DIASKEDASI.INFO

Η διασκέδαση On Line

Σαν σήμερα 1 Αυγούστου ας θυμηθούμε τι έγινε

01 Avgoustos-Tsarouxis-Mines

Σαν σήμερα 1 Αυγούστου
ας θυμηθούμε τι έγινε

από τον Mr George Almanac

Εορτάζουν
Πρόοδος του Τιμίου και Ζωοποιού Σταυρού
Οσιομάρτυρος Ελέσης εν Κυθήροις, (Ελέσα, Ελέσσα)

Αγίων Εννέα Μαρτύρων εν Πέργη, (Εύκλεος, Ευκλεή, Ευκλέα, Μάρκελος *)
Αγίων Επτά Μακκαβαίων και μητρός Σολομονής, (Σολομονή)
Αγία Νεομάρτυς Κασσάνδρα η Τραπεζούντια, (Κασσάνδρα *)

* Υπάρχουν και άλλες ημερομηνίες που γιορτάζει αυτό το όνομα.

Επέτειοι
Παγκόσμια Ημέρα Προσκοπικού Μαντηλιού

1 Αυγούστου

Ο Αύγουστος είναι ο όγδοος μήνας του έτους κατά το Ιουλιανό και το Γρηγοριανό ημερολόγιο

Γεγονότα σαν σήμερα

30 π.Χ.: Με το τέλος των εμφυλίων διαμαχών που ακολούθησαν τη δολοφονία του Καίσαρα, ο Οκταβιανός καταλαμβάνει  την Αλεξάνδρεια, ενώ ο Μάρκος Αυρήλιος αυτοκτονεί (δες πιο κάτω, θάνατοι) και η Κλεοπάτρα τον ακολουθεί λίγο μετά. Πολύ αργότερα, ο Κ.Π. Καβάφης γράφει τα αριστουργηματικά «Απολείπειν ο θεός Αντώνιον», «Καισαρίων» και «Αλεξανδρινοί βασιλείς».

527: Ο Ιουστινιανός Α’ στέφεται αυτοκράτορας του Βυζαντίου.

902: Το Ταυρομένιο, το τελευταίο βυζαντινό οχυρό στη Σικελία, καταλαμβάνεται από το στρατό των Αγλαβίδων, ολοκληρώνοντας τη μουσουλμανική κατάκτηση της Σικελίας.

1203: Ο αποκατεστημένος Βυζαντινός αυτοκράτορας Ισαάκιος Β΄ Άγγελος ανακηρύσσει το γιο του, Αλέξιο Δ΄ Άγγελο, συναυτοκράτορα μετά από πιέσεις των δυνάμεων της Δ' Σταυροφορίας.

1291: Ιδρύεται η Ελβετική Συνομοσπονδία.

1492 μ.Χ.: Οι Εβραίοι εκδιώκονται από την Ισπανία, με διάταγμα των βασιλέων Φερδινάνδου και Ισαβέλλας.

1571: Ολοκληρώνεται η κατάκτηση της Κύπρου από τους Οθωμανούς, με την παράδοση της Αμμοχώστου.

1498: Ο Χριστόφορος Κολόμβος πατάει το πόδι του για πρώτη φορά στην αμερικανική ενδοχώρα, στη σημερινή Βενεζουέλα.

1619: Οι πρώτοι σκλάβοι φτάνουν στο Τζειμστάουν της Βιρτζίνια στις ΗΠΑ.

1635: Η Γουαδελούπη κηρύσσεται γαλλική αποικία.

1714: Ο Γεώργιος, εκλέκτορας του Αννόβερου, γίνεται βασιλιάς της Μεγάλης Βρετανίας ως Γεώργιος Α', σηματοδοτώντας την έναρξη της Γεωργιανής εποχής της βρετανικής ιστορίας.

1716: Ο Ιρλανδός ηθοποιός Τόμας Ντόγκετ εγκαινιάζει τον πρώτο κωπηλατικό αγώνα του κόσμου, από τη Γέφυρα του Λονδίνου μέχρι το Τσέλσι στον Τάμεση.

1774: Ο άγγλος θεολόγος, φιλόσοφος, χημικός, βοτανολόγος, ζωολόγος, και πολιτικός επιστήμονας ο οποίος διατύπωσε μία από τις πρώτες θεωρίες της εξέλιξης, Τζόζεφ Πρίστλεϊ μαζί με τον Καρλ Βίλχαϊμ απομονώνουν το στοιχείο του οξυγόνου από τον αέρα.

1790: Ολοκληρώνεται η πρώτη πληθυσμιακή απογραφή στις ΗΠΑ, όπου καταγράφονται 3.929.214 κάτοικοι.

1798: Πόλεμοι της Γαλλικής Επανάστασης: Ναυμαχία του Νείλου (ναυμαχία του κόλπου Αμπουκίρ). Η ναυμαχία αρχίζει όταν ο βρετανικός στόλος συμπλέκεται με τον γαλλικό επαναστατικό στόλο σε μία ασυνήθιστη νυχτερική δράση.

1800: Ψηφίζεται η Πράξη της Ένωσης του 1800, με την οποία το Βασίλειο της Μεγάλης Βρετανίας και το Βασίλειο της Ιρλανδίας συγχωνεύονται στο Ηνωμένο Βασίλειο της Μεγάλης Βρετανίας και της Ιρλανδίας.

1821: Εκδίδεται στην Καλαμάτα η πρώτη ελληνική εφημερίδα υπό τον τίτλο «Ελληνική Σάλπιγξ». Η πρώτη έντυπη εφημερίδα στην Ελλάδα, εκδόθηκε την 1η Αυγούστου 1821 στην επαναστατημένη Καλαμάτα. Τυπώθηκε στο μικρό τυπογραφείο, που είχε φέρει ο Δημήτριος Υψηλάντης από την Τεργέστη. «Επιστάτη και εκδότη» όρισε τον ιερωμένο Θεόκλητο Φαρμακίδη, με προϋπηρεσία στον Τύπο («Λόγιος Ερμής») και πανεπιστημιακή μόρφωση.

1831: Εμφύλιος σπαραγμός στην Ελλάδα. Σε μια από τις πολλές ενδοαστικές συγκρούσεις για την εξουσία στο υπό σύσταση ανεξάρτητο ελληνικό αστικό κράτος, ο Μιαούλης (των «Συνταγματικών»), στριμωγμένος από τους Ρώσους και τις κυβερνητικές δυνάμεις του Καποδίστρια, καταστρέφει στον Πόρο τον ελληνικό στόλο, καταστρέφει την ελληνική κορβέτα Ύδρα και τη φρεγάτα Ελλάς.

1834: Καταργείται η δουλεία στη Βρετανική Αυτοκρατορία καθώς τίθεται σε ισχύ η Πράξη Κατάργησης της Δουλείας του 1833.

1838: Η Βικτόρια στέφεται βασίλισσα της Βρετανίας. Θα παραμείνει στο θρόνο για 63 χρόνια και η εποχή της θα μείνει στην ιστορία ως “βικτοριανή”.

1876: Το Κολοράντο γίνεται η 38η Πολιτεία των Η.Π.Α.

1894: Ξεσπά πόλεμος για την Κορέα, ανάμεσα στην Κίνα και την Ιαπωνία.

1901: Στο Κάρολτον του Μισισιπή, λυντσάρουν μια νέγρα και τα δυο παιδιά της, μετά την ανεύρεση ενός νεκρού ζευγαριού λευκών.

1902: Οι ΗΠΑ αγοράζουν τα δικαιώματα της Διώρυγας του Παναμά από τη Γαλλία.

1907: Έναρξη του πρώτου Κατασκηνωτικού κέντρου στο νησί Μπράουνσι, γεγονός που αποτελεί την απαρχή του παγκόσμιου κινήματος του Προσκοπισμού.

1909: Η τουρκική Κυβέρνηση με έντονο έγγραφό της προς την ελληνική ζητά τον άμεσο διακανονισμό του Κρητικού Ζητήματος.

1909: Ο Κωστής Παλαμάς ολοκληρώνει το αριστούργημά του «Η φλογέρα του βασιλιά», που εκτείνεται σε περισσότερους από 4.000 καλοδουλεμένους δεκαπεντασύλλαβους στίχους.

1912: Ιδρύεται το πρώτο εργατικό συνδικάτο στην Ιαπωνία.

1914: Α΄ Παγκόσμιος Πόλεμος: Τέσσερις ημέρες μετά την κήρυξη πολέμου από την Αυστροουγγαρία στη Σερβία, Γερμανία και Ρωσία κηρύσσουν πόλεμο η μία στην άλλη, η Γαλλία κηρύσσει γενική επιστράτευση και οι πρώτες γερμανικές δυνάμεις εισχωρούν στο Λουξεμβούργο, προετοιμάζοντας τη γερμανική εισβολή στη Γαλλία.

1919: Καταλύεται η πρόσκαιρη Σοβιετική Δημοκρατία της Ουγγαρίας, μετά από ζωή 133 ημερών.

1921: Αρχίζει η δεύτερη φάση της θερινής επίθεσης της ελληνικής στρατιάς στη Μικρά Ασία.

1922: Στην Ιταλία, οι φασίστες συντρίβουν τη σοσιαλιστική γενική απεργία, παύουν τις τοπικές κυβερνητικές αρχές του Μιλάνου και καταστρέφουν τα γραφεία των εργατικών ενώσεων στη Γένοβα και το Λιβόρνο.

1927: Ιδρύεται ο Λαϊκός Απελευθερωτικός Στρατός του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας.

1931: Ιδρύεται η Ανώνυμος Εταιρεία Τηλεπικοινωνιών Ελλάδος (ΑΕΤΕ), πρόδρομος του ΟΤΕ.

1933: Παραχωρείται στις Ελληνίδες το δικαίωμα να εκλέγονται ως δημοτικοί και κοινοτικοί σύμβουλοι.

1939: Στην Ινδία, η Βομβάη εφαρμόζει την ποτοαπαγόρευση, πρώτη φορά μετά την ανάκληση του αντίστοιχου μέτρου στις ΗΠΑ.

1940: Το βρετανικό σύστημα ραντάρ τίθεται σε λειτουργία.

1941: Κατασκευάζεται το πρώτο τζιπ.

1943: Η Ιαπωνία κηρύσσει την ανεξαρτησία της Βιρμανίας και ανακοινώνει την ένωσή της με τον Άξονα.

1944: Κατά τον Β Παγκόσμιο Πόλεμο, σοβιετικές δυνάμεις υπό τον στρατηγό Κονσταντίν Ροκοσόφσκι, φτάνουν στον ποταμό Βιστούλα, στα ανατολικά προάστια της Βαρσοβίας, ωθώντας τον πληθυσμό της πόλης σε δυναμική εξέγερση κατά των δυνάμεων κατοχής των Ναζί.

1944: Η Ολλανδοεβραία μαθήτρια Άννα Φρανκ κάνει την τελευταία καταχώρηση στο ημερολόγιό της. Λίγο αργότερα, οι ναζί θα τη συλλάβουν.

1950: Ο ΟΗΕ ανατρέπει τα σχέδια των Σοβιετικών, τα οποία αποβλέπουν στην εκδίωξη της Εθνικιστικής Κίνας από τον Οργανισμό.

1954: Ο ποταμός Γιανγκ Τσε στην Κίνα πλημμυρίζει, με αποτέλεσμα 40.000 άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους και 10 εκατομμύρια να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.

1960: Ξεκινάει το Κύπελλο Κυπελλούχων Ομάδων Ευρώπης με το παιχνίδι Φόρβερτς- Ερυθρός Αστέρας Μπρνo (2-1) στο Βερολίνο.

1960: Ο Τσάμπι Τσέκερ κυκλοφορεί τη μεγάλη επιτυχία του The Twist, που δημιουργεί τη μόδα του τουίστ.

1960: Η Δαχομέη (σημερινό Μπενίν) ανακηρύσσει την ανεξαρτησία της από τη Γαλλία.

1960: Το Ισλαμαμπάντ ορίζεται νέα ομοσπονδιακή πρωτεύουσα του Πακιστάν αντί του Καράτσι.

1960: Ξεκινάει το Κύπελλο Κυπελλούχων Ομάδων Ευρώπης με το παιχνίδι Φόρβερτς- Ερυθρός Αστέρας Μπρνo (2-1) στο Βερολίνο.

1962: Στην Γκάνα, ο Πρόεδρος Νκρούμα γλιτώνει από απόπειρα δολοφονίας εναντίον του.

1963: Οι Σοβιετικοί προσφέρουν στην Ινδία όπλα για να αποκρούσει την Κίνα.

1964: Το Βελγικό Κογκό μετονομάζεται σε Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό.

1964: Περί τα 3,5 εκατομμύρια κυμαίνεται ο αριθμός των απόρων στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Πρόνοιας.

1966: Ο Τσαρλς Γουίτμαν σκοτώνει 16 άτομα, πυροβολώντας από το Πανεπιστήμιο του Τέξας, προτού σκοτωθεί και ο ίδιος από πυρά της αστυνομίας.

1967: Πανό με αντιδικτατορικά συνθήματα και χιλιάδες προκηρύξεις εμφανίζονται στις πλατείες Ομονοίας και Κάνιγγος, όπως επίσης και σε μια σειρά οδικούς κόμβους της Αθήνας.

1968: Στέψη του Hassanal Bolkiah, 29ου Σουλτάνου ​​του Μπρουνέι.

1968: Ο Ανδρέας Παπανδρέου και ο Αντώνης Μπριλλάκης ανακοινώνουν στη Ρώμη τη δημιουργία Λαϊκού Μετώπου για την ανατροπή της δικτατορίας.

1971: Αστέρια της ροκ, με επικεφαλής τον Τζορτζ Χάρισον των Μπιτλς, συγκεντρώνουν χρήματα για τους πρόσφυγες του Μπανγκλαντές.

1972: Οι Μπομπ Γούντγουορντ και Καρλ Μπέρσταϊν δημοσιεύουν στη «Washington Post» το πρώτο άρθρο, στο οποίο αποκαλύπτεται το σκάνδαλο «WaterGate», που έριξε τον Αμερικανό Πρόεδρο Νίξον.

1973: Κάνει πρεμιέρα στο Λος Άντζελες η μεγάλη επιτυχία του Τζορτζ Λούκας, "Αμέρικαν Γκράφιτι".

1974: Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ εγκρίνει την ίδρυση της «Ειρηνευτικής Δύναμης του ΟΗΕ για την Κύπρο» (κυανόκρανοι, οι λεγόμενοι «οηέδες») δημιουργώντας την «Πράσινη Γραμμή» , που παρεμβάλλεται από τότε ανάμεσα στα δυο τμήματα του νησιού.

1975: 34 κράτη της Ευρώπης και οι ΗΠΑ υπογράφουν την Τελική Πράξη της Συμφωνίας του Ελσίνκι, μετά από διαπραγματεύσεις για την ασφάλεια και τη συνεργασία στην Ευρώπη.

1976: Ολοκληρώνονται οι 21οι Ολυμπιακοί Αγώνες στο Μόντρεαλ του Καναδά που ξεκίνησαν στις 17 Ιουλίου. Συμμετείχαν 4.834 αθλητές και 1.251 αθλήτριες από 92 χώρες σε 21 αθλήματα ενώ 22 αφρικανικές χώρες μποϋκοτάρουν τους αγώνες. Οι Καναδοί υποχρεώνονται σε δαπάνη ύψους 1,5 δις δολαρίων για να καλύψουν τα έξοδα κατασκευής των εγκαταστάσεων. Η Ολυμπιακή Φλόγα μεταδίδεται με λέιζερ σε κλάσμα δευτερολέπτου στην Οτάβα για να εμφανιστεί στις 17 Ιουλίου στο Ολυμπιακό Στάδιο για την τελετή έναρξης. Για πρώτη φορά εμφανίζονται το γυναικείο μπάσκετ και χάντμπολ. Ο Καναδάς, αν και διοργανωτής, δεν κερδίζει κανένα χρυσό μετάλλιο.

1976: Τραυματίζεται σοβαρά ο αυστριακός πιλότος της Φόρμουλα 1 Νίκι Λάουντα, στην πίστα του Νίρνμπουργκρινγκ της Δυτικής Γερμανίας. Το αυτοκίνητό του αναφλέγεται και ο Λάουντα διασώζεται με σοβαρά εγκαύματα που θα αφήσουν σημάδια στο πρόσωπό του.

1981: Ένα λεπτό μετά τα μεσάνυχτα της 31ης Ιουλίου αρχίζει να εκπέμπει το ΜTV. Το πρώτο βίντεο, που μεταδίδει είναι το “Video Kills the Radio Star” των Buggles.

1982: Ο Αμερικανός Γκρεγκ Λουγκάνις γίνεται ο πρώτος αθλητής που συγκεντρώνει πάνω από 700 βαθμούς σε 11 καταδύσεις από βατήρα με 752.67 βαθμούς στο Guayaquil του Εκουαδόρ.

1985: Στις ΗΠΑ, η Βουλή ψηφίζει οικονομικές κυρώσεις για τη Νότια Αφρική.

1989: Στην Τουρκία, αντιπροσωπεία των Παλαιστινίων αρχίζει συνομιλίες για το άνοιγμα γραφείου της ΟΑΠ στην Άγκυρα.

1990: Το Ιράκ εισβάλλει στο Κουβέιτ.

1991: Αποσύρεται από την ενεργό δράση ο Αργεντινός σούπερ-σταρ του ποδοσφαίρου Ντιέγκο Αρμάντο Μαραντόνα.

1991: Στις Φιλιππίνες, η Κυβέρνηση καταθέτει αγωγή κατά της πρώην πρώτης κυρίας της χώρας, Ιμέλντα Μάρκος, για φοροδιαφυγή.

1992: Τμήματα από ελληνικά μπρούτζινα αγάλματα του 15ου αιώνα π.Χ. βρίσκονται από δύτες στα ανοιχτά του Μπρίντιζι.

1993: ΗΠΑ: Μεγάλη πλημμύρα λόγω υπερχείλισης των ποταμών Μισισιπή και Μιζούρι.

1994: Σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, 20.000 πρόσφυγες από τη Ρουάντα έχουν πεθάνει στους προσφυγικούς καταυλισμούς του Ζαΐρ.

1995: Στις ΗΠΑ, δημοσκόπηση αναφέρει ότι, τρεις στους τέσσερις Αμερικανούς δεν εμπιστεύονται την Κυβέρνησή τους.

1996: Ο Μάικλ Τζόνσον κερδίζει το χρυσό μετάλλιο στα 200μ στους Ολυμπιακούς Αγώνες, με 19,32.

1997: Τελετή έναρξης του 6ου Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Στίβου στην Αθήνα.

1997: Ένας νεκρός και έξι τραυματίες είναι ο απολογισμός ισχυρής έκρηξης που σημειώνεται στο εργοστάσιο της ΠΥΡΚΑΛ στο Λαύριο.

1999: Δύο Πρόεδροι κρατών, ο Κάρλος Μένεμ της Αργεντινής και ο Χούλιο Μαρία Σανγκουϊνέτι της Ουρουγουάης, καθώς και 60.000 θεατές βρίσκονται στις κερκίδες του σταδίου Μονουμεντάλ του Μπουένος Άιρες για να τιμήσουν τον Ένζο Φρανσκεσκόλι στο παιχνίδι, που γίνεται προς τιμήν του μεταξύ της Ρίβερ Πλέιτ και της Πενιαρόλ. Ο Ουρουγουανός πετυχαίνει δύο γκολ με πέναλτι στη νίκη της Ρίβερ Πλέιτ με 4-0, ενώ ο Marcelo Salas και ο Bruno Francescoli σημειώνουν από ένα.

2002: Η Φιορεντίνα διαλύεται και "πέφτει" στην Δ εθνική κατηγορία καθώς ο πρόεδρος του ιστορικού συλλόγου της Φλωρεντίας Vittorio Cecchi Gori αποτυγχάνει να συγκεντρώσει τα 22 εκατομμύρια ευρώ για να αποφευχθεί η χρεοκοπία. Επανήλθε στην Α εθνική το 2004. Η Φιορεντίνα ιδρύθηκε το 1926 και στέφθηκε δυο φορές πρωταθλήτρια Ιταλίας (1956, 1969).

2002: Μαρμάρινη κεφαλή, ηλικίας 2.500 ετών, «κάνει φτερά» από την αίθουσα Αρχαιοτήτων του Βρετανικού Μουσείου. Πρόκειται για την δεύτερη κλοπή ελληνικών αρχαιοτήτων σε λιγότερο από δύο χρόνια από το συγκεκριμένο μουσείο. Την ώρα της κλοπής δεν υπήρχε φύλακας, ομολογεί η διεύθυνση του Βρετανικού Μουσείου.

2004: Φωτιά σε σούπερ μάρκετ στην Ασουνσιόν της Παραγουάης αφήνει 396 νεκρούς και 500 τραυματίες.

2006: Ο Στρατηγός Ραούλ Κάστρο, πρώτος αναπληρωματικός πρόεδρος της κυβέρνησης της Κούβας, δεύτερος Γραμματέας του Κομμουνιστικού κόμματος της Κούβας και Ανώτατος Διοικητής των Κουβανικών στρατιωτικών δυνάμεων αναλαμβάνει από τον αδερφό του Φιντέλ Κάστρο προσωρινά καθήκοντα αρχηγού κράτους.

2007: Γέφυρα του ποταμού Μισισιπή στη Μινεάπολη της Μινεσότα, καταρρέει το βράδυ σε ώρα αιχμής.

 

Γεννήσεις σαν σήμερα

10 π.Χ. – Κλαύδιος, Ρωμαίος αυτοκράτορας.

126 – Πέρτιναξ, Ρωμαίος αυτοκράτορας.

1495 - Γιαν φαν Σκόρελ, Ολλανδός ζωγράφος.

1555 – Έντουαρντ Κέλλυ, Άγγλος πνευματιστής.

1744 – Ζαν Μπατίστ Λαμάρκ, Γάλλος επιστήμονας.

1819 – Χέρμαν Μέλβιλ, ο μέγιστος Αμερικανός συγγραφέας. Κύρια έργα του: το μυθιστόρημα «Μόμπι Ντικ» και η νουβέλα «Μπάρτλμπι, γραφιάς». (Θαν. 28/9/1891)

1885 – Ζορζ ντε Χεβεσί, Ούγγρος χημικός που βραβεύτηκε με Νόμπελ Χημείας το 1943.

1878 - Κωνσταντίνος Λογοθετόπουλος, Έλληνας πολιτικός.

1893 – Αλέξανδρος Α’, βασιλιάς της Ελλάδας, (πέθανε νεότατος τον Οκτώβρη του ΄20, από δάγκωμα πιθήκου, το οποίο κακοφόρμισε).

1906 - Μιχάλης Σουγιούλ, Έλληνας συνθέτης.

1924 - Αμπντουλάχ, βασιλιάς της Σαουδικής Αραβίας.

1930 – Πιέρ Μπουρντιέ, Γάλλος κοινωνιολόγος.

1931 - Τριαντάφυλλος Σιαπέρας, Έλληνας σκακιστής.

1933 - Αντόνιο Νέγκρι, Ιταλός πολιτικός.

1933 - Κο Ουν, Κορεάτης ποιητής.

1936 - Κλαούντιο Μπαγκίνι, Ιταλός επίσκοπος.

1945 - Γιώργος Ανωμερίτης, Έλληνας πολιτικός.

1946 – Μποζ Μπάρελ, Άγγλος κιθαρίστας (King Crimson και Bad Company).

1949 – Κουρμανμπέκ Μπακίγιεφ, πρόεδρος της Κιργιζίας.

1951 – Τόμι Μπόλιν, Αμερικανός κιθαρίστας (Deep Purple).

1952 – Ζόραν Τζίντζιτς, Σέρβος πολιτικός.

1954 – Τρέβορ Μπέρμπικ, Τζαμαϊκανός πυγμάχος.

1963 – Coolio, Αμερικανός ράπερ.

1963 – Ντεμιάν Μπιτσίρ, Μεξικανός ηθοποιός.

1965 - Σαμ Μέντες, Άγγλος σκηνοθέτης.

1972 – Ντίβον Χιουτζ, Αμερικανός παλαιστής.

1973 - Εντούρνε Πασαμπάν, Ισπανίδα ορειβάτης.

1976 - Αλέξης Φαλέκας, Έλληνας καλαθοσφαιριστής.

1977 – Γιόσι Τάτσου, Ιάπωνας παλαιστής και πυγμάχος.

1984 – Μπάστιαν Σβαϊνστάιγκερ, Γερμανός ποδοσφαιριστής.

1987 - Stan, Έλληνας τραγουδιστής.

 

Θάνατοι σαν σήμερα

30 π.Χ. – Μάρκος Αντώνιος, Ρωμαίος πολιτικός και στρατηγός.

371 – Ευσέβιος Βερκελλών, Ιταλός επίσκοπος.

527 – Ιουστίνος Α΄, Βυζαντινός αυτοκράτορας.

1137 – Λουδοβίκος ΣΤ', βασιλιάς της Γαλλίας.

1326 - Οσμάν Α΄, Οθωμανός σουλτάνος.

1402 – Εδμόνδος του Λάνγκλεϊ, δούκας της Υόρκης.

1457 – Λορέντσο Βάλλα, Ιταλός ανθρωπιστής.

1546 - Πιερ Φαβρ, Γάλλος θεολόγος.

1714 – Άννα, βασίλισσα της Μεγάλης Βρετανίας.

1787 – Αλφόνσους Λιγκουόρι, Ιταλός επίσκοπος και φιλόσοφος.

1943 – Λύντια Λιτβιάκ, Σοβιετική πιλότος.

1950 - Γεράσιμος Σολδάτος, Έλληνας πολιτικός.

1951 – Τζον Πέιν, Αμερικανός σκοπευτής.

1967 - Χρήστος Βασματζίδης, Έλληνας πολιτικός.

1973 – Νίκος Ζαχαριάδης, πρώην Γραμματέας του ΚΚΕ (αυτοκτόνησε στο Σουργκούτ της Σιβηρίας, εξορισμένος από το κόμμα του και τους Σοβιετικούς).

1973 – Βάλτερ Ούλμπριχτ, Γερμανός πολιτικός.

1996 – Φρίντα Μποκαρά, Γαλλίδα τραγουδίστρια.

1997 - Νγκιρατκέλ Έτπιζον, πρόεδρος του Παλάου.

1997 – Σβιατοσλάβ Ρίχτερ, Ουκρανός πιανίστας.

2003 - Θεμιστοκλής Λούλης, Έλληνας πολιτικός.

2005 - Γεώργιος Καλλίας, Έλληνας πολιτικός.

2005 - Φαχντ, βασιλιάς της Σαουδικής Αραβίας.

2006 – Γιάννης Αγγούρης, Έλληνας δημοσιογράφος.

2008 - Δημήτρης Ανδρέου, Κύπριος δημοσιογράφος.

2009 – Κορασόν Ακίνο, Φιλιππινέζα πολιτικός.