DIASKEDASI.INFO

Η διασκέδαση On Line

Σαν σήμερα 15 Νοεμβρίου ας θυμηθούμε τι έγινε

Tsarouxis-Mines-Noemvris

Σαν σήμερα 15 Νοεμβρίου
ας θυμηθούμε τι έγινε

από τον Mr George Almanac

Επέτειοι
Ημέρα του Φυλακισμένου Συγγραφέα
Παγκόσμια Ημέρα Χρόνιας Αποφρακτικής Πνευμονοπάθειας

Εορτάζουν
Μαρτύρων Αβίβου Γουρίου και Σαμωνά
Ευψυχίου Καρτερίου και Νεάρχου

15 Νοεμβρίου

Γεγονότα σαν σήμερα

565 μ.Χ.: Μετά τον θάνατο του Ιουστινιανού ανακηρύσσεται αυτοκράτορας ο Ιουστίνος Β΄ ο οποίος θα παραμείνει στο θρόνο μέχρι τις 5 Οκτωβρίου του 578.

655 μ.Χ.: Μάχη του Βίνβεντ: ο Οσουί της Νορθουμβρίας νικά τον Πέντα της Μερκίας.
O Πέντα της Μερκίας (πέθανε στις 15 Νοεμβρίου 655) ήταν κορυφαίος Βασιλιάς τον 7ο μ.Χ. αιώνα του Αγγλοσαξονικού βασιλείου της Μερκίας και κορυφαίος Βασιλιάς στην Αγγλία την εποχή που Αγγλοσάξονες πολυθεϊστές Βασιλείς είχαν αρχίσει να ασπάζονται τον Χριστιανισμό. Πέτυχε δύο σημαντικές νίκες εναντίον των αντιπάλων του, Βασιλιά Έντουιν της Νορθουμβρίας στην μάχη του Χάτφιλντ (633) και του Όσβαλντ της Νορθουμβρίας στην μάχη του Μέισερφιλντ (642). 13 χρόνια αργότερα σκοτώθηκε στην μάχη του Βίνβεντ κατά των Βερνικιανών.

1028: (ή στις 11/11ου) Ο Ρωμανός γίνεται Βυζαντινός Αυτοκράτορας ως Ρωμανός Γ’ ο Αργυρός. Τα χρόνια που κυβέρνησε ήταν από το 1028 έως το 1034.

1492: Ο Χριστόφορος Κολόμβος σημειώνει στο ημερολόγιο του τη χρήση καπνού από τους Ινδιάνους. Είναι η πρώτη καταγεγραμμένη αναφορά για τον καπνό.

1532: Οι Κονκισταδόρες υπό την αρχηγία του Φρανσίσκο Πισάρο συναντιούνται για πρώτη φορά με τον Βασιλιά των Ίνκας, Αταχουάλπα έξω από την πόλη Καχαμάρκα.

1533: Ο Φρανσίσκο Πισάρο φτάνει στην πρωτεύουσα της αυτοκρατορίας των Ίνκας, Κούσκο.

1821: Η συνελθούσα εις Σάλωνα (Άμφισσα) Συνέλευσις: τής Ανατολικής Χέρσου Ελλάδος, υπό την προεδρίαν τού επισκόπου Ταλαντίου Νεοφύτου, ψηφίζει τήν σύστασιν πολιτικού διοικητικού καί δικαστικού Οργανισμού, όστις απεκλήθη Άρειος Πάγος.

1822: Φθάνουν προς ενίσχυσιν του πολιορκημένου Μεσολογγίου οι Μακρής, Λόντος, Τσόγκας με οπλοφόρους τους.

1822: Ο Γενικός Γραμματέας της Καγκελλαρίας Νεόφυτος Οικονόμος και οι Φροντιστές συνέλαβαν και φυλάκισαν τον μέχρι τότε Αρμοστή Κρήτης Αφεντούλη. Οι κατηγορίες ήταν βαριές, τον κατηγόρησαν για αδράνεια μέχρι και προδοτική διάθεση.

1826: Ο Μ. Μπαρμπιτσιώτης μετά 100 ανδρών αποκρούει παρά τήν μονήν Δομπού (Ελικών) επίθεσιν 1000 πεζών καί εφίππων Τούρκων καί φονεύει πολλούς έξ αυτών.

1827: Νέα επιτυχία του Άστυγος επί των Τούρκων στο νησάκι Βασιλάδι του Μεσολογγίου.

1859: Ξεκινάει στην Αθήνα η πρώτη προσπάθεια αναβίωσης των Ολυμπιακών Αγώνων, με την αθλητική διοργάνωση που αργότερα έμεινε γνωστή ως μια από τις Ζάππειες Ολυμπιάδες, λόγω της χρηματοδότησής τους από τον Ευάγγελο Ζάππα.

1863: Υπογράφεται η Συνθήκη μεταξύ Ρωσίας, Αυστρίας, Γαλλίας, Πρωσίας και Αγγλίας, δια της οποίας η τελευταία παραιτείται των Ιονίων Νήσων, που παραχωρούνται στην Ελλάδα.

1867: Ο Βασιλιάς της Ελλάδος Γεώργιος Α’ παντρέυεται την πριγκίπισσα Όλγα, ανιψιά του Τσάρου Αλέξανδρου Β’.

1884: Αρχίζει η Διάσκεψη του Βερολίνου για το διακανονισμό του αποικιακού καθεστώτος στη Νότια Αφρική. Οι Μπόερς ήταν οι προσωρινά χαμένοι.

1889: Αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις ανατρέπουν το Βασιλιά της Βραζιλίας, Πέντρο τον Β’ και αποκαθιστούν τη δημοκρατία.

1900: Ανεβαίνει στη Σουηδία το έργο του Αυγούστου Στρίντμπεργκ "Προς Δαμασκό".

1900: Ο φοιτητής της Νομικής Παπαδάκης από την Κρήτη αποπειράται να σκοτώσει με περίστροφο τους καθηγητές του Αγγελόπουλο και Κρασά, επειδή τον απέρριψαν στις εξετάσεις.

1904: Ο αμερικανός Κινγκ Ζιλέτ πατεντάρει την πρώτη ξυριστική λεπίδα που φέρει το όνομά του (Gillette).

1912: Το Νόμπελ Λογοτεχνίας απονέμεται στο Γερμανό λογοτέχνη Γκέρχαρτ Χάουπτμαν, ανήμερα των 50ων γενεθλίων του.

1912: Βαλκανικοί πόλεμοι. Οι Σέρβοι καταλαμβάνουν το Δυρράχιο.

1913: Η Ρωσία ζητάει να αποκτήσει δικαιώματα συγκυριαρχίας στο Άγιο Όρος και ισοπολιτείας μεταξύ Ελλήνων και Ρώσων μοναχών.

1914: Ισχυρές σεισμικές δονήσεις σημειώνονται στη Λευκάδα και τη νοτιοδυτική Ελλάδα, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 12 άτομα και να καταρρεύσουν πολλά σπίτια.

1914: Ο Ιταλός σοσιαλιστής και μετέπειτα φασίστας Μπενίτο Μουσολίνι εκδίδει την εφημερίδα Il popolo d’ Italia.

1919: Στο μέτωπο στη Μ. Ασία ο Ελληνικός στρατός εκκαθαρίζει την περιοχή Καμακτσί από Τούρκους ατάκτους.

1920: Πραγματοποιείται η πρώτη συνεδρίαση της Κοινωνίας των Εθνών στη Γενεύη, υψώνοντας 41 σημαίες κρατών.

1920: Ο Ελληνικός στρατός στη Μ. Ασία επανέρχεται στη γραμμή Σελαογλού-Μαντά.

1921: Η Ελληνική στρατιά στη Μ. Ασία μάχεται με πυροβολικό και αποσπάσματα εναντίον των Τούρκων.

1921: Το διάβημα της Αγγλίας υπέρ των Ελληνοτουρκικών κρατών αποτυγχάνει. Ο Κεμάλ δηλώνει στους Άγγλους απεσταλμένους στην Άγκυρα, ότι δεν εννοεί να έλθει σε συζήτηση με τους Έλληνες, αν δεν δηλώσουν ότι παραιτούνται της Ανατολικής Θράκης και ότι αποχωρούν από τη Μικρά Ασία.

1922: Το έκτακτο στρατοδικείο που δικάζει τους πρωταιτίους της Μικρασιατικής καταστροφής, εκδίδει την ετυμηγορία του στις 6:30 το πρωί. Στις 11:30 π.μ. οι «6» εκτελούνται. Πρόκειται για τους Δημήτριο Γούναρη (59 ετών, πρώην πρωθυπουργός), Πέτρο Πρωτοπαπαδάκη (68 ετών, πρώην πρωθυπουργός), Νικόλαο Στράτο (50 ετών, πρώην πρωθυπουργός), Νικόλαο Θεοτόκη (44 ετών, Υπουργός Στρατιωτικών στην κυβέρνηση Πρωτοπαπαδάκη), Γεώργιο Μπαλτατζή (56 ετών, Υπουργός Εξωτερικών στις κυβερνήσεις Γούναρη και Πρωτοπαπαδάκη) και Γεώργιο Χατζανέστη (59 ετών, Αρχιστράτηγος Μικράς Ασίας και Θράκης).  Ο Μιχάλης Γούδας και ο Ξενοφώντας Στρατηγός καταδικάζονται σε ισόβια.

1931: Στη Γερμανία, οι Ναζί κερδίζουν τις εκλογές στην περιφέρεια της Έσσης.

1940: Στο Αλβανικό μέτωπο οι Ελληνικές δυνάμεις συνεχίζουν την επίθεσίν των εναντίον των Ιταλών και καταλαμβάνουν το ύψωμα Καζάν 1827 και Άρζα.

1940: Η Ιταλική αεροπορία εβομβάρδισε την Λάρισα.

1940: Αντιτορπιλλικά του Στόλου εκτελούν την πρώτη επιδρομή στο στενό του ΟΤΡΑΝΤΟ και βομβαρδίζουν τις Ιταλικές θέσεις στο μέτωπο της Αλβανίας.

1943: Ο αρχηγός των SS, Χάινριχ Χίμλερ, διατάσσει όλοι οι τσιγγάνοι να τεθούν στο ίδιο επίπεδο με τους Εβραίους και να σταλούν στα στρατόπεδα συγκέντρωσης (Porajmos).

1949: Απονέμεται τιμητική διάκριση στον εργαζόμενο στις ΗΠΑ Έλληνα γιατρό ογκολόγο Γεώργιο Παπανικολάου, που με το “Τεστ Παπ”, βοήθησε στην έγκαιρη πρόβλεψη του γυναικείου καρκίνου.

1950: Ελληνικόν τάγμα υπό τόν αντισυνταγματάρχην Άρμπούζην αναχωρεί είς Κορέαν.

1951: Ο Νίκος Μπελογιάννης και άλλοι 11 αριστεροί κρατούμενοι καταδικάζονται σε θάνατο, κατηγορούμενοι για προσπάθεια ανασυγκρότησης του ΚΚΕ. Η ποινή, λόγω διεθνούς κατακραυγής, δεν θα εκτελεστεί και θα υπάρξει νέα δίκη το 1952, που θα οδηγήσει στην οριστική καταδίκη σε θάνατο του Μπελογιάννη και άλλων τριών κρατουμένων.

1952: 13 παίκτες, ρεκόρ στο ΝΒΑ, 5 από τους Baltimore Bullets και 8 από τους Syracuse Nationals αποβάλλονται με 5 φάουλ σε έναν αγώνα, που λήγει 97-91 στην παράταση. Επειδή οι Syracuse δεν μπορούν να συμπληρώσουν πεντάδα οι διαιτητές επιτρέπουν σε κάποιους αποβληθέντες παίκτες να παίξουν αλλά όταν αυτοί κάνουν φάουλ οι αντίπαλοι κερδίζουν μία έξτρα βολή μετά από αυτές, που καλούνται να εκτελέσουν

1956: Αίγυπτος: Στη ζώνη της διώρυγας του Σουέζ φθάνουν οι πρώτες μονάδες του ΟΗΕ για να επιβάλουν κατάπαυση του πυρός.

1956 Κυκλοφορεί η πρώτη ταινία του Έλβις Πρίσλεϊ, με τίτλο "Love Me Tender".

1959: Πραγματοποιούνται οι φόνοι της οικογένειας Κλάτερ στο Κάνσας από τους Ντικ Χίνκοκ και Πέρι Σμιθ, πάνω στους οποίους ο Τρούμαν Καπότε βάσισε το βιβλίο του «Εν ψυχρώ»

1960: Στις ΗΠΑ, καθελκύεται το πρώτο υποβρύχιο με πυρηνικούς πυραύλους, το «Τζορτζ Ουάσινγκτον».

1962: Η Υεμένη κηρύττει τον πόλεμο στη Σαουδική Αραβία.

1967: Επεισόδια μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων στα χωριά Κοφινού και Άγιος Θεόδωρος, με πρωτοβουλία του στρατηγού Γρίβα, δημιουργούν φοβερή αναταραχή στην Τουρκία. Η Μεγάλη Τουρκική Εθνοσυνέλευση σε μυστική ψηφοφορία αποφασίζει με δύο μόνο αρνητικές ψήφους να κηρύξει πόλεμο εναντίον της Ελλάδας. Οι ΗΠΑ στέλνουν εσπευσμένα στην περιοχή το μεσολαβητή Σ. Βανς. Για πολλούς αναλυτές, το επεισόδιο αυτό αποτέλεσε το έναυσμα για την Τουρκική εισβολή του 1974.

1969: Ο αγώνας Λίβερπουλ- Γουέστ Χαμ (2-0) είναι το πρώτο ματς ποδοσφαίρου, που μεταδίδεται έγχρωμο στο πρόγραμμα του BBC "Match of the Day".

1969: Στο Κολούμπους του Οχάιο ο Ντέιβ Τόμας ανοίγει το πρώτο εστιατόριο «Wendy's».

1969: Στην Ουάσινγκτον περίπου μισό εκατομμύριο άνθρωποι διαδηλώνουν κατά του πολέμου στο Βιετνάμ.

1971: Η Intel βγάζει στην αγορά τον πρώτο ολοκληρωμένο επεξεργαστή 4-bit, «όλα σε ένα», με επωνυμία Intel 4004.

1972: Το δεξαμενόπλοιο «Παγκόσμιος Ήρωας», ιδιοκτησίας του Ομίλου Νιάρχου, συγκρούεται με το οχηματαγωγό του Πολεμικού Ναυτικού «Μέρλιν» μέσα στον Φαληρικό Όρμο και μόλις 5 μίλια έξω από την είσοδο του λιμένα του Πειραιά. Το οχηματαγωγό βυθίζεται, παρασύροντας στο θάνατο τα 44 από τα 58 μέλη του πληρώματος.

1973: Στη Βρετανία, οκτώ μέλη του IRA (Ιρλανδικός Δημοκρατικός Στρατός) καταδικάζονται σε ισόβια κάθειρξη για βομβιστικές ενέργειες στο Λονδίνο.

1973: Οι φοιτητές κλείνονται στα Πολυτεχνεία Αθηνών και Θεσσαλονίκης και καλούν το λαό σε εξέγερση κατά της χούντας.

1976: Επιβάλλονται τα πρώτα μέτρα για το νέφος στην Αθήνα με την κατάργηση του μαζούτ ως καύσιμης ή θερμαντικής ύλης σε σπίτια και επιχειρήσεις γύρω από την Ακρόπολη.

1977: Ο αρχαιολόγος καθηγητής Μανόλης Ανδρόνικος ανακαλύπτει στη Βεργίνα τον τάφο του Μακεδόνα Βασιλιά Φιλίππου Β΄, πατέρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

1980: Ο Πάπας Ιωάννης-Παύλος Β επισκέπτεται τη Δυτική Γερμανία. Είναι η πρώτη επίσκεψη πάπα μετά από 198 χρόνια.

1982: Στην Πολωνία, ο Λεχ Βαλέσα, πρώην πρόεδρος του απαγορευμένου εργατικού συνδικάτου «Αλληλεγγύη», αποφυλακίζεται έπειτα από 11 μήνες.

1983: Τα κατεχόμενα της Κύπρου ανακηρύσσονται από τον Ραούφ Ντενκτάς σε «Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου». Λίγες μέρες αργότερα το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ με το ψήφισμα 541/83 θα καταδικάσει τη συγκεκριμένη ενέργεια.

1984: Η Βάνα Μπάρμπα εκπροσωπεί τη χώρα μας στον 34ο διαγωνισμό ομορφιάς «Μις Κόσμος» στο Λονδίνο, χωρίς να διακριθεί.

1987: Στο Μπρασόφ της Ρουμανίας, εργάτες εξεγείρονται κατά του καθεστώτος του Νικολάε Τσαουσέσκου.

1988: Η Οργάνωση για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης ανακηρύσσει στο Αλγέρι αυτόνομο παλαιστινιακό κράτος στα κατεχόμενα από το Ισραήλ εδάφη. Η Εκτελεστική Επιτροπή της PLO αναθέτει τα καθήκοντα του αρχηγού της κυβέρνησης στο Γιασέρ Αραφάτ.

1989: Το Ισραήλ απαγορεύει την κυκλοφορία σε ένα εκατομμύριο Παλαιστίνιους της Δυτικής Όχθης και της Γάζας, εμποδίζοντας έτσι τις εκδηλώσεις για την πρώτη επέτειο από την ανακήρυξη ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους.

1990: Διαλύεται η Λαϊκή Δημοκρατία της Βουλγαρίας, καθώς μία νέα δημοκρατική κυβέρνηση εγκαθιδρύεται στη χώρα.

1990: Ο παραγωγός των "Μίλι Βανίλι" αποκαλύπτει ότι δεν ήταν αυτοί που τραγουδούσαν στο άλμπουμ τους και ότι η φωνή ήταν δανεική.

1991: Με τη χορήγηση της προκαταβολής στην κοινοπραξία «Ολυμπιακό Μετρό», αρχίζουν τυπικά οι εργασίες για την κατασκευή του μετρό της Αθήνας.

1991: Ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζορτζ Μπους, προτείνει στον Μάτζικ Τζόνσον να μετάσχει στην Επιτροπή κατά του AIDS.

1991: Στη πόλη Μπορ του Σουδάν (σήμερα στο Νότιο Σουδάν) πραγματοποιείται σφαγή περίπου 2000 ατόμων από μαχητές των φυλών Νουέρ της πτέρυγας SPLA.

1992: Στο Νορθέιμ της Γερμανίας, 11 νεκροί και 33 τραυματίες είναι ο τραγικός απολογισμός της σύγκρουσης επιβατικής αμαξοστοιχίας με βαγόνια, που είχαν αποσυνδεθεί από εμπορικό τρένο.

1993: Ένοπλοι σκοτώνουν τον επικεφαλής της παλαιστινιακής οργάνωσης "Φατάχ" στο Λίβανο, Μουίν Σαμπάιτα.

1993: Συνεργασία στο στρατιωτικό τομέα υπογράφουν τα Σκόπια με την Τουρκία.

1994: Η Μαρτίνα Ναβρατίλοβα τελειώνει μια 19χρονη καριέρα με ήττα από την Γκαμπριέλα Σμπατίνι με 4-6, 2-6 στον πρώτο γύρο του πρωταθλήματος Βιρτζίνια Σλιμς στη Νέα Υόρκη. Στην καριέρα της έχει κατακτήσει 167 τίτλους, εκ των οποίων οι 18 σε Grand Slams.

1995: Λήγει η εξέγερση στις φυλακές Κορυδαλλού και ελευθερώνονται οι έξι όμηροι, μετά τις διαβεβαιώσεις του γενικού γραμματέα του υπουργείου Δικαιοσύνης, ότι θα ικανοποιηθούν τα αιτήματα των κρατουμένων.

1998: Η Ελλάδα σημειώνει τη μεγαλύτερη διάκριση της ιστορίας της στην άρση βαρών, στο 69ο παγκόσμιο πρωτάθλημα που ολοκληρώνεται στο Λάχτι της Φιλανδίας. Ανακηρύσσεται παγκόσμια πρωταθλήτρια, μαζί με τη Βουλγαρία, κατακτώντας 15 μετάλλια (6 χρυσά, 4 αργυρά και 5 χάλκινα).

1999: Έπειτα από 13 χρόνια διαπραγματεύσεων με τις ΗΠΑ η Κίνα υπογράφει συμφωνία ένταξη της στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου. Είχε προηγηθεί η ένταξη της στην GATT.

2003: Η Κωνσταντινούπολη γίνεται στόχος βομβιστικών επιθέσεων. Από το φονικό χτύπημα κατά δύο εβραϊκών συναγωγών, 25 άνθρωποι σκοτώνονται και δεκάδες τραυματίζονται. Την ευθύνη αναλαμβάνει τουρκική ισλαμική οργάνωση για λογαριασμό και της Αλ Κάιντα.

2006: Το αγγλικό Al Jazeera αρχίζει να εκπέμπει παγκοσμίως.

2007: Ο κυκλώνας Σιντρ χτυπά το Μπανγκλαντές και σκοτώνει περίπου 5.000 άτομα.

2009: Ιδρύεται η F1 aXion.

Γεννήσεις σαν σήμερα

1316 – Ιωάννης Α’, βασιλιάς της Γαλλίας.

1397 – Πάπας Νικόλαος Ε΄, Πάπας της Ρώμης, διαδέχθηκε στον Παπικό θρόνο το 1447 τον Πάπα Ευγένιο Δ΄ και παρέμεινε Πάπας για επτά χρόνια. Γεννήθηκε στις 15 Νοεμβρίου του 1397. Ήταν Ουμανιστής, ίδρυσε τη Βιβλιοθήκη του Βατικανού και ανέδειξε τη Ρώμη σε πρωτεύουσα της Αναγέννησης. Το 1448 υπέγραψε το Κονκορδάτο της Βιέννης. Το 1449 έθεσε τέλος στο σχίσμα του Αντίπαπα Φήλιξ Ε’. Μετά την Άλωση της Κωνσταντινούπολης, επιχείρησε να οργανώσει σταυροφορία για την ανακατάληψή της, χωρίς όμως επιτυχία. Πέθανε στις 24 Μαρτίου του 1455.

1738 – Ουίλιαμ Χέρσελ, Γερμανός αστρονόμος. Ο Σερ Ουίλιαμ Χέρσελ (Sir Frederick William Herschel, 15 Νοεμβρίου 1738 – 25 Αυγούστου1822) ήταν Βρετανός αστρονόμος και μουσικός, Γερμανικής καταγωγής. Υπήρξε Ιππότης του Βασιλικού Γκελφικού Τάγματος του Ανόβερου και εταίρος της Βασιλικής Εταιρείας. Γεννήθηκε στο Αννόβερο και ήταν γιος μουσικού. Σε νεαρή ηλικία εγκαταστάθηκε στο Λονδίνο και αφοσιώθηκε στη μελέτη των Μαθηματικών και της Αστρονομίας. Το 1774 κατασκεύασε ένα κατοπτρικό τηλεσκόπιο και το 1781 ανακάλυψε τον πλανήτη Ουρανό, ανακάλυψη χάρη στην οποία έγινε διάσημος.

1741 – Γιόχαν Κάσπαρ Λάβατερ, , ελβετός θεολόγος, μυστικιστής και ποιητής. Υπήρξε θεμελιωτής της φυσιογνωμικής, τέχνης διαγνώσεως των χαρακτήρων, με βάση τη δυναμική της εκφράσεως του προσώπου. (Θαν. 2/1/1801)

1784 – Ζερόμ Βοναπάρτης, Βασιλιάς της Βεστφαλίας. Ο Ζερόμ Βοναπάρτης (15 Νοεμβρίου 1784 – 24 Ιουνίου 1860) ήταν Βασιλιάς της Βεστφαλίας (1807 – 1813) και μέλος της οικογένειας Βοναπάρτη. Εγγονός του ήταν ο Κάρολος Ιωσήφ Βοναπάρτης.

1862 – Γκέρχαρτ Χάουπτμαν, Γερμανός δραματουργός (Βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας 1912).

1874 – Δημήτριος Γολέμης, Έλληνας αθλητής του στίβου και Ολυμπιονίκης. Κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο στα 800 μ. στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας (1896). (Θαν. 9/1/1941).

1887: Μάριαν Μουρ, Αμερικανίδα ποιήτρια του Μοντερνισμού.

1887 – Τζώρτζια Ο’Κήφι, Αμερικανίδα ζωγράφος.

1891 – Έρβιν Ρόμελ, Γερμανός Στρατάρχης του Γ΄ Ράιχ, που έδρασε κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

1907 – Κλάους φον Στάουφενμπεργκ, Γερμανός στρατιωτικός. Ο Κλάους Φίλιπ Μαρία Σενκ Κόμης του Στάουφενμπεργκ (Claus Philipp Maria Schenk Graf von Stauffenberg) ήταν αξιωματικός του Γερμανικού Στρατού (Βέρμαχτ), αριστοκρατικής καταγωγής και ο αποφασιστικός μοχλός της συνωμοσίας της 20ής Ιουλίου 1944, η οποία απέβλεπε στη δολοφονία του Αδόλφου Χίτλερ και την κατάληψη της εξουσίας στη Γερμανία. (Θαν. 21/7/1944)

1920 – Βασίλης Διαμαντόπουλος, Έλληνας ηθοποιός.
Υπήρξε ένας από τους ιδρυτές του Νέου Θεάτρου. Ήταν ο πρώτος ηθοποιός που εμφανίστηκε ζωντανά στην Ελληνική τηλεόραση, στο μονόπρακτο Αυτός και το παντελόνι του του Ιάκωβου Καμπανέλλη, το 1966. Από τους πιο χαρακτηριστικούς του ρόλους ήταν αυτός του αυστηρού καθηγητή στην ταινία του Γιάννη Δαλιανίδη Νόμος 4000 και αργότερα, σε σειρές, όπως «Εκμέκ παγωτό» , στην ιδιωτική τηλεόραση.

1930 – Τζέιμς Γκράχαμ Μπάλαρντ, Βρετανός συγγραφέας, γνωστός για μυθιστορήματα με στοιχεία επιστημονικής φαντασίας ή/και καταστροφής, όπως τα «Έκθεση Ωμοτήτων», «Crash» και «Κρυστάλλινος Κόσμος», καθώς και το αυτοβιογραφικό «Η Αυτοκρατορία του Ήλιου».

1931 – Μουάι Κιμπάκι, τρίτος Πρόεδρος της Κένυας.

1932 – Πετούλα Κλαρκ, Βρετανίδα τραγουδίστρια.

1939 – Κωστής Μοσκώφ, έλληνας διανοούμενος και συγγραφέας. («Εθνική και κοινωνική συνείδηση στην Ελλάδα», «Ιδεολογία του μεταπρατικού χώρου») (Θαν. 27/6/1998)

1940 – Ρομπέρτο Καβάλι, Ιταλός διάσημος μόδιστρος.

1942 – Daniel Barenboim, γεννιέται στο Μπουένος Αϊρες ο μετέπειτα Ισραηλινός πιανίστας και μαέστρος.

1946 – Βασίλης Γκούμας, Έλληνας καλαθοσφαιριστής.

1954 – Αλεξάντερ Κβασνιέβσκι, πρόεδρος της Πολωνίας.

1967 – Φρανσουά Οζόν, Γάλλος σκηνοθέτης, γνωστός για ταινίες με ακραία ή/και σκοτεινή θεματολογία, όπως τα «Sitcom», «Οι Σατανικοί Εραστές» και το μιούζικαλ «8 Γυναίκες».

Θάνατοι σαν σήμερα

655 – Μάχη του Βίνβεντ: ο Οσουί της Νορθουμβρίας νικά τον Πέντα της Μερκίας. O Πέντα της Μερκίας (πέθανε στις 15 Νοεμβρίου 655) ήταν κορυφαίος Βασιλιάς τον 7ο μ.Χ. αιώνα του Αγγλοσαξονικού βασιλείου της Μερκίας και κορυφαίος Βασιλιάς στην Αγγλία την εποχή που Αγγλοσάξονες πολυθεϊστές Βασιλείς είχαν αρχίσει να ασπάζονται τον Χριστιανισμό. Πέτυχε δύο σημαντικές νίκες εναντίον των αντιπάλων του, Βασιλιά Έντουιν της Νορθουμβρίας στην μάχη του Χάτφιλντ (633) και του Όσβαλντ της Νορθουμβρίας στην μάχη του Μέισερφιλντ (642). 13 χρόνια αργότερα σκοτώθηκε στην μάχη του Βίνβεντ κατά των Βερνικιανών.

1028 – Κωνσταντίνος Η΄, Βυζαντινός αυτοκράτορας της Μακεδονικής Δυναστείας και μικρότερος αδελφός του Βασιλείου Β’ που συμβασίλευσε μαζί του από το 963 μέχρι το 1025. Τα πρώτα χρόνια της Βασιλείας τους, τα δύο αδέλφια είχαν επισκιασθεί από τους στρατιωτικούς Νικηφόρο Φωκά και Ιωάννη Τσιμισκή, καθώς και από τον ευνούχο θείο τους Βασίλειο. Αυτήν την περίοδο ο ευνούχος Βασίλειος είχε ωθήσει τα δύο αδέλφια στον έκλυτο βίο και τις κάθε είδους διασκεδάσεις προκειμένου να τους κρατάει μακριά από την εξουσία και να είναι πάντοτε εξαρτώμενοι απ’ αυτόν. Όταν ο Βασίλειος ανέλαβε την εξουσία, ο Κωνσταντίνος συνέχισε να αδιαφορεί για τις κρατικές υποθέσεις και να ασχολείται μόνο με τις διασκεδάσεις του. Λέγεται μάλιστα ότι περνούσε περισσότερο καιρό στον Ιππόδρομο απ’ ότι στην αίθουσα του θρόνου.

1280 – Αλβέρτος ο Μέγας, Γερμανός επίσκοπος, θεολόγος και φιλόσοφος. O Αλβέρτος ο Μέγας (Albertus Magnus, 1193 – 15 Νοεμβρίου 1280), ο επικαλούμενος Doctor Universalis (διδάσκαλος πασών των επιστημών), ήταν θεολόγος και φιλόσοφος, άγιος της Ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας. Γεννήθηκε στο Λάουινγκεν της Γερμανίας, σπούδασε στην Πάντοβα και στο Παρίσι, έγινε Δομινικανός μοναχός και το 1260 επίσκοπος του Ρέγκενσμπουργκ.

1630 – Γιοχάνες Κέπλερ, Γερμανός αστρονόμος και μαθηματικός. Ο Γιοχάνες Κέπλερ και παλιότερα με τον εξελληνισμένο τύπο Κεπλέρος (Johannes Kepler) (27 Δεκεμβρίου 1571 – 15 Νοεμβρίου 1630) ήταν Γερμανός αστρονόμος και καταλυτική φυσιογνωμία στην επιστημονική επανάσταση των νεότερων χρόνων. Υπήρξε επίσης μαθηματικός και συγγραφέας, ενώ άσκησε κατά καιρούς και την αστρολογία για βιοποριστικούς λόγους. Είναι περισσότερο γνωστός ως ο «Νομοθέτης του ουρανού» από τους φερώνυμους Νόμους που αφορούν την κίνηση των πλανητών γύρω από τον Ήλιο και περιγράφονται στα έργα του Astronomia nova, Harmonices Mundi και Epitome of Copernican. Αυτά τα έργα αποτελούν θεμελίωση της Θεωρίας του Νεύτωνα για την παγκόσμια έλξη.

1787 – Κρίστοφ Βίλιμπαλντ Γκλουκ, Γερμανός συνθέτης. Ο Κρίστοφ Βίλιμπαλντ Γκλουκ (Christoph Willibald Gluck, 2 Ιουλίου 1714 – 15 Νοεμβρίου 1787) ήταν Βοημικής καταγωγής συνθέτης όπερας. Σε ηλικία 13 ετών εγκατέλειψε την πατρική εστία για να γίνει πλανόδιος μουσικός. Κατά βάση αυτοδίδακτος, εργάστηκε στην Πράγα και στη Βιέννη προτού καταλήξει στην Ιταλία. Εκεί γνωρίστηκε με τον συνθέτη Τζιοβάνι Μπατίστα Σαμαρτίνι, υπό την προστασία του οποίου ξεκίνησε το 1741 τη σταδιοδρομία του ως συνθέτης του λυρικού θεάτρου γνωρίζοντας πολλές και σημαντικές επιτυχίες.

1839 – Ουίλιαμ Μάρντοκ, Σκωτσέζος εφευρέτης.

1853 – Μαρία Β’, βασίλισσα της Πορτογαλίας. Μαρία Β΄ (Ρίο ντε Τζανέιρο 1819 – Λισσαβώνα 1853) βασίλισσα της Πορτογαλίας (1826 -1853). Μεγαλύτερη κόρη του Βασιλιά της Βραζιλίας Πέτρου Α΄ και της πρώτης συζύγου του, αρχιδούκισσας της Αυστρίας, Μαρίας Λεοπολδίνας.

1916 – Χένρικ Σιένκεβιτς, Πολωνός συγγραφέας, συχνά θεωρούμενος ο «εθνικός» συγγραφέας της χώρας του, τιμηθείς με Νόμπελ Λογοτεχνίας, γνωστός για ιστορικά μυθιστορήματα όπως τα «Κβο Βάντις» και «Οι Τεύτονες Ιππότες».

1917 – Νταβίντ Εμίλ Ντιρκέμ, Γάλλος κοινωνιολόγος, από τους ιδρυτές της επιστήμης της κοινωνιολογίας. (Γεν. 15/4/185)

1922 – Δημήτριος Γούναρης, Έλληνας πολιτικός. Ο Δημήτριος Γούναρης (Πάτρα 5 Ιανουαρίου 1867 – 15 Νοεμβρίου 1922 Γουδή) ήταν Πατρινός πολιτικός, αρχηγός του Λαϊκού κόμματος, κύριος εκπρόσωπος του αντιβενιζελισμού και τρεις φορές πρωθυπουργός της Ελλάδας. Το όνομα του συνδέθηκε με την αρνητική έκβαση της Μικρασιατικής εκστρατείας εξαιτίας των λανθασμένων χειρισμών της κυβερνήσεώς του, η οποία κατέληξε στη Μικρασιατική καταστροφή. Ύστερα από αυτό το γεγονός συνελήφθη, παραπέμφθηκε στη «Δίκη των Έξι» και εκτελέστηκε στου Γουδή. Ανιψιός του ήταν ο μετέπειτα πρωθυπουργός Παναγιώτης Κανελλόπουλος.

1922 – Γεώργιος Χατζανέστης, Έλληνας στρατηγός. Ο Γεώργιος Χατζανέστης ή Χατζηανέστης (1863-1922) ήταν Έλληνας αξιωματικός πυροβολικού, αντιστράτηγος, αρχηγός του Ελληνικού στρατηγείου της Μικρασιατικής εκστρατείας από τον Μάιο του 1922 μέχρι τις 24 Αυγούστου 1922. Με την επιστροφή του στην Ελλάδα, κρίθηκε ένοχος στη «δίκη των έξι» για τα γεγονότα της Μικρασιατικής καταστροφής με αποτέλεσμα να καταδικαστεί σε θάνατο και να εκτελεστεί στις 15 Νοεμβρίου 1922.

1922 – Πέτρος Πρωτοπαπαδάκης, Έλληνας πολιτικός, ο Πέτρος Πρωτοπαπαδάκης (1860-1922) ήταν πρωθυπουργός της Ελλάδας. Αρχικά είχε εργαστεί ως μηχανικός, αργότερα έγινε καθηγητής σε στρατιωτικές σχολές και στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Άρχισε να πολιτεύεται το 1902, διετέλεσε υπουργός οικονομικών και επισιτισμού και αργότερα πρωθυπουργός στην κυβέρνηση συνασπισμού Γούναρη. Μετά την Μικρασιατική Καταστροφή, δικάστηκε στην «δίκη των έξι» και καταδικάστηκε σε θάνατο. Εκτελέστηκε στο Γουδή το 1922.

1922 – Νικόλαος Στράτος, Έλληνας πολιτικός. O Νικόλαος Στράτος (1872 – 15 Νοεμβρίου 1922) ήταν πολιτικός, πολλές φορές υπουργός που έγινε πρωθυπουργός της Ελλάδας το 1922 για έξι ημέρες. Στις 31 Οκτωβρίου δικάστηκε ως ένας από τους υπευθύνους για την Μικρασιατική καταστροφή στη δίκη των έξι, καταδικάστηκε και εκτελέστηκε στις 15 Νοεμβρίου στο Γουδή.

1922 – Γεώργιος Μπαλτατζής, Έλληνας πολιτικός. Ο Γεώργιος Μπαλτατζής (1868-1922) ήταν Έλληνας πολιτικός. Άρχισε την καριέρα του ως διπλωμάτης και άρχισε να εκλέγεται βουλευτής από το 1902. Είχε γίνει αρκετές φορές υπουργός. Μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή δικάστηκε στη «δίκη των έξι» ως ένας από τους υπαιτίους για την ήττα της Ελλάδας κατά τη διάρκεια της θητείας του ως υπουργού εξωτερικών, καταδικάστηκε και εκτελέστηκε το 1922 στο Γουδή.

1922 – Νικόλαος Θεοτόκης, Έλληνας πολιτικός και διπλωμάτης, βουλευτής Κέρκυρας. Καταγόταν από την αρχοντική Κερκυραϊκή οικογένεια Θεοτόκη (κλάδος Νταβάτζιο-Πολιτικών). Ήταν πρωτότοκος γιος του πρωθυπουργού Γεωργίου Θεοτόκη και αδελφός του επίσης πρωθυπουργού Ιωάννη Θεοτόκη και της Ζαΐρας Θεοτόκη, μητέρας του πρωθυπουργού Γεωργίου Ράλλη. Σπούδασε στην Αθήνα, στο Παρίσι και στο Βερολίνο ενώ διετέλεσε πρέσβης της Ελλάδας στο Βερολίνο. Το 1920 εξελέγη βουλευτής Κέρκυρας και χρημάτισε υπουργός δικαιοσύνης και στρατιωτικών. Καταδικάστηκε σε θάνατο στη δίκη των έξι και τουφεκίστηκε στο Γουδή στις 15 Νοεμβρίου του 1922.

1949 – Εκτελείται δι απαγχονισμού στην Ινδία ο υπεύθυνος για τη δολοφονία του Μαχάτμα Γκάντι, Ναθουράμ Βιναγιάκ Γκόντσε και ο συνεργός του Ναραγιάν Άπτε.

1954 – Λάιονελ Μπάριμορ, Αμερικανός ηθοποιός βραβευμένος με Όσκαρ Α’ Ανδρικού Ρόλου για την ταινία Ελεύθερες Ψυχές (A Free Soul, 1931).

1959 – Τσαρλς Τόμσον Ρις Γουίλσον, Σκωτσέζος φυσικός και μετεωρολόγος (Νόμπελ Φυσικής 1927).

1966 – Δημήτριος Τόφαλος, Έλληνας αθλητής της άρσης βαρών. (Γεν. 1882). Θρυλικός αθλητής της άρσης βαρών. Γεννήθηκε στην Πάτρα το 1882 και από νεαρή ηλικία φάνηκαν οι φυσικές του δυνατότητες. Στην καριέρα του κατέκτησε 140 έπαθλα στην άρση βαρών και 251 στην ελευθέρα πάλη (κάτς). Η γενέτειρά του Πάτρα τον τίμησε, δίνοντας το όνομά του σε οδό και σε κλειστό γυμναστήριο.

1970 – Κωνσταντίνος Τσαλδάρης, Έλληνας πολιτικός.

1974 – Βάλτερ Μάισνερ, ήταν Γερμανός φυσικός, γνωστός από το ομώνυμο φαινόμενο. Ο Μάισνερ σπούδασε μηχανολόγος μηχανικός στο Πολυτεχνείο του Μονάχου, αλλά συνέχισε μεταπτυχιακές σπουδές στη Φυσική, κάνοντας διδακτορικό υπό τον Μαξ Πλανκ. Στη συνέχεια εργάσθηκε στο ινστιτούτο Φυσικής και Μετρολογίας Physikalisch-Technische Reichsanstalt. Από το 1922 ως το 1925 η ομάδα του κατασκεύασε τον τρίτο μεγαλύτερο υγροποιητή ηλίου στον κόσμο και με τη βοήθειά του ανακάλυψε το 1933 το γνωστό σήμερα ως Φαινόμενο Meissner, την «έξωση» δηλαδή των μαγνητικών πεδίων από το εσωτερικό τω νυπεραγωγών.

1976 – Ζαν Γκαμπέν, ο Γάλλος ηθοποιός και εθνικός ήρωας, πρωταγωνιστής σε πολλά φιλμ νουάρ αλλά και στους «Άθλιους» του Βίκτορ Ουγκό, όπου υποδύθηκε τον Γιάννη Αγιάννη.

1978 – Μάργκαρετ Μιντ, Αμερικανίδα ανθρωπολόγος.

1988 – Ιερώνυμος Α´, Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος. Ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος (κατά κόσμον Κοτσώνης) γεννήθηκε το 1905 στα Υστέρνια της Τήνου. Ανήκε σε φτωχή οικογένεια. Τρεις μήνες πριν γεννηθεί, πέθανε ο πατέρας του, Ιερώνυμος. Η χήρα μητέρα του πήγε στην Αθήνα, για να εργαστεί ως μαγείρισσα και να ζήσει την οικογένειά της. Έτσι, ο μικρός Ιερώνυμος μεγάλωσε σε συγγενείς του μέχρι την ηλικία των 2,5 χρόνων, οπότε ήρθε στην Αθήνα. Εκεί πήγε στο σχολείο. Αποφοίτησε από τη Ριζάρειο Εκκλησιαστική Σχολή αριστούχος και κατόπιν φοίτησε στη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Συνέχισε τις σπουδές του στη Γερμανία, (Μόναχο, Βερολίνο, Βόννη) και την Ηνωμένο Βασίλειο, με τη βοήθεια υποτροφίας του κληροδοτήματος Μανούση.

1990 – Τάσος Βουρνάς, ήταν Έλληνας ιστορικός, δημοσιογράφος, μεταφραστής και κριτικός. Ήταν συμμαθητής του Αλέκου Σακελλάριου, με τον οποίο εξέδωσε μια μαθητική εφημερίδα. Σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Αρθρογράφησε σε περιοδικά της λογοτεχνίας και των τεχνών όπως η Επιθεώρηση Τέχνης, ενώ συνεργάστηκε με εφημερίδες του αριστερού κυρίως χώρου, ειδικά με την εφημερίδα Αυγή. Το 1962 αναγορεύτηκε διδάκτορας του Πανεπιστημίου του Βουκουρεστίου.

1996 – Άλγκερ Χις, πεθαίνει σε ηλικία 92 ετών. Το 1948 κατηγορήθηκε ότι, ήταν κατάσκοπος της ΕΣΣΔ, όταν στις ΗΠΑ επικρατούσε ο Μακαρθισμός.

2002 – Μάιρα Χίντλεϊ, διαβόητη δολοφόνος μικρών παιδιών στο Μάντσεστερ στα μέσα της δεκαετίας του ’60 μαζί με τον σύντροφό της, Ίαν Μπράντι, ο βρετανικός Τύπος την αποκάλεσε την «πιο μοχθηρή γυναίκα στη Βρετανία».

2008 – Γιώργος Κοίλιαρης, δημοσιογράφος, που διακρίθηκε για τα αποκαλυπτικά ρεπορτάζ του από εμπόλεμες ζώνες και τις συνεντεύξεις του από σημαντικές προσωπικότητες. Τραυματίστηκε κατά τη διάρκεια αποστολής στο Αφγανιστάν και άφησε την τελευταία του πνοή στο νοσοκομείο ΚΑΤ της Αθήνας, όπου διακομίστηκε. (Γεν. 1955).

2009 – Πατριάρχης Βελιγραδίου Παύλος. Ο Παύλος (κατά κόσμον Γκόικο Στόιτσεβιτς) ήταν ο Πατριάρχης Βελιγραδίου και πάσης Σερβίας από την 1η Δεκεμβρίου 1990 έως τις 15 Νοεμβρίου 2009.

2013 – Γλαύκος Κληρίδης, κύπριος πολιτικός, που διετέλεσε πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας (1993- 2003) και πέτυχε την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση. (Γεν. 24/4/1919)

2015 – Ζιζέλ Πράσινος, Γαλλίδα συγγραφέας.

2017 – Lil Peep, Αμερικανός τραγουδιστής.

2020 – Ιωάννης, Μητροπολίτης Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης.