DIASKEDASI.INFO

Η διασκέδαση On Line

Σαν σήμερα 12 Αυγούστου ας θυμηθούμε τι έγινε

01 Avgoustos-Tsarouxis-Mines

Σαν σήμερα 12 Αυγούστου
ας θυμηθούμε τι έγινε

από τον Mr George Almanac

Επέτειοι
Παγκόσμια Ημέρα Νεολαίας
Παγκόσμια Ημέρα του Ελέφαντα

Εορτάζουν
Μαρτύρων Φωτίου και Ανικήτου

12 Αυγούστου

Γεγονότα σαν σήμερα

323 π.Χ.: Πεθαίνει ο Διογένης, κυνικός φιλόσοφος.

527: Ο Ιουστινιανός Α΄ γίνεται αυτοκράτορας της Βυζαντινής αυτοκρατορίας.

1099: Α’ Σταυροφορία: οι Σταυροφόροι με επικεφαλής τον Γοδεφρείδο του Μπουιγιόν νικούν τις δυνάμεις των Φατιμιδών στην Ασκαλώνα. Αυτή θεωρείται η τελευταία σύγκρουση της Α’ Σταυροφορίας.

1204: Ο δόγης της Βενετίας Ερρίκος Δάνδολος αγοράζει σε τιμή ευκαιρίας (5.000 χρυσά δουκάτα) την Κρήτη από τον Βονιφάτιο τον Μομφερρατικό.

1323: Υπογράφεται η Συνθήκη του Νέτεμποργκ ανάμεσα στη Σουηδία και το ρωσικό Νόβγκοροντ, που διευθετεί τα μεταξύ τους σύνορα.

1376: Ο Ανδρόνικος Δ/ Παλαιολόγος γίνεται αυτοκράτορας της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας.

1831: Η γαλλική παρέμβαση αναγκάζει τον Γουλιέλμο Α' της Ολλανδίας να εγκαταλείψει την προσπάθειά του να καταστείλει τη Βελγική Επανάσταση.

1833: Πεθαίνει στο ζωολογικό κήπο Άρτις Ματζίστα το τελευταίο κουάγκα, σπάνιο είδος ζέβρας.

1851: Ο Ισαάκ Σίνγκερ κατοχυρώνει με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας τη ποδοκίνητη ραπτομηχανή. Με κεφάλαιο μόλις 40 δολαρίων, λίγο αργότερα ιδρύει την εταιρεία που φέρει το όνομά του.

1877: Ο Αμερικανός αστρονόμος Έιζαφ Χωλ ανακαλύπτει τον ένα από τους δυο δορυφόρους του Άρη, τον Δείμο

1877: Ο Τόμας Έντισον κατασκευάζει το φωνόγραφο.

1879: Διοργανώνεται το πρώτο πρωτάθλημα τοξοβολίας στο Σικάγο των ΗΠΑ.

1883: Πεθαίνει στο ζωολογικό κήπο του Άμστερνταμ το τελευταίο κουάγκα.

1898: Λήγει ο ισπανο-αμερικανικός πόλεμος. Η Ισπανία απελευθερώνει την Κούβα και παραχωρεί στις ΗΠΑ τα νησιά Πουέρτο Ρίκο, Γκουάμ και Φιλιππίνες. Με την ίδια συμφωνία, η Χαβάη προσαρτάται στις ΗΠΑ.

1908: Κυκλοφορεί στους δρόμους του Ντιτρόιτ το πρώτο αυτοκίνητο της Ford με την ονομασία «Model T». Κοστίζει 900 δολάρια και θεωρείται το πρώτο λαϊκό αυτοκίνητο.

1910: Τα αποτελέσματα των εκλογών για την ελληνική εθνοσυνέλευση φέρουν ως επιτυχόντες πολλούς λαϊκούς υποψηφίους, που δεν ανήκουν σε κόμματα. Πρώτος επιλαχών στην Αττικοβοιωτία, με μεγάλη πλειοψηφία, εκλέγεται ο Ελευθέριος Βενιζέλος.

1914: Το Ηνωμένο Βασίλειο μπαίνει στον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, κηρύσσοντας τον πόλεμο κατά της Αυστροουγγαρίας.

1921: Μικρασιατική εκστρατεία: οι ελληνικές δυνάμεις, μετά από πολυήμερη εξαντλητική πορεία, φτάνουν στην περιοχή του Σαγγάριου ποταμού.

1923: Ο Ενρίκο Τιραμπόστσι είναι ο πρώτος που διασχίζει τη Μάγχη κολυμπώντας από τη Γαλλία προς την Αγγλία.

1930: Βρετανικά βομβαρδιστικά αεροσκάφη πλήττουν αρκετά χωριά της Ινδίας, με στόχο να τιμωρήσουν τους αντάρτες «Άφριντ».

1932: Σπουδαία αρχαιολογικά ευρήματα ανακαλύπτονται στην Αρχαία Αγορά. Μεταξύ άλλων, βρέθηκαν και τα ψηφοδέλτια εξοστρακισμού του Αριστείδη.

1933: Στην Ελλάδα εγκρίνεται νομοσχέδιο για τη λογοκρισία θεατρικών έργων και κινηματογραφικών ταινιών.

1933: Τιμήθηκε με το Νόμπελ Φυσικής για την εξίσωση την οποία ανακάλυψε σχετικά με την εξάρτηση του χρόνου στα κβαντομηχανική συστήματα, η οποία είναι για την κβαντομηχανική ανάλογης σημασίας με το νόμο δεύτερο νόμο του Νεύτωνα για τα κλασσικά μαθηματικά.

1936: Η Αμερικανίδα Μάρζορι Γκέστρινγκ γίνεται η νεότερη νικήτρια χρυσού ολυμπιακού
μεταλλίου όταν κατακτά την πρώτη θέση στις καταδύσεις από σανίδα στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Βερολίνου σε ηλικία 13 ετών και 286 ημερών.

1940: Η βρετανική ΡΑΦ χτυπά οχυρά των Ναζί με 500 αεροπλάνα, ενώ 400 βομβαρδιστικά του Ράιχ αδειάζουν το φορτίο τους στις βρετανικές ακτές.

1942: Στην Ιαπωνία, ο πρωθυπουργός Τόγιο γλιτώνει από δολοφονική απόπειρα εναντίον του.

1951: Στο Ανατολικό Βερολίνο, τουλάχιστον ένα εκατομμύριο νέοι διαδηλώνουν υπέρ της ειρήνης και του κομμουνισμού.

1952: Η νύχτα των δολοφονημένων ποιητών: Δεκατρείς εξέχοντες Εβραίοι διανοούμενοι δολοφονούνται στη Μόσχα.

1953: Η Σοβιετική Ένωση πραγματοποιεί την πρώτη της δοκιμή βόμβας υδρογόνου.

1953: Καταστροφικός σεισμός, μεγέθους 7,2 Ρίχτερ, πλήττει τα Επτάνησα, με αποτέλεσμα 871 άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους, 1.690 να τραυματιστούν και 145.052 να μείνουν άστεγοι. Ζάκυνθος, Ιθάκη και Κεφαλλονιά υφίστανται ολοκληρωτική καταστροφή. Ανάμεσα στους τραυματίες βρίσκεται και ο διεθνής αμυντικός παίκτης του Ολυμπιακού Σούλης (Θανάσης) Κίνλεϊ, που εγκλωβίζεται στα ερείπια του σπιτιού του.

1959: Ο Οργανισμός Αμερικανικών Κρατών (OAS) καταγγέλλει τα αντιδημοκρατικά καθεστώτα στη Λατινική Αμερική.

1960: Η NASA εκτοξεύει επιτυχώς τον τηλεπικοινωνιακό δορυφόρο Έκο 1Α.

1960: Η αστυνομική διεύθυνση Πειραιώς απαγορεύει αυστηρά το ομαδικό μπάνιο ατόμων στην κοιλότητα που σχηματίζεται στην κοίτη του Κηφισού από τα θερμά ύδατα που χύνονται από το εργοστάσιο της Ηλεκτρικής Εταιρίας. Η απαγόρευση οφείλεται σε γνωμάτευση του Υγειονομικού Κέντρου Πειραιώς, σύμφωνα με την οποία τα νερά της κοιλότητας είναι μολυσμένα "διότι τα ομαδικώς λουόμενα άτομα εις ουδεμίαν υπόκεινται υγειονομικήν επίβλεψιν".

1961: Ανακαλύπτονται μοναδικά ξύλινα αρχαία αγγεία στη Βραυρώνα.

1961: Απάντηση Κωνσταντίνου Καραμανλή στις απειλές του Νικίτα Χρουστσόφ: "Εάν δια της αδικαιολογήτου συμπεριφοράς ο Σοβιετικός πρωθυπουργός επιδιώκη τον εκφοβισμόν του ελληνικού λαού και την ενθάρρυνσιν της άκρας Αριστεράς, καλόν είναι να γνωρίζη ότι προκαλεί το αντίθετο αποτέλεσμα". Επικροτεί και ο Γεώργιος Παπανδρέου: "Το έθνος ευρίσκεται ηνωμένον ενώπιον της απολύτως αδικαιολογήτου επιθέσεως του ηγέτου της ΕΣΣΔ".

1963: Το βραβείο Ειρήνης Λένιν απονέμεται στον Μανώλη Γλέζο, σε ειδική τελετή στη Μόσχα.

1963: Ανοιχτή ρήξη Γεωργίου Παπανδρέου-Σοφοκλή Βενιζέλου, ύστερα από άρθρο του δεύτερου, στο οποίο επιμένει ως προς την αναβολή των εκλογών και το σχηματισμό μεταβατικής-πολιτικής κυβέρνησης.

1964: Η ΔΟΕ αποφασίζει τον αποκλεισμό της Νότιας Αφρικής από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο εξαιτίας του «απαρτχάιντ». Ο αποκλεισμός θα συνεχιστεί και στις επόμενες διοργανώσεις και θα λήξει το 1992, μετά την κατάρρευση του καθεστώτος.

1965: Ο βασιλιάς Κωνσταντίνος απορρίπτει την πρόταση του Γεωργίου Παπανδρέου να του δοθεί εντολή σχηματισμού κυβέρνησης ή να προκηρυχθούν εκλογές. Κατόπιν αυτού ο Γεώργιος Παπανδρέου θέτει ζήτημα καθεστωτικού και κάνει λόγο για τη σύμπηξη λαϊκού μετώπου.

1967: Φανατικοί ερυθροφρουροί κακοποιούν το πλήρωμα του πλοίου Κέιπ Βαμβακάς στη Σαγκάη και υποχρεώνουν τους Έλληνες ναυτικούς να προσκυνήσουν γονυπετείς τεράστια φωτογραφία του Μάο Τσετούνγκ.

1969: Βίαια επεισόδια ξεσπούν μετά την πορεία των Μαθητευόμενων του Ντέρι στο Ντέρι της Βόρειας Ιρλανδίας.

1969: Ο καθηγητής Γεώργιος - Αλέξανδρος Μαγκάκης, που είχε συλληφθεί σαν συνεργός του Σάκη Καράγιωργα, παρουσιάζεται από τη χούντα στους ξένους και Έλληνες δημοσιογράφους, για να απαντηθούν οι καταγγελίες της γυναίκας του περί βασανιστηρίων της ΕΣΑ.

1969: Οι Μπόστον Σέλτικς πωλούνται για 6 εκατομμύρια δολάρια, τιμή ρεκόρ για την εποχή. Πέντε όμως χρόνια αργότερα η μεταγραφή ενός μόνον παίκτη θα πλησιάζει το ποσό αυτό μαρτυρώντας την ραγδαία ανάπτυξη του μπάσκετ.

1969: 1.450 Βορειοκορεάτες και Βιετκόγκ, 107 Νοτιοκορεάτες και 90 Αμερικανοί σκοτώνονται στο Βιετνάμ, κατά τη διάρκεια της σκληρότερης μάχης των τελευταίων μηνών.

1970: Ιδρύεται η Παρί Σεν Ζερμέν, η οποία, τα επόμενα χρόνια εξελίσσεται σε μία από τις πιο ισχυρές ομάδες του γαλλικού ποδοσφαίρου.

1970: Η Σοβιετική Ένωση υπογράφει σύμφωνο μη επίθεσης με τη Δυτική Γερμανία, ενώ η Βόννη επιφυλάσσεται του δικαιώματος να εργαστεί για την ενοποίηση.

1971: Η Συρία διακόπτει τις σχέσεις της με την Ιορδανία, σε ενίσχυση των Παλαιστινίων ανταρτών.

1973: Ο γκόλφερ Jack Nicklaus κερδίζει το τρίτο του πρωτάθλημα και 14ο τίτλο του σε μεγάλες διοργανώσεις ισοφαρίζοντας το ρεκόρ των 14 τίτλων για 50 χρόνια του Bobby Jones.

1975: Η Ελλάδα χάνει από τις ΗΠΑ με 104-56 για το Διηπειρωτικό Κύπελλο δημιουργώντας το χειρότερο της ρεκόρ (-54) στο μπάσκετ.

1976: Περίπου 1.500-3.000 Παλαιστίνιοι σκοτώνονται στη Βηρυτό, σε ένα από τα πιο αιματηρά γεγονότα του Εμφυλίου Πολέμου του Λιβάνου.

1979: Στο Ιράν, η λογοκρισία οδηγεί στην πυρά πολλά βιβλία.

1981: Η ΙΒΜ παρουσιάζει τον πρώτο προσωπικό ηλεκτρονικό υπολογιστή. Η υπολογιστική του δύναμη είναι μηδαμινή σε σχέση με τους σημερινούς υπολογιστές και η τιμή του ανέρχεται σε 1.565 δολάρια.

1983: Στη Χιλή, η αστυνομία του καθεστώτος Πινοσέτ ανοίγει πυρ αδιακρίτως κατά διαδηλωτών με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 17 πολίτες.

1984: Ολοκληρώνονται οι 23οι Ολυμπιακοί Αγώνες στο Λος Άντζελες οι οποίοι ξεκίνησαν στις 28/7. Συμμετείχαν 7.055 αθλητές και αθλήτριες από 140 χώρες σε 21 αθλήματα. 2,5 δις θεατών απ όλο τον κόσμο παρακολούθησαν τους αγώνες. Η Σοβιετική Ένωση και άλλες 13 ανατολικές χώρες μποϋκοτάρουν τους αγώνες διαμαρτυρόμενες για τα ανεπαρκή μέτρα ασφαλείας και την παραβίαση του Ολυμπιακού Πνεύματος μετά την έντονη εμπορευματοποίηση της Ολυμπιακής Φλόγας. Για πρώτη φορά διεξάγεται ο Μαραθώνιος Δρόμος στις γυναίκες. 12 συνολικά αθλητές διαπιστώθηκε πως είχαν κάνει χρήση απαγορευμένων ουσιών. Η ΓερμανίδαUlrike Meyfarth παίρνει χρυσό στο ύψος με 2.02 και επαναλαμβάνει την επιτυχία που είχε στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Μεξικού το 1972, όταν ήταν 16 χρονών.

1985: Η Ιαπωνία βιώνει μία από τις μεγαλύτερες αεροπορικές τραγωδίες όλων των εποχών, όταν ένα Μπόινγκ 747 των ιαπωνικών αερογραμμών συντρίβεται στο βουνό Ογκούρα με αποτέλεσμα 520 άτομα να χάσουν τη ζωή τους.

1988: Βγαίνει στις κινηματογραφικές αίθουσες η αμφιλεγόμενη ταινία του Μάρτιν Σκορσέζε «Ο Τελευταίος Πειρασμός», που βασίζεται στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Νίκου Καζαντζάκη.

1989: Αρχίζει το διήμερο ροκ φεστιβάλ στο στάδιο Λένιν της Μόσχας, με τη συμμετοχή των Motley Crue, Ozzy Osbourne, Bon Jovi, Skid Row και Scorpions. Είναι η πρώτη φορά στη Σοβιετική Ένωση που επιτρέπεται σε συναυλία οι θεατές να είναι όρθιοι.

1990: Η Σου Χέντρικσον ανακαλύπτει στη Νότια Ντακότα τον μεγαλύτερο και πληρέστερο σκελετό τυραννόσαυρου που βρέθηκε ποτέ.

1991: Η ισλαμική οργάνωση Τζιχάντ με επιστολή της στον γ.γ. του ΟΗΕ, τόνισε ότι είναι έτοιμη να απελευθερώσει όλους τους δυτικούς ομήρους.

1991: Σύμφωνα με σφυγμομέτρηση του περιοδικού Traveller, το αεροδρόμιο Κένεντι της Νέας Υόρκης είναι το χειρότερο του κόσμου.

1992: Οι ΗΠΑ, ο Καναδάς και το Μεξικό υπογράφουν συμφωνία, που επιτρέπει το ελεύθερο εμπόριο μεταξύ τους.

1993: Συμφωνία επιτυγχάνεται μεταξύ του ελληνικού Δημοσίου και του Ομίλου Περογιαννάκη για την πώληση του ναυπηγείου Νεώριου Σύρου.

1994: Εορτάζεται η 25η επέτειος του μουσικού φεστιβάλ Γούντστοκ.

1994: Στην Ιταλία, ο Μπερλουσκόνι παραδέχεται ότι ο επιχειρηματικός του όμιλος δωροδόκησε εφοριακούς.

1995: Στην Κύπρο, πραγματοποιείται αντικατοχική εκδήλωση στο οδόφραγμα Δερύνειας, με αφορμή τα 21 χρόνια από την κατάληψη της Αμμοχώστου.

1995: Στο Νεπάλ, πάνω από 180 άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους από επιδημία γαστρεντερίτιδας.

1997: Στο Ιράν, ο νέος πρόεδρος, Μοχάμεντ Χαταμί τη σύνθεση της κυβέρνησής του παρουσιάζει.

2000: Μετά από έκρηξη, βυθίζεται αύτανδρο στη Βόρεια Θάλασσα το ρωσικό πυρηνοκίνητο υποβρύχιο Κουρσκ. Αρκετά μέλη του πληρώματος επιζούν της έκρηξης και εγκλωβίζονται στο σκάφος. Πέθαναν αρκετές ημέρες αργότερα, έχοντας αφήσει συγκινητικά μηνύματα στους οικείους τους.

2000: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύττει την Κολομβία ο Πρόεδρος Αλβάρο Ουρίμπε για να αντιμετωπίσει κύμα επιθέσεων αριστερών ανταρτών, κατά το οποίο βρήκαν τον θάνατο 115 άνθρωποι. Οι επιθέσεις αποδίδονται στην οργάνωση Ένοπλες Επαναστατικές Δυνάμεις της Κολομβίας (FARC).

2004: Παραδίδεται στην κυκλοφορία η γέφυρα Ρίου- Αντιρρίου "Χαρίλαος Τρικούπης", η μεγαλύτερη καλωδιωτή γέφυρα στον κόσμο και κάνει πράξη το όραμα του αείμνηστου Έλληνα Πρωθυπουργού, ενώνοντας τη Δυτική Στερεά και την Πελοπόννησο.

2004: Ξεσπά το σκάνδαλο Κεντέρη: Θάνου, μία μέρα πριν από την τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας. Οι δύο ολυμπιονίκες αρνούνται να περάσουν από ντόπινγκ κοντρόλ, πέφτουν θύματα τροχαίου ατυχήματος με μοτοσικλέτα, το οποίο χαρακτηρίζεται σκηνοθετημένο, και τίθενται εκτός αγώνων.

2005: Ελεύθερος σκοπευτής σκοτώνει τον υπουργό εξωτερικών της Σρι Λάνκα Λακσμάν Καντιργκαμάρ.

 

Γεννήσεις σαν σήμερα

1503 - Χριστιανός Γ', βασιλιάς της Δανίας.

1644 (βάπτιση) - Χάινριχ Ίγκνατς Μπίμπερ, Βοημός συνθέτης.

1681 - Βίτους Μπέρινγκ, Δανός εξερευνητής.

1762 - Γεώργιος Δ', βασιλιάς του Ηνωμένου Βασιλείου.

1801 - Ούγκο Μπάσι, Ιταλός ιερέας.

1860 - Κλάρα Χίτλερ, Αυστριακή μητέρα του Αδόλφου Χίτλερ.

1866 - Χαθίντο Μπεναβέντε, Ισπανός συγγραφέας.

1867 - Έντιθ Χάμιλτον, Γερμανίδα συγγραφέας και εκπαιδευτικός.

1881 - Σέσιλ Ντε Μιλ, Αμερικανός σκηνοθέτης.

1887 - Έρβιν Σρέντινγκερ, Αυστριακός φυσικός που ασχολήθηκε με την κβαντομηχανική.
Το 1933 τιμήθηκε με το Νόμπελ Φυσικής για την εξίσωση την οποία ανακάλυψε σχετικά με την εξάρτηση του χρόνου στα κβαντομηχανική συστήματα, η οποία είναι για την κβαντομηχανική ανάλογης σημασίας με το νόμο δεύτερο νόμο του Νεύτωνα για τα κλασσικά μαθηματικά.

1897 - Όττο Στρούβε, Ουκρανός φυσικός.

1904 - Αλεξέι Νικολάγιεβιτς, Τσεσαρέβιτς της Ρωσίας.

1910 - Τζέιν Γουάιατ, Αμερικανίδα ηθοποιός.

1924 - Μουχάμαντ Ζία-Ουλ-Χακ, Πακιστανός στρατιωτικός και πολιτικός.

1930 - Τζωρτζ Σόρος, Ούγγρος επιχειρηματία.

1930 – Πυθαγόρας, Έλληνας στιχουργός.

1935 - Τζον Καζάλ, Αμερικανός ηθοποιός.

1936 - Αντρέ Κολινγκμπά, Κεντροαφρικανός πολιτικός.

1949 - Παναγιώτης Χηνοφώτης, Έλληνας στρατιωτικός.

1954 - Φρανσουά Ολλάντ, Γάλλος πολιτικός.

1970 - Χουσεΐν Τσάλαγιαν, Τούρκος σχεδιαστής μόδας.

1971 - Πιτ Σάμπρας, Αμερικανός αντισφαιριστής.

1981 - Ναμπίλ Μπαχά, Μαροκινός ποδοσφαιριστής.

1981 - Τζιμπρίλ Σισέ, Γάλλος ποδοσφαιριστής.

1982 - Αλέξανδρος Τζόρβας, Έλληνας ποδοσφαιριστής.

1983 - Κλας-Γιαν Χούντελααρ, Ολλανδός ποδοσφαιριστής.

1990 - Μάριο Μπαλοτέλλι, Ιταλός ποδοσφαιριστής.

1992 - Κάρα Ντελεβίν, Αγγλίδα ηθοποιός και μοντέλο.

 

Θάνατοι σαν σήμερα

30 π.Χ. – Κλεοπάτρα Ζ’, βασίλισσα της Αιγύπτου.

875 - Λουδοβίκος Β', βασιλιάς της Ιταλίας.

1295 - Κάρολος Μαρτέλος, βασιλιάς της Ουγγαρίας.

1319 - Ροδόλφος Α', δούκας της Βαυαρίας.

1484 - Πάπας Σίξτος Δ΄.

1612 - Τζοβάννι Γκαμπριέλι, Ιταλός συνθέτης.

1633 - Τζάκοπο Πέρι, Ιταλός συνθέτης.

1674 - Φιλίπ ντε Σαμπέν, Γάλλος ζωγράφος.

1689 - Πάπας Ιννοκέντιος ΙΑ΄.

1822 - Αναγνώστης Πετιμεζάς, Έλληνας αγωνιστής.

1827 - Ουίλλιαμ Μπλέηκ, Άγγλος ποιητής και ζωγράφος.

1891 - Πατριάρχης Διονύσιος Ε΄.

1900 - Βίλελμ Στάινιτς, Αυστριακός σκακιστής.

1955 - Τόμας Μαν, Γερμανός συγγραφέας βραβευμένος με το Βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας του 1929.

1955 - Τζέιμς Σάμνερ, Αμερικανός χημικός.

1957 - Δημήτριος Λαμπράκης, Έλληνας δημοσιογράφος και εκδότης.

1961 - Θεοφύλακτος Θεοφύλακτος, Έλληνας πολιτικός.

1962 - Κωνσταντίνος Βουδούρης, Έλληνας πολιτικός.

1964 – Ίαν Φλέμινγκ, Βρετανός δημοσιογράφος και συγγραφέας.

1968 - Στέφανος Παπουτσάνης, Έλληνας πολιτικός.

1980 - Ιωάννης Μελετόπουλος, Έλληνας ιστοριοδίφης.

1982 - Χένρι Φόντα, Αμερικανός ηθοποιός βραβευμένος με όσκαρ για την ταινία Στη Χρυσή Λίμνη του 1981.

1985 - Μάνφρεντ Βίνκελχοκ, Γερμανός οδηγός αγώνων.

1988 - Ζαν Μισέλ Μπασκιά, Αμερικανός καλλιτέχνης.

1989 - Γουίλλιαμ Μπράντφορντ Σόκλεϋ, Αμερικανός φυσικός.

1992 - Τζων Κέιτζ, Αμερικανός συνθέτης.

1992 - Τάσος Χαλκιάς, Έλληνας μουσικός.

1995 - Φελίπε Τρομπ, κυβερνήτης της Αρούμπα.

1996 - Μπία Ντάβου, Ελληνίδα ζωγράφος.

1999 - Τζαν Γιουτζέλ, Τούρκος ποιητής.

2000 - Λορέτα Γιανγκ, Αμερικανίδα ηθοποιός.

2005 – Γιώργος Ζωγράφος, Έλληνας τραγουδιστής.

2012 – Αθανάσιος Καραμάνης, Έλληνας πρωτοψάλτης.

2014 – Λορίν Μπακόλ, αμερικανίδα ηθοποιός, η χήρα του Χάμφρεϊ Μπόγκαρτ. (Γεν. 16/9/1924)