DIASKEDASI.INFO

Η διασκέδαση On Line

Σαν σήμερα 24 Ιουνίου ας θυμηθούμε τι έγινε

Iounios

Σαν σήμερα 24 Ιουνίου
ας θυμηθούμε τι έγινε

από τον Mr George Almanac

Εορτάζουν
Το γενέθλιον τον τιμίου προδρόμου και βαπτιστού Ιωάννου
Σύναξη Ζαχαρίου και Ελισάβετ των γεννητόρων αυτού
Δεν υπάρχει κάποια γνωστή γιορτή.

24 Ιουνίου

Γεγονότα σαν σήμερα

217 π.Χ.: Ο μεγάλος Καρχηδόνιος στρατηγός Αννίβας παρασύρει σε ενέδρα και συντρίβει ολοκληρωτικά τον ρωμαϊκό στρατό στη Μάχη της λίμνης Τρασιμένης (στην κεντρική Ιταλία).

109: Ο Ρωμαίος αυτοκράτορας Τραϊανός εγκαινιάζει το υδραγωγείο Aqua Traiana, το οποίο μεταφέρει νερό από τη λίμνη Μπρατσιάνο, 40 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Ρώμης.

972: Λαμβάνει χώρα η μάχη της Τσεντίνια, όπου καταγράφεται η πρώτη τεκμηριωμένη νίκη των πολωνικών δυνάμεων.

1128: Διεξάγεται η Μάχη του Σάο Μαμάντε, κοντά στο Γκιμαράες, που θα οδηγήσει στη διαμόρφωση της κρατικής υπόσταση της Πορτογαλίας. Ο κόμης Αλφόνσο νικά τις συνασπισμένες δυνάμεις της μητέρας του Τερέζας και του ευγενούς Φερδινάνδου Πέρεθ ντε Τράβα από τη Γαλικία και ανακηρύσσεται βασιλιάς της Πορτογαλίας.

1230: Χριστιανική ανακατάκτηση της Ιβηρικής χερσονήσου: Αρχίζει η πολιορκία της Χαέν.

1314: Oι 20.000 βαριά οπλισμένοι άνδρες του βασιλιά Εδουάρδου Β' της Αγγλίας συγκρούονται στο Μπάνοκμπερν με τη δύναμη των 8.000 Σκωτσέζων στρατιωτών του Ρόμπερτ δε Μπρους. Παρά την αριθμητική ανισότητα, οι Σκωτσέζοι καταφέρνουν καθοριστική νίκη επί των Άγγλων, η οποία ανοίγει το δρόμο για μια ελεύθερη Σκωτία με το Ρόμπερτ δε Μπρους στο θρόνο.

1340: Εκατονταετής πόλεμος: ο αγγλικός στόλος υπό την καθοδήγηση του Εδουάρδου Γ' καταστρέφει σχεδόν ολοκληρωτικά το γαλλικό στόλο στη ναυμαχία του Σλόις.

1497: Ο Ιταλικής καταγωγής θαλασσοπόρος και εξερευνητής Τζον Κάμποτ επικεφαλής αγγλικής αποστολής γίνεται ο πρώτος Ευρωπαίος, που πατάει το πόδι του στα εδάφη της Βόρειας Αμερικής, μετά τους Βίκινγκς. Εκτιμάται ότι, το μέρος, όπου έφτασε ήταν είτε η Νέα Γη, είτε το Κέιπ Μπρίτον Άιλαντ.

1571: Ο Μιγκέλ Λόπεθ ντε Λεγκάθπι ορίζει τη Μανίλα πρωτεύουσα των Φιλιππίνων.

1597: Η πρώτη ολλανδική αποστολή στις Ανατολικές Ινδίες φτάνει στο Μπάνταμ της Ιάβας.

1662: Οι Ολλανδοί αποτυγχάνουν να πάρουν από τους Πορτογάλους τη μικρή χερσόνησο Μακάο, στις νότιες ακτές της Κίνας.

1693: Οι Βρετανοί ιδρύουν το Κίνγκστον στη Τζαμάικα. Η πόλη χτίζεται στη θέση του Πορτ Ρουαγιάλ, το οποίο καταστράφηκε από σεισμό. Το 1872 το Κίνγκστον θα γίνει διοικητικό κέντρο και πρωτεύουσα του νησιού.

1717: Ίδρυση της Premier Μεγάλης Στοάς στο Λονδίνο της Αγγλίας. Πρόκειται για την πρώτη Ελευθεροτεκτονική Μεγάλη Στοά με επίσημο όνομα «Μεγάλη Στοά του Λονδίνου και του Γουεστμίνστερ».

1765: Οι Τούρκοι αποκεφαλίζουν στην Κωνσταντινούπολη τον νεομάρτυρα Παναγιώτη από την Καισαρεία, επειδή αρνήθηκε να γίνει Μουσουλμάνος. Ο Παναγιώτης ο Καισαρεύς καταγόταν από το Δελβινάκι της Ηπείρου και μαρτύρησε για τη χριστιανική του πίστη στις 24 Ιουνίου 1765 ή κατ’ άλλους το 1767 στην Κωνσταντινούπολη, σε ηλικία 20 ετών.
Το λείψανο του ενταφιάστηκε από τους χριστιανούς με τιμές στο Ναό της Ζωοδόχου Πηγής στην Κωνσταντινούπολη.
Επειδή ο Παναγιώτης μαρτύρησε την περίοδο της Τουρκοκρατίας, η Ορθόδοξη Χριστιανική Εκκλησία τον κατατάσσει στη χορεία των Νεομαρτύρων.

1793: Η Γαλλία υιοθετεί το πρώτο δημοκρατικό της Σύνταγμα.

1798: Θανατώνεται με στραγγαλισμό στο Βελιγράδι από τους Τούρκους ύστερα από 40 ημέρες βασανιστηρίων μαζί με 7 συνεργάτες του, ο συγγραφέας, πολιτικός και στοχαστής, πρόδρομος της Επανάστασης του 1821, Αντώνιος Κυριαζής, που έμεινε στην ιστορία ως Ρήγας Βελεστινλής ή Ρήγας Φεραίος.

1812: Ο Ναπολέων Βοναπάρτης, επικεφαλής μιας γιγάντιας στρατιάς περίπου 475.000 αντρών, ξεκινάει την εκστρατεία του στη Ρωσία, που όμως έμελλε να έχει πολύ άδοξο τέλος.

1821: Ιδρύεται με απόφαση των Προκρίτων Ύδρας η πρώτη Αστυνομία στην Ελλάδα.

1821: Λαμβάνει χώρα η μάχη του Καραμπομπό. Είναι η αποφασιστική μάχη στον πόλεμο της ανεξαρτησίας της Βενεζουέλας από την Ισπανία.

1827: Οι Έλληνες νικούν το στρατό του Ιμπραήμ στη Μονή Μεγάλου Σπηλαίου στα Καλάβρυτα.

1859: Η Μάχη του Σολφερίνο: Δύο μεγάλες στρατιές, οι Γάλλοι με τους Ιταλούς από τη μία πλευρά, και οι Αυστριακοί από την άλλη δίνουν, στο Σολφερίνο της Λομβαρδίας, την πιο φονική μάχη της Ευρώπης, μετά το Βατερλό. Μετά από δεκαπέντε ώρες, η μάχη λήγει με ήττα των Αυστριακών. Το βράδυ της ίδιας μέρας, νικητές και νικημένοι εγκαταλείπουν τους σαράντα χιλιάδες νεκρούς στρατιώτες και τους τραυματίες τους για να συνεχίσουν αλλού τον αγώνα τους. Με αυτή τη μάχη ανοίγει ο δρόμος για την ιταλική ενοποίηση.

1880: Παρουσιάζεται για πρώτη φορά το O Canada, το τραγούδι που θα γίνει αργότερα ο εθνικός ύμνος του Καναδά.

1894: H νεοσύστατη Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή, με πρόεδρο το Δημήτριο Βικέλα, αποφασίζει ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες θα διεξάγονται κάθε τέσσερα χρόνια, ξεκινώντας από την Αθήνα το 1896.

1900: Ο Ιαπωνικός στρατός εισβάλλει στην Κορέα.

1901: Ο 19χρονος Iσπανός ζωγράφος Πάμπλο Πικάσο εκθέτει για πρώτη φορά έργα του στο Παρίσι.

1903: Ολοκληρώνεται η δημοσίευση σε συνέχειες στην εφημερίδα Νέον Άστυ του μυθιστορήματος του Μπραμ Στόκερ Δράκουλας σε μετάφραση Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη. Η δημοσίευση του είχε ξεκινήσει στις 27 Ιανουαρίου 1903.

1903: Ο νέος Σέρβος βασιλιάς Πέτρος Α υπόσχεται πίστη στο Σύνταγμα.

1912: Αφόρητος καύσωνας στην Αθήνα, με αποτέλεσμα να πάθουν θερμοπληξία τέσσερα άτομα.

1913: Η Ελλάδα και η Σερβία διαλύουν τη συμμαχία τους με τη Βουλγαρία, λόγω αμφισβήτησης των συνόρων στην περιοχή της Μακεδονίας και της Θράκης.

1916: Η Μαίρη Πίκφορντ γίνεται η πρώτη κινηματογραφική σταρ που υπογράφει συμβόλαιο ενός εκατομμυρίου δολαρίων.

1918: Ο γερμανικός στρατός βομβαρδίζει το Παρίσι με τη "Μπιγκ Μπερθα" ένα γιγάντιο κανόνι το οποίο δημιουργήθηκε ειδικά για την περίπτωση της γαλλικής πρωτεύουσας, προκειμένου να βάλλει από απόσταση ασφαλείας.

1922: Δολοφονείται στο Βερολίνο ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Βάλτερ Ρατενάου. Οι δράστες είναι μέλη ακροδεξιάς οργάνωσης, που διαφωνούν με την πολιτική του για την πληρωμή αποζημιώσεων εξαιτίας της συμμετοχής της Γερμανίας στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

1931: Ε.Σ.Σ.Δ. και το Αφγανιστάν υπογράφουν συνθήκη ουδετερότητας.

1938: Το BBC μεταδίδει τον πρώτο του αγώνα κρίκετ καλύπτοντας τηλεοπτικά τον αγώνα μεταξύ Αγγλίας και Αυστραλίας.

1938: Προσγειώνονται στην Πενσυλβάνια κομμάτια ενός μετεωρίτη, που εκτιμάται ότι ζύγιζε 450 τόνους όταν μπήκε στην ατμόσφαιρα της Γης και εξερράγη.

1939: Το Σιάμ μετονομάζεται σε Ταϊλάνδη.

1939: Η Βραζιλία επιτρέπει την είσοδο 300 Γερμανοεβραίων προσφύγων.

1940: Οι Γάλλοι υπογράφουν ανακωχή με τους Ιταλούς.

1941: Στην Κρήτη, η κωμόπολη Κάνδανος καταστρέφεται ολοσχερώς από τους Ναζί.

1943: Η Μαρτινίκα ενώνεται με τους Ελεύθερους Γάλλους, που αγωνίζονται εναντίον του Άξονα.

1945: Βρετανικά βομβαρδιστικά καταστρέφουν τη «Γέφυρα του ποταμού Κβάι» στα σύνορα Βιρμανίας - Ταϊλάνδης. Χτίστηκε με καταναγκαστική εργασία Άγγλων και συμμάχων αιχμαλώτων, για λογαριασμό των Ιαπώνων κατακτητών. Το επεισόδιο δραματοποιήθηκε κινηματογραφικά από τον σκηνοθέτη Ντέβιντ Λιν στην ομώνυμη ταινία, με πρωταγωνιστές τους σερ Άλεκ Γκίνες και Γουίλιαμ Χόλντεν.

1947: Στις ΗΠΑ, ο επιχειρηματίας Κένεθ Άρνολντ βλέπει ΑΤΙΑ στο βουνό Ρέινιερ κοντά στην Ουάσινγκτον, οδηγώντας το αεροπλανάκι του. Πρόκειται για την πρώτη μαρτυρία τέτοιου είδους που γνωρίζει ευρεία δημοσιότητα: από την παρομοίωσή τους με «πιατάκια του καφέ» (flying saucers), δημιουργείται η γνωστή φράση «ιπτάμενος δίσκος» για τα ΑΤΙΑ.

1949: Στις ΗΠΑ, εγκρίνεται από την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας η πρώτη αερομεταφορά φορτίου.

1952:  Ιδρύεται στη Θεσσαλονίκη εργοστάσιο παστερίωσης γάλακτος από την Ένωση Αγελαδοτρόφων της περιοχής. Πρόκειται για την ΑΓΝΟ.

1954: Εξασφαλίζεται οριστικά η ύδρευση της Αθήνας. Θα μεταφέρονται τα νερά της λίμνης Υλίκης, σε ποσότητα 100 εκατ. κυβικών μέτρων το χρόνο.

1959: Το Περού κατάσχει όλες τις μεγάλες ιδιωτικές εκτάσεις.

1962: Οι ΗΠΑ και η Βρετανία δανείζουν στον Καναδά 1 δις δολάρια για να ανακόψει τη διολίσθηση της οικονομίας του.

1963: Για καταπάτηση μεγάλης έκτασης ιδιοκτησίας του Δήμου Αθηναίων στο Πολύγωνο από την Γεωγραφική Υπηρεσία Στρατού καταδικάζονται οι Ένοπλες Δυνάμεις. Διατάσσεται η άμεση κατεδάφιση, εν ανάγκη με την προστασία της αστυνομίας, της περίφραξης που είχε σπεύσει να υψώσει η Γ.Υ.Σ. γύρω από το, επίσης χαρακτηριζόμενο ως αυθαίρετο, κτίριό της, σε χώρο που προοριζόταν για επέκταση του Πεδίου του Άρεως.

1964: Παράλληλες συναντήσεις Λίντον Τζόνσον – Γεωργίου Παπανδρέου και Λίντον Τζόνσον – Ισμέτ Ινονού στην Ουάσινγκτον για το Κυπριακό. Ο Έλληνας πρωθυπουργός αρνείται, παρά τις επίμονες πιέσεις των Αμερικανών, απ' ευθείας συνάντηση με τον Τούρκο ομόλογό του.

1964: Η Aμερικανική Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου απαιτεί τα πακέτα των τσιγάρων να φέρουν από εδώ και στο εξής προειδοποιητικά μηνύματα για τις βλαβερές επιπτώσεις του καπνού στην υγεία.

1966: Ο διευθυντής δημόσιας υγείας του υπουργείου Υγιεινής ανακοινώνει στην ετήσια έκθεσή του ότι η πολιομυελίτιδα αντιμετωπίστηκε επιτυχώς στην Ελλάδα, χάρη στον εμβολιασμό με το Σέιμπιν το 1964 και το 1965.

1966: Οι The Rolling Stones ξεκινούν την περιοδεία τους στην Αμερική με μια συναυλία στο Lynn της Μασαχουσέτης. Κατά την διάρκεια της παράστασης, το κοινό ξέφυγε από τον έλεγχο και η αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων.

1969: Στην κορυφή του Billboard Hot 100 βρίσκεται το τραγούδι των The Beatles “Get Back”. Κυκλοφόρησε για πρώτη φορά σαν single στις 11 Απριλίου του 1969 και αργότερα συμπεριλήφθηκε στο τελευταίο άλμπουμ του συγκροτήματος με τίτλο “Let It Be” (1970).

1970: Στην Κύπρο, αυτοδιαλύεται η οργάνωση "Εθνικό Μέτωπο".

1974: Εφαρμόζεται για πρώτη φορά στις ΗΠΑ, ο UPC (Διεθνής Κωδικός Παραγωγής) ο πρόγονος του σημερινού γραμμωτού (ή γραμμικού) κώδικα (barcode), προκειμένου να καλύψει τις ανάγκες των εκεί σούπερ μάρκετ για γρηγορότερη διακίνηση των αγαθών από τα ταμεία.

1979: Στις ΗΠΑ, δεξιοί ριζοσπάστες αντιδρούν έντονα στην επίσκεψη του Προέδρου Τζίμι Κάρτερ στην Κίνα.

1981: Ισραηλινά αεροπλάνα καταστρέφουν ιρακινό πυρηνικό αντιδραστήρα στη Βαγδάτη.

1983: Η Σάλι Ράιντ, 32 χρόνων, φυσικός, που συμμετέχει στο πλήρωμα του διαστημόπλοιου Τσάλεντζερ, περνά στην ιστορία ως η πρώτη Αμερικανίδα, που πέταξε στο διάστημα.

1988: Εκδίδεται η εγκύκλιος των μεταγραφών βάσει της οποίας δίνεται για πρώτη φορά το δικαίωμα στις ομάδες να χρησιμοποιούν έναν αλλοδαπό παίκτη στο πρωτάθλημα. Εννέα από τις δέκα ομάδες του πρωταθλήματος κάνουν χρήση αυτού του δικαιώματος

1990: Η Νομαρχιακή Επιτροπή του ΠΑΣΟΚ προτείνει ομόφωνα τη Μελίνα Μερκούρη για το αξίωμα του Δημάρχου Αθηναίων.

1991: Η ποιότητα των νερών στις παραλίες των χωρών-μελών της ΕΟΚ βελτιώνεται σημαντικά, σύμφωνα με κοινοτικά στοιχεία, με την Ελλάδα να κρατά τα οικολογικά σκήπτρα.

1992: Στη Γεωργία, οι κυβερνητικές δυνάμεις καταστέλλουν απόπειρα πραξικοπήματος οπαδών του έκπτωτου Προέδρου Ζβιάντ Γκαμσαχούρντια, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 40 στασιαστές.

1992: Η Bernice Gera γίνεται η πρώτη γυναίκα διαιτητής στο επαγγελματικό μπέιζμπολ

1993: Στην Ιταλία, η Γερουσία επικυρώνει νόμο που έχει ως σκοπό την αντιμετώπιση του ρατσισμού και προβλέπει αυστηρές ποινές για όσους με τις πράξεις τους υποδαυλίζουν το φυλετικό μίσος.

1994: Στη Σύνοδο Κορυφής που γίνεται στην Κέρκυρα αποφασίζεται η Συμφωνία Εταιρικής Σχέσης και Συνεργασίας μεταξύ Ε.Ε. και Ρωσίας, καθώς και η ένταξη Αυστρίας, Νορβηγίας, Φινλανδίας και Σουηδίας.

1995: Υπογράφεται στη Θεσσαλονίκη από γενικούς διευθυντές και εκπροσώπους επτά βαλκανικών ειδησεογραφικών πρακτορείων το καταστατικό ίδρυσης της Ένωσης Βαλκανικών Πρακτορείων Ειδήσεων.

1996: Η Ινδία δεν θα υπογράψει τη συνθήκη για την πλήρη απαγόρευση των πυρηνικών δοκιμών, εφόσον δεν προβλέπεται ο πυρηνικός αφοπλισμός των πέντε μεγάλων δυνάμεων σε διάστημα 10 ετών.

1997: Το Συμβούλιο της Επικρατείας ανακοινώνει πρωτοποριακή απόφαση, που δίνει το δικαίωμα και τους άνδρες να λαμβάνουν σύνταξη μετά το θάνατο των συζύγων τους.

1999: Η κιθάρα με την οποία ο Έρικ Κλάπτον ηχογράφησε το "Layla" πωλείται σε δημοπρασία έναντι του ποσού των 497.500 δολαρίων.

2002: Στην Τανζανία μετά από ένα τρομερό σιδηροδρομικό ατύχημα 281 σκοτώνονται. Είναι το χειρότερο ατύχημα με τραίνο στην ιστορία της Αφρικής.

2008:Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων καταδικάζει την Τουρκία για τις δολοφονίες του Τάσου Ισαάκ και του Σολωμού Σολωμού τον Αύγουστο του
1996 στη νεκρή ζώνη, κοντά στην κατεχόμενη Αμμόχωστο. Το Δικαστήριο επιδικάζει 80.000 ευρώ ως αποζημίωση στη χήρα του Ισαάκ και 35.000 στον πατέρα του Σολωμού. Επίσης, η Τουρκία θα πρέπει να καταβάλει από 15.000 ευρώ στον αδελφό του Ισαάκ και στον αδελφό του Σολωμού, ενώ θα πληρώσει 12.000 ευρώ δικαστικά έξοδα.

2010: Εκρηκτικός μηχανισμός εξερράγη λίγα λεπτά μετά τις 20:00 στον 7ο όροφο του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη στη λεωφόρο Π. Κανελλοπούλου 4, προκαλώντας το θάνατο του 52χρονου υπασπιστή του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, Γιώργου Βασιλάκη. Η έκρηξη έλαβε χώρα στο γραφείο του υπασπιστή του υπουργού, το οποίο βρίσκεται δίπλα σε εκείνο του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη. Ο αστυνομικός υποδιευθυντής έχασε τη ζωή, καθώς άνοιγε παγιδευμένο δέμα, το οποίο περιείχε τον εκρηκτικό μηχανισμό.

2012: Η νύχτα βάφτηκε με αίμα στο χωριό του Προφήτη Ηλία σε μια μοιραία συμπλοκή που κόστισε τη ζωή δυο ανθρώπων βυθίζοντας στο πένθος ολόκληρη την τοπική κοινωνία του νησιού. Το φονικό της 24ης Ιουνίου 2012 που είχε συγκλονίσει το πανελλήνιο σημειώθηκε ανήμερα του γλεντιού του Κλήδωνα όταν από τις σφαίρες του 52χρονου κρεοπώλη έπεφτε νεκρός ο 34χρονος Πρίαμος Ξυδάκης και λίγο αργότερα από αδέσποτη σφαίρα ο συγχωριανός του Μανώλης Σταυρουλάκης.

2013: Ο πρώην ιταλός πρωθυπουργός, Σίλβιο Μπερλουσκόνι, κρίνεται ένοχος για κατάχρηση εξουσίας και σεξουαλική επαφή με ανήλικη πόρνη, και καταδικάζεται σε 7χρονη φυλάκιση.

2014: Στο 85ο λεπτό του αγώνα Ιαπωνία – Κολομβία και ενώ το σκορ είναι 1-3 ο Αργεντινός προπονητής της Κολομβίας, Χοσέ Πέκερμαν κάνει την τρίτη του αλλαγή αντικαθιστώντας τον τερματοφύλακα της ομάδας, Νταβίντ Οσπίνα, με τον 43χρονο Φαρίντ Μοντραγκόν. Έτσι, ο ύψους 1.91 μέτρων τερματοφύλακας της εθνικής Κολομβίας γίνεται ο γηραιότερος παίκτης (43 ετών και πέντε ημερών) που έχει αγωνιστεί ποτέ σε Παγκόσμιο Κύπελλο. Το ντεμπούτο του με την εθνική ήταν κόντρα στην Βενεζουέλα το 1993.

2014: Η Εθνική ομάδα ποδοσφαίρου προκρίνεται, για πρώτη φορά στην ιστορία της, στις 16 καλύτερες ομάδες του κόσμου, επικρατώντας με 2-1 της Ακτής Ελεφαντοστού στην Φορταλέζα για το Παγκόσμιο Κύπελλο της Βραζιλίας. Με την νίκη αυτή η Ελλάδα συγκεντρώνει 4 βαθμούς (Κολομβία – Ελλάδα 3-0 στις 14/6 και Ιαπωνία – Ελλάδα 0-0 στις 19/6) και κατατάσσεται δεύτερη στον όμιλό της πίσω από την Κολομβία, ενώ στις 29/6 θα αντιμετωπίσει την Κόστα Ρίκα.

 

Γεννήσεις σαν σήμερα

1314: Φιλίππη του Αινώ, βασίλισσα της Αγγλίας.

1532: Ρόμπερτ Ντάντλεϊ, 1ος Κόμης του Λέστερ.

1745: Ιωάννης Βαρβάκης, εθνικός ευεργέτης.

1777: Τζον Ρος, Βρετανός θαλασσοπόρος και αρκτικός εξερευνητής.
Θα ηγηθεί της πρώτης του εξερευνητικής αποστολής για την αναζήτηση του Βορειοδυτικού Περάσματος. Μαζί με τον ανιψιό του Τζέιμς είναι οι πρώτοι, που κατανοούν ότι, οι μαγνητικές βελόνες κάθε πυξίδας, δείχνουν ένα σημείο, που δεν είναι ο γεωγραφικός Βόρειος Πόλος, αλλά ο Μαγνητικός Βόρειος Πόλος, όπως ονομάστηκε. Καθορίζουν την ακριβή θέση του Μαγνητικού Βόρειου Πόλου στην χερσόνησο Μπούθια, κοντά στο ακρωτήριο Αδελαΐδα.

1842: Μπιρς Αμπρόουζ, Αμερικανός σατιρικός συγγραφέας Γνωστό έργο του “Το λεξικό του κυνικού λόγου”.

1850: Χέρμπερτ Κίτσενερ, 1ος κόμης Κίτσενερ, Βρετανός στρατάρχης, ο οποίος ηγήθηκε της εκστρατείας κατάληψης του Σουδάν και έλαβε τον τίτλο του λόρδου του Χαρτούμ.
Υπήρξε το σύμβολο του βρετανικού μαχητικού πνεύματος στις αρχές του Α Παγκοσμίου Πολέμου.

1869: Πρίγκιπας Γεώργιος της Ελλάδας.

1883: Βίκτορ Φραντς Eς,  Aμερικανο-αυστριακός φυσικός και νομπελίστας,  ο οποίος ανακάλυψε τις κοσμικές ακτίνες.

1888: Γκέριτ Τόμας Ρίτβελντ, Ολλανδός αρχιτέκτονας, ο οποίος επηρέασε το σχεδιασμό επίπλων. Το 1917 δημιούργησε τη διάσημη "Κόκκινη Καρέκλα", ενώ σχεδίασε και το γνωστό "Σρέντερ Χάους" στην Ουτρέχτη της Γερμανίας.

1895: Τζακ Ντέμπσι, Αμερικανός πυγμάχος.

1901: Χάρυ Παρτς, Αμερικανός συνθέτης, ο οποίος πειραματίστηκε γράφοντας μουσική βασισμένη σε κλίμακα 43 τόνων ανά οκτάβα, την οποία έπαιζε σε όργανα, που κατασκεύαζε ο ίδιος.

1909: Έμι Ντέιβιντ Ρόουζ, συνθέτης των μουσικών θεμάτων των δημοφιλών αμερικανικών τηλεοπτικών σειρών "Το μικρό σπίτι στο λιβάδι" και "Μπονάνζα". Γεννιέται από Βρετανούς γονείς στις ΗΠΑ και είναι βραβευμένος πολλές φορές.

1911: Ερνέστο Σάμπατο, Αργεντινός συγγραφέας.

1915: Φρέντ Χόιλ Βρετανός αστρονόμος, αστροφυσικός και μαθηματικός.
Αν και δεν τιμήθηκε ποτέ με βραβείο Νόμπελ εφηύρε την φράση "Μεγάλη Έκρηξη" (Big Bang), για να περιγράψει την έκρηξη με την οποία γεννήθηκε το σύμπαν, ενώ επίσης ήταν ο πρώτος, που συνειδητοποίησε ότι όλα τα χημικά στοιχεία δημιουργούνται μέσα στα αστέρια από την νουκλεοσύνθεση.

1930: Κλοντ Σαμπρόλ Γάλλος κινηματογραφιστής, ο οποίος ξεκίνησε ως κριτικός στον γαλλικό τύπο και στο περιοδικό Cahiers du Cinema και τελικά αναδείχθηκε ένας από τους πρωτεργάτες της γαλλικής νουβέλ βαγκ.

1942: Arthur Brown, Άγγλος μουσικός.

1944: Jeff Beck, Άγγλος μουσικός (The Yardbirds, The Jeff Beck Group)

1944: Mick Fleetwood, Άγγλος μουσικός (Fleetwood Mac).
Γεννήθηκε στο προάστιο του Λονδίνου Γουάλινγκτον. Το 1965 αντικατέστησε τον Eric Clapton στους The Yardbirds, με τους οποίους παρέμεινε για δύο χρόνια. Έπειτα σχημάτισε τους The Jeff Beck Group, με τραγουδιστή τον Rod Stewart και δεύτερο κιθαρίστα τον Ronnie Wood, ενώ από το μπάσο και τα τύμπανα πέρασαν πολλοί μουσικοί. Έχει κερδίσει έξι φορές το βραβείο Grammy “Best Rock Instrumental Performance”.

1945: Νόρα Βαλσάμη, Ελληνίδα ηθοποιός.

1947: Peter  Weller, Aμερικανός ηθοποιός (Νaked lunch).

1949: John Illsley, μπασίστας των Dire Straits, γεννήθηκε στο Λέστερ της Αγγλίας. Είναι από τα ιδρυτικά μέλη του συγκροτήματος με σημαντική προσφορά στην εξέλιξη τους. Είναι στενός φίλος με τον τραγουδιστή των Dire Straits, Mark Knopfler και στενός συνεργάτης του.

1959: Andy McCluskey, Άγγλος μουσικός  (Orchestral Manoeuvres in the Dark).

1961: Iain Glen, Βρετανός ηθοποιός (Game of Thrones).

1970: Γκλεν Μεντέιρος, Αμερικανός τραγουδιστής.

1977: Δήμος Ντικούδης, Έλληνας καλαθοσφαιριστής.

1978: Παντελής Καφές, Έλληνας ποδοσφαιριστής.

1980: Minka Kelly, Aμερικανίδα ηθοποιός (50 days of summer).

1982: Κέβιν Νόλαν, Άγγλος ποδοσφαιριστής.

1986: Solange Knowles, Aμερικανίδα τραγουδίστρια, αδελφή της Beyonce.

1987: Λιονέλ Μέσι, Aργεντινός ποδοσφαιριστής. Γεννιέται στο Ροζάριο της Αργεντινής, το πλήρες όνομά του είναι Λιονέλ Αντρές Μέσι Κουτσιτίνι. Θεωρείται από πολλούς ο κορυφαίος εν ενεργεία ποδοσφαιριστής του πλανήτη.

 

Θάνατοι σαν σήμερα

217 π.Χ. - Γάιος Φλαμίνιος Νέπος, Ρωμαίος ύπατος και στρατιωτικός.

1241 - Ιβάν Ασέν Β΄, τσάρος της Βουλγαρίας.

1253 - Αμεδαίος Δ΄, κόμης της Σαβοΐας.

1407 - Θεόδωρος Α΄ Παλαιολόγος, δεσπότης του Μυστρά.

1439 - Φρειδερίκος Δ΄, δούκας της Αυστρίας.

1519 - Λουκρητία Βοργία,  νόθα κόρη του Πάπα Αλέξανδρου του 6ου, διαβόητη για τους γάμους της και διάφορες συνομωσίες στις οποίες ενεπλάκη.

1640 - Κύριλλος Β΄ Κονταρής, Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως.

1768 - Μαρία Λεστσίνσκα, βασίλισσα της Γαλλίας.

1798 - Ιωάννης Εμμανουήλ, Έλληνας αγωνιστής.

1798 - Ρήγας Φεραίος, Έλληνας συγγραφέας και επαναστάτης.

1908 - Γκρόβερ Κλίβελαντ, 22ος και 24ος πρόεδρος των Η.Π.Α.

1920 - Γεώργιος Χρηστάκης - Ζωγράφος, Έλληνας πολιτικός.

1935 - Κάρλος Γκαρντέλ, αργεντίνος τραγουδιστής και ηθοποιός, που ταυτίστηκε με το ταγκό. (Γεν. 11/12/1890).

1949 - Θεμιστοκλής Σοφούλης, αρχαιολόγος και πολιτικός, που διετέλεσε πρωθυπουργός της Ελλάδας.

1993 - Γεώργιος Πλάτων, μουσικός, καθηγητής πιάνου και σύνθεσης στο Ελληνικό Ωδείο Αθηνών. Ήταν πετέρας της Λένας Πλάτωνος.

2004 - Ιφιγένεια Γιαννοπούλου, Ελληνίδα στιχουργός, πεθαίνει σε ηλικία 40 ετών.

2007 - Κρις Μπενουά, Καναδός παλαιστής.

2012: Γκαντ Μπεκ, Γερμανός συγγραφέας, επιζών του Ολοκαυτώματος.

2014 - Ίλαϊ Γουάλας, Αμερικανός ηθοποιός.