DIASKEDASI.INFO

Η διασκέδαση On Line

Σαν σήμερα 25 Ιουλίου ας θυμηθούμε τι έγινε

Tsarouxis-Mines-Ioulis

Σαν σήμερα 25 Ιουλίου
ας θυμηθούμε τι έγινε

από τον Mr George Almanac

Εορτάζουν
Κοίμησις της Αγίας Άννης, (Άννα, Αννίτα, Ανίτα, Ανέτα, Αννέτα, Ανναμπέλλα, Ανναμαρία, Αννούλα, Ανέζα, Ανεζούλα, Άννη*, Άννα-Μαρία)
Οσίας Ευπραξίας, (Ευπράξιος, Εύπραξος, Ευπραξία, Ευπραξούλα, Πραξούλα)
Οσίας Ολυμπιάδος της διακόνου, (Ολυμπιάς, Ολυμπία, Ολυμπιάδα, Ολύμπω, Ολύμπη, Όλια, Ολυμπούλα*)

*Υπάρχουν και άλλες ημερομηνίες που γιορτάζει αυτό το όνομα.

25 Ιουλίου

Γεγονότα σαν σήμερα

285: Ο Διοκλητιανός διορίζει τον Μαξιμιανό, Καίσαρα και διοικούν μαζί.

306: Ο Κωνσταντίνος Α’ ανακηρύσσεται Ρωμαίος αυτοκράτορας από το στρατό του.

315: Ολοκληρώνεται στη Ρώμη λίγο έξω από το Κολοσσαίο η Αψίδα του Κωνσταντίνου, αφιερωμένη στη νίκη του Κωνσταντίνου κατά του Μαξέντιου στη μάχη του Μίλβιου

325: Λήγουν οι εργασίες της Α’ Οικουμενικής Συνόδου στη Νίκαια της Βιθυνίας. Καθιερώνεται το Σύμβολο της Πίστεως (Πιστεύω) και η μέθοδος του υπολογισμού του Πάσχα.

1261: Ο Αλέξιος Στρατηγόπουλος, στρατηγός του αυτοκράτορα της Νίκαιας Μιχαήλ 8ου του Παλαιολόγου, ανακτά την Κωνσταντινούπολη που κατέλαβαν το 1204 οι Σταυροφόροι.

1567: Ο Ντον Ντιέγο ντε Λοσάδα ιδρύει την πόλη Σαντιάγκο ντε Λεόν ντε Καράκας, το σημερινό Καράκας, πρωτεύουσα της Βενεζουέλας.

1593: Ο Ερρίκος Δ' της Γαλλίας δημοσίως αλλάζει τη θρησκεία του και από προτεστάντης γίνεται καθολικός.

1603: Ο Ιάκωβος ΣΤ' της Σκωτίας στέφεται βασιλιάς της Αγγλίας (ως Ιάκωβος Α΄ της Αγγλίας), φέρνοντας το Βασίλειο της Αγγλίας και το Βασίλειο της Σκωτίας σε προσωπική ένωση. Η πολιτική ένωση θα συμβεί το 1707.

1609: Το αγγλικό πλοίο Sea Venture, κατευθυνόμενο προς τη Βιρτζίνια, οδηγείται σκόπιμα στην ξηρά κατά τη διάρκεια καταιγίδας στις Βερμούδες προκειμένου να αποτραπεί η βύθισή του. Οι επιζώντες αποφασίζουν να ιδρύσουν εκεί μία νέα αποικία.

1758: Κατά τον γαλλοϊνδιανικό πόλεμο, στο φρούριο Λούισμπεργκ, στο νησί Κέιπ Μπρετόν, στην καναδική Νόβα Σκοτία, τα πλοία των Γάλλων, είτε καταστρέφονται, είτε αιχμαλωτίζονται.

1759: Στο γαλλοϊνδιανικό πόλεμο, στον Καναδά, οι Βρετανοί καταλαμβάνουν από τους Γάλλους το Οχυρό Niagara, οι οποίοι με τη σειρά τους αποχωρούν από το Οχυρό Rouille.

1788: Ο Βόλφγκανγκ Αμαντέους Μότσαρτ ολοκληρώνει τη Συμφωνία αρ. 40 σε Σολ ελάσσονα (Κ550).

1797: Ο βρετανός ναύαρχος Οράτιος Νέλσον χάνει 200 άνδρες και το δεξί του χέρι, κατά τη διάρκειας αποτυχημένης απόβασης για την κατάληψη της Τενερίφης.

1799: Στο Αμπουκίρ της Αιγύπτου οι δυνάμεις του Ναπολέοντα νικούν 10.000 Οθωμανούς υπό την αρχηγία του Μουσταφά Πασά.

1814: Κατά τη διάρκεια του πολέμου του 1812, στη μάχη του Lundys Lane, φτάνουν οι ενισχύσεις για τα βρετανικά και τα καναδικά στρατεύματα του Στρατηγού Ράιαλ και μετά από μία αιματηρή μάχη αναγκάζουν τους Αμερικανούς του Τζέικομπ Μπράουν να οπισθοχωρήσουν στο Οχυρό Erie.

1814: Ο άγγλος μηχανικός Τζορτζ Στέφενσον πατεντάρει την ατμομηχανή.

1823: Συγκροτείται η πρώτη "Ιερά Σύνοδος" της Ελλάδας.

1824: Η Κόστα Ρίκα προσαρτά την επαρχία Γκουανακάστε από τη Νικαράγουα.

1832: Στη Μασαχουσέτη σημειώνεται το πρώτο καταγεγραμμένο ατύχημα με τρένο στην αμερικανική ιστορία. Τέσσερις άνθρωποι πέφτουν από ένα βαγόνι, όταν αυτό αποκολλάται από το τρένο. Ο ένας σκοτώνεται και οι άλλοι τραυματίζονται σοβαρά.

1837: Παρουσιάζεται για πρώτη φορά ο ηλεκτρικός τηλέγραφος από τους Γουίλιαμ Κουκ και Τσαρλς Γουιτστόουν.

1860: Οι πρωτοετείς των πανεπιστημίων Χάρβαρντ και Γέιλ συναντώνται στον πρώτο κολεγιακό αγώνα μπιλιάρδου στο Worchester των ΗΠΑ.

1861: Κατά τη διάρκεια του Αμερικανικού Εμφυλίου, το Κογκρέσο "περνά" την απόφαση των Κριτέντεν και Τζόνσον, η οποία έλεγε, πως ο πόλεμος έγινε για να διατηρηθεί η Ένωση και όχι για να καταλυθεί η σκλαβιά.

1866: Το Κογκρέσο των Ηνωμένων Πολιτειών ψηφίζει νόμο που επιτρέπει το βαθμό του Στρατηγού του Στρατού. Ο Οδυσσεύς Γκραντ γίνεται ο πρώτος που προάγεται σ' αυτό το βαθμό.

1868: Το Γουαϊόμινγκ γίνεται περιοχή των Ηνωμένων Πολιτειών.

1893: Ο πρωθυπουργός Σωτήριος Σωτηρόπουλος και ο Βασιλέας των Ελλήνων Γεώργιος ο Α' εγκαινιάζουν τη Διώρυγα της Κορίνθου. Το έργο εμπνεύστηκε και εκτέλεσε ο Χαρίλαος Τρικούπης, η κυβέρνηση του οποίου «έπεσε» δύο μήνες νωρίτερα. Όλοι μιλούσαν για ένα οικονομικό τόλμημα, έναν τεχνικό άθλο, με τη χρησιμοποίηση 2.500 εργατών και των τελειότερων μηχανικών μέσων της εποχής, ο οποίος ολοκληρώθηκε μετά 11 χρόνια.

1894: Αρχίζει ο Α΄ Σινοϊαπωνικός Πόλεμος όταν οι Ιάπωνες ανοίγουν πυρ εναντίον κινεζικού πολεμικού πλοίου.

1895: Ο Γάλλος χημικός Πιέρ Κιουρί παντρεύεται τη συνάδελφό του Μαρία.

1897: Ο Αμερικανός συγγραφέας Τζακ Λόντον πηγαίνει ως χρυσοθήρας στο Κλοντάικ, όπου θα γράψει τα πρώτα του επιτυχημένα μυθιστορήματα.

1898: Αρχίζει η εισβολή των ΗΠΑ στο Πουέρτο Ρίκο και τα αμερικανικά στρατεύματα καταφτάνουν στον Κόλπο Γκουάνικα.

1907: Η Ιαπωνία κηρύσσει την Κορέα προτεκτοράτο της.

1909: Ο Λουί Μπλεριό κάνει την πρώτη πτήση κατά μήκους της Μάγχης και φτάνει από το Καλέ στο Ντόβερ σε 37 λεπτά

1917: Kαταδικάζεται σε θάνατο ως πράκτορας της Γερμανίας κατά τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο η Oλλανδέζα χορεύτρια, Μαργκαρίτα Γκιρτρουίντα Ζελ, γνωστή ως Μάτα Χάρι.

1920: Γίνεται η πρώτη αμφίδρομη υπερατλαντική ραδιοφωνική μετάδοση.

1921: Οι Τούρκοι αναχαιτίζουν ελληνική επίθεση στο Αλτικιούκ.

1923: Υπογράφεται η Συνθήκη της Λοζάννης, που ρυθμίζει τα σύνορα της Τουρκίας με τις γειτονικές χώρες.

1929: Ο πάπας Πίος ΙΑ' πραγματοποιεί την πρώτη του εμφάνιση εκτός Βατικανού, εγκαταλείποντας ένα έθιμο 59 ετών, που κρατούσε "φυλακισμένους" αυτόν και τους προκατόχους του στο κρατίδιο.

1929: Ψηφίζεται από τη Βουλή επί πρωθυπουργίας Ελευθερίου Βενιζέλου ο νόμος «Περί μέτρων ασφαλείας του κοινωνικού καθεστώτος και προστασίας των ελευθεριών». Εχει στόχο την καταστολή της κομμουνιστικής προπαγάνδας και δράσης και θα μείνει γνωστός ως «Ιδιώνυμο».

1933: Φτάνει στη Μασσαλία ο Τρότσκι με τη σύζυγό του.

1934: Οι Ναζί δολοφονούν τον Αυστριακό καγκελάριο Ένγκελμπερτ Ντόλφους, σε μία αποτυχημένη προσπάθεια πραξικοπήματος.

1939: Στην Κίνα, οι Ιάπωνες μπλοκάρουν το βρετανικό εμπόριο, κλείνοντας τον ποταμό στην Καντόνα.

1942: Οι Σύμμαχοι συμφωνούν σε σχέδιο απόβασης στη Βόρεια Αφρική.

1943: Ο Ιταλός δικτάτορας Μπενίτο Μουσολίνι αναγκάζεται να παραιτηθεί έπειτα από συνεδρίαση του Μεγάλου Συμβουλίου του και συλλαμβάνεται. Ο βασιλιάς Βίκτωρ Εμμανουήλ διορίζει πρωθυπουργό τον στρατάρχη Πιέτρο Μπαντόλιο.

1943: Ο Ιταλός δικτάτορας Μπενίτο Μουσολίνι αναγκάζεται να παραιτηθεί έπειτα από συνεδρίαση του Μεγάλου Συμβουλίου του και συλλαμβάνεται. Ο βασιλιάς Βίκτωρ Εμμανουήλ διορίζει πρωθυπουργό τον στρατάρχη Πιέτρο Μπαντόλιο.

1944: Κατά τη διάρκεια του Β Παγκοσμίου Πολέμου, η Επιχείρηση Άνοιξη καταλήγει να είναι η πιο αιματηρή ημέρα για τους Καναδούς στον πόλεμο, καθώς ο απολογισμός είναι 13.423 τραυματίες και 5.021 νεκροί.

1945: Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Ουίνστον Τσόρτσιλ, εγκαταλείπει τη Συνδιάσκεψη του Πότσνταμ, που ασχολείται με το μέλλον της Γερμανίας και της Ευρώπης, για να παρακολουθήσει τα αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών της χώρας του. Ο Τσόρτσιλ χάνει τις εκλογές και υποβάλλει την παραίτησή του. Ο νέος πρωθυπουργός Κλέμεντ Άτλι, που ανήκει στο Εργατικό Κόμμα, θα εκπροσωπήσει τη Βρετανία στο Πότσνταμ.

1946: Στο Club 500 στην Ατλάντικ Σίτι στο Νιου Τζέρσεϊ, εμφανίζονται για πρώτη φορά μαζί, σε ένα κωμικό ντουέτο, ο Ντιν Μάρτιν και ο Τζέρι Λιούις.

1952: Το Πουέρτο Ρίκο γίνεται αυτοκυβερνώμενο κράτος, μετά την προσχώρησή του στην Αμερικανική Κοινοπολιτεία.

1952: Αρχίζει να ισχύει η Ευρωπαϊκή Κοινότητα Άνθρακα και Χάλυβα (ΕΚΑΧ), προδρομική μορφή της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

1956: 45 μίλια νότια του νησιού Ναντάκετ, κοντά στη Μασαχουσέτη, νότια του Κέιπ Κοντ, εξαιτίας της πυκνής ομίχλης, συγκρούονται ένα ιταλικό με ένα σουηδικό πλοίο και 51 άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους.

1960: Το τραγούδι του Έλβις Πρίσλεϊ «It's now or never» ανεβαίνει στο Νο1 του αμερικάνικου πίνακα επιτυχιών. Αποτελεί διασκευή του ιταλικού τραγουδιού «O sole mio».


1961: Ο Πρόεδρος Κένεντι και ο ηγέτης της ΕΣΣΔ Χρουστσόφ αποφασίζουν δραστικές αυξήσεις των αμυντικών δαπανών.

1962: Στις ΗΠΑ ψηφίζεται νομοσχέδιο για ίση αμοιβή, ανεξαρτήτως φύλου.

1962: Είκοσι τραυματίες σε επεισόδια στο Ηράκλειο Κρήτης. Βουλευτές της Ένωσης Κέντρου και της Ε.Δ.Α. επιτίθενται κατά της νομαρχίας κατά τη διάρκεια συγκέντρωσης διαμαρτυρίας σταφιδοπαραγωγών. Ο Λεωνίδας Κύρκος έρχεται στα χέρια με το νομάρχη και γρονθοκοπιούνται.

1963: Οι ΗΠΑ, η Σοβιετική Ένωση και η Βρετανία συμφωνούν στην εφαρμογή της Συνθήκης που απαγορεύει τις δοκιμές πυρηνικών όπλων στην ατμόσφαιρα, στο διάστημα και στις θάλασσες.

1965: Για πρώτη φορά ο Μπομπ Ντίλαν εμφανίζεται με ηλεκτρική κιθάρα. Στους θεατές δεν αρέσει καθόλου ο νέος ήχος, οι οποίοι, μάλιστα, τον γιουχάρουν.

1965: Σάλο προκαλεί η δημοσίευση επιστολής της Μαργαρίτας Παπανδρέου προς τον δημοσιογράφο Ντιου Πίρσον στην Washington Post με τον τίτλο "Η αγωνία του κ. Παπανδρέου. Οι βασιλείς επεδίωξαν να τον ανατρέψουν, συνδέοντας το γιο του με παραστρατιωτική οργάνωση". Η αντιπολίτευση κατηγορεί την οικογένεια Παπανδρέου ότι υποκινεί αμερικανική ανάμιξη.

1967: Ο Μπράιαν Τζοουνς δίνει την τελευταία συναυλία του με τους Rolling Stones.

1967: Ο πάπας Παύλος VI επισκέπτεται τον πατριάρχη Αθηναγόρα στην Κωνσταντινούπολη. Είναι η πρώτη επίσκεψη πάπα στο ορθόδοξο πατριαρχείο, μετά το Σχίσμα του 1054.

1968: Υπογράφεται σύμβαση του Ε.Ι.Ρ. με την ιταλική Page Europa S.P.A. για την δημιουργία σύγχρονου τηλεοπτικού δικτύου στην Ελλάδα. Τοποθετούνται 17 κέντρα εκπομπής, με συνολική δαπάνη 16.000.000 δολάρια.

1969: Κατά τη διάρκεια του Πολέμου στο Βιετνάμ, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ρίτσαρντ Νίξον, διακηρύσσει το Δόγμα Νίξον, σύμφωνα με το οποίο οι ΗΠΑ περιμένουν πλέον από τους συμμάχους τους να φροντίζουν τη στρατιωτική τους άμυνα.

1969: Ο Άρειος Πάγος δέχεται το μαγνητόφωνο ως μέσο απόδειξης στα δικαστήρια.

1971: Στο Κεϊπτάουν της Νότιας Αφρικής, ο  καρδιοχειρουργός, Κρίστιαν Μπάρναρντ, μεταμοσχεύει ταυτόχρονα ανθρώπινη καρδιά και πνεύμονες.

1973: Η Σοβιετική Ένωση εκτοξεύει το δορυφόρο Mars 5.

1976: Ο Αμερικανός Τζέιμς Μοντγκόμερι γίνεται ο πρώτος που κολυμπάει τα 100μ ελεύθερο σε λιγότερο από 50 δευτερόλεπτα (49.99).

1978: Στο νοσοκομείο Όλντχαμ της Αγγλίας, κάτω από την επίβλεψη του γυναικολόγου δρ. Πάτρικ Στέπτοου, η Λέσλι Μπράουν γεννά ένα υγιέστατο κοριτσάκι, που ζυγίζει δύο κιλά και εξακόσια γραμμάρια. Είναι η Λουίζ Μπράουν, το πρώτο «παιδί του σωλήνα» στον κόσμο.

1979: Στη Νικαράγουα, μετά από πιέσεις της επαναστατικής οργάνωσης των Σαντινίστας και της κυβέρνησης των ΗΠΑ, ο δικτάτορας Αναστάζιο Σομόζα εξαναγκάζεται σε παραίτηση από την προεδρία της χώρας και διαφεύγει στο εξωτερικό. Τη διακυβέρνηση αναλαμβάνει μια πενταμελής ομάδα, που ελέγχεται από τους Σαντινίστας.

1979: Το Ισραήλ παραχωρεί ένα ακόμη τμήμα του Σινά στην Αίγυπτο.

1982: Ο Γιάσερ Αραφάτ υπογράφει διακήρυξη, αποδεχόμενος το δικαίωμα ύπαρξης του Ισραήλ.

1983: Ο Λουκιανός Κηλαηδόνης διοργανώνει το περίφημο «Πάρτυ στην Βουλιαγμένη», στο οποίο ανταποκρίνονται 70.000 κόσμου. Εμφανίζονται οι Διονύσης Σαββόπουλος, Μαργαρίτα Ζορμπαλά, Βαγγέλης Γερμανός, Γιώργος Νταλάρας, Αφροδίτη Μάνου και Μαντώ.

1984: Η Σοβιετική κοσμοναύτης Σβετλάνα Σαβίτσκαγια γίνεται η πρώτη γυναίκα που «περπατά» στο διάστημα.

1990: Οι Σοβιετικοί πολίτες αποκτούν στο εξής το δικαίωμα: να ανοίγουν λογαριασμό σε ξένο συνάλλαγμα σε συγκεκριμένη ξένη τράπεζα, χωρίς να είναι υποχρεωμένοι να δηλώνουν, πώς το απέκτησαν.

1990: Ο Μπρους Σπρίνγκστιν γίνεται πατέρας, όταν η τραγουδίστρια του συγκροτήματός του Πάτι Σιάλφα φέρνει στον κόσμο το αγοράκι τους Ιβάν Τζέιμς.

1991: Στις ΗΠΑ, πεθαίνει σε ηλικία 87 ετών ο νομπελίστας συγγραφέας, Ισαάκ Μπάσεβις Σίνγκερ, που έγραψε πολλά βιβλία για το Ολοκαύτωμα.

1992: Γίνεται η επίσημη τελετή έναρξης των 25ων Ολυμπιακών Αγώνων στη Βαρκελώνη. οι οποίοι θα ολοκληρωθούν στις 9 Αυγούστου. Συμμετέχουν 9.367 αθλητές και αθλήτριες από 169 χώρες σε 25 αθλήματα. Όλα τα κράτη - μέλη της ΔΟΕ λαμβάνουν μέρος. Η Γερμανία εμφανίζεται ενωμένη. Για πρώτη φορά εμφανίζεται η ομάδα της CIS (Ένωση Πρώην Σοβιετικών Δημοκρατιών) ενώ Εσθονία, Λετονία και Λιθουανία κατεβαίνουν ξεχωριστά.

1993: Η οργάνωση Helsinki Watch εκφράζει την ανησυχία της για την κακομεταχείριση Ελλήνων Βορειοηπειρωτών στην Αλβανία και Αλβανών στην Ελλάδα.

1994: Με βούλευμά του το Συμβούλιο Εφετών αίρει το τραπεζικό απόρρητο για τους λογαριασμούς, που διατηρούν στην Ελλάδα οι Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, Νίκος Γεωργιάδης, Ηρακλής Μαθιόπουλος και Μιχάλης Καμμένος, οι οποίοι εμπλέκονται στην υπόθεση της ΑΓΕΤ.

1994: Στις ΗΠΑ, την ιστορική διακήρυξη άρσης του εμπολέμου καθεστώτος μεταξύ των δύο χωρών τους, υπογράφουν ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Ράμπιν και ο Ιορδανός μονάρχης Χουσεΐν.

1995: Βομβιστική επίθεση, που σημειώνεται στο μετρό στο Παρίσι προκαλεί το θάνατο επτά ατόμων και τον τραυματισμό 80.

1996: Στην Ουκρανία, ατύχημα σημειώνεται σε ένα από τα πέντε πυρηνικά εργοστάσια της χώρας με συνέπεια να πεθάνει ένας άνθρωπος και να υπάρξει περιορισμένη διαρροή ραδιενέργειας.

1997: Ο K.R. Narayanan ορκίζεται ως ο δέκατος Πρόεδρος της Ινδίας και είναι ο πρώτος που προέρχεται από την κάστα των Δαλιτών. Dalits caste.

1998: Η 36χρονη πρωταθλήτρια του στίβου και Ολυμπιονίκης στο έπταθλο και στο άλμα εις μήκος Τζάκι Τζόινερ Κέρσι αποφασίζει να εγκαταλείψει τους στίβους.

1999: Ο 27χρονος Τεξανός Λανς Αρμοστρογκ κερδίζει τον Tour de France και αποκαλεί την νίκη του "θαύμα της ιατρικής", αφού κατάφερε να ξεπεράσει τον καρκίνο σε όρχεις, πνεύμονες και εγκέφαλο. Ο Αρμοστρογκ τερματίζει 7 λεπτά και 37 δευτερόλεπτα μπροστά από τον Γκρέγκ Λε Μοντ, τον νικητή του 1986, 1989 και 1990.

2000: Μεγάλο αεροπορικό δυστύχημα της Air France Concorde. Υπερηχητικό Κονκόρντ αμέσως μετά την απογείωσή του από το Παρίσι πέφτει φλεγόμενο παρασύροντας στο θάνατο 113 άτομα εκ των οποίων τέσσερις στο έδαφος.

2002: Συλλαμβάνεται και ομολογεί ο 42χρονος Πάτροκλος Τσελέντης, γνωστός στους κόλπους της οργάνωσης 17Ν ως "Αλέκος" ή "Ταινίας"- για συμμετοχή του στην τρομοκρατική οργάνωση. Βαριές οι κατηγορίες εναντίον του: συμμετοχή στη "17Ν", κατασκευή-προμήθεια και κατοχή εκρηκτικών υλών, ληστεία μετά φόνου στα Πετράλωνα, ανθρωποκτονία από κοινού και κατά συρροή καθώς και πρόκληση έκρηξης. Η σύλληψη του Τσελέντη αποτελεί σημαντική επιτυχία δεδομένου ότι ο 42χρονος φερόταν από τους πιο σκληρούς του εκτελεστικού πυρήνα της 17Ν και μάλιστα από τους πρώτους της δεύτερης γενιάς τρομοκρατών της 17Ν.

2003: Κλιμάκια του ΣΔΟΕ ξεκινούν σαρωτικούς ελέγχους με κύριο πυρήνα δράσης τον εντοπισμό κρουσμάτων αισχροκέρδειας στις τουριστικές περιοχές και την εξάρθρωση του κυκλώματος των κερδοσκόπων οπωροπωλών.

2007: Η Φατίμπα Πατίλ ορκίζεται και γίνεται έτσι η πρώτη γυναίκα πρόεδρος της Ινδίας.

2010: Τα WikiLeaks δημοσιεύουν απόρρητα έγγραφα για τον πόλεμο στο Αφγανιστάν, μια από τις μεγαλύτερες διαρροές στην ιστορία του αμερικανικού στρατού.

2012: Η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή αποφασίζει να αποκλείσει την Ελληνίδα αθλήτρια του τριπλούν, Βούλα Παπαχρήστου, από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου. Αιτία η ανάρτηση ρατσιστικού σχολίου της στο twitter, στο οποίο έγραφε: ««Με τόσους Αφρικανούς στην Ελλάδα, τουλάχιστον τα κουνούπια του Δυτικού Νείλου θα τρώνε σπιτικό φαγητό!!». Η πρωταθλήτρια είχε ήδη αναχωρήσει με την ελληνική ολυμπιακή αποστολή για την βρετανική πρωτεύουσα.

 

Γεννήσεις σαν σήμερα

1109 - Αλφόνσος Α', βασιλιάς της Πορτογαλίας.

1261 - Αρθούρος Β', δούκας της Βρετάνης.

1394 - Ιάκωβος Α', βασιλιάς της Σκωτίας.

1404 - Φίλιππος του Σαιν Πολ, δούκας της Βραβάντης.

1486 - Αλβέρτος Ζ', δούκας του Μεκλεμβούργου.

1573 - Κριστόφ Σάινερ, Γερμανός αστρονόμος και ιησουίτης.

1727 - Λουδοβίκος Αντώνιος των Βουρβόνων, ινφάντης της Ισπανίας.

1786 - Όττο Στάκελμπεργκ, Εσθονός αρχαιολόγος.

1831 - Γρηγόριος Μαρασλής, Έλληνας ευεργέτης.

1841 - Νελί Ζακεμάρ, Γαλλίδα ζωγράφος και συλλέκτρια έργων τέχνης.

1893 - Κωνσταντίνος Μανιαδάκης, Έλληνας στρατιωτικός και πολιτικός.

1894 - Γουόλτερ Μπρέναν, Αμερικανός ηθοποιός.

1894 - Γκαβρίλο Πρίντσιπ, Βόσνιος δολοφόνος του Φραγκίσκου Φερδινάνδου της Αυστρίας.

1905 - Ελίας Κανέττι, Βούλγαρος συγγραφέας.

1911 - Τόσι Γιοσίντα, Ιάπωνας ξυλογράφος.

1920: Ρόζαλιντ Φράνκλιν, Βρετανίδα φυσικοχημικός και κρυσταλλογράφος, με ρόλο στην αποκρυπτογράφηση της δομής του DNA.

1924: Παΐσιος ο Αγιορείτης, κατά κόσμο Αρσένιος Ενζεπίδης, ορθόδοξος μοναχός, που ανακηρύχθηκε άγιος. (Θαν. 12/7/1994)

1940 - Τζον Πένελ, Αμερικανός αθλητής.

1941 - Ραούλ Ρουίς, Χιλιανός σκηνοθέτης.

1955: Ιμάν,  σούπερ μόντελ από τη Σομαλία, σύζυγος του  Ντέιβιντ Μπάουι.

1958: Θάρστον Μουρ, Aμερικανός μουσικός  (Sonic Youth).

1967: Ματ ΛεΜπλαν, Αμερικανός ηθοποιός (Τζόι Τριμπιάνι στο Friends).

1981 - Κωνσταντίνος Χαραλαμπίδης, Κύπριος ποδοσφαιριστής.

1982 - Μπραντ Ρένφρο, Αμερικανός ηθοποιός.

1984 - Λουκάς Μαυροκεφαλίδης, Έλληνας καλαθοσφαιριστής.

1985 - Τζέιμς Λάφερτι, Αμερικανός ηθοποιός.

1986 - Χουλκ, Βραζιλιάνος ποδοσφαιριστής.

1988 - Ζοζέ Πάουλο Μπεζέρα Μασιέλ Ζούνιορ, Βραζιλιάνος ποδοσφαιριστής.

 

Θάνατοι σαν σήμερα

306: Γάιος Φλάβιος Βαλέριος Κωνστάντιος ο Χλωρός Ρωμαίος Αυτοκράτορας, πατέρας του Μεγάλου Κωνσταντίνου. Ο Κωνσταντίνος Α' ανακηρύσσεται Ρωμαίος αυτοκράτορας από το στρατό του, με ενθουσιώδεις εκδηλώσεις στο Εβόρακο (Eboracum, σημερινό Γιορκ).

1032 - Κωνσταντία της Αρλ, βασίλισσα της Γαλλίας.

1195 - Χέραντ του Λάντσμπεργκ, Αλσατή ηγουμένη.

1409 - Μαρτίνος Α', βασιλιάς της Σικελίας.

1471 - Θωμάς ο Κεμπήσιος, Γερμανός ιερέας.

1492 - Πάπας Ιννοκέντιος Η΄.

1564 - Φερδινάνδος Α', αυτοκράτορας της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας.

1694 - Χισικάουα Μορονόμπου, Ιάπωνας καλλιτέχνης.

1790 - Γιόχαν Μπάζεντοβ, Γερμανός εκπαιδευτικός μεταρρυθμιστής.

1794 - Αντρέ Σενιέ, Γάλλος συγγραφέας.

1920 - Ιωάννης Κονδυλάκης, Έλληνας λογοτέχνης.

1923 - Αργύρης Εφταλιώτης, Έλληνας συγγραφέας, είναι το φιλολογικό ψευδώνυμο του Έλληνα λογοτέχνη, ποιητή και πεζογράφου Κλεάνθη Μιχαηλίδη.

1934 - Ένγκελμπερτ Ντόλφους, Αυστριακός πολιτικός.

1963 - Ούγκο Τσερλέτι, Ιταλός νευρολόγος.

1966 - Μιχαήλ Αιλιανός, Έλληνας οικονομολόγος και πολιτικός.

1967: Κωνσταντίνος Παρθένης,  ζωγράφος και χαράκτης. (Γεν. 10/5/1878)

1969 - Ότο Ντιξ, Γερμανός ζωγράφος και χαράκτης.

1974 - Ιωάννης Παπαηλιάκης, Έλληνας δικηγόρος και πολιτικός.

1978 - Γιώργος Κατσίμπαλης, Έλληνας διανοούμενος και συγγραφέας.

1980 - Βλαντίμιρ Βισότσκι Ρώσος τραγουδιστής, κιθαρίστας και ηθοποιός.

1995 - Αλίκη Γεωργούλη, Ελληνίδα ηθοποιός.

1986: Βισέντε Μινέλι, Αμερικανός σκηνοθέτης του κινηματογράφου.

1991: Ισαάκ Μπάσεβις Σίνγκερ, στις ΗΠΑ, πεθαίνει σε ηλικία 87 ετών ο νομπελίστας συγγραφέας, που έγραψε πολλά βιβλία για το Ολοκαύτωμα.

1998: Ευάγγελος Παπαστράτος, έλληνας επιχειρηματίας, συνιδρυτής της καπνοβιομηχανίας «Παπαστράτος». (Γεν. 1910).

2011: Μιχάλης Κακογιάννης, σκηνοθέτης. («Στέλλα», «Κυριακάτικο Ξύπνημα», «Ζορμπάς», «Το κορίτσι με τα μαύρα») (Γεν. 11/6/1922).

2011 - Θεόδωρος Βγενόπουλος, Έλληνας πολιτικός.

2020 - Θανάσης Ιντζόγλου, ήταν Έλληνας παλαίμαχος διεθνής ποδοσφαιριστής που αγωνίστηκε κυρίως στον Πανιώνιο και στον Εθνικό. (Νίκαια Αττικής, 22 Αυγούστου 1945 - 25 Ιουλίου 2020)
Ο Θανάσης Ιντζόγλου γεννήθηκε το 1945 και ξεκίνησε την καριέρα του στην ομάδα της Χαλκηδόνας της γενέτειρας του, Νίκαιας. Ως ποδοσφαιριστής αγωνιζόταν στην επίθεση, συνήθως στη θέση του αριστερού χαφ. Σπουδαίος διεθνής ποδοσφαιριστής υπήρξε και ο αδερφός του, ο Μπάμπης Ιντζόγλου. Έπαιξε στην ομάδα του Πανιώνιου από το 1962 μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του '70. Στη συνέχεια αγωνίστηκε στον Εθνικό και στο τέλος της καριέρας του στην Κόρινθο.
Διακρινόταν για την ταχύτητά του, το δυνατό σουτ και την ικανότητα να σκοράρει με κεφαλιά. Με το κεφάλι είχε σκοράρει 25 φορές. Επίσης, είχε ιδιαίτερη ευστοχία στα πέναλτι. Είναι χαρακτηριστικό ότι από το 1968 ως το 1977 είχε 22 συνεχόμενα εύστοχα χτυπήματα πέναλτι. Το σερί του σταμάτησε στις 15 Μαΐου 1977 στο ματς Παναιτωλικός-Εθνικός: 3-2.
Στην καριέρα του ευστόχησε σε 25 από 31 πέναλτι που χτύπησε, ποσοστό επιτυχίας 81%, που λίγοι το ξεπέρασαν και είναι ανώτερο πολλών γνωστών σκόρερ, όπως των: Αναστόπουλου (75%), Μαύρου (71%), Δ. Σαραβάκου (74%) και Σιδέρη (76%). Αναδείχθηκε δύο φορές πρώτος σκόρερ του πρωταθλήματος της Α΄ Εθνικής: το 1967-68 με 24 γκολ και το 1976-77 με 22 γκολ. Δυο φορές έχει σκοράρει τέσσερα γκολ σε ένα ματς και αρκετές από τρία.
Ήταν μέλος της ομάδας του Πανιωνίου που έφτασε ως τον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδος το 1967. Αφού απέκλεισε τον ΟΦΗ με 2-2 και εύνοια στην κλήρωση και τον Πανελευσινιακό με 3-0, γνώρισε την ήττα στον τελικό από τον ΠΑΟ με 0-1. Επίσης, ήταν βασικός στην φοβερή πορεία του συλλόγου το 1970-71, όταν πήρε τη δεύτερη θέση στο πρωτάθλημα πίσω από την ΑΕΚ αλλά μπροστά από τον φιναλίστ του Κυπέλλου Πρωταθλητριών Παναθηναϊκό και ταυτόχρονα κατέκτησε το Βαλκανικό Κύπελλο, ένα σημαντικό τότε διεθνές τρόπαιο.
Στον Εθνικό γνώρισε δυο καλές χρονιές. Συνολικά από το 1962 ως το 1978 αγωνίστηκε σε 346 ματς στην Α΄ Εθνική κατηγορία και πέτυχε 125 γκολ. Το 1978-79 αγωνίστηκε στην Κόρινθο, την οποία βοήθησε να κατακτήσει το πρωτάθλημα του Νοτίου Ομίλου Β΄ Εθνικής και την άνοδο στην Α΄ εθνική και παράλληλα αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ με 22 γκολ.
Τα καλοκαίρια του 1974, 1975 και 1978 έπαιξε στο Τορόντο του Καναδά στις ομογενειακές ομάδες Όμηρος (1974, 1975) και Πανελλήνιος (1978) Τορόντο. Με τον Όμηρο το 1974 έφτασε ως τον τελικό των πλέιοφς του καναδικού πρωταθλήματος.
Στην Εθνική
Ο Θανάσης Ιντζόγλου υπήρξε τέσσερις φορές διεθνής με την εθνική ομάδα. Οι πρώτες τρεις ήταν τον Ιούλιο του 1969 στην περιοδεία της εθνικής στην Αυστραλία, εναντίον της τοπικής ομάδας: στις 19, 23 και 27 Ιουλίου (σκορ: 0-1, 2-2, 2-0, αντίστοιχα). Μάλιστα, στον δεύτερο αγώνα (23/7) σημειώθηκε το μοναδικό ρεκόρ να συμμετέχουν πέντε παίκτες του Πανιωνίου σε όλο το ματς.
Τελευταία διεθνής συμμετοχή του ήταν στις 12/5/1971 στον εκτός έδρας αγώνα για τα προκριματικά του Κυπέλλου Εθνών με την Ελβετία (ήττα 0-1), όπου έπαιξε ως το 77΄.
Επίσης, υπήρξε διεθνής με την Εθνική Ελπίδων, με την οποία μετείχε στο Βαλκανικό Πρωτάθλημα του 1969 στη Ρουμανία, όπου η ελληνική ομάδα πήρε την πρώτη θέση. Στις 28/5/1969 σε φιλικό με το Ισραήλ σκόραρε με πέναλτι το μοναδικό γκολ της ομάδας (σκορ: 1-3).
Προσωπική ζωή
Από το γάμο του απέκτησε δύο γιούς και μία κόρη.
Ο Θανάσης Ιντζόγλου απεβίωσε στις 25 Ιουλίου του 2020.