DIASKEDASI.INFO

Η διασκέδαση On Line

Σαν σήμερα 19 Μαρτίου ας θυμηθούμε τι έγινε

0-Martios

Σαν σήμερα 19 Μαρτίου
ας θυμηθούμε τι έγινε
από τον Mr George Almanac

Επέτειοι
Η Ώρα της Γης

Κυριακή Της Σταυροπροσκυνήσεως

Εορτάζουν
Αγίων Χρυσάνθου και Δαρείας των Μαρτύρων, (Χρύσανθος, Χρυσανθίς, Χρυσάνθη, Δαρεία, Δάρα, Δάρω)

19 ΜΑΡΤΙΟΥ

Γεγονότα σαν σήμερα

1279: Η νίκη των Μογγόλων στη Μάχη του Γιαμέν τερματίζει τη δυναστεία των Σονγκ στην Κίνα.

1687: Ο Γάλλος εξερευνητής Ρενέ Ρομπέρ Καβελιέ ντε λα Σαλ δολοφονείται από τους άντρες του στις όχθες του Ρίο Μπράχος.

1823: Στασιαστές αναγκάζουν τον αυτοκράτορα του Μεξικό Αγκουστίν ντε Ιτούρμπιντε να παραιτηθεί από το αξίωμά του.

1831: Η τράπεζα Σίτι Μπανκ της Νέας Υόρκης, γίνεται η πρώτη τράπεζα, που ληστεύεται στην ιστορία των ΗΠΑ. Οι δράστες αφαίρεσαν 245.000 δολάρια.

1842: Το έργο του Ονορέ ντε Μπαλζάκ, "Les Ressources de Quinola" κάνει πρεμιέρα σε άδειο θέατρο. Αιτία, η αποτυχημένη διαφημιστική καμπάνια του δημιουργού του, ο οποίος διέδωσε φήμες, πως τα εισιτήρια είχαν εξαντληθεί.

1861: Τελειώνει ο Πόλεμος των Μαορί στη Ν. Ζηλανδία.

1895: Οι Γάλλοι κινηματογραφιστές και εφευρέτες Ογκίστ και Λουί Λιμιέρ δημιουργούν την πρώτη ταινία τους, με τίτλο «Έξοδος από το εργοστάσιο Λυμιέρ» (La sortie des usines Lumiere), που αποτυπώνει την έξοδο των εργατών από το εργοστάσιό τους.

1903: Το αμερικανικό Κογκρέσο επικυρώνει τη Συνθήκη της Κούβας. Οι ΗΠΑ κερδίζουν τις ναυτικές βάσεις στις περιοχές Γκουαντανάμο και Μπαχία Χόντα.

1915: Φωτογραφίζεται για πρώτη φορά ο Πλούτωνας, δίχως, όμως, να αναγνωριστεί ως πλανήτης.

1916: Πραγματοποιείται η πρώτη εναέρια πολεμική επιχείρηση των ΗΠΑ, όταν 8 αμερικανικά πολεμικά αεροσκάφη απογειώνονται για να συνδράμουν στην επιχείρηση σύλληψης του Μεξικανού επαναστάτη Πάντσο Βίλα.

1917: Το αμερικανικό ανώτατο δικαστήριο αποφασίζει ότι οι εργαζόμενοι στο σιδηρόδρομο πρέπει να δουλεύουν 8 ώρες την ημέρα.

1920: Οι ΗΠΑ αρνούνται για δεύτερη φορά να επικυρώσουν τη Συνθήκη των Βερσαλλιών με αποτέλεσμα να μη συμμετέχουν στην Κοινωνία των Εθνών.

1924: Στρατεύματα των ΗΠΑ προωθούνται βιαστικά στην πρωτεύουσα της Ονδούρας Τεγκουσιγκάλπα, η οποία κατελήφθη από επαναστατικά στρατεύματα.

1931: Η Πολιτεία της Νεβάδα νομιμοποιεί τα τυχερά παιχνίδια, σε μια προσπάθεια να υπερκεράσει την οικονομική ύφεση.

1932: Εγκαινιάζεται η γέφυρα του Σίδνεϊ… την κορδέλα κόβει πρώτος ένας ακροδεξιός, καβαλάρης.

1938: Το BBC μεταδίδει τον πρώτο του αγώνα ράγκμπι Αγγλία - Σκοτία 16-21 στο Twickenhan για το Calcutta Cup.

1939: Καθιερώνεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα το «δεκαήμερο φτήνιας» στα καταστήματα της χώρας.

1945: Ο Χίτλερ βρίσκει νέο τρόπο να καταστρέψει τη χώρα του. Δίνει την περιοβόητη διαταγή Νέρων, βάσει της οποίας η Βέρμαχτ έπρεπε να αφήνει καμμένη γη, κατά την οπισθοχώρηση.

1946: Η Γαλλική Γουινέα, η Γουαδελούπη, η Μαρτινίκα και η Ρεϊνιόν γίνονται υπερπόντιες κτήσεις της Γαλλίας.

1947: Η εθνική μας ομάδα μπάσκετ επικρατεί στην Κωνσταντινούπολη της αντίστοιχης τουρκικής με 34-30, πετυχαίνοντας την πρώτη εκτός έδρας νίκη της.

1953: Ο διάσημος παραγωγός Σεσίλ ντε Μιλ κερδίζει το μόνο Όσκαρ της καριέρας του, αυτό της Καλύτερης Ταινίας, για το "The Greatest Show on Earth", με πρωταγωνιστές τον Τσάρλτον Ίστον και τη Μπέττυ Χάτον.

1954: Μεταδίδεται για πρώτη φορά από την τηλεόραση η απονομή των βραβείων Όσκαρ. Την ίδια μέρα ο Τζόι Τζιαρντέλο ρίχνει νοκ άουτ τον Γουίλι Τόρι στον έβδομο γύρο στο Μάντισον Σκουέρ Γκάρντεν, στην πρώτη έγχρωμη τηλεοπτική μετάδοση αγώνων πυγμαχίας.

1960: Μεταφέρονται στην Ελλάδα από την Αγγλία τα οστά του μεγάλου ποιητή Ανδρέα Κάλβου.

1963: Η Αλγερία ζητά από τη Γαλλία να σταματήσει τις πυρηνικές δοκιμές στη Σαχάρα.

1964: Πρωτολειτουργεί το μεγάλο τούνελ των Άλπεων, που συνδέει την Ελβετία με την Ιταλία.

1964: Κατά την πρώτη ψηφοφορία για την εκλογή προέδρου της Βουλής, 33 βουλευτές της Ένωσης Κέντρου αρνούνται ψήφο στον υποψήφιο του κόμματός τους Γεώργιο Αθανασιάδη - Νόβα. Ο πρωθυπουργός Γεώργιος Παπανδρέου δηλώνει: «Εγίναμεν χλεύη των ηττημένων» και προχωράει στη διαγραφή του Ηλία Τσιριμώκου και του Σάββα Παπαπολίτη.

1966: Οι Texas Western γίνεται η πρώτη αμερικάνικη κολεγιακή ομάδα που κερδίζει το «Φάιναλ 4» με όλη την πεντάδα της να αποτελείται από έγχρωμους.

1970: Για πρώτη φορά στην ιστορία των δύο χωρών, οι ηγέτες της Δυτικής Γερμανία Βίλι Μπράντ και της Ανατολικής Γερμανία Βίλι Στοφ συναντώνται και συνομιλούν επίσημα. Η Οστ Πολιτίκ στην πράξη.

1971: Η οργάνωση για τα δικαιώματα των Ιταλοαμερικάνων "κηρύσσει ανακωχή" με τους παραγωγούς της ταινίας "Ο Νονός", αφού απαγορεύτηκε η χρήση των λέξεων "μαφία" και "κόζα νόστρα" στην ταινία.

1972: Οι LA Lakers κερδίζουν τους Golden State Warriors με 162-99 στη μεγαλύτερη νίκη στην ιστορία του NBA.

1975: Γίνεται η ταφή του Αριστοτέλη Ωνάση στον Σκορπιό, δίπλα στον γιο του Αλέξανδρο.

1981: Τρεις εργάτες σκοτώνονται και πέντε τραυματίζονται κατά τη διάρκεια δοκιμών στο διαστημικό λεωφορείο Κολούμπια.

1982: Σκοτώνεται σε αεροπορικό δυστύχημα ο 25χρονος, Ράντι Ρόουντς, στιχουργός και κιθαρίστας με τους «Quiet Riot» και τον Όζι Όζμπορν.

1982: Στρατιωτικές δυνάμεις της Αργεντινής φτάνουν στα νησιά Φόκλαντ ενέργεια που πυροδότησε τον πόλεμο με την Βρετανία.

1983: Δολοφονείται μέσα στο γραφείο του ο εκδότης της εφημερίδας «Βραδινή» Τζώρτζης Αθανασιάδης. Δύο μέρες μετά, την ευθύνη ανέλαβε με προκήρυξή της η οργάνωση «Αντιστρατιωτική Πάλη». Αλλά την επόμενη μέρα με προκηρύξεις της στην «Αυγή» και στην «Ελευθεροτυπία» η οργάνωση «Αντιστρατιωτική Πάλη» κατήγγειλε ως «προβοκάτσια» την «ανάληψη ευθύνης» και διαχώρισε πλήρως τη θέση της από τη δολοφονία.

1989: Γίνεται η γενική συνέλευση και οι πρώτες αρχαιρεσίες που κατ ουσίαν επισημοποιούν τον ΠΣΑΚ (Πανελλήνιος Σύνδεσμος Αμειβομένων Καλαθοσφαιριστών). Πρόεδρος εκλέγεται ο Παναγιώτης Φασούλας και αντιπρόεδροι οι Μηνάς Γκέκος και Παναγιώτης Γιαννάκης.

1990: Στη Φινλανδία, η κεντροδεξιά κυβέρνηση χάνει τις βουλευτικές εκλογές. Νικητής αναδεικνύεται το Σοσιαλδημοκατικό Κόμμα, που πέτυχε τη μεγαλύτερη νίκη του από τον Β Παγκόσμιο Πόλεμο.

1995: Η Αμερικανίδα Μπόνι Μπλερ ανακοινώνει την αποχώρησή της από το πατινάζ μια ημέρα μετά τα 31α της γενέθλια. Στη συλλογή της έχει 5 χρυσά και 1 αργυρό μετάλλιο σε Ολυμπιακούς αγώνες και 3 παγκόσμια ρεκόρ στα 500μ σπριντ.

1998: Η κυβέρνηση εξαγγέλλει πρόγραμμα εξυγίανσης της Ολυμπιακής Αεροπορίας. Μεταξύ άλλων, προβλέπεται η εξοικονόμηση 50 δισεκατομμυρίων δραχμών ετησίως, η εκμετάλλευση των θυγατρικών της επιχειρήσεων και των μη αεροπορικών δραστηριοτήτων της (τροφοδοσία, επίγεια εξυπηρέτηση, έλεγχος των αεροπλάνων), η μεταφορά της έδρας της Ολυμπιακής Αεροπλοΐας στη Θεσσαλονίκη, η εκμετάλλευση του αεροδρομίου των Σπάτων και η ανανέωση του στόλου των αεροπλάνων.

2000: Ολοκληρώνεται το 5ο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Κολύμβησης που διεξάγεται στην Αθήνα.

2003: Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους διατάσσει την επίθεση κατά του Ιράκ.

2004: Ένα σουηδικό αεροσκάφος που είχε καταρριφθεί από ρωσικό το 1952 ανασύρεται από την θάλασσα της Βαλτικής.

2004: Η Άννα Ψαρούδα Μπενάκη γίνεται η πρώτη γυναίκα πρόεδρος της Βουλής από συστάσεως του ελληνικού κράτους.

2006: Ο Γιαγί Μπονί (νυν αρχηγός της Αφρικανικής Ένωσης) κερδίζει τις προεδρικές εκλογές της Μπενίν με το 75% των ψήφων.

2009: Ο ελληνικής καταγωγής Αμερικανός ναύαρχος Τζέιμς Σταυρίδης διορίζεται ανώτατος διοικητής των Νατοϊκών δυνάμεων στην Ευρώπη.

2009: Πραγματικότητα είναι πλέον και στην Ελλάδα η γέννηση παιδιού από κατεψυγμένο ωάριο. Τον τοκετό πραγματοποιεί στο μαιευτήριο «Μητέρα» ο Δρ. Μηνάς Μαστρομηνάς.

2013: Η Βουλή των Αντιπροσώπων στην Κύπρο καταψηφίζει το νομοσχέδιο για το κούρεμα των καταθέσεων, λόγω της τραπεζικής κρίσης, που προήλθε από το «κούρεμα» των ελληνικών ομολόγων. Κατά τάσσονται οι 36 βουλευτές του ΑΚΕΛ, του ΔΗΚΟ, της ΕΔΕΚ, του ΕΥΡΩΚΟ, ο βουλευτής των Οικολόγων και ο ανεξάρτητος βουλευτής Ζαχαρίας Κουλίας, ενώ οι 19 βουλευτές του ΔΗΣΥ ψηφίζουν αποχή.

2020: Τριάντα ένα κρούσματα κορονοϊού στην Ελλάδα, συνολικά 418.
Τριάντα ένα (31) νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα με τον ιό SARS-Cov-2 στην Ελλάδα ανακοίνωσε σήμερα Τετάρτη ο καθηγητής λοιμωξιολογίας και εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό Σωτήρης Τσιόδρας, με αποτέλεσμα τα συνολικά κρούσματα να ανέρχονται σε 418.
Από αυτά, 64 είναι απροσδιόριστης πηγής, ενώ 79 ασθενείς νοσηλεύονται στα νοσοκομεία, 13 εκ των οποίων διασωληνωμένοι.
Γαλλία: Θετικά μαντάτα για τον κορωνοϊό - Παλιό φάρμακο καταπολέμησε τον ιό σε δοκιμές στην Μασσαλία.
Η είδηση αναπαράγεται στα γαλλικά ΜΜΕ και η Μαρία Δεναξά της γνωστής δημοσιογράφου και επί πολλά έτη ανταποκρίτριας στη Γαλλία.

Γερμανία-κορονοϊός: 12.300 κρούσματα στη Γερμανία, 28 νεκροί. Δραματικό μήνυμα της καγκελαρίου Μέρκελ.
Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση παραγγέλνει φαρμακευτικά παρασκευάσματα κατά της ελονοσίας ως πιθανό θεραπευτικό μέσο κατά του κορονοϊού.
Το Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ προειδοποιεί για 10 εκατομμύρια κρούσματα στην χώρα.

  Το «Νόμπελ» Μαθηματικών (Βραβείο Abel) για το 2020 απονέμεται στον Ισραηλινό Χιλέλ Φούρστενμπεργκ και στον Ρωσο-Αμερικανό Γκρεγκόρι Μαργκούλις.

Περισσότερες πληροφορίες για τις παγκόσμιες εξελίξεις ΕΔΩ.

 

Γεννήσεις σαν σήμερα

1534 – Χοσέ ντε Αντσιέτα, ήταν Ισπανός Ιησουίτης ιεραπόστολος στη Βραζιλία που ανακηρύχθηκε άγιος από την Καθολική Εκκλησία. (Jose de Anchieta, Σαν Κριστόμπαλ ντε Λα Λαγούνα, Τενερίφη, 19 Μαρτίου 1534 - Ρεριτίμπα, Βραζιλία, 9 Ιουνίου 1597)
Γεννήθηκε στην Τενερίφη (Κανάρια Νησιά) και φοίτησε στο Πανεπιστήμιο της Κοΐμπρα, στην Πορτογαλία, το 1548. Στη συνέχεια εισήλθε στην Κοινωνία της Αδελφότητας του Ιησού και στάλθηκε ως ιεραπόστολος στη Βραζιλία, όπου και πέθανε το 1597. Ήταν ο ιδρυτής της πόλης του Σάο Πάολο και ένας από τους ιδρυτές της πόλης του Ρίο ντε Τζανέιρο.
Αγιοποιήθηκε από τον Πάπα Ιωάννη Παύλο ΙΙ, το 1980, σε μια επίσημη τελετή στη Βασιλική του Αγίου Πέτρου στο Βατικανό. Λόγω της αφοσίωσής του και της επιτυχημένης ευαγγελικής ιεραποστολής του στη Βραζιλία, αποκλήθηκε «Απόστολος της Βραζιλίας», καθώς επίσης και «Μακάριος Πατέρας Χοσέ ντε Αντσιέτα». Ο Χοσέ ντε Αντσιέτα τυποποίησε την ιθαγενή γλώσσα Τουπί, (Tupi), γράφοντας την πρώτη γραμματική της γλώσσας «Arte de gramatica da lingua mais usada na costa do Brasil» 1595.
Αγιοποιήθηκε ξανά στις 3 Απριλίου 2014 από τον Πάπα Φραγκίσκο. Είναι ο δεύτερος άγιος, γεννημένος στις Κανάριες Νήσους μετά τον Πέδρο ντε Μπετανκούρ.

1768 - Φρανσουά Ζοζέφ Μποζιό, Μονεγάσκος γλύπτης.

1813 - Ντέιβιντ Λίβινγκστον, Σκωτσέζος εξερευνητής.

1848 – Γουάιτ Ερπ, διάσημος σερίφης της Άγριας Δύσης. (Θαν. 13/1/1929).

1885 - Αττίκ, πραγματικό όνομα Κλέων Τριανταφύλλου, ήταν Έλληνας συνθέτης, στιχουργός και ερμηνευτής των τραγουδιών του.
Υπήρξε ένας από τους σημαντικότερους εκφραστές του ελληνικού ελαφρού τραγουδιού στις αρχές του 20ού αιώνα.

1888 - Γιόζεφ Άλμπερς, Γερμανός καλλιτέχνης.

1905 – Άλμπερτ Σπέερ, Γερμανός αρχιτέκτονας.

1906 – Άντολφ Άιχμαν, συνταγματάρχης των SS και επικεφαλής του Γραφείου Εβραϊκών Υποθέσεων της Γκεστάπο.
Θεωρείται ο αρχιτέκτονας του Ολοκαυτώματος, που στοίχισε τη ζωή σε περίπου έξι εκατομμύρια Εβραίους ολόκληρης της Ευρώπης. (Otto Adolf Eichmann, 19 Μαρτίου 1906 - 31 Μαΐου 1962)

1922 - Χίρου Ονόντα, Ιάπωνας στρατιωτικός

1923 - Γιώργος Κόρος, ήταν Έλληνας συνθέτης και μουσικός, από τους σπουδαιότερος εκφραστές της ελληνικής μουσικής παράδοσης στο βιολί. (19 Μαρτίου 1923 - 8 Ιανουαρίου 2014)
Γεννήθηκε στις 19 Μαρτίου του 1923 στους Ανδρωνιάνους Εύβοιας. Ο πατέρας του Νικόλαος, ιεροψάλτης, τον γαλούχησε με Βυζαντινές μελωδίες.
Σε ηλικία 12 ετών έπαιξε για πρώτη φορά σε πανηγύρι. Από το 1947 που ανέβηκε για πρώτη φορά σε πάλκο, κατάφερε να συνεργαστεί με πολλά ονόματα του ελληνικού τραγουδιού: από τον εκπρόσωπο του δημοτικού τραγουδιού Γιώργο Παπασιδέρη, ο οποίος τον έβαλε στην Columbia να παίζει σε δίσκους, μέχρι τους Ρόζα Εσκενάζυ, Ρίτα Αμπατζή, Μήτσο Αραπάκη, Στέλιο Καζαντζίδη, Καίτη Γκρέι, Γιώτα Λύδια, Πάνο Γαβαλά, Μανώλη Αγγελόπουλο, Χάρις Αλεξίου, Γιώργο Νταλάρα, Γλυκερία, Ελένη Βιτάλη, Δημήτρη Ζάχο, Αλέκο Κιτσάκη, Σοφία Κολλητήρη, Στάθη Κάβουρα, Τασία Βέρρα, Μάκη Χριστοδουλόπουλο, Σοφία Εμφιετζή και πολλούς άλλους.
Ο Γιώργος Κόρος έγραψε περίπου 1200 τραγούδια, ενώ στο ενεργητικό του έχει πολλούς χρυσούς και πλατινένιους δίσκους. Με την σύζυγό του Ασημίνα απέκτησαν δύο παιδιά, τον Νικόλαο και την Κατερίνα Κόρου. Πνευματικά του παιδιά, τα οποία ο ίδιος έβγαλε στο τραγούδι είναι οι Σοφία Κολλητήρη, Μάκης Χριστοδουλόπουλος, Βάσω Χατζή και άλλοι.
Απεβίωσε πλήρης ημερών σε ηλικία 91 ετών στις 8 Ιανουαρίου 2014.

1929 - Τίνα Λιβανού, Ελληνίδα κοσμική, ήταν σύζυγος των Αριστοτέλη Ωνάση, Σταύρου Νιάρχου και Τζων Σπένσερ - Τσώρτσιλ, 11ο Δούκα του Μάρλμπορο.
Γεννήθηκε στο Λονδίνο και ήταν κόρη του Σταύρου Λιβανού, εφοπλιστή και πατριάρχη της εφοπλιστικής οικογένειας Λιβανού, και της Αρριέτας Ζαφειράκη. Αδέρφια της ήταν οι Γιώργος Λιβανός και Ευγενία Λιβανού. Φοίτησε στο μοναστήριο Villa Maria στο Μόντρεαλ και στη συνέχεια σε οικοτροφείο στο Γκρίνουιτς του Κονέκτικατ. Το 1946 παντρεύτηκε τον εφοπλιστή Αριστοτέλη Ωνάση, με τον οποίο απέκτησαν δύο παιδιά τον Αλέξανδρο και την Χριστίνα. Το 1960 θα χωρίσει με τον σύζυγο της και έναν χρόνο αργότερα θα παντρευτεί τον Τζων Σπενσερ - Τσώρτσιλ, Μαρκήσιο του Μπλάντφορντ και μετέπειτα 11ο Δούκα του Μάρλμπορο, με τον οποίο όμως θα χωρίσει το 1971. Το ίδιο έτος παντρεύεται τον Σταύρο Νιάρχο, πρώην σύζυγο της αδερφής της, Ευγενίας, η οποία είχε αυτοκτονήσει ένα χρόνο νωρίτερα.
Πέθανε ξαφνικά το 1974, ένα χρόνο μετά το θάνατο του γιου της Αλέξανδρου. Ο θάνατός της αποδόθηκε σε χρήση βαρβιτουρικών.

1933 – Φίλιπ Ροθ, Αμερικανός συγγραφέας.

1936 – Μπίρτε Βίλκε, Δανή τραγουδίστρια.

1936 – Ούρσουλα Άντρες, ελβετίδα ηθοποιός.

1943 – Μάριο Μόντι, είναι Ιταλός οικονομολόγος και πολιτικός.
Υπηρέτησε ως Ευρωπαίος Επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς, Υπηρεσιών, Τελωνείων και Φορολογίας από το 1995 έως το 1999 και στη συνέχεια ως Ευρωπαίος Επίτροπος Ανταγωνισμού κατά την περίοδο 1999 έως 2004. Έχει, επίσης, διατελέσει Πρύτανης και Πρόεδρος του Πανεπιστημίου Μποκόνι.

1947 – Γκλεν Κλόουζ, είναι Αμερικανίδα ηθοποιός του θεάτρου και του κινηματογράφου. (Glenn Close, 19 Μαρτίου 1947)
Γνωστή για τους ρόλους της στις ταινίες Ολέθρια Σχέση (Fatal Attraction, 1987), Επικίνδυνες Σχέσεις (Dangerous Liaisons, 1988), Το Γύρισμα της Τύχης (Reversal of Fortune, 1990) καθώς και ως Κρουέλα ντε Βιλ στην ταινία Τα 101 Σκυλιά της Δαλματίας (101 Dalmatians, 1996) και στη συνέχειά της Τα 102 σκυλιά της Δαλματίας (102 Dalmatians, 2000). Τελευταία πρωταγωνιστεί στη σειρά Damages. Η Κλόουζ έχει λάβει συνολικά 6 υποψηφιότητες για Όσκαρ και 1 BAFTΑ και έχει βραβευτεί με 3 Τόνι, 3 Έμμυ, 2 Χρυσές Σφαίρες και 1 Screen Actors Guild Award.

1955 – Μπρους Γουίλις, είναι Αμερικανός ηθοποιός του κινηματογράφου, παραγωγός και τραγουδιστής. (Walter Bruce Willis, 19 Μαρτίου 1955)
Η καριέρα του ξεκίνησε στην τηλεόραση την δεκαετία του 1980, κυρίως ως Ντέιβιντ Άντισον στην ταινία Moonlighting (1985-1989). Είναι γνωστός για τον ρόλο του ως Τζον ΜακΚλέιν στην ταινία Πολύ Σκληρός για να Πεθάνει (1998) και των τεσσάτων συνεχειών της.

1967 – Μιχάλης Μπλέτσας, είναι Έλληνας επιστήμονας και ερευνητής της πληροφορικής, διευθυντής πληροφορικής στο Media Lab του MIT και ένας από τους εφευρέτες του Υπολογιστή των Εκατό Δολαρίων. (Michael ή Michail σε μερικές δημοσιεύσεις, 19 Μαρτίου 1967)
Γεννήθηκε στις 19 Μαρτίου του 1967 στα Χανιά της Κρήτης. Σπούδασε ηλεκτρολόγος μηχανικός στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Στη συνέχεια έφυγε στις ΗΠΑ για μεταπτυχιακά στη βιοϊατρική και ολοκλήρωσε τρεις ακόμα κύκλους σπουδών στα πανεπιστήμια Boston University (στην Μηχανική Υπολογιστών) και Northeastern University. Εργάστηκε ως μηχανικός συστημάτων στην Aware Inc, και το 1996, σε ηλικία 28 ετών, έγινε διευθυντής πληροφορικής του Media Lab, ερευνητικού εργαστηρίου που ανήκει στο Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Μασαχουσέτης (MIT), διευθυντής του οποίου είναι ο ελληνικής καταγωγής Νίκολας Νεγρεπόντε.
Οι δυο άντρες δέθηκαν με στενή φιλία και ξεκίνησαν να υλοποιήσουν ένα κοινό όνειρό τους: να πετύχουν ασύρματη ευρυζωνική διαδικτύωση τόπων χωρίς υποδομή. Μετά από επιτυχημένα πειράματα στην Πάτμο αλλά και σε χωριά μέσα στη ζούγκλα της Καμπότζης, σε περιοχές χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, γεννήθηκε η ιδέα να κατασκευάσουν τον HDL, τον φτηνό υπολογιστή που θα μπορεί να φτάσει στα χέρια και του πιο φτωχού παιδιού στο πιο απομονωμένο σημείο του πλανήτη.
Το αποτέλεσμα εκείνης της ιδέας ήταν ο υπολογιστής OLPC (One Laptop Per Child, Ένας φορητός υπολογιστής ανά παιδί). Από τον Φεβρουάριο του 2006 μέχρι τον Ιανουάριο του 2009, ο Μιχάλης Μπλέτσας ήταν επικεφαλής του σχεδιασμού των υποσυστημάτων δικτύωσης του υπολογιστή. Ως μέλος της ομάδας δημιουργίας του OLPC έλαβε το βραβείο Index, το 2007.
Από τις 23 Ιουνίου 2010, είναι Ανεξάρτητος Μη Εκτελεστικός Διευθυντής του ΟΤΕ.

1976 - Αλεσσάντρο Νέστα, Ιταλός ποδοσφαιριστής.

1976 – Στέλιος Σφακιανάκης, Έλληνας ποδοσφαιριστής.

1979 – Χρήστος Πατσατζόγλου, Έλληνας ποδοσφαιριστής.

1979 – Χέντο Τούρκογλου, Τούρκος καλαθοσφαιριστής.

1981 – Κόλο Τουρέ, Ιβοριανός ποδοσφαιριστής.

1982 – Μπραντ Τζόουνς, Αυστραλός ποδοσφαιριστής.

1983 – Έβαν Μπορν, Αμερικανός καλαθοσφαιριστής.

1984 - Ιάκωβος ή Άκης Τσινίδης, περισσότερο γνωστός με το καλλιτεχνικό του όνομα 12ος Πίθηκος, είναι Έλληνας καλλιτέχνης της hip-hop. (19 Μαρτίου 1984)
Ήταν επίσης μέλος της πρώτης ομάδας breakdance που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα, την Freakstyle Rockers ενώ τώρα, ανήκει στην Black Out Crew. Το ψευδώνυμό του προέρχεται από την ταινία Οι Δώδεκα Πίθηκοι.
Επιπλέον ο ίδιος έχει αποτελέσει θετική επιρροή κυρίως προς την Ελληνική νεολαία, λόγω του ρεαλισμού που θρέφει στα περισσότερα τραγούδια του. Ο ίδιος υποστηρίζει πως δεν θέλει να θεωρείται πρότυπο για το νεανικό του κοινό, διότι πιστεύει πως ο καθένας πρέπει να είναι ο εαυτός του.

987 – Έι Τζέι Λι, Αμερικανίδα παλαίστρια.

1987 – Μίλος Τεόντοσιτς, Σέρβος καλαθοσφαιριστής.

1991 – Αλεξάντερ Κακόριν, Ρώσος ποδοσφαιριστής.

1995 - Έκτορ Μπεγιερίν, Ισπανός ποδοσφαιριστής.

Θάνατοι σαν σήμερα

235 - Αλέξανδρος Σεβήρος, Ρωμαίος αυτοκράτορας.

1406 – Ιμπν Χαλντούν, ήταν Άραβας μουσουλμάνος ιστοριογράφος και ιστορικός που γεννήθηκε στην περιοχή της σημερινής Τυνησίας.
Θεωρείται ένας από τους προδρόμους της μοντέρνας ιστοριογραφίας, κοινωνιολογίας και πολιτικής οικονομίας. Το πιό γνωστό έργο του είναι τα Μουκαντίμα (Προλεγόμενα). Πέθανε στο Κάιρο. (27 Μαΐου 1332/732 έτος Εγίρας - 19 Μαρτίου 1406/808)

1900 – Ελένη Μπούκουρα-Αλταμούρα, ήταν Ελληνίδα ζωγράφος του 19ου αιώνα.
Η Μπούκουρα-Αλταμούρα ήταν κόρη του καπετάν Γιάννη Μπούκουρα ή Μπούκουρη, του μετέπειτα πρώτου θεατρώνη της Αθήνας.

1925 - Γεώργιος Σαμαρτζής, ήταν Έλληνας ζωγράφος και μουσικός.
Γεννήθηκε στην Κέρκυρα και ήταν εγγονός του Παναγιώτη Σαμαρτζή. Τα πρώτα μαθήματα ζωγραφικής τα έλαβε στην ιδιωτική καλλιτεχνική σχολή του Χαράλαμπου Παχή.

1933 – Τόμμυ Σόλομον, ο τελευταίος Μοριορί.

1950 – Έντγκαρ Ράις Μπάροουζ, ήταν Αμερικανός συγγραφέας.
Έμεινε στην ιστορία ως ο δημιουργός του θρυλικού Ταρζάν, του επονομαζόμενου και «άρχοντα της ζούγκλας», αλλά και του ηρωικού διαπλανητικού μαχητή Τζον Κάρτερ, φημισμένου για τα κατορθώματά του σε μια εναλλακτική, κατοικήσιμη εκδοχή του πλανήτη Άρη.

1976 - Πωλ Κοσσόφ, Άγγλος κιθαρίστας.

1982 – Ράντι Ρόουντς, Αμερικανός κιθαρίστας (Quiet Riot).

1984 – Γκάρι Γουίνογκραντ, γεννήθηκε στη Νέα Υόρκη το 1928 και σπούδασε αρχικά ζωγραφική (City College) και κατόπιν φωτογραφία στο πανεπιστήμιο Κολούμπια (Columbia University) της Νέας Υόρκης. (Garry Winogrand, Νέα Υόρκη 1928 - Λος Άντζελες 1984)
Ξεκίνησε να φωτογραφίζει το 1946 όταν υπηρετούσε στην πολεμική αεροπορία των Η.Π.Α. Ο Γουίνογκραντ επηρεάστηκε από το φωτογραφικό έργο του Γουόλκερ Έβανς (Walker Evans) αλλά και του Ρόμπερτ Φράνκ (Robert Frank). Οι φωτογραφίες του είναι τύπου «φωτορεπορτάζ» με εικόνες της καθημερινής ζωής στην Αμερική και είναι συχνά άκρως πολιτικοποιημένες. Ο Γουίνογκραντ δούλεψε σχεδόν αποκλειστικά με 35mm φωτογραφικές κάμερες. Το 1970 είναι πια πολύ γνωστός φωτογράφος, με σημαντικές εκθέσεις και το πρώτο του βιβλίο "The Animals", αλλά και πολύ φημισμένος δάσκαλος φωτογραφίας. Δίδαξε σε πολλά πανεπιστήμια και εξέδωσε αρκετά ακόμη βιβλία όπως το "Public Relations", το "Stock Photographs" και το "Women Are Beautiful". Συνέχισε να φωτογραφίζει μέχρι το τέλος της ζωής του, πέθανε από καρκίνο το 1984 στο Λος Άντζελες.

1987 – Λουί ντε Μπρολί, ήταν γόνος αριστοκρατικής γαλλικής οικογένειας, που περιελάμβανε στρατηγούς, πρεσβευτές, υπουργούς εξωτερικών και τουλάχιστον ένα δούκα, τον μεγαλύτερο του αδελφό, Μορίς ντε Μπρολί. Ο Λουί ντε Μπρολί ασχολήθηκε μάλλον αργά με την θεωρητική φυσική, γιατί είχε σπουδάσει αρχικά ιστορία. Μόνον μετά τη θητεία του ως χειριστής ασυρμάτου στον Πρώτο Παγκόσμιο πόλεμο ακολούθησε το παράδειγμα του μεγάλου του αδερφού και άρχισε τις σπουδές του στην φυσική. Ο Μορίς ντε Μπρολί ήταν διακεκριμένος πειραματικός φυσικός και διεξήγαγε πειράματα στο οικογενειακό του μέγαρο στο Παρίσι.Η σημαντικότερη συνεισφορά του στη φυσική (η οποία του χάρισε και το βραβείο Νόμπελ το 1929) ήταν η πρόταση του ότι η διττή υπόσταση κύματος και σωματιδίου (κυματοσωματιδιακός δυϊσμός) δεν βρίσκει εφαρμογή μόνο στο φως αλλά και στην ύλη. Ανέπτυξε μια αλυσίδα συλλογισμών εκκινώντας από την ειδική θεωρία της σχετικότητας και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η ύλη πρέπει να διαθέτει την κυματική της μετενσάρκωση. Η ιδέα του έγινε αμέσως αποδεκτή από τον Άλμπερτ Αϊνστάιν, και οι φυσικοί Clinton Davisson και Lester Germer που τότε εργάζονταν στην τηλεφωνική εταιρεία Bell, πραγματοποίησαν πειράματα που επιβεβαίωσαν την ορθότητα της (1925).

2008 – Άρθουρ Κλαρκ, ήταν Άγγλος συγγραφέας επιστημονικής φαντασίας.
Σπούδασε φυσική και μαθηματικά στο Κινγκς Κόλετζ, στο Λονδίνο.
Υπηρέτησε ως υποσμηναγός στη RAF την περίοδο 1941-1946 και ήταν ειδικός στα ραντάρ και στις επικοινωνίες. Το 1945 ήταν ο πρώτος που πρότεινε τη χρήση δορυφόρων σε γεωστατική τροχιά για την αναμετάδοση ραδιοκυμάτων.

2008 - Πολ Σκόφιλντ, ήταν Άγγλος ηθοποιός του θεάτρου και του κινηματογράφου βραβευμένος με Όσκαρ Α' Ανδρικού Ρόλου για την ταινία του 1966 Ένας άνθρωπος για όλες τις εποχές (A Man for all Seasons), όπου υποδύθηκε τον Άγγλο συγγραφέα, νομικό και πολιτικό Τόμας Μορ.
Ο ρόλος αυτός του χάρισε επίσης τη Χρυσή Σφαίρα Καλύτερης Ανδρικής Ερμηνείας σε Δραματική ταινία και Βραβείο BAFTA. Ο Σκόφιλντ έπειτα ερμήνευσε το ρόλο και στο θέατρο τόσο στο Λονδίνο όσο και στη Νέα Υόρκη και τιμήθηκε και με Βραβείο Τόνι. Ο ηθοποιός έκανε το ντεμπούτο του στο θεατρικό σανίδι το 1940 αναλαμβάνοντας τον πρωταγωνιστικό ρόλο στο έργο του Ευγένιου Ο'Νηλ Πόθοι κάτω από τις λεύκες (Desire Under the Elms) και αποσπώντας διθυραμβικές κριτικές. Οι εμφανίσεις που ακολούθησαν τον κατέστησαν ως έναν από τους σημαντικότερους ηθοποιούς του θεάτρου στην Αγγλία. Ο ηθοποιός έκανε το ντεμπούτο του στον κινηματογράφο το 1955 εμφανιζόμενος πλάι στην Ολίβια Ντε Χάβιλαντ στην ταινία Η Φυλακισμένη του Εσκόριαλ (That Lady) και βραβεύτηκε με Βραβείο BAFTA ως ο καλύτερος πρωτοεμφανιζόμενος ηθοποιός της χρονιάς. Ο ηθοποιός εργάστηκε ως επί το πλείστον στο θέατρο και οι κινηματογραφικές του εμφανίσεις ήταν σποραδικές. Οι σημαντικότερες ταινίες στις οποίες συμμετείχε είναι οι εξής: Το Τραίνο (The Train, 1964), Ένας άνθρωπος για όλες τις εποχές (A Man for all Seasons, 1966), Βασιλιάς Ληρ (King Lear, 1971), Εύθραυστη Ισορροπία (A Delicate Balance, 1973), Ερρίκος ο 5ος (Henry V, 1989), Άμλετ (Hamlet, 1990) και Quiz Show, 1994. Ο Σκόφιλντ είναι ένας από τους οκτώ ηθοποιούς που έχουν τιμηθεί με Όσκαρ, Βραβείο Έμμυ, Βραβείο Γκράμι και Βραβείο Τόνι.

2019 - Θανάσης Γιαννακόπουλος ήταν Έλληνας βιομήχανος και πρώην πρόεδρος του Παναθηναϊκού Αθλητικού Ομίλου σε μπάσκετ, βόλεϊ και ερασιτέχνη.
Δραστηριοποιήθηκε στον χώρο της φαρμακευτικής, όπου και ήταν ιδιοκτήτης της ΒΙΑΝΕΞ, της μεγαλύτερης φαρμακοβιομηχανίας στην Ελλάδα. (27 Φεβρουαρίου 1931 - 19 Μαρτίου 2019)