DIASKEDASI.INFO

Η διασκέδαση On Line

Σαν σήμερα 12 Νοεμβρίου ας θυμηθούμε τι έγινε

Tsarouxis-Mines-Noemvris

Σαν σήμερα 12 Νοεμβρίου
ας θυμηθούμε τι έγινε

από τον Mr George Almanac

Επέτειοι
• Παγκόσμια Ημέρα κατά της Πνευμονίας
Ημέρα Μνήμης Πεσόντων Πυροσβεστών

Εορτάζουν
Νείλος
Ιωάννου αρχιεπισκόπου Αλεξανδρείας και Λέοντος πατριάρχου Κωνσταντινουπόλεως
Μαρτύρων Αντωνίου Γερμανού και Νικηφόρου Αρσακίου

12 Νοεμβρίου

Γεγονότα σαν σήμερα

333: π.Χ- Ο Μέγας Αλέξανδρος συντρίβει τους Πέρσες του Δαρείου Γ΄κατά τη μάχη στην Ισσό.

1799: Ο Αμερικανός αστρονόμος, Andrew Ellicott Douglass, είναι ο πρώτος, που καταγράφει μια καταιγίδα μετεωριτών.

1028: Η μέλλουσα Βυζαντινή αυτοκράτειρα Ζωή παντρεύεται τον Ρωμανό Γ' τον Αργυρό.

1793: Αποκεφαλίζεται ο Ζαν Σιλβέν Μπεγί, ο πρώτος δήμαρχος Παρισίων.

1821: Ο Καρά Αλήμπεης θανατώνει εις Κων/νούπολιν 30 αιχμαλώτους Γαλαζειδιώτας.

1824: Ο Πάνος Κολοκοτρώνης, κατά την διάρκεια συμπλοκής με τους οπαδούς του Κουντουριώτη έξω από την Τριπολιτσά, αποθνήσκει. Ο εμφύλιος πόλεμος στην Αρκαδία, μεταξύ κυβερνητικών (Βάσος Μαυροβουνιώτης) και αντικυβερνητικών (Κολοκοτρωναίοι), κατά τη διάρκεια της Ελληνικής Επανάστασης. Κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων φονεύεται ο γιος του γέρου του Μοριά Πάνος Κολοκοτρώνης, σε ηλικία 26 ετών.

1825: Ναυμαχία το Δραγαμέστου. Ο Ανδρέας Μιαούλης κατορθώνει νά διασπάση τόν κλοιόν τών Τουρκικών πλοίων, άτινα είχον αποκλείσει τό Μεσολόγγι καί νά διαβιβάση τρόφιμα είς τούς πολιορκουμένους.

1826: Έξω της Δομβραίνης Θηβών οι Έλληνες υπό τον Καραϊσκάκην δίνουν μάχη εναντίον των Τούρκων. Την μάχη ουδείς εκέρδισε.

1825: Ο Ανδρέας Μιαούλης σπάει τον κλοιό των τουρκικών πλοίων περί το Μεσολόγγι και μεταφέρει τρόφιμα στους πολιορκημένους Έλληνες.

1850: Ο Νικόλαος Ζαχαρίτας είναι ο νέος Δήμαρχος Αθηνών. Η θητεία του έληξε στις 28 Αυγούστου του 1851.

1867: Ο Βασιλεύς Γεώργιος Α’, όστις είχε τελέσει τους γάμους του έν Πετρουπόλει, αφικνείται μετά τής βασιλίσσης Όλγας είς Αθήνας.

1894: Σύστασις τής «Εθνικής Εταιρείας», ήτις απέβλεπεν είς τήν «αναζωπύρησιν τού εθνικού φρονήματος, τήν επαγρύπνησιν επί τών συμφερόντων τών υποδούλων Ελλήνων και τήν προπαρασκευήν πρός απελευθέρωσιν αυτών». Τόν πυρήνα της, όστις είχε συμπηχθή από τής ανοίξεως, απετέλεσαν οί αξιωματικοί Χρ. Σολιώτης, Πέτρος Λυκούδης καί Αλ. Σοφιανός.
Ο όρκος τής Εταιρείας ήτο ό ακόλουθος «Ορκίζομαι είς τό Ιερόν Ευαγγέλιον πίστιν είς τήν αγαπητήν Πατρίδα καί είς τό μεγαλείον της καί ότι ή δόξα της θά είναι ό παντοτινός λογισμός μου.
Ορκίζομαι νά φυλάξω μυστικάς μέχρι τού τάφου μου τάς ενεργείας τής Εταιρείας και να μην ζητώ ποτέ νά μάθω ούτε ποίοι τήν κυβερνούν ούτε πώς κυβερνάται.
Ορκίζομαι νά χύσω τό αίμα μου άν διαταχθώ προς απελευθέρωσιν τών σκλαβωμένων αδελφών μου καί νά προσφέρω ό,τι δύναμαι χάριν το ιερού σκοπού τής Εθνικής Εταιρείας».

Ο όρκος των μελών
* Παρατίθεται ο όρκος των μελών της Εθνικής Εταιρίας, (εμφανές το πνεύμα και οι σκοποί της), που έδιναν κατά την ένταξή τους σ΄ αυτήν:

Ορκίζομαι
εις το ιερόν ευαγγέλιον
πίστιν εις την αγαπητήν πατρίδα
και εις το μεγαλείον της
και ότι η δόξα της θα είναι
ο παντοτεινός λογισμός μου.
ορκίζομαι
να φυλάξω μυστικάς μέχρι του τάφου μου
τας ενεργείας της εταιρίας
και να μη ζητώ ποτέ να μάθω
ούτε ποιοί την κυβερνούν
ούτε πως κυβερνάται
ορκίζομαι
να χύσω το αίμα μου,
αν διαταχθώ, προς απελευθέρωσιν
των σκλαβωμένων αδελφών μου
και να προσφέρω ότι δύναμαι, χάριν του
Αγίου Σκοπού της “Εθνικής Εταιρίας”.

1900: Κλείνει η Παγκόσμια Έκθεση του Παρισιού.

1903: Στη Γαλλία, οι αδελφοί Λεμποντί κάνουν ρεκόρ, ταξιδεύοντας με αεροσκάφος 34 μίλια.

1904: Το ανταρτικό σώμα του Ανθλγού Γεωργίου Κατεχάκη (Ρούβα), μαζί με το σώμα του Ευθυμίου Καούδη εισβάλλουν στο Σκλήθρο Φλωρίνης και επιτίθενται εναντίον οικίας όπου γινόταν γάμος σημαντικού στελέχους του VMRO και παρεβρισκόταν ο αρχικομιτατζής Κόλε. Στην μάχη που ακολουθεί εξοντώνονται 12 ένοπλοι κομιτατζήδες και εξαφανίζεται η Βουλγαρική οργάνωση της περιοχής.

1905: Δημοψήφισμα διεξάγεται στη Νορβηγία για το πολιτειακό. Οι πολίτες ψηφίζουν υπέρ της μοναρχίας.

1910: Χρησιμοποιείται για πρώτη φορά κασκαντέρ σε κινηματογραφική ταινία. Πηδά από φλεγόμενο αερόστατο στον ποταμό Χάντσον της Νέας Υόρκης.

1912: Οι Ελληνικές δυνάμεις εκδιώκουν τους Τούρκους από την Καστοριά και φέρνουν στην πόλι την Ελευθερία της.

1912: Το 7ο Σύνταγμα Πεζικού απελευθερώνει την πόλη της Χίου. Οι ελληνικές στρατιωτικές δυνάμεις που είχαν αποβιβαστεί την προηγούμενη μέρα στα περίχωρα της πόλης της Χίου, αντιμετωπίζουν με επιτυχία μια απρόσμενη τουρκική επίθεση και υψώνουν τελικά την ελληνική σημαία στην πρωτεύουσα του νησιού.

1912: O υποπλοίαρχος Aργυρόπουλος, κυβερνήτης του τορπιλοβόλου «14» βυθίζει την Τουρκική κανονιοφόρο «Tραπεζούντα».

1918: Μετά την παραίτηση του αυτοκράτορα Κάρολου Α’, η Γερμανική Αυστρία ανακηρύσσεται με νόμο ως δημοκρατικό κράτος και μέλος της νέας Γερμανικής Δημοκρατίας.

1919: Στο μέτωπο στη Μ. Ασία σημειώνεται δράση περιπόλων.

1919: Αποκαλύπτεται συνωμοσία εναντίον του καθεστώτος, από απότακτους αξιωματικούς. Σκοπός τους ήταν η δολοφονία του Ελευθέριου Βενιζέλου.

1920: Η Ιταλία και το Βασίλειο των Σέρβων, Κροατών και Σλοβένων υπογράφουν τη Συνθήκη του Ραπάλο, με την οποία ρυθμίζουν τις συνοριακές τους διαφορές.

1920: Ο Ελληνικός στρατός στη Μ. Ασία δρα με περιπόλους.

1921: Η Ελληνική στρατιά στη Μ. Ασία μάχεται με περιπόλους και πυροβολικό.

1922: Η Ελλάδα παραδίδει στην Τουρκία τη διοίκηση της Ανατολικής Θράκης, μετά και την αποχώρηση του τελευταίου έλληνα στρατιώτη.

1922: Παραιτείται η κυβέρνηση Κροκιδά και αναλαμβάνει νέα στρατιωτική Κυβέρνηση. Η επαναστατική επιτροπή μετονομάζεται σε ”Επανάσταση του 1922” και τελεί υπό την αρχηγία του Νικολάου Πλαστήρα.

1923: Μετά το αποτυχημένο «Πραξικόπημα της Μπυραρίας» του Μονάχου ο Αδόλφος Χίτλερ συλλαμβάνεται και κατηγορείται για εσχάτη προδοσία. Πολλοί από τους συνεργάτες του διαφεύγουν στην Αυστρία, ενώ αναστέλλεται η κυκλοφορία της εφημερίδας του Εθνικοσοσιαλιστικού Κόμματος «Λαϊκός Παρατηρητής».

1923: Ο Άλμπερτ Αϊνστάιν εγκαταλείπει το Βερολίνο, μετά από αντισημιτικές απειλές για τη ζωή του.

1927: Ο Λέων Τρότσκι διαγράφεται από το ΚΚΣΕ και ο Στάλιν γίνεται απόλυτος κυρίαρχος στην ΕΣΣΔ.

1931: Ατμοσφαιρική ρύπανση από τη χαλυβουργία του Βελγίου προκαλεί ανθρώπινα θύματα

1933: Δημοσιεύεται η πρώτη φωτογραφία του υποτιθέμενου τέρατος του Λοχ Νες.

1935: Ο δρ. Εγκάς Μουνίζ πραγματοποιεί σε νοσοκομείο της Λισσαβόνας την πρώτη σύγχρονη εγχείρηση λοβοτομής. Το 1947 θα τιμηθεί με το βραβείο Νόμπελ Ιατρικής.

1940: Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος: Μετά την αποτυχία της ιταλικής επίθεσης στο Αλβανικό Μέτωπο, ο Αδόλφος Χίτλερ εκδίδει διαταγή προς το Γενικό Επιτελείο του να εκπονήσει σχέδιο και να προπαρασκευάσει επίθεση κατά της Ελλάδας.

1940: Οι Ελληνικές δυνάμεις επιτίθενται σφοδρώς στον τομέα Πίνδου Ελαίας εναντίον των Ιταλών εισβολέων.

1942: Παρελήφθη από τον Αντιπλοίαρχο Μ. Ιατρίδη το νέο Αντιτορπιλικό Μιαούλης III υπό μορφή δανεισμού. Τον Μάρτιο του 1943 κατέπλευσε στο Port Said, μετά τον περίπλου της Αφρικής. Συμμετείχε στον αποκλεισμό της Τύνιδας και στις επιχειρήσεις τις απόβασης της Σικελίας. Συμμετείχε στις επιχειρήσεις της Δωδεκανήσου με Κυβερνήτη τον Πλωτάρχη Κ. Νικιτιάδη. Στις 10 Οκτωβρίου 1943 διέσωσε το πλήρωμα του Βρετανικού Α/Τ ‘Πάνθηρ’. Συμμετείχε στις επιχειρήσεις του εμφυλίου. Επεστράφη στην Βρετανία το 1960.

1942: Το Ναυτικό των ΗΠΑ καταρρίπτει 30 από τα 31 ιαπωνικά αεροπλάνα στα Νησιά του Σολομώντα.

1942: Ο πρώτος νεκρός πυροσβέστης στην Ελλάδα. Ο δόκιμος πυροσβέστης Β’ τάξεως, Κωνσταντίνος Πούλιος, σκοτώνεται κατά την προσπάθεια κατάσβεσης πυρκαγιάς σε διώροφο οίκημα στη Θεσσαλονίκη. Η 12η Νοεμβρίου έχει καθιερωθεί στη χώρα μας ως Ημέρα Μνήμης Πεσόντων Πυροσβεστών.

1944: Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος: Βρετανικά αεροπλάνα βυθίζουν στ’ ανοικτά της Νορβηγίας το θωρηκτό «Τίρπιτς», καμάρι του στόλου της ναζιστικής Γερμανίας.

1949: Στην Τσεχοσλοβακία, η κυβέρνηση απαγορεύει τον εκκλησιαστικό γάμο.

1954: Κλείνει ο σταθμός υποδοχής μεταναστών στο νησί Έλις της Νέας Υόρκης. Υποδέχθηκε πάνω από 20 εκατομμύρια μετανάστες απ’ όλο τον κόσμο.

1960: Σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα έρχονται στο φως στο Σεχέμ του Ισραήλ.

1962: Το νησί Γκουάμ στον Ειρηνικό Ωκεανό καταστρέφεται από τυφώνα.

1969: Στην Ινδία, η Ιντίρα Γκάντι απομακρύνεται από το Κόμμα του Κογκρέσου, επειδή κατηγορήθηκε για έλλειψη κομματικής πειθαρχίας.

1970: Κυκλώνας πλήττει το ανατολικό Πακιστάν και τα νησιά του Δέλτα του Γάγγη, στο Μπανγκλαντές, με αποτέλεσμα τον θάνατο περισσότερων από 200.000 ανθρώπων, εξαιτίας του κυκλώνα και των παλιρροιακών κυμάτων.

1970: Οι Doors δίνουν την τελευταία συναυλία τους με τον Τζιμ Μόρισον στη Νέα Ορλεάνη των ΗΠΑ.

1971: Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ρίτσαρντ Νίξον, ανακοινώνει ότι θα αποσύρει άλλους 45.000 Αμερικανούς στρατιώτες από το Βιετνάμ.

1974: Η Νότια Αφρική αποβάλλεται από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ εξαιτίας της πολιτικής της υπέρ των φυλετικών διακρίσεων.

1977: Οι Sex Pistols ανεβαίνουν στο Νο1 του βρετανικού πίνακα επιτυχιών με το άλμπουμ τους «Never Mind the Bollocks. Here's the Sex Pistols».


1979: Νέος σεισμός σημειώνεται στην Θεσπρωτία που αφήνει πίσω του 7.000 άστεγους.

1981: Καθιερώνεται ως σχολική γιορτή η επέτειος της εξέγερσης του Πολυτεχνείου.

1982: Μετά το θάνατο του Λεονίντ Μπρέζνιεφ, ο αρχηγός της KGB Γιούρι Αντρόποφ τον διαδέχεται στην ηγεσία του Σοβιετικού Κομμουνιστικού Κόμματος.

1984: Η Μαντόνα κυκλοφορεί το παρθενικό της άλμπουμ «Like a Virgin».

1986: Ο Νίκος Αναστόπουλος σημειώνει με ατομική προσπάθεια το ένα από τα δυο γκολ της Εθνικής στον αγώνα Ελλάδα- Ουγγαρία (2-1) στο ΟΑΚΑ. Το γκολ αυτό θα παίξει για πολύ καιρό στο σήμα της εκπομπής "Αθλητική Κυριακή".

1988: Ξεκινάει στην Θεσσαλονίκη η 28η Ολυμπιάδα Σκακιού, η δεύτερη που γίνεται στην Ελλάδα (η πρώτη ήταν το 1984). Η συμφωνία, που έχει υπογραφεί μεταξύ FIDE και Ελληνικής Κυβέρνησης είναι η διεξαγωγή των Ολυμπιάδων στην Ελλάδα κάθε 4 χρόνια, ενώ στα ενδιάμεσα θα τελούνται σε χώρες, που θα επιλέγει η FIDE. Η ομάδα της ΕΣΣΔ έρχεται αυτήν την φορά στην Ελλάδα με επικεφαλής τον Gary Kasparov.

1990: Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ αποφασίζει την επιβολή νέων κυρώσεων κατά της Λιβύης, επειδή αρνείται να παραδώσει στη δικαιοσύνη τους δυο πολίτες της, οι οποίοι, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ευθύνονται για την ανατίναξη αεροσκάφους της PAN AM πάνω από τη Σκοτία το 1988.

1990: Ο αυτοκράτορας Ακιχίτο ενθρονίζεται στην Ιαπωνία, παρά τις βομβιστικές επιθέσεις αριστεριστών.

1990: Ο άγγλος επιστήμονας Τίμοθι Μπέρνερς – Λι (TBL για τους φίλους του) ανακαλύπτει τον Παγκόσμιο Ευρύ Ιστό, γνωστότερο με τα αρχικά WWW, πάνω στον οποίο βασίζεται η λειτουργία του διαδικτύου.

1992: Μελέτη της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας αναφέρει ότι μέχρι το 2000, δύο εκατομμύρια θα είναι οι νεκροί από τον ιό του AIDS στην Ασία.

1992: Ο πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Μητσοτάκης δωρίζει ολόκληρη την συλλογή του από αντικείμενα του Μινωικού Πολιτισμού, στο Μουσείο Χανίων.

1993: Η Αθήνα παίρνει την ενδέκατη θέση στη γενική κατάταξη έρευνας για τις συνθήκες ζωής σε τριάντα ευρωπαϊκές πόλεις.

1993: Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ αποφασίζει την επιβολή νέων κυρώσεων κατά της Λιβύης, επειδή αρνείται να παραδώσει στη δικαιοσύνη τους δυο πολίτες της, οι οποίοι, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ευθύνονται για την ανατίναξη αεροσκάφους της PAN AM πάνω από τη Σκοτία το 1988.

1994: Παραιτείται από την ηγεσία του κόμματος των νεο-γκολιστών (RPR) ο Ζακ Σιράκ για να διεκδικήσει το προεδρικό αξίωμα στη Γαλλία.

1995: Στο 36ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, το βραβείο καλύτερης ελληνικής ταινίας απονέμεται στον "Τσαλαπετεινό του Γουαϊόμινγκ" του Δημήτρη Ινδαρέ.

1996: Στη Γαλλία, το λογοτεχνικό βραβείο Γκονκούρ απονέμεται στη συγγραφέα Πασκάλ Ροζέ για το πρώτο της βιβλίο με τον τίτλο "Καταδιωκτικό Μηδέν".

1997: Στις ΗΠΑ, καταδικάζεται ο Πακιστανός Ραμζί Γιουσέφ κι ένας συνεργός του για τη βομβιστική επίθεση το Φεβρουάριο του 1993, κατά του Διεθνούς Κέντρου Εμπορίου, στη Νέα Υόρκη.

1998: Συλλαμβάνεται στο αεροδρόμιο Φιουμιτσίνο της Ρώμης ο ηγέτης του PKK, Αμπντουλάχ Οτσαλάν, ο οποίος έφτασε στην ιταλική πρωτεύουσα από τη Μόσχα με πτήση των ρωσικών αερογραμμών. Η αστυνομία δεν ανακοινώνει πού κρατείται ο συλληφθείς κούρδος ηγέτης, ενώ η Τουρκία σπεύδει να ζητήσει επισήμως την έκδοσή του από τις ιταλικές αρχές, χαρακτηρίζοντας τη σύλληψή του σημείο καμπής στην καταστολή του κουρδικού αυτονομιστικού κινήματος.

1999: Ισχυρός σεισμός 7,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ πλήττει την περιοχή Ντίτσε της Τουρκίας. 894 νεκροί και μεγάλες καταστροφές.

2000: Ο Ολλανδός αμυντικός της Ρέιντζερς, Fernando Ricksen, γίνεται ο πρώτος παίκτης στην ιστορία του σκοτσέζικου ποδοσφαίρου που τιμωρείται με βάση το βίντεο ως αποδεικτικό στοιχείο.

2000: Το πρώτο ντέρμπυ των «αιωνίων» αντιπάλων ΠΑΟ- Ολυμπιακού στην ιστορική Λεωφόρο μετά από 17 χρόνια (0-0) στιγματίζεται από σοβαρά επεισόδια.

2003: 19 Ιταλοί και οκτώ Ιρακινοί πέφτουν θύματα της βομβιστικής επίθεσης που δέχεται η ιταλική βάση στη Νασιρίγια, από Ιρακινό καμικάζι. Η Ιταλία βυθίζεται στο πένθος. Η Κυβέρνηση παρά τις αντιδράσεις αποφασίζει τη διατήρηση των στρατιωτικών δυνάμεων στην περιοχή. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη απώλεια των ιταλικών ενόπλων δυνάμεων έπειτα από το Β Παγκόσμιο Πόλεμο.

2011: Η οικονομική κρίση οδηγεί τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι σε παραίτηση από την πρωθυπουργία της Ιταλίας.

Γεννήσεις σαν σήμερα

1729 – Λουί Αντουάν ντε Μπουγκαινβίλ ήταν Γάλλος στρατιωτικός και εξερευνητής.
Γεννήθηκε στο Παρίσι και ήταν γιος συμβολαιογράφου. Το 1755 εστάλη στο Λονδίνο ως γραμματέας στη γαλλική πρεσβεία, και έγινε μέλος της βασιλικής κοινωνίας. Το 1756 ταξίδεψε στον Καναδά ως καπετάνιος του dragoons, βοηθός του μαρκήσιου Ντε Μονκάλμ (de Montcalm). Συμμετείχε ενεργά στη κατάληψη του οχυρού Oswego το 1756 και στη μάχη του οχυρού Γουίλιαμ Χένρυ (William Henry) το 1757. Πληγώθηκε το 1758 στην μάχη της Κάριλον (Battle of Carillon). Τον επόμενο χειμώνα επέστρεψε στη Γαλλία, μετά από διαταγές του μαρκήσιου, για να παραλάβει τους πρόσθετους στρατιωτικούς πόρους για την αποικία. Κατά τον αποικιακό πόλεμο με τη Βρετανική Αυτοκρατορία, ανταμείφθηκε με το σταυρό του Σαιντ Λούις και επέστρεψε στον Καναδά το επόμενο έτος με τον βαθμό του συνταγματάρχη. (Louis Antoine de Bougainville) (12 Νοεμβρίου 1729 – 31 Αυγούστου 1811)

1833 – Αλεξάντρ Μποροντίν, Ρώσος συνθέτης και χημικός μέλος της ομάδας των «Πέντε». Διακρίθηκε ιδιαίτερα και ως χημικός.

1840 – Ογκίστ Ροντέν, Γάλλος γλύπτης.
Ο Φρανσουά Ωγκύστ Ρενέ Ροντέν (François-Auguste-René Rodin,12 Νοεμβρίου 1840 – 17 Νοεμβρίου 1917) ήταν Γάλλος γλύπτης, που επηρέασε σε μεγάλο βαθμό τη γλυπτική του 20ού αιώνα με τα έργα του. Αρνήθηκε να αγνοήσει τις ανθρώπινες αδυναμίες και τις περιέγραψε όσο καλύτερα μπόρεσε στην τέχνη του, με ρεαλισμό και δύναμη. Περιέγραψε επίσης και την ερωτική αδυναμία, με πάθος κι ομορφιά. (Θαν. 17/11/1917).

1842 – Τζον Ουίλιαμ Στρατ, Άγγλος φυσικός.
Ο Τζον Ουίλιαμ Στρατ, 3ος Βαρώνος Ρέιλι (John William Strutt Rayleigh, 12 Νοεμβρίου 1842-30 Ιουνίου 1919), Μέλος του Τάγματος της Αξίας, ήταν Άγγλος φυσικός ο οποίος μαζί με τον Σερ Ουίλιαμ Ράμσεϊ ανακάλυψε το στοιχείο αργό, ανακάλυψη για την οποία τιμήθηκε με το Βραβείο Νόμπελ Φυσικής το 1904. Ο Στρατ ανακάλυψε επίσης το φαινόμενο που σήμερα ονομάζεται διάχυση Ρέιλι, το οποίο εξηγεί γιατί ο ουρανός έχει μπλε χρώμα.

1866 – Σουν Γιατ-Σεν, Κινέζος επαναστάτης και πολιτικός.
Ο Σουν Γιατ-Σεν ήταν Κινέζος επαναστάτης και πολιτικός ηγέτης. Ως πρωτεργάτης της δημιουργίας της Εθνικιστικής Κίνας, αναφέρεται συχνά ως Πατέρας της Κινεζικής Δημοκρατίας. Ο Σουν έπαιξε οργανικό ρόλο στην ανατροπή της Δυναστείας Μαντσού, την τελευταία αυτοκρατορική δυναστεία της Κίνας. Ήταν ο πρώτος προσωρινός πρόεδρος όταν ιδρύθηκε η Δημοκρατία της Κίνας το 1912 και αργότερα υπήρξε συνιδρυτής του Κουομιντάνγκ του οποίου υπήρξε ο πρώτος ηγέτης του. Ο Σουν έπαιξε ενωτικό ρόλο στην μετα-αυτοκρατορική Κίνα και παραμένει ο μοναδικός Κινέζος πολιτικός του 20ου αιώνα που τυγχάνει του μεγάλου σεβασμού των ανθρώπων και στις δύο πλευρές του Πορθμού της Ταϊβάν.

1881 – Μαξιμίλιαν φον Βάιχς, Γερμανός στρατάρχης.
Ο Μαξιμίλιαν Μαρία Γιόζεφ Καρλ Γκάμπριελ Λαμοράλ Ραϊχσφράιχερ φον ουντ τσου Βάιχς αν ντερ Γκλον (Maximilian Maria Joseph Karl Gabriel Lamoral Reichsfreiherr von und zu Weichs an der Glon) (12 Νοεμβρίου 1881 στο Ντεσάου, 27 Σεπτεμβρίου 1954 στον Πύργο Ρέζμπεργκ στο Μπόρνχαϊμ–Ρέζμπεργκ κοντά στη Βόννη) ήταν Γερμανός στρατιωτικός, που κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο έφτασε τον βαθμό του στρατάρχη. Γόνος παλιάς γερμανικής αριστοκρατικής οικογένειας, Βαυαρός στην καταγωγή και πιστός καθολικός, ο Βάιχς έμεινε ορφανός από πατέρα σε νεαρή ηλικία και ακολούθησε τη σταδιοδρομία του αξιωματικού του Ιππικού. Ήταν από τους ελάχιστους που επελέγησαν για επιτελική εκπαίδευση στον Αυτοκρατορικό Γερμανικό Στρατό και από τους ακόμα λιγότερους που κατάφεραν να την ολοκληρώσουν επιτυχώς
.

1896 – Σπυρίδων Ξύνδας, Έλληνας μουσουργός.
Κερκυραίος μουσουργός και κιθαριστής. Υπήρξε από τους πρωτεργάτες της Επτανησιακής Σχολής, με σημαντική συμβολή στη νεοελληνική κλασική μουσική και τη μουσική παιδεία. Γεννήθηκε στην πόλη της Κέρκυρας το 1814. Έμαθε τις πρώτες νότες κοντά στον συνθέτη του Εθνικού Ύμνου, Νικόλαο Χαλκιόπουλο – Μάντζαρο και συνέχισε τις σπουδές του στη Νάπολη και το Μιλάνο. Επιστρέφοντας στην Κέρκυρα το 1840 δίδαξε για περίπου 20 χρόνια στο Κερκυραϊκό Ωδείο (1841-1859) και μαζί με τον Αντώνιο Λιβεράλη ίδρυσε τη Φιλαρμονική Εταιρεία Κερκύρας (12 Σεπτεμβρίου 1840). Ο πιο σπουδαίος από τους μαθητές του υπήρξε ο Σπύρος Σαμάρας, ο συνθέτης του «Ολυμπιακού Ύμνου». Ο Ξύνδας ήταν και εξαίρετος κιθαριστής. Έδωσε ρεσιτάλ στα μεγαλύτερα πνευματικά κέντρα του Ελληνισμού (Αθήνα, Κωνσταντινούπολη, Αλεξάνδρεια, Σμύρνη κ.α.), καθώς και στην Ιταλία.

1905 – Σόλων Μιχαηλίδης, γεννιέται στη Λευκωσία ο συνθέτης και παιδαγωγός.

1929 – Γκρέις Κέλι, ήταν βραβευμένη με Όσκαρ Αμερικανίδα ηθοποιός, καθώς και πριγκίπισσα του Μονακό.

1936 – Κώστας Πολυχρονίου, Έλληνας ποδοσφαιριστής και προπονητής.

1945 – Νιλ Γιανγκ, καναδός ρόκερ.

1953 – Βασίλης Καρράς, Έλληνας λαϊκός τραγουδιστής.

1961 – Νάντια Κομανέτσι, Ρουμάνα Ολυμπιονίκης της ενόργανης γυμναστικής.

1963 – Ελένη Ράντου, Ελληνίδα ηθοποιός.

1972 – Βασίλης Τσιάρτας, Έλληνας διεθνής ποδοσφαιριστής της ΑΕΚ και της Σεβίλλης.

1977 – Παναγιώτης Καποδίστριας, Έλληνας ηθοποιός.

1980 – Ράιαν Γκόσλινγκ, Καναδός ηθοποιός.

1982 – Αν Χάθαγουεϊ, Αμερικανίδα ηθοποιός.

Θάνατοι σαν σήμερα

607 - Πάπας Βονιφάτιος Γ΄.

683 - Γιαζίντ Α΄, Άραβας χαλίφης.

973 - Μπούρχαρτ Γ΄, δούκας της Σουαβίας.

1035 – Κνούτος, βασιλιάς της Αγγλίας.
Ο Κνούτος ή Κανούτος ήταν περίφημος Βίκινγκ Δανός βασιλιάς της Αγγλίας (1016-1035), της Δανίας (1018 – 1035), της Νορβηγίας (1026 – 1035) και εν μέρει της Σουηδίας. Οι μεγάλες επιτυχίες του στον στρατιωτικό τομέα, η ασταμάτητη αύξηση της δύναμης του απέναντι σε όλους τους υπόλοιπους ηγεμόνες, οι διπλωματικές επιτυχίες του με τον πάπα και την Αγία Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία του έδωσαν τον τίτλο του αυτοκράτορα του βορρά. Ήταν γιος του βασιλιά της Δανίας Σβεν του διχαλογένη από άγνωστη μητέρα, ίσως η Σίγκριντ Στοράντα, η οποία εικάζεται ότι ήταν Σλάβα Πολωνή πριγκίπισσα. Η ημερομηνία γέννησης του άγνωστη εικάζεται ότι είναι μεταξύ 980 – 990.

1094 - Ντάνκαν Β΄, βασιλιάς της Σκωτίας.

1202 - Κνούτος ΣΤ΄, βασιλιάς της Δανίας.

1375 - Ιωάννης Ερρίκος, μάργραβος της Μοραβίας.

1434 – Λουδοβίκος Γ΄ του Ανζού, βασιλιάς της Νάπολης.
Ο Λουδοβίκος Γ΄ του Ανζού (1403 – 1434) ήταν βασιλιάς της Νάπολης (1417-1426), κόμης της Προβηγκίας, Πεδεμοντίου, Μαιν, δούκας του Ανζού (1417 – 1434) και δούκας της Καλαβρίας (1426 – 1434). Ήταν ο μεγαλύτερος γιος και διάδοχος του Λουδοβίκου Β΄ του Ανζού και της Γιολάνδης της Αραγωνίας διεκδικήτρια των τεσσάρων βασιλείων.

1595 – Τζων Χώκινς, Άγγλος ναυτικός.
Ο Τζων Χώκινς ή Χόκινς (John Hawkins, 1532-1595) υπήρξε σημαντικός Άγγλος ναυτικός, όπως και ο γιος του, Ριχάρδος Χώκινς (1562-1622). Κατά τα πρώτα έτη της σταδιοδρομίας του ήταν κουρσάρος και δουλέμπορος και επιχειρούσε επιδρομές κατά των Πορτογαλικών κτήσεων στην Αφρική και στη συνέχεια κατά των Ισπανικών στην Αμερική.

1605 - Χαντάν, Οθωμανή σουλτάνα.

1726 – Νεομάρτυρας Σάββας από την Νίγδη της Μικράς Ασίας, αποκεφαλίζεται από τους Τούρκους.
Μαρτύρησε στην Κωνσταντινούπολη το 1726 και καταγόταν από τη Νίγδη της Μικράς Ασίας και μαρτύρησε για την αγάπη του Χριστού στην Κωνσταντινούπολη. Τον αποκεφάλισαν οι ασεβείς στις 12 Νοεμβρίου 1726 στην τοποθεσία Κουτσούκ Καραμάνι , κινούμενοι από φθόνο, διότι ο Άγιος με την τίμια εργασία του, είχε γίνει πολύ πλούσιος και ήθελαν να σφετεριστούν την περιουσία του. Ενταφιάστηκε στο Εγρί καπί και η μνήμη του τιμάται στις 12 Νοεμβρίου.

1732 – Νεομάρτυρας Νικόλαος από την Κωνσταντινούπολη, ο οποίος σφαγιάστηκε από τους Τούρκους.
Δέν διασώθηκε ιδιαίτερο υπόμνημα, αλλά μνημονεύεται στούς Συναξαριστές. Είναι γνωστό, ὅτι ανήκε στήν ενορία των Έξη Μαρμάρων Κ/Πόλεως. Ἡ μνήμη του τιμάται τήν 12η Νοεμβρίου.

1793 – Ζαν Σιλβέν Μπεγί, Γάλλος αστρονόμος, μαθηματικός και πολιτικός.
Ο Ζαν Σιλβέν Μπεγί (Jean Sylvain Bailly, Παρίσι, 15 Σεπτεμβρίου 1736 – 12 Νοεμβρίου 1793) ήταν Γάλλος πολιτικός, επιστήμονας και λόγιος. Διετέλεσε δήμαρχος Παρισίων μέχρι το θάνατό του. Μελέτησε αστρονομία και λογοτεχνία. Έδωσε, ως δήμαρχος Παρισιού, διαταγή στη γαλλική εθνοφρουρά να πυροβολήσει ενάντια στους διαδηλωτές που ζητούσαν την έκπτωση του βασιλιά. Καταδικάστηκε σε θάνατο και καρατομήθηκε στην γκιλοτίνα. Το όνομα Μπεγί δόθηκε αργότερα σε κρατήρα της σελήνης.

1896 – Σπυρίδων Ξύνδας, έλληνας μουσουργός.

1916 – Πέρσιβαλ Λόουελ, Αμερικανός αστρονόμος.

1923 – Ερνέστος Τσίλερ, Γερμανός αρχιτέκτων, με σημαντικό έργο στην Ελλάδα, όπου σχεδίασε πάνω από 900 κτίρια.

1934 – Μιχαήλ Κουτσόφτας, ήρωας της Κυπριακής Ανεξαρτησίας, αγωνιστής της ΕΟΚΑ, που απαγχονίστηκε από τους Βρετανούς. (Θαν. 21/9/1956)

1944 – Τέλλος Άγρας, καλλιτεχνικό ψευδώνυμο του Ευάγγελου Ιωάννου, ήταν Έλληνας ποιητής, δοκιμιογράφος, μεταφραστής και κριτικός λογοτεχνίας.

1948 - Ουμπέρτο Τζορντάνο, Ιταλός συνθέτης.

1955 - Άλφρεντ Χάγιος, Ούγγρος κολυμβητής.

1956 - Χουάν Νεγρίν, Ισπανός πολιτικός.

1974 - Ειρήνη Δενδρινού, Ελληνίδα ποιήτρια.

1979 - Πυθαγόρας, Έλληνας στιχουργός.

1981 - Γουίλιαμ Χόλντεν, Αμερικανός ηθοποιός.

1989 – Ντολόρες Ιμπαρούρι, θρυλική μορφή του ισπανικού εμφύλιου πολέμου και του κομουνιστικού κινήματος, γνωστότερη ως Πασιονάρια.

1994 - Γουίλμα Ρούντολφ, Αμερικανίδα αθλήτρια.

2004 – Μίμης Χρυσομάλλης, ήταν Έλληνας ηθοποιός θεάτρου, κινηματογράφου και τηλεόρασης, ξεκίνησε την καριέρα του, σαν "παιδί-θαύμα", τραγουδώντας στα "Ταλέντα του Γιώργου Οικονομίδη".

2008 - Μιτς Μίτσελ, Άγγλος ντράμερ (The Jimi Hendrix Experience).

2013 – Αντιγόνη Βαλάκου, ήταν μία από τις σημαντικότερες πρωταγωνίστριες της ελληνικής δραματικής σκηνής του θεάτρου αλλά και του κινηματογράφου.

2013 - Νικόλαος Μάρτης, Έλληνας πολιτικός.

2013 - Τζων Τάβενερ, Άγγλος συνθέτης.

2016 - Πολ Βερζέ, Γάλλος πολιτικός.

2016 - Λουπίτα Τοβάρ, Μεξικανή ηθοποιός.