DIASKEDASI.INFO

Η διασκέδαση On Line

Σαν σήμερα 5 Ιουνίου ας θυμηθούμε τι έγινε

Iounios

Σαν σήμερα 5 Ιουνίου
ας θυμηθούμε τι έγινε

από τον Mr George Almana

Επέτειοι
Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος

Εορτάζουν
Αγίου Δωροθέου ιερομάρτυρος, (Δωρόθεος, Δωροθέα)
Αγίου Πλουτάρχου μάρτυρος, (Πλούταρχος)
Αγίων δέκα Μαρτύρων της Αιγύπτου, (Κύνθια, Κυνθία, Απόλλωνας, Απόλλων, Νίκανδρος, Νικανδρία, Νίκη, Σεληνιάς, Σελήνος, Σελήνιος, Σεληνιάδα, Σεληνία, Σελήνη, Σελήνα, Τριάδα, Τριάς, Κορίνος, Κόρη, Κορίνα)

5 Ιουνίου

Γεγονότα σαν σήμερα

1741: Ο Δανός εξερευνητής Βίτους Γιόχανσεν Μπέρινγκ, φεύγει από τη ρωσική χερσόνησο Καμτσάτκα, προκειμένου να εξερευνήσει την Αλάσκα.

1752: Ο Βενιαμίν Φραγκλίνος, με το πείραμά του με τον χαρταετό και το κλειδί, αποδεικνύει ότι η αστραπή είναι ηλεκτρισμός.

1783: Τα αδέρφια Ζοζέφ και Ζακ Μονγκολφιέ πραγματοποιούν την πρώτη πτήση αερόστατου με ζεστό αέρα φτάνοντας στα 1.500 πόδια ύψος.

1817: Πλέει για πρώτη φορά ατμόπλοιο στην περιοχή των Μεγάλων Λιμνών, στα σύνορα ΗΠΑ - Καναδά.

1822: Ελληνική Επανάσταση του 1821 - Ο Δράμαλης φθάνει στην Κόρινθο, έχοντας προηγουμένως πνίξει στο αίμα την επανάσταση του Πηλίου.

1822: O Δράμαλης, αφού έπνιξε στο αίμα την επανάσταση του Πηλίου, φτάνει στην Κόρινθο.

1825: Ο Οδυσσέας Ανδρούτσος δολοφονείται μέσα στην Ακρόπολη των Αθηνών από το άλλοτε πρωτοπαλίκαρό του Γκούρα.

1826: Διαλύεται το στρατιωτικό σώμα των γενίτσαρων στην Κωνσταντινούπολη, με διαταγή του σουλτάνου Μαχμούτ.

1827: Ελληνική Επανάσταση του 1821 - Ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης διατάζει επιστράτευση στις περιοχές Μυστρά, Μεσσηνίας, Αρκαδίας και των γύρω περιοχών Λεονταρίου και Καρύταινας.

1828: Ο βασιλιάς της Γαλλίας, Κάρολος ο 10ος, αποστέλλει στον Ιωάννη Καποδίστρια 500.000 φράγκα για τη στήριξη του νεοσύστατου ελληνικού κράτους.

1829: Η σκούνα του βρετανικού βασιλικού ναυτικού HMS Pickle αιχμαλωτίζει, κοντά στην ακτή της Κούβας, το δουλεμπορικό πλοίο Voladora.

1833: Ο Βασιλεύς Όθων της Ελλάδας επιβαίνοντας της αγγλικής φρεγάτας "Μαδαγασκάρη" επισκέπτεται τη Σμύρνη της Μικράς Ασίας. Ο απόηχος της επίσκεψης αυτής θα δώσει το έναυσμα για την ανακήρυξη του Αυτοκέφαλου της Εκκλησίας της Ελλάδος.

1833: Η Αυγούστα Άντα Κινγκ, κόμισσα του Λάβλεϊς, γνωστή και ως Άντα Λάβλεϊς και νόθο παιδί του Βρετανού ποιητή Λόρδου Βύρωνα, γνωρίζει τον μαθηματικό και από τους πρώτους οραματιστές του υπολογιστή, Τσαρλς Μπάμπατζ. Αργότερα θα συγγράψει μία περιγραφή της «αναλυτικής μηχανής», του πρώτου υπολογιστή δηλαδή, που έφτιαξε ο Μπάμπατζ.

1849: Με την υπογραφή ενός νέου Συντάγματος, θεσπίζεται στη Δανία η Συνταγματική Μοναρχία.

1883: Ξεκινάει από το Παρίσι το πρώτο ταξίδι του Όριεντ Εξπρές.

1884: Ως απάντηση στις φήμες, ότι ο στρατηγός Γουίλιαμ Τ. Σέρμαν, θα κατέβει ως υποψήφιος για το αμερικανικό προεδρικό αξίωμα με τους ρεπουμπλικάνους, στέλνει ένα τηλεγράφημα, που αναφέρει «Αν ήμουν υποψήφιος, δεν θα το δεχόμουν, αν εκλεγώ δε θα τελέσω τη θητεία μου».

1894: Διοργανώνονται στον Πειραιά, στο λιμάνι της Ζέας, ημέρα Κυριακή, διεθνείς λεμβοδρομίες υπέρ του Γηροκομείου, με πρόεδρο της ελλανόδικης επιτροπής τον πρίγκιπα Γεώργιο και με τιμή «δι' έκαστον κάθισμα επί της πλακόστρωτου παραλίας δραχμές 2».

1895: Καταψηφίζεται στη Βουλή των Κοινοτήτων του Καναδά η κίνηση του Νίκολας Φλαντ Ντέιβιν, να παραχωρήσει δικαίωμα ψήφου στις γυναίκες.

1895: Καταψηφίζεται στη Βουλή των Κοινοτήτων του Καναδά, η κίνηση του Νίκολας Φλαντ Ντέιβιν, να παραχωρήσει δικαίωμα ψήφου στις γυναίκες.

1900: Στον πόλεμο των Μπόερς, οι Βρετανοί στρατιώτες καταλαμβάνουν την Πρετόρια στη Νότια Αφρική.

1901: Δημιουργείται γεωργική τράπεζα στη Θεσσαλία.

1902: Στη Γερμανία, ο Κάιζερ Γουλιέλμος Β΄ ζητά τον εκγερμανισμό των Σλάβων.

1913: Στη Δανία οι γυναίκες αποκτούν το δικαίωμα ψήφου.

1917: Στις ΗΠΑ αρχίζουν να στρατολογούνται νέοι για τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

1922: Στο Λονδίνο ο Λουίς Μπρένεν αναγγέλλει την εφεύρεση ελικοπτέρου, που απογειώνεται υπό ορθή γωνία σε σχέση με το έδαφος.

1923: Πραγματοποιείται νέα συνάντηση του Ελευθερίου Βενιζέλου με τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας Ισμέτ Ινονού για τη διευθέτηση των διαφωνιών, που είχαν προκύψει κυρίως στο ζήτημα της αμνηστίας.

1925: Ψηφίζεται στην Βουλή των Ελλήνων ο ιδρυτικός νόμος του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Ιδρύθηκε κατόπιν εισηγήσεως του τότε πρωθυπουργού Αλέξανδρου Παπαναστασίου κατά την περίοδο της πρώτης Ελληνικής Δημοκρατίας και αρχικά ονομαζόταν Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Μετονομάστηκε το 1954 και σήμερα λειτουργούν συνολικά 42 τμήματα, τα οποία οργανώνονται σε 12 σχολές, καλύπτοντας ένα ευρύ φάσμα επιστημονικών πεδίων. Το πανεπιστήμιο ονομάστηκε Αριστοτέλειο προς τιμήν του φιλόσοφου Αριστοτέλη, ενώ το σήμα του πανεπιστημίου απεικονίζει τον Άγιο Δημήτριο, ο οποίος είναι προστάτης της πόλης της Θεσσαλονίκης.

1929: Σε κοινή συνεδρίαση της Βουλής και της Γερουσίας, προσωρινός Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναγορεύεται ο ναύαρχος Παύλος Κουντουριώτης.

1933: Ο αμερικανός πρόεδρος Φραγκλίνος Ρούσβελτ υπογράφει μία νομοθεσία, με την οποία «βγάζει» τις ΗΠΑ από τον «κανόνα χρυσού», ο οποίος ήθελε τα χρήματα που έχει εκδώσει μία χώρα να αναλογούν στο χρυσό που διαθέτει.

1934: Σημειώνεται επεισόδιο στην ελληνική Βουλή, όταν μετά από λογομαχία μεταξύ του Γεώργιου Κονδύλη και του Αλέξανδρου Παπαναστασίου. Βουλευτής – φίλος του Κονδύλη πετά κάθισμα κατά του Παπαναστασίου, τραυματίζοντάς τον ελαφρά στον ώμο.

1940: Η καναδική κυβέρνηση ανακηρύσσει παράνομους όλους τους ναζιστικούς, φασιστικούς και κομμουνιστικούς οργανισμούς και φυλακίζει όλους τους ηγέτες τους.

1940: Στη Γαλλία, ο Σαρλ ντε Γκωλ γίνεται υφυπουργός Εθνικής Αμύνης.

1941: 4.000 κάτοικοι της κινεζικής πόλης Τσόνγκπιν πεθαίνουν από ασφυξία κατά τη διάρκεια του βομβαρδισμού της πόλης, κλεισμένοι σε ένα καταφύγιο.

1941: Β' Π.Π. - Οι Γερμανοί φονεύουν τον αρχιμανδρίτη Φώτιο Θεοδοσάκη και δύο άλλους Κρήτες αγωνιστές στο Σκαλάνι Ηρακλείου (Κρήτη), παρουσία των κατοίκων του χωριού.

1944: Β' Π.Π., η Ρώμη είναι η πρώτη πρωτεύουσα χώρας του Άξονα, που πέφτει στα χέρια των Συμμάχων.

1944: Β' Π.Π., Στολίσκος του Ελληνικού Βασιλικού Ναυτικού εντάσσεται στο συμμαχικό αποβατικό στόλο της Νορμανδίας.

1944: Μία ημέρα πριν την απόβαση της Νορμανδίας, οι Βρετανοί ρίχνουν τουλάχιστον 5.000 τόνους βόμβες στα γερμανικά πλοία, που βρίσκονταν στις νορμανδικές ακτές.

1944: Οι επικεφαλής των συμμαχικών στρατευμάτων στη Γερμανία υπογράφουν το πρωτόκολλο για τη διαίρεση της Γερμανίας σε τέσσερις ζώνες και του Βερολίνου σε τέσσερις τομείς.

1947: Αναγγέλλεται το σχέδιο Μάρσαλ, που βοήθησε στην ανοικοδόμηση της χώρας μας μετά το τέλος του εμφυλίου.

1950: Ο Αμερικανός Πρόεδρος Χάρι Τρούμαν κρίνει κονδύλι ύψους 3,2 δισ. δολαρίων για πέντε προγράμματα παροχής βοήθειας σε ξένες χώρες.

1951: Ο Μέγας Αυλάρχης Λεβίδης υποβάλλει στο βασιλιά την παραίτηση ολόκληρης της αυλής. Οι παραιτήσεις δεν έγιναν δεκτές.

1953: Ο βασιλιάς της Δανίας Φρειδερίκος θέτει σε ισχύ νέο Σύνταγμα, σύμφωνα με το οποίο η Γροιλανδία και τα νησιά Φερόες αποτελούν αναπόσπαστα τμήματα της Δανίας.

1956: Ο Έλβις Πρίσλεϊ σκανδαλίζει το κοινό, με το τολμηρό κούνημα των γοφών του, στο αμερικανικό τηλεοπτικό σόου "The Milton Berle Show".

1959: Νέοι ακαδημαϊκοί εκλέγονται οι Κανελλόπουλος και Αργυρός.

1959: Ορκίζεται η πρώτη κυβέρνηση της Δημοκρατίας της Σιγκαπούρης.

1961: Το τρίποντο εφαρμόζεται για πρώτη φορά στο πρωτάθλημα της American Basketball League και περιλαμβάνει όλα τα σουτ που εκτελούνται από απόσταση μεγαλύτερη των 22 ποδιών (6,71 μ.) από το καλάθι.

1962: Ο στρατηγός Εντμόν Ζουό κάνει έκκληση για διαπραγματεύσεις με τους Γάλλους και ζητά από την Οργάνωση του Μυστικού Στρατού (OAS) να σταματήσει τις τρομοκρατικές ενέργειες.

1963: Παραιτείται, εξαιτίας ενός ροζ σκανδάλου, ο Βρετανός υπουργός Πολέμου, Τζον Προφιούμο. Ο πρώην υπουργός, ενώ ήταν παντρεμένος διατηρούσε κρυφές ερωτικές σχέσεις με μία στάρλετ, η οποία είχε επίσης δεσμό με έναν ακόλουθο της ρωσικής πρεσβείας.

1963: Χιλιάδες κόσμου βγαίνουν στους δρόμους του Ιράν διαμαρτυρόμενοι για τη σύλληψη του Αγιατολάχ Χομεϊνί από τον Σάχη, Παχλαβί. Οι διαδηλώσεις καταστέλλονται με τανκς.

1967: Αρχίζει ο αποκαλούμενος από τη διάρκειά του πόλεμος των 6 ημερών ανάμεσα στο Ισραήλ από τη μία πλευρά, την Αίγυπτο, τη Συρία και την Ιορδανία από την άλλη.

1968: Ο Allan Mullery γίνεται ο πρώτος ποδοσφαιριστής της Εθνικής Αγγλίας που αποβάλλεται σε διεθνή αγώνα στο Γιουγκοσλαβία- Αγγλία (1-0) στην Φλωρεντία για το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα.

1968: Στο Λος Άντζελες ο Σιρχάν Σιρχάν πυροβολεί τον Ρόμπερτ Κένεντι, που πεθαίνει μία μέρα αργότερα.

1970: Η Βόρεια Κορέα βυθίζει αμερικανικό πλοίο στα χωρικά της ύδατα.

1972: Αρχίζει στη Στοκχόλμη η 1η Παγκόσμια Σύνοδος για το Ανθρώπινο Περιβάλλον. Την ίδια μέρα, Ελλάδα και Κίνα συνάπτουν διπλωματικές σχέσεις.

1972: H Ελλάδα και η Κίνα συνάπτουν διπλωματικές σχέσεις.

1975: Ανοίγει για πρώτη φορά, μετά τον 6ετή πόλεμο, η διώρυγα του Σουέζ.

1977: Πραξικόπημα στις Σεϋχέλλες.

1977: Για πρώτη φορά στα ράφια των καταστημάτων βρίσκεται ο υπολογιστής Apple II.

1979: Στην Ιταλία, ο πρωθυπουργός Μάριο Αντρεόττι εξετάζει την περίπτωση σχηματισμού κυβέρνησης συνασπισμού με το Ρεπουμπλικανικό, το Σοσιαλδημοκρατικό και το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα.

1981: Σε πέντε ασθενείς στην Αμερική παρατηρείται ένα ιδιαίτερο είδος πνευμονίας, κάτι που αργότερα θα αποδειχθεί ότι είναι τα πρώτα κρούσματα του AIDS.

1983: Ο Γιαννίκ Νοά νικά τον Ματς Βίλαντερ 6-2, 7-5, 7-6 στον τελικό του τουρνουά Ρολάν Γκαρός και γίνεται ο πρώτος Γάλλος που κερδίζει το τρόπαιο από το 1946.

1984: Η πρωθυπουργός της Ινδίας, Ίντιρα Γκάντι, διατάσσει επίθεση στο Χρυσό Ναό, τόπο λατρείας των Σιχ.

1989: Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Δημήτρης Χαλικιάς καταθέτει για την υπόθεση Κοσκωτά.

1989: Το καθεστώς της Κίνας γράφει μία από τις πιο μαύρες σελίδες της ιστορίας του, με τη σφαγή των φοιτητών στην πλατεία Τιεν Αν Μεν. Τα αιματηρά γεγονότα καλύπτουν τα δυτικά ΜΜΕ και ο φωτογράφος Jeff Widener του Associated Press τραβά μια από τις πιο διάσημες φωτογραφίες του 20ου αιώνα: Τον άντρα που στέκεται μπροστά στο τανκ!

1990: Στην ΕΣΣΔ, το Ανώτατο Σοβιέτ ψηφίζει νόμο με τον οποίο ανοίγει ο δρόμος για τις ιδιωτικές επιχειρήσεις.

1991: Ο Πρόεδρος της Αλγερίας Σαντλί Μπεντζεντίντ κηρύσσει τη χώρα σε κατάσταση πολιορκίας, καταργώντας την κυβέρνηση και αναβάλλοντας τις πρώτες πολυκομματικές εκλογές της χώρας, μετά από 11 ημέρες διαμαρτυρίας των ισλαμιστών.

1991: Στη Νότια Αφρική το Κοινοβούλιο ψηφίζει την κατάργηση των νόμων του Απαρτχάιντ, σύμφωνα με τους οποίους το 87% της γης ανήκει στους λευκούς.

1992: Στη Γερμανία το ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο εγκρίνει νόμο που περιορίζει αισθητά το δικαίωμα του πολιτικού ασύλου.

1993: Η 29χρονη Julie Krone, ιππεύοντας τον "Colonial Affair", γίνεται η πρώτη γυναίκα τζόκεϊ που κερδίζει το Belmont Stakes στα 125 χρόνια της ιστορίας του.

1993: Στη Βενεζουέλα η Βουλή αναθέτει στον γερουσιαστή Ραμόν Βελάσκες την προεδρία της χώρας για τους επόμενους εννέα μήνες, στη θέση του αποπεμφθέντος Κάρλος Αντρές Πέρες, ο οποίος θα δικαστεί για διαφθορά.

1993: Στη Γουατεμάλα, η Ριγομπέρτα Μεντσού, κάτοχος του Νόμπελ Ειρήνης, θέτει υποψηφιότητα για Πρόεδρος της χώρας.

1994: Στη Γενεύη, ματαιώνονται οι ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις για το Βοσνιακό.

1994: Ο κατοχικός ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς προτείνει συνθήκη μη επίθεσης μεταξύ των δύο κοινοτήτων και αφοπλισμό της Κύπρου, καθώς επίσης διάλογο για την αλλαγή των όρων της Συνθήκης Εγγύησης του 1960. Απειλεί με αντίμετρα εάν προχωρήσει η εφαρμογή του ενιαίου αμυντικού δόγματος Ελλάδας-Κύπρου.

1994: Ο Κώστας Κουκοδήμος καταρρίπτει το πανελλήνιο ρεκόρ στο μήκος με άλμα 8,36 μ. στα Χανιά. Το ρεκόρ του θα αντέξει 13 χρόνια, μέχρι τις 2 Ιουνίου 2007, όταν θα το συντρίψει ο Λούης Τσάτουμας με 8,66 μ.

1995: Μεσολαβητική πρωτοβουλία για την ειρηνική επίλυση της βοσνιακής κρίσης και την απελευθέρωση των 256 ομήρων κυανοκράνων, αναλαμβάνει η Ελλάδα, με την αποστολή των ΥΠΕΞ και ΥΕΘΑ, Κάρολου Παπούλια και Γεράσιμου Αρσένη, στο Πάλε της Βοσνίας.

1995: Ο τρομοκράτης και συνεργάτης του Κάρλος, Γιοχάνες Βάινριχ, μεταφέρεται κάτω από δρακόντεια μέτρα στη Γερμανία από την Υεμένη, από όπου και εκδόθηκε. Την ίδια εποχή στο Ζαΐρ, 199 είναι οι νεκροί από τον ιό του Έμπολα.

1996: Ο Γιώργος Δώνης υπογράφει 3ετές συμβόλαιο με την Μπλάκμπερν έναντι 1.1 δις δρχ και γίνεται ο πιο ακριβοπληρωμένος Έλληνας ποδοσφαιριστής όλων των εποχών καθώς και ο πρώτος Έλληνας, που θα αγωνιστεί στην Πρέμιερ Λιγκ.

1996: Ο Ιρλανδικός Δημοκρατικός Στρατός (IRA) ανακοινώνει ότι δεν θα παραδώσει τα όπλα, πριν τη σύναψη της τελικής συμφωνίας για την ειρήνευση στη Βόρεια Ιρλανδία.

1996: Συμφωνείται σε συνάντηση ΕΠΑΕ-ΠΣΑΠ υπό την εποπτεία της ΕΠΟ, από την 1/7/96 που ξεκινά η μεταγραφική περίοδος, να ισχύσει η ελεύθερη και απεριόριστη κίνηση κοινοτικών παικτών στην ελληνική επικράτεια. Κάθε ομάδα θα μπορεί να έχει στο δυναμικό της 4 μη κοινοτικούς παίκτες από τους οποίους θα χρησιμοποιεί 3 σε κάθε αγώνα καθώς και ελεύθερο αριθμό επαγγελματιών. Καταργείται ο θεσμός του ημιεπαγγελματία, απελευθερώνονται τα συμβόλαια και δημιουργείται κανονισμός μέσω του οποίου θα προβλέπεται το ποσό, που θα πρέπει να καταβάλλουν οι ΠΑΕ στα ερασιτεχνικά σωματεία για απόκτηση ποδοσφαιριστών. Οι μεταγραφικές περίοδοι παραμένουν 1-15/1 και 1-15/7 κάθε χρόνο.

1997: Στην Αλγερία διεξάγονται οι πρώτες βουλευτικές εκλογές από το 1992, όταν η ακύρωση της διαφαινόμενης εκλογικής νίκης των ισλαμιστών πυροδότησε την έκρηξη βίας και αιματοχυσίας που συνεχίζεται μέχρι σήμερα.

1999: Η Βούλα Τσιαμίτα του Πανελληνίου Γ.Σ. κάνει πανελλήνιο ρεκόρ στο τριπλούν με 14,94 μ κατά τη διάρκεια του Ευρωπαϊκού Κυπέλλου Bruno Zauli που διεξάγεται στο ΟΑΚΑ.

1999: Ο Gheorghe Hagi δίνει τον αποχαιρετιστήριό του αγώνα με την εθνική ομάδα της Ρουμανίας εναντίον της Ουγγαρίας για τα προκριματικά του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος του 2000. Ο Hagi λαμβάνει σαν δώρο ένα άλογο ιπποδρόμου με το όνομα Luciano Pavarotti και δίνει το όνομά του σε ένα νέο γλυκό που θα φτιάξει ο ζαχαροπλάστης Ilje Conca.

2001: Ο γερουσιαστής Τζιμ Τζέφορντς φεύγει από το κόμμα των ρεπουμπλικάνων και έτσι η ηγεσία της αμερικανικής Γερουσίας περνά στα χέρια των δημοκρατικών.

1999: Η Βούλα Τσιαμίτα του Πανελληνίου Γ.Σ. κάνει πανελλήνιο ρεκόρ στο τριπλούν με 14.94μ κατά τη διάρκεια του Ευρωπαϊκού Κυπέλλου Bruno Zauli που διεξάγεται στο ΟΑΚΑ.

2002: Πρωταθλήτρια η ΑΕΚ στο μπάσκετ μετά από 32 χρόνια. Μεγάλοι πρωταγωνιστές σε όλη την διάρκεια της περιόδου ήταν οι Έλληνες παίχτες, που σήκωσαν την ομάδα στις πλάτες τους. Τα εύσημα λοιπόν ανήκουν στους Δήμο Ντικούδη, Νίκο Χατζή Μιχάλη Κακιούζη και τα άλλα παιδιά. Το ζεστό καλοκαιρινό βράδυ στο ΟΑΚΑ 11.000 φίλοι της ΑΕΚ έβλεπαν την αγαπημένη τους ομάδα 32 ολόκληρα χρόνια μετά να σηκώνει και πάλι το πρωτάθλημα Ελλάδος. Μετά από 32 ολόκληρα χρόνια η ΑΕΚ του Δήμου Ντικούδη και του Νίκου Χατζή στις 5 Ιουνίου 2002 έγραφε και πάλι ιστορία, καθώς κατάφερνε κάτι συγκλονιστικό σε εκείνη τη σειρά των τελικών με τον Ολυμπιακό. Ενώ είχε ξεκινήσει με πλεονέκτημα έδρας το έχασε από τους ερυθρόλευκους, ηττήθηκε και στο ΣΕΦ και βρέθηκε με την πλάτη στον τοίχο να χάνει με 0-2 στη σειρά!

2002: Κυκλοφορεί η πρώτη έκδοση του προγράμματος για περιήγηση στο διαδίκτυο, Mozilla 1.0.

2003: Ξεκινάει το 50ο Ράλλυ Ακρόπολις, ο σκληρότερος αγώνας του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος σε ευρωπαϊκό έδαφος. Στο ράλι είχαν δηλώσει συμμετοχή 90 αυτοκίνητα, αλλά τελικά ξεκίνησαν 82. Θριαμβευτής στο «Χρυσό» 50ο Ράλλυ Ακρόπολις είναι ο Μάρκο Μάρτιν με Ford Focus, ο οποίος πανηγυρίζει την πρώτη νίκη της καριέρας του σε αγώνα του παγκοσμίου πρωταθλήματος. Τη δεύτερη θέση καταλαμβάνει ο Ισπανός Κάρλος Σάινθ με Citroen Xsara και την τρίτη ο Νορβηγός Πέτερ Σόλμπεργκ με Subaru Impreza. Από τους Έλληνες, 14ος είναι ο Γιάννης Παπαδημητρίου με Ford.

2003: Ένα σφοδρό κύμα καύσωνα πλήττει το Πακιστάν και την Ινδία με το θερμόμετρο να δείχνει έως και 50 βαθμούς Κελσίου.

2006: Η Σερβία, μια μέρα μετά το Μαυροβούνιο ανακοινώνει την οριστική διάλυση της ομοσπονδίας τους.

2013: Σκοτώνεται από ανατροπή άρματος μεταφοράς προσωπικού ο πεζοναύτης Στάθης Κρόκου.

2013: Κυκλοφορεί στην Guardianτο πρώτο άρθρο του Έντουαρντ Σνόυντεν για τις παράνομες υποκλοπές της NSA και προκαλεί παγκόσμιο σκάνδαλο.

2014: Δυνάμεις τζιχαντιστών που προσκείνονται στο ΙΚΙΛ καταλαμβάνουν την πόλη Σαμάρα του Ιράκ.

 

Γεννήσεις σαν σήμερα

1599 - Ντιέγο Βελάσκεθ, Ισπανός ζωγράφος.

1646 – Έλενα Κορνάρο Πισκόπια, ιταλίδα μαθηματικός, η πρώτη γυναίκα που αναγορεύτηκε διδάκτωρ. (Θαν. 26/7/1684)

1723 – Άνταμ Σμιθ, Σκοτσέζος οικονομολόγος και εισηγητής του φιλελευθερισμού.

1718 – Τόμας Τσίπεντεϊλ, Άγγλος επιπλοποιός.

1781 – Κρίστιαν Αουγκούστ Λόμπεκ, Γερμανός λόγιος.

1819 – Τζον Κόουτς Άνταμς, Βρετανός μαθηματικός, προέβλεψε ανεξάρτητα τη θέση του πλανήτη Ποσειδώνα πριν την ανακάλυψή του.

1862 – Άλβαρ Γκούλστραντ, Σουηδός γιατρός και νομπελίστας.

1876 – Τόνι Τζάκσον, Αμερικανός μουσικός και τραγουδιστής.

1878 – Φρανσίσκο «Πάντσο» Βίλα, μεξικανός επαναστάτης.

1879 – Ρόμπερτ Μάγερ, Γερμανός φιλάνθρωπος, ένας από τους ιδρυτές της Φιλαρμονικής του Λονδίνου.

1882 - Ιγκόρ Στραβίνσκι, ρώσος συνθέτης του σημαδιακού έργου «Ιεροτελεστία της Άνοιξης» που άσκησε τεράστια επιρροή στη μουσική του 20ου αιώνα.

1883 – Τζον Μέιναρντ Κέινς, άγγλος οικονομολόγος, που έκανε γνωστή την έννοια του κρατικού παρεμβατισμού στην οικονομία.

1898 – Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα, Ισπανός ποιητής και θεατρικός συγγραφέας.

1900 – Ντένις Γκάμπορ, Ούγγρος φυσικός και νομπελίστας, από τους «πατέρες» του λέιζερ.

1907 - Αριστοτέλης Αγαπηνός, μακεδονομάχος, γνωστός με το επαναστατικό ψευδώνυμο Καπετάν Άγρας. 

1919 – Ρίτσαρντ Σκέρι, Αμερικανός συγγραφέας παιδικής λογοτεχνίας.

1925 – Αααρτ Ντόνοβαν, Αμερικανός αστέρας του ράγκμπι.

1928 – Τόνι Ρίτσαρντσον, Βρετανός ηθοποιός και σκηνοθέτης.

1931 – Ζακ Ντεμί, Γάλλος σεναριογράφος και σκηνοθέτης.

1939 – Τζο Κλαρκ, πρωθυπουργός του Καναδά.

1942 – Τεόντορο Ομπιάνγκ Νγκουέμα Μπαζόνγκο, δικτάτορας της Ισημερινής Γουινέας.

1944 – Τόμι Σμιθ, Αμερικανός σπρίντερ.

1945 - Πάτρικ Χεντ, Βρετανός ιδρυτής της ομάδας Williams (Φόρμουλα 1).

1947 – Λόρι Άντερσον, Αμερικανίδα ηθοποιός και συνθέτης.

1949 – Κεν Φόλετ, Ουαλός συγγραφέας.

1952 – Michael Henry «Nicko» McBrain, Άγγλος drummer, μέλος των Iron Maiden.

1956 – Κένι Τζι, Αμερικανός μουσικός.

1958 – Αχμέτ Αμπντάλα Σαμπί, ηγέτης των νήσων Κομόρες.

1967 – Τζο Ντε Λόακ, Αμερικανός σπρίντερ.

1971 – Μαρκ Γουάλμπεργκ, Αμερικανός τραγουδιστής και ηθοποιός.

1970 – Μάρτιν Γελίνας, Καναδός αθλητής του χόκεϊ επί πάγου.

1979 – Στέφανος Κοτσόλης, Έλληνας ποδοσφαιριστής.

 

Θάνατοι σαν σήμερα

535 – Επιφάνιος, Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως.

1316 – Λουδοβίκος Ι’, βασιλιάς της Γαλλίας.

1688 – Κωνσταντίνος Γεράκης, τυχοδιώκτης, που διετέλεσε και πρωθυπουργός του Σιάμ (σημερινή Ταϊλάνδη). (Γεν. 1647)

1825 – Οδυσσέας Ανδρούτσος ήταν από τους επιφανέστερους στρατιωτικούς ηγέτες της Επανάστασης του 1821.
Έπεσε θύμα των εμφύλιων διαμαχών κατά τη διάρκεια του Αγώνα και σκοτώθηκε από χέρι ελληνικό.

1826 – Καρλ Μαρία φον Βέμπερ, Γερμανός μουσουργός.

1900 – Στίβεν Κρέιν, Αμερικανός συγγραφέας.

1910 – Γουίλιαμ Σίντνεϊ Πόρτερ, Αμερικανός συγγραφέας.

1921 – Ζορζ Φεϊντό, Γάλλος δραματουργός.

1975 – Πόλος Κέρες, Εσθονός σκακιστής.

1992 – Ηλέκτρα, Ελληνίδα τραγουδίστρια, πέθανε από καρκίνο.

1993 – Κόνγουεϊ Τουίτι, Αμερικανός κάντρι τραγουδιστής.

1999 – Μελ Τορμέ, Αμερικανός τραγουδιστής, συνθέτης και συγγραφέας.

2001 – Παναγιώτης Αγγελόπουλος, επιχειρηματίας και φιλάνθρωπος, ιδρυτής της Χαλυβουργικής και Μέγας Λογοθέτης του Οικουμενικού Πατριαρχείου. (Γεν. 14/12/1909)

2002 – Ντι Ντι Ραμόν, ιδρυτικό μέλος του συγκροτήματος «The Ramones».

2004 – Ρόναλντ Ουίλσον Ρήγκαν ήταν ηθοποιός, κυβερνήτης της Καλιφόρνιας και κατόπιν έγινε ο 40ός Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής (1981-1989), ο γηραιότερος που εξελέγη ποτέ (69 και 73 ετών αντίστοιχα για τις δύο του θητείες).

2012 – Ρέι Μπράντμπερι, Αμερικανός συγγραφέας.

2012 – Αθηνόδωρος Προύσαλης, ήταν Έλληνας ηθοποιός του θεάτρου, του κινηματογράφου και της τηλεόρασης, που διακρίθηκε σε ρόλους "μάγκα".

2015 - Ταρέκ Αζίζ, Ιρακινός πολιτικός.

2016 - Ταομάτι Γιούτα, πολιτικός από το Κιριμπάτι.

2016 - Τζερόμ Μπρούνερ, Αμερικανός ψυχολόγος.

2017 - Σεΐκ Ισμαέλ Τιοτέ, Ιβοριανός ποδοσφαιριστής.

2018 - Άρης Ραφτόπουλος, Έλληνας καλαθοσφαιριστής και προπονητής μπάσκετ.