DIASKEDASI.INFO

Η διασκέδαση On Line

Σαν σήμερα 26 Ιουλίου ας θυμηθούμε τι έγινε

Tsarouxis-Mines-Ioulis

Σαν σήμερα 26 Ιουλίου
ας θυμηθούμε τι έγινε

από τον Mr George Almanac

Εορτάζουν
Παρασκευής Οσιομάρτυρος, (Παρασκευάς, Πάρης, Πάρις, Παρασκευή, Εύη, Εβίτα, Βούλα, Βιβή, Βέτη, Βέττη, Παρασκευούλα, Πάρις, Βίβιαν)
Αγίου Ερμολάου Ιερομάρτυρος, (Ερμόλαος, Ερμολία, Έρση, Λία)
Αγίας Ωραιοζήλης Μάρτυρος, (Ωραιοζήλη, Ωραιοζηλία, Ζήλια, Ζήλη, Ζέλια)

Παγκόσμιες ημέρες & Αργίες
Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών.
Ημέρα υπέρ των θυμάτων βασανισμού.

26 Ιουλίου

Γεγονότα σαν σήμερα

811: Διεξάγεται η Μάχη της Πλίσκα: Οι Βούλγαροι με επικεφαλής τον θηριώδη Κρούμο νικούν τους Βυζαντινούς υπό τον Νικηφόρο Α’, ο οποίος πίπτει επί του πεδίου της μάχης. Το κεφάλι του αποκόπτεται από τον Κρούμο, επαργυρώνεται και γίνεται κύπελλο, με το οποίο γιορτάζει τους θριάμβους του.

920: Μία συμμαχία χριστιανικών στρατευμάτων από τη Ναβάρρα και τη Λεόν (Ισπανία) κατατροπώνεται από τους μουσουλμάνους στη Παμπλόνα.

1139: Ο τότε κόμης Αλφόνσο, μετά την μάχη του Ουνρίκε, ανακηρύσσεται από τον στρατό του πρώτος βασιλιάς της Πορτογαλίας και διακηρύσσει την ανεξαρτησία της χώρας από την Καστίλη.

1469: Λαμβάνει χώρα η Μάχη του Εντζκοτ Μουρ, κατά τη διάρκεια του Πολέμου των Ρόδων στην Αγγλία, ανάμεσα στους Οίκους των Λάνκαστερ και των Γιορκ, για τη διαδοχή του θρόνου.

1581: Οι βόρειες Κάτω Χώρες κηρύσσουν την ανεξαρτησία τους από τον βασιλιά Φίλιππο Β' της Ισπανίας.

1788: Η Νέα Υόρκη, επικυρώνει το αμερικανικό Σύνταγμα και γίνεται η 11η Πολιτεία των ΗΠΑ.

1803: Μπαίνει για πρώτη φορά σε λειτουργία στην Αγγλία, ο δημόσιος σιδηρόδρομος του Surrey.

1822: Ο Χοσέ ντε Σαν Μαρτίν φτάνει στο Γουαγιακίλ, στον Ισημερινό, για να συναντηθεί με τον Σιμόν Μπολίβαρ.

1822: Η Μάχη στα Δερβενάκια. Κατά το 2ο έτος της επανάστασης, ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης, με την τακτική της "καμένης γης" αναγκάζει το Δράμαλη και τα στρατεύματα του να οπισθοχωρήσουν. Στη μάχη, που ακολούθησε στα στενά των Δερβενακίων οι επαναστατημένοι Έλληνες κατατροπώνουν τους Τούρκους.

1847: Η Λιβερία αποκτά την ανεξαρτησία της.

1861: Αμερικανικός Εμφύλιος Πόλεμος: ο Τζορτζ Μακλέλαν αναλαμβάνει τη διοίκηση της στρατιάς του Ποτόμακ μετά την καταστροφική ήττα της Ένωσης στην Πρώτη Μάχη του Μανάσας.

1863: Κατά τη διάρκεια του Αμερικανικού Εμφυλίου, ο Τζορτζ ΜακΛίλαν, αποκτά τον έλεγχο του Στρατού του Ποτόμακ.

1878: Στην Καλιφόρνια ο Black Bart, ο θρυλικός ληστής των ΗΠΑ, που συνήθιζε να αφήνει ποιήματα μετά τις ληστείες του, καταφέρνει να αποδράσει αφού πρώτα κλέβει ένα χρηματοκιβώτιο της εταιρείας Well Fargo. Το χρηματοκιβώτιο εντοπίζεται λίγο αργότερα δίχως χρήματα αλλά με ένα ποίημα του.

1882: Η όπερα Πάρσιφαλ του Ρίχαρντ Βάγκνερ κάνει πρεμιέρα στο Μπαϊρόιτ.

1887: Ο Δρ. Ζαμένοφ δημοσιεύει το βιβλίο του "Η Διεθνής Γλώσσα του Δρ. Εσπεράντο".

1891: Η Γαλλία προσαρτά την Ταϊτή.

1908: Ο Γενικός Εισαγγελέας των Η.Π.Α. Κάρολος Ιωσήφ Βοναπάρτης εκδίδει διαταγή για την άμεση στελέχωση του Γραφείου Ερευνών (που αργότερα μετονομάστηκε σε FBI).

1908: Στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου, στη διάρκεια του Μαραθωνίου Δρόμου, ο Ιταλός Ντονάρντο Πιέτρι αφού έχει τρέξει 42 χλμ σωριάζεται στο έδαφος πριν από τη γραμμή του τερματισμού. Μερικοί θεατές τον βοηθούν να καλύψει τα τελευταία μέτρα με αποτέλεσμα να αποκλειστεί. Νικητής ανακηρύσσεται ο Αμερικανός Τζον Χάγιες.

1922: Η Συρία υπάγεται στη Γαλλία με διάταγμα της Κοινωνίας των Εθνών.

1925: Ο ΠΑΟΚ δίνει τον πρώτο του φιλικό αγώνα και νικά τον Ηρακλή με 2-1. Στις φανέλες των παικτών του φιγουράρει το τετράφυλλο πράσινο τριφύλλι, που θα αντικατασταθεί από τον δικέφαλο αετό τέσσερα χρόνια αργότερα. Την ίδια μέρα, εγκαινιάζεται στη Νέα Υόρκη το υποκατάστημα της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος. Πρόκειται για το πρώτο υποκατάστημα ευρωπαϊκής τράπεζας στο εξωτερικό.

1929: Ο Ρεϊμόν Πουανκαρέ, ύστερα από εγχείρηση του προστάτη και μετά από υποδείξεις των γιατρών, αναγκάζεται να παραιτηθεί από την προεδρία της γαλλικής Κυβέρνησης.

1931: Στη Χιλή, οι αντάρτες καταλαμβάνουν την εξουσία μετά την παραίτηση του Προέδρου Κάρλος Ιμπάνεθ.

1933: Στη Γερμανία, ψηφίζεται νόμος σύμφωνα με τον οποίο θα υποβάλλονται σε στείρωση άτομα που πάσχουν από βαριές ή κληρονομικές σωματικές και ψυχικές ασθένειες.

1935: Στην Κίνα, 200.000 είναι οι νεκροί από τις πλημμύρες που έπληξαν τις περιοχές γύρω από τον Γαλάζιο Ποταμό.

1936: Οι δυνάμεις του Άξονα εμπλέκονται στον ισπανικό εμφύλιο

1941: Ο Αμερικανός Πρόεδρος Φράνκλιν Ρούσβελτ διορίζει τον Ντάγκλας ΜακΑρθουρ διοικητή των αμερικανικών δυνάμεων στην Άπω Ανατολή ενώ ως αντίποινα στην κατάληψη της γαλλικής Ινδοκίνας από τα ιαπωνικά στρατεύματα, κατάσχει όλες τις περιουσίες των Ιαπώνων, που βρίσκονται στις ΗΠΑ

1944: Χτυπά βρετανικό έδαφος ο πρώτος Ναζιστικός πύραυλος V-2.

1944: Δολοφονείται από όργανα της Ειδικής Ασφάλειας η Ηλέκτρα Αποστόλου, στέλεχος του ΚΚΕ και υπέρμαχος της γυναικείας χειραφέτησης.

1945: Υπογράφεται η Διακήρυξη του Πόντσδαμ, κατά την οποία ο Χάρι Τρούμαν, ο Ουίνστον Τσόρτσιλ και ο Χιάνγκ Κάι Σεκ, καθορίζουν τους όρους και τις προϋποθέσεις για την παράδοση της Ιαπωνίας στους συμμάχους. Η Ιαπωνία, αποδέχεται τους όρους της Διακήρυξης.

1947: Κατά την περίοδο του Ψυχρού Πολέμου, ο Αμερικανός Πρόεδρος Χάρι Τρούμαν, υπογράφει νομοθετική πράξη ασφαλείας, με την οποία δημιουργούνται μεταξύ άλλων οι μυστικές υπηρεσίες CIA και NSA

1948: Ο Αντρέ Μαρί γίνεται πρωθυπουργός της Γαλλίας

1950: Η Βρετανία, η Αυστραλία και η Νέα Ζηλανδία δηλώνουν ότι σκοπεύουν να στείλουν στρατιωτικές δυνάμεις στην Κορέα.

1951: Στο Καεσόνγκ της Κορέας αρχίζουν διαπραγματεύσεις με σκοπό την ανακωχή.

1952: Η Ρωσίδα Γκαλίνα Ζίμπινα στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ελσίνκι γίνεται η πρώτη σφυροβόλος που ξεπερνά τα 15μ (15.28μ).

1952: Βαρύ πένθος στην Αργεντινή για το θάνατο της Εβίτα Περόν, σε ηλικία 33 ετών από λευχαιμία. Η δεύτερη σύζυγος του προέδρου της Αργεντινής Χουάν Ντομίνγκο Περόν (1895-1974) και Πρώτη Κυρία της Αργεντινής από το 1946 μέχρι το θάνατο της το 1952, λίγο πριν το θάνατό της στην ηλικία των τριαντατριών ετών,  έλαβε από το Κογκρέσο της Αργεντινής τον επίσημο τίτλο του Πνευματικού Ηγέτη του Έθνους.

1953: Το Ελληνικό Εκστρατευτικό Σώμα Κορέας αποκρούει ισχυρή κινεζική επίθεση στην τοποθεσία Πικέιομγ Νιόγκ.
Υπογράφεται η Συνθήκη της Κορέας που έδωσε τέλος στον τρίχρονο πόλεμο, κατά τη διάρκεια του οποίου σκοτώθηκαν 1,6 εκατομμύρια Βορειοκορεάτες και Κινέζοι και 118.000 άνδρες των στρατευμάτων των Ηνωμένων Εθνών.

1953: Αρχίζει επανάσταση του Φιντέλ Κάστρο στην Κούβα. Ο Φιντέλ Κάστρο μαζί με τους αντάρτες του επιτίθενται σε στρατώνα της Μονκάδα.

1956: Στην Αίγυπτο, ο Γκαμάλ Αμπντέλ Νάσερ εθνικοποιεί τη Διώρυγα του Σουέζ, γεγονός που προκαλεί διεθνή κατακραυγή.

1958: Εκτοξεύεται ο αμερικανικός δορυφόρος Exlporer 4.

1961: Ανακοινώνεται ότι 1.500.000 Αθηναίοι έχουν πλέον άμεση πρόσβαση στο δίκτυο ύδρευσης της πρωτεύουσας.

1962: Ανακοινώνεται ότι κανένας εξόριστος δεν βρίσκεται πλέον στον Άγιο Ευστράτιο, μετά την απόφαση να διαλυθεί το στρατόπεδο και να απελευθερωθούν όλοι οι κρατούμενοι.

1963: Είκοσι τρία άτομα, κυρίως παιδιά, χάνουν τη ζωή τους, όταν ανατρέπεται στη λίμνη Αμβρακία μηχανοκίνητη βάρκα με 35 προσκυνητές που μετέβαιναν σε πανηγύρι σε κοντινό ξωκλήσι.

1963: Στη Γιουγκοσλαβία, σεισμός καταστρέφει τα Σκόπια και προκαλεί το θάνατο πολλών ανθρώπων.

1964: Ο Χρήστος Παπανικολάου πρωτοεμφανίζεται στους πίνακες των πανελληνίων ρεκόρ στο άλμα επί κοντώ με 4.73, που κάνει στο Κάιρο.

1965: Τα νησιά Μαλδίβες στον Ινδικό Ωκεανό αποκτούν πλήρη πολιτική ανεξαρτησία από τη Βρετανία. Η χώρα αποτελούσε βρετανικό προτεκτοράτο από το 1887.

1969: Η 39χρονη Σάρον Σάιτς Άνταμς γίνεται η πρώτη γυναίκα που διασχίζει μόνη της τον Ειρηνικό Ωκεανό.

1971: Εκτοξεύεται το επανδρωμένο διαστημόπλοιο Απόλλο 15.

1972: Στις ΗΠΑ, η ΝΑΣΑ δίνει το συμβόλαιο για το διαστημικό λεωφορείο, αξίας πολλών δις δολαρίων, στην Εταιρεία Νορθ Αμέρικαν Ρόκγουελ.

1974: Σχηματίζεται από τον Κωνσταντίνο Καραμανλή η κυβέρνηση «εθνικής ενότητας». Δεν μετέχουν ο Ανδρέας Παπανδρέου, ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης και εκπρόσωποι της Αριστεράς.

1974: Οι Τούρκοι, παρά την ανακωχή που υπογράφηκε, συνεχίζουν την ενίσχυση των δυνάμεών τους στην Κύπρο, μέσω του λιμένα της Κερύνειας.

1989: Tο ομοσπονδιακό συμβούλιο ενόρκων κρίνει ένοχο τον φοιτητή του πανεπιστημίου του Κορνέλ, Ρόμπερτ Μόρις επειδή δημιούργησε έναν ιό υπολογιστών.

1990: Νέος ομαδικός τάφος ανακαλύπτεται στη Χιλή, με 28 πτώματα ανθρώπων, που εκτελέστηκαν κατά την περίοδο της δικτατορίας του Πινοσέτ.

1991: Στη Βουλγαρία, δύο νέες περιπτώσεις διαρροής ραδιενέργειας καταγράφονται στον πυρηνικό σταθμό του Κοζλοντούι.

1992: Έκθεση αμερικανικού ινστιτούτου αναφέρει ότι ο καταναλωτισμός προκαλεί περισσότερη οικολογική ζημιά από οποιαδήποτε άλλη αιτία.

1993: Αρχίζει το 6ο Παμμακεδονικό Συνέδριο στη Θεσσαλονίκη με τη συμμετοχή των μακεδονικών ενώσεων από όλο τον κόσμο.

1995: Μετά την Ισπανία, ο καύσωνας πλήττει και την Ιταλία, με τη θερμοκρασία να ξεπερνά τους 45 βαθμούς Κελσίου. Στην Ισπανία οι νεκροί έχουν φθάσει τους 30 και στην Ιταλία τους 11.

1996: Ο Πύρρος Δήμας κατακτά το χρυσό μετάλλιο στην άρση βαρών στην κατηγορία των 83 κιλών στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Ατλάντα σηκώνοντας 180 κιλά στο αρασέ, 212.5 στο ζετέ και 392.5 στο σύνολο. Σε μία Ολυμπιάδα που για τους περισσότερους ‘Ελληνες θα έπρεπε να είχε διεξαχθεί στη χώρα μας, αφού ήταν η «Χρυσή Ολυμπιάδα», ο Πύρρος Δήμας έκανε το θαύμα κάνοντας συγχρόνως παγκόσμιο ρεκόρ.

1997: Στην Αλγερία, 38 είναι οι νεκροί μέσα σε μια εβδομάδα από επιθέσεις φανατικών ισλαμιστών.

2002: Συλλαμβάνεται ο Νίκος Παπαναστασίου, 50 ετών, ο οποίος σύμφωνα με τις Αρχές χρησιμοποιούσε την κωδική ονομασία "Νικήτας" στην τρομοκρατική οργάνωση 17Ν. Πιστεύεται ότι ανήκει στην ηγετική ομάδα της οργάνωσης, με έντονη επιχειρησιακή δράση. Ο ίδιος αρνείται τις κατηγορίες και ενώπιον του εισαγγελέα, όμως τα στοιχεία που διαθέτουν οι Αρχές μιλούν για συμμετοχή του στη δολοφονία του Μομφεράτου και του οδηγού του Π.Ρουσέτη, καθώς και στη ληστεία των Πετραλώνων όπου δολοφονήθηκε ο αστυφύλακα Χ.Μάτης. Σε βάρος του ασκείται ποινική δίωξη.

2005: Στη Βομβάη μέσα σε 24 ώρες πέφτουν 99.5 εκατοστά βροχής και η πόλη πλημμυρίζει.

2008: Εκρήξεις βομβών στην πόλη Αχμενταμπάντ της Ινδίας σκοτώνουν 53 άτομα.

2016: Ομηρία σε εκκλησία στη Νορμανδία της Γαλλίας από Τζιχαντιστές, στο χωριό Saint-Etienne-du Rouvray, κατά την διάρκεια αποκεφάλισαν τον 86 ιερέα.

 

Γεννήσεις σαν σήμερα

1805 – Κωνσταντίνος Μπρουμίδης, ζωγράφος, που φιλοτέχνησε το θόλο του αμερικάνικου Καπιτωλίου. (Θαν. 19/2/1880)

1856 – Τζορτζ Μπέρναρντ Σο, Ιρλανδός συγγραφέας και νομπελίστας.

1865 – Φίλιπ Σάιντεμαν, καγκελάριος της Δημοκρατίας της Βαϊμάρης.

1875 – Καρλ Γιουνγκ, ελβετός ψυχαναλυτής, εισηγητής της αναλυτικής ψυχολογίας. (Θαν. 6/6/1961)

1893 – Τζορτζ Γκρος, Γερμανός ζωγράφος.

1894 – Άλντους Χάξλεϊ, άγγλος συγγραφέας. («Ο Θαυμαστός Νέος Κόσμος») (Θαν. 22/11/1963)

1908 – Σαλβαδόρ Αλιέντε, ήταν πολιτικός και ο πρώτος μαρξιστής Πρόεδρος της Χιλής την περίοδο 1970-1973.

1918 – Τομάζι Κουλιμοετόκε Β΄, βασιλιάς του Βαλίς.

1922 – Μπλέικ Έντουαρντς, Αμερικανός σκηνοθέτης.

1928 – Στάνλεϊ Κιούμπρικ, Αμερικανός σκηνοθέτης.

1940 – Τόλης Βοσκόπουλος, Έλληνας τραγουδιστής και ηθοποιός.

1943 - Γιάννης Σπανός, Έλληνας συνθέτης.

1943 – Μικ Τζάγγερ, Άγγλος μουσικός, συνθέτης και τραγουδιστής, μέλος των Rolling Stones.

1949 – Ρότζερ Τέιλορ, Άγγλος μουσικός και τραγουδιστής, μέλος των Queen.

1959 – Κέβιν Σπέισι, Αμερικανός ηθοποιός.

1961 – Δημήτρης Σαραβάκος, Έλληνας ποδοσφαιριστής.

1964 – Σάντρα Μπούλοκ, Αμερικανίδα ηθοποιός.

1973 – Κέιτ Μπεκινσέιλ, Αμερικανίδα ηθοποιός.

1974 – Ντάνιελ Νεγκρεάνου, Καναδός παίκτης του πόκερ.

1983 – Ρόντερικ Στρονγκ, Αμερικανός παλαιστής.

1984 – Εντ Γκέιν, κατά συρροή ψυχοπαθής δολοφόνος των ΗΠΑ. Η δράση του αποτέλεσε έμπνευση για την ταινία «Ψυχώ».

1984 – Κυριάκος Ιωάννου, Κύπριος αθλητής.

1989 – Αρετή Κετιμέ, Ελληνίδα τραγουδίστρια και μουσικός.

 

Θάνατοι σαν σήμερα

811 – Νικηφόρος Α/, Βυζαντινός αυτοκράτορας.

1471 – Πάπας Παύλος Β΄.

1863 – Σαμ Χιούστον, Αμερικανός στρατιωτικός και πολιτικός.

1867 – Όθων (Βίτελσμπαχ), ο πρώτος Βασιλιάς των Ελλήνων, σε ηλικία 48 ετών.

1919 – Έντουαρντ Πόυντερ, Βρετανός ζωγράφος.

1930 – Παύλος Καρολίδης, Έλληνας ιστορικός.

1937 – Πολύβιος Κορύλλος, Έλληνας ιατρός.

1940 - Γεώργιος Παπανδρέου, Έλληνας ιστορικός.

1952 – Εβίτα Περόν, σύζυγος του προέδρου της Αργεντινής Χουάν Περόν.

1953 – Νικόλαος Πλαστήρας, στρατιωτικός και πολιτικός από τα Άγραφα, που διετέλεσε και πρωθυπουργός της Ελλάδας (1945-1950, 1951-1952). (Γεν. 4/11/1883)

1960 – Μωντ Μέντεν, Καναδή βιοχημικός.

1976 – Στέφανος Νάτσινας, Έλληνας πολιτικός.

1978 – Νίκος Κιτσίκης, Έλληνας πολιτικός.

1994 - Τόνια Μαρκετάκη, Ελληνίδα σκηνοθέτρια.

1999 – Φαίδων Γκιζίκης, Έλληνας στρατιωτικός και πολιτικός.

2006 - Αρχιεπίσκοπος Κρήτης Τιμόθεος

2013 – Σουνγκ Ξαι -κι, Νοτιοκορεάτης ακτιβιστής.

2019 - Χριστόφορος Λιοντάκης, Έλληνας ποιητής.