DIASKEDASI.INFO

Η διασκέδαση On Line

Σαν σήμερα 18 Νοεμβρίου ας θυμηθούμε τι έγινε

Tsarouxis-Mines-Noemvris

Σαν σήμερα 18 Νοεμβρίου
ας θυμηθούμε τι έγινε
από τον Mr George Almanac

Επέτειοι
Παγκόσμια Ημέρα, Χρόνιας Αποφρακτικής Πνευμονοπάθειας.
Ευρωπαϊκή Ημέρα για την Προστασία των Παιδιών από τη Γενετήσια Εκμετάλλευση και Κακοποίηση.

Ευρωπαϊκή Ημέρα Ευαισθητοποίησης για τα Αντιβιοτικά.

Εορτάζουν
Πλάτωνος του Μεγαλομάρτυρα, (Πλάτωνας, Πλάτων, Πλατωνία, Πλατώνα)

18 Νοεμβρίου

Γεγονότα σαν σήμερα

1095: Ξεκινά η Σύνοδος του Κλερμόντ, την οποία συγκάλεσε ο Πάπας Ουρβάνος Β και στην οποία πήραν μέρος τόσο εκκλησιαστικοί όσο και λαϊκοί αξιωματούχοι και όπου συζητήθηκε η αποστολή της Πρώτης Σταυροφορίας στους Αγίους Τόπους.

1302: Ο πάπας Βονιφάτιος Η’ εκδίδει την Παπική Βούλα «Unam sanctam» («Ο Ένας Άγιος»), με την οποία υποστηρίζει ότι ο εκάστοτε Πάπας είναι ο μοναδικός εκπρόσωπος του Χριστού επί της Γης.

1307: Ο θρυλικός ελβετός πατριώτης Γουλιέλμος Τέλλος σημαδεύει με το τόξο του και από απόσταση 50 μέτρων πετυχαίνει το μήλο στο κεφάλι του γιου του, κερδίζοντας το στοίχημα που είχε βάλει με τον αυστριακό κατοχικό διοικητή, Χέρμαν Γκέσλερ.

1421: Το θαλάσσιο φράγμα του Ζάουντερζεϊ στην Ολλανδία καταρρέει, με αποτέλεσμα να πλημμυρίσουν 72 χωριά και να χάσουν τη ζωή τους 10.000 άνθρωποι.

1493: Ο Χριστόφορος Κολομβός βλέπει στον ορίζοντα το νησί που σήμερα ονομάζεται Πουέρτο Ρίκο.

1626: Τίθεται ο θεμέλιος λίθος της νέας Βασιλικής του Αγίου Πέτρου στη Ρώμη.

1820: Ο αμερικανός πλωτάρχης Ναθάνιελ Πάλμερ ανακαλύπτει την Ανταρκτική.

1822: Τουρκική επίθεση κατά της Ιεράπετρας. Η πρώτη απόπειρα κατάληψης του Οροπεδίου από τους Τούρκους το 1822 απέτυχε αφού οι Χαΐνηδες του καπετάν Καζάνη, μαζί με άλλους οπλαρχηγούς που έσπευσαν για βοήθεια, τους απώθησαν. Τελικά ο Χασάν Πασάς διαμέσου του Καθαρού κατόρθωσε να εισέλθει στο Οροπέδιο το 1823 και οι ορδές των τούρκων παρέδωσαν στη φωτιά όλα τα χωριά του Οροπεδίου με αποτέλεσμα την γενική υποταγή του Λασιθίου.

1823: Ο Κίτσος Τζαβέλλας, επί κεφαλής 300 ανδρών κατακόπτει είς τήν θέσιν Σκαλί (παρά τό Μεσολόγγι) τήν εμπροσθοφυλακήν τού Μουσταή πασσά. Οι Έλληνες επέστρεψαν είς τό Μεσολόγγι, φέροντες 130 κεφαλάς, 195 τυφέκια, 160 πιστόλια, διάφορα άλλα όπλα καί πολλά ενδύματα.

1825: Οι Έλληνες υπό τον Καραϊσκάκην επιτίθενται εναντίον των Τούρκων στο Δίστομον Λεβαδείας και τους νικούν.

1826: Αρχίζει η μεγάλη μάχη στην Αράχοβα, όπου θα λάμψει το άστρο του Γεωργίου Καραϊσκάκη. Θα λήξει στις 23 Νοεμβρίου, με νικηφόρα έκβαση για τα ελληνικά όπλα.

1833: Οι Τούρκοι απαγχονίζουν στην Κρήτη 100 Έλληνες.

1901: Η Βρετανία εκδίδει Λευκή Βίβλο επεξηγώντας την πολιτική της των στρατοπέδων συγκέντρωσης στη Νότια Αφρική.

1902: Τις εκλογές της 17ης Νοεμβρίου ακολουθεί κυβερνητική αστάθεια και συγκρούσεις ανάμεσα στους οπαδούς των δύο μεγάλων παρατάξεων, Δεληγιαννικών και Θεοτοκικών. (Σανιδικά)

1903: Ο Παναμάς εκχωρεί στις ΗΠΑ την περιοχή όπου κατασκευάζεται η διώρυγα. Το έργο είχε ξεκινήσει το 1881 και θα ολοκληρωθεί το 1914.

1909: Καταργείται στο Βέλγιο η ετήσια κλήρωση, με την οποία επιλέγονταν εκείνοι που θα υπηρετούσαν στις ένοπλες δυνάμεις.

1912: Ο Ελληνικός στόλος καταλαμβάνει τήν Ίμβρον (πρώτος Βαλκανικός πόλεμος).

1916: (παλ. ημερολόγιο) Τά Νοεμβριανά. Γαλλικά καί Αγγλικά αγήματα, δυνάμεως 3.000 ανδρών, μετά τήν άρνησιν τής Ελλάδος να συμμορφωθή εις την απαίτησην περί παραδόσεως τού πολεμικού υλικού καί παροπλισμού τών πλοίων, αποβιβάζονται είς Πειραιά καί Φάληρον καί προχωρούν έν πολεμικώ σχηματισμώ διά τής λεωφόρου Συγγρού πρός τάς Αθήνας. Επίστρατοι και άλλοι πολίται, εγκατεστημένοι είς τούς παρά τήν Άκρόπολιν λόφους, επυροβόλησαν κατ’ αυτών, επηκολούθησε δέ σύρραξις, ή οποία παρετάθη μέχρι τών εσπερινών ωρών. Ταυτοχρόνως, τά ευρισκόμενα είς τό Φάληρον αγγλικά καί γαλλικά πολεμικά εβομβάρδιζαν διαφόρους συνοικίας τών Αθηνών. Εκ των συγκρούσεων εφονεύθησαν περί τούς 60 Γάλλοι καί Άγγλοι καί ετραυματίσθησαν περί τούς 200. Εκ τών Ελλήνων εφονεύθησαν 30 καί ετραυματίσθησαν 52. Η Ελλάς υπεχρεώθη να παράσχη ικανοποίησιν πρός τήν Γαλλίαν καί Άγγλίαν διά τά γενόμενα. Διετάχθη ταυτοχρόνως ό αποκλεισμός τών ελληνικών παραλίων, μετά τινας μήνας δέ ό βασιλεύς Κωνσταντίνος εξηναγκάσθη νά παραιτηθή υπέρ τού υιού τού Αλεξάνδρου (29—5—1917) και ν’ απέλθη έξ Ελλάδος.

1918: Η Λετονία ανακηρύσσει την ανεξαρτησία της από την Ρωσία.

1919: Στο μέτωπο στη Μ. Ασία σημειώνεται δράσις περιπόλων.

1920: Σε ολόκληρο το μέτωπο στη Μ. Ασία επικρατεί ηρεμία.

1920: Στην Κωνσταντινούπολη φτάνουν 140.000 Αρμένιοι πρόσφυγες, από την Κριμαία.

1921: Η Ελληνική στρατιά στη Μ. Ασία δρα με πυροβολικό και περιπόλους.

1926: Ο ιρλανδός συγγραφέας Τζορτζ Μπέρναρντ Σο αρνείται να παραλάβει το χρηματικό έπαθλο που συνοδεύει το βραβείο Νόμπελ, λέγοντας: «Δεν μπορώ να συγχωρήσω τον Άλφρεντ Νόμπελ για την ανακάλυψη της δυναμίτιδας, αλλά μόνο ένας δαιμόνιος άνθρωπος ή ανθρώπινο τέρας θα μπορούσε να θεσπίσει αυτό το βραβείο».

1927: Ο πρόεδρος της Διεθνούς Ομοσπονδίας πετυχαίνει τη δημιουργία επιτροπής μελέτης για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου.

1928: Παρουσιάζεται στο θέατρο Κόλονι της Νέας Υόρκης η πρώτη ομιλούσα ταινία με ήρωα το διάσημο ήρωα κινουμένων σχεδίων Μίκυ Μάους. Πρόκειται για την οκτάλεπτη ταινία του Γουόλτ Ντίσνεϊ Steamboat Willie (Το Ατμόπλοιο Γουίλι).

1935: Με συντακτική πράξη απαγορεύεται στην Ελλάδα η πρόσληψη γυναικών σε δημόσιες υπηρεσίες.

1936: Η ναζιστική Γερμανία και η φασιστική Ιταλία αναγνωρίζουν τη δικτατορική κυβέρνηση του ισπανού στρατηγού Φράνκο.

1938: Ο πρωθυπουργός Ιωάννης Μεταξάς αναχωρεί για την Άγκυρα, προκειμένου να παραστεί στην κηδεία του Κεμάλ Ατατούρκ.

1939: Στη Γερμανία, το Ράιχ επιβάλει 10ωρη καθημερινή εργασία για να αντισταθμίσει την έλλειψη εργατικού δυναμικού.

1940: Συναντώνται ο Αδόλφος Χίτλερ και ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών Γκαλεάτσο Τσιάνο συναντώνται προκειμένου να συζητήσουν για την καταστροφική για τον Μουσολίνι εισβολή στην Ελλάδα. Την ίδια μέρα αρχίζει η Ελληνική αντεπίθεση στο Αλβανικό μέτωπο. Καθώς ξημερώνει η 19η Νοέμβρη οι Ιταλοί βρίσκονται στις θέσεις, που κατείχαν πριν από την 28η Οκτώβρη. Και πλέον πρέπει να τις υπερασπιστούν.

1940: Ο Ελληνικός στρατός καταλαμβάνει τήν Κορυτσάν, τήν οποίαν υπερήσπιζον αί Ιταλικαί μεραρχίαι Τριέστε, Πιεμόντε, Πάρμας, Βενέτσια, Αρέτσο, δύο τάγματα Μελανοχιτώνων, έν τάγμα Βερσαλλιέρων καί έν τάγμα Αλβανών στρατιωτών. Οι Ιταλοί φεύγοντες εγκαταλείπουν πολλούς νεκρούς καί μεγάλας ποσότητας παντοειδούς πολεμικού υλικού. Έχομαι συνολικά επιθέσεις εναντίον των Ιταλών.
α) Ανατολικά της Κορυτσάς,
β) Βορείως του ποταμού Καλαμά,
γ) Καταστροφή στρατιωτικών εφοδίων στην Ερσέκα,
δ) Αερομαχία στο μέτωπο: κατερρίφθηκαν 7 βομβαρδιστικά ιταλικά και 2 διώξεως.

1940: Η Ιταλική αεροπορία βομβάρδισε την Πρέβεζα.

1943: Κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, τα Γερμανικά στρατεύματα εκκενώνουν την πρωτεύουσα της Βουλγαρίας Σόφια.

1955: Η ομάδα Πιτσιλιάς της ΕΟΚΑ επιτίθεται στην φρουρά των μεταλλείων στο Μετσερό.

1960: Κατατίθεται στη Βουλή των Ελλήνων νομοσχέδιο για την ασφάλιση των αγροτών. Προβλέπει παροχή σύνταξης γήρατος από την 1η Ιουλίου του 1962 για τους άνω των 65 ετών αγρότες, συμπλήρωση της υγειονομικής περίθαλψης, υποχρεωτική ασφάλιση από την 1η Ιανουαρίου του 1961 της γεωργικής παραγωγής από χαλάζι και παγετό, και παροχή δανείων σε άστεγες αγροτικές οικογένειες για την ανέγερση κατοικιών.

1963: Η αμερικάνικη εταιρία «Bell» λανσάρει το τηλέφωνο με πλήκτρα.

1964: Στο αίμα πνίγεται ο επίσημος εορτασμός στον Γοργοπόταμο για την ανατίναξη της ομώνυμης γέφυρας από αντιστασιακούς το 1942. Έκρηξη στον χώρο της εκδήλωσης προκαλεί τον θάνατο 13 ανθρώπων και τον τραυματισμό 45.

1965: Δραματική τροπή στο εκκλησιαστικό: τέσσερις "αντάρτες" μητροπολίτες μεταφέρουν βίαια τον αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο Β' από την οικία του στο συνοδικό μέγαρο και τον απειλούν με καθαίρεση σε περίπτωση μη ευθυγράμμισής του με τις ενέργειές τους. Η Ιερά Σύνοδος εκλέγει, τελικά, νέους μητροπολίτες, σε πείσμα των νομιμοφρόνων. Τρίωρη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

1970: Η Δυτική Γερμανία και η Πολωνία υπογράφουν συνθήκη που αναγνωρίζει ως κοινό τους σύνορο τη γραμμή Όντεν-Νάισε.

1972: Στη Μόσχα, ο Ζαχάροφ τίθεται επικεφαλής 51 μαχητών για τα ανθρώπινα δικαιώματα και ζητά αμνηστία για τους πολιτικούς κρατούμενους.

1976: Εγκαθιδρύεται Δημοκρατία στην Ισπανία, έπειτα από 37 χρόνια δικτατορίας του στρατηγού Φράνκο. Η απόφαση λαμβάνεται με ψήφους 425 «υπέρ» και 59 «κατά», από τα Κορτές, τη διορισμένη από τον Φράνκο Βουλή της Ισπανίας και θεωρείται προσωπικός θρίαμβος του μεταβατικού πρωθυπουργού Αδόλφο Σουάρεθ.

1978: Ομαδική αυτοκτονία από τους πιστούς της αίρεσης «Ναός του Λαού» του αμερικανού πάστορα Τζιμ Τζόουνς στη ζούγκλα της Γουιάνας στη Νότιο Αμερική. Τους πείθει να πιουν φρουτοχυμό, που περιέχει κυανιούχα ουσία, ενώ όσοι αρνούνται πυροβολούνται. Ανάμεσα στους 913 νεκρούς είναι και 276 παιδιά.

1983: Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ υιοθετεί το ψήφισμα 541, το οποίο προτείνεται από τη Βρετανία και αποδοκιμάζει, μεταξύ άλλων, την ανακήρυξη του ψευδοκράτους από τους Τουρκοκυπρίους, με την οποία επιχειρείται η απόσχιση τμήματος της Κυπριακής Δημοκρατίας. Τη θεωρεί νομικά άκυρη και ζητεί την ανάκλησή της.

1984: Γίνεται η τελετή έναρξης της 26ης Ολυμπιάδας Σκακιού στη Θεσσαλονίκη, της πρώτης που γίνεται στην Ελλάδα. Η ομάδα της Σοβιετικής Ένωσης αγωνίζεται χωρίς τα δύο πρώτα αστέρια της, τον Καρπόφ και τον Κασπάροφ, που την επόμενη ημέρα παίζουν την 26η παρτίδα τους στη Μόσχα για τον παγκόσμιο τίτλο. Το σύνθημα, που κυριαρχεί στην τελετή έναρξης είναι η επιστροφή και μόνιμη τέλεση των Ολυμπιακών Αγώνων στην Ελλάδα.

1986: Στις ΗΠΑ, ο χρηματιστής Ιβάν Μπόσκι καλείται να πληρώσει πρόστιμο 10 εκατομμυρίων δολαρίων για την ανάμειξη του σε αγοροπωλησίες αξιών με βάση πληροφορίες, που συνέλεξε μυστικά κατά παράνομο τρόπο. Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα της Γουόλ Στρητ.

1989: Χάνει την προεδρία της Βουλγαρίας αλλά και του Κομμουνιστικού Κόμματος, ο ηγέτης με την πιο μακρόχρονη παραμονή στην εξουσία, Τοντόρ Ζίβκοφ.

1990: Ο Μικ Τζάγκερ και η Τζέρι Χολ παντρεύονται στο Μπαλί.

1991: Αφήνεται ελεύθερος από Σιίτες Μουσουλμάνους απαγωγείς ο διπλωματικός απεσταλμένος Terry Waite.

1992: Ισχυρός σεισμός μεγέθους 5,9 Ρίχτερ με επίκεντρο το Γαλαξείδι.

1992: 1.575 επιστήμονες, μεταξύ των οποίων και 99 νομπελίστες, υπογράφουν έκκληση για τη σωτηρία της Γης, η οποία εκτιμούν πως αντιμετωπίζει βραχυπρόθεσμα την προοπτική της κατάρρευσης.

1994: Η Βουλή της Φινλανδίας εγκρίνει την ένταξη της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

1994: Στη Λωρίδα της Γάζας, δυνάμεις της Παλαιστινιακής αστυνομίας ανοίγουν για πρώτη φορά πυρ κατά διαδηλωτών. Τουλάχιστον 12 άτομα χάνουν τη ζωή τους και 200 τραυματίστηκαν.

1995: Πραγματοποιείται επέμβαση στο Πολυτεχνείο από τα ΜΑΤ, λίγο μετά την απόφαση της Συγκλήτου για άρση του πανεπιστημιακού ασύλου, αφού πρώτα διασφαλίζεται η αποχώρηση όσων το επιθυμούν. Αιτία είναι ο εγκλωβισμός περίπου 1.500 νέων στο ΕΜΠ, μόλις ξεκίνησε η πορεία του Πολυτεχνείου την προηγούμενη ημέρα. Ακολούθησαν πολύωρες οδομαχίες, με αθρόα ρίψη δακρυγόνων και 47 συλλήψεις.

1996: Πυρκαγιά ξεσπά σε τρένο, που διασχίζει το τούνελ της Μάγχης, που συνδέει τη Γαλλία και τη Βρετανία. Τραυματίζονται 34 άτομα.

1997: Ψηφίζεται στην ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο «Καποδίστριας», που προβλέπει τις συνενώσεις δήμων και κοινοτήτων.

1999: Λίγο πριν αναχωρήσει για επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπιλ Κλίντον, ζητά συγγνώμη για τη στήριξη από τη χώρα του της χούντας των συνταγματαρχών. «Έφταιγε ο Ψυχρός Πόλεμος» δικαιολογείται.

1999: Σε στάδιο του Τέξας καταρρέει κατασκευή ύψους 18 μέτρων και σκοτώνονται 12 άτομα.

2002: Ομάδα εμπειρογνώμων του ΟΗΕ φτάνει στο Ιράκ για να ερευνήσει για τα περιβόητα όπλα μαζικής καταστροφής.

2002: Το Εθνικό Συμβούλιο της Κύπρου εξουσιοδοτεί τον Πρόεδρο Γλαύκο Κληρίδη να ανακοινώσει στον ΟΗΕ ότι, το σχέδιο Ανάν για τη λύση του Κυπριακού, γίνεται δεκτό ως βάση διαπραγμάτευσης. Την ίδια ώρα στην Αθήνα, ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, υποδέχεται το νικητή των τουρκικών εκλογών Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος δηλώνει ότι «ονειρεύεται τις μέρες, που δε θα υπάρχουν διαφορές ανάμεσα στην Τουρκία και την Ελλάδα».

2004: Ανακοινώνεται η απόφαση του εφετείου, βάσει της οποίας η ΑΕΚ σώζεται οικονομικά, υπαγόμενη στο άρθρο 44.

 

Γεννήσεις σαν σήμερα

1522 - Λάμοραλ, κόμης του Έγκμοντ.
Ο Λάμοραλ, Κόμης του Έγκμοντ, Πρίγκιπας του Γκάβερε (Lamoraal van Egmont, 18 Νοεμβρίου 1522 – 5 Ιουνίου 1568) ήταν στρατηγός και πολιτικός στην Ολλανδία των Αψβούργων, λίγο πριν την έναρξη του Ογδοηκονταετούς Πολέμου. Η εκτέλεση του κόμη του Έγκμοντ συνέβαλε στην εθνική εξέγερση που τελικά οδήγησε στην ανεξαρτησία τηςΟλλανδίας.

1783 – Σαντόρε ντι Σανταρόζα, ιταλός στρατιωτικός, φιλέλληνας και αγωνιστής της Ελληνικής Επανάστασης.

1786 - Καρλ Μαρία φον Βέμπερ, Γερμανός συνθέτης.
Ο Καρλ Μαρία Φον Βέμπερ (Carl Maria von Weber, 18-19 Νοεμβρίου 1786 – 5 Ιουνίου1826) ήταν Γερμανός συνθέτης, μαέστρος, πιανίστας, κιθαρίστας και κριτικός, ένας από τους σημαντικότερους συνθέτες της ρομαντικής περιόδου. Τα πιο γνωστά του έργα είναι οι όπερες «Ελεύθερος σκοπευτής», «Μαριάνθη», «Όμπερον» κτλ., τα οποία επηρέασαν σημαντικά την ανάπτυξη του Ρομαντισμού στη Γερμανία.

1787 – Λουί Νταγκέρ, γάλλος ζωγράφος, γιατρός και πρωτοπόρος της φωτογραφίας. Το 1838 ανακάλυψε μία μέθοδο εμφάνισης φωτογραφιών χωρίς αρνητικό, που ονομάστηκε δαγεροτυπία. (Θαν. 10/7/1851).

1897 - Πάτρικ Μπλάκετ, Άγγλος φυσικός.
Ο Πάτρικ Μέιναρντ Στιούαρτ Μπλάκετ, Βαρώνος Μπλάκετ (Patrick Maynard Stuart Blackett, 18 Νοεμβρίου 1897 – 13 Ιουλίου 1974), μέλος του Τάγματος της Αξίας, σύντροφος της Τιμής και μέλος της Βασιλικής Εταιρείας, ήταν Άγγλος πειραματικός φυσικός, γνωστός για το έργο του πάνω στον θάλαμο Γουίλσον, τις κοσμικές ακτίνες και τον παλαιομαγνητισμό. Το 1948 βραβεύθηκε με το Νόμπελ Φυσικής για την εξέλιξη της μεθόδου του θαλάμου Γουίλσον (cloud chamber) και για τις ανακαλύψεις στην Πυρηνική Φυσική και την κοσμική ακτινοβολία. Ο Μπλάκετ γεννήθηκε στο Λονδίνο, ήταν γιος του Άρθουρ Στιούαρτ Μπλάκετ και της Καρολάιν Μέιναρντ.

1901 – Ο αμερικανός πολιτικός επιστήμονας, Τζορτζ Γκάλοπ, ο εμπνευστής της επιστημονικής δημοσκόπησης, με την οποία ταύτισε το όνομά του.

1903 - Δόρα Στράτου, ήταν Ελληνίδα ηθοποιός, χορογράφος και θιασάρχης. Ήταν η ιδρύτρια του ομωνύμου συγκροτήματος Ελληνικών Χορών, το οποίο στεγάζεται στην Πλάκα.

1906 – Άλεκ Ισιγκόνις, ο ελληνικής καταγωγής βρετανός που σχεδίασε το αυτοκίνητο Mini Cooper.
Ο Αλέξανδρος Αρνόλδος Κωνσταντίνος Ισηγόνης γεννήθηκε στην Σμύρνη. Ο πατέρας του, Κωνσταντίνος Ισηγόνης, και ο παππούς του ήταν Έλληνες μηχανικοί, η μητέρα του ήταν από την Βαυαρία. Η οικογένεια του κατείχε ένα εργοστάσιο παραγωγής λεβήτων. Ο Αλέξανδρος δεν είχε δει αυτοκίνητο μέχρι την ηλικία των 12 ετών.
Μετά την Μικρασιατική καταστροφή, κατά την πολυτάραχη περίοδο που η Τουρκία αποκτούσε τη σύγχρονη μορφή της, η οικογένειά του αναγκάστηκε να καταφύγει στη Μάλτα το 1922, και ο πατέρας του πέθανε στο νησί. Τότε η μητέρα του τον πήγε στην Αγγλία.
Το 1934, ο Ισηγόνης προσχώρησε στην ομάδα σχεδίασης της Χάμπερ (Humber Ltd.) στο Κόβεντρι (Coventry), όπου εργάστηκε για τη δημιουργία μιας ανεξάρτητης ανάρτησης.
Μόλις δύο χρόνια αργότερα, το 1936, η Μόρρις Μότορς (Morris Motors) τον προσέλαβε, λόγω των εξαιρετικών ικανοτήτων του και της τεχνογνωσίας του στον τομέα εξέλιξης των πλαισίων (σασί).
Η μεγάλη μέρα ήρθε στις 26 Αυγούστου 1959, με το Mini Classic να παρουσιάζεται επίσημα σε όλες τις χώρες, στις οποίες είχε εκπροσώπηση η British Motor Corporation.
Άλλες δημιουργίες
Τρία χρόνια μετά το Mini, ακολούθησε το 4-πορτο μεσαίο Morris 1100 και, τέλος, το 1964 κυκλοφόρησε το μεγάλο και ευρύχωρο Austin 1800. Επιπλέον, πρέπει να σημειωθεί ότι ο Ισσιγόνης είναι και ο δημιουργός τριών από τα πέντε βρετανικά αυτοκίνητα με τις υψηλότερες πωλήσεις στην ιστορία, το Μόρρις Μάινορ, το Ώστιν 1100 και το Μίνι.
Το 1961 ο Ισσιγόνης , ως Τεχνικός Διευθυντής, διορίστηκε Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Austin Motor Company, ενώ δύο χρόνια αργότερα προσχώρησε στο Δ.Σ. της BMC. Το 1967 έγινε μέλος της "Royal Society", της πιο διάσημης εταιρίας έρευνας στη Βρετανία και μετά από δύο χρόνια η Βασίλισσα τον ονόμασε "Sir", ως δημιουργό του MINI Classic. Ακόμα και όταν πήρε σύνταξη, το 1971, ο Sir Άλεκ Ισηγόνης συνέχισε να εργάζεται για την Εταιρία ως Σύμβουλος μέχρι το 1987. Απεβίωσε ένα χρόνο αργότερα, στις 2 Οκτωβρίου, λίγο πριν τα 82-ά του γενέθλια.

1934 – Βασίλης Βασιλικός, βραβευμένος Έλληνας συγγραφέας, από τους πιο γνωστούς παγκοσμίως, βάσει δεδομένων της UNESCO, πρόκειται για έναν από τους δέκα πιο μεταφρασμένους Έλληνες συγγραφείς.

1939 -  Μάργκαρετ Άτγουντ, καναδή συγγραφέας.

1939 - Αμάντα Ληρ είναι Γαλλίδα τραγουδίστρια, στιχουργός, ζωγράφος, τηλεπαρουσιάστρια, ηθοποιός και μοντέλο. (Amanda Lear, 18 Νοεμβρίου 1939)1953 - Άλαν Μουρ, βρετανός συγγραφέας που διακρίθηκε όσο κανείς άλλος στην τέχνη του κόμικ.
Θεωρείται από την πλειονότητα τόσο του κοινού όσο και των δημιουργών ως ο κορυφαίος συγγραφέας κόμικς στον κόσμο και συχνά του αποδίδεται ο χαρακτηρισμός "Θεός των κόμικς". Ανάμεσα στα σημαντικότερα έργα του, τα «Watchmen», «From Hell», «V for Vendetta», «The League of Extraordinary Gentlemen».

Βραβεία
Ο Μουρ έχει κερδίσει το Βραβείο Eisner (το σημαντικότερο στα αμερικάνικα κόμικς) καλύτερου συγγραφέα 9 φορές από το 1988 έως σήμερα.
Έχει επίσης κερδίσει πολλές φορές το Βραβείο Kirby και το Βραβείο Harvey από το 1985 και ύστερα.
Το αριστούργημά του Watchmen είναι το μοναδικό κόμικς στα χρονικά που έχει κερδίσει το λογοτεχνικό Βραβείο Hugo, ενώ το 2005 συμπεριλήφθηκε στη λίστα του περιοδικού Time με τα 100 σημαντικότερα λογοτεχνικά έργα από το 1923.
Ο Άλαν Μουρ έχει επίσης κερδίσει και προταθεί για πολλά άλλα βραβεία σε διάφορες χώρες του κόσμου.

1960 Κιμ Γουάιλντ, Βρετανίδα τραγουδίστρια.

1963 – Πέτερ Σμάιχελ, Δανός ποδοσφαιριστής.

1968 – Όουεν Γουίλσον, Αμερικανός ηθοποιός.

 

Θάνατοι σαν σήμερα

1154 - Αδελαΐδα του Μωριέν, Βασίλισσα της Γαλλίας.
Η Αδελαΐδα της Σαβοΐας ή Αδελαΐδα του Μωριέν (1092 – 18 Νοεμβρίου 1154) ήταν κόρη του Ουμβέρτου Β΄ της Σαβοΐας και της Γκιζέλας της Βουργουνδίας, ανιψιά του Κάλλιστου Β΄ που την επισκέφθηκε μια φορά στην αυλή της στην Γαλλία. Ο πατέρας της πέθανε το 1103 και η μητέρα της ξαναπαντρεύτηκε τον Ρενιέ Α΄ τον Μομφερατικό.

1305 - Ιωάννης Β’, δούκας της Βρετάνης.
Ιωάννης Β΄ της Βρετάνης (1239 – 18 Νοεμβρίου 1305) δούκας της Βρετάνης και κόμης του Ρίτσμοντ (1286 – 1305). Υιός και διάδοχος του δούκα Ιωάννη Α΄ και της Λευκής, πριγκίπισσας της Ναβάρρας. Σκοτώθηκε στις τελετές στέψης του νέου πάπα Κλήμη Ε΄ (18 Νοεμβρίου 1305) όπου στο συνωστισμένο πλήθος ένας θεατής του συνέτριψε το κεφάλι όταν περνούσε το άρμα.

1724 - Μπαρτολομέου ντε Γκουσμάο, Πορτογάλος ιερέας και φυσιοδίφης.
Ο Μπαρτολομέου Λορένσο ντε Γκουσμάο (Bartolomeu Lourenço de Gusmão, Δεκέμβριος 1685 - 18 Νοεμβρίου 1724) ήταν Πορτογάλος ιερέας και φυσιοδίφης από την αποικία της Βραζιλίας, γνωστός από την εργασία του σχετικά με το σχεδιασμό αερόπλοιων ελαφρύτερων από τον αέρα.
Γεννήθηκε στη Βραζιλία το 1685 και πέθανε στο Τολέδο της Ισπανίας το 1724. Ιησουίτης ιερέας, γνώστης της αεροστατικής, της κρυπτογραφίας, της υδραυλικής, της ιστορίας, της λογοτεχνίας, των μαθηματικών και της θεολογίας, υπήρξε προστατευόμενος του βασιλιά της Πορτογαλίας, από τον οποίο ζήτησε την ευρεσιτεχνία για το "εργαλείο μεταφοράς στον αέρα" το 1709. Αν όλα πήγαιναν καλά, φιλοδοξούσε να μεταφέρει εναέρια ως 10 άτομα με το παράξενο πλεούμενό του στις Ινδίες.

1785 - Λουδοβίκος Φίλιππος Α’, δούκας της Ορλεάνης.
O Λουδοβίκος Φίλιππος Α΄ της Ορλεάνης (Βερσαλλίες 12 Μαΐου 1725 – 18 Νοεμβρίου1785) ήταν Γάλλος ευγενής, γιος του Λουδοβίκου, δούκα της Ορλεάνης, που πήρε μετά το θάνατο του πατέρα του (1752) τον τίτλο του δούκα της Σαρτρ.

1830 – Γιόχαν Βάισχάουπτ, ο γερμανός φιλόσοφος και ιδρυτής της μυστικής σέχτας των Ιλουμινάτι («Πεφωτισμένοι»). (Γεν. 6/2/1748)

1922 – Μαρσέλ Προυστ, ήταν Γάλλος συγγραφέας, δοκιμιογράφος και κριτικός.

1940 – Μίμης Πιερράκος, έλληνας διεθνής ποδοσφαιριστής του Παναθηναϊκού, που έπεσε ηρωικά μαχόμενος στον ελληνοϊταλικό πόλεμο. (Γεν. 1909)

1941 - Βάλτερ Νερνστ, Γερμανός χημικός.
Ο Βάλτερ Χέρμαν Νερνστ (Walther Hermann Nernst, 25 Ιουνίου 1864 – 18 Νοεμβρίου 1941) ήταν Γερμανός φυσικοχημικός, γνωστός για τις θεωρίες του για τον υπολογισμό της χημικής συγγενείας και την ενσωμάτωσή τους στον Τρίτο νόμο της Θερμοδυναμικής, επιτεύγματα που του απέφεραν τη βράβευση με το Βραβείο Νόμπελ Χημείας του 1920. Ο Νερνστ βοήθησε στη θεμελίωση της σύγχρονης φυσικοχημείας και συνεισέφερε στην ηλεκτροχημεία, τη θερμοδυναμική, τη χημεία στερεάς καταστάσεως και τη φωτοχημεία. Είναι επίσης γνωστός για την ομώνυμη εξίσωση.

1952 – Πολ Ελυάρ, Γάλλος ποιητής.
Ο Πωλ Ελυάρ (πραγματικό όνομα Eugène Grindel, 14 Δεκεμβρίου 1895 – 18 Νοεμβρίου 1952) ήταν Γάλλος ποιητής που δραστηριοποιήθηκε στα καλλιτεχνικά ρεύματα του ντανταϊσμού και του υπερρεαλισμού.

1962 - Νιλς Μπορ ήταν Δανός φυσικός. (Niels Henrik David Bohr, 7 Οκτωβρίου 1885 - 18 Νοεμβρίου 1962)
Σπούδασε στο ΠανεπιστήμιοNiels Henrik David Bohr της Κοπεγχάγης και είχε θεμελιώδεις συνεισφορές στην κατανόηση της ατομικής δομής και της κβαντικής μηχανικής. Θεωρείται ο μεγαλύτερος μετά τον Άλμπερτ Αϊνστάιν θεωρητικός φυσικός του 20ου αιώνα. Εργάστηκε για την κατασκευή της ατομικής βόμβας και ήταν υπέρμαχος της ειρηνικής χρήσης της πυρηνικής ενέργειας. Δημιουργός της πρώτης κβαντικής θεωρίας του ατόμου και από τους θεμελιωτές της κβαντικής φυσικής, ο Μπορ είχε καθοριστική συνεισφορά στην εξέλιξή της για περισσότερο από 50 χρόνια. Το έργο του τεράστιο σε σπουδαιότητα, τιμήθηκε με πολλές διεθνείς διακρίσεις.

Το 1911 δούλεψε με τον Έρνεστ Ράδερφορντ και το 1913 σκέφθηκε να συνδυάσει το μοντέλο του τελευταίου για τη δομή του ατόμου (όπου τα αρνητικά φορτισμένα και ελαφρά ηλεκτρόνια περιφέρονται γύρω από τον θετικά φορτισμένο και βαρύ πυρήνα) με τη Κβαντική Θεωρία του Μαξ Πλανκ. Ο Μπορ υπέθεσε στη θεωρία του ότι (α) το ηλεκτρόνιο μπορεί να ακολουθεί μόνον ορισμένες τροχιές, και όχι οποιεσδήποτε, και (β) το ηλεκτρόνιο ακτινοβολεί όχι συνεχώς, όπως ήταν η ως τότε κρατούσα άποψη, αλλά μόνο όταν αλλάζει τροχιά.
Ερμήνευσε όλες τις φασματικές γραμμές που εκπέμπει το υδρογόνο με αυτή την θεωρία, και για τη θεωρητική του αυτή εργασία τιμήθηκε με το Βραβείο Νόμπελ Φυσικής το 1922.
Διάσημες στο χώρο της φυσικής είναι οι αντιπαραθέσεις του με τον Άλμπερτ Αϊνστάιν σχετικά με την τότε νέα κβαντική μηχανική. Ήταν επίσης μέλος της ομάδας των φυσικών που εργάζονταν στο πρόγραμμα Μανχάτταν για την κατασκευή της πρώτης ατομικής βόμβας.
Είχε πάθος με το ποδόσφαιρο και είχε παίξει μερικά παιχνίδια με την Ακαντέμισκ Μπόλντκλουμπ.
Ο γιος του, Όε (Aage Bohr 1922-2009), ήταν επίσης φυσικός και τιμήθηκε με Νόμπελ το 1975 για τις έρευνές του σχετικά με τη δομή του πυρήνα των ατόμων.

1966 - Ζαν Πεζό, ιδιοκτήτης της γνωστής Γαλλικής αυτοκινητοβιομηχανίας «Peugeot».

1981 - Λευτέρης Αποστόλου, ένα από τα ιδρυτικά στελέχη του ΕΑΜ, που είχε διατελέσει μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ.

1985 - Δημήτρης Γκόγκος ή Μπαγιαντέρας, Έλληνας συνθέτης, ερμηνευτής και οργανοπαίκτης του ρεμπέτικου τραγουδιού.

1999 – Πολ Μπόουλς, αμερικανός συγγραφέας.

2002 - Τζέιμς Κόμπερν, Αμερικανός ηθοποιός.

2007 - Έλεν Πράις, Αυστριακή ξιφομάχος.

2016 - Χρήστος Ιωάννου, Έλληνας πολιτικός.

2016 - Ντέντον Κούλεϊ, Αμερικανός ιατρός.

2017 - Μάλκολμ Γιανγκ, Αυστραλός μουσικός.

2017 - Φώτης Καφάτος, ήταν Έλληνας βιολόγος και ήταν ο πρώτος πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Έρευνας και στη συνέχεια επίτιμος πρόεδρός του.

2017 - Ναΐμ Σουλεϊμάνογλου, Τούρκος αρσιβαρίστας.