DIASKEDASI.INFO

Η διασκέδαση On Line

Σάκης Τσιλίκης, Ταξίδι με τον Οδυσσέα

taxidi me ton odyssea-cover 1

Η μελοποίηση της Οδύσσειας του Ομήρου είναι ένα δύσκολο εγχείρημα το οποίο δεν έχει τολμήσει ποτέ κανείς.
Και όμως, ο Σάκης Τσιλίκης με τη βοήθεια αξιόλογων συνεργατών και καλλιτεχνών το κατάφερε!

Η δισκογραφική δουλειά του Σάκη Τσιλίκη, Ταξίδι με τον Οδυσσέα, κυκλοφόρησε από τη Final Touch (Distributed by Cobalt) και περιλαμβάνει 13 τραγούδια καθώς και ένα ορχηστρικό κομμάτι τα οποία μας ταξιδεύουν συντροφιά με τον Οδυσσέα, σε ένα μοναδικό, μαγευτικό, μουσικό ταξίδι.

To έργο αυτό είναι ένα soundtrack, εμπνευσμένο από το βιβλίο της Τούλας Καρώνη, Ταξίδι με τον Οδυσσέα, - διασκευή της Οδύσσειας του Ομήρου και σε όλα τα κομμάτια η σύνθεση είναι του Σάκη Τσιλίκη.
Καθ’ όλη τη διάρκεια αυτής της δουλειάς, στο ρόλο του Ομήρου ακούμε το Βασίλη Παπακωνσταντίνου, ενώ στη χορωδία συμμετέχουν οι παρακάτω καλλιτέχνες : Αργύρης Λούλατζης, Χρήστος Νινιός, Κωνσταντίνος Τσιμούρης, Κατερίνα Τσιλίκη, Δήμητρα Πρεάρη, Σταυρούλα Εσαμπαλίδη και Σάκης Τσιλίκης.

Το πρώτο κομμάτι που μας παρουσιάζει από τη δισκογραφική του δουλειά ο Σάκης Τσιλίκης, Ταξίδι με τον Οδυσσέα, είναι το, Μούσα τραγούδα μου σκοπό.
Τους στίχους σε αυτό το κομμάτι τους έχει γράψει η Τούλα Καρώνη και τη μουσική ο Σάκης Τσιλίκης.
Από αυτή την προσπάθεια δεν θα μπορούσε να λείπει μία από τις πιο χαρακτηριστικές φωνές της Ελληνικής μουσικής σκηνής.

Ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου ερμηνεύοντας το επιβλητικό αυτό τραγούδι, καταφέρνει να μας κάνει συνοδοιπόρους με τον Οδυσσέα,
«τον άνδρα που είδε τόπους, πήγε και γνώρισε άλλους ανθρώπους».
Στο κομμάτι αυτό συμμετέχουν επίσης ο Αργύρης Λούλατζης, ο Κωνσταντίνος Τσιμούρης, ο Χρίστος Νινιός καθώς και η Δήμητρα Πρεάρη.

Εκεί γύρω στα 20 όταν είχα ακόμη άγνοια κινδύνου, ξεκίνησα να μελοποιήσω την Οδύσσεια του Ομήρου... "Άνδρα μοι έννεπε, Μούσα πολύτροπο..."
Ο δάσκαλός μου, Κώστας Κλάββας, μάλλον σωστά με ρώτησε: "Μήπως είναι πολύ τολμηρό;
Αφού κανένας στον κόσμο μέχρι τώρα δεν άγγιξε αυτό το έργο..."
Τον άκουσα. Δεν ξέρω αν έπραξα σωστά...
Σήμερα, τόσα χρόνια μετά, έχουμε στα χέρια μας, το Ταξίδι με τον Οδυσσέα.
Εύχομαι αυτό το μουσικό ταξίδι να σταθεί η αιτία και η αφορμή για το βαθύτερο εσωτερικό ταξίδι στον καθένα μας...
"Αθώος μες στους αιώνες να περπατήσω" λέει ο ποιητής...
Ας τον αφουγκραστούμε...

Η δισκογραφική δουλειά του Σάκη Τσιλίκη, Ταξίδι με τον Οδυσσέα, κυκλοφορεί σε όλα τα δισκοπωλεία από τη
Final Touch (distributed by Cobalt)
Ακούστε το δυνατά...!!!

Μια γνωριμία με τον Σάκη Τσιλίκη.
Ο Σάκης Τσιλίκης γεννήθηκε στην Αλεξανδρούπολη, σπούδασε μουσική και θέατρο στην Θεσσαλονίκη, δημιουργικός και δραστήριος από θέση ασχολείται με όλες τις μορφές τέχνης και επικοινωνίας. Βρίσκεται πάντα σε κατάσταση ανοικτής συνείδησης. Τις δυνάμεις του τις χρησιμοποιεί όπως ένας σκηνοθέτης τους ηθοποιούς του. Άλλωστε γι' αυτόν η ζωή είναι μια παράσταση, ένα παιχνίδι.

Διδάσκει στην δραματική σχολή και στο ωδείο του "πειραϊκού συνδέσμου", καθώς και στην δραματική σχολή τo θέατρο των αλλαγών. Ως μουσικός έχει είκοσι δίσκους καθώς και πολλά cd με μουσική και τραγούδια για τα παιδιά. Έχει μελοποιήσει πολλούς ποιητές όπως: Ρίτσο, Ελύτη, Πρεβέρ, Μαγιακόβσκι. Έχει συνεργαστεί με πολλούς τραγουδιστές. Επίσης στάθηκε στο πλευρό νέων τραγουδιστών από ιδεολογία. Έχει συνεργαστεί σε μουσικές σκηνές με πολλούς έλληνες τραγουδιστές όπου προσφέρουν ψυχαγωγία και αισθητική κυρίως στη νεολαία.

Μεγάλη καριέρα έχει κάνει και στο θέατρο και θεώρει ότι προέρχεται από αυτό. Έχει συνεργαστεί με όλους τους μεγάλους ηθοποιούς π.χ.: Κατράκη, Βέγγο, Βλαχοπούλου, Φυσσούν και με όλους τους ηθοποιούς της νεώτερης γενιάς. Συνεργάστηκε με το ΚΘΒΕ και το εθνικό θέατρο και συνολικά έχει γράψει τη μουσική σε πάνω από 400 παραστάσεις.

Ασχολήθηκε με την τηλεόραση από το '75 και μετά συνεργάστηκε με την κρατική τηλεόραση και με όλα τα ιδιωτικά κανάλια.

Έγραψε τη μουσική σε πάνω από 20 σήριαλ.

Εμφανίστηκε δε ως παρουσιαστής εκπομπών με πολιτιστικό περιεχόμενο.

Στο ραδιόφωνο υπήρξε συνεργάτης όλων των προγραμμάτων της ΕΡΤ δηλ. "α", "β", "γ" προγράμματος, στο διαδημοτικό σταθμό ανατολικής αττικής 9 δήμων, στον 931 τικ τακ.

Επίσης σύμβουλος υπήρξε και στον Αιγαίο fm, blue sky, Αtlantis.

Τέλος συνεργάστηκε με περιοδικά και εφημερίδες, πάντα με τη λογική και την αισθητική για ένα καλύτερο αύριο μέσα από τον πολιτισμό. Συνεργάστηκε για δέκα χρόνια στο περιοδικό Τηλέραμα και στο περιοδικό Έξοδος ως κριτικός θεάτρου.
Επίσης οι στήλες στα περιοδικά Άουτ, Ντίβα, 01, Μουσικό Καφέ, κλπ φιλοξένησαν κείμενά του.
Τέλος έκανε κριτική μουσικής στις εφημερίδες Παρόν και Αθηναϊκή.

Η Final Touch συνεχίζει την δυναμική ανάπτυξη της, με αποτέλεσμα αυτή την εβδομάδα να έχει 4 albums στο επίσημο ΤΟΡ-75 της ελληνικής δισκογραφίας.

FINAL TOUCH, η εταιρεία του Μίλτου Καρατζά. που στηρίζει νέους δημιουργούς και προτείνει νέους καλλιτέχνες!