DIASKEDASI.INFO

Η διασκέδαση On Line

Σαν σήμερα 24 Νοεμβρίου ας θυμηθούμε τι έγινε

Tsarouxis-Mines-Noemvris

Σαν σήμερα 24 Νοεμβρίου
ας θυμηθούμε τι έγινε

από τον Mr George Almanac

Εορτάζουν
Ιερομαρτύρων Κλήμεντος Πάπα Ρώμης και Πέτρου επισκόπου Αλεξανδρείας
Ερμογένους επισκόπου Ακραγαντίνων

24 Νοεμβρίου

Γεγονότα σαν σήμερα

380 μ.Χ.: Μετά την επιτυχημένη αντιμετώπιση των Γότθων, ο Θεοδόσιος Α’ επιστρέφει θριαμβευτής στην Κωνσταντινούπολη.

1639: Ο Τζερεμάια Χόροκς παρατηρεί το πέρασμα της Αφροδίτης μπροστά από τον Ήλιο, επιβεβαιώνοντας την πρόβλεψη που είχε κάνει ο ίδιος.

1642: Ο Ολλανδός θαλασσοπόρος Άμπελ Τάσμαν ανακαλύπτει ένα νησί στα νότια της Αυστραλίας, το οποίο προς τιμή του θα ονομαστεί Τασμανία.

1822 : Ο Παλαιών Πατρών Γερμανός και ο Γεώργιος Μαυρομιχάλης πηγαίνουν στην Ιταλία ως αντιπρόσωποι του Έθνους για να ζητήσουν την υποστήριξη του Πάπα στον αγώνα για την αποτίναξη του τουρκικού ζυγού.

1822: Η καντάτα του Τζοακίνο Ρισίνι «La Santa Alleanza» παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην Αρένα της Βερόνα. Ήταν μια παραγγελία του πρίγκιπα Μέτερνιχ για το συνέδριο της Ιεράς Συμμαχίας στη Βερόνα.

1823: (ή στις 25/11ου) Η Βουλή καθαιρεί τον υπουργό των Οικονομικών Περούκα και τον υπουργό των Εσωτερικών Μεταξά τον οποίο αντικαθιστά με τον Ιωάννη Κωλέττη.

1822: Η καντάτα του Τζοακίνο Ρισίνι «La Santa Alleanza» παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην Αρένα της Βερόνα. Ήταν μια παραγγελία του πρίγκιπα Μέτερνιχ για το συνέδριο της Ιεράς Συμμαχίας στη Βερόνα.

1826: Ο Γεώργιος Καραϊσκάκης επιτυγχάνει μεγάλη νίκη στην Αράχοβα κατά των Τουρκαλβανών, οι οποίοι χάνουν 1.300 άνδρες.

1836: Ο Ρίχαρντ Βάγκνερ παντρεύεται την ηθοποιό Μίνα Πλάνερ στο Τραγκχάιμ του Καλίνιγκραντ.

1845: Ξεκινά τη λειτουργία του το «Ναυτικόν Σχολείον», μετέπειτα Σχολή Ναυτικών Δοκίμων, επί της κορβέτας «Λουδοβίκος», με Βασιλικό Διάταγμα κατόπιν εισηγήσεως του Υπουργού επί των Ναυτικών, Κωνσταντίνου Κανάρη του πυρπολητή.

1859: Ο Κάρολος Δαρβίνος δημοσιεύει το μνημειώδες έργο του «Η καταγωγή των ειδών».

1884: Ιδρύεται στην Αθήνα η ΕΟΑ (Επιτροπή Ολυμπιακών Αγώνων), με πρώτο πρόεδρο τον Διάδοχο Κωνσταντίνο και σκοπό τη διοργάνωση των πρώτων σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων. Το 2000 η ΕΟΑ θα μετονομαστεί σε ΕΟΕ (Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή).

1901: Ανοίγει τις πύλες του για το κοινό το Βασιλικό Θέατρο στο νεοκλασικό κτίριο της οδού Αγίου Κωνσταντίνου. Χτίστηκε με σχέδια του Ερνέστου Τσίλερ και είχε πρότυπο για την πρόσοψη, τη Βιβλιοθήκη του Αδριανού στην Αθήνα. Το θέατρο θα επανιδρυθεί με νόμο το 1930 ως Εθνικό Θέατρο.

1904: Σε όλη την επικράτεια συνεχίζονται οι έρανοι υπέρ του Μακεδονικού Αγώνα.

1908: Μία άγνωστη ασθένεια προκάλεσε τεράστιες καταστροφές στις Βαλανιδιές της νήσου Κρήτης. Δάση ολόκληρα κατεστράφησαν. Για τρίτη φορά (1879-1888) ζητούν από το Άγιο Όρος και τους αποστέλλεται η Αγία Ζώνη για λιτανεία στο νησί.

1912: Συναντώνται στο Λονδίνο οι αντιπροσωπείες Τουρκίας, Βουλγαρίας και Σερβίας για την ειρήνη, μετά το τέλος του Α’ Βαλκανικού Πολέμου. Τις συζητήσεις θα παρακολουθήσει και ο Έλληνας πρωθυπουργός Ελευθέριος Βενιζέλος. Την ίδια μέρα, ελληνικό απόσπασμα απελευθερώνει τους Αγίους Σαράντα στη Βόρειο Ήπειρο, αλλά λόγω ισχυρών πιέσεων από τους Οθωμανούς θα αναγκαστεί να υποχωρήσει προς την Κέρκυρα.

1912: Ο Ελληνικός στόλος καταλαμβάνει και απελευθερώνει πλήρως την νήσον Τένεδον.

1912: Ελληνικό απόσπασμα από 2 Τάγματα Πεζικού και μία Πυροβολαρχία αποβιβάζεται και απελευθερώνει τους Αγίους Σαράντα. Κατόπιν όμως δέχεται ισχυρή εχθρική πίεση και περιέρχεται σε δυσμενή θέση, οπότε αναγκάζεται να αποχωρήσει και μεταφέρεται στην Κέρκυρα.

1916: Στις 11/24 Νοεμβρίου 1916 η ολοκληρωμένη Προσωρινή Κυβέρνηση κήρυξε τον πόλεμο στις κεντρικές δυνάμεις.

1919: Στο μέτωπο στη Μ. Ασία επικρατεί ηρεμία.

1920: Στη Μ. Ασία ο Ελληνικός στρατός δρα με μάχες προφυλακών.

1920: Τα συγκεντρωτικά αποτελέσματα του δημοψηφίσματος της 22ας Νοεμβρίου που ανακοινώνει η κυβέρνηση δείχνουν ότι το 98% του ελληνικού λαού ψήφισε υπέρ της βασιλείας και της επιστροφής του Κωνσταντίνου στο θρόνο της Ελλάδας. Η κυβέρνηση τηλεγραφεί στον Κωνσταντίνο να επανέλθει το συντομότερο στην Ελλάδα.

1921: Η Ελληνική στρατιά στη Μ. Ασία μάχεται με πυροβολικό και περιπόλους εναντίον των Τούρκων.

1927: Εγκαινιάζεται το Μουσείο Ενθυμίων του Γεωργίου Α΄ ως παράρτημα του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου. Το μουσείο λειτουργεί στο κτήριο των Παλαιών Ανακτόρων έως τον Αύγουστο του 1930, οπότε αποφασίζεται η εκκένωση του κτηρίου προκειμένου να εγκατασταθεί σ’ αυτό η Βουλή. Τα αντικείμενα του μουσείου θα μεταφερθούν σε διάφορες αποθήκες έως την επιστροφή του Γεωργίου Β΄, το 1935, οπότε επαναλειτουργεί το μουσείο στους ίδιους χώρους του ισογείου.

1929: Η επανάσταση στην Κίνα παρεμποδίζει την προστασία της Μαντζουρίας έναντι των Σοβιετικών.

1939: Η Γκεστάπο εκτελεί στην Τσεχοσλοβακία 120 μαθητές, που κατηγορήθηκαν για αντιναζιστική συνωμοσία.

1940: Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος: Η Σλοβακία προσχωρεί στις δυνάμεις του Άξονα.

1940: Οι Ελληνικές δυνάμεις (Γ’ Σ.Σ.) στο Αλβανικό μέτωπο επιτίθενται εναντίον των Ιταλών και τους εκδιώκουν από τας περιοχάς Βυθκούκι, Καστάνιανη, Κακρύκαμπος, Ακροράχη.

1940: Oι Ελληνικές δυνάμεις απελευθερώνουν την Mοσχόπολη.

1942: Οι Γερμανοί μετρούν σοβαρές απώλειες από τη Μάχη του Στάλινγκραντ στην ΕΣΣΔ, κατά τη διάρκεια του Β Παγκοσμίου Πολέμου.

1944: Οι Αμερικανοί βομβαρδίζουν για πρώτη φορά το Tokyo κατά την διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

1947: Το Κογκρέσο με συντριπτική πλειοψηφία καταδικάζει τους δέκα καλλιτέχνες του Χόλιγουντ, που αρνούνται να συνεργαστούν με την Επιτροπή Αντιαμερικανικών Ενεργειών του γερουσιαστή Μακάρθι και να καταδώσουν συναδέλφους τους κομμουνιστές.

1951: Το ερευνητικό πλοίο «Καλυψώ» του Ζακ Υβ Κουστό σαλπάρει από την Τουλόν για το πρώτο ταξίδι του με κατεύθυνση την Ερυθρά Θάλασσα.

1951: Κάνει πρεμιέρα στο Μπρόντγουεϊ το έργο "Ζιζί", με πρωταγωνίστρια την Όντρεϋ Χέπμπορν.

1953: Στην Ελλάδα εκδίδεται εσωτερικό προαιρετικό δάνειο. Εξαλείφονται τα τρία μηδενικά όλων των χαρτονομισμάτων και κόβονται κέρματα από 5λεπτο μέχρι 10δραχμο.

1953: Ο υπουργός Συντονισμού στην κυβέρνηση του στρατάρχη Παπάγου, Σ. Μαρκεζίνης, ανακοινώνει ότι θα κόψει τρία μηδενικά από το χαρτονόμισμα. Έτσι, η ισοτιμία δραχμής-δολαρίου γίνεται ένα δολάριο προς τριάντα δραχμές και όχι προς τριάντα χιλιάδες, όπως ήταν προηγουμένως.

1959: ΗΠΑ και ΕΣΣΔ υπογράφουν συμφωνία πάνω στους τομείς της επιστήμης, του αθλητισμού και της παιδείας.

1963: Πυροβολείται θανάσιμα την ώρα που μεταφέρεται στις φυλακές του Ντάλας ο Λι Χάρβεϊ Οσβαλντ, κρατούμενος για τη δολοφονία του αμερικανού προέδρου Τζον Κένεντι. Δράστης είναι ο Τζακ Ρούμπι, ιδιοκτήτης νυχτερινού κέντρου και θαυμαστής του Κένεντι. Εκατομμύρια πολίτες παρακολουθούν το φόνο από την τηλεόραση.

1965: Ο Τζόζεφ Ντεζιρέ Μομπούτου αναλαμβάνει την προεδρία του Κονγκό την οποία και κρατά για 32 χρόνια. Το 1971 μετονόμασε τη χώρα σε Ζαΐρ.

1969: Επιστροφή (προσθαλάσσωση) της αποστολής «Απόλλων 12» από τη Σελήνη.

1971: Ένας αεροπειρατής που συστήθηκε ως Νταν Κούπερ πέφτει με αλεξίπτωτο από πτήση της Northwest Orient Airlines και παίρνει μαζί του 200.000 δολάρια. Δεν βρέθηκε ποτέ.

1972: Η Κοινοβουλευτική Συνέλευση του ΝΑΤΟ ζητά την αποκατάσταση της Δημοκρατίας στην Ελλάδα.

1974: Ο Ντόναλντ Γιόχανσον (Donald Johanson). εντοπίζει τον πρώτο σκελετό του Αυστραλοπίθηκου αφαρίου (Australopithecus afarensis) στην έρημο Αφάρ της Αιθιοπίας. Πρόκειται για τον σκελετό μιας νεαρής 18 ετών με την κωδική ονομασία AL- 288-1 (Lucy)

1974: Στην Αθήνα πραγματοποιείται η πορεία προς την αμερικανική πρεσβεία για την πρώτη επέτειο του Πολυτεχνείου. Παίρνουν μέρος ένα εκατομμύριο διαδηλωτές.

1976: Το αμερικανικό συγκρότημα «The Band» δίνει το αποχαιρετιστήριο κοντσέρτο του στο Σαν Φρανσίσκο, με την παρουσία κορυφαίων ονομάτων της ροκ σκηνής. Η συναυλία απαθανατίζεται από τον Μάρτιν Σκορτσέζε στην ταινία – ντοκουμέντο «The Last Waltz» («Το Τελευταίο Βαλς»).

1983: Η Οργάνωση για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης απελευθερώνει έξι ισραηλινούς κρατουμένους και τους ανταλλάσσει με 4.424 Παλαιστινίους που βρίσκονται στις φυλακές του Ισραήλ.

1983: Η Οργάνωση για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης απελευθερώνει έξι ισραηλινούς κρατουμένους και τους ανταλλάσσει με 4.500 Παλαιστινίους που κρατούνται από τους Ισραηλινούς.

1987: Παραιτείται μετά την αλλαγή της εισοδηματικής πολιτικής της κυβέρνησης για την οποία δεν είχε ενημερωθεί ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας Κ. Σημίτης.

1989: Στην Τσεχοσλοβακία, ολόκληρη η ηγεσία του Κομμουνιστικού Κόμματος αναγκάζεται να παραιτηθεί, κάτω από την πίεση των μαζικών διαδηλώσεων.

1990: Στην αίθουσα εκδηλώσεων της ΕΣΗΕΑ, εορτάζονται τα 72 χρόνια από την ίδρυση του ΚΚΕ και την έκδοση του «Ριζοσπάστη».

1992: Ο Πρόεδρος των Σκοπίων Κίρο Γκλιγκόροφ δηλώνει ότι η χώρα του δεν θα αφαιρέσει τον όρο “Μακεδονία” από το όνομά της, προκειμένου να πετύχει διεθνή αναγνώριση. Απειλεί δε με νέο Βαλκανικό πόλεμο, στην περίπτωση που η διεθνής κοινότητα το αρνηθεί.

1993: Σε έπ' αόριστον κράτηση καταδικάζονται, ύστερα από μια διαδικασία, που συγκλόνισε τη διεθνή κοινή γνώμη, δύο εντεκάχρονα αγόρια, που απήγαγαν και δολοφόνησαν ένα παιδί δύο ετών στο Λίβερπουλ της Βρετανίας.

1993: Στην Κίνα, ανακαλύπτεται αρχαία Ελληνική πόλη, της εποχής του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

1994: Στην Ινδία, 112 είναι νεκροί σε πανικό, που δημιουργήθηκε όταν η αστυνομία άνοιξε πυρ εναντίον του πλήθους.

1995: Αποφυλακίζεται ο Σκωτσέζος ποδοσφαιριστής της Έβερτον Duncan Ferguson, ο οποίος είχε καταδικαστεί γιατί είχε κτυπήσει εκτός φάσης αντίπαλό του σε αγώνα πρωταθλήματος.

1996: Την περιοδεία του στη Νέα Ζηλανδία και την Αυστραλία, ολοκληρώνει ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος.

1997: Τεταμένη είναι η κατάσταση στην Ολυμπιάδα, όπου οι κάτοικοι αντιδρούν έντονα στη λειτουργία των μεταλλείων Κασσάνδρας.

1999: Ο Γιώργος Τζελίλης κατακτά τρία αργυρά μετάλλια στην κατηγορία των 69 κιλών και ο Βαλέριος Λεωνίδης τρία χάλκινα στην ίδια κατηγορία, κατά το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Άρσης Βαρών που διεξάγεται στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας.

1999: Σφοδρές αλληλοκατηγορίες ανταλλάσσουν ο πρωθυπουργός και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, κατά τη συζήτηση στη Βουλή για τη διαφθορά στο δημόσιο βίο. Ο Κώστας Σημίτης κατηγορεί τη Νέα Δημοκρατία για σκανδαλολογία και σκανδαλοθηρία, συστηματική υπονόμευση του θετικού έργου της κυβέρνησης, στείρα αντιπολίτευση και παντελή έλλειψη προτάσεων και θέσεων. Από την πλευρά του, ο Κώστας Καραμανλής κάνει λόγο για μεγάλη διαφθορά στο δημόσιο τομέα και για αναθέσεις έργων με αδιαφανείς διαδικασίες.

2015: Τουρκική κατάρριψη ρωσικού Sukhoi Su-24 στα σύνορα με τη Συρία στην οποία σκοτώθηκε ο ένας από τους δύο πιλότους καθώς και ένας Ρώσος στρατιωτικός ομάδας διάσωσης. Το γεγονός προκάλεσε έντονες διεθνείς παραθέσεις και αντιπαραθέσεις.

2015: Τρομοκρατική επίθεση στην Τύνιδα (Τυνησία) σε λεωφορείο της προεδρικής φρουράς προκαλεί το θάνατο 14 ατόμων.

2015: Τρομοκρατική επίθεση σε ξενοδοχείο στη πόλη Αλ-Αρίς της Αιγύπτου, όπου επτά άτομα χάνουν τη ζωή τους και άλλοι 12 τραυματίζονται.

 

Γεννήσεις σαν σήμερα

1394 – Κάρολος Α’, δούκας της Ορλεάνης.
Ο Κάρολος των Βαλουά (24 Νοεμβρίου 1394 – 5 Ιανουαρίου 1465) ήταν δούκας της Ορλεάνης, και ο σημαντικότερος Γάλλος ποιητής της εποχής του (1407 – 1465). Υιός και διάδοχος του Λουδοβίκου της Ορλεάνης και της Βαλεντίνας Βισκόντι, κόρης του Τζιαν Γκαλεάτσο Βισκόντι, δούκα του Μιλάνου.

1632 – Μπαρούχ Σπινόζα, Ολλανδοεβραίος φιλόσοφος.
(«Πολιτική Πραγματεία») (Θαν. 21/2/1677). Έζησε τη σύντομη ζωή του -καθώς πέθανε σε ηλικία 44 ετών- στην Ολλανδία. Για τις αιρετικές του απόψεις εκδιώχθηκε από την ιουδαϊκή κοινότητα στην οποία μαθήτευσε. Προκειμένου να μη θυσιάσει την πνευματική του ελευθερία, αρνήθηκε την πανεπιστημιακή έδρα που του προσφέρθηκε στο Πανεπιστήμιο της Χαϊδελβέργης. Συγκαταλέγεται στις σημαντικότερες μορφές του ορθολογιστικού ρεύματος που κατέκλυσε την Ευρώπη του17ου αιώνα. Θεωρείται εν γένει συνεχιστής των ιδεών του Καρτέσιου, παρά τις αντιδράσεις του στην καρτεσιανή δυαρχία, αλλά και στοχαστής που προσπάθησε να συμφιλιώσει τονμεσαιωνικό αριστοτελισμό με τα δεδομένα μιας νέας επιστημονικής σκέψης.

1713 – Λώρενς Στερν, Ιρλανδός συγγραφέας.

1724 – Μαρία Αμαλία Χριστίνα της Σαξωνίας (1724 – 1760), πριγκίπισσα της Σαξωνίας και σύζυγος του Βασιλιά της Ισπανίας Καρόλου Γ΄.

1730 – Αλεξάντερ Βασίλιεβιτς Σουβόροφ, Ρώσος στρατηγός.
Ο Αλεξάντερ Βασίλιεβιτς Σουβόροφ (24 Νοεμβρίου 1730 – 18 Μαΐου 1800) ήταν Ρώσος στρατιωτικός. Συμμετείχε σε εξήντα μάχες κατά των Πολωνών, των Γάλλων και των Τούρκων, τις οποίες κέρδισε όλες. Θεωρείται ως ο σημαντικότερος θεμελιωτής της ρωσικής πολεμικής τακτικής και είναι γνωστός για τα στρατιωτικά εγχειρίδια που συνέγραψε. Επί Αικατερίνης Β’ είχε νικήσει πολλές φορές τους Τούρκους και τους Πολωνούς και διατηρούσε εξαιρετικές σχέσεις με την Αυτοκράτειρα, η οποία λέγεται ότι τον έσωσε από την θανατική ποινή.

1745 – Μαρία Λουίζα, Αυτοκράτειρα της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας.
Ινφάντη Μαρία Λουίζα της Ισπανίας (24 Νοεμβρίου 1745 – 15 Μαΐου 1792) Γερμανίδα Αυτοκράτειρα, Βασίλισσα της Βοημίας και της Ουγγαρίας ως σύζυγος του Αυτοκράτορα Λεοπόλδου Β΄. Κόρη του Βασιλιά της Ισπανίας Καρόλου Γ΄ ο οποίος όταν γεννήθηκε η ίδια ήταν Βασιλιάς της Νάπολης και της Σικελίας και της Μαρίας Αμαλίας της Σαξονίας, όταν ο πατέρας της έγινε Βασιλιάς της Ισπανίας (1759) με τον θάνατο του θείου της Φερδινάνδου ΣΤ΄ μετακινήθηκε εκεί με ολόκληρη την οικογένεια της.

1784 – Ζαχαρίας Τέιλορ, δωδέκατος Πρόεδρος των ΗΠΑ.
Ο Ζαχαρίας Τέιλορ (Zachary Taylor, 24 Νοεμβρίου 1784 – 9 Ιουλίου 1850) ήταν ο 12ος Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής. Διετέλεσε Πρόεδρος από τις 4 Μαρτίου1849 έως τις 9 Ιουλίου 1850.

1826 – Κάρλο Λορεντσίνι, γνωστότερος με το ψευδώνυμο Κάρλο Κολόντι, Ιταλός συγγραφέας. (Πινόκιο) (Θαν. 26/10/1890).

1864 – Ανρί ντε Τουλούζ-Λωτρέκ, Γάλλος ζωγράφος, που έκανε την αφίσα τέχνη.
(Θαν. 9/9/1901). O Ανρί ντε Τουλούζ-Λωτρέκ (Henri Marie Raymond de Toulouse-Lautrec-Monfa, 24 Νοεμβρίου 1864 – 9 Σεπτεμβρίου 1901) ήταν Γάλλος ζωγράφος, χαράκτης, σχεδιαστής και εικονογράφος, του οποίου η εμβάθυνση στην πολύχρωμη και θεατρική Παριζιάνικη ζωή στα τέλη του 19ου αιώνα έδωσε μία συλλογή από συναρπαστικές, κομψές και προκλητικές εικόνες της σύγχρονης και μερικές φορές παρακμιακής ζωής εκείνων των χρόνων.

1868 – Σκοτ Τζόπλιν, ο αποκαλούμενος και «βασιλιάς του Ragtime», μαύρος αμερικανός συνθέτης. (Θαν. 1/4/1917).

1885 – Κρίστιαν Βιρτ, Γερμανός αξιωματικός των SS.
Ο Κρίστιαν Βιρτ (Christian Wirth) ήταν Λοχαγός των SS, Γενικός Επιθεωρητής των Στρατοπέδων εξόντωσης της Επιχείρησης Ράινχαρντ και επικεφαλής των Γερμανικών εξοπλισμών (DAW, Deutsche Ausrüstungswerke) στο αεροδρόμιο του Λούμπλιν στην κατεχόμενη Πολωνία.

1887 – Έριχ φον Μάνσταϊν, Γερμανός στρατιωτικός.
Ο Έριχ φον Μάνσταϊν (γερμ. Erich von Manstein, 24 Νοεμβρίου 1887 – 10 Ιουνίου 1973) ήταν Γερμανός στρατάρχης κατά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και ένας από τους σημαντικότερους ηγέτες της Βέρμαχτ. Θεωρήθηκε ένας από τους ευφυέστερους ηγέτες της εποχής σύμφωνα με τους συναδέλφους του.

1897 – Λάκι Λουτσιάνο, Ιταλός μαφιόζος.

1917 – Έντμοντ Άντριου Χάρτζο, Αμερικανός κρυπτογράφος.

1922 – Άρης Αλεξάνδρου, Έλληνας συγγραφέας.

1951 – Μίμης Ανδρουλάκης, Έλληνας πολιτικός και συγγραφέας.

1954 – Εμίρ Κουστουρίτσα, σερβοβόσνιος σκηνοθέτης και σεναριογράφος.

1985 – Τζούλια Αλεξανδράτου, φωτομοντέλο , τραγουδίστρια και πρωταγωνίστρια σε ταινίες πορνό.

1993 – Ήβη Αδάμου, Κύπρια τραγουδίστρια.

 

Θάνατοι σαν σήμερα

1072 – Αλπ Αρσλάν, (1026-1072), σουλτάνος των Σελτζούκων Τούρκων στις περιοχές της Περσίας και του Ιράκ.

1531 – Γιοχάνες Οικολαμπάντιους, Γερμανός θρησκευτικός μεταρρυθμιστής.
O Γιοχάνες Οικολαμπάντιους (Johannes Oecolampadius, 1482 – 24 Νοεμβρίου 1531). Το πραγματικό του όνομα ήταν Χούσγκεν (Hussgen) ή Χόισγκεν (Heussgen), το άλλαξε όμως σε Χάουσ-σαϊν (Hausschein) και μετά στο ελληνικό Οικολαμπάδιος. Ήταν καθηγητής φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο της Βασιλείας. Υπήρξε σύντροφος του Ζβίγγλιου, όμως διαφώνησε με τις απόψεις των Αναβαπτιστών. Ήταν βοηθός του Έρασμου στη διόρθωση του ελληνικού κειμένου κατά την προετοιμασία της έκδοσης της Καινής Διαθήκης (1516).

1572 – Τζον Νοξ, Σκωτζέζος εκκλησιαστικός ηγέτης.
Ο Τζον Νοξ (John Knox, 1514 – 24 Νοεμβρίου 1572) ήταν Σκωτσέζος ηγέτης της Προτεσταντικής Μεταρρύθμισης. Θεωρείται ο ιδρυτής του Πρεσβυτεριανισμού και της αντίστοιχης εκκλησίας στην Σκωτία.

1722 – Γιόχαν Άνταμ Ράινκεν, Ολλανδός μουσικός και συνθέτης.
Ο Γιόχαν Άνταμ Ράινκεν (Johann Adam Reincken, 10 Δεκεμβρίου 1643 –Αμβούργο 24 Νοεμβρίου 1722), ήταν Ολλανδικής καταγωγής Γερμανός συνθέτης,οργανίστας και βιολίστας. Υπήρξε από τους πλέον σημαντικούς βορειοευρωπαίους συνθέτες του 17ου αιώνα, ικανότατος οργανίστας -ιδιαίτερα στον αυτοσχεδιαστικό τομέα-, γνωστός περισσότερο για την επιρροή που είχε στον Γιόχαν Σεμπάστιαν Μπαχ, ωστόσο, πολύ λίγα έργα του έχουν διασωθεί στη σημερινή εποχή.

1870 – Ιζιντόρ Ντυκάς Γάλλος ποιητής, γνωστός και ως Κόμης του Λωτρεαμόν.
Ο Ιζιντόρ Ντυκάς (Isidore Lucien Ducasse, 4 Απριλίου 1846 – 24 Νοεμβρίου 1870), γνωστός περισσότερο με το ψευδώνυμο Λωτρεαμόν ή Κόμης του Λωτρεαμόν, ήταν Γάλλος ποιητής, δημιουργός των Ασμάτων του Μαλντορόρ που αποτελούν και το σημαντικότερο έργο του.

1906 – Ιωάννης Πεσμαζόγλου, γενικός διευθυντής της Τράπεζας Αθηνών και βουλευτής Αττικής.

1920 – Αλεξάντρου Μακεντόνσκι, Ρουμάνος λογοτέχνης και κριτικός.

1929 – Ζωρζ Κλεμανσώ, πρωθυπουργός της Γαλλίας.

1957 – Ντιέγκο Ριβέρα, μεξικάνος ζωγράφος, που έμεινε στην ιστορία για τις τοιχογραφίες του και τη σχέση του με τη συμπατριώτισσα συνάδελφό του Φρίντα Κάλο. (Γεν. 8/12/1886).

1963 – Λη Χάρβεϊ Όσβαλντ, Αμερικανός δολοφόνος.
Ο Λη Χάρβεϊ Όσβαλντ (Lee Harvey Oswald, 18 Οκτωβρίου 1939 – 24 Νοεμβρίου 1963) ήταν, σύμφωνα με τέσσερις έρευνες που διεξήγαγε η κυβέρνηση των ΗΠΑ, υπεύθυνος για τη δολοφονία του Αμερικανού προέδρου Τζον Φ. Κέννεντυ. Στις 22 Νοεμβρίου 1963, ο Όσβαλντ συνελήφθη και κατηγορήθηκε ότι σκότωσε τόσο τον Κένεντι, όσο και τον αστυνομικό Τζ. Ντ. Τίπιτ νωρίτερα. Ο Όσβαλντ αρνήθηκε και τις δύο κατηγορίες. Δύο μέρες αργότερα, ο Όσβαλντ δολοφονήθηκε από τον Τζακ Ρούμπι, κατά τη διάρκεια ζωντανής μετάδοσης από την τηλεόραση και ενώ τελούσε υπό κράτηση.

1985 – Λάζλο Μπίρο. Ουγγροαργεντίνος δημοσιογράφος και εφευρέτης του στυλογράφου διαρκείας, που έφερε επανάσταση στον τρόπο της γραφής.
Ο Λάζλο Γιόζεφ Μπίρο (László József Bíró) γεννήθηκε στις 29 Σεπτεμβρίου 1899 στη Βουδαπέστη, από γονείς Ιουδαϊκού θρησκεύματος. Ενώ εργαζόταν ως δημοσιογράφος διαπίστωσε ότι το μελάνι για την έκδοση εφημερίδων στέγνωνε εύκολα, αφήνοντας το χαρτί καθαρό και χωρίς μουτζούρες. Προσπάθησε να τοποθετήσει το μελάνι αυτό σε μια κοινή πένα, αλλά διαπίστωσε ότι δεν έρρεε, καθώς ήταν αρκετά παχύρευστο. Με τη βοήθεια του αδελφού του Γκιόργκι Μπίρο, που ήταν χημικός, ανέπτυξε ένα νέο ρύγχος στην άκρη της πένας, το οποίο αποτελείται από μία μπίλια που περιστρέφεται ελεύθερα και λαμβάνει μελάνι από μια κάψουλα, προσαρμοσμένη στην πένα. Ο Μπίρο παρουσίασε την εφεύρεσή του για πρώτη φορά στη Διεθνή Έκθεση της Βουδαπέστης το 1931.

1991 – Φρέντι Μέρκιουρι, Βρετανός τραγουδιστής και μουσικός. (Γεν. 5/9/1946).
Ο κόσμος συγκλονίζεται από την είδηση του θανάτου του Freddie Mercury. Δεν ήταν αστέρας της ροκ σκηνής, ήταν ένας γαλαξίας που με τη φωνή του έλαμψε για σχεδόν μία εικοσαετία και με την μοναδική σκηνική του παρουσία, ηγήθηκε των Queen, αποτελώντας πεμπτουσία του τεράστιου αυτού συγκροτήματος. Μία μέρα πριν χάσει τη μάχη με την αρρώστια που τον βασάνιζε, ο ο ίδιος επιβεβαίωνε τις φήμες που τον ήθελαν φορέα του AIDS αλλά και τις έντονες ανησυχίες των χιλιάδων θαυμαστών του, που έβλεπαν ότι οι δημόσιες εμφανίσεις του είχαν περιοριστεί ιδιαίτερα. Λες και γνώριζε ότι το τέλος του πλησίαζε… Σύσσωμος ο μουσικός κόσμος υποκλίθηκε στην ανυπέρβλητη αξία και το ταλέντο του θρυλικού τραγουδιστή, του εξαιρετικού μουσικού, του κορυφαίου performer.

1991 – Έρικ Καρ, ντράμερ των KISS.
Γεννημένος στις 12 Ιουλίου του 1950 με πραγματικό του όνομα το, Paul Charles Caravello. Αν και φάνηκε να σημειώνει βελτίωση, λίγο μετά και την τελευταία του δημόσια εμφάνιση με τους Kiss στα βραβεία του MTV, το Σεπτέμβρη του 1991, έπαθε ανεύρισμα και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο. Παρά το ότι επέζησε από αυτό το επεισόδιο, λίγες μέρες μετά, είχε υποστεί εγκεφαλική αιμορραγία λόγω του καρκίνου. Τελικά πέθανε σε ηλικία 41 ετών και ο δίσκος “Revenge” των Kiss που κυκλοφόρησε το 1992, ήταν αφιερωμένος στη μνήμη του περιέχοντας και το μοναδικό drum solo που είχε ηχογραφήσει ο Carr με την μπάντα.

1993 – Albert Collins (1932-1993). Αμερικανός blues κιθαρίστας και τραγουδιστής, απεβίωσε σε ηλικία 61 ετών στο Λας Βέγκας της Νεβάδα από την ασθένεια του καρκίνου. Αποκαλείται και "The Master of the Telecaster".
Επηρέασε πολλούς κιθαρίστες όπως Ronnie Wood, Jimmy Page, Robert Cray, Keith Richards, Jeff Beck, Stevie Ray Vaughan, Gary Moore, B.B. King, Larry Carlton και Eric Clapton.

1993 – Alix Gres, Γαλλίδα σχεδιάστρια μόδας

2002 – Τζον Ρολς, αμερικανός καθηγητής, από τους σημαντικότερους πολιτικούς φιλοσόφους στο δεύτερο μισό του 20ου αιώνα. («Η Θεωρία της Δικαιοσύνης») (Γεν. 21/2/1921).
Ο Τζον Ρωλς (John Rawls, 21 Φεβρουαρίου 1921 – 24 Νοεμβρίου 2002) ήταν Αμερικανός φιλόσοφος, κυρίαρχη φιγούρα της ηθικής και πολιτικής φιλοσοφίας του 20ού αιώνα. Έχει βραβευτεί με το Βραβείο Schock Λογικής και Φιλοσοφίας και με το Εθνικό Μετάλλιο των ΗΠΑ στις Ανθρωπιστικές επιστήμες.

2005 – Πατ Μορίτα, Αμερικανοιάπωνας ηθοποιός. Ο κύριος Μιγιάγκι του «Καράτε Κιντ», πεθαίνει σε ηλικία 73 ετών.