DIASKEDASI.INFO

Η διασκέδαση On Line

Σαν σήμερα 19 Ιουλίου ας θυμηθούμε τι έγινε

Tsarouxis-Mines-Ioulis

Σαν σήμερα 19 Ιουλίου
ας θυμηθούμε τι έγινε

από τον Mr George Almanac

Εορτάζουν
Οσίου Δίου, (Διός, Δίας)
Οσίας Μακρίνης αδελφής Μεγάλου Βασιλείου, (Μακρίνα)

19 Ιουλίου

Γεγονότα σαν σήμερα

64 μ.Χ.: Στην εμπορική συνοικία – στην καρδιά της Ρώμης – ξεσπάει η πυρκαγιά που σύντομα θα κατακάψει την Αιώνια Πόλη. Η μεγάλη πυρκαγιά της Ρώμης θεωρείται ένα από τα σημαντικότερα γεγονότα του 1ου αιώνα και ο θρύλος θέλει ως επικρατέστερο εμπρηστή της πόλης τον αυτοκράτορα, Νέρωνα.

484: Ο Ρωμαίος σφετεριστής Λεόντιος στέφεται στην Ταρσό αυτοκράτορας της Ανατολικής Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας. Αναγνωρίζεται στην Αντιόχεια, την οποία και καθιστά πρωτεύουσά του.

711: Μουσουλμανική κατάκτηση της Ιβηρικής χερσονήσου: οι δυνάμεις του Χαλιφάτου των Ομεϋαδών υπό τον Ταρίκ ιμπν Ζιγιάντ νικούν τους Βησιγότθους στη μάχη της Γουαδαλέτε στην Ισπανία.

998: Αραβοβυζαντινοί πόλεμοι: οι Φατιμίδες νικούν τον βυζαντινό στρατό στη μάχη της Απάμειας.

1333: Πόλεμοι της Σκωτσέζικης Ανεξαρτησίας: οι Άγγλοι νικούν τους Σκωτσέζους στη μάχη του Χάλιντον Χιλ.

1544: Ιταλικός Πόλεμος 1542-1546: αρχίζει η πρώτη πολιορκία της Βουλώνης.

1545: Το πολεμικό πλοίο των Τυδώρ Mary Rose βυθίζεται έξω από το Πόρτσμουθ. Το 1982 το ναυάγιο διασώζεται σε ένα από τα πιο πολύπλοκα και δαπανηρά σχέδια της θαλάσσιας αρχαιολογίας.

1553: Η Λαίδη Ιωάννα Γκρέι αντικαθίσταται από τη Μαρία Α΄ της Αγγλίας ως βασίλισσα της Αγγλίας μετά από μόλις 9 ημέρες στο θρόνο.

1701: Εκπρόσωποι της συνομοσπονδίας των Ιροκουά υπογράφουν συνθήκη, με την οποία παραχωρούν στην Αγγλία μία μεγάλη περιοχή βόρεια του ποταμού Οχάιο.

1717: Νίκη του βρετανικού στόλου εναντίον του τουρκικού έξω από το ακρωτήριο Ταίναρο.

1780: Ο Κωνσταντής Κολοκοτρώνης και ο Παναγιώταρος Βενετζιανάκης σκοτώνονται από τους Τούρκους κατά την πολιορκία της Καστανίτσας.

1821: Ισχυρή τουρκική δύναμη, υπό τον Ομέρ Βρυώνη, φτάνει στην Αθήνα και υποχρεώνει τους Έλληνες επαναστάτες υπό τον Λιβέρη Λιβιερόπουλο να λύσουν την πολιορκία της Ακροπόλεως και να καταφύγουν στην Αίγινα και στη Σαλαμίνα.

1826: Ο Γεώργιος Καραϊσκάκης γίνεται στρατάρχης της Ρούμελης.

1843: Εγκαινιάζεται το ατμόπλοιο SS Great Britain κατασκευής του τεράστιου Βρετανού μηχανικού Μπρουνέλ, το οποίο διασχίζει πρώτο τον Ατλαντικό. Ήταν το πρώτο σιδερένιο και ελικοκίνητο υπερωκεάνιο του κόσμου και το μεγαλύτερο πλοίο της εποχής του.

1848: Πραγματοποιείται στη Νέα Υόρκη το πρώτο συνέδριο για τα δικαιώματα της γυναίκας.

1870: Η Γαλλία κηρύσσει τον πόλεμο στην Πρωσία. Είναι η αρχή μιας μακράς αλυσίδας πολέμων ανάμεσα στη Γαλλία και τη Γερμανία, με έπαθλο τις περιοχές Αλσατίας και Λορένης και επακόλουθο τους παγκόσμιους πολέμους του 20ου αιώνα.

1900: Τίθεται σε λειτουργία η πρώτη γραμμή του Μετρό του Παρισιού.

1902: Ο Γάλλος ποδηλάτης Μορίς Γκαρίν κερδίζει τον πρώτο γύρο της Γαλλίας (Tour de France).

1916: Πρώτος Παγκόσμιος Πόλεμος: οι βρετανικές και αυστραλιανές δυνάμεις εξαπολύουν επίθεση κατά των γερμανικών χαρακωμάτων. Η μάχη του Φρομέλ είναι το πρελούδιο της πολύνεκρης μάχης του Σομ.

1921: Σύμφωνα με δηλώσεις της προέδρου του κολεγίου Μιλς στην Καλιφόρνια, 8 εκ. γυναίκες εργάζονται επικερδώς στις ΗΠΑ.

1924: Η κυβέρνηση του Αλέξανδρου Παπαναστασίου καταψηφίζεται στη Βουλή και παραιτείται.

1931: Μέσα σε φιλικό κλίμα συνεχίζονται στο Παρίσι οι συνομιλίες σχετικά με την τύχη του Ράιχ. Η Γαλλία συμφωνεί με την άποψη ότι, πρέπει να διατηρηθεί το αξιόχρεο της Γερμανίας.

1933: Πραγματοποιείται στο Λονδίνο η πρώτη διάσκεψη των πετρελαιοπαραγωγών χωρών.

1934: Στις ΗΠΑ, λήγει η γενική απεργία που έχει παραλύσει την περιοχή του λιμανιού του Σαν Φρανσίσκο. Οι απεργίες είχαν ξεκινήσει πρώτα με τους λιμενεργάτες και στη συνέχεια γενικεύτηκαν σε όλους τους κλάδους.

1941: Ο Ουίνστον Τσόρτσιλ καθιερώνει το σήμα της νίκης με υψωμένα τα δύο δάχτυλα του χεριού, σχηματίζοντας το γράμμα V. Το ΒΒC μεταδίδει στην Ευρώπη το εμψυχωτικό μήνυμα για την αντίσταση «V for Victory».1943 - Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος: περισσότερα από 500 συμμαχικά αεροσκάφη βομβαρδίσουν τη Ρώμη, προκαλώντας χιλιάδες απώλειες.

1943: Στη Ρώμη, 1.400 είναι οι νεκροί από τις επιδρομές των Συμμάχων με περισσότερα από 500 βομβαρδιστικά εναντίον στρατιωτικών περιοχών της Ρώμης.

1944: Εθνική Αντίσταση, Μάχη Χώρας Αγορέλιτσας: δυνάμεις του ΕΛΑΣ χτυπούν σε ενέδρα γερμανική φάλαγγα, με αποτέλεσμα την ολοκληρωτική εξόντωσή της.

1943: Στη Ρώμη, 1.400 είναι οι νεκροί από τις επιδρομές των Συμμάχων με βομβαρδιστικά εναντίον στρατιωτικών περιοχών της Ρώμης.

1948: Ξεκινούν οι 14οι Ολυμπιακοί Αγώνες στο Λονδίνο.

1949: Το Λάος ανακοινώνει την αυτονομία του χωρίς, όμως, να αποχωρήσει από το Γαλλικό Σύνδεσμο.

1950: Αποτυγχάνει η πρώτη προσπάθεια του αμερικανικού στρατού να εκτοξεύσει τηλεκατευθυνόμενο βλήμα.

1952: Τελετή έναρξης των 15ων Ολυμπιακών Αγώνων στο Ελσίνκι. Λαμβάνουν μέρος 4.407 αθλητές και 518 αθλήτριες από 69 χώρες. Για πρώτη φορά κυματίζει η σοβιετική σημαία στο Ολυμπιακό Στάδιο της φιλανδικής πρωτεύουσας.

1961: Κρίση της Μπιζέρτα: η Τυνησία επιβάλλει αποκλεισμό στη γαλλική ναυτική βάση στη Μπιζέρτα. Τέσσερις μέρες αργότερα, οι Γάλλοι θα καταλάβουν ολόκληρη την πόλη.

1963: Τριάντα πέντε τραυματίες σε αιματηρές συμπλοκές χωροφυλακής κα 200 περίπου αγροτών κοντά στην υπό κατασκευή σήραγγα της Δ.Ε.Η., στη συμβολή των ποταμών Αχελώου και Αγραφιώτη. Αιτία οι απαλλοτριώσεις.

1963: Η Συρία εκτελεί 12 φιλο-νασερικούς επαναστάτες μετά την απόπειρα πραξικοπήματος, που έγινε την προηγούμενη μέρα.

1964: Σε συγκέντρωση στη Σαϊγκόν ο Νοτιοβιετναμέζος πρωθυπουργός του, Νγκουγέν Χαν, απευθύνει έκκληση για επέκταση του πολέμου στο βόρειο τμήμα της χώρας.

1965: Η Γαλλία κατηγορεί τις ΗΠΑ ότι αμερικανικό αεροσκάφος φωτογράφισε ατομικές εγκαταστάσεις της.

1965: Ο Γεώργιος Παπανδρέου χάνει την πλειοψηφία στη Βουλή, καθώς συνεχίζεται η διαρροή βουλευτών προς τη νέα κυβέρνηση. Πραγματοποιεί "πορεία" από το Καστρί στα γραφεία της Ένωσης Κέντρου στην οδό Κολοκοτρώνη, χωρίς να δημιουργηθούν επεισόδια.

1965: Αποτάσσονται οι αξιωματικοί Αριστείδης Μπουλούκος, Ιωάννης Θεοδοσίου, Ιωάννης Πανούτσος και Παπαγιαννόπουλος, ως ενεχόμενοι στην υπόθεση ΑΣΠΙΔΑ. Προφυλακίζονται οι δύο πρώτοι, ενώ στις αμέσως επόμενες ημέρες αποτάσσονται και οι Κεπενός, Γ. Δαμηλάκος, Κουφαλιτάκης και Βλάχος.

1965: Ο Αντόνιο Καρμπαχάλ, τερματοφύλακας του Μεξικού, δημιουργεί το ρεκόρ των πέντε παρουσιών σε ισάριθμα συνεχόμενα Παγκόσμια Κύπελλα (1950-1966). Τελευταίο του παιχνίδι το Μεξικό-Ουρουγουάη (0-0) στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Αγγλίας. Ο Λόταρ Ματέους θα το ισοφαρίσει το 1998 στη Γαλλία.

1966: Ο Αντόνιο Καρμπαχάλ, τερματοφύλακας του Μεξικού, δημιουργεί το ρεκόρ των πέντε παρουσιών σε ισάριθμα συνεχόμενα Παγκόσμια Κύπελλα (1950-1966). Τελευταίο του παιχνίδι το Μεξικό-Ουρουγουάη (0-0) στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Αγγλίας. Ο Λόταρ Ματέους θα το ισοφαρίσει το 1998 στη Γαλλία.

1967: Δύο αεροσκάφη συγκρούονται στον αέρα πάνω από τη Νότια Καρολίνα στις ΗΠΑ με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 82 άτομα.

1967: Οι Beatles προτίθενται να αγοράσουν ένα νησί  Αγία Τριάδα που βρίσκεται στα ανοιχτά της Ερέτριας και μοιάζει με κιθάρα. Στόχος τους ήταν να το μετατρέψουν σε κομμούνα χίπηδων αλλά η ιδέα ναυάγησε εξαιτίας της ελληνικής γραφειοκρατίας.

1969: Εγκαθίσταται στις Θερμοπύλες σταθμός δορυφορικών τηλεπικοινωνιών.

1969: Ο Spencer Davis αποφασίζει να διαλύσει τους Spencer Davis Group. Είχαν δημιουργηθεί το 1963 στο Μπέρμιγχαμ της Αγγλίας και γνώρισαν επιτυχία με τραγούδια όπως τα "Keep On Running", "Gimme Some Lovin'" κ.α.

1970: Το Ισραήλ πραγματοποιεί επιδρομές σε Αίγυπτο, Ιορδανία και Λίβανο.

1972: Νέος Πατριάρχης Κωνσταντινούπολης εκλέγεται ο Ίμβρου και Τενέδου, Δημήτριος.

1973: O κιθαρίστας των Byrds, Clarence White οδηγείται στην τελευταία του κατοικία. Είχε σκοτωθεί στις 15 Ιουλίου όταν χτυπήθηκε από ένα φορτηγό του οποίου ο οδηγός ήταν μεθυσμένος, την ώρα που μαζί με τον αδερφό του φόρτωναν στο αυτοκίνητο τα μουσικά όργανα για τη συναυλία-επανένωση του συγκροτήματος.

1974: Ο αρχιεπίσκοπος Μακάριος μεταβαίνει από το Λονδίνο στη Νέα Υόρκη και μιλά στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, καταγγέλλοντας το στρατιωτικό καθεστώς της Αθήνας για παραβίαση της ανεξαρτησίας και της κυριαρχίας της Κυπριακής Δημοκρατίας.

1975: Εγκαινιάζεται το Πολεμικό Μουσείο, στην οδό Βασ.Σοφίας και Ριζάρη.

1976: Οι Deep Purple "διαλύονται" για πρώτη φορά... Είχαν σχηματιστεί στο Χέρτφορντ της Μεγάλης Βρετανίας το 1968.

1979: Στη Νικαράγουα, το κίνημα των Σαντινίστας μπαίνει στην πρωτεύουσα Μανάγκουα και καταλαμβάνει την εξουσία. Σαράντα δύο χρόνια δικτατορικής διακυβέρνησης από τον Αναστάζιο Σομόζα, τερματίζονται με τη νίκη του Εθνικού Απελευθερωτικού Μετώπου των Σαντινίστας, του FSLN.

1979: Η Μαρία ντε Λούρντες Πιντασίλγκο γίνεται η πρώτη γυναίκα Πρόεδρος της Πορτογαλίας.

1980: Αρχίζουν στη Μόσχα οι 22οι Ολυμπιακοί Αγώνες, με περισσότερα από 50 έθνη να τους μποϊκοτάρουν μεταξύ των οποίων οι ΗΠΑ και η Δυτική Γερμανία, ως διαμαρτυρία για την εισβολή της Σοβιετικής Ένωσης στο Αφγανιστάν το Δεκέμβριο του 1979.

1981: Σε κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Ρόναλντ Ρέιγκαν ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Φρανσουά Μιτεράν τού αποκαλύπτει την ύπαρξη φακέλου με την επωνυμία ο Αποχαιρετισμός, ο οποίος περιέχει συλλογή εγγράφων για τις κλοπές αμερικανικών τεχνολογικών ερευνών από τους Σοβιετικούς.

1981: 3,5 εκατομμύρια είναι οι επισκέπτες της έκθεσης των θησαυρών του Τουταγχαμών μόνο στη Δυτική Γερμανία. Η έκθεση ταξιδεύει σε πολλές χώρες του κόσμου.

1985: Καταρρέει το φράγμα Βαλ ντι Στάβα στην Ιταλία προκαλώντας το θάνατο 268 ανθρώπων.

1986: Στην κορυφή του Billboard Hot 100 βρίσκονται οι Genesis με το τραγούδι "Invisible Touch". Είναι το πρώτο και δυστυχώς το τελευταίο No 1 τραγούδι τους στις ΗΠΑ. Είναι μέρος του ομότιτλου άλμπουμ τους που κυκλοφόρησε στις 9 Ιουνίου του 1986.


1989: Η Βουλή αποφασίζει την παραπομπή του Ανδρέα Παπανδρέου, του Μένιου Κουτσόγιωργα, του Γιώργου Πέτσου, του Δημήτρη Τσοβόλα και του Ρουμελιώτη στην Ειδική Ανακριτική Επιτροπή για το σκάνδαλο των ΔΕΚΟ, που κατέθεσαν τα χρήματά τους στην Τράπεζα Κρήτης.

1991: Στη Νιγηρία, η χολέρα στοιχίζει τη ζωή σε 1.700 άτομα.

1992: Η ιταλική μαφία σε συνεργασία με τις ιταλικές υπηρεσίες πληροφοριών παγιδεύουν με βόμβα το αυτοκίνητο του δικαστή Πάολο Μπορσελίνο. Από την έκρηξη πεθαίνει ο δικαστής και πέντε μέλη της συνοδείας του.

1993: Στο Πακιστάν, η ηγέτιδα της αντιπολίτευσης Μπεναζίρ Μπούτο πετυχαίνει την παραίτηση του Προέδρου και του Πρωθυπουργού της χώρας, καθώς και την προκήρυξη νέων εκλογών.

1994: Εντοπίζεται το αρχαιότερο ναυάγιο πλοίο της κλασικής εποχής (450-425π.Χ.), στη θέση Κυρά-Παναγιά στις Βόρειες Σποράδες.

1995: Στη Βοσνία, ύστερα από πολιορκία πέντε ημερών πέφτει στα χέρια των Σέρβων ο μουσουλμανικός θύλακας Ζέπα.

1996: Ανοίγει η αυλαία των 26ων Ολυμπιακών Αγώνων της Ατλάντα στις ΗΠΑ, της «Χρυσής Ολυμπιάδας». Ο χτυπημένος από Πάρκινσον, Μοχάμεντ Άλι, ανάβει με τρεμάμενα χέρια την Ολυμπιακή Φλόγα. Οι σύγχρονοι Ολυμπιακοί Αγώνες γιορτάζουν τα πρώτα 100 χρόνια τους, «παρουσία» 10.000 αθλητών από 197 χώρες.

1997: Ο Κενυάτης Ντάνιελ Κόμεν γίνεται ο πρώτος δρομέας, που τρέχει τα 2 μίλια σε λιγότερο από 8 λεπτά (7,58).

1999: Ο κολυμβητής του Άρη Θεσσαλονίκης Αριστείδης Γρηγοριάδης σπάει το 16χρονο ρεκόρ του Δημήτρη Παπανικολάου (2:15.61 από τις 9/8/1983) στα 200μ ύπτιο παμπαίδων με 2:14.76 στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Κολύμβησης κατηγοριών, που διεξάγεται στο ΟΑΚΑ.

2002: Ο Περικλής Ιακωβάκης καταρρίπτει το «στοιχειωμένο» ρεκόρ του Θανάση Καλογιάννη στα 400 μ. (48.80 από τις 19/7/1987) με 48.66, στο μίτινγκ του Λιντς.

2002: Συλλαμβάνεται ο Αλέξανδρος Γιωτόπουλος, που κυκλοφορούσε με το όνομα Μιχάλης Οικονόμου, τον οποίο οι αρχές θεώρησαν από την πρώτη στιγμή ως ηγετικό στέλεχος της 17Ν. Από τις αρχές της δεκαετίας του 90 άρχισε να κυκλοφορεί το όνομά του ως πιθανού αρχηγού της οργάνωσης. Την ίδια μέρα συλλαμβάνονται για συμμετοχή στην 17Ν ο Θεολόγος Ψαραδέλλης, άνθρωπος με πλούσια αντιδικτατορική δράση και ο Βασίλης Τζωρτζάτος, ηλεκτρολόγος και δεινός χρήστης όπλων. Για τις Αρχές ο Τζωρτζάτος, ήταν αυτός, που άνηκε στον σκληρό πυρήνα της επιχειρησιακής ομάδας της 17Ν, μαζί με τον Χριστόδουλο Ξηρό. Συμμετείχε σε δολοφονικές ενέργειες, μεταξύ αυτών στη δολοφονία του Παύλου Μπακογιάννη, και πήρε μέρος στην εισβολή των τρομοκρατών στο αστυνομικό τμήμα του Βύρωνα και στα γεγονότα της Λουίζης Ριανκούρ.

2004: Μετά από 44 χρόνια το τραμ ξαναρχίζει τα δρομολόγιά του στους δρόμους της Αθήνας. Αρχικά καλύπτει τη διαδρομή από το Σύνταγμα μέχρι το Νέο Φάληρο και τη Γλυφάδα και λειτουργεί όλο το 24ωρο.

2010: Θύμα δολοφονικής επίθεσης έπεσε έξω από το σπίτι του στην Ηλιούπολη, στις 5:25, ο δημοσιογράφος Σωκράτης Γκιόλιας. Στο σημείο της δολοφονίας βρέθηκαν 16 κάλυκες από όπλο των 9 χιλιοστών. Την ευθύνη της δολοφονίας αναλαμβάνει η οργάνωση Σέχτα.

2919: Ισχυρός σεισμός 5,1 βαθμών έπληξε στις 14:13 μετά το μεσημέρι την Αττική, σύμφωνα με την μέτρηση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου. Ο υπολογισμός του Γεωδυναμικού τοποθετεί το εστιακό βάθος στα 13 χιλιόμετρα. Η δόνηση είχε μεγάλη διάρκεια (15 δευτερολέπτων).

Το επίκεντρο εντοπίζεται κοντά στην Πάρνηθα, πιθανώς στο ρήγμα που προκάλεσε τον πολύνεκρο σεισμό του 1999, περίπου 23 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Αθήνας και κοντά στην Μαγούλα.

Από το μέγεθος του σεισμού προκλήθηκαν πολλά προβλήματα στις επικοινωνίες και υπήρξαν ρωγμές σε σπίτια στη Μάνδρα. Στην Αθήνα και στον Πειραιά καταγράφηκαν διακοπές ρεύματος.
Μια παλιά κατοικία στη Δραπετσώνα κατέρρευσε, όπως και άλλη μία ακατοίκητη στα Πετράλωνα. Όσον αφορά το κέντρο της Αθήνας, έπεσαν σοβάδες από κάποια κτίρια στην οδό Αιόλου, ενώ έπεσε και ο σταυρός της Εκκλησίας της Αγίας Ειρήνης.
Επίσης, το καμμένο κτίριο της Marfin κατέρρευσε εσωτερικά. Σηκώθηκε σύννεφο σκόνης, σύμφωνα με ανθρώπους που δούλευαν απέναντι, η οποία γέμισε τη Σταδίου και τη Χρ. Λαδά. Περιμετρικά το κτίριο είναι όρθιο, δεν υπάρχουν τραυματισμοί.
Σημειώθηκε κατάρρευση στον παλιό ταινιόδρομο των λιπασμάτων στην προβλήτα του Λιμένα Πειραιά στην Θύρα Ε1, ευτυχώς χωρίς θυματα και τραυματισμούς.

Έγιναν 15 κλήσεις για απεγκλωβισμούς από ασανσέρ στο κέντρο της Αθήνας λόγω διακοπών ρεύματος και για μικρές υλικές ζημιές στην Πετρούπολη τζαμαρίες και σοβάδες δίχως θύματα.

 

Γεννήσεις σαν σήμερα

1814 – Σάμουελ Κολτ, Αμερικανός εφευρέτης-ιδρυτής της βιομηχανίας Colt Manufacturing Company. Παντετάρισε το ρεβόλβερ, το πρώτο όπλο που χρησιμοποιούσε με επιτυχία την κρουστική δράση.

1834 – Εντγκάρ Ντεγκά, Γάλλος ζωγράφος, χαράκτης και γλύπτης, ο οποίος ανήκε στο κίνημα του ιμπρεσιονισμού του 19ου αιώνα. Θεωρείται μετρ στην απεικόνιση της ανθρώπινης φιγούρας σε κίνηση. (Θαν. 27/9/1917)

1869 – Ξενοφών Στρατηγός, Έλληνας στρατηγός.

1881 – Φρίντριχ Ντέσαουερ, Γερμανός φυσικός και φιλόσοφος.

1890 – Γεώργιος Β', βασιλιάς της Ελλάδας

1893 – Βλαντίμιρ Μαγιακόφσκι, Ρώσος ποιητής και θεατρικός συγγραφέας, εκπρόσωπος του ρωσικού φουτουρισμού του 20ου αιώνα.
Το απόγευμα της 14ης Απριλίου, 1930, ο Μαγιακόφσκι αυτοπυροβολήθηκε. Το ημιτελές κείμενο του ποιήματος της αυτοκτονίας του σημείωνε, μεταξύ άλλων: Το καράβι της αγάπης συντρίφτηκε πάνω στην καθημερινή ρουτίνα. Εσύ κι εγώ, δεν χρωστάμε τίποτε ο ένας στον άλλον, και δεν έχει νόημα η απαρίθμηση αμοιβαίων πόνων, θλίψεων και πληγών.

1896 – Άρτσιμπαλντ Τζόζεφ Κρόνιν, Σκωτσέζος συγγραφέας.

1898 – Χέρμπερτ Μαρκούζε, Γερμανός φιλόσοφος, κοινωνιολόγος μέλος της Σχολής της Φρανκφούρτης, η οποία συνένωσε διαφωνούντες μαρξιστές και επικριτές του καπιταλισμού που πίστευαν σε μια επιλεκτική ανάγνωση του Καρλ Μαρξ και συγγραφέας του βιβλίου «Ο Μονοδιάστατος Άνθρωπος». (Θαν. 29/7/1979)

1924 – Ναθάνιελ Μπούχβαλντ, Αμερικανός νευροεπιστήμονας.

1935 – Φίλιπ Έιτζι, πράκτορας της CIA, που ξεσκέπασε τη δράση της οργάνωσης και «έκαψε» πολλούς συναδέλφους του στο βιβλίο του «Μέσα στην Εταιρεία: Ημερολόγια της CIA». Μεταξύ των ονομάτων που αποκάλυψε, ήταν και του Ρίτσαρντ Γουέλς, σταθμάρχη της CIA στην Αθήνα, ο οποίος δολοφονήθηκε από τη «17 Νοέμβρη» τον Δεκέμβριο του 1975. (Θαν. 7/1/2008)

1947 – Μπράιαν Μέι, Άγγλος μουσικός (Queen).

1951 – Έιμπελ Φεράρα, Αμερικανός σκηνοθέτης.

1952 – Άλεν Κόλινς, Αμερικανός μουσικός (Lynyrd Skynyrd).

1960 – Ατόμ Εγκογιάν, αρμένικης καταγωγής Καναδός σκηνοθέτης.
Γεννήθηκε στο Κάιρο και οφείλει το όνομά του στη δημιουργία του πρώτου πυρηνικού εργοστασίου, τη χρονιά εκείνη στην Αίγυπτο. Οι γονείς του Αρμένιοι μετανάστες, σπούδασαν ζωγραφική, αλλά ζούσαν από ένα κατάστημα επίπλων. Το 1963 η οικογένεια μετακόμισε στην καναδική πόλη Βικτόρια, όπου ο σκηνοθέτης έζησε μέχρι τα 18 του χρόνια, οπότε πήγε στο Τορόντο για να σπουδάσει Διεθνείς Σχέσεις και κλασική κιθάρα. Το 1997, η ταινία του Εγκογιάν Γλυκό πεπρωμένο προβλήθηκε στο επίσημο Διαγωνιστικό Τμήμα του 50ου Φεστιβάλ Καννών, όπου απέσπασε το Μέγα Βραβείο της Επιτροπής, το Βραβείο της Διεθνούς Κριτικής και το Οικουμενικό Βραβείο για ανθρωπιστική σκηνοθεσία.

 

Θάνατοι σαν σήμερα

514 – Πάπας Σύμμαχος.

1374 – Φραντσέσκο Πετράρκα, εθνικός ποιητής της Ιταλίας, γνωστότερος στην Ελλάδα ως Πετράρχης.

1450 - Φραγκίσκος Α', δούκας της Βρετάνης.

1543 – Μαρία Μπολέυν, Αγγλίδα ευγενής.

1692 – Σάρα Γκουντ, Αμερικανίδα η οποία κατηγορήθηκε για μαγεία στη δίκη των μαγισσών του Σάλεμ.

1780 – Κωνσταντής Κολοκοτρώνης, Έλληνας αγωνιστής.

1780 – Παναγιώταρος Βενετζιανάκης, Έλληνας ναυτικός.

1904 – Δημήτριος Σωτηριάδης, Έλληνας ευεργέτης.

1920 – Άγγελος Βλάχος, Έλληνας συγγραφέας, που τιμήθηκε με το Αριστείο των Γραμμάτων.

1934 – Κάλεμπ Μπράνταμ, αμερικανός φαρμακοποιός, που ανακάλυψε την Pepsi Cola. (Γεν. 27/5/1867)

1969 – Στράτης Μυριβήλης, Έλληνας πεζογράφος της γενιάς του ’30.
Το πραγματικό του όνομα ήταν Ευστράτιος Σταματόπουλος. Πρωτοεμφανίστηκε στα γράμματα το 1915, με τα διηγήματα Κόκκινες ιστορίες. Η πρώτη περίοδος του έργου του είναι εμπνευσμένη από το παρόν ή το άμεσο παρελθόν, τη ζωή στη Μυτιλήνη και κυρίως τις εμπειρίες του από τον πόλεμο. Αποκορύφωση της έκφρασης του αντιπολεμικού πνεύματος είναι το μυθιστόρημα Η ζωή εν τάφω (1924). Αυτή η περίοδος ολοκληρώνεται το 1932 με το μυθιστόρημα Η δασκάλα με τα χρυσά μάτια.

1970 – Παναγιώτης Πιπινέλης, Έλληνας πολιτικός.

1980 – Χανς Μοργκεντάου, Γερμανός φιλόσοφος από τους μεγαλύτερους διεθνολόγους του 20ου αιώνα.

2010 – Σωκράτης Γκιόλιας, Έλληνας δημοσιογράφος.

2014 – Τζέιμς Γκάρνερ, Αμερικανός ηθοποιός.

2015 – Γκαλίνα Προζουμεντσίκοβα, Σοβιετική κολυμβήτρια.

2016 - Γκάρυ Μάρσαλ, Αμερικανός σκηνοθέτης.

2021 - Τόλης Βοσκόπουλος, Έλληνας τραγουδιστής, συνθέτης και στιχουργός και ηθοποιός. Ο "Πρίγκιπας του Ελληνικού Τραγουδιού" όπως τον αποκαλούσαν.

2021 - Γκέλυ Μαυροπούλου, Ελληνίδα ηθοποιός του θεάτρου και του κινηματογράφου.
Η Γκέλυ Μαυροπούλου γεννήθηκε στις 21 Οκτωβρίου του 1932 στη Θεσσαλονίκη. Γονείς της ήταν οι επίσης ηθοποιοί Άγγελος Μαυρόπουλος (1901 - 1979) και Μαρίκα Κρεβατά (1910 - 1994). Σπούδασε στη Γαλλική Ακαδημία Αθηνών και στη Δραματική Σχολή του «Θεάτρου Τέχνης» του Καρόλου Κουν.
Καθηγητές της στη σχολή, ήταν μεταξύ άλλων ο Κάρολος Κουν, ο Βασίλης Διαμαντόπουλος και ο Μίνως Βολανάκης. Υπήρξε παντρεμένη με τον ηθοποιό Στέφανο Στρατηγό.
Στον κινηματογράφο εμφανίστηκε για πρώτη φορά το 1953 με την ταινία «Ο μπαμπάς εκπαιδεύεται» του Γιώργου Λαζαρίδη και ακολούθησαν πρωταγωνιστικοί ρόλοι σε περισσότερες από 40 ακόμη ταινίες που καλύπτουν όλα τα είδη του ελληνικού κινηματογράφου της περιόδου 1950-1980, κλασικές κωμωδίες.
Η τελευταία κινηματογραφική της εμφάνιση πραγματοποιήθηκε στην ταινία «17 σφαίρες για έναν άγγελο» (1981) των Νίκου Φώσκολου-Τάκη Βουγιουκλάκη.
Οι μεγαλύτερες κινηματογραφικές επιτυχίες της θεωρούνται ο ρόλος της Κατίνας, της ανύπαντρης κοπέλας που πρέπει πάση θυσία να αποκατασταθεί στην ταινία «Ο Φανούρης και το σόι του» (1957) του Δημήτρη Ιωαννόπουλου, πλάι στον Μίμη Φωτόπουλο, ο ρόλος της Εύας, της πονηρής και φιλόδοξης μεσοαστής που κατευθύνει την καριέρα του συζύγου της, στην ταινία «Η κυρία του κυρίου» (1962) του Γιάννη Δαλιανίδη, πλάι στον Ντίνο Ηλιόπουλο, και ο ρόλος της Δήμητρας, της χήρας του επισμηναγού Αυγέρη, που προσλαμβάνει έναν σωσία για να υποδυθεί τον άντρα της, στην ταινία του Τάκη Βουγιουκλάκη «Οι γενναίοι πεθαίνουν δυο φορές» (1973), πλάι στον Άγγελο Αντωνόπουλο.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ήταν η πρωταγωνίστρια που λάνσαρε το ροκ-εν-ρολ στον ελληνικό κινηματογράφο, μαζί με τον Θεόδωρο Δημήτριεφ, στην ταινία «Η θεία απ' το Σικάγο» (1957).