DIASKEDASI.INFO

Η διασκέδαση On Line

Σαν σήμερα 4 Ιουνίου ας θυμηθούμε τι έγινε

Iounios

Σαν σήμερα 4 Ιουνίου
ας θυμηθούμε τι έγινε

από τον Mr George Almanac

Επέτειοι
Διεθνής Ημέρα κατά της Επιθετικότητας εναντίον των Παιδιών

Εορτάζουν
Αγίων Μάρθας και Μαρίας αδελφών του Λαζάρου, (Μάρθα)

* Υπάρχουν και άλλες ημερομηνίες που γιορτάζει αυτό το όνομα.

 

                            Maria-Martha-Adelfes Lazarou

Μάρθα και Μαρία αδελφές, οι αδελφές του Λαζάρου

Η Μάρθα και η Μαρία, μαζί με τον αδελφό τους Λάζαρο, ήταν για τον Κύριο Ιησού Χριστό η πιο αγαπητή και αγία οικογένεια της Βηθανίας. Το Ευαγγέλιο, μας παρουσιάζει τη Μαρία να απορροφάται από τη διδασκαλία του Ιησού, ενώ η Μάρθα, που ήταν μεγαλύτερη αδελφή, φροντίζει πολύ για το τραπέζι της φιλοξενίας.

Γι’ αυτό ακούει από το στόμα του Διδασκάλου το πασίγνωστο και διδακτικότατο «Μάρθα, Μάρθα, μεριμνᾷς καὶ τυρβάζῃ περὶ πολλά, Μαρία δὲ τὴν ἀγαθὴν μερίδα ἐξελέξατο, ἥτις οὐκ ἀφαιρεθήσεται ἀπ᾿ αὐτῆς» (Λουκ. ι’ 38-42). Η Μαρία επίσης, άλειψε και με πολύτιμο μύρο τα πόδια του Ιησού και σπόγγισε υστέρα με την παρθενική της κόμη.

Και οι δύο αδελφές, ευσεβή και διακεκριμένα μέλη της πρώτης χριστιανικής Εκκλησίας, αξιώθηκαν να πεθάνουν ειρηνικά και όχι εν διωγμώ. Διότι ο Κύριος δεν θέλησε ν’ αφήσει να πονέσουν οι καρδιές, των οποίων κάτω από τη στέγη του σπιτιού τους, είχε απολαύσει τόση αγία γαλήνη τις παραμονές των παθών Του.                                                                                      

 

Paidiki Via1

Διεθνής Ημέρα κατά της Επιθετικότητας εναντίον των Παιδιών

Η 4η Ιουνίου καθιερώθηκε ως Διεθνής Ημέρα κατά της Επιθετικότητας εναντίον των Παιδιών το 1983, με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ. Αφορμή υπήρξε η επιθετικότητα του ισραηλινού κράτους κατά μεγάλου αριθμού παιδιών παλαιστινιακής καταγωγής.

Η ημέρα αυτή θα πρέπει να μας θυμίζει ότι σ' όλο τον κόσμο υπάρχουν εκατομμύρια παιδιά, που υποφέρουν από διαφορετικών ειδών κακομεταχείριση -φυσική, ψυχική και συναισθηματική.

Οι στατιστικές τρομάζουν: 2 εκατομμύρια παιδιά σκοτώθηκαν σε πολεμικές αναμετρήσεις κατά την τελευταία εικοσαετία, ενώ 20 εκατομμύρια έζησαν σε στρατόπεδα περίθαλψης προσφύγων. 80 χιλιάδες παιδιά πέφτουν θύματα ενδοοικογενειακής βίας κάθε χρόνο στη Νότιο Αμερική και την Καραϊβική.

4 Ιουνίου

Γεγονότα σαν σήμερα

780: Γίνεται στην Κίνα η πρώτη ιστορική καταγραφή έκλειψης Ηλίου.

1070: Σε μία σπηλιά στο ελβετικό χωριό Ροκφόρ παρασκευάζεται για πρώτη φορά το ομώνυμο τυρί.

1411: Ο βασιλιάς Κάρολος ΣΤ΄ της Γαλλίας χορηγεί το μονοπώλιο της ωρίμανσης του τυριού ροκφόρ στους κατοίκους του Ροκφόρ-συρ-Σουλζόν.

1456: Οι Τούρκοι κυριεύουν την Αθήνα.

1783: Τα αδέρφια Ζοζέφ και Ζακ Μονγκολφιέ κάνουν την πρώτη δημόσια επίδειξη (μη επανδρωμένου) αερόστατου, που φτάνει σε ύψος τα 500 μέτρα.

1784: Η Ελιζαμπέτ Τιμπλ γίνεται η πρώτη γυναίκα επιβάτης αεροστάτου θερμού αέρα στην Γαλλία.

1827: Αποτυχημένη ναυτική εκστρατεία του Κόχραν στην Αίγυπτο. Ο Κωνσταντίνος Κανάρης καίει μέσα στο λιμάνι της Αλεξάνδρειας την προφυλακίδα του αιγυπτιακού στόλου.

1876: Το πρώτο τρένο-εξπρές φτάνει στο Σαν Φρανσίσκο προερχόμενο από τη Νέα Υόρκη έχοντας διασχίσει τις ΗΠΑ μέσα σε 83 ώρες και 39 λεπτά..

1878: Υπογράφεται η Συνθήκη της Κωνσταντινούπολης, με την οποία η Κύπρος περιέρχεται από την Οθωμανική Αυτοκρατορία στην Αγγλία.

1896: Ο Χένρι Φορντ δοκιμάζει στους δρόμους του Ντιτρόιτ το πρώτο αυτοκίνητο, το "Τετράκυκλο". Δεν ήταν παρά μια δικύλινδρη μηχανή ανεβασμένη πάνω σε τέσσερις τροχούς ποδηλάτου, που έπιανε μέγιστη ταχύτητα 40 χμ/ώρα.

1909: Ο Καναδάς αποφασίζει να οργανώσει δικό του ναυτικό σώμα.

1911: Ανακαλύπτονται αποθέματα χρυσού στο Ίντιαν Κρικ της Αλάσκας.

1912: Μεγάλη πυρκαγιά σαρώνει την Κωνσταντινούπολη, καταστρέφοντας 1.000 σπίτια.

1913: Η Αγγλίδα σουφραζέτα Εμιλι Ντέιβισον, η γυναίκα, που θεωρήθηκε μια από τις ηρωίδες του κινήματος, πέφτει μπροστά στα πόδια του αλόγου του βασιλιά Γεωργίου Ε στο ντέρμπι του Επσομ. Θα υποκύψει στα τραύματα της λίγες ημέρες αργότερα. Τα ντοκουμέντα της εποχής συνηγορούν περισσότερο στο ότι, επρόκειτο για δυστύχημα στην προσπάθεια της να κρεμάσει τα χρώματα των σουφραζετών στο βασιλικό άλογο, παρά στην εκδοχή της αυτοκτονίας.

1917: Το αμερικανικό πανεπιστήμιο Κολούμπια και η Επιτροπή Βραβείων Πούλιτζερ απονέμουν για πρώτη φορά τις ομώνυμες διακρίσεις.

1919: Το αμερικανικό Κογκρέσο δίνει δικαίωμα ψήφου στις γυναίκες.

1920: Ο Αμερικανός θεατρικός συγγραφέας Ευγένιος Ο Νιλ κερδίζει Βραβείο Πούλιτζερ για το έργο του "Πέρα από τον Ορίζοντα".

1920: Η Ουγγαρία υπογράφει με τους Συμμάχους τη Συνθήκη του Τριανόν, σύμφωνα με την οποία, η χώρα περιορίζεται σε 36.000 τετραγωνικά μίλια (από 125.000) και σε οκτώ εκατομμύρια κατοίκους (από 22 εκατομμύρια).

1922: Στην Ουγγαρία, οι σοσιαλιστές κερδίζουν έδρες στο Κοινοβούλιο για πρώτη φορά.

1928: Δολοφονείται ο Κινέζος πολέμαρχος και ηγεμόνας της Ματζουρίας Τσανγκ Τσο-Λιν, παρά την πόλη Νανκίν, από τον Ιάπωνα εθνικιστή Κομότο Νταϊσάκου. Η δολοφονία κρατήθηκε μυστική από τον κινεζικό τύπο για 17 ημέρες.

1932: Παραιτείται η κυβέρνηση Παπαναστασίου και σχηματίζεται πάλι Κυβέρνηση Βενιζέλου με νέους υπουργούς.

1936: Ο Γάλλος πολιτικός Λεόν Μπλούμ δημιουργεί τον κυβερνητικό συνασπισμό Λαϊκό Μέτωπο με την υποστήριξη αριστερών και κεντρώων κόμματων και γίνεται ο πρώτος σοσιαλιστής πρωθυπουργός της Γαλλίας. Στο χρονικό διάστημα, που ακολουθεί παρουσιάζει ένα ευρύ πρόγραμμα κοινωνικών μεταρρυθμίσεων, το οποίο εισάγει επαναστατικά μέτρα όπως μειώσεις στα ωράρια εργασίας και το θεσμό των πληρωμένων διακοπών.

1940: Οι δυνάμεις των Ναζί καταλαμβάνουν το λιμάνι της Δουνκέρκης, που βρίσκεται πάνω στη Μάγχη, κοντά στη γαλλοβελγική μεθόριο. Την ίδια ώρα, όμως, ολοκληρώνεται με επιτυχία η επιχείρηση-μαμούθ για την απομάκρυνση 338.000 ανδρών των δυνάμεων των Συμμάχων, που βρίσκονταν στην περιοχή.

1941: Πεθαίνει ο Βίλχεμ Β, ο τελευταίος "Κάιζερ" της Γερμανίας, ο οποίος υπήρξε και ο τελευταίος Βασιλιάς της Πρωσίας μέχρι το 1918.

1942: Αρχίζει η ναυμαχία του Μίντεγουεϊ μεταξύ Ιαπωνέζων και Αμερικανών.

1942: Πραγματοποιούνται οι πρώτες εκτελέσεις στην Καισαριανή, από τους Γερμανούς. Εκτελέστηκαν οι πλωτάρχες του Λ.Σ. Η. Καζάκος και Γ. Κωτούλας.

1943: Στην Αργεντινή, στρατιωτικό πραξικόπημα ανατρέπει τον Πρόεδρο Ράμος Καστίγιο.

1944: Απελευθέρωση της Ρώμης από τα συμμαχικά στρατεύματα.

1948: Ιδρύεται το αθλητικό σωματείο της Ομόνοιας στην Κύπρο.

1951: Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ επικυρώνει το δικαίωμα των Πολιτειών να ζητούν πειστήρια μη κομμουνιστικής ιδεολογίας από τους υποψηφίους για διάφορες θέσεις εργασίας.

1953: Στις ΗΠΑ, ο πρόεδρος της Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας γνωστοποιεί ότι, για πρώτη φορά γίνεται δυνατό να προκύψει από τη διάσπαση ραδιενεργού υλικού (του ουράνιου 235), υλικό ικανό να υποστεί νέα διάσπαση.

1957: Εγκαινιάζονται τα γραφεία της Ολυμπιακής Αεροπορίας στην οδό Όθωνος.

1959: Στη Γερμανία, ο καγκελάριος Κόνραντ Αντενάουερ αποσύρει την υποψηφιότητά του για την Προεδρία.

1960: Στην Ταϊβάν, το Πεκίνο βομβαρδίζει τα νησιά Κουεμόι.

1961: Ο Σοβιετικός ηγέτης Νικίτα Χρουστσόφ ζητά τη διεξαγωγή ειρηνευτικής διάσκεψης με στόχο τη δημιουργία ενός ελεύθερου Βερολίνου.

1963: Επιστρέφεται ως απαράδεκτη ανάμιξη στα εσωτερικά της χώρας, επιστολή 13 βουλευτών του βρετανικού Εργατικού Κόμματος, οι οποίοι αναφερόμενοι στη δολοφονία του Γρηγόρη Λαμπράκη καλούν την κυβέρνηση να μην παρεμποδίζει τις δραστηριότητες της αντιπολίτευσης.

1963: Την εξάντληση κάθε αυστηρότητας στους οδηγούς ταξί που αρνούνται να πραγματοποιήσουν δρομολόγιο εάν η απόσταση δεν είναι της αρεσκείας τους, ζητάει από τους αστυνομικούς το υπουργείο Συγκοινωνιών.

1964: Παραιτείται από την προεδρία του Δ.Σ. του Εθνικού Θεάτρου ο Γιώργος Σεφέρης.

1965: Ο Αυστραλός δρομέας Ron Clarke σπάει το δικό του ρεκόρ στα 5000μ με 13.25 στο Κόμπτον.

1965: Οι "Rooling Stones" κυκλοφορούν το "Satisfaction".

1969: Στο Κονγκό, 100 φοιτητές σκοτώνονται από στρατιώτες σε διαδήλωση.

1970: Τα νησιά Τόνγκα, στο νότιο Ειρηνικό Ωκεανό, αποκτούν την ανεξαρτησία τους από το Ηνωμένο Βασίλειο.

1972: Η Αμερικανίδα Άντζελα Ιβόν Ντέιβις καθηγήτρια φιλοσοφίας και θρυλική μορφή του αντιρατσιστικού και του γυναικείου κινήματος, απαλλάσσεται έπειτα από δύο χρόνια από τις κατηγορίες της συνωμοσίας, της δολοφονίας και της απαγωγής.

1975: Στην Αιθιοπία, τρομερή ξηρασία που μαστίζει τη χώρα έχει προκαλέσει το θάνατο εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων.

1984: Ο Μπρους Σπρίνγκστιν κυκλοφορεί το "Born in the USA".

1987: Ο Τζόναθαν Πόλαρντ, πρώην μέλος των υπηρεσιών ασφάλειας του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού, ο οποίος είχε συλληφθεί το Νοέμβριο του 1985 για κατασκοπεία υπέρ του Ισραήλ, ομολογεί τις πράξεις του και καταδικάζεται στην ποινή των ισόβιων δεσμών. Σύμφωνα με τις αμερικανικές αρχές είχε πουλήσει στους Ισραηλινούς τέτοιο αριθμό απόρρητων έγγραφων, που ο όγκος τους θα μπορούσε να γεμίσει ένα μεσαίου μεγέθους δωμάτιο.

1987: Ο Ντάνι Χάρις, κάνοντας ατομικό ρεκόρ με 47.56 νικά τον Εντουϊν Μόουζες σε κούρσα των 400μ μετ’ εμποδίων, στη Μαδρίτη. Είναι η πρώτη ήττα του Μόζες μετά από 9 χρόνια, 9 μήνες και 9 ημέρες. Συνολικά ο Μόουζες σημείωσε 178 νίκες σε 187 κούρσες, από το 1975 έως το 1988.

1988: Η Στέφι Γκραφ υπερασπίζεται με επιτυχία τον τίτλο της στο Ρολάν Γκαρός κερδίζοντας την Ρωσίδα Νατάλια Σβερένα με 6-0, 6-0 σε 32 λεπτά χάνοντας μόνο 13 πόντους.

1989: Το καθεστώς της Κίνας γράφει μία από τις πιο μαύρες σελίδες της ιστορίας του, με την αιματηρή καταστολή των διαδηλώσεων στην πλατεία Τιεν Αν Μεν.
Περίπου 1.000.000 πολίτες, στην πλειοψηφία τους νεαροί φοιτητές, κατακλύζουν εκείνη την ημέρα την κεντρική πλατεία του Πεκίνου με αιτήματα για Δημοκρατία και ανθρώπινα δικαιώματα.

1991: Μετά από 20 ημέρες γενικής απεργίας, παραιτείται η κομμουνιστική κυβέρνηση της Αλβανίας υπό τον Φάτος Νάνο.

1991: Στην Ιαπωνία, έκρηξη του ηφαιστείου στο όρος Άνζεν, κοντά στην πόλη Σιμαμπάρα, προκαλεί το θάνατο σε 12 άτομα.

1992: Στη Γιουγκοσλαβία, το κυβερνών Σοσιαλιστικό Κόμμα του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς θριαμβεύει στις βουλευτικές εκλογές.

1993: Ο Σκοπιανός Πρόεδρος Κίρο Γκλιγκόροφ απορρίπτει την πρόταση του Προέδρου της Σερβίας Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς να επιλυθεί η διαφορά μεταξύ Σκοπίων και Αθηνών με την επονομασία "Δημοκρατία της Σλαβομακεδονίας.

1994: Ο πρωθυπουργός του Αττίλα Μπουλέντ Ετζεβίτ προτείνει την εγκαθίδρυση καθεστώτος αυτονομίας στην Κατεχόμενη Κύπρο, μια μεταβατική φόρμουλα, όπως τη χαρακτήρισε ο Ντενκτάς.

1994: Σημειώνεται δολοφονική απόπειρα κατά των υποψήφιων ευρωβουλευτών του ΚΚΕ Βασίλη Εφραιμίδη, Γιάννη Θεωνά και Μιχάλη Σπυριδάκη, κατά τη διάρκεια προεκλογικής συγκέντρωσης στη Θεσσαλονίκη.

1995: Στην Ονδούρα, 16 άτομα χάνουν τη ζωή τους και 22 τραυματίζονται από κεραυνό την ώρα, που παρακολουθούν ποδοσφαιρικό αγώνα.

1995: Δημοσίευμα εφημερίδας στην Αλγερία αναφέρει ότι, μέσα σε ένα μήνα, οι δυνάμεις ασφαλείας σκότωσαν τουλάχιστον 650 ισλαμιστές.

1996: Η ελληνική κυβέρνηση προβαίνει σε έντονο διάβημα διαμαρτυρίας, μετά την αμφισβήτηση από τούρκο αξιωματούχο της ελληνικότητας της νήσου Γαύδου. Η νέα πρόκληση εκδηλώθηκε κατά τη διάρκεια σχεδιασμού νατοϊκής άσκησης στο στρατηγείο της Νάπολης. Τούρκος αξιωματούχος ζήτησε εγγράφως να μην συμπεριληφθεί η νήσος στην περιοχή που θα διεξαχθεί η στρατιωτική άσκηση, ισχυριζόμενος ότι το νησί αποτελεί αμφισβητούμενη περιοχή και κάνοντας λόγο για γκρίζα περιοχή.

1996: Ο Ντούσαν Μπάγεβιτς υποβάλλει την παραίτηση του από την τεχνική ηγεσία της ΑΕΚ. Είχε κατακτήσει 3 πρωταθλήματα, 1 Σούπερ Καπ, 1 League Cup και 1 Κύπελλο Ελλάδος.

1997: Με το βραβείο ελληνοτουρκικής φιλίας Ιπεκτσί τιμούνται, μεταξύ άλλων, ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης και ο αναπληρωτής ΥΠΕΞ Γιώργος Παπανδρέου.

2001: Ο βασιλιάς Ντιπέντρα του Νεπάλ πεθαίνει, τρεις ημέρες αφού δολοφόνησε τα περισσότερα μέλη της οικογένειας του.

2006: Οι δύο κρατούμενοι Βασίλης Παλαιοκώστας και Αλκέτ Ριζάι αποδρούν από τις φυλακές Κορυδαλλού με κινηματογραφικό τρόπο. Ένα ελικόπτερο χαμηλώνει πάνω από το προαύλιο των φυλακών Κορυδαλλού. Μπροστά στα μάτια των αποσβολωμένων φρουρών, δύο κρατούμενοι, ο Βασίλης Παλαιοκώστας και ο αλβανός συνεργός του, Αλκέτ Ριζάι, σκαρφαλώνουν στην ανεμόσκαλα και επιβιβάζονται στο ελικόπτερο, το οποίο πετά προς άγνωστο προορισμό. Οι δύο κακοποιοί συνελήφθησαν μετά από λίγο καιρό, αλλά το Φεβρουάριο του 2009 απέδρασαν και πάλι από τον Κορυδαλλό και μάλιστα με τον ίδιο τρόπο!

2008: Βρίσκεται δολοφονημένος στο σπίτι του ο ηθοποιός Νίκος Σεργιανόπουλος.

2012: Στο Πακιστάν λεωφορείο που μεταφέρει καλεσμένος σε γάμο χάνει τον έλεγχο και συντρίβεται με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 26 άτομα.

2015:  Έκρηξη σε βενζινάδικο στην Άκρα της Γκάνας σκοτώνει 200 άτομα.

 

Γεννήσεις σαν σήμερα

1489 - Αντώνιος, δούκας της Λωρραίνης.

1694 - Φρανσουά Κενέ, Γάλλος οικονομολόγος.

1867 - Καρλ Γκούσταφ Έμιλ Μάνερχαϊμ, Φινλανδός στρατιωτικός και πολιτικός.

1889 - Μπένο Γκούτενμπεργκ, Γερμανός σεισμολόγος.

1910 - Κρίστοφερ Κόκερελ, Άγγλος μηχανικός και εφευρέτης.

1924 - Τοφιλάου Έτι Αλεσάνα, πρωθυπουργός των Σαμόα.

1929 - Κάρολος Παπούλιας, Έλληνας πολιτικός και τέως Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας.1929 - Κάρολος Παπούλιας, Έλληνας πολιτικός και τέως Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας.

1934 - Μόνικα Ντέικον, πολιτικός από τον Άγιο Βικέντιο.

1936 - Μπρους Ντερν, Αμερικανός ηθοποιός.

1937 - Γκορίλα Μονσούν, Αμερικανός παλαιστής.

1944 - Λάκης Κομνηνός, Έλληνας ηθοποιός και σκηνοθέτης κινηματογράφου και θεάτρου.

1947 - Χουάν Μόντες, Αργεντινός ποδοσφαιριστής.

1948 - Λέων Αρχιεπίσκοπος Φινλανδίας.

1948 - Γιούργκεν Σπάρβασερ, Γερμανός ποδοσφαιριστής.

1952 - Μπρονίσλαφ Κομορόφσκι, Πολωνός πολιτικός.

1961 - Φέρεντς Γκιουρτσάνι, Ούγγρος πολιτικός.

1963 - Ξάβιερ Μακντάνιελ, Αμερικανός καλαθοσφαιριστής.

1966 - Τσετσίλια Μπάρτολι, Ιταλίδα μεσόφωνος.

1967 - Αντώνης Παραράς, Έλληνας τηλεπαρουσιαστής.

1970 - Ιζαμπέλα Σκορούπκο, Πολωνή ηθοποιός.

1971 - Ζοζέφ Καμπιλά, Κογκολέζος πολιτικός.

1975 - Αντζελίνα Τζολί, είναι ηθοποιός κινηματογράφου και μοντέλο.

1977 - Διονύσης Χιώτης, Έλληνας ποδοσφαιριστής.

1981 - Γιούρκας Σεϊταρίδης, Έλληνας ποδοσφαιριστής.

1985 - Έβαν Λάισατσεκ, Αμερικανός αθλητής του καλλιτεχνικού πατινάζ.

1985 - Λούκας Ποντόλσκι, Γερμανός ποδοσφαιριστής.

1991 - Κάθριν Πρέσκοτ, Αγγλίδα ηθοποιός.

 

Θάνατοι σαν σήμερα

1206 - Αδέλα της Καμπανίας, βασίλισσα της Γαλλίας.

1530 - Μαξιμιλιανός Σφόρτσα, δούκας του Μιλάνου.

1674 - Γιαν Λίβενς, Ολλανδός καλλιτέχνης.

1798 - Τζάκομο Καζανόβα, Ιταλός τυχοδιώκτης και συγγραφέας.

1875 - Έντουαρντ Μέρικε, Γερμανός ποιητής.

1876 - Αμπντούλ Αζίζ, Οθωμανός σουλτάνος.

1933 - Αχμέτ Χασίμ, Τούρκος ποιητής.

1941 - Γουλιέλμος Β΄ της Γερμανίας, γνωστός και ως Κάιζερ, υπήρξε βασιλιάς της Πρωσίας και τελευταίος αυτοκράτορας της Γερμανίας.

1942 - Ράινχαρντ Χάιντριχ, Γερμανός αξιωματικός των SS.

1994 - Μάσιμο Τροΐζι, Ιταλός ηθοποιός.

2001 - Ντίνος Ηλιόπουλος, ήταν Έλληνανς ηθοποιός κινηματογράφου και Θεάτρου, τον αποκάλεσαν "Έλληνα Φρεντ Αστέρ".

2005 - Χλόη Τζόουνς, Αμερικανίδα πορνογραφική ηθοποιός.

2007 - Σωτήρης Μουστάκας, ένας από τους μεγαλύτερους Έλληνες κωμικούς στο θέατρο και τον κινηματογράφο.

2008 - Νίκος Σεργιανόπουλος, ήταν ηθοποιός του θεάτρου και της τηλεόρασης.

2016 - Κάρμεν Περέιρα, ήταν πολιτικός από τη Γουινέα-Μπισσάου.
Υπήρξε προσωρινή Πρόεδρος της αφρικανικής χώρας το 1984 για τρεις ημέρες. Έγινε έτσι η πρώτη γυναίκα-πρόεδρος στην Αφρική και η μόνη στην Γουινέα-Μπισσάου μέχρι σήμερα.

Γεννήθηκε το 1937 και η κάθοδός της στην πολιτική έλαβε χώρα το 1962, οπότε και έγινε μέλος του Αφρικανικού Κόμματος για την Ανεξαρτησία της Γουινέας και του Πρασίνου Ακρωτηρίου. Ο σύζυγός της ήταν επίσης δραστήριο στέλεχος στο αντιαποικιοκρατικό κόμμα.

Αργότερα αναγκάστηκε να εγκαταλείψει τη χώρα. Έζησε για κάποιο χρονικό διάστημα στη Σενεγάλη και έπειτα μετέβη στη Σοβιετική Ένωση, όπου σπούδασε Ιατρική.
Επέστρεψε στη χώρα της αργότερα και έγινε ενεργή σε ζητήματα υγείας και πολιτικής.

Πολιτική καριέρα: Εξελέγη βουλευτής και κατά την περίοδο του στρατιωτικού καθεστώτος του Νίνο Βιέιρα υπηρέτησε και στο αξίωμα της Προέδρου της Βουλής. Όταν τέθηκε σε ισχύ νέο Σύνταγμα το 1984 η Πρόεδρος της Βουλής έγινε για ελάχιστο χρονικό διάστημα (τριών ημερών) προσωρινή Πρόεδρος, από τις 14 Μαΐου ως τις 16 Μαΐου του 1984. Συνέχισε να είναι Πρόεδρος της Βουλής ως την απόλυσή της από το Νίνο Βιέιρα, το 1992, με το αιτιολογικό της ανεπάρκειας και της ανευθυνότητας από μέρους της. Πέθανε στην Μπισάου στις 4 Ιουνίου 2016.

2017 - Χουάν Γκοϊτισόλο, ήταν Ισπανός συγγραφέας.
Γεννήθηκε στη Βαρκελώνη. Όπως δήλωνε, το ότι η οικογένειά του ήταν σε προνομιούχα θέση, οφειλόταν στη σκληρότητα του προπάππου του και στη φιλαργυρία του παππού του. Αυτό το ανακάλυψε διαβάζοντας παλιά γράμματα και ντοκουμέντα και αυτό ήταν ο βασικότερος λόγος που έγινε μέλος του Κομμουνιστικού Κόμματος της Ισπανίας από πολύ νεαρή ηλικία.
Ο πατέρας του φυλακίστηκε από την κυβέρνηση στη διάρκεια του Ισπανικού Εμφυλίου κι η μητέρα του, η Τζούλια Γκάι σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια του πρώτου βομβαρδισμού από αέρος της Βαρκελώνης από τις δυνάμεις του Φράνκο το 1938.
Μόλις τελείωσε τις σπουδές του, ο Γκοϊτισόλο εξέδωσε την πρώτη του νουβέλα η οποία είχε τίτλο Οι νεαροί δολοφόνοι το 1954.

Ο Γκοϊτισόλο ήταν παντρεμένος με τη Γαλλίδα εκδότρια, μυθιστοριογράφο και θεατρική συγγραφέα Μονίκ Λανζ με την οποία δεν απέκτησε παιδιά.
Η Λανζ πέθανε το 1996 και το 1997 αυτός εγκαταστάθηκε μόνιμα στο Μαρακές όπου πέθανε στις 4 Ιουνίου του 2017 σε ηλικία 86 ετών. Η Λανζ ήταν συγγενής με το δημοσιογράφο και ιστορικό Εμμανουέλ Μπερλ και το φιλόσοφο Ανρί Μπερξόν. Επίσης ο Γκοϊτισόλο είχε άλλους 2 αδελφούς οι οποίοι ήταν επίσης συγγραφείς. Αυτοί ήταν ο Χοσέ Αγκουστίν Γκοϊτισόλο κι ο Λουίς Γκοϊτισόλο.