DIASKEDASI.INFO

Η διασκέδαση On Line

Σαν σήμερα 16 Φεβρουαρίου ας θυμηθούμε τι έγινε

01-Tsarouxis-Mines-Flevaris

Σαν σήμερα 16 Φεβρουαρίου 
ας θυμηθούμε τι έγινε 
από τον Mr George Almanac

Εορτάζουν
Αγίου Πάμφιλου και των συν αυτώ Μαρτύρων, (Πάμφιλος, Παμφίλη, Παμφύλη, Σέλευκος, Σελεύκα, Σελεύκη, Σελεύκεια).

16 Φεβρουαρίου

Γεγονότα σαν σήμερα

1568: Οι κάτοικοι της Ολλανδίας -3.000.000 άνθρωποι- καταδικάζονται σε θάνατο από τον Πάπα, επειδή ασπάστηκαν τον προτεσταντισμό.

1808: Η Γαλλία εισβάλλει στην Ισπανία.

1816: Αποβιβάζεται στην Κέρκυρα ο Τόμας Μέτλαντ, πρώτος Ύπατος Αρμοστής των Ιονίων Νήσων.

1821: Αποφασίζεται στο Κισνόβιο της Βεσσαραβίας (σημερινό Κισινάου της Μολδαβίας) η κήρυξη της Ελληνικής Επανάστασης από τον Αλέξανδρο Υψηλάντη.

1825: Ο Γάλλος συγγραφέας Σατομπριάν, γνωστός στην Ελλάδα ως Σατοβριάνδος, συνιστά τη Φιλελληνική Εταιρία.

1833: Εκδίδεται στο Ναύπλιο το πρώτο φύλλο της Εφημερίδας της Κυβερνήσεως.

1857: Ιδρύεται στην Ουάσινγκτον το πρώτο σχολείο για άτομα με προβλήματα ακοής.

1900: Δημοσιεύματα αναφέρουν ότι πείνα και στερήσεις μαστίζουν τους Έλληνες της Αμερικής.

1914: Αρχίζει η εκκένωση της Ηπείρου, εν μέσω συλλαλητηρίων υπέρ της αυτονομίας.

1918: Η Λιθουανία κηρύττει την ανεξαρτησία της από την Γερμανία και την Ρωσία.

1919: Αρμένιοι, Εβραίοι και Έλληνες αντιπρόσωποι συναντούνται στη Νέα Υόρκη και απαιτούν το διαμελισμό του τουρκικού κράτους.

1920: Οι Σύμμαχοι αποδέχονται την πρόταση του Βερολίνου για να δικαστούν οι εγκληματίες πολέμου από το Ανώτατο Δικαστήριο της Λειψίας.

1921: Σοβαρές συγκρούσεις μεταξύ στρατού και εργατών σημειώνονται στο Βόλο.

1923: Ο αρχαιολόγος Χάουαρντ Κάρτερ ανοίγει τη σαρκοφάγο του Φαραώ Τουταγχαμών. Τα ευρήματα στο εσωτερικό της- ανάμεσα τους και μουμιοποιημένο σώμα του Τουταγχαμών-  δίνουν πλήθος νέων πληροφοριών για τον  αρχαίο αιγυπτιακό πολιτισμό. (Ο θρύλος του Τουταγχαμών)1923: Παύει να ισχύει για την Ελλάδα το Ιουλιανό Ημερολόγιο και τίθεται σε ισχύ το Γρηγοριανό. Η 16/2/1923 με το Παλαιό ημερολόγιο γίνεται 1/3/1923 με το Νέο. Έτσι δεν υπάρχει Έλληνας που να έχει γεννηθεί από 16/2 μέχρι και 28/2/1923.

1825: Ο Γάλλος συγγραφέας Σατομπριάν, γνωστός στην Ελλάδα ως Σατοβριάνδος, συνιστά τη Φιλελληνική Εταιρία.

1930: 16 τραυματίες και σοβαρές ζημιές είναι ο απολογισμός των σεισμών, που πλήττουν το Ηράκλειο Κρήτης.

1931: Σύμφωνα με καταμέτρηση, το σύνολο των δημοσίων υπαλλήλων του ελληνικού κράτους είναι 46.031.

1933: Σοβαρά επεισόδια σημειώνονται μεταξύ αστυνομικών και εργατών στη Θεσσαλονίκη, με αποτέλεσμα οι νεκροί και οι τραυματίες να φθάσουν τους 100.

1936 Στην Ισπανία, το Λαϊκό Μέτωπο πετυχαίνει αποφασιστική εκλογική νίκη. Από τις 473 έδρες λαμβάνει 268 και σχηματίζει κυβέρνηση. Οι φασίστες αρχίζουν πυρετώδεις προετοιμασίες για το πραξικόπημα.

1937: H φυλακή της Ακροναυπλίας για τους πολιτικούς κρατούμενους άνοιξε το Φλεβάρη του 1937, έξι μήνες μετά από την επιβολή της δικτατορίας της 4ης Αυγούστου από τον Μεταξά.

1937: Ανακαλύπτεται το υλικό νάιλον, χάρη στις έρευνες του Αμερικανού χημικού Γουάλας Χιουμ Καρόδερς. Η ονομασία του οφείλεται στο γεγονός ότι ανακαλύφθηκε ταυτόχρονα στη Νέα Υόρκη και το Λονδίνο.

1939: Γερμανική αντιπροσωπεία ζητά από τους καρδινάλιους της Ρώμης να εκλέξουν πάπα, που να είναι υπέρ του φασισμού.

1941: Ο αυτοκράτορας Χαϊλέ Σελασιέ ενώνει τις δυνάμεις του με εκείνες του βρετανού στρατηγού Γουινγκέιτ, προκειμένου να διώξουν τους Ιταλούς από την Αιθιοπία.

1942: Κυκλοφορεί η Ιδρυτική Προκήρυξη του ΕΛΑΣ, όπου διατυπώνονται οι σκοποί του λαϊκού στρατού:
1) Αγώνας για την απελευθέρωση της χώρας από τους ξένους κατακτητές.
2) Περιφρούρηση των κατακτήσεων του λαού και των ελευθεριών του εναντίον κάθε επιβουλής.
3) Εξασφάλιση της τάξης μέχρι τη διεξαγωγή εκλογών, ώστε ο λαός να μπορεί να εκφράσει πραγματικά ελεύθερα τη θέλησή του, για το πολίτευμα και την κυβέρνησή του.
Ο ΕΛΑΣ, λαϊκός απελευθερωτικός στρατός, ένοπλο τμήμα του λαού, τιμωρός των εχθρών του, υπερασπιστής της ζωής και της περιουσίας του, ικανός να απελευθερώσει τη χώρα από τους κατακτητές, τίμησε μέχρι τέλους την αποστολή του, δημιουργώντας το έπος της Εθνικής Αντίστασης.

1943: Η κυβέρνηση του Βισύ στη Γαλλία ιδρύει την Υπηρεσία Υποχρεωτικής Εργασίας, προκειμένου να προμηθεύσει με εργατικά χέρια τις βιομηχανίες του Γ Ράιχ.

1943: Οι Ιταλοί κατακτητές εξοντώνουν 117 πατριώτες στο Δομένικο και 50 πατριώτες στο χωριό Μυλόγουστα Ελασσόνας.

1945: Κατά τη διάρκεια του Β Παγκοσμίου Πολέμου, αμερικανικά αεροσκάφη βομβαρδίζουν το Τόκιο.

1951: Η ελληνική Κυβέρνηση θέτει επίσημα το αίτημα της Ένωσης της Κύπρου με την Ελλάδα.

1952: Η Ιορδανία υπογράφει το αραβικό αμυντικό σύμφωνο.

1953: Στις ΗΠΑ, μετά την απόρριψη της αίτησης για απονομή χάριτος από τον Πρόεδρο Αϊζενχάουερ, η Εθελ και ο Τζούλιους Ρόζενμπεργκ, που κρίθηκαν ένοχοι για κατασκοπεία σχετικά με την κατασκευή της ατομικής βόμβας, αντιμετωπίζουν άμεσα τη θανατική ποινή.

1959: Ο Φιντέλ Κάστρο ανακηρύσσεται Πρόεδρος της Κούβας μετά την πτώση του δικτάτορα Μπατίστα.

1960: Το αμερικανικό πυρηνικό υποβρύχιο "Τρίτων" ξεκινά για το γύρο του κόσμου.

1963: Οι Beatles ανεβαίνουν στο Νο1 των βρετανικών rock charts με το τραγούδι τους «Please, Please Me».


1963: Ανακοινώνεται στη Βρετανία η πρώτη επιτυχής μεταμόσχευση νεφρού με μόσχευμα από νεκρό.

1964: Ο Γεώργιος Παπανδρέου και η Ένωση Κέντρου κερδίζουν τις με ποσοστό 52,8%. Η ΕΡΕ λαμβάνει 35,2% και η ΕΔΑ 11,8%.

1972: Ο ντράμερ των Rolling Stones, Τσάρλι Γουότς, και η σύζυγός του συλλαμβάνονται στο αεροδρόμιο της Νίκαιας στη Γαλλία, επειδή εξύβρισαν και χειροδίκησαν κατά τελωνειακών υπαλλήλων.

1973: Το Αναθεωρητικό Στρατοδικείο των ΗΠΑ επικυρώνει την καταδίκη του υπολοχαγού Κάλεϊ για τη σφαγή στο Μάι Λάι του Βιετνάμ.

1974: Ο Μπομπ Ντίλαν ανεβαίνει στο Νο1 του αμεκανικού πίνακα επιτυχιών με το άλμπουμ Planet Waves.


1976: Ιδρύεται το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΚΥΠΕ), με πρωτοβουλία του Γενικού Διευθυντή του Ραδιοφωνικού Ιδρύματος Κύπρου (ΡΙΚ) Ανδρέα Χριστοφίδη, ο οποίος επεσήμανε την ανάγκη ύπαρξης εθνικού πρακτορείου ειδήσεων στην Κύπρο.

1978: Δημιουργείται στο Σικάγο το CBBS (computer bulletin board system), προάγγελος του Διαδικτύου που επιτρέπει την επικοινωνία των κομπιούτερ, που είναι συνδεδεμένοι μέσω τηλεφωνικού δικτύου.

1979: Εκτελούνται στο Ιράν τέσσερις στρατηγοί του Σάχη.

1982: Πέφτουν οι τιμές της βενζίνης στην παγκόσμια αγορά.

1985: Ο Ανδρέας Παπανδρέου εγκαινιάζει το ΣΕΦ παρουσία 12.000 φιλάθλων κατά την τελετή έναρξης του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Κλειστού Στίβου.

1985: Ο Μπρους Σπρίνγκστιν ανεβαίνει στο Νο1 του αγγλικού πίνακα επιτυχιών με το άλμπουμ «Born In The USA».


1987: Αρχίζει στην Ιερουσαλήμ η δίκη του Ναζί John Demjanjuk, φύλακα στο στρατόπεδο συγκέντρωσης στη Τρέμπλινκα, γνωστού με το ψευδώνυμο «Ιβάν ο Τρομερός».

1989: Το πόρισμα της έρευνας για τα αίτια της πτώσης της πτήσης 103 της Pan Am μετά από έκρηξη πάνω από την πόλη Λόκερμπι της Σκοτίας, δείχνουν ότι, οφείλεται σε τρομοκρατική ενέργεια. Οι ερευνητές απέδωσαν την πτώση σε έκρηξη βόμβας, που ήταν κρυμμένη σε ένα κασετόφωνο.

1991: Ο διεθνής Ρουμάνος ποδοσφαιριστής του Παναθηναϊκού Ντάνουτ Λούπου συλλαμβάνεται ως επικεφαλής σπείρας διαρρηκτών.

1991: Δολοφονείται στην Μανάγκουα ο αρχηγός των Κόντρας της Νικαράγουα, Ενρίκε Μπερμούντες.

1991: Οι Queen ανεβαίνουν στο Νο1 του αγγλικού πίνακα επιτυχιών με το άλμπουμ «Innuendo»1991: Δολοφονείται στην Μανάγκουα ο αρχηγός των Κόντρας της Νικαράγουα, Ενρίκε Μπερμούντες.

1992: Η Αγγλία κερδίζει την Γαλλία με 60-4 σημειώνοντας τη μεγαλύτερη νίκη της σε διεθνή αγώνα ράγκμπι.

1993: Στην Αγκόλα, περίπου 10.000 άτομα σκοτώνονται σε ένα μήνα, από τις συγκρούσεις μεταξύ κυβερνητικών δυνάμεων και ανταρτών της UNITA.

1994: Η Ελλάδα εγκρίνει την κύρωση των συμβάσεων για τις κλιματικές μεταβολές και τη βιολογική ποικιλότητα, που είχαν υπογραφεί στη Συνδιάσκεψη του Ρίο για το Περιβάλλον, το 1992.

1995: Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Γιτζάκ Ράμπιν συμφωνεί να άρει σταδιακά τον αποκλεισμό της Δυτικής Όχθης και της Λωρίδας της Γάζας και να επιτρέψει σε 15.000 Παλαιστίνιους εργάτες να επιστρέψουν στις δουλειές τους στο Ισραήλ.

1996: Ο εκπρόσωπος του γ.γ. του ΟΗΕ στην Κύπρο, Γκουστάβ Φεϊσέλ, δηλώνει ότι μια λύση του Κυπριακού θα προέβλεπε την αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων.

1997: Ο 25χρονος Jeff Gordon γίνεται ο νεότερος οδηγός, που κερδίζει το Daytona 500.

1998: Ένα Αίρμπας των Κινεζικών Αερογραμμών συντρίβεται κατά τη διάρκεια της προσγείωσης στο αεροδρόμιο της Τάιπεϊ της Ταϊβάν, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν οι 203 επιβάτες και έξι πολίτες.

1999: Οι τουρκικές αρχές ανακοινώνουν τη σύλληψη του ηγέτη του παράνομου κουρδικού εργατικού κόμματος, Αμπντουλά Οτσαλάν, στην ελληνική πρεσβεία στην Κένυα. Ακολουθεί κύμα διαμαρτυριών από Κούρδους και καταλήψεις ελληνικών πρεσβειών σε πολλές χώρες της Ευρώπης. Ο Οτσαλάν οδηγείται στις φυλακές του Ιμραλί, στο Μαρμαρά και τίθεται υπό κράτηση. Με ανακοίνωση του κυβερνητικού εκπροσώπου αποκαλύπτεται ότι η ελληνική κυβέρνηση έκρυβε επί 15 μέρες τον Οτσαλάν στην ελληνική πρεσβεία στην Κένυα.
Το ΡΚΚ κατηγορεί ως υπεύθυνη για τη σύλληψή του την Ελλάδα και Κούρδοι διαδηλωτές καταλαμβάνουν ελληνικές πρεσβείες σε διάφορες ευρωπαϊκές πόλεις.

2001: Ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζορτζ Μπους, ο νεότερος δίνει την πρώτη διαταγή για επίθεση εναντίον του Ιράκ.

2003: Εκλέγεται από τον πρώτο γύρο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας ο Τάσσος Παπαδόπουλος. Αντικαθιστά τον επί 14 χρόνια Πρόεδρο Γλαύκο Κληρίδη.

2011: Ο Λαρς Άρμστρονγκ ανακοινώνει την αποχώρηση του από την επαγγελματική ποδηλασία.

 

Γεννήσεις σαν σήμερα

1497 - Φίλιππος Μελάγχθων, Γερμανός θεολόγος.

1543 - Κανό Εϊτόκου, Ιάπωνας ζωγράφος.

1834 - Ερνστ Χέκελ, Γερμανός ζωολόγος και φιλόσοφος.

1848 - Οκτάβ Μιρμπώ, Γάλλος συγγραφέας.

1852 - Θεόδωρος Ιακώβου Ράλλης, ήταν Έλληνας ζωγράφος της «γαλλικής ακαδημαϊκής σχολής» του ύστερου 19ου αιώνα. Σήμερα θεωρείται ο πιο χαρακτηριστικός Έλληνας οριενταλιστής ζωγράφος.

1852 - Κάρολος Ρώσσελ, Αμερικανός ευαγγελιστής.

1907 - Άγγελος Τερζάκης, ήταν Έλληνας λογοτέχνης της γενιάς του ’30 και δοκιμιογράφος, έγραψε διηγήματα, μυθιστορήματα και θεατρικά έργα. Πολύ αξιόλογο είναι το δοκιμιακό του έργο: αυτός και ο Θεοτοκάς είναι οι κύριοι εκφραστές του θεωρητικού προβληματισμού και των αναζητήσεων της ανανεωτικής γενιάς του ’30.

1909 - Ρίτσαρντ Μακ Ντόναλντ, Αμερικανός επιχειρηματίας.

1918 - Ακίλλε Καστιλιόνι, Ιταλός αρχιτέκτονας και σχεδιαστής.

1932 - Σούλη Σαμπάχ, Ελληνίδα ηθοποιός και τραγουδίστρια.
Η Σούλη Σαμπάχ (Ανατολή του ηλίου / Πρωί στα αραβικά, πραγματικό όνομα Αναστασία Χριστοδούλου, Αλεξάνδρεια 16 Φεβρουαρίου 1932-) είναι τραγουδίστρια και ηθοποιός.
Ο πατέρας της καταγόταν από το Πολέμι της Πάφου και η μητέρα της από τη Χίο.
Τη δεκαετία του 1960 ήρθε στην Αθήνα και άρχισε να τραγουδάει στο γνωστό κοσμικό κέντρο "Τζάκι". Έκανε την πρώτη της κινηματογραφική εμφάνιση στην ταινία "Λατέρνα Φτώχεια και Φιλότιμο" μαζί με τους Βασίλη Αυλωνίτη, Μίμη Φωτόπουλο και Τζένη Καρέζη. Έχει παίξει επίσης στην τηλεόραση και στο θέατρο σε σημαντικές παραστάσεις και επιθεωρήσεις.
Ήταν σύζυγος του επίσης ηθοποιού Δημήτρη Νικολαΐδη. Μένει στην Αθήνα.

1942 - Γιώργος Τρόντζος, είναι Έλληνας πρώην διεθνής καλαθοσφαιριστής και προπονητής.
Με την ομάδα της ΑΕΚ κατέκτησε πέντε Πρωταθλήματα Ελλάδος (1964, 1965, 1966, 1968, 1970), ένα Κύπελλο Κυπελλούχων το 1968 (σημείωσε 24 πόντους στον τελικό).

1948 - Μάκης Χριστοδουλόπουλος, είναι Έλληνας τραγουδιστής και μουσικός, τσιγγάνικης καταγωγής.
Έμαθε από μικρός να παίζει κιθάρα και κλαρίνο και άρχισε να τραγουδάει.Ποτέ δεν έκρυψε την τσιγγάνικη καταγωγή του, ούτε και ντράπηκε να δηλώσει ότι είναι τσιγγάνος.

1954 - Πέτρος Ραβούσης, Έλληνας ποδοσφαιριστής.

1974 - Φάνης Κατεργιαννάκης, Έλληνας ποδοσφαιριστής.

1989 - Ελίζαμπεθ Όλσεν, Αμερικανίδα ηθοποιός.

 

Θάνατοι σαν σήμερα

1391 - Ιωάννης Ε΄ Παλαιολόγος, Βυζαντινός αυτοκράτορας.

1823 - Πιερ-Πωλ Πρυντόν, Γάλλος ζωγράφος.

1829 - Φρανσουά Ζοζέφ Γκοσέκ, Γάλλος συνθέτης.

1886 - Ιωάννης Παπάφης, Έλληνας εθνικός ευεργέτης.

1907 - Τζοζουέ Καρντούτσι, Ιταλός συγγραφέας.

1912 - Αλέξιος Στριφτόμπολας, Έλληνας πολιτικός.

1917 - Οκτάβ Μιρμπώ, Γάλλος συγγραφέας.

1953 - Τζέιμς Λιούις Κραφτ, Καναδός επιχειρηματίας.

1963 - Φρίντριχ Ντέσαουερ, Γερμανός φυσικός και φιλόσοφος.

1968 - Αριστείδης Παγκρατίδης,Έλληνας θανατοποινίτης.
Κατηγορήθηκε ως ο δράκος του Σέιχ Σου στην Θεσσαλονίκη και καταδικάστηκε για 5 φρικιαστικά εγκλήματα, για τα οποία και οδηγήθηκε στο εκτελεστικό απόσπασμα τον Φεβρουάριο του 1968.

1970 - Φράνσις Ρους, Αμερικανός παθολόγος.

1979 - Αλέξανδρος Παπατέρπος, Έλληνας στρατιωτικό.

1983 - Εμμανουήλ Ζαννής, ήταν Έλληνας γιατρός και πολιτικός, ο οποίος υπηρέτησε για αρκετές θητείες ως βουλευτής Δωδεκανήσου. (25 Αυγούστου 1907 - 16 Φεβρουαρίου 1983)

Γεννήθηκε στη Ρόδο. Ήταν διδάκτωρ των Ιατρικών Σχολών στα Πανεπιστήμια των Παρισίων και της Πίζας.
To 1954 για χρονικό διάστημα ήταν ιδιοκτήτης της εφημερίδας "Η Ροδιακή". Εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής Δωδεκανήσου στις εκλογές του 1951 με την ΕΠΕΚ και επανεξελέγη βουλευτής Ρόδου το 1952 με το ίδιο κόμμα, όπως και το 1958 με το Κόμμα Φιλελευθέρων και το 1961 με το Κόμμα Προοδευτικών. Μετά τη Μεταπολίτευση έλαβε μέρος στις εκλογές του 1974 και πέτυχε να εκλεγεί ξανά βουλευτής Δωδεκανήσου με τη Νέα Δημοκρατία , έχοντας συγκεντρώσει 8.307 ψήφους.
Ήταν παντρεμένος με τη Ροζαλία Κωνσταντινίδου και απέκτησαν 2 γιους.
To 1980 με κοινή πρωτοβουλία μαζί με τον Γιάννη Ζίγδη συνίδρυσε στην Αθήνα την Ένωση Ροδίων Αθηνών-Πειραιώς.
Πέθανε το 1983 και κηδεύτηκε στις 17 Φεβρουαρίου από τον ιερό ναό του Ευαγγελισμού στη Ρόδο.

1985 - Γιώργος Ιωάννου, Έλληνας λογοτέχνη.

1986 - Αχιλλέας Μπουντουβής, Έλληνας πολιτικός.

2009 -Γεώργιος Παπαδημητρίου, του Αλεξάνδρου, ήταν Έλληνας πανεπιστημιακός και συγγραφέας. (15 Αυγούστου 1944 - 16 Φεβρουαρίου 2009)
Γεννήθηκε το 1944 στη Θεσσαλονίκη και σπούδασε νομική στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Δίδαξε Συνταγματικό Δίκαιο στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και στη δεκαετία του '70 συνεργάστηκε με την Ντόιτσε Βέλλε και το Ινστιτούτο Μαξ Πλανκ. Από το 1979 ως το 1983 ήταν καθηγητής Νομικής στο ΑΠΘ. Το 1984 εξελέγη καθηγητής στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του Πανεπιστημίου Αθηνών, του οποίου ήταν πρόεδρος από το 1993 ως το 1995. Μετά τη Μεταπολίτευση εργάστηκε ως δικηγόρος και στη συνέχεια έγινε νομικός σύμβουλος στο γραφείο του πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη.
Το 1993 εξέδωσε το περιοδικό (διαδικτυακό από το 2003) Νόμος και Φύση, μαζί με τον Κώστα Μενουδάκο. Τιμήθηκε με το παράσημο Ανώτερος Ταξιάρχης του Τάγματος Μακαρίου Γ΄ της Κυπριακής Δημοκρατίας. Στις εκλογές του 2007 εξελέγη βουλευτής Επικρατείας με το ψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ, αξίωμα που κατείχε έως και την ημερομηνία του θανάτου του, μιας και επανεξελέγη στις εκλογές του 2009.
Από το 2000 και για τέσσερα χρόνια ήταν επικεφαλής της Ομάδας Εργασίας για την παρακολούθηση του Κυπριακού.
Πέθανε, έπειτα από ασθένεια πολλών μηνών, στις 16 Φεβρουαρίου 2009 και την έδρα του στη Βουλή κατέλαβε ο Ηλίας Μπεριάτος. Κηδεύτηκε από το Πρώτο Νεκροταφείο Αθηνών.

2016 - Μπούτρος Μπούτρος - Γκάλι ήταν Αιγύπτιος πολιτικός και διπλωμάτης που την περίοδο 1992 - 1996 διετέλεσε γενικός γραμματέας του ΟΗΕ. (14 Νοεμβρίου 1922 - 16 Φεβρουαρίου 2016)
Γεννήθηκε στο Κάιρο και είναι εγγονός του Μπούτρος Γκάλι. Σπούδασε στο πανεπιστήμιο του Καΐρου και είναι διδάκτωρ διεθνούς δικαίου του Πανεπιστημίου του Παρισιού. Υπήρξε καθηγητής του πανεπιστημίου του Καΐρου ενώ διετέλεσε την περίοδο 1977 - 1992 υπουργός εξωτερικών.
Ανηψιός του είναι ο πρωην υπουργός Γιουσέφ Μπούτρος - Γκάλι.

2017 - Ο Γιάννης Κουνέλλης, ήταν Έλληνας καλλιτέχνης με έδρα δραστηριοτήτων την πόλη της Ρώμης. Ήταν εκπρόσωπος του κινήματος "Arte Povera". (23 Μαρτίου 1936 - 16 Φεβρουαρίου 2017)
Γεννήθηκε στον Πειραιά και από 20 ετών ζούσε στην Ρώμη, όπoυ και απεβίωσε στις 16 Φεβρουαρίου 2017. Παρότι ζούσε στο εξωτερικό επισκεπτόταν συχνά την Ελλάδα, συνήθως την Καστέλλα. Απορρίφθηκε από την Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών στην Αθήνα και έτσι το 1956 εγκαταστάθηκε στη Ρώμη όπου σπούδασε στην Ακαδημία Καλών Τεχνών. Αργότερα ήταν καθηγητής στην Ακαδημία Καλών Τεχνών του Ντίσελντορφ. Ήδη από τις αρχές της δεκαετίας του 1960, ο Γιάννης Kουνέλλης εμφανίστηκε στον χώρο της σύγχρονης τέχνης με ένα ιδιότυπο, πολύ προσωπικό πλαστικό λεξιλόγιο που αρχικά προέβαλε ως κωδικοποιημένη γραφή, υπό τη μορφή γραμμάτων και εξισώσεων, και κατέληξε στη συνέχεια στη δημιουργία εικόνων αποτελούμενων στο πιο πρόσφατο βιομηχανικό-αστικό παρελθόν. Έχει παρουσιάσει πλήθος εκθέσεων, κυρίως στο εξωτερικό, οι οποίες σημειώνουν μεγάλη επιτυχία.

Ο Κουνέλλης έχει ασκήσει και ασκεί τεράστια επιρροή στη ελληνική και την ευρωπαϊκή ζωγραφική και το όνομά του είναι πλέον ανάμεσα σε αυτά των σημαντικότερων εκπροσώπων των σύγχρονων ρευμάτων στην τέχνη της ζωγραφικής.

Το 2005 το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης τίμησε τον παγκοσμίου φήμης καλλιτέχνη και διανοητή με την διάκριση του επίτιμου διδάκτορα στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών της Πολυτεχνικής Σχολής για το σπουδαίο εικαστικό έργο του, τη διεθνή του παρουσία και τη θέση του μεταξύ των σημαντικότερων προσωπικοτήτων του μοντερνισμού.

2017 - Δημήτρης Μυταράς, ήταν σύγχρονος Έλληνας ζωγράφος με διεθνή καταξίωση και καθηγητής της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών (ΑΣΚΤ). (18 Ιουνίου 1934 - 16 Φεβρουαρίου 2017)
Γεννήθηκε στη Χαλκίδα τον Ιούνιο του 1934. Σπούδασε ζωγραφική στη Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών (1953-1958) έχοντας καθηγητές τον Γιάννη Μόραλη και τον Σπύρο Παπαλουκά. Συνέχισε σπουδές στη σκηνογραφία στην "École Supérieure des Arts Décoratifs" καθώς και εσωτερική διακόσμηση στη "Métiers d'Art" στο Παρίσι (1960-1964) με υποτροφία του Ι.Κ.Υ..

Το 1975 εκλέχθηκε καθηγητής της ΑΣΚΤ. Έργα του έχουν εκτεθεί στην Αθήνα, σε ατομικές εκθέσεις στις γκαλερί "Ζυγός", "Άστορ", "Μέρλιν", αίθουσα Τέχνης (Θεσσαλονίκη), καθώς επίσης και στη Μπολόνια, Φλωρεντία, Ρώμη, Γένοβα κ.ά..
To Μάρτιο του 2008 εξελέγη τακτικό μέλος της Ακαδημίας Αθηνών. Η Ακαδημία τον διέγραψε από την επετηρίδα της διότι μετά από ασθένεια έμεινε τυφλός.

Πέθανε στις 16 Φεβρουαρίου 2017, σε ηλικία 82 ετών. Τον τελευταίο καιρό αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα υγείας.