DIASKEDASI.INFO

Η διασκέδαση On Line

Σαν σήμερα 12 Μαΐου ας θυμηθούμε τι έγινε

05.Maios-Tsarouxis

Σαν σήμερα 12 Μαΐου
ας θυμηθούμε τι έγινεν
από τον Mr George Almanac

Εορτάζουν
Αγίου Επιφανείου, (Επιφάνειος, Επιφάνιος, Επιφανία)
Οσίου Θεοδώρου εν Κυθήροις ασκήσας, (Θεόδωρος, Θοδωρής, Θόδωρος, Θεοδώρα, Δώρα, Θοδώρα, Δωρούλα, Ντόρα *)

* Υπάρχουν και άλλες ημερομηνίες που γιορτάζει αυτό το όνομα.

Επέτειοι
Διεθνής Ημέρα Αδελφών Νοσοκόμων
Ευρωπαϊκή Ημέρα Περιοδοντολογίας

12 Μαΐου

Γεγονότα σαν σήμερα

1551: Ιδρύεται το παλαιότερο πανεπιστήμιο της Αμερικής, το Εθνικό Πανεπιστήμιο του Αγίου Μάρκου στην Λίμα του Περού.

1689: Ο βασιλιάς Γουίλιαμ Γ της Αγγλίας προσχωρεί στη συμμαχία του Άουγκσμπουρκ και κηρύσσει τον πόλεμο στη Γαλλία.

1743: Η Μαρία Τερέζα της Αυστρίας στέφεται βασίλισσα της Βοημίας.

1780: Κατά την Αμερικανική Επανάσταση, οι βρετανικές δυνάμεις καταλαμβάνουν το Τσάρλεστον και τη Βόρεια Καρολίνα.

1797: Ο Ναπολέων Βοναπάρτης κατακτά τη Βενετία.

1821: Σημειώνεται η πρώτη μεγάλη μάχη της ελληνικής επανάστασης, η μάχη στο Βαλτέτσι, και ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης βρίσκεται προ των πυλών της Τρίπολης.

1830: Αντικαποδιστριακή στάση σημειώνεται στο Λιμένι, το προπύργιο των Μαυρομιχαλαίων.

1864: Στον Αμερικανικό Εμφύλιο χιλιάδες στρατιώτες και των Βορείων και των Νοτίων σκοτώνονται στη διάρκεια σύγκρουσης, που έμεινε γνωστή ως "Η μάχη του δικαστηρίου της Σποτσιλβάνια"

1870: Η περιοχή Μανιτόμπα γίνεται επαρχία του Καναδά.

1881: Η Τυνησία, στην βόρεια Αφρική γίνεται γαλλικό προτεκτοράτο.

1885: Λήγει η Μάχη του Μπατός με μεγάλη ήττα των Γαλλοκαναδών επαναστατών από τις δυνάμεις τις καναδικής κυβέρνησης.

1900: Η λειψυδρία στον Πειραιά οδηγεί σε συνεχείς καβγάδες για την εξασφάλιση λίγου νερού.

1902: Ιδρύεται στον Πειραιά από τον Νικόλαο και τον Ανδρέα Χατζηκυριάκο το πρώτο ελληνικό τσιμεντοποιείο, που ονομάζεται TITAN. Η πρώτη μονάδα παραγωγής εγκαθίσταται στην Ελευσίνα.

1915: Κατά τη διάρκεια του Α Παγκοσμίου Πολέμου, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Γούντροου Ουίλσον διαμαρτύρεται έντονα στη γερμανική Κυβέρνηση για την καταβύθιση του επιβατηγού πλοίου "Λουζιτάνια", που είχε ως με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τουλάχιστον 1.000 άτομα, από τα οποία περίπου 124 ήταν Αμερικανοί.

1919: Η Εθνοσυνέλευση του Βερολίνου αντιτάσσεται στους όρους των Συμμάχων.

1923: Υπογράφεται η σύμβαση για τη σερβική ζώνη στη Θεσσαλονίκη.

1926: Λήγει στη Βρετανία η γενική απεργία των εμπορικών ενώσεων, η οποία είχε ξεκινήσει στις 3 Μαΐου.

1926: Το ιταλικό αεροσκάφος Norge γίνεται το πρώτο αεροσκάφος που πετάει πάνω από τον Βόρειο Πόλο.

1928: Ο Μπενίτο Μουσολίνι βάζει τέλος στα δικαιώματα των γυναικών στην Ιταλία.

1929: Στην Ελλάδα, ματαιώνεται από τις Αρχές ο εορτασμός της Πρωτομαγιάς από τους κομμουνιστές, ενώ συλλαμβάνονται 362 άτομα.

1930: Ιδρύεται η Πυροσβεστική Υπηρεσία από την κυβέρνηση του Ελευθερίου Βενιζέλου.

1932: Κάνει το ντεμπούτο του ο Ντι Μπι Ντογκ, γνωστότερος ως Γκούφι... το διάσημο καρτούν της Ντίσνεϊ.

1935: Συναντιούνται για πρώτη φορά οι ιδρυτές των Ανώνυμων Αλκοολικών, Bob Wilson και Dr. Bob Smith στο Οχάιο.

1937: Ο Δούκας και η Δούκισσα του Γιορκ στέφονται Βασιλιάς Γεώργιος Ζ’ και Βασίλισσα Ελισάβετ σε τελετή στο Westminister Abbey.

1937: Πραγματοποιείται η τελετή ενθρόνισης του βασιλιά Γεωργίου Στ της Αγγλίας στο αβαείο του Γουεστμίνστερ. Ανέβηκε στο θρόνο μετά την παραίτηση του αδελφού του Εδουάρδου για τα μάτια της Αμερικανίδας Γουόλις Σίμσον

1938: Κάνει πρεμιέρα στο Radio City Music Hall της Νέας Υόρκης,, η ταινία "Οι περιπέτειες του Ρομπέν των Δασών" με τον Έρολ Φλιν.

1940: Στη Γερμανία, οι Σύμμαχοι βομβαρδίζουν το εργοστάσιο όπλων Κρουπ και περιοχές του Ρήνου.

1941: Παρουσίαση της Z3, πρώτης προγραμματίσιμης αυτόματης μηχανής από τον Κόνραντ Τσούζε στο Βερολίνο.

1942: Αποστολή 1.500 εβραίων στους θαλάμους αεριών του Άουσβιτς. Το Άουσβιτς ήταν ένα από τα στρατόπεδα συγκέντρωσης της Ναζιστικής Γερμανίας. Τα ερείπια του στρατοπέδου βρίσκονται περίπου 60 χμ. δυτικά της Κρακοβίας, κοντά στην κωμόπολη Όσβιετσιμ (γερμ. Auschwitz), ενώ από το 1979 ανήκει στα Μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO.

1943: Ο Ουίνστον Τσόρτσιλ φτάνει στις ΗΠΑ για τη δεύτερη συνδιάσκεψη της Ουάσινγκτον, με σκοπό τη διαμόρφωση νέων σχεδίων και προθεσμιών για τον πόλεμο στην Ευρώπη.

1947: Εγκαινιάζεται το στρατόπεδο Μακρονήσου, το οποίο προορίζεται κυρίως για τον εγκλεισμό «ύποπτων στρατιωτικών».

1948: Η βασίλισσα Βιλελμίνα παραδίδει το θρόνο της Ολλανδίας στην διάδοχό της Γιουλιάνα.

1949: Οι συνομιλίες στον ΟΗΕ μεταξύ του Αμερικανού και του Ρώσου αντιπροσώπου, καταλήγουν στην άρση του αποκλεισμού του Βερολίνου από τους Σοβιετικούς μετά από 11 μήνες. Ο αποκλεισμός έτσι κι αλλιώς δε λειτουργούσε αφού οι δυτικές δυνάμεις εφοδίαζαν την πόλη με τρόφιμα και προμήθειες από αέρος.

1949: Οι σύμμαχοι εγκρίνουν το Σύνταγμα της νεοϊδρυθείσας Δυτικής Γερμανίας.

1950: Το Αμερικάνικο Συμβούλιο του Μπόουλινγκ επιτρέπει την εισαγωγή έγχρωμων μελών μετά από 34 χρόνια.

1951: Κύκλοι της αμερικανικής Κυβέρνησης ανακοινώνουν ότι οι δοκιμές των ατομικών όπλων στην περιοχή του Ειρηνικού Ωκεανού έχουν βοηθήσει σημαντικά την έρευνα για την κατασκευή της υδρογονοβόμβας.

1955: Η Αυστρία ανακτά την αναξαρτησία της μετά την κατοχή των Συμμάχων.

1955: Στην Ελλάδα, υπογράφεται η σύμβαση για την εκτέλεση των έργων της Πτολεμαΐδας και την ανέγερση θερμοηλεκτρικού εργοστασίου.

1958: Οι ΗΠΑ και ο Καναδάς υπογράφουν Αμυντικό Σύμφωνο για το Βορειοαμερικανικό Εναέριο Χώρο.

1960: Επερώτηση για το θέμα της κατάργησης του Α.Ν. 375/36 και της θανατικής ποινής, η οποία καθυστερεί, καταθέτουν 10 βουλευτές όλων των κομμάτων. Υπέρ της κατάργησης της θανατικής ποινής έχουν ταχθεί το Διεθνές Σεμινάριο Ποινικολόγων και όλοι σχεδόν οι δικηγορικοί σύλλογοι της Ελλάδος.

1961: Ξυλοδαρμός του βουλευτή της Ε.Δ.Α. Βασίλειου Μπρακατσούλα από αστυνομικούς στην πλατεία Συντάγματος, κατά τη διάρκεια συγκέντρωσης συζύγων πολιτικών κρατουμένων.

1961: Ο Κωνσταντίνος Τσάτσος εκλέγεται ακαδημαϊκός, στην έδρα των Νομικών Επιστημών.

1963: Ο Μπομπ Ντίλαν αποχωρεί από την τηλεοπτική εκπομπή Ed Sullivan Show, όταν του απαγορεύουν να ερμηνεύσει το τραγούδι Talking John Birch Society Blues, επειδή δυσφημεί τον στρατό.

1964: Η Μπάρμπρα Στρέιζαντ κερδίζει το βραβείο Γκράμι ως η Καλύτερη Τραγουδίστρια της χρονιάς για το άλμπουμ της "The Barbra Streisand Album".

1965: Το διαστημικό αεροσκάφος Λούνα της Σοβιετικής Ένωσης συντρίβεται στο φεγγάρι

1965: Πτώση του σοβιετικού διαστημικού σκάφους Λουνα 5 στη Σελήνη.

1965: Η Δυτική Γερμανία συνάπτει διπλωματικές σχέσεις με το Ισραήλ. Οι αραβικές χώρες διέκοψαν τις διπλωματικές σχέσεις τους με τη Βόνη.

1967: Πρώτη τετραφωνική συναυλία όλων των εποχών από τους Pink Floyd στο Λονδίνο. Οι Pink Floyd έχουν γράψει ιστορία στον χώρο της ροκ μουσικής. Έχουν ξεχωρίσει τόσο για τις πρωτοποριακές για την εποχή συνθέσεις τους, όσο και για τους νεωτεριστικούς και συγκινησιακά φορτισμένους στίχους τους, τα ευφάνταστα εξώφυλλά τους, τις πειραματικές ενορχηστρώσεις και ηχογραφήσεις και τις θεαματικές συναυλίες τους. Υπολογίζεται ότι το συγκρότημα έχει πουλήσει γύρω στα 74,5 εκ άλμπουμ στις Η.Π.Α. και πάνω από 300 εκατομμύρια άλμπουμ παγκοσμίως και συγκαταλέγεται έτσι στις πιο επιτυχημένες εμπορικά ροκ μπάντες.

1973: Το δημοψήφισμα, που γίνεται στις ΗΠΑ για να αποφασιστεί αν θα πρέπει να συνεχιστεί ή όχι ο βομβαρδισμός στην Καμπότζη και το Λάος, δείχνει ότι 2 στους 3 Αμερικανούς είναι υπέρ της κατάπαυσης του πυρός.

1974: Σε δημοψήφισμα, που γίνεται στην Ιταλία, το 59% ψηφίζει υπέρ της διατήρησης του νόμου, που επιτρέπει το διαζύγιο.

1975: Το ναυτικό της Καμπότζης καταλαμβάνει στα διεθνή ύδατα το αμερικανικό εμπορικό πλοίο, SS Mayaguez.

1978: Το αμερικανικό Υπουργείο Εμπορίου ανακοινώνει, ότι οι τυφώνες δε θα παίρνουν πια μόνο γυναικεία ονόματα.

1981: Ο Φράνσις Χιους, μέλος του IRA πεθαίνει από απεργία πείνας στη φυλακή.

1982: Θερίζει το νέφος! Εκατοντάδες Αθηναίοι διακομίζονται στα νοσοκομεία και τα ΙΧ «εκδιώκονται» από το κέντρο της πρωτεύουσας.

1982: Στο ιερό προσκύνημα της Φατίμα στην Πορτογαλία, ο Πάπας Ιωάννης Παύλος ΙΙ δέχεται τη δεύτερη απόπειρα δολοφονίας του. Οι δυνάμεις ασφαλείας συλλαμβάνουν έναν Ισπανό ιερέα, λίγο πριν επιτεθεί με την ξιφολόγχη του εναντίον του Ποντίφικα.

1983: Στη Χιλή, δυο είναι οι νεκροί και 200 οι συλληφθέντες στις πανεθνικές διαδηλώσεις διαμαρτυρίας κατά του καθεστώτος Πινοσέτ.

1984: Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής επαναλαμβάνει την πρόταση που είχε κάνει ως πρωθυπουργός το 1976 για μόνιμη τέλεση των Ολυμπιακών Αγώνων στην Ελλάδα, με αφορμή το μποϊκοτάζ των δυτικών χωρών στους Ολυμπιακούς της Μόσχας το 1980 και την απάντηση του ανατολικού μπλοκ στους Ολυμπιακούς του Λος Άντζελες το 1984.

1987: Καταγράφεται παγκόσμιο ρεκόρ ταχύτητας με ποδήλατο, που πιάνει τα 107 χιλιόμετρα την ώρα!

1989: Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους, ο πρεσβύτερος καλεί την ΕΣΣΔ να καταργήσει το Σιδηρούν Παραπέτασμα.

1990: Στην Κολομβία, ο πόλεμος των βαρόνων της κοκαΐνης κατά της κυβέρνησης γενικεύεται, όταν τρεις εκρήξεις παγιδευμένων αυτοκινήτων προκαλούν το θάνατο 27 ανθρώπων.

1991: Στο Νεπάλ, διεξάγονται οι πρώτες δημοκρατικές εκλογές μετά από 32 χρόνια.

1992: Οι τελευταίοι παρατηρητές της ΕΟΚ εγκαταλείπουν τη Βοσνία εξαιτίας των συγκρούσεων μεταξύ Σέρβων και Μουσουλμάνων.

1993: Στη Βοσνία, οι Μουσουλμάνοι εγκρίνουν επίσημα το ειρηνευτικό σχέδιο των Βανς-Οουεν.

1993: Διεξάγεται στο ΟΑΚΑ ο τελικός του Κυπέλλου Ελλάδας στο ποδόσφαιρο, που έμεινε στην ιστορία ως «ο τελικός των κουρεμένων κεφαλιών», καθώς οι παίκτες του Ολυμπιακού εμφανίστηκαν στο ΟΑΚΑ κουρεμένοι, για γούρι καταπώς είπαν. Όμως, ο Κριστόφ Βαζέχα είχε άλλη γνώμη. Με γκολ στο 13ο λεπτό χάρισε τη νίκη 1-0 στον Παναθηναϊκό και το 13ο Κύπελλο Ελλάδας της ιστορίας του.

1995: Περίπου 150 παλαιά μέλη της οργάνωσης «Ρήγας Φεραίος» (νεολαίας του ΚΚΕ εσ., προδρόμου του ΣΥΡΙΖΑ) εισβάλλουν στα γραφεία της εφημερίδας «Ελευθεροτυπία», διαμαρτυρόμενα για τα όσα έγραψε εναντίον τους τις προηγούμενες ημέρες ο Θέμος Αναστασιάδης στη στήλη του «Μαύρη Τρύπα». Τον κατηγορούν, ακόμη, για διάδοση «αντισημιτικών, ρατσιστικών, ξενοφοβικών, εθνικιστικών και σεξιστικών ιδεών». Μία ομάδα διαμαρτυρομένων φθάνει έως το γραφείο του δημοσιογράφου και εκσφενδονίζει εναντίον του γιαούρτια.

1996: Η Mάντσεστερ Γιουνάιτεντ κερδίζει τη Λίβερπουλ με 1-0 στον τελικό του Κυπέλλου Αγγλίας και γίνεται η πρώτη ομάδα που κατακτά το νταμπλ για δεύτερη φορά. Ο σκόρερ Ερίκ Καντονά γίνεται ο πρώτος ξένος, που είναι αρχηγός σε κυπελλούχο ομάδα.

1997: Η Αυστραλέζα Σούζι Μαρόνεϊ γίνεται η πρώτη γυναίκα, που κολυμπάει μια απόσταση 118 μιλίων από την Κούβα στην Φλόριντα σε 24 ώρες και 30 λεπτά.

1998: Ο Λάρι Μπερντ, προπονητής των Indiana Pacers, ανακηρύσσεται καλύτερος προπονητής του 1997 στο ΝΒΑ και γίνεται ο δεύτερος προπονητής που παίρνει τους τίτλους του καλύτερου πρωτοεμφανιζόμενου προπονητή της χρονιάς και του καλύτερου προπονητή της χρονιάς την ίδια περίοδο.

1999: Για πρώτη φορά στην ιστορία του μπάσκετ μηδενίζεται ομάδα λόγω ντόπινγκ. Οι Αγγελίδης και Μιούρσεπ βρέθηκαν ντοπαρισμένοι στον αγώνα του Άρη με τον ΠΑΟΚ (8/5/1999), με αποτέλεσμα ο αθλητικός δικαστής του ΕΣΑΚΕ Ηλίας Γιαννάκης να μηδενίσει τον Άρη και να καταχωρήσει τον αγώνα υπέρ του ΠΑΟΚ.

2000: Ανοίγει στο Λονδίνο το εθνικό μουσείο μοντέρνας τέχνης, Tate Modern.

2002: Άφιξη του τέως Αμερικανού προέδρου Τζίμμυ Κάρτερ στην Κούβα σε μια πενθήμερη επίσκεψή του, κανοντάς τον τον πρώτο πρόεδρο των ΗΠΑ που επισκέπτεται το νησί μετά την επανάσταση του 1959.

2006: Επεισόδια ξεσπούν στο Σάο Πάουλο της Βραζιλίας μετά από συγκέντρωση μιας από τις μεγαλύτερης συμμορίας της χώρας. Τελικά 150 άτομα σκοτώνονται.

2007: Επεισόδια στο Καράτσι του Πακιστάν οδηγούν στο θάνατο 50 ατόμων και τον τραυματισμό πάνω από 100.

2008: Σεισμός στο Σιτσουάν της Κίνας με 69.000 θύματα.

2009: Η τρομοκρατική οργάνωση Επαναστατικός Αγώνας επιχειρεί βομβιστική επίθεση σε υποκατάστημα της Eurobank στην λεωφ. Βουλιαγμένης, στην Αργυρούπολη, προκαλώντας εκτεταμένες φθορές. Η επίθεση σημειώθηκε με εκρηκτικό μηχανισμό γύρω στις 4 τα ξημερώματα της Δευτέρας 12 Μαΐου. Από την ισχυρότατη έκρηξη δεν υπήρξαν τραυματίες καθώς είχε προηγηθεί προειδοποιητικό τηλεφώνημα στην εφημερίδα Ελευθεροτυπία. Αξιοσημείωτο είναι ότι οι δράσεις είχαν πριν την επίθεση «συνάντηση» με αστυνομικούς που περιπολούσαν στην περιοχή, οι οποίοι δεν στάθηκε δυνατό να τους εμποδίσουν.

2012: Επιστήμονες ανακοινώνουν πως βρήκαν το χαμένο κομμάτι του ημερολογίου των Μάγιας το οποίο καταρρίπτει τις θεωρίες περί καταστροφής του κόσμου.

2018: Πραγματοποιείται ο τελικός της Eurovision 2018 στη Λισαβόνα της Πορτογαλίας με τη Νέτα Μπαρζιλάι από το Ισραήλ να κερδίζει με το τραγούδι της Toy καταλαμβάνοντας 526 πόντους.

 

Γεννήσεις σαν σήμερα

454 - Θεοδώριχος ο Μέγας, βασιλιάς των Οστρογότθων.

1812 - Έντουαρντ Λίαρ, Άγγλος καλλιτέχνης και ποιητής.

1820 - Φλόρενς Νάιτινγκεϊλ, Βρετανίδα νοσοκόμα.

1828 - Ντάντε Γκάμπριελ Ροσέτι, Άγγλος ποιητής και ζωγράφος.

1829: Παύλος Καρέρ, έλληνας μουσουργός από τη Ζάκυνθο. (Θαν. 7/6/1896).

1842 - Ζυλ Μασνέ, Γάλλος συνθέτης.

1845 - Γκαμπριέλ Φωρέ, Γάλλος συνθέτης.

1890 - Κουρτ Στούντεντ, Γερμανός στρατιωτικός.

1907 - Κάθριν Χέπμπορν, ήταν μια Αμερικανίδα ηθοποιός του κινηματογράφου, της τηλεόρασης και του θεάτρου, έχοντας κερδίσει τα περισσότερα Όσκαρ Α' Γυναικείου Ρόλου, τέσσερα τον αριθμό.

1910 - Ντόροθι Κρόουφουτ Χότζκιν, Βρετανή βιοχημικός.

1921 - Γιόζεφ Μπόις, Γερμανός καλλιτέχνης.

1933 - Αντρέι Βοζνεσένσκι, Ρώσος ποιητής.

1939 - Μιλτιάδης Έβερτ, Έλληνας πολιτικός.

1945 - Άλαν Μπολ, Άγγλος ποδοσφαιριστής.

1963 - Παναγιώτης Φασούλας, Έλληνας καλαθοσφαιριστής και πολιτικός.

1965 - Πάνος Καμμένος, έλληνας πολιτικός, πρόεδρος του κόμματος «Ανεξάρτητοι Έλληνες».

1981 - Ράμι Μάλεκ, Αμερικανός ηθοποιός.

1981 - Λεωνίδας Μπαλάφας, Έλληνας τραγουδιστής.

1983 - Χάρης Παππάς, Έλληνας ποδοσφαιριστής.

1986 - Έμιλι ΒανΚαμπ, Καναδή ηθοποιός.

1988 - Μαρσέλο Βιέιρα, Βραζιλιάνος ποδοσφαιριστής.

1989 - Ελευθερία Ελευθερίου, Κύπρια τραγουδίστρια.

 

Θάνατοι σαν σήμερα

1003 - Πάπας Σιλβέστρος Β΄.

1012 - Πάπας Σέργιος Δ΄.

1465 - Θωμάς Παλαιολόγος, δεσπότης του Μυστρά.

1867 - Έντουαρντ Γκέρχαρντ, Γερμανός αρχαιολόγος.

1871 - Ντανιέλ Φρανσουά Εσπρί Ωμπέρ, Γάλλος συνθέτης.

1884 - Μπέντριχ Σμέτανα, Τσέχος συνθέτης.

1907 - Ζορίς-Καρλ Υσμάν, Γάλλος συγγραφέας.

1914 - Κωνσταντίνος Σάθας, Έλληνας ιστορικός.

1935 - Γιόζεφ Πιλσούντσκι, Πολωνός πολιτικός.

1963- Ουμβέρτος Αργυρός, Έλληνας ζωγράφος.

1970 - Νέλλυ Ζαχς, Γερμανίδα συγγραφέας.

1973 - Φράνσις Μάριον, Αμερικανίδα σεναριογράφος.

1981 - Περικλής Ηλιάδης, Έλληνας δημοσιογράφος και πολιτικός.

1985 - Ζαν Ντιμπιφέ, Γάλλος ζωγράφος.

1992: Νίκος Γκάτσος, Έλληνας ποιητής και στιχουργός.

1995 - Μία Μαρτίνι, Ιταλίδα τραγουδίστρια.

1999 – Γιώργος Κάππης, Έλληνας ηθοποιός, που έπαιξε κυρίως σε κωμωδίες («Ο εμίρης και ο κακομοίρης»).

2001 - Πέρι Κόμο, Αμερικανός τραγουδιστής και ηθοποιός.

2001 - Αλεξέι Τουπόλεφ, ρώσος αεροναυπηγός, που εξέλιξε το πρώτο υπερηχητικό επιβατικό αεροπλάνο Tu-144. (Γεν. 20/5/1925).

2002 - Κωνσταντίνος Σ. Τρικούπης, Έλληνας πολιτικός.

2003: Βαγγέλης Περπινιάδης λαϊκός συνθέτης και τραγουδιστής

2005 - Γιώργος Μπουγάς, Έλληνας πολιτικός.

2008 - Ιρένα Σέντλερ, Πολωνή κοινωνική λειτουργός.

2012 - Αικατερίνη Κουμαριανού, Ελληνίδα ιστορικός.

2014 - Χαράλαμπος Αγγουράκης, Έλληνας πολιτικός.

2014 - Χρήστος Καλαϊτζίδης, Έλληνας πολιτικός.

2015 - Λίλη Παπαγιάννη, Ελληνίδα ηθοποιός.

2016 - Γιούκιο Νιναγκάβα, Ιάπωνας σκηνοθέτης.

2016 - Σουζάνα Μούσατ Τζόουνς, Αμερικανίδα υπεραιωνόβια.