DIASKEDASI.INFO

Η διασκέδαση On Line

Ζυλ Ριμέ, ήταν Γάλλος ποδοσφαιρικός παράγοντας, ο δημιουργός του θεσμού του Παγκοσμίου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου

 

Ζυλ Ριμέ

Jules RimetΟ Ζυλ Ριμέ, ήταν Γάλλος ποδοσφαιρικός παράγοντας. Υπήρξε διαδοχικά πρόεδρος-ιδρυτής του παριζιάνικου συλλόγου της Ρεντ Σταρ, πρόεδρος της Γαλλικής Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου και στη συνέχεια της FIFA για διάστημα 33 ετών. Υπήρξε ο δημιουργός του θεσμού του Παγκοσμίου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου. (Τελέ-λε-Λαβονκούρ, Ωτ-Σον, 14 Οκτωβρίου 1873 - Συρέν, 15 Οκτωβρίου 1956)

Ο Ζυλ Ριμέ πέρασε το σύνολο της παιδικής του ηλικίας στο Τελέ, μαζί με τον παππού του που ήταν αγρότης, καθώς ο πατέρας του είχε αποχωρήσει για το Παρίσι ώστε να βρει δουλειά. Δεν τον ξαναβρήκε παρά μόνο σε ηλικία 11 ετών, ενώ έλαβε το baccalaureat (γαλλικό απολυτήριο λυκείου) του παρακολουθώντας μαθήματα τα βράδια.

Ίδρυσε το 1898 μια χριστιανική, ρεπουμπλικανική και δημοκρατική εφημερίδα, την La Revue, η οποία συγχωνεύτηκε το 1899 με την Le Sillon του Μαρκ Σαννιέ, περιοδικό το οποίο ώθησε μεγάλο αριθμό πιστών Χριστιανών να αποκηρύξουν το πολίτευμα της βασιλείας.

Ο Ζυλ Ριμέ απεβίωσε στις 15 Οκτωβρίου 1956 στη Συρέν (92), ένα χρόνο έπειτα από την υποψηφιότητά του για το Βραβείο Νόμπελ Ειρήνης.

Ποδόσφαιρο
Ίδρυσε στις 21 Φεβρουαρίου 1897 τον αθλητικό σύλλογο της Ρεντ Σταρ μαζί με τον αδερφό του Μοντέστ. Ο σύλλογος εντάχθηκε στο Πρωτάθλημα Παρισιού που διοργάνωνε η USFSA. Έλαβε, τότε, διοικητικό αξίωμα στην USFSA και συμμετείχε στην ίδρυση της FIFA το 1904.

Ωστόσο, η USFSA ήρθε σύντομα σε ρήξη με τον διεθνή οργανισμό, απαγορεύοντας σε όλα τα σωματεία που την αποτελούσαν να δίνουν διεθνείς αγώνες. Ο Ζυλ Ριμέ πέρασε τότε τον σύλλογό του, Ρεντ Σταρ, υπό την σκέπη της Ligue de Football Association, η οποία ήταν μέλος του Comite Francais Interfederal το οποίο ήταν αναγνωρισμένο από την FIFA (1908).

Έχοντας επιβιώσει του Μεγάλου Πολέμου με τον βαθμό του λοχαγού πεζικού και έναν Σταυρό του Πολέμου, ο Ζυλ Ριμέ εκλέχτηκε πρόεδρος της νεοσυσταθείσας Γαλλικής Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου στις 11 Απριλίου 1919.

Παρέμεινε επί 30 χρόνια επικεφαλής της και εγκατέλειψε την προεδρία της FFF το 1949 λόγω της « affaire sarroise ». Ο Ριμέ επιθυμούσε να εντάξει την Σάρμπρυκεν στο Πρωτάθλημα Γαλλίας, όμως αυτή η ενέργεια αποδοκιμάστηκε έντονα από τις υπόλοιπες ομάδες που το αποτελούσαν με το σύνθημα « καλύτερα η Μπορντό παρά η Σάρμπρυκεν ».

Αντιθέτως, παρέμεινε στο αξίωμα του προέδρου της FIFA από το 1921 ως το 1954. Κατά την θητεία του-ρεκόρ διάρκειας 33 ετών, δημιούργησε το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου το 1930 εμπνεόμενος από την επιτυχία του ολυμπιακού τουρνουά.
Επίσης, το Παγκόσμιο Κύπελλο ήταν γνωστό με την ονομασία Κύπελλο Ζυλ Ριμέ έως το 1970.

Kypela pagkosmiou kypelou-Zil Rime

Τρόπαιο Ζυλ Ριμέ
Το Τρόπαιο Ζυλ Ριμέ είναι η ονομασία που δόθηκε στις πρώτες εκδόσεις του Παγκοσμίου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου.

Το πρώτο κύπελλο, αποτελούμενο από επιχρυσωμένο μέταλλο, αναπαριστούσε την θεά Νίκη. Πάνω του αναγράφονταν τα ονόματα των νικητών της διοργάνωσης από το 1930 ως το 1970.
Από το 1930 ως το 1970, η νικήτρια χώρα του Παγκοσμίου Κυπέλλου παρέμενε κάτοχός του για διάστημα τεσσάρων ετών, έως την επόμενη διοργάνωση.
Το 1970, έπειτα από την τρίτη της νίκη στην διοργάνωση, η Βραζιλία έλαβε το συγκεκριμένο Παγκόσμιο Κύπελλο οριστικά (οι πρώτες της δύο νίκες ήταν το 1958 και το 1962).
Το 1974, ένα νέο κύπελλο, διαφορετικού σχεδιασμού, ξεκίνησε να χρησιμοποιείται.

Διακρίσεις
Σταυρός του Πολέμου 1914-1918
Διοικητής της Λεγεώνας της Τιμής

 

Πηγές
el.wikipedia.org/wiki/Δημήτριος_Καμπούρογλου