DIASKEDASI.INFO

Η διασκέδαση On Line

Σαν σήμερα 13 Ιουλίου ας θυμηθούμε τι έγινε

Tsarouxis-Mines-Ioulis

Σαν σήμερα 13 Ιουλίου
ας θυμηθούμε τι έγινε

από τον Mr George Almanac

Εορτάζουν
Οσίας Σάρρας, (Σάρα, Σάρρα *)
Οσίων Ηλιοφώτων, (Ηλιόφωτος)

* Υπάρχουν και άλλες ημερομηνίες που γιορτάζει αυτό το όνομα.

13 Ιουλίου

Γεγονότα σαν σήμερα

1261: Ο Αυτοκράτορας Μιχαήλ Η΄ Παλαιολόγος ανακτά την Κωνσταντινούπολη από τους Λατίνους τους οποίους και εκδιώκει από τα παράλια του Βοσπόρου. Ο Μιχαήλ ήταν άριστος στην διπλωματική μηχανορραφία, (βλ. Σικελινοί Εσπερινοί) την υπονομευτική τακτική και την ανατρεπτική συνωμοσία, αλλά συγχρόνως και άνδρας πολυμήχανος, δυνατός, γενναίος και αγωνιστής. Η κατάσταση στην οποία βρήκε την Βασιλεύουσα ήταν πάρα πολύ άσχημη λόγω των λεηλασιών και των βαρβαροτήτων των Φράγκων κατακτητών.  

1645: Ο οθωμανικός στόλος υπό τον Γιουσούφ πασά  αποτελούμενος εκ 100 πολεμικών πλοίων, 350 μεταγωγικών  και 50.000 στρατιωτών , αποβιβάζει αγήματα στον όρμο Κολυμβάρι Κρήτης.

1793: Δολοφονείται στο μπάνιο του από τη νεαρή Σαρλότ Κορντέ ο δημοσιογράφος Ζαν-Πολ Μαρά, ηγετική μορφή της Γαλλικής Επανάστασης που την "έσπρωξε" ιδεολογικά στα πιο ακραία στοιχεία της.

1814: Ιδρύεται το Σώμα των Καραμπινιέρων στο Βασίλειο της Σαβοίας. Από το 1861 θα αποτελέσει το βασικό αστυνομικό σώμα της Ιταλίας.

1826: Οι πολιορκούμενοι στην Ακρόπολη Έλληνες, έκαναν έξοδο με τα σπαθιά στα χέρια και κατεδίωξαν τους τούρκους μέχρι τη Μονή Πετράκη. «Ο Καραϊσκάκης γνωρίζει καλά τον πόλεμο των ατάκτων. Με μήνυμά του, οι πολιορκημένοι λαμβάνουν την εντολή να μην παραμείνουν παθητικοί, αλλά να διεξάγουν αιφνιδιαστικές επιχειρήσεις σε κάθε ευκαιρία. Πραγματικα, στους δέκα μήνες που κράτησε η πολιορκία, η φρουρά της Ακρόπολης, διενεργούσε νυχτερινές επιδρομές κατά των πολιορκητών, αλλά και ανατινάξεις των σπιτιών μέσα στα οποία στρατωνίζονταν οι αντίπαλοι, με εκπληκτικ? αποτελέσματα».

1863: Υπογράφεται η συνθήκη του Λονδίνου, με την οποία επιλέγεται ως βασιλιάς της Ελλάδας ο Γεώργιος Α’ και ορίζεται ότι οι διάδοχοι του θα πρεσβεύουν το ορθόδοξο δόγμα, ενώ η ενηλικίωσή του, για να μην επαναληφθεί ο θεσμός της Αντιβασιλείας, ορίζεται αμέσως. Με την ίδια συνθήκη ορίζεται ότι τα γεωγραφικά σύνορα του Ελληνικού Βασιλείου θα εκτείνονται με την παραχώρηση – προσάρτηση της Επτανήσου, εφόσον θα συμφωνήσουν γι’ αυτό οι Μεγάλες Δυνάμεις και θα εκφραστεί σχετική ευχή από την Ιόνιο Βουλή.

1863: Στη Νέα Υόρκη, οι αντίπαλοι της υποχρεωτικής στράτευσης ξεκινούν τρεις ημέρες ταραχών που αργότερα θα θεωρηθούν ως οι χειρότερες στην ιστορία των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής.

1865: Ο Άγγλος ορειβάτης Έντουαρντ Γουίμπερ, είναι ο πρώτος άνθρωπος που φτάνει στην κορυφή Μάτερχορν, στις Άλπεις. Στην κατάβαση, τέσσερις σύντροφοί του χάνουν τη ζωή τους.

1878: Υπογράφεται η Συνθήκη του Βερολίνου (1878), τελευταία ημέρα του ομώνυμου Συνεδρίου, η οποία και ανατρέπει την Συνθήκη του Αγίου Στεφάνου: Μεταξύ άλλων η Σερβία, το Μαυροβούνιο και η Ρουμανία ανεξαρτητοποιούνται από την Οθωμανική Αυτοκρατορία.

1898: Ο Γουλιέλμος Μαρκόνι πατεντάρει το ραδιόφωνο.

1908: Γυναίκες αθλήτριες αγωνίζονται για πρώτη φορά στους σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες, στο Λονδίνο. Σ’ αυτούς τους Ολυμπιακούς αγώνες συμμετείχαν 23 χώρες, 1.999 αθλητές και 36 αθλήτριες.

1909: Οι Μεγάλες Δυνάμεις ανακοινώνουν σχέδιο απόσυρσης των στρατευμάτων τους από την Κρήτη, ωστόσο ειδοποιούν την Οθωμανική Αυτοκρατορία ότι θα προστατεύσουν τα συμφέροντά τους.

1913: Β' Βαλκανικός Πόλεμος Ελληνικό Γενικό Στρατηγείο και Υπουργείο Ναυτικών ανακοινώνουν ότι ολοκληρώθηκε η κατάληψη της Ξάνθης (από VIII Μεραρχία), ενώ όλο το μήκος των ακτών από Νέστου μέχρι Έβρου βρίσκονται σε ελληνικά χέρια. Ο Πρωθυπουργός Ελευθέριος Βενιζέλος αναχωρεί από Αθήνα για Βουκουρέστι προκειμένου λάβει μέρος στην εκεί Διάσκεψη Ειρήνης.

1920: Σε συμφωνία καταλήγουν οι συνεννοήσεις Ελλήνων και Τούρκων για την παράδοση της Αδριανούπολης στην Ελλάδα.

1921: Οι Ελληνικές δυνάμεις της Μ. Ασίας αποκρούουν όλες τις τουρκικές επιθέσεις και αντεπιτίθενται. Οι απώλειες των Ελλήνων στις επιχειρήσεις Ιουνίου-Ιουλίου 1921 ήταν 8.073 από τους οποίους 75 αξιωματικοί και 1.416 οπλίτες νεκροί και 208 αξιωματικοί και 6.264 οπλίτες τραυματίες.

1922: Αρχίζει η μεγάλη τουρκική αντεπίθεση στο μέτωπο Αφιόν Καραχισάρ - Εσκί Σεχίρ, που θα καταλήξει στη Μικρασιατική Καταστροφή.

1925: Ο δικτάτορας Θεόδωρος Πάγκαλος καταργεί την ελευθεροτυπία..

1923: Εγείρεται η εμβληματική πινακίδα «Hollywood» που αποτελείται από τεράστια λευκά γράμματα στους λόφους πάνω από το Χόλιγουντ, στο Λος Άντζελες. Αρχικά η πινακίδα απεικόνιζε τη λέξη «Hollywoodland», ωστόσο τα τέσσερα τελευταία γράμματα αφαιρέθηκαν κατόπιν ανακαίνισης το 1949.

1930: Το πρώτο Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου αρχίζει στο Μοντεβιδέο της Ουρουγουάης με τον αγώνα Γαλλίας - Μεξικού (4-1). Ο γάλλος Λισιέν Λοράν πετυχαίνει το πρώτο γκολ στην ιστορία των παγκοσμίων κυπέλλων

1931: Η παγκόσμια οικονομική κρίση φτάνει το μήνα αυτό στο κατακόρυφο, οδηγώντας στα πρόθυρα της κατάρρευσης τις διεθνείς συναλλαγές και πληρωμές.

1932: Η Βρετανία και η Γαλλία συμφωνούν να εξετάσουν από κοινού το θέμα των πολεμικών χρεών προς τις ΗΠΑ, για να αποφασίσουν αν θα προχωρήσουν στην εξόφλησή τους.

1935: Ο ηγέτης της Αιθιοπίας Χαϊλέ Σελασιέ απορρίπτει την ιταλική σφαίρα επιρροής στη χώρα του.

1939: Ο Φρανκ Σινάτρα κάνει το ντεμπούτο του στη δισκογραφία. Ο δημοφιλής Αμερικανός τραγουδιστής και ηθοποιός υπήρξε ένας από τους πιο αγαπητούς εκτελεστές στους κύκλους της βιομηχανίας διασκέδασης. Συχνά χαρακτηρίζεται ως ο σπουδαιότερος αμερικανός τραγουδιστής του 20ου αιώνα, αλλά και συμβολική μορφή της αμερικανικής κουλτούρας. Στο ενεργητικό του έχει περισσότερες από 1400 ηχογραφήσεις. Τιμήθηκε με το Προεδρικό Μετάλιο της Ελευθερίας από τον Ρόναλντ Ρίγκαν το 1985 και με το Χρυσό Μετάλλιο του Κογκρέσου το 1997, ενώ του απονεμήθηκαν συνολικά έντεκα βραβεία Γκράμι, μεταξύ αυτών και το βραβείο για τη συνολική προσφορά του.
Ως ηθοποιός απέσπασε τοβραβείο Όσκαρ β’ ανδρικού ρόλου για την ταινία «Όσο υπάρχουν άνθρωποι», ενώ ήταν υποψήφιος για το βραβείο καλύτερου α’ ανδρικού ρόλου για την ερμηνεία του στο δραματικό έργο «Ο άνθρωπος με το χρυσό χέρι».

1939: Το Ράιχ νοικιάζει το λιμάνι της Τριέστης από την Ιταλία για δέκα χρόνια.

1940: Δεκατέσσερα ελληνικά πλοία χάνονται μέσα σ’ ένα μήνα, λόγω των πολεμικών γεγονότων, με εικοσιένα θύματα.

1941: Η Βρετανία και η ΕΣΣΔ υπόσχονται αμοιβαία βοήθεια στην πολεμική προσπάθεια.

1941: Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος: Οι Μαυροβούνιοι ξεσπούν σε λαϊκή εξέγερση εναντίον των δυνάμεων του Άξονα.

1942: Στην ΕΣΣΔ, οι Ναζί καταλαμβάνουν το Λισιτσάνσκ και το Κοντεμίροβκα.

1943: Το Σύνταγμα Βάλτου των ΕΟΕΑ-ΕΔΕΣ αρχίζει 8ήμερο αγώνα κατά της ιταλικής Μεραρχίας Μπρενερού στο Μακρυνόρος και της προκαλεί σοβαρές απώλειες. Η Μεραρχία αυτή κατευθυνόταν διά της Ηπείρου και Αλβανίας προς τη Σικελία, για να ενισχύσει τις εκεί δυνάμεις του άξονα.

1943: Οι Γερμανοί καίνε το Κεφαλόβρυσο Πωγωνίου και εκτελούν τον ιερέα και άλλους Έλληνες.

1943: Οι Σοβιετικοί κατατροπώνουν τους Ναζί στη μεγάλη μάχη των τεθωρακισμένων, στο μέτωπο κοντά στο Κουρσκ.

1944: Στην Πάτρα οι γερμανοναζί εκτελούν 18 ομήρους στον Προφήτη Ηλία.

1945: Η Ιαπωνία ζητά από την ΕΣΣΔ να μεσολαβήσει προκειμένου να επιτευχθεί ειρήνη με τους Συμμάχους.

1955: Η Ρουθ Έλις είναι η τελευταία γυναίκα που κρεμάστηκε στη Βρετανία. Η Έλις είχε καταδικαστεί για τη δολοφονία του εραστή της.

1960: Ο Τζον Φιτζέραλντ Κένεντι κερδίζει το χρίσμα του Δημοκρατικού Κόμματος για την Προεδρία των ΗΠΑ.

1962: Υπέρ της ολοκληρωτικής κατάργησης των έκτακτων μέτρων τάσσεται η Ένωσις Κέντρου, η οποία θεωρεί ως επαρκή νομική κάλυψη τον ισχύοντα ποινικό νόμο και τη μη αναγνώριση του Κ.Κ.Ε. Απορρίπτεται πρόταση της Ε.Δ.Α. για χορήγηση γενικής αμνηστίας και για την αναγνώριση του Κ.Κ.Ε. Ο Κωνσταντίνος Τσάτσος απορρίπτει για άλλη μία φορά τον όρο "εμφύλιος πόλεμος", με το επιχείρημα ότι δεν επρόκειτο για σύρραξη μεταξύ δύο ελληνικών παρατάξεων, που διεκδικούσαν την εξουσία, αλλά για ανταρσία της μίας από αυτές κατά του επίσημου ελληνικού κράτους με υποκίνηση από το εξωτερικό.

1964: Οι Animals ανεβαίνουν στο Νο1 του αγγλικού πίνακα επιτυχιών με το τραγούδι The House Of The Rising Sun.


1965: Ο Φίλιπ Τάλμποτ, βοηθός υπουργός Εξωτερικών, διορίζεται πρεσβευτής των Η.Π.Α. στην Ελλάδα.

1970: 100.000 προτεστάντες διαδηλώνουν στο Μπέλφαστ της Βόρειας Ιρλανδίας.

1972: Ο καλαθοσφαιριστής του Ηρακλή Αριστείδης Μούμογλου επιτυγχάνει 145 πόντους κατά τη διάρκεια του αγώνα της ομάδας του με τον ΒΑΟ και δημιουργεί ρεκόρ όλων των εποχών στην πρώτη κατηγορία του μπάσκετ. Ο αγώνας λήγει με σκορ 170-94.
Δεύτερος σκόρερ είναι ο Παναγιώτης Γιαννάκης του Ιωνικού (72 πόντοι) στον αγώνα Ιωνικός- Άρης 113-114 στις 24/1/1981, όπου ο αντίπαλός του Νίκος Γκάλης σκοράρει 63 και περνάει στην τέταρτη θέση αφού στην τρίτη βρίσκεται ο Τσάνταλης του Πανελληνίου με 71 από το 1971.

1973: Ο σύμβουλος του Νίξον, Αλεξάντερ Μπάτερφιλντ, αποκαλύπτει στα μέλη της Γερουσίας ότι ο πρόεδρος Νίξον έχει εγκαταστήσει στον Λευκό Οίκο σύστημα υποκλοπής. Το 1977 στις 21:34, μπλακ άουτ βυθίζει στο σκοτάδι τη Ν. Υόρκη επί 25 ώρες.

1977: Η Σομαλία κηρύσσει πόλεμο στην Αιθιοπία

1977: Στις 21:34, διακοπή ρεύματος στη Νέα Υόρκη οδηγεί σε πολυάριθμες πυρκαγιές και πλιάτσικο επί 25 ώρες.

1978: Η κομμουνιστική Αλβανία του Ενβέρ Χότζα διακόπτει τις διπλωματικές σχέσεις της με την Κίνα και βυθίζεται στην απομόνωση.

1979: Στις ΗΠΑ, η Υπηρεσία Αεροπορικής Ασφάλειας δίνει άδεια πτήσης στα αεροσκάφη τύπου DC-10.

1985: Διεξάγεται ταυτόχρονα στο Λονδίνο, τη Φιλαδέλφεια των ΗΠΑ, τη Μόσχα και το Σίδνεϊ το κοντσέρτο με την επωνυμία «Live Aid», που ως σκοπό έχει να συγκεντρώσει την προσοχή του παγκόσμιου πληθυσμού, αλλά και χρήματα, για τους λιμοκτονούντες κατοίκους της Αφρικής ειδικότερα της Αιθιοπίας. Εμφανίζονται, μεταξύ άλλων, ο Μικ Τζάγκερ, η Τίνα Τάρνερ, η Μαντόνα, ο Μπομπ Nτίλαν και ο Πολ Μακάρτεϊ. Ψυχής της εκδήλωσης είναι ο τραγουδιστής των «Boomtown Rats» Μπομπ Γκέλντοφ.

1985: Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους καθίσταται ενεργός πρόεδρος για τη συγκεκριμένη ημέρα, καθώς ο πρόεδρος Ρόναλντ Ρήγκαν υποβάλλεται σε χειρουργική επέμβαση για την απομάκρυνση πολύποδων από το παχύ έντερο.

1988: Ανδρέας Παπανδρέου που λίγες ημέρες πριν νοσηλευόταν στο νοσοκομείο του Λονδίνου Χέρφιλντ για εγχείρηση καρδιάς επισημοποιεί την σχέση του με την Δήμητρα Λιάνη. Είναι ο 3ος γάμος του Παπανδρέου. Τον Φεβρουαρίο του ‘41 παντρεύτηκε με την Ελληνοαμερικανίδα Χριστίνα Ρασσιά την οποία χώρισε το ‘51 για να παντρευτεί την Μαργαρίτα Τσαντ από το Ιλλινόις [δύο γάμους είχε και ο πατέρας του Γεώργιος καθώς και ο γιός του και επίσης πρωθυπουργός Γεώργιος].

1988: Πατήσια, ληστεία στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο στην Πατησίων 310 από την τρομοκρατική οργάνωση 17Ν.

1988: Ο Ολυμπιακός αποκτά τον διάσημο ούγγρο ποδοσφαιριστή Λάγιος Ντέταρι. Ο δήμαρχος Πειραιά Ανδρέας Ανδριανόπουλος διοργανώνει φιέστα στην πλατεία Κοραή για την υποδοχή του.

1990: Χιονοστιβάδα σκοτώνει 43 άτομα στα βοθνά του Λένιν Πικ που βρίσκεται σε Τατζικιστάν και Κιργιστάν.

1991: Στην Τουρκία, η αστυνομία σκοτώνει 11 μέλη της παράνομης οργάνωσης Ντεβ Σολ, κατά τις επιδρομές που έκανε σε διαμερίσματα της Κωνσταντινούπολης.

1992: Ο Γιτζάκ Ράμπιν αναλαμβάνει τα καθήκοντά του ως πρωθυπουργός του Ισραήλ.

1992: Στην Ισπανία, μεγάλο ενδιαφέρον συγκεντρώνει το ελληνικό περίπτερο στην Παγκόσμια Έκθεση της Σεβίλλης EXPO 92.

1993: Τουλάχιστον 9 νεκροί και 40 αγνοούμενοι είναι ο απολογισμός των θυμάτων του ισχυρότατου σεισμού, που πλήττει τη βόρεια Ιαπωνία και είναι εντάσεως 7,8 Ρίχτερ, παρά την ισχυρή αντισεισμική προστασία της χώρας.

1994: Το Ουζμπεκιστάν υπογράφει τη συμφωνία του ΝΑΤΟ, Σύμπραξη για την Ειρήνη.

1995: Στην Κίνα, 1.200 είναι οι νεκροί από τις πλημμύρες και 4,4 δισ. δολάρια οι ζημιές.

1995: Οι ΗΠΑ ανακοινώνουν ότι αναγνωρίζουν την άποψη του Πεκίνου, πως η Κίνα είναι ενιαία και η Ταϊβάν αποτελεί τμήμα της.

1996: Στη Νότια Αφρική, η κυβέρνηση εγκρίνει ένα εξαιρετικά φιλελεύθερο νομοσχέδιο για τις αμβλώσεις.

1996: Επισημοποιήθηκε το διαζύγιο του πριγκιπικού βασιλικού ζεύγους του Ηνωμένου Βασιλείου Κάρολου και Νταϊάνας.

1997: Στην Κούβα μεταφέρεται η σορός του Τσε Γκεβάρα, όπου και ετάφη.

1999: Ο Ολυμπιακός πραγματοποιεί την πιο ακριβή μεταγραφή (περίπου 5 δις. δρχ) στην ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου εντάσσοντας στη δύναμή του τον Σλοβένο ποδοσφαιριστή Ζλάτκο Ζαχοβιτς.

2010: Σταματά η υποστήριξη του Windows XP Service Pack 2.

2011: Τρεις βομβιστικές επιθέσεις στη Βομβάη αφήνουν 26 νεκρούς και 130 τραυματίες.

 

Γεννήσεις σαν σήμερα

100 π.X. Ιούλιος Καίσαρ, ήταν Ρωμαίος πολιτικός, στρατηγός και αξιόλογος συγγραφέας της λατινικής ιστοριογραφίας.

1527 – Τζων Ντη, Άγγλος μαθηματικός και επιστήμονας.

1841 – Ότο Βάγκνερ, Αυστριακός αρχιτέκτονας.

1888 – Φερνάντιο Πεσσόα από τους σημαντικότερους Πορτογάλους λογοτέχνες του 20ου αιώνα.

1889 – Λουίζα Μαουντμπάττεν, βασίλισσα της Σουηδίας.

1894 – Γκαβρίλο Πρίντσιπ, βοσνιοσέρβος φοιτητής, που άναψε τη θρυαλλίδα του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, με τη δολοφονία του αυστριακού αρχιδούκα Φραγκίσκου Φερδινάνδου στο Σαράγεβο. (Θαν. 28/4/1918)

1916 – Δέσπω Διαμαντίδου, Ελληνίδα ηθοποιός.

1918 – Αλμπέρτο Ασκάρι, Ιταλός οδηγός αγώνων.

1927 – Σιμόν Βέιλ, Γαλλίδα πολιτικός.

1934 – Ουόλε Σογίνκα, Νιγηριανός συγγραφέας.

1940 – Πάτρικ Στιούαρτ, Άγγλος ηθοποιός, γνωστός από τις ταινίες «X-Men» και «Σταρ Τρεκ».

1942 – Χάρισον Φορντ, Αμερικανός ηθοποιός.
Διάσημος ειδικά από την ενσάρκωση στην τριλογία του Ιντιάνα Τζόουνς και "Πόλεμος των Άστρων".

1944 – Έρνο Ρούμπικ, Ούγγρος αρχιτέκτονας και εφευρέτης του Κύβου του Ρούμπικ.

1950 – Μα Γινγκ-Τζέου, Ταϊβανέζος πολιτικός.

1961 – Στέλιος Μανωλάς, Έλληνας ποδοσφαιριστής και προπονητής, που διέπρεψε στην ΑΕΚ.

1969 – Κάχι Καχιασβίλι, Γεωργιανός αρσιβαρίστας και Ολυμπιονίκης με την Ελλάδα.

1972 – Σιν Γουάλτμαν, Αμερικανός παλαιστής.

1973 – Μαριάντα Πιερίδη, Κύπρια τραγουδίστρια.

1978 – Πρόδρομος Νικολαΐδης, Έλληνας καλαθοσφαιριστής.

1989 – Χαράλαμπος Γιαννόπουλος, Έλληνας καλαθοσφαιριστής.

 

Θάνατοι σαν σήμερα

100 π.X. Ιούλιος Καίσαρ, ήταν Ρωμαίος πολιτικός, στρατηγός και αξιόλογος συγγραφέας της λατινικής ιστοριογραφίας.

574 – Πάπας Ιωάννης Γ΄.

939 – Πάπας Λέων Ζ΄.

1705 – Τίτος Όουτς, Άγγλος προτεστάντης συνωμότης.

1793 – Ζαν Πολ Μαρά, Γάλλος ιατρός και πολιτικός, ηγετική μορφή της Γαλικής Επανάστασης, δολοφονείται στο μπάνιο του από τη νεαρή Σαρλότ Κορντέ.

1921 – Γκάμπριελ Λίπμαν, Γάλλος φυσικός και εφευρέτης.

1951 – Άρνολντ Σένμπεργκ, αυστριακός συνθέτης, «πατέρας» του Δωδεκαφθογγισμού. (Γεν. 13/9/1874)

1954 – Φρίντα Κάλο, μεξικανή ζωγράφος, σύζυγος του επίσης ζωγράφου Ντιέγκο Ριβέρα. (Γεν. 6/7/1907)

1965 – Φώτης Κόντογλου, αγιογράφος και λογοτέχνης από τις Κυδωνιές (Αϊβαλί) της Μικράς Ασίας.

1968 – Ηλίας Τσιριμώκος, Έλληνας πολιτικός.

1968 – Αθανασία Μουστάκα, Ελληνίδα ηθοποιός.

1974 – Πάτρικ Μπλάκετ, Άγγλος φυσικός.

1980 – Σερέτσε Χάμα, πρόεδρος της Μποτσουάνας.

1983 – Γκαμπριέλ Ρουά, Καναδός συγγραφέας.

1998 – Κωνσταντίνος Κόλλιας, Έλληνας δικαστικός και πολιτικός και πρώτος πρωθυπουργός της Χούντας.

2002 – Γιουσούφ Καρς, Αρμένιος φωτογράφος.

2006 – Ρεντ Μπάτονς, Αμερικανός ηθοποιός.

2007 – Μάικλ Ρέαρντον, Αμερικανός αναρριχητής.

2014 - Ναντίν Γκόρντιμερ, Νοτιοαφρικανή συγγραφέας.

2016 - Έκτορ Μπαμπένκο, Αργεντινός σκηνοθέτης.

2016 - Μπερνάρντο Προβεντσάνο, Ιταλός εγκληματίας.

2017 - Γιάννης Καλατζής, ήταν Έλληνας τραγουδιστής, ο οποίος ήταν ιδιαίτερα δημοφιλής στην Ελλάδα στα τέλη της δεκαετίας του '60 μέχρι και τα μέσα της δεκαετίας του '70. (29 Απριλίου 1943 - 13 Ιουλίου 2017)