DIASKEDASI.INFO

Η διασκέδαση On Line

Σαν σήμερα 19 Μαΐου ας θυμηθούμε τι έγινε

05.Maios-Tsarouxis

Σαν σήμερα 19 Μαΐου
ας θυμηθούμε τι έγινε
από τον Mr George Almanac

Εορτάζουν
• Αγίου Πατρικίου Ιερομάρτυρος, (Πατρίκιος, Πάτρικ, Πατρίκος, Πατρίκης, Πατρίτσιος, Πατρίτσης, Πατρικία, Πατρίκα, Πατριτσία, Πατρίτσα)
 Αγίων Θεογνώστου και Θεοκτίστου οσιομαρτύρων, (Θεόγνωστος, Θεογνώστης, Θεογνώσιος, Θεογνωσία, Θεόκτιστος)
• Αγίου Μενάνδρου, (Μένανδρος)

Παγκόσμιες ημέρες
• Ημέρα Μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου
• Παγκόσμια Ημέρα Ιδιοπαθών Φλεγμονωδών Νόσων του Εντέρου
• Παγκόσμια Ημέρα κατά της Ηπατίτιδας

19 Μαΐου

Γεγονότα σαν σήμερα

715: Εκλέγεται Πάπας ο Γρηγόριος Β'.

1051: Ο Ερρίκος Α΄ της Γαλλίας παντρεύεται την Άννα του Κιέβου

1499: Η Αικατερίνη της Αραγονίας και ο Αρθούρος της Ουαλίας παντρεύονται δι' αντιπροσώπου. Η Αικατερίνη είναι 13 ετών και ο Αρθούρος 12.

1535: Ο Γάλλος εξερευνητής Ζακ Καρτιέ ξεκινάει το δεύτερο ταξίδι του στη Βόρεια Αμερική με τρία πλοία και 110 άντρες

1536: Η Ανν Μπολέιν, η δεύτερη σύζυγος του Ερρίκου Η’ της Αγγλίας αποκεφαλίζεται με την κατηγορία της μοιχείας.

1568: Η βασίλισσα Ελισάβετ Α της Αγγλίας συλλαμβάνει τη βασίλισσα Μαίρη Στιούαρτ της Σκοτίας.

1802: Ιδρύεται στη Γαλλία από τον Ναπολέοντα η Λεγεώνα της Τιμής.

1821: Απαγχονίζονται οι πρωτομάρτυρες του '21 στην Κρήτη, ο επίσκοπος Κισσάμου Μελχισεδέκ Δεσποτάκης και ο δάσκαλος Καλλίνικος.

1822: Αμφίρροπη ναυμαχία διεξάγεται στα ανοιχτά της Χίου, ανάμεσα σε μοίρα του τουρκικού στόλου και ελληνικά πλοία (Μιαούλης, Τσαμαδός, Σαχτούρης κ.ά.).

1848: Αμερικανομεξικανικός πόλεμος: το Μεξικό επικυρώνει τη Συνθήκη Γουαδελούπης Χιντάλγκο τερματίζοντας έτσι τον πόλεμο και παραχωρώντας στις Η.Π.Α., έναντι 15 εκατομμυρίων δολαρίων, την Καλιφόρνια, τη Νεβάδα, τη Γιούτα και άλλες περιοχές τεσσάρων σημερινών Πολιτειών.

1848: Το πρώτο πολυκατάστημα του κόσμου ανοίγει τις πόρτες του στη Νέα Υόρκη.

1896: Ο Παναχαϊκός ΓΣ διοργανώνει με μεγάλη επιτυχία στην Πάτρα τους Παναχαϊκούς Αγώνες Στίβου που διαρκούν μέχρι τις 21/5. Κατά τη διάρκεια των αγώνων εξουσιοδοτείται ο Πανελλήνιος να αναλάβει πρωτοβουλία για τη σύσταση αθλητικής ομοσπονδίας, κάτι που θα γίνει στις 25/10.

1900: Η Μεγάλη Βρετανία προσαρτά τις Νήσους Τόγκα.

1903: Ιδρύεται η Μπιούικ Μοτορς.

1910: Στη Γαλλία, ο Ανρί Φαρμάν και ο Ρότζερ Σόμερ πραγματοποιούν την πρώτη νυκτερινή αεροπορική πτήση στο Μουρμελόν.

1919: Ο Κεμάλ Ατατούρκ φεύγει από την Κωνσταντινούπολη και πάει στη Σαμψούντα για να προετοιμάσει τον πόλεμο, ανεξάρτητα από την κυβέρνηση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.
Θεωρείται μια από τις πρώτες σύγχρονες γενοκτονίες. Η γενοκτονία ήταν ένα προμελετημένο έγκλημα, το οποίο η κυβέρνηση των Νεότουρκων έφερε σε πέρας με συστηματικότητα.
Οι μέθοδοι που χρησιμοποίησε ήταν ο ξεριζωμός, η εξάντληση στις κακουχίες, τα βασανιστήρια, η πείνα και η δίψα, και τα στρατόπεδα θανάτου στην έρημο.
Η διεθνής βιβλιογραφία και τα κρατικά αρχεία πολλών χωρών βρίθουν μαρτυριών για το ειδεχθές έγκλημα, που διαπράχθηκε εναντίον του ελληνικού λαού.
Η Γενοκτονία των Ελλήνων πραγματοποιήθηκε παράλληλα με γενοκτονίες σε βάρος και άλλων χριστιανικών πληθυσμών της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, δηλ. των Αρμενίων και των Ασσυρίων.
Κατόπιν εισήγησης του τότε Πρωθυπουργού Ανδρέα Παπανδρέου, η η Βουλή των Ελλήνων αναγνώρισε τη γενοκτονία το 1994, και ψήφισε την ανακήρυξη της 19ης Μαΐου ως «Ημέρα Μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων στο Μικρασιατικό Πόντο».

1919: Ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων. Σαν σήμερα ξεκίνησε η Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου.

1921: Στις ΗΠΑ, νέος νόμος μετανάστευσης θέτει εθνικά επιτρεπόμενα όρια, περιορίζοντας τη μετανάστευση στο 3% κάθε εθνότητας που ζούσε στην Αμερική από το 1910.

1922: Οι Σύμμαχοι ζητούν από τη σοβιετική κυβέρνηση να ανταποκριθεί στα χρέη του Τσάρου, να αποζημιώσει τους ξένους για τις περιουσίες τους που κατασχέθηκαν κατά τη διάρκεια της επανάστασης και να συμφωνήσει να πάρει μέρος στο Διεθνές Δικαστήριο για την επίλυση μελλοντικών οικονομικών διαφορών.

1929: Στην Ισπανία, η Παγκόσμια Έκθεση ανοίγει τις πύλες της στη Βαρκελώνη.

1930: Οι λευκές γυναίκες της Νοτίου Αφρικής αποκτούν πολιτικά δικαιώματα.

1931: Η ΕΣΣΔ ανακοινώνει το δεύτερο πενταετές οικονομικό πρόγραμμά της.

1932: Η ιρλανδική Βουλή ψηφίζει νόμο, ο οποίος καταργεί τον όρκο πίστης και αφοσίωσης στο βασιλιά της Αγγλίας.

1941: Στις ΗΠΑ, νέος νόμος μετανάστευσης έθετε εθνικά επιτρεπόμενα όρια, περιορίζοντας τη μετανάστευση στο 3% κάθε εθνότητας που ζούσε στην Αμερική από το 1910.

1943: Ο Ουίνστον Τσόρτσιλ, μιλά στο αμερικανικό Κογκρέσο, και δηλώνει ότι οι Σύμμαχοι θα νικήσουν οριστικά τον Άξονα.

1951: Η ΕΣΣΔ ανακοίνωσε το δεύτερο πενταετές οικονομικό πρόγραμμά της.

1952: Ο Γιοσίρο Σιράι γίνεται ο πρώτος Ιάπωνας παγκόσμιος πρωταθλητής στην πυγμαχία, στην κατηγορία μύγας όταν κερδίζει τον πρωταθλητή Dado Marino στο Τόκιο.

1960: Ο Αμερικανός ραδιοφωνικός παραγωγός Άλαν Φριντ, στον οποίο οφείλεται ο όρος ροκ εντ ρολ, κατηγορείται μαζί με επτά άλλους συναδέλφους του ότι έλαβε «δωράκια» από δισκογραφικές εταιρείες, συνολικού ύψους 30.650 δολαρίων. Δύο χρόνια αργότερα θα καταδικασθεί σε φυλάκιση με αναστολή και πρόστιμο 300 δολαρίων.

1960: Η "Γλυκιά ζωή" του Φεντερίκο Φελίνι κερδίζει το Χρυσό Φοίνικα στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Καννών, ενώ το πρώτο βραβείο καλύτερης γυναικείας ερμηνείας απονέμεται στη Ζαν Μορό ("Μοντεράτο Καντάμπιλε") και στη Μελίνα Μερκούρη ("Ποτέ την Κυριακή").

1961: Νέες διαπραγματεύσεις Ελλάδας-Ε.Ο.Κ. ζητεί το Συμβούλιο Υπουργών της Κοινότητας, λόγω των ενστάσεων της Ιταλίας, οι οποίες εστιάζονται πλέον στην ευνοϊκή μεταχείριση των ελληνικών καπνών. Παρέμβαση των Η.Π.Α. υπέρ της ένταξης της Ελλάδας στην Κοινότητα.

1961: Για πρώτη φορά μια ανθρώπινη κατασκευή περνά κοντά από έναν άλλο πλανήτη: το Βενέρα 1 περνά κοντά από την Αφροδίτη.

1961: Η Ανατολική Αφρική παραδόθηκε στους Βρετανούς.

1962: Σημειώνεται έξαρση της βίας στην Αλγερία.

1962: Η Μέριλιν Μονρόε τραγουδάει αισθησιακά το «Happy Birthday» προς τιμήν του αμερικανού προέδρου Κένεντι στο πάρτι γενέθλιων του. Αξέχαστη έμεινε η αισθησιακή παρουσία της Marilyn Monroe όταν ευχήθηκε χρόνια πολλά στον αμερικανό πρόεδρο μέσα σε ένα ημιδιάφανο αστραφτερό φόρεμα. Την ημέρα εκείνη, ο Κένεντι γιόρταζε τα 45α γενέθλια του και μετά το τραγούδι δήλωσε: «Μπορώ τώρα να αποχωρήσω από την πολιτική, αφού μου τραγούδησαν με ένα τόσο γλυκό τρόπο».
Ένα χρόνο μετά δολοφονήθηκε.

1962: "Εντελώς αβάσιμη" χαρακτηρίζεται από την Αστυνομική Διεύθυνση Αθηνών καταγγελία του φοιτητή Αλέκου Παναγούλη ότι κακοποιήθηκε από αστυνομικούς.

1964: Στην αμερικανική πρεσβεία στη Μόσχα, οι Αμερικανοί διπλωμάτες ανακαλύπτουν 40 μυστικά μικρόφωνα.

1965: Σε δημοσίευμα επαρχιακής εφημερίδας γίνεται αναφορά για πρώτη φορά στην οργάνωση Ασπίδα.

1969: Στη Γερμανία, για πρωθυπουργός της Ρηνανίας-Παλατινάτου προτείνεται ο Χέλμουτ Κολ.

1971: Εκτόξευση του διαστημοπλοίου Μαρς 2 για τον Άρη.

1971: Ο καναδός πρωθυπουργός Πιέρ Τριντό υπέγραψε στη Μόσχα σύμφωνο φιλίας.

1971: H Τσέλσι και η Ρεάλ Μαδρίτης αναδεικνύονται ισόπαλες 1-1 στον τελικό του Κυπέλλου Κυπελλούχων Ευρώπης, που διεξάγεται στο Στάδιο Καραϊσκάκη, στον πρώτο τελικό ευρωπαϊκής διοργάνωσης επί ελληνικού εδάφους. Επειδή από τους τότε κανονισμούς δεν προβλεπόταν παράταση, ορίζεται επαναληπτικός αγώνας για τη μεθεπομένη στο ίδιο γήπεδο, που θα βρει νικήτρια την Τσέλσι με 2-1.

1973: Η ΕΣΣΔ και η Δυτική Γερμανία υπογράφουν δεκαετή συμφωνία συνεργασίας σε οικονομικό, βιομηχανικό και τεχνικό επίπεδο.

1973: Ο αντιπρόεδρος της Χούντας, Νικολάος Μακαρέζος, πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στο Πεκίνο. Συναντάται με τον Μάο Τσε Τουνγκ και του επιδίδει μήνυμα του δικτάτορα Γεώργιου Παπαδόπουλου.

1974: Ο Ζισκάρ Ντ Εστέν γίνεται Πρόεδρος της Γαλλίας νικώντας το σοσιαλιστή Φρανσουά Μιτεράν.

1975: Ο Τίμο Τσανλάιτερ της ΑΕΚ υποστηρίζει σε συνέντευξή του ότι πολλά ποδοσφαιρικά παιχνίδια στην Ελλάδα είναι στημένα.

1976: Ο κιθαρίστας των Rolling Stones, Κιθ Ρίτσαρντς, γίνεται υπαίτιος ατυχήματος, όταν αποκοιμιέται στο τιμόνι του αυτοκινήτου του. Δεν αποφεύγει ένα βαρύ πρόστιμο, όταν η αστυνομία βρίσκει στο αυτοκίνητό του μικροποσότητες μαριχουάνας και κοκαΐνης.

1978: Οι Dire Straits κυκλοφορούν το πρώτο τους σινγκλ «Sultans of swing», που ηχογραφήθηκε για 120 δολάρια και αποτέλεσε μία από τις μεγαλύτερες επιτυχίες τους.

1979: Ο Έρικ Κλάπτον παντρεύεται την πρώην σύζυγο του Τζορτζ Χάρισον, Πάτι Μπόιντ. Είναι η περίφημη Layla του ομώνυμου τραγουδιού του Κλάπτον. Στο γαμήλιο πάρτι και σε μια αυτοσχέδια σκηνή που στήνεται, παίζουν μαζί οι Πολ Μακάρτνεϊ, Τζορτζ Χάρισον, Ρίνγκο Σταρ, Έρικ Κλάπτον και Μικ Τζάγκερ.

1979: Με πρωτοβουλία του γ.γ. ΟΗΕ, Κουρτ Βαλντχάιμ, ο Πρόεδρος της Κύπρου, Σπύρος Κυπριανού, συναντάται με τον κατοχικό ηγέτη, Ραούφ Ντενκτάς.

1980: Στο Μαϊάμι, 18 άτομα σκοτώνονται και 400 τραυματίζονται σε τρεις μέρες, από ταραχές που προκλήθηκαν λόγω της αθώωσης τεσσάρων ατόμων, που η αστυνομία έχει κατηγορήσει ότι δολοφόνησαν μαύρο.

1982: Η Σοφία Λόρεν συλλαμβάνεται και φυλακίζεται, με την κατηγορία της φοροδιαφυγής.

1984: Ο Μπομπ Μάρλεϊ ανεβαίνει μετά θάνατο στο Νο1 του αμερικάνικου πίνακα επιτυχιών με τη συλλογή «Legend».

1986: Η Νότια Αφρική επιτίθεται στη Ζάμπια, τη Ζιμπάμπουε και τη Μποτσουάνα.

1989: Ο Αντώνης Τρίτσης ανακοινώνει την ίδρυση του κόμματός του με το όνομα "Ριζοσπαστικό Κίνημα".

1991: Ο Γουίλι Τ. Ριμπς γίνεται ο πρώτος έγχρωμος οδηγός που προκρίνεται στο Indianapolis 500.

1991: Οι Κροάτες ψηφίζουν υπέρ της ανεξαρτησίας τους από τη Γιουγκοσλαβία.

1992: Στη Νιγηρία, 300 είναι οι νεκροί κατά τη διάρκεια εθνικιστικών και θρησκευτικών ταραχών.

1993: Οι Δανοί υπερψηφίζουν τη Συνθήκη του Μάαστριχτ για την ευρωπαϊκή ενοποίηση με ποσοστό 56,8% έναντι 43,2% που  επέμειναν στην αρνητική ψήφο.

1996: Ο Ολυμπιακός ανακηρύσσεται πρωταθλητής Ελλάδος στο Μπάσκετ ( Ολυμπιακός - Παναθηναϊκός 73-38) στον πέμπτο αγώνα των τελικών των plays - offs) στην μεγαλύτερη διαφορά σκορ της ιστορίας των play offs. NEW

1997: ΟΗΕ, ΗΠΑ, Νότια Αφρική και Γερμανία αναγνωρίζουν το νέο κράτος-καθεστώς στο Ζαΐρ, το οποίο μετονομάζεται σε Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό.

1997: Σοβαρά επεισόδια με τραυματισμούς και συλλήψεις σημειώνονται στη Λευκωσία, όταν ομάδα διαδηλωτών, που συμμετέχει σε εκδήλωση διαμαρτυρίας, επιχειρεί να μεταβεί στον κατεχόμενο τομέα της πόλης, όπου εκείνη την ώρα δίνουν συναυλία ο Σάκης Ρουβάς και ο τούρκος συνάδελφός του Μουράτ Κουτ, στο πλαίσιο των προσπαθειών του ΟΗΕ για επαναπροσέγγιση των δύο κοινοτήτων της Κύπρου.

1999: Διεξάγεται ο 39ος και τελευταίος τελικός του Κυπέλλου Κυπελλούχων μεταξύ της Λάτσιο και της Μαγιόρκα (2-1) στο Βίλα Παρκ του Μπέρμιγχαμ. Από την περίοδο 1999-2000 το Κυπελλούχων θα ενοποιηθεί με το UEFA.

2001: Η Ζονγκούα Σαν καταδικάζεται σε θάνατο από τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας επειδή αρνήθηκε να υποστεί επέμβαση στείρωσης.

2010: Διαδηλώσεις και επεισόδια στην Μπανγκόκ. Οι διαδηλωτές με τα κόκκινα πουκάμισα, όπως ονομάζονταν βάζουν φωτιά σε κτίρια στο κέντρο της πόλης.

 

Γεννήσεις σαν σήμερα

1593 - Γιάκομπ Γιόρντενς, Φλαμανδός ζωγράφος.

1797 – Μαρία Ισαβέλλα της Πορτογαλίας, βασίλισσα της Ισπανίας.

1881 – Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ, ήταν Τούρκος στρατιωτικός και πολιτικός. Ήταν ιδρυτής και πρώτος πρόεδρος της Δημοκρατίας της Τουρκίας. (Mustafa Kemal Atatürk, Θεσσαλονίκη, 1881 - Κωνσταντινούπολη, 10 Νοεμβρίου 1938)
Ουσιαστικά ανέλαβε πραξικοπηματικά μια διαμελισμένη Οθωμανική Αυτοκρατορία, της οποίας το εναπομείναν υπόλοιπο των εδαφών στην Ανατολία κατόρθωσε να μετατρέψει σε κράτος δυτικού προτύπου, ονομάζοντάς το Τουρκία και αποτελώντας έως και σήμερα εθνάρχη της Τουρκίας στη συνείδηση του τουρκικού έθνους.
Προκειμένου να εφαρμόσει την πολιτική του, δεν δίστασε να συνεχίσει τις αγριότητες των Νεοτούρκων, όπως η γενοκτονία των Αρμενίων, των Ελλήνων και των Ασσυρίων. Θεωρείται, παρ' όλ' αυτά, χαρισματικός ηγέτης, του οποίου η μορφή, σύμφωνα με τους σύγχρονους ιστορικούς, συγκαταλέγεται ανάμεσα στις σημαντικότερες προσωπικότητες που επηρέασαν καθοριστικά με την παρουσία τους τον 20ό αιώνα. Προσέλαβε τον χαρακτηρισμό «Ατατούρκ», που σημαίνει «πατέρας των Τούρκων».

1890 – Χο Τσι Μιν, Βιετναμέζος ηγέτης.

1925 – Μάλκολμ Χ, Αμερικανός ακτιβιστής.

1929 - Μιχάλης Αδάμης, Έλληνας συνθέτης.

1938 - Γιώργος Δεϊμέζης, Έλληνας ποδοσφαιριστής.

1945 - Πιτ Τάουνσεντ, Άγγλος κιθαρίστας (The Who).

1946 – Αντρέ Ρενέ Ρουσιμόφ, περισσότερο γνωστός ως Αντρέ ο Γίγαντας, ήταν Γάλλος επαγγελματίας παλαιστής, αλλά και ηθοποιός.

1954 - Φιλ Ραντ, Αυστραλός ντράμερ (AC/DC).

1976 – Κέβιν Γκαρνέτ, Αμερικανός καλαθοσφαιριστής.

1977 – Νατάλια Ορέιρο, Ουρουγουανή τραγουδοποιός, σχεδιάστρια μόδας και ηθοποιός.

1979 – Αντρέα Πίρλο, Ιταλός ποδοσφαιριστής.

1979 – Ντιέγο Φορλάν, Ουρουγουανός ποδοσφαιριστής.

1981 - Σάνι Μπετσίροβιτς, Σλοβένος καλαθοσφαιριστής.

1981 – Λουσιάνο Φιγκερόα, Αργεντινός ποδοσφαιριστής.

1992 - Σαμ Σμιθ, Άγγλος τραγουδιστής.

 

Θάνατοι σαν σήμερα

1102 – Στέφανος Β', κόμης του Μπλουά.

1125 – Βλαδίμηρος Μονομάχος, Ρώσος πρίγκηπας.

1389 – Ντμίτρι Ντονσκόι, Ρώσος πρίγκηπας.

1536 – Άννα Μπολέυν, βασίλισσα της Αγγλίας.

1821 - Μελχισεδέκ Δεσποτάκης, επίσκοπος Κισσάμου.

1825 - Κλοντ Ανρί ντε Σεν-Σιμόν, Γάλλος πρώιμος σοσιαλιστής θεωρητικός, η φιλοσοφική και πολιτική σκέψη τού οποίου έθεσε τα θεμέλια πολλών φιλοσοφικών θεωριών του 19ου αιώνα και κυρίως του Μαρξισμού, του Θετικισμού, και της επιστήμης της Κοινωνιολογίας. (Γεν. 17/10/1760)

1864 - Ναθάνιελ Χόθορν, Αμερικανός συγγραφέας. (Το άλικο γράμμα)

1895 - Χοσέ Μαρτί, κουβανός συγγραφέας, δημοσιογράφος και ηγέτης της κουβανικής εξέγερσης κατά των Ισπανών. (Γεν. 28/1/1853)

1896 - Κάρολος Λουδοβίκος, αρχιδούκας της Αυστρίας.

1898 - Γουίλιαμ Γκλάντστον, γνωστός στους Έλληνες ως Γλάδστων, βρετανός πρωθυπουργός και φιλέλληνας.

1918 - Φέρντιναντ Χόντλερ, Ελβετός ζωγράφος.

1930 - Σπύρος Σπυρομήλιος, Έλληνας στρατιωτικός.

1935 - Τόμας Έντουαρντ Λόρενς Βρετανός στρατιωτικός, γνωστός ως Λώρενς της Αραβίας.

1945 – Φίλιπ Μπούλερ, Γερμανός αξιωματούχος των Ναζί.

1954 - Τσαρλς Άιβς, Αμερικανός συνθέτης.

1958 – Ρόναλντ Κόλμαν, Άγγλος ηθοποιός.

1969 – Κόλμαν Χόκινς, Αμερικανός σαξοφωνίστας.

1981 - Πέτρος Κόκκορος, Έλληνας πανεπιστημιακός.

1989 – Σίριλ Λάιονελ Ρόμπερτ Τζέιμς, συγγραφέας και δημοσιογράφος από το Τρινιντάντ και Τομπάγκο.

1994 – Ζακλίν Μπουβιέ Κένεντι Ωνάση, πρώτη κυρία των Η.Π.Α.
Η Ζακλίν Μπουβιέ "Τζάκι" Κένεντι Ωνάση (28 Ιουλίου 1929 – 19 Μαΐου 1994) ήταν πρώτη κυρία των ΗΠΑ και σύζυγος του πρώην προέδρου των ΗΠΑ Τζον Φιτζέραλντ Κένεντι και του Έλληνα εφοπλιστή Αριστοτέλη Ωνάση.

Γεννήθηκε στη Νέα Υόρκη και ήταν κόρη χρηματιστή. Έζησε σε πλούσιο κλίμα και πραγματοποίησε ικανοποιητικές σπουδές.

Στις 12 Σεπτεμβρίου του 1953 παντρεύτηκε τον Τζον Φιτζέραλντ Κένεντι με τον οποίο έμελλε να γίνει η πρώτη κυρία των Ηνωμένων Πολιτειών της οποίας η θητεία ως πρώτη κυρία κρίθηκε αρκετά επιτυχής. Απέκτησε δύο παιδιά την Καρολίνα και τον Τζον τζούνιορ.

Μετά τη δολοφονία του άντρα της, η Τζάκυ συνδέθηκε με αρκετούς διάσημους άντρες για να καταλήξει στο τέλος να παντρευτεί τον Έλληνα εφοπλιστή Αριστοτέλη Ωνάση σε ιδιωτική τελετή που πραγματοποιήθηκε στον Σκορπιό στις 20 Οκτωβρίου του 1968 τέσσερις μήνες μετά την δολοφονία του κουνιάδου της Ρόμπερτ Κένεντι.

Από το 1975 έως και τον Μάρτιο του 1994 εργαζόταν ως προϊστάμενη σε εκδοτικούς οίκους βιβλίων που αφορούσαν το μπαλέτο και τη μουσική.

Το Δεκέμβριο του 1993 οι ύστερα από εξετάσεις στις οποίες υπεβλήθη οι γιατροί της ανακοίνωσαν ότι πάσχει από καρκίνο στους λεμφαδένες.
Πέθανε το βράδυ της 19ης Μαΐου του 1994 ενώ βρισκόταν σε κωματώδη κατάσταση.

1996 - Πότης Παρασκευόπουλος, Έλληνας δημοσιογράφος και πολιτικός.

2000 - Γεβγκένι Κρουνόφ, κοσμοναύτης.

2002 - Τζον Γκόρντον, πρωθυπουργός της Αυστραλίας.

2007 - Χριστιάνα Σουρβίνου-Ίνγουντ, Ελληνίδα πανεπιστημιακός.

2008 - Μήτσος Αλεξανδρόπουλος, από τους κορυφαίους πεζογράφους της μεταπολεμικής γενιάς.

2009 – Βελουπιλάι Πραμπακαράν, αγωνιστής των Ταμίλ.

2012 - Γκέρχαρντ Χετς, Γερμανός κολυμβητής.

2013 - Δημήτρης Ρίγγος, Έλληνας πολιτικός.

2017 - Στανισλάβ Γεβγκράφοβιτς Πετρόφ, ήταν Ρώσος στρατιωτικός και αντισμήναρχος της Σοβιετικής πολεμικής αεροπορίας, ο οποίος έγινε γνωστός ως "ο άνθρωπος που έσωσε τον κόσμο από πυρηνικό πόλεμο".