DIASKEDASI.INFO

Η διασκέδαση On Line

Σαν σήμερα 6 Ιουνίου ας θυμηθούμε τι έγινε

Iounios

Σαν σήμερα 6 Ιουνίου
ας θυμηθούμε τι έγινε

από τον Mr George Almana

Εορτάζουν
Οσίου Ιλαρίωνα, (Ιλαρίων, Ιλαρίωνας, Ιλαρία, Ιλαριάδα, Λαριάδα)

Επέτειοι
Ημέρα της Ρωσικής Γλώσσας

6 Ιουνίου

Γεγονότα σαν σήμερα

552: Ο Στρατός του Βυζαντίου, υπό τον Στρατηγό Ναρσή, ανακαταλαμβάνει τη Ρώμη, την οποία κατείχαν οι Γότθοι. Ο αυτοκράτορας Ιουστινιανός πραγματοποιεί έτσι το όραμα της αποκαταστάσεως της Αυτοκρατορίας στην παλαιά της έκταση και αίγλη.

1513: Τα ελβετικά στρατεύματα νικούν τα γαλλικά στη Μάχη της Νοβάρα, με αποτέλεσμα οι Γάλλοι να εγκαταλείψουν το Μιλάνο και να αποκατασταθεί ο δούκας Μαξιμιλιανός Σφόρτσα.

1523: Ο Γουσταύος Α' γίνεται βασιλιάς της Σουηδίας (ημέρα Εθνικής Εορτής της Σουηδίας).

1644: Οι Μαντσού της Δυναστείας Τσινγκ καταλαμβάνουν το Πεκίνο κατά την κατάρρευση της Δυναστείας των Μινγκ. Οι Μαντσού θα κυβερνήσουν την Κίνα μέχρι το 1912, έτος που ιδρύθηκε η Δημοκρατία της Κίνας.

1664: Το Νέο Άμστερνταμ μετονομάζεται σε Νέα Υόρκη.

1683: Ανοίγει για πρώτη φορά τις πύλες του το μουσείο Άσμολιν της Οξφόρδης, το πρώτο πανεπιστημιακό μουσείο του κόσμου.

1782: Μια τεράστια πυρκαγιά καταστρέφει περίπου το 1/3 της Μόσχας.

1809: Η Σουηδία δημοσιεύει το Σύνταγμα του 1809.

1822: Ο Κωνσταντίνος Κανάρης πυρπολεί την τουρκική ναυαρχίδα του Καρά Αλή στη Χίο.

1833: Ο Πρόεδρος Άντριου Τζάκσον γίνεται ο πρώτος Πρόεδρος των ΗΠΑ, που οδηγεί τρένο.

1844: Ιδρύεται στο Λονδίνο ο Σύλλογος Νέων Χριστιανών.

1850: Ο Λιβάι Στράους παρουσιάζει το πρώτο παντελόνι τζιν.

1854: Τούρκοι επιτίθενται κατά Θεσσαλών επαναστατών στη Καλαμπάκα.

1859: Κατοχυρώνεται νομικά από τη βασίλισσα Βικτόρια ως ανεξάρτητη αποικία το Κουίνσλαντ στην Αυστραλίας

1863: Αντιπροσωπεία της ελληνικής βουλής φτάνει στην Κοπεγχάγη και προσφέρει το ελληνικό στέμμα στον 18χρονο πρίγκιπα της Δανίας Γουλιέλμο Γεώργιο, τον μετέπειτα βασιλιά Γεώργιο Α’.

1906: Στις φυλακές του Μοναστηρίου φονεύονται οι συλληφθέντες Μακεδονομάχοι Εμμ. Επισκοπάκης, Οδ. Παναγιωτάκος και Ν. Τζόβελος.

1907: Η γερμανική εταιρία Henkel λανσάρει το πρώτο απορρυπαντικό με το όνομα Persil.

1907: Ο Ανδρέας Παπαμικρόπουλος εκ Πατρών, διδάσκαλος του πτωχοκομείου, προσπάθησε να εκφοβίσει και να αφυπνίσει την τότε Ελληνική βουλή για την κατάντια της χώρας, με την ρίψη αυτοσχέδιου εκρηκτικού μηχανισμού, χωρίς όμως επιτυχία.

1909: Ισχυρός σεισμός, με επίκεντρο τη Λαμία, γίνεται αισθητός σε ολόκληρη τη Θεσσαλία και τη Στερεά Ελλάδα.

1910: Ο Ζαν Σαρκό επιστρέφει απογοητευμένος στη Γαλλία, επειδή δεν κατάφερε να φτάσει στο Νότιο Πόλο.

1912: Καταγράφεται η πρώτη έκρηξη του ηφαιστείου Νοβαράπτα της Αλάσκα. Πρόκειται για τη δεύτερη μεγαλύτερη ηφαιστειακή έκρηξη στον κόσμο.

1918: Κατά τη διάρκεια του Α Παγκοσμίου Πολέμου, αρχίζει η μάχη του Μπελό Γουντ.

1919: Ο δύο ετών ίππος Man O War κερδίζει την πρώτη του κούρσα στο Belmont Park.

1922: Στην Κούβα, ο Πρόεδρος Γκομέζ δηλώνει ότι θα αντιμετωπίσει ο ίδιος, στο πεδίο της μάχης, την αμερικανική επέμβαση.

1923: Στη Διάσκεψη της Λωζάνης καθορίζονται οριστικά τα ελληνοτουρκικά σύνορα. Σύνορο μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας ορίζεται το μέσο του ρου του ποταμού Έβρου. Η Άγκυρα ανακαλεί κάθε αντίρρηση για παραχώρηση του Καστελόριζου στην Ιταλία.

1925: Iδρύεται η αυτοκινητοβιομηχανία Chrysler

1929: Παραιτείται η κυβέρνηση Βενιζέλου, προκειμένου να ανασχηματισθεί.

1931: Σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα έρχονται στο φως από τις ανασκαφές στην Αρχαία Αγορά, που διενεργεί η Αμερικανική Αρχαιολογική Σχολή, υπό τον καθηγητή Σίαρ.

1933: Ανοίγει τις πύλες του ο πρώτος drive-in κινηματογράφος, στο Κάμντεν του Νιου Τζέρσι.

1933: Σημειώνεται νέα δολοφονική απόπειρα κατά του Ελευθέριου Βενιζέλου, αυτή τη φορά στην Αθήνα, την ώρα που βρίσκεται μαζί με τη σύζυγό του Έλενα στο αυτοκίνητο.

1940: Στη Νορβηγία, οι Σύμμαχοι αναγκάζονται να εκκενώσουν το Νάρβικ.

1942: Κατά τη διάρκεια του Β παγκοσμίου πολέμου, οι Ναζί καίνε το τσεχικό χωριό Λέντις ως αντίποινα για τη δολοφονία του στρατηγού των SS, Reinhard Heydrich.

1942: Κατά τη διάρκεια του Β’ παγκοσμίου πολέμου, οι Ναζί καίνε το τσεχικό χωριό Λέντις ως αντίποινα για τη δολοφονία του στρατηγού των SS, Reinhard Heydrich.

1944: «D-Day». Οι Σύμμαχοι αποβιβάζονται στη Νορμανδία και αρχίζει η μεγάλη επίθεση, που θα κρίνει κατά πολύ τον τελικό νικητή του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

1946: Ιδρύεται το ΒΑΑ και διοργανώνει το πρώτο Eπαγγελματικό Πρωτάθλημα Μπάσκετ Αμερικής.

1949: Νέος αρχιεπίσκοπος Αθηνών εκλέγεται ο μητροπολίτης Ιωαννίνων Σπυρίδων.

1950: Η Πολωνία και η Λαοκρατική Δημοκρατία της Γερμανίας αναγνωρίζουν τη γραμμή Όντερ-Νάισε ως τα νέα "σύνορα ειρήνης" ανάμεσα στις δύο χώρες.

1961: Η Ηνωμένη Αραβική Δημοκρατία κατηγορεί την ΕΣΣΔ για ιμπεριαλιστικές βλέψεις στον αραβικό κόσμο.

1963: Στο Ιράν, περισσότεροι από 30 μουσουλμάνοι θρησκευτικοί ηγέτες, μεταξύ των οποίων και ο Αγιατολάχ Χομεϊνί, συλλαμβάνονται κατά τη διάρκεια ταραχών που ξεσπούν στην Τεχεράνη και εξαπλώνονται και σε άλλες πόλεις.

1965: Οι Rolling Stones κυκλοφορούν το (I Can’t Get No) Satisfaction

1966: Σε πορεία διαμαρτυρίας στο Μισισιπή, πυροβολείται θανάσιμα από ελεύθερο σκοπευτή, ο Τζέιμς Μάρσαλ, ακτιβιστής και μεγάλος αγωνιστής για τα πολιτικά δικαιώματα των Αφροαμερικανών.

1967: Το καθεστώς των συνταγματαρχών απαγορεύει την πώληση δίσκων του Μίκη Θεοδωράκη, καθώς και την αναμετάδοση της μουσικής του.

1969: Δραπετεύει από τις στρατιωτικές φυλακές Μπογιατίου ο Αλέκος Παναγούλης. Ο Αλέκος Παναγούλης είχε σχεδιάσει την απόπειρα δολοφονίας του δικτάτορα Παπαδόπουλου την 13η Αυγούστου 1968 κοντά στη Βάρκιζα. Αποτυγχάνει και συλλαμβάνεται. Μετά από μερόνυχτα συνεχούς βασανισμού, οδηγείται ημιθανής στο νοσοκομείο και κατόπιν δικάζεται από το Στρατοδικείο στις 3 Νοεμβρίου 1968 και καταδικάζεται δις εις θάνατον, μαζί με άλλα μέλη της Εθνικής Αντίστασης, στις 17 Νοεμβρίου 1968 . Μεταφέρεται στην Αίγινα για την εκτέλεση η οποία όμως ματαιώθηκε χάρη στις πιέσεις της διεθνούς κοινότητας και αφού προσπάθησαν να πείσουν τον Παναγούλη να υπογράψει για να του δοθεί χάρη. Στις 25 Νοεμβρίου 1968 ο Παναγούλης μεταφέρθηκε από την Αίγινα στις Στρατιωτικές Φυλακές του Μπογιατίου όπου και του επιβλήθηκε η «ποινή του εντοιχισμού» όπως λέει ο ίδιος. Από εκεί δραπετεύει στις 5 Ιουνίου 1969, συλλαμβάνεται όμως εκ νέου και οδηγείται προσωρινά στο στρατόπεδο στου Γουδί για να μεταφερθεί μετά από ένα μήνα και πάλι στις φυλακές Μπογιατίου. Εκεί τον περιμένει η απομόνωση σε κελί που το έφτιαξαν ειδικά για τον Παναγούλη και ήταν σαν αντίγραφο τάφου. Επιχειρεί να δραπετεύσει αρκετές φορές ανεπιτυχώς. Γράφει ποιήματα ως διέξοδο. Συνεχίζει να γράφει ακόμα και όταν του κατάσχουν κάθε γραφική ύλη χρησιμοποιώντας για μελάνι το αίμα του και για χαρτί τους τοίχους του κελιού-τάφου του.

1971: Εκτοξεύεται στο διάστημα ο ρωσικός πύραυλος Σογιούζ 11.

1971: Μετά από 24 ολόκληρα χρόνια το " The Ed Sullivan Show" ρίχνει αυλαία.

1972: Στη Ροδεσία, υπόγεια έκρηξη προκαλεί το θάνατο 422 ανθρακωρύχων.

1974: Δημοσιεύεται το νομικό έγγραφο με το οποίο η Σουηδία γίνεται κοινοβουλευτική Μοναρχία.

1981: 800 άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους στο χειρότερο σιδηροδρομικό δυστύχημα του κόσμου, στο Μπιχάρ της Ινδίας.

1984: Μετά από εντολή της πρωθυπουργού Ίντιρα Γκάντι ο Ινδικός στρατός επιτίθεται στον «Χρυσό Ναό» που έχει καταληφθεί από Σιχ. Επίσημα οι αρχές μιλούν για 576 νεκρούς αλλά ανεξάρτητες αναφορές μιλούν ακόμα και για 6.000 άτομα που έχασαν τη ζωή τους εκείνη την ημέρα.

1984: O Ρώσος μαθηματικός Αλεξέι Παζίτνοφ παρουσιάζει το δημοφιλές βιντεοπαιχνίδι – παζλ «Tetris». Η ονομασία του προέρχεται από το ελληνικό αριθμητικό πρόθημα «τέτρα-» και τη λέξη «τένις». Από τα πιο επιτυχημένα βιντεοπαιχνίδια στην ιστορία, του Tetris.

1985: Στη Βραζιλία γίνεται εκταφή σε έναν τάφο με το όνομα Βόλφανγκ Γκέρχαρντ.. Αποδεικνύεται πως το σώμα ανήκει στον γιατρό των Ναζί, Τζόζεφ Μένγκελε. Γερμανός γιατρός του στρατοπέδου εξόντωσης Άουσβιτς Μπίρκεναου και διαβόητος ιδίως για τα πειράματα που έκανε με ανθρώπους, τα οποία οδηγούσαν συνήθως στον θάνατό τους. Έμεινε στην ιστορία ως ο Άγγελος του Θανάτου.

1987: Η Στέφι Γκραφ, 9 ημέρες πριν κλείσει τα 18, γίνεται η νεότερη παγκόσμια πρωταθλήτρια του Roland Garros με τη νίκη της στον τελικό επί της Μαρτίνα Ναβρατίλοβα με 6-4, 4-6, 8-6.

1990: Κυκλοφορεί η ποιτική συλλογή του Οδυσσέα Ελύτη «Τα δημόσια και τα ιδιωτικά».

1991: 8 νεκροί, 128 τραυματίες και πολλές συλλήψεις είναι ο τραγικός απολογισμός των πανηγυρισμών για την πρώτη επιτυχία της Χιλής στο Κόπα Λιμπερταδόρες μετά τη νίκη της Colo Colo επί της Olimpia της Παραγουάης με 3-0 μπροστά σε 65.000 θεατές στο Σαντιάγο.

1992: Τιμάται η πρώτη Ελληνίδα φεμινίστρια, η Καλλιρόη Παρέν, με τα αποκαλυπτήρια της προτομής της στο Α’ Νεκροταφείο Αθηνών.

1992: Μετά από πέντε χρόνια αυτόνομης πορείας, η ΕΑΡ (Ελληνική Αριστερά) αυτοδιαλύεται και ενσωματώνεται στον Συνασπισμό.

1992: Οι Μουσουλμάνοι άρουν τον αποκλεισμό διάρκειας ενός μηνός και επιτρέπουν σε 800 Γιουγκοσλάβους στρατιώτες και τις οικογένειές τους να φύγουν από τη Βοσνία.

1993: Στη Λιβερία, το Πατριωτικό Εθνικό Μέτωπο εξαπολύει σφοδρή επίθεση εναντίον των εγκαταστάσεων της εταιρίας Firestone, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 250 άμαχοι.

1994: Κινέζικο αεροσκάφος Τουπόλεφ συντρίβεται λίγα λεπτά μετά την απογείωση του, κοντά στην πόλη Σιάν, με αποτέλεσμα να χάσουν την ζωή τους 146 επιβάτες και το 14μελές πλήρωμα.

1994: Στις γαλλικές ακτές της Νορμανδίας, οι ηγέτες των ΗΠΑ, Γαλλίας, Βρετανίας και Καναδά, καθώς και η βασίλισσα Ελισάβετ, αποτείνουν φόρο τιμής στην τελετή για τον εορτασμό της 50ής επετείου από την απόβαση των Συμμάχων, το 1944.

1994: Ο Κώστας Κουκοδήμος κάνει πανελλήνιο ρεκόρ στο μήκος με 8.36 στα «Βενιζέλεια» στην Κρήτη.

1995: Η Νότια Αφρική καταργεί τη θανατική ποινή. Την ίδια εποχή πλήρες μέλος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης της Παρευξείνιας Οικονομικής Συνεργασίας γίνεται η Ελλάδα.

1996: Οι δυο γιοι της Ντάρλι Ρουτιέρ, μαχαιρώνονται θανάσιμα. Αργότερα θα διαπιστωθεί ότι, τη δολοφονία διέπραξε η ίδια τους η μητέρα, στην οποία επιβάλλεται η θανατική ποινή.

1996: Βγαίνει στον αέρα το πρώτο μουσικό τηλεοπτικό κανάλι στην Ελλάδα, το MAD TV.

1996: Στην Τσεχία, ο Πρόεδρος Χάβελ δίνει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον Βάτσλαβ Κλάους.

1997: ΠΑΣΟΚ και ΝΔ καταθέτουν στη Βουλή τις προτάσεις τους για την αναθεώρηση του Συντάγματος, με βασική διαφορά τον τρόπο εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας.

1999: Η ελληνική ομάδα γυναικών 4x400μ κάνει πανελλήνιο ρεκόρ με χρόνο 3:32.75 και τερματίζει πρώτη, με αποτέλεσμα η εθνική ομάδα στίβου γυναικών να ανέβει στην Super League για πρώτη φορά στην ιστορία της στο Bruno Zauli, που διεξάγεται στο ΟΑΚΑ.

1999: Ολοκληρώνεται το Eurobasket γυναικών, που διεξάγεται στο Κατοβίτσε της Πολωνίας. Η Πολωνία ανακηρύσσεται για πρώτη φορά στην ιστορία της πρωταθλήτρια Ευρώπης κερδίζοντας στον τελικό την Γαλλία 59-56.

2002: στο Λιβυκό πέλαγος ανάμεσα στην Κρήτη και τη Λιβύη ένα αστεροειδής εκρήγνυται στον αέρα. Η δύναμη της έκρηξης είναι όσο αυτή μιας μικρής ατομικής βόμβας.

2012: Απίστευτη σφαγή στο συριακό χωριό Αλ Κουμπείρ όπου ο στρατός σκοτώνει πάνω από 70 άτομα.

2012: Η Αφροδίτη περνά μπροστά από την Ήλιο. Το φαινόμενο είναι ορατό από τη Γη και εντυπωσιακό.

 

Γεννήσεις σαν σήμερα

1436 – Ρεγιομοντάνος, Γερμανός μαθηματικός.

1553 - Μπερναντίνο Μπάλντι, μαθηματικός.

1599 – Ντιέγκο Βελάσκεθ, Ισπανός ζωγράφος.

1606 – Πιερ Κορνέιγ, Γάλλος δραματουργός.

1622 – Κλοντ Ζαν Αλουέ, Γάλλος Ιησουίτης ιεραπόστολος και εξερευνητής.

1756 – Τζον Τράμπουλ, Αμερικανός ζωγράφος.

1799 – Αλεξάντρ Σεργκέγεβιτς Πούσκιν, ήταν Ρώσος λογοτέχνης, ο μεγαλύτερος ποιητής της Ρωσίας που θεωρείται και ο δημιουργός της νεότερης ρωσικής λογοτεχνίας και γνωστός φιλέλληνας.

1850 – Καρλ Φέρντιναντ Μπράουν, ήταν Γερμανός φυσικός, εφευρέτης και νομπελίστας φυσικής.

1857 – Αλεξάντρ Λιαπούνοφ, Ρώσος μαθηματικός.

1862 – Χένρι Τζον Νιούμπολτ, Άγγλος συγγραφέας.

1868 – Ρόμπερτ Φάλκον Σκοτ, Άγγλος εξερευνητής.

1872 – Αλεξάνδρα, η τελευταία τσαρίνα της Ρωσίας.

1875 – Τόμας Μαν, Μεγάλος Γερμανός συγγραφέας.
Η καλλιτεχνική κληρονομιά του Τόμας Μαν βρίσκεται στο κέντρο της παγκόσμιας λογοτεχνικής ζωής. Ο Μαν είναι ο κλασικός του μυθιστορήματος του 20ού αιώνα, που διεύρυνε τα πλαίσια του είδους και το τροφοδότησε με νέο κοινωνικό-φιλοσοφικό περιεχόμενο.

1898 – Νινέτ ντε Βαλουά, Ιρλανδή χορεύτρια.

1901 – Σουκάρνο, πρόεδρος της Ινδονησίας.

1903 – Αράμ Χατσατουριάν, αρμενικής καταγωγής σοβιετικός μουσουργός.

1906 – Μαξ Αυγούστος Ζορν, Γερμανός μαθηματικός.

1907 – Μπιλ Ντίκεϊ, Αμερικανός μπεϊζμπολίστας.

1918 – Έντουιντ Κρεμπς, Αμερικανός βιοχημικός και νομπελίστας.

1931 – Κική Δημουλά, είναι Ελληνίδα ποιήτρια και τακτικό μέλος της Ακαδημίας Αθηνών στην έδρα της ποίησης.

1933 – Χάινριχ Ρόρερ, Ελβετός φυσικός και νομπελίστας.

1934 – Αλβέρτος Β’, βασιλιάς του Βελγίου.

1936 – Λίβαϊ Σταμπ, Αμερικανός μουσικός, μέλος των Four Tops.

1939 – Λούις Αντριέσεν, Ολλανδός συνθέτης.

1939 – Γκάρι Μποντς, Αμερικανός μουσικός.

1943 – Ρίτσαρντ Σμόλεϊ, Αμερικανός χημικός και νομπελίστας.

1953 – Δημήτρης Αβραμόπουλος, πολιτικός.

1956 – Μπγιορν Μποργκ, Σουηδός τενίστας.

1960 – Στιβ Βάι, Αμερικανός μουσικός.

1969 – Φερνάντο Ρεντόντο, Αργεντινός ποδοσφαιριστής.

 

Θάνατοι σαν σήμερα

913 – Αλέξανδρος, αυτοκράτορας του Βυζαντίου.

1799 – Πάτρικ Χένρι, Αμερικανός επαναστάτης.

1832 – Τζέρεμι Μπένθαμ, Άγγλος φιλόσοφος.

1878 – Ρόμπερτ Στέρλινγκ, σκώτος μηχανικός έφτιαξε μια μέθοδο στην έρημο Καλαχάρι της Νότιας Αφρικής ένα ηλιοθερμικό σύστημα συγκεντρωτικής ηλιακής ενέργειας.

1891 – Τζον Μακ Ντόναλντ, πρωθυπουργός του Καναδά.

1941 – Λουίς Σεβρολέτ, ελβετοαμερικανός οδηγός αγώνων ταχύτητας και ιδρυτής της ομώνυμης αυτοκινητοβιομηχανίας. (Γεν. 25/12/1878)

1943 – Παντελής Πουλιόπουλος, γ.γ. του ΚΚΕ (1924-1926) και από τα ιδρυτικά μέλη του τροτσκιστικού κινήματος στην Ελλάδα. (εκτελέστηκε από τους ιταλούς κατακτητές) [γεν. 10/3/1900]

1946 – Γκέρχαρτ Χάουπτμαν, Γερμανός δραματουργός και νομπελίστας.

1948 – Λουί Λυμιέρ, Γάλλος πρωτοπόρος του κινηματογράφου.

1960 – Χρήστος Μάντικας, Έλληνας δρομέας, μορφή των Βαλκανικών Αγώνων.

1960 – Σπυρίδων Βικάτος, Έλληνας ζωγράφος.

1961 – Καρλ Γιουνγκ, Ελβετός πρωτοπόρος της ψυχανάλυσης.

1968 – Ρόμπερτ Κένεντι, Αμερικανός πολιτικός.

1978 – Άγγελος Μεσσάρης, ο κορυφαίος του προπολεμικού ποδοσφαίρου, που αφού αγωνίστηκε με την ομάδα του Γουδή.
Μεταγράφηκε στον Παναθηναϊκό, αλλά σταμάτησε πρόωρα στα 21 του χρόνια, στις 23 Απριλίου 1931.

1981 – Κάρλετον Κουν, Αμερικανός ανθρωπολόγος.

1984 – Μπέρτραμ Τσάντλερ, Αμερικανός συγγραφέας.

1991 – Σταν Γκετζ, Αμερικανός μουσικός.

1995 – Διαμαντής Διαμαντόπουλος, ένας πρωτοπόρος της γενιάς του 30 και από τους σημαντικότερους Έλληνες ζωγράφους του αιώνα μας.

1996 – Τζορτζ Ντέιβις Σνελ, Αμερικανός γενετιστής και νομπελίστας.

2005 – Αν Μπάνκροφτ, Αμερικανίδα ηθοποιός.

2016 - Βίκτορ Κορτσνόι, Ρώσος σκακιστής.

2016 - Σπύρος Πισσάνος, Έλληνας αεροπόρος.

2016 - Πήτερ Σάφερ, Άγγλος θεατρικός συγγραφέας.