DIASKEDASI.INFO

Η διασκέδαση On Line

Στέλιος Ανεμοδουράς,ήταν Έλληνας δημοσιογράφος, εκδότης και συγγραφέας του ιστορικού αναγνώσματος και περιοδικού "Ο Μικρός Ήρως"

Stelios Anemodouras

Στέλιος Ανεμοδουράς
πριν από 99 ολόκληρα χρόνια...

Ο Στέλιος Ανεμοδουράς ήταν Έλληνας δημοσιογράφος, εκδότης και συγγραφέας του ιστορικού αναγνώσματος και περιοδικού "Ο Μικρός Ήρως". Με το έντονο αφηγηματικό του ύφος σφράγισε μια μεγάλη περίοδο της ελληνικής ιστορίας, τα δύσκολα δηλαδή χρόνια που ακολούθησαν τις περιπέτειες του πολέμου, της κατοχής και της εμφύλιας σύρραξης. (22 Μαΐου 1917 – 6 Μαΐου 2000)

Stelios Anemodouras 3Ξεκίνησε τη θητεία του στον χώρο των περιοδικών εκδόσεων πλάι στον Απόστολο Μαγγανάρη (και το περιοδικό Μάσκα) και συνέχισε με τις καθαρά δικές του δημιουργίες Υπεράνθρωπο κ.ά., ενώ το 1953 αποφάσισε να συγγράψει, υπό το ψευδώνυμο «Θάνος Αστρίτης», τις περιπέτειες του ηρωικού Γιώργου Θαλάσση (με τη βοήθεια του εικονογράφου Βύρωνα Απτόσογλου), προσπάθεια που συνεχίστηκε αρχικά έως το 1968, αλλά και στη συνέχεια με αλλεπάλληλες επανεκδόσεις.

Τιμήθηκε για τη συνεισφορά του στη διαμόρφωση της προσωπικότητας και της κουλτούρας των νεαρών αναγνωστών, και παρασημοφορήθηκε λίγο πριν το τέλος της ζωής του από τον Δήμο Αθηναίων. Πέθανε στις 6 Μαΐου 2000.

Σαν σήμερα πριν απο 98 ολόκληρα χρόνια στις 22 Μαϊου 1917 γεννήθηκε στην Αθήνα ο αείμνηστος δημοσιογράφος - εκδότης - συγγραφέας Στέλιος Ανεμοδουράς. Ο Ανεμοδουράς ξεκίνησε την ενασχόληση με τον εκδοτικό χώρο απο νεαρή ηλικία καθώς φοιτητής Νομικής ακόμα, εξέδωσε σε συνεργασία με άλλους το λογοτεχνικό περιοδικό "Αργώ"...

Στη συνέχεια ακολούθησε η "διδασκαλία" της "Μάσκας", όπως ο ίδιος είχε χαρακτηρίσει τα χρόνια τα οποία βρισκόταν στο πλευρό του επίσης αείμνηστου Απόστολου Μαγγανάρη. Εκεί ο Ανεμοδουράς ασχολήθηκε με τη μετάφραση πρωτοτύπων ξένων ιστοριών δράσης, αλλά και με τη συγγραφή ιστοριών χρησιμοποιώντας τους ξένους ήρωες (π.χ. Ζορό) όταν το πρωτότυπο κείμενο αργούσε να ερθει απο το εξωτερικό.

Ο Ανεμοδουράς νεαρός δημοσιογράφος αποφασίζει τον Φεβρουάριο του 1953 για λόγους βιοποριστικούς να εκδόσει ενα δικό του περιοδικό. Έτσι το 1953 στα περίπτερα της χώρας κυκλοφορεί το πρώτο τεύχος του περιοδικού ηρωικών περιπετειών " Ο μικρός ΗΡΩΣ".

Η "συνταγή " συγγραφής του περιοδικού ήταν τέλεια. Το περιοδικό κυκλοφόρησε λιγα χρόνια μετά τη λήξη του πολέμου με αποτέλεσμα οι πληγές του λαού να είναι ακόμα ανοιχτές και οι μνήμες νωπές. Έτσι τα ελληνόπουλα λάτρεψαν γρήγορα το περιοδικό που αναφερόταν στην συμμετοχή των παιδιών στην εθνική αντίσταση. Παράλληλα το ατού του περιοδικού ηταν η ύπαρξη του κωμικού στοιχείου, το οποίο δεν ήταν άλλο από τον Νίκο Κατσανίκο του Γεωργίου και της Πηνελόπης τον γνωστό σε ολους Σπίθα, ο οποίος με τα κατορθώματα του χάρισε αμέτρητες στιγμές γέλιου σε περίπου τρεις γενιές παιδιών.

Ακόμα η συνεργασία του περιοδικού με τονStelios Anemodouras 2 ταλαντούχο και ακούραστο Βύρωνα Απτόσογλου είχε ως αποτέλεσμα κάθε εξώφυλλο του περιοδικού να είναι και ένας μοναδικός πίνακας ζωγραφικής. Το περιοδικό σταμάτησε την έκδοση του το 1968 αριθμώντας 798 τεύχη.

Ο Ανεμοδουράς εξέδωσε και αλλά περιοδικά που γνώρισαν επιτυχία όπως ο Μπλεκ που εκδίδεται ακόμα και σήμερα. Ο Μικρός Ήρως αποτελεί σήμερα ναυαρχίδα των εκδόσεων Ανεμοδουρά ( Περιοδικός Τύπος Α.Ε. του γιου του Στέλιου Ανεμοδουρά Γιώργου ενώ σήμερα κυκλοφορεί η 7η επανέκδοση των ιστοριών απο την εκδοτική εταιρία του Λεωκράτη Ανεμοδουρά εγγονού του Στέλιου).

Στις 5 Μαϊου 2000 ο Ανεμοδουράς υπέστη οξύ καρδιακό επεισόδιο και μέχρι να μεταφερθεί στο νοσοκομείο είχε ήδη εκπνεύσει. Ο Μικρός Ήρως Γιώργος Θαλάσσης που σταμάτησε το 1968 δακρυσε για τελευταία φορά το 2000....

Ο Ανεμοδουράς έχει χαρακτηριστεί Επαγγελματίας κατασκευαστής διηγήσεων απο τον ιστορικό τέχνης Χάρη Καμπουριδη καθώς επι 16 ολόκληρα έτη έγραφε εβδομαδιαίως ιστορίες για τον Μικρό Ήρωα.

Σήμερα το έργο του Στέλιου Ανεμοδουρά αριθμεί πολλές επανεκδόσεις ενώ παράλληλα γίνονται πολλές εκδηλώσεις για το πρόσωπο του καθώς και θεατρικές παραστάσεις με θέμα τον Μικρό Ήρωα.