DIASKEDASI.INFO

Η διασκέδαση On Line

Σαν σήμερα 28 Αυγούστου ας θυμηθούμε τι έγινε

01 Avgoustos-Tsarouxis-Mines

Σαν σήμερα 28 Αυγούστου
ας θυμηθούμε τι έγινε

από τον Mr George Almanac

Εορτάζουν
Μάρτυρος Δάμωνος πρεσβυτέρου,(Δάμων, Δάμωνας)

28 Αυγούστου

Γεγονότα σαν σήμερα

475: Ο Ρωμαίος στρατηγός Φλάβιος Ορέστης υποχρεώνει τον αυτοκράτορα της Δυτικής Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, Ιούλιο Νέπο, να εγκαταλείψει την πρωτεύουσά του Ραβέννα.

489: Ο βασιλιάς των Οστρογότθων, Θευδέριχος ο Μέγας, νικά τον Οδόακρο στο Σόντιο.

1189: Γ΄ Σταυροφορία: οι Σταυροφόροι αρχίζουν την Πολιορκία της Άκρας (1189-1191) με επικεφαλής τον Γκυ των Λουζινιάν.

1521: Οι Οθωμανοί καταλαμβάνουν το Βελιγράδι.

1565: Ιδρύεται η Σεντ Ογκουστίν στη Φλόριντα των ΗΠΑ. Πρόκειται για τον παλαιότερο ευρωπαϊκό οικισμό στις ΗΠΑ.

1619: Ο Φερδινάνδος Β εκλέγεται αυτοκράτορας της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας.

1640: Οι Σκωτσέζοι νικούν τον αγγλικό στρατό του βασιλιά Καρόλου Α' στη μάχη του Νιούμπερν.

1789: Ο Ουίλιαμ Χέρσελ ανακαλύπτει ένα νέο δορυφόρο του πλανήτη Κρόνου, τον Εγκέλαδο.

1826: Ξεκινά η τριήμερη Μάχη του Πολυαράβου όπου οι Μανιάτες αντιμετωπίζουν το στρατό του Ιμπραήμ. Η μάχη θα ολοκληρωθεί στις 30 Αυγούστου. Οι απώλειες των Αράβων ήταν 1.100 νεκροί και 1.400 περίπου τραυματίες, οι δε των Ελλήνων 28 νεκροί και 75 τραυματίες.

1829: Οι πρώτοι Έλληνες πατούν το πόδι τους στην Αυστραλία. Πρόκειται για επτά ναυτικούς, που έχουν καταδικασθεί για πειρατεία από τους Άγγλους. Τα ονόματά τους: Γεώργιος Βασιλάκης, Γκίκας Βούλγαρης, Γεώργιος Λαρίτσος, Αντώνης Μανόλης, Δαμιανός Νίνης, Νικόλαος Παπανδρέας και Κωνσταντίνος Στρομπόλης.

1830: Η εταιρεία Tom Thumb ξεκινάει την πρώτη σιδηροδρομική υπηρεσία στις ΗΠΑ.

1833: Κατάργηση της δουλείας σε ολόκληρη την επικράτεια της Βρετανικής Αυτοκρατορίας.

1845: Το επιστημονικό περιοδικό Scientific American εκδίδει το πρώτο του τεύχος.

1849: Μετά από ένα μήνα πολιορκίας, η Βενετία, που είχε αυτοανακηρυχθεί ανεξάρτητη, παραδίνεται στην Αυστρία.

1850: Κάνει πρεμιέρα η όπερα του Ρίχαρντ Βάγκνερ, Λοέγκριν.

1859: Γεωμαγνητική καταιγίδα κάνει το Βόρειο Σέλας τόσο λαμπρό ώστε να φαίνεται καθαρά από περιοχές των Η.Π.Α., της Ευρώπης ακόμα και της Ιαπωνίας.

1879: Οι Βρετανοί συλλαμβάνουν τον τελευταίο βασιλιά των Ζουλού, Κετσουάγιο.

1884: Λαμβάνεται η πρώτη γνωστή φωτογραφία τυφώνα.

1898: Ο Κάλεμπ Μπράνταμ μετονομάζει το ανθρακούχο αναψυκτικό του από Brad’s Drink σε Pepsi-Cola.

1904: Ο Παύλος Μελάς αρχίζει τον αγώνα του κατά των κομιτατζήδων της Δυτικής Μακεδονίας.

1907: Ο 19χρονος Τζιμ Κέισι με 100 δολάρια δανεικά δημιουργεί μία μικρή εταιρεία ταχυμεταφορών. Η εταιρεία θα μετεξελιχθεί στον γίγαντα United Parcel Service (UPS).

1910: Η Ρωσία ανακηρύσσει το Μαυροβούνιο σε ανεξάρτητο βασίλειο υπό την επικυριαρχία του τσάρου Νικολάου Β.

1912: Συγκρούσεις σημειώνονται μεταξύ τουρκικών και βουλγαρικών δυνάμεων στα τουρκοβουλγαρικά σύνορα. Η Πύλη εξαγγέλλει την εκχώρηση διοικητικών και άλλων προνομίων στην Αλβανία και σε άλλα ευρωπαϊκά τμήματα της Αυτοκρατορίας.

1913: Η βασίλισσα της Ολλανδίας Βιλελμίνα ανοίγει το Παλάτι της Ειρήνης, τον πρόδρομο του Διεθνούς Δικαστηρίου, στη Χάγη. Ουσιαστικά πρόκειται για ένα παλάτι της βασιλικής οικογένειας που η 19χρονη βασίλισσα το προσέφερε στα έθνη για να διευθετούν ειρηνικά τις διαφορές τους.

1916: Α' Παγκόσμιος Πόλεμος. Η Ιταλία κηρύσσει τον πόλεμο κατά της Γερμανίας, τασσομένη στο πλευρό της Αντάντ. Την ίδια ημέρα η Γερμανία κηρύσσει τον πόλεμο κατά της Ρουμανίας.

1917: Συλλαμβάνονται δέκα σουφραζέτες επειδή είχαν πολιορκήσει το Λευκό Οίκο.

1919: Το Πατριαρχείο διαμαρτύρεται για τους διωγμούς της Θράκης.

1922: Οι HΠA νικούν την Αγγλία 8-4 κατακτώντας το 1ο Walker Cup στο ερασιτεχνικό γκολφ.

1922: Παραιτείται η κυβέρνηση Πρωτοπαπαδάκη. Νέα κυβέρνηση Τριανταφυλλάκου.

1922: Οι Τούρκοι ανακαταλαμβάνουν τη Σμύρνη και επιδίδονται στην εξόντωση του Ελληνικού στοιχείου. Ο Χρυσόστομος Σμύρνης, ο τελευταίος μητροπολίτης Σμύρνης, βρήκε μαρτυρικό θάνατο, κατακρεουργήθηκε από φανατισμένο όχλο κατά την ανακατάληψη της πόλης από τους Τούρκους τον Αύγουστο του 1922.

1826: Η Μάχη του Πολυαράβου. Οι οπλαρχηγοί της Μάνης νικούν τον κύριο όγκο των δυνάμεων του Ιμπραήμ. Έτσι, η Μάνη δεν υποκύπτει πλέον στον Ιμπραήμ και μένει ελεύθερη μέχρι τέλους.

1930: Οι ηγέτες των εργατικών συνδικάτων της Νέας Υόρκης ζητούν να επιτραπεί η παραγωγή μπίρας, για να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας.

1931: Στις ΗΠΑ, ο Πρόεδρος Φραγκλίνος Ρούσβελτ προτείνει αύξηση της φορολογίας εισοδήματος κατά 50%, προκειμένου να συγκεντρωθεί ποσό 20 εκ. δολαρίων για να δοθεί υπό μορφή επιδόματος στους ανέργους.

1937: Η Toyota Motors γίνεται ανεξάρτητη εταιρεία.

1939: Σε πολεμική προετοιμασία βρίσκεται όλη η Ευρώπη. Η Γαλλία κλείνει τα δυτικά της σύνορα και διακόπτει τη σιδηροδρομική συγκοινωνία με τη Γερμανία, ενώ Ολλανδία, Βέλγιο και Ελβετία θέτουν σε συναγερμό μέρος του στρατού τους, στην προσπάθεια να διατηρήσουν το καθεστώς ουδετερότητας.

1941: Στις ΗΠΑ, ο Πρόεδρος Ρούσβελτ δημιουργεί επταμελές Συμβούλιο Προτεραιοτήτων και Καταμερισμού των Εφοδίων, για να επιταχύνει την αποστολή όπλων στους Συμμάχους.

1943: Ξεκινά γενική απεργία στη Δανία εναντίον της Γερμανικής κατοχής.

1944: Κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου απελευθερώνονται η Μασσαλία και η Τουλόν.

1949: Αρχίζει η σύμπτυξη των ανταρτικών δυνάμεων και η υποχώρησή τους προς την Αλβανία.

1955: Δολοφονείται ο Έμετ Τιλ, ένα έγχρωμο αγόρι από το Μισισιπή επειδή σφύριξε σε μια λευκή γυναίκα και την αποκάλεσε "μωρό".

1962: Ισχυρή σεισμική δόνηση γίνεται αισθητή σε ολόκληρη την Ελλάδα και περισσότερο στην Κορινθία, στο Ναύπλιο και την Τρίπολη. Απολογισμός ένας νεκρός και πέντε τραυματίες καθώς και υλικές ζημιές στην Κόρινθο.

1963: Κατά τη διάρκεια μιας πορείας διαμαρτυρίας 200.000 ατόμων για τις φυλετικές διακρίσεις στη Ουάσινγκτον, ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ βγάζει τον περίφημο λόγο του με τη φράση «Έχω ένα όνειρο…».
Oι Peter, Paul & Mary, στα πλαίσια της ειρηνικής πορείας The March on Washington for Jobs and Freedom που πραγματοποιείται στην Ουάσιγκτον, τραγουδούν το Blowin’ In The Wind.

1966: Στην κορυφή του Billboard Hot 100 βρίσκονται οι Lovin’ Spoonful με το τραγούδι Summer In The City. Είναι μέρος του άλμπουμ τους Hums of the Lovin’ Spoonful.

1968: Σημειώνονται επεισόδια στο Σικάγο κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου των Δημοκρατικών.

1969: Ο Χένρι Τάσκα είναι ο νέος πρέσβης των Η.Π.Α. στην Αθήνα. Διαδέχεται τον αποχωρήσαντα από την υπηρεσία Φίλιπς Τάλμποτ.

1969: Εγκαινιάζονται τα Ναυπηγεία Ελευσίνας.

1970: Τίθεται σε λειτουργία τηλεόραση του ΟΤΕ μέσα στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

1972: Ο Μαρκ Σπιτς κερδίζει το χρυσό μετάλλιο στα 200μ ελεύθερο με παγκόσμιο ρεκόρ 1:52.78 στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Μονάχου. Πρόκειται για το πρώτο από τα επτά χρυσά μετάλλια που κατέκτησε.

1979: Εκρήγνηται μια βόμβα του IRA στη Γκραντ Πλας στις Βρυξέλλες.

1981: Θεμελιώνεται στον Πειραιά το νέο δικαστικό μέγαρο.

1981: Ο Βρετανός μάνατζερ και παραγωγός Guy Stevens απεβίωσε σε ηλικία 38 ετών στο Λονδίνο από υπερβολική δόση συνταγογραφημένων φαρμάκων που είχε προμηθευτεί για να περιορίσει την εξάρτηση του από το αλκοόλ. Ήταν δημοφιλής για την παραγωγή του άλμπουμ των The Clash "London Calling". Είχε συνεργαστεί επίσης με καλλιτέχνες όπως Procol Harum και Mott the Hoople.

1982: Το πρώτο στούντιο άλμπουμ των Αυστραλών Men at Work με τίτλο "Business as Usual" κάνει την εμφάνιση του στο Billboard 200. Θα ανέβει στο Νο1 στις 13 Νοεμβρίου του 1982, όπου και θα παραμείνει για δεκαπέντε εβδομάδες. Δημοφιλή τραγούδια του άλμπουμ: "Who Can It Be Now?", "Down Under" κ.α.

1982: Πλοία της Greenpeace εμποδίζουν την πόντιση πυρηνικών αποβλήτων στην Ισπανία.

1983: Ο Μεναχέμ Μπέγκιν ανακοινώνει την παραίτησή του από την πρωθυπουργία του Ισραήλ.

1986: Ο αξιωματικός του Ναυτικού των ΗΠΑ Τζέρι Ουίτουορθ καταδικάζεται σε 365 χρόνια φυλάκισης για κατασκοπεία υπέρ της Σοβιετικής Ένωσης.

1987: Με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, ύστερα από πρόταση του Υπουργού Εξωτερικών Κάρολου Παπούλια, αίρεται η εμπόλεμη κατάσταση της Ελλάδας με την Αλβανία.

1988: Σε μια αεροπορική επίδειξη στο Ράμσταϊν της Δυτικής Γερμανίας, τρία μαχητικά αεροσκάφη συγκρούονται στον αέρα με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 69 άτομα.

1989: Καίγονται οι φάκελοι των πολιτικών φρονημάτων με κυβερνητική απόφαση.

1990: Παρά τη μεσολάβηση του Γιάσερ Αραφάτ, ο Σαντάμ Χουσεΐν δεν φαίνεται διατεθειμένος να απελευθερώσει τους 113 Έλληνες που έχουν εγκλωβιστεί στο Κουβέιτ και στο Ιράκ.

1991: Στην ΕΣΣΔ, το Κοινοβούλιο διαλύει επίσημα την Κυβέρνηση, καθώς οι βουλευτές ψηφίζουν ομόφωνα πρόταση μομφής, λόγω της ανάμιξης υπουργών στο αποτυχημένο πραξικόπημα.

1992: Στο Τατζικιστάν, 180 είναι οι νεκροί κατά τις συγκρούσεις που σημειώνονται από φιλοκομμουνιστές.

1993: 76 άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους από πτώση αεροπλάνου στο Τατζικιστάν. Την ίδια εποχή ένα φράγμα σπάει στην Κινγκχάι της Κίνας με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 223 άνθρωπου ενώ στην Βοσνία, οι Κροάτες ανακηρύσσουν επίσημα τη σύσταση της δημοκρατίας τους.

1994: Γίνεται η πρώτη παρέλαση ομοφυλοφίλων στην Ιαπωνία.

1994: Παρουσία του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου, κι άλλων εκπροσώπων της Ορθοδοξίας και του Βατικανού, γιορτάζεται στη Χάλκη των Πριγκιποννήσων η επέτειος των 150 χρόνων από την ίδρυση της ομώνυμης Θεολογικής Σχολής.

1995: Στο Κυπριακό και στις σχέσεις της Ελλάδας με την ΠΓΔΜ, την Αλβανία και κυρίως με την Τουρκία αναφέρεται ο Τζορτζ Στεφανόπουλος σύμβουλος του Προέδρου των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον, στην ομιλία του στο Κολέγιο Αθηνών, κατά την επίσκεψή του στη χώρα μας.

1995: Ένας όλμος πέφτει στην αγορά του Σαράγεβο και σκοτώνει 38 ανθρώπους. Ήταν η αφορμή για τους νατοϊκούς βομβαρδισμούς εναντίον των Σερβοβοσνίων, καθώς θεωρήθηκαν υπεύθυνοι. Αργότερα μίλησαν για προβοκάτσια.

1996: Ο πρίγκιπας Κάρολος της Βρετανίας και η πριγκίπισσα Νταϊάνα παίρνουν διαζύγιο.

1996: Στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ, εγκρίνεται νόμος για το χημικό ευνουχισμό των καθ’ υποτροπή παιδεραστών.

1997: Ιταλία και Αλβανία υπογράφουν συμφωνία με την οποία η Ρώμη, θα βοηθήσει στην αναδιάρθρωση του αλβανικού στρατού και της αστυνομίας.

1998: Στο Πακιστάν εγκαθιδρύεται ένα νέο νομικό σύστημα που βασίζεται στο Κοράνι.

1999: Δύο νεκροί και πάνω από 200 τραυματίες, ανάμεσά τους 31 αστυνομικοί, είναι ο τραγικός απολογισμός σοβαρών επεισοδίων που σημειώνονται στο Μπανγκλαντές μετά την λήξη ποδοσφαιρικού αγώνα. Την ίδια εποχή η η Μιρέλλα Μανιάνι κερδίζει το χρυσό μετάλλιο στον ακοντισμό με 67.09 στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Στίβου της Σεβίλλης.

1999: Η Μιρέλλα Μανιάνι κερδίζει το χρυσό μετάλλιο στον ακοντισμό με 67.09 στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Στίβου της Σεβίλλης. Δεύτερη ανακηρύσσεται η Ρωσίδα Tatyana Shikolenko με 66.37 και τρίτη η Νορβηγίδα Trine Solberg-Hattestad με 66.06. Στις 14/2/2000 θα γίνει η κάτοχος του παγκοσμίου ρεκόρ αφού η IAAF σε συνεδρίασή της στο Μόντε Κάρλο θα αποφασίσει να μην κάνει δεκτή την επίδοση της Νορβηγίδας Trine Solberg-Hattestad σε μήτινγκ στο Μπέργκεν με 68.19.

2001: Η ΕΠΟ και η αντίστοιχη τουρκική ποδοσφαιρική ομοσπονδία καταλήγουν σε συμφωνία για την υποβολή υποψηφιότητας συνδιοργάνωσης του Euro 2008. Η UEFA τελικά θα δώσει τη διοργάνωση στις Αυστρία/Ελβετία στις 12/12/2002.

2001: Ο αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος ανακοινώνει ότι 3.000.000 πολίτες ψήφισαν υπέρ της αναγραφής του θρησκεύματος στις ταυτότητες, στο άτυπο δημοψήφισμα που διενήργησε η Εκκλησία της Ελλάδος.

2004: Μετά από ένα συναρπαστικό αγώνα που κρίνεται στα τελευταία δευτερόλεπτα του τρίτου γύρου η Έλλη Μυστακίδου, καταφέρνει να χαρίσει στην Ελλάδα το 15ο μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας. Η 27χρονη πρωταθλήτρια του ταεκβοντό ηττάται στον μεγάλο τελικό με 7-6 από την Κινέζα Λούο Γουέι στην κατηγορία -67 κιλών και κατακτά το ασημένιο μετάλλιο.

2005: Ο τυφώνας Κατρίνα φτάνει στις ακτές της Λουιζιάνα και ξεκινά το καταστροφικό του έργο.

2005: Στην πρώτη θέση των Βρετανικών Singles Chart βρίσκονται οι Oasis με το τραγούδι "The Importance of Being Idle". Είναι μέρος του έκτου στούντιο άλμπουμ του συγκροτήματος με τίτλο "Don't Believe the Truth". Το τραγούδι έγραψε και ερμήνευσε ο κιθαρίστας του συγκροτήματος Noel Gallagher.

2006: Κυκλοφορεί το δεύτερο στούντιο άλμπουμ του Βρετανικού συγκροτήματος Kasabian με τίτλο "Empire". Περιέχει δημοφιλή τραγούδια τους όπως τα "Empire", "Shoot the Runner" και "Me Plus One".

2007: Σοκ προκαλεί στο πλανήτη ο θάνατος του ποδοσφαιριστή Αντόνιο Πουέρτα που κατέρρευσε κατά την ώρα αγώνα της Σεβίλλης με τη Χετάφε στις 25 Αυγούστου. Ήταν μόλις 22 ετών.

 

Γεννήσεις σαν σήμερα

933 Ριχάρδος Α', δούκας της Νορμανδίας.

1476 Κανό Μοτονόμπου, Ιάπωνας ζωγράφος.

1749 Γιόχαν Βόλφγκανγκ Φον Γκέτε, γνωστός στην Ελλάδα και ως Ιωάννης Γείθιος, γερμανός φιλόσοφος και συγγραφέας. («Φάουστ»).

1867 Ουμπέρτο Τζορντάνο, Ιταλός συνθέτης.

1899 Σαρλ Μπουαγιέ, Γάλλος ηθοποιός.

1912 Αλίκη Διπλαράκου, καλλονή του μεσοπολέμου και η πρώτη Ελληνίδα που αναδείχθηκε «Μις Ευρώπη».

1917 Τζακ Κίρμπι, Αμερικανός συγγραφέας και εικονογράφος.

1942 Ζοζέ Εντουάρντο ντος Σάντος, πρόεδρος της Αγκόλας.

1943 Σουραγιούτ Τσουλανόντ, Ταϊλανδός πολιτικός.

1944 Ορλάντο Σμιθ, πρωθυπουργός των Βρετανικών Παρθένων Νήσων.

1957 Ίβο Γιοσίποβιτς, Κροάτης πολιτικός.

1962 Ντέιβιντ Φίντσερ, Αμερικανός σκηνοθέτης.

1962 Ντι Μπράντλεϊ Μπάκερ, Αμερικανός ηθοποιός και τραγουδιστής.

1964 Κάι Λέο Γιοχάνεσεν, πρωθυπουργός των Νήσων Φερόε.

1965 Σατόσι Τατζίρι, Ιάπωνας σχεδιαστής ηλεκτρονικών παιχνιδιών.

1965 Σανάια Τουέιν, Καναδή τραγουδίστρια.

1969 Τζακ Μπλακ, Αμερικανός ηθοποιός, τραγουδιστής και κιθαρίστας (Tenacious D).

1974 Μελίνα Ασλανίδου, Ελληνίδα τραγουδίστρια.

1979 Μάρκους Πρελ, Γερμανός ποδοσφαιριστής.

1989 Θέσαρ Αθπιλικουέτα, Ισπανός ποδοσφαιριστής.

2003 Κουβενζανέ Γουόλις, Αμερικανίδα ηθοποιός.

 

Θάνατοι σαν σήμερα

0430 Αυγουστίνος, επίσκοπος Ιππώνος.

476 Φλάβιος Ορέστης, Ρωμαίος στρατηγός και πολιτικός.

1645 Ούγκο Γκρότιους, Ολλανδός φιλόσοφος και συγγραφέας.

1665 Ελιζαμπέτα Σιρανί, Ιταλίδα ζωγράφος.

1911 Γεράσιμος Μαρκοράς, Έλληνας ποιητής.

1968 Δημήτρης Πικιώνης, αρχιτέκτονας. Μεταξύ των έργων του, η μελέτη της διαμόρφωσης του χώρου στην Ακρόπολη και στου Φιλοπάππου. (Γεν. 1887)

1987 Τζον Χιούστον, ήταν Αμερικανός σκηνοθέτης, σεναριογράφος και ηθοποιός του κινηματογράφου βραβευμένος με Όσκαρ Σκηνοθεσίας.

1991 Αλέκος Σακελλάριος, Έλληνας θεατρικός συγγραφέας, στιχουργός και σκηνοθέτης.

1994 Γιάννης Κουτσοχέρας, Έλληνας πολιτικός.

2006 Νίκος Ντουφεξιάδης, Έλληνας τενόρος.

2008 Ιλχάν Μπερκ, Τούρκος ποιητής.

2010 Αυγουστίνος Καντιώτης, Έλληνας μητροπολίτης.

2011 Λεωνίδας Κύρκος, Έλληνας πολιτικός.

2013 Μιχάλης Ασλάνης, Έλληνας σχεδιαστής μόδας.