DIASKEDASI.INFO

Η διασκέδαση On Line

Σαν σήμερα 24 Οκτωβρίου ας θυμηθούμε τι έγινε

Tsarouxis-Mines-Oktovris

Σαν σήμερα 24 Οκτωβρίου
ας θυμηθούμε τι έγινε

από τον Mr George Almanac

Παγκόσμιες ημέρες
Ημέρα του ΟΗΕ
Παγκόσμια Ημέρα Ακτών

 

Ημέρα του ΟΗΕ

Ο όρος «Ηνωμένα Έθνη» είναι αμερικανικής εμπνεύσεως και συγκεκριμένα του προέδρου Ρούζβελτ, ο οποίος αναφερόταν κατ' αρχάς στις συμμαχικές δυνάμεις κατά του Άξονα. Έπειτα από διαβουλεύσεις τριών ετών, στις 24 Οκτωβρίου του 1945, τα Ηνωμένα Έθνη μετεξελίχθηκαν σε μια «παγκόσμια ένωση κρατών ταγμένη στην προώθηση της συνεργασίας στο διεθνές δίκαιο, την ασφάλεια και την ειρήνη, την οικονομική ανάπτυξη και την κοινωνική ισότητα».

Τα ιδρυτικά μέλη του Οργανισμού με έδρα τη Νέα Υόρκη ήταν 51, ανάμεσά τους και η Ελλάδα. Σήμερα φθάνουν τα 191, όσα και τα κράτη του κόσμου. Ο ΟΗΕ εκείνης της περιόδου αντανακλούσε τους συσχετισμούς δυνάμεων που διαμορφώθηκαν μετά το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Οι νικήτριες δυνάμεις που ηγήθηκαν του πολέμου, όπως οι ΗΠΑ, Σοβιετική Ένωση, η Γαλλία και η Μεγάλη Βρετανία, απέκτησαν και το δικαίωμα του «βέτο» στις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Όλα αυτά τα χρόνια, ο ΟΗΕ παρουσιάζει κτυπητές αδυναμίες στην επίλυση των διεθνών διαφορών, εξαιτίας των αντικρουόμενων συμφερόντων των μεγάλων. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, στα καθ' ημάς, η τουρκική εισβολή στην Κύπρο το 1974 και η συνεχιζόμενη κατοχή του βορείου τμήματος της Μεγαλονήσου. Παρ' όλα αυτά, αποτελεί το μοναδικό εργαλείο στα χέρια της διεθνούς κοινότητας για την εμπέδωση της διεθνούς ειρήνης.

Στα μεταψυχρολοπολεμικά χρόνια ασκείται κριτική στον ΟΗΕ από δύο πλευρές: Η μία θέλει ενεργότερο τον ρόλο τους στις διεθνείς υποθέσεις, η άλλη περιορισμό του ρόλου μόνο στην παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας. Χώρες όπως η Ινδία, η Ιαπωνία, η Βραζιλία η Νότιος Αφρική και η Γερμανία επιδιώκουν να χορηγηθεί και σ' αυτές το δικαίωμα «βέτο», ενώ οι ΗΠΑ, που συνεισφέρουν το 22% του προϋπολογισμού του ΟΗΕ, ζητούν μεταρρυθμίσεις, όταν δεν τον παρακάμπτουν, όπως στην εισβολή στο Ιράκ.

Εορτάζουν
Πρόκλου πατριάρχου Κωνσταντινουπόλεως
Ιερομάρτυρος Ακακίου
Μεγαλομάρτυρος Αρέθα (†β΄αι.)
Αγίας Σεβαστιανής, (
Σεβαστιανή, Σεβαστίνα, Σεβαστιάνα, Σεβαστή, Σέβη, Σεβούλα, Σεβαστούλα
*)
* Υπάρχουν και άλλες ημερομηνίες που γιορτάζει αυτό το όνομα.

24 Οκτωβρίου

Γεγονότα σαν σήμερα

1260 - Εγκαινιάζεται ο Καθεδρικός Ναός της Σαρτρ υπό την παρουσία του βασιλιά Λουδοβίκου Θ' της Γαλλίας. Σήμερα ο ναός αποτελεί Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.

1260 - Ο Μαμελούκος σουλτάνος της Αιγύπτου, Κουτούζ, δολοφονείται από τον Μπαϊμπάρ, ο οποίος καταλαμβάνει την εξουσία.

1360 - Επικυρώνεται στο Καλαί η Συνθήκη του Μπρετινί, σηματοδοτώντας το τέλος της πρώτης φάσης του Εκατονταετούς Πολέμου.

1648 - Υπογράφεται η Συνθήκη της Βεστφαλίας, σηματοδοτώντας το τέλος του Τριακονταετούς Πολέμου.

1795 - Διαμελισμός της Πολωνίας: η Πολωνο-Λιθουανική Κοινοπολιτεία κατανέμεται πλήρως μεταξύ της Αυστρίας, της Πρωσίας και της Ρωσίας.

1812 - Ναπολεόντειοι Πόλεμοι: Λαμβάνει χώρα η μάχη του Μαλογιαροσλάβετς κοντά στη Μόσχα.

1851 - Ο Ουίλιαμ Λάσελ ανακαλύπτει δύο δορυφόρους του πλανήτη Ουρανού: τον Άριελ και τον Ουμβριήλ.

1857 - Ιδρύεται στο Σέφιλντ της Αγγλίας η Σέφιλντ Φ.Κ., το παλαιότερο στον κόσμο ποδοσφαιρικό σωματείο που είναι ακόμα ενεργό.

1861 - Ολοκληρώνεται η πρώτη διηπειρωτική τηλεγραφική γραμμή στις Η.Π.Α., σηματοδοτώντας το τέλος του Πόνυ Εξπρές.

1912 - Α΄ Βαλκανικός πόλεμος: η μάχη του Κουμάνοβο λήγει με νίκη του σερβικού στρατού εναντίον της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

1917 - Αρχίζει η μάχη του Καπορέττο, στην οποία η Ιταλία θα υποστεί καταστροφική ήττα από τις δυνάμεις της Αυστροουγγαρίας και της Γερμανίας στο αυστρο-ιταλικό μέτωπο του Α' Παγκοσμίου Πολέμου.

1926 - Ο Χάρρυ Χουντίνι πραγματοποιεί στο Ντιτρόιτ την τελευταία του παράσταση.

1929 - "Μαύρη Πέμπτη": Κραχ στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης.

1944 - Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος: Το ιαπωνικό αεροπλανοφόρο Ζουικάκου και το ιαπωνικό θωρηκτό Μουσάσι βυθίζονται από αμερικανικά αεροσκάφη στη ναυμαχία του κόλπου Λέυτε.

1945 - Ιδρύεται ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών.

1960 - Βαλλιστικός πύραυλος εκρήγνυται στην εξέδρα εκτόξευσης του κοσμοδρομίου του Μπαϊκονούρ στη Σοβιετική Ένωση, σκοτώνοντας 78 άτομα (σύμφωνα με άλλες πηγές 92-126 άτομα).

1961 - Επικυρώνεται στη Βόννη η ελληνογερμανική συμφωνία για τις γερμανικές αποζημιώσεις των θυμάτων των ναζί στην Ελλάδα. Το ποσό θα ανέλθει στα 28.700.000 δολάρια.

1963 - Την παρασκευή συνθετικής ουσίας, συγγενούς προς την ινσουλίνη, από ομάδα ερευνητών με επικεφαλής το δρα Παναγιώτη Κατσογιάννη, υφηγητή της Βιοχημείας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Πίτσμπουργκ, ανακοινώνουν εκπρόσωποι του πανεπιστημίου.

1963 - "Για το υπέροχο λυρικό ύφος του, που είναι εμπνευσμένο από ένα βαθύ αίσθημα για το ελληνικό πολιτιστικό ιδεώδες", η Σουηδική Ακαδημία τιμά τον Γιώργο Σεφέρη με το βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας.

1964 - Η Βόρεια Ροδεσία αποκτά την ανεξαρτησία της από το Ηνωμένο Βασίλειο και μετονομάζεται σε Ζάμπια. Η Νότια Ροδεσία παρέμεινε αποικία μέχρι το επόμενο έτος οπότε και προέβη σε μονομερή δήλωση ανεξαρτησίας.

1965 - Διμέτωπο αγώνα εναντίον και των δύο άκρων κηρύσσει από την Πάτρα ο Γεώργιος Παπανδρέου, αποκρούοντας κάθε σκέψη περί "Λαϊκού Μετώπου". Την ίδια ώρα, ο Ανδρέας Παπανδρέου μιλάει για "αντιδημοκρατικό καθεστώς φόβου και τρομοκρατίας της Δεξιάς" και τονίζει ότι οι συλλήψεις αριστερών συνιστούν "μέγα θέμα για τη Δημοκρατία"

1970 - Ο Έλληνας αθλητής Χρήστος Παπανικολάου καταρρίπτει το παγκόσμιο ρεκόρ στο άλμα επί κοντώ με επίδοση 5,49 μ

1990 - Ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζούλιο Αντρεότι αποκαλύπτει στο ιταλικό κοινοβούλιο την ύπαρξη της Gladio, της μυστικής παραστρατιωτικής επιχείρησης του ΝΑΤΟ, η οποία είχε εμπλακεί σε ψεύτικες τρομοκρατικές επιθέσεις ενοχοποιώντας κομμουνιστές και αναρχικούς, ως μέρος της στρατηγικής της έντασης από τα τέλη της δεκαετίας του 1960 έως τις αρχές της δεκαετίας του 1980.

 

Γεννήσεις σαν σήμερα

51 - Δομιτιανός, Ρωμαίος αυτοκράτορας.

1378 - Δαυίδ Στιούαρτ, δούκας του Ροδεσέι.

1607 - Γιαν Λίβενς, Ολλανδός καλλιτέχνης.

1632 - Άντον φαν Λέβενχουκ, Ολλανδός μικροβιολόγος.

1633 - Ιάκωβος Β', βασιλιάς της Αγγλίας.

1804 - Βίλχελμ Βέμπερ, Γερμανός φυσικός.

1891 - Άρθουρ Έντισον, Αμερικανός κινηματογραφιστής.

1908 - Τζων Τούζο Γουίλσον, Καναδός φυσικός.

1932 - Πιερ-Ζιλ ντε Ζεν, Γάλλος φυσικός.

1946 - Καίτη Χωματά, Ελληνίδα τραγουδίστρια.

1956 - Ντέιβιντ Στεργάκος, Έλληνας καλαθοσφαιριστής.

1963 - Ροσάνα Αρμπέλο, Ισπανίδα τραγουδοποιός.

1970 - Νατάσα Θεοδωρίδου, Ελληνίδα τραγουδίστρια.

1985 - Γουέιν Ρούνεϊ, Άγγλος ποδοσφαιριστής.

1986 - Drake, Καναδός ηθοποιός και ράπερ.

 

Θάνατοι σαν σήμερα

996 - Ούγος Καπέτος, βασιλιάς της Γαλλίας.

1517 - Μάρκος Μουσούρος, Έλληνας εκδότης.

1601 - Τύχο Μπράχε, Δανός αστρονόμος.

1607 - Γιαν Λίβενς, Ολλανδός ζωγράφος.

1655 - Πιερ Γκασσεντί, Γάλλος φιλόσοφος, μαθηματικός και επιστήμονας.

1725 - Αλεσσάντρο Σκαρλάττι, Ιταλός συνθέτης.

1862 - Θεόδωρος Γρίβας, Έλληνας αγωνιστής.

1866 - Φερδινάνδος Έσσλιν, Έλληνας αγωνιστής.

1891 - Ελένη Αρχιγένους, Ελληνίδα λόγια.

1922 - Ανδρέας Καρκαβίτσας, ήταν Έλληνας λογοτέχνης, υπήρξε ένας από τους τρεις μεγάλους εκπροσώπους της ηθογραφίας, μαζί με τους Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη και Γεώργιο Βιζυηνό.

1948 - Φραντς Λέχαρ, Αυστριακός συνθέτης.

1957 - Κριστιάν Ντιόρ, Γάλλος σχεδιαστής μόδας.

1976 - Γεώργιος Οστρογκόρσκι, Ρώσος βυζαντινολόγος.

1994 - Ραούλ Τζούλια, Πορτορικανός ηθοποιός.

1995 - Δημήτρης Μαρούδας, Έλληνας δημοσιογράφος και πολιτικός.

2001 - Γιαρόμιλ Γιρίς, Τσεχοσλοβάκος σκηνοθέτης.

2005 - Ρόζα Παρκς, Αμερικανίδα ακτιβίστρια.

2006 - Μπρούνο Λάουζι, Ιταλός τραγουδοποιός.

2010 - Καίτη Χωματά, Ελληνίδα τραγουδίστρια