χήρας (1964).