DIASKEDASI.INFO

Η διασκέδαση On Line

Ο μικρός κάστορας και η ηχώ, μια παράσταση για τη μοναξιά και τη φιλία, στο Θέατρο Γκλόρια Μικρό στην Αθήνα

O mikros kastoras kai i hxo

«Ο μικρός κάστορας και η ηχώ»
Μία παράσταση για τη μοναξιά και τη φιλία

Η παιδική παράσταση που έγινε sold out
μεταφέρεται στο Θέατρο Γκλόρια Μικρό

Για παιδιά από 4 ετών, από την ομάδα Λόγου Παίγνιον

ΠΡΕΜΙΕΡΑ 16 Οκτωβρίου 2016

Ό,τι σου λείπει θα το βρεις μονάχα αν το ψάξεις
Αν σταματήσεις φράγματα στο δρόμο σου να βάζεις
Αρκεί να ακούσεις μια φωνή στο βάθος να φωνάζει
Και τότε τρέξε να τη βρεις τη μοίρα σου ν’ αλλάξεις ♩ ♫

Μετά από μία σειρά sold out εμφανίσεων στο Ίδρυμα Β & Μ Θεοχαράκη, η θεατρική διασκευή του ομώνυμου παραμυθιού της Amy Mac Donald μετακομίζει στο Θέατρο Γκλόρια Μικρό. Το δημοφιλές παραμύθι, όπως έγινε αγαπητό στη χώρα μας μέσα από τις εκδόσεις Ρώσση, μεταφέρεται στο θέατρο για πρώτη φορά στην Ελλάδα, από τον παιδαγωγό και συγγραφέα Παναγιώτη Τσιρίδη.
Η δροσερή σκηνοθετική ματιά της Μαριάνθης Φωτάκη μαζί με την χορογραφική επιμέλεια της Αμαλίας Κοσμά, τις τεχνικές του κουκλοθέατρου της Αννέτας Στεφανοπούλου και την εξαιρετική μουσική του Γιάννη Λούκου, δημιουργούν μια πλούσια θεατρική παράσταση με μουσική, τραγούδι, χορό και αρκετά στοιχεία κουκλοθέατρου. Πάνω από όλα όμως, δημιουργούν μια αφήγηση ικανή να ευχαριστήσει και να συγκινήσει μικρούς και μεγάλους θεατές.

Παίζουν ο Κωνσταντίνος Καρβουνιάρης, η Χριστίνα Πλατανιώτη και η κουκλοπαίκτρια Αννέτα Στεφανοπούλου παρέα με τις κούκλες της. Από την ομάδα Λόγου Παίγνιον (http://bit.ly/logoupaignion).

Η υπόθεση:
Ένας κάστορας ζει μόνος στην άκρη της λίμνης. Η ηχώ της φωνής του θα λειτουργήσει σαν τη φωνή ενός άλλου. Η πλάνη αυτή θα οδηγήσει το μικρό κάστορα σε περιπλάνηση και αυτή με την σειρά της, στην συνάντηση με τους πραγματικούς άλλους.

Σημείωμα από τον θεατρικό συγγραφέα και παιδαγωγό, Παναγιώτη Τσιρίδη:
Όπως το εξαιρετικό βιβλίο της Amy MacDonald, έτσι και η θεατρική μεταφορά του από την ομάδα Λόγου Παίγνιον (http://bit.ly/logoupaignion) διαπραγματεύεται το θέμα της μοναξιάς και τη φιλίας θέτοντας ερωτήματα, αλλά και -ως οφείλει το παιδικό θέατρο- δίνοντας και κάποιες στοιχειώδεις απαντήσεις. Απαντήσεις όμως που δεν αποτελούν κατήχηση ή διδασκαλία. Πρόκειται για στοιχειώδεις απαντήσεις, σαν και αυτή της ηχούς, οι οποίες ανοίγουν δρόμο στην εξερεύνηση, στη ζωή και άρα σε περισσότερα ερωτήματα.

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ:
Θεατρική διασκευή: Παναγιώτης Τσιρίδης (http://bit.ly/panayiotistsirides)
Σκηνοθεσία: Μαριάνθη Φωτάκη
Χορογραφίες: Αμαλία Κοσμά
Μουσική: Γιάννης Λούκος
Σκηνικά – κατασκευές κούκλας: Σοφία-Μαρίνα Μάρκου, Μαρία Σιαβίκη
Παίζουν οι ηθοποιοί: Κωνσταντίνος Καρβουνιάρης, Χριστίνα Πλατανιώτη, Αννέτα Στεφανοπούλου
Παραγωγή: Λόγου Παίγνιον (http://bit.ly/logoupaignion)

ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΚΟΙΝΟ
Ημερομηνίες & ώρα: Κάθε Κυριακή στις 12.00 (εκτός από 18/12 και 12/3)

Πρεμιέρα Κυριακή 16 Οκτωβρίου
Εισιτήρια: 10€ (ατομικό) και 8€ (ομαδικό 8 ατόμων κατ' ελάχιστο). Ειδική τιμή για τα μέλη του Ελληνικού Κέντρου Κουκλοθέατρου Unima Hellas: 5€

Κρατήσεις & αγορές εισιτηρίων: Ηλεκτρονικά στο www.viva.gr και στο ταμείο του θεάτρου (τηλ. Θεάτρου: 210-36.42.334)

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ:
Ηλικίες στις οποίες απευθύνεται η παράσταση: Για παιδιά προσχολικής ηλικίας και Α' – Δ' Δημοτικού

Ημερομηνίες & ώρα: Καθημερινές στις 10.00
Από τις 18 Οκτωβρίου 2016

Μαθητικό εισιτήριο: 6€ (συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ)

Χωρητικότητα θεάτρου: Έως και 120 παιδιά (οι θέσεις είναι στημένες αμφιθεατρικά, ώστε να μπορούν όλα τα παιδιά να βλέπουν στην σκηνή)

Πληροφορίες και εισιτήρια:
Πληροφορίες & σχολικές κρατήσεις: Ομάδα Λόγου Παίγνιον | 6974.188.933 & Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Θέατρο Γκλόρια Μικρό
Ιπποκράτους 7
Αθήνα

(Η πρόσβαση στο θέατρο μπορεί να γίνει είτε οδικώς, είτε με τα ΜΜΜ - 170 μ. από το σταθμό Πανεπιστήμιο)

Κριτικοί και δημοσιογράφοι έγραψαν για την παράσταση

«Η καλλιτεχνική ομάδα Λόγου Παίγνιον, έχει κάνει εξαιρετική δουλειά αποδίδοντας χαριτωμένα και με απόλυτο σεβασμό στο παιδικό κοινό, το τρυφερό παραμύθι της Amy Mac Donald. Η θεατρική διασκευή του μουσικοπαιδαγωγού Παναγιώτη Τσιρίδη καθώς και η σκηνοθεσία της ηθοποιού Μαριάνθης Φωτάκη, έχουν μια φρέσκια, ευρηματική, πολύ κομψή καλλιτεχνική «ματιά». Γεμάτη χιούμορ και άψογη οπτικοακουστική, πρωτότυπη αισθητική που θυμίζει cartoon, ένα είδος που τόσο αγαπούν μικροί και μεγάλοι!»

Μαρία Σπανουδάκη, DeBop
--
«Σε ένα χώρο που σέβεται το παιδικό κοινό, φροντίζοντας τα παιδιά να κάθονται στις μπροστινές θέσεις, ώστε όλα να βλέπουν, η παράσταση είναι προσανατολισμένη ώστε να περάσουν όλοι οι θεατές όμορφα και να απολαύσουν ένα ομολογουμένως εξαιρετικό αποτέλεσμα. (…) Γρήγορο, με εναλλαγές αισθημάτων, με τραγούδι, κατανοητό κι έξυπνο λόγο, με συντελεστές που σέβονται και αναδεικνύουν τη δύναμη του κειμένου, το έργο σέβεται το κοινό του και προσφέρει ένα άρτιο αποτέλεσμα που κερδίζει τις εντυπώσεις. Από τις θεατρικές παραστάσεις της χρονιάς που ξεχωρίζουν και αξίζει να δείτε.»

Αγγελική Λάλου, Childit
--
«O “Μικρός Κάστορας και η Ηχώ” της ομάδας “Λόγου Παίγνιον” (που έχει αποδείξει την καλή δουλειά της στο πεδίο των εκπαιδευτικών προγραμμάτων για παιδιά με άξονα το λόγο και τις τέχνες) είναι μια παιδική παράσταση που αξίζει τον κόπο να δουν τα πιτσιρίκια σας.»

Δήμητρα Τριανταφύλλου, Τaλκ Free Press γονέων
--
«Το παραμύθι αυτό το διαβάζω χρόνια, όχι μόνο με τα παιδιά μου στο σπίτι αλλά και με την τάξη μου στο Νηπιαγωγείο. Πρόκειται για ένα κείμενο πολύ αγαπημένο και βαθιά παιδαγωγικό, το οποίο έπρεπε από καιρό να έχει ανεβεί στο θέατρο. Η θεατρική μεταφορά της ομάδας Λόγου Παίγνιον ανταποκρίθηκε πλήρως στις προσδοκίες μου! Χιούμορ, υπέροχη μουσική, διάλογοι που συγκινούν μικρούς, αλλά και μεγάλους. Θερμά συγχαρητήρια!»

Κριτική κοινού στο Αθηνόραμα

Διαβάστε τη συνέντευξη της ΕΡΤ με τον Θεατρικό συγγραφέα & παιδαγωγό Παναγιώτη Τσιρίδη:
http://www.ert.gr/sinentefxi-me-ton-mousikopedagogo-panagioti-tsiridi-vid/

Ακολουθήστε την παράσταση στο Facebook: http://bit.ly/FacebookEvent_o_mikros_kastoras_kai_h_hxw2

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ ΣΗΜΕΙΩΜΑΤΑ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΩΝ

Παναγιώτης Τσιρίδης – Μουσικοπαιδαγωγός, συγγραφέας
Σπούδασε μουσική και συμβουλευτική ψυχολογία, ενώ συνεχίζει τη δια βίου εκπαίδευσή του με σεμινάρια ψυχανάλυσης που ειδικεύονται στα παιδιά και στην τέχνη (Société de Psychnalyse Freudienne, Διεθνής Εταιρεία Γουίνικοτ). Εργάζεται ως μουσικοπαιδαγωγός στην πρωτοβάθμια δημόσια εκπαίδευση. Έχει εργαστεί αρκετά χρόνια ως συνεργάτης του Πανεπιστημίου Αθηνών σε θέματα διαπολιτισμικής εκπαίδευσης. Έχει συμμετάσχει ως εισηγητής σε συνέδρια, καθώς και σε σεμινάρια επιμόρφωσης εκπαιδευτικών. Έχει δημοσιεύσει άρθρα για την εκπαίδευση και βιβλία παιδικής λογοτεχνίας. Γράφει και σκηνοθετεί θεατρικές παραστάσεις για παιδιά. Σχεδιάζει εκπαιδευτικά προγράμματα για μουσεία και άλλους φορείς και από το 2012 είναι επικεφαλής της ομάδας Λόγου Παίγνιον.

Μαριάνθη Φωτάκη – Ηθοποιός, σκηνοθέτις
Απόφοιτος του Θεάτρου Τέχνης Καρόλου Κουν. Φοίτησε στην Κρατική Σχολή Χορού και παρακολούθησε μαθήματα τραγουδιού στο Εθνικό Ωδείο. Στο θέατρο συμμετείχε σε παραστάσεις των Λ. Τσουλάτζε, Β. Παπαβασιλείου, Σ. Χατζάκη, Μ. Κουγιουμτζή, Γ. Μπέζου, Π. Φιλιππίδη, Θ. Μουμουλίδη κ.ά. Πέρυσι ολοκλήρωσε το σεμινάριο «Το Δράμα στην Εκπαίδευση» του εργαστηρίου της Ξ. Καλογεροπούλου. Συνεργάζεται με το Ίδρυμα Β & Μ Θεοχαράκη και την ομάδα Λόγου Παίγνιον σε παραστάσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα για το παιδί, τα τελευταία τρία χρόνια.

Αμαλία Κοσμά – Χορογράφος
Είναι απόφοιτος της Επαγγελματικής Σχολής Χορού Άννα Πέτροβα και αριστούχος απόφοιτος της Κ.Σ.Ο.Τ. (Κρατική Σχολή Ορχηστικής Τέχνης). Σπούδασε επίσης χορό στο Folkwang Hochschule (Essen,Γερμανία) και Κοινωνιολογία στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Ως performer, έχει συνεργαστεί με χορογράφους όπως οι Δημήτρης Παπαϊωάννου, Χρήστος Παπαδόπουλος, Μαριέλα Νέστορα, Ίρις Καραγιάν  κ.ά. και με σκηνοθέτες όπως οι Θωμάς Μοσχόπουλος , Σωτήρης Χατζάκης , Ευρυπίδης Λασκαρίδης και Θάνος Παπακωνσταντίνου. Έχει συμμετάσχει σε διεθνή Φεστιβάλ σε Ελλάδα και εξωτερικό και υπήρξε μέλος της χορογραφικής ομάδας για την τελετή έναρξης των πρώτων πανευρωπαϊκών αγώνων Baku 2015 , στο Αζερμπαϊτζάν. Είναι μέλος του διδακτικού προσωπικού της Κ.Σ.Ο.Τ από το 2011.

Γιάννης Λούκος – Συνθέτης
Ο Γιάννης Λούκος (γεν. 1985) είναι συνθέτης σύγχρονης και φωνητικής μουσικής, ενόργανης και ηλεκτρονικής. Με την διπλή ιδιότητα του πιανίστα και του συνθέτη έχει παρουσιάσει έργα του στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, καθώς και έχει συνεργαστεί με καλλιτέχνες στο χώρο του θεάτρου, του κινηματογράφου, των εικαστικών και της εκπαίδευσης. Για την δουλειά του αντλεί υλικό από καθημερινά πράγματα, όπως τοπικές εξιστορήσεις, το διαδίκτυο, τους ήχους των πόλεων ή των μηχανημάτων και βασίζεται αρκετά στον ελεύθερο αυτοσχεδιασμό, μία από τις εξαιρετικές του δυνατότητες. Μέσα από σύγχρονες τεχνικές ερευνά την μουσική ως κοινωνικό φαινόμενο και στόχος του είναι ο επαναπροσδιορισμός της προσφοράς της σε μικρά ή μεγάλα σύνολα. Ζει και εργάζεται στην Αθήνα.

Κωνσταντίνος Καρβουνιάρης - Ηθοποιός
Ο Κωνσταντίνος Καρβουνιάρης είναι απόφοιτος της Ανώτερης Σχολής Δραματικής Τέχνης του Ωδείου Αθηνών. Έχει διδάξει θεατρικό παιχνίδι και κίνηση, καθώς επίσης έχει επιμεληθεί την κίνηση σε θεατρικές παραστάσεις των Ν. Νικολάου, Λ. Παπαγεωργίου - Ι. Ριζοπούλου και Η. Κουνέλα. Έχει συνδημιουργήσει τις παραστάσεις «Η εμπειρία της παράστασης Κήπος Στάχτες» & «Κήπος στάχτες» με τους Ζ. Τούντα - Η. Κουνέλα, «Tomorrow in a cup» με τη Z. Δημητρίου, και «Ο μικρός πρίγκιπας πανηγυρίζει στη βροχή...» με την Α. Λυκουρίνα. Έχει δημιουργήσει το video art «Voicelessness» για το ρεσιτάλ πιάνου της Λ. Λιάτσου και το video art «Angel» για το Moving Silence Festival. Στο Χορό – Χοροθεάτρο συνεργάστηκε μεταξύ άλλων με τους με Ε. Λασκαρίδη, Σ. Πατιερίδη, Δ. Παπαϊωάννου, Π. Γάλλια / Ε. Γκράμς, Γ. Μπαγουρδή, Ν. Καλεθριανού, Α. Ιγνατίου, ενώ υπήρξε για τέσσερα χρόνια μέλος της Χοροθεατρικής ομάδας «Χορικά» της Ζ. Νικολούδη. Στο Θέατρο συνεργάστηκε μεταξύ άλλων με τους Λ. Θάνο, Δ. Αδάμη, Μ. Γεωργοπούλου, Κ. Καπελώνη, Γ. Μπινιάρη, Α. Αντωνιάδη, Π. Καποδίστρια, Γ. Μόρτζο, Χ. Ξενάκη, Μ. Βενιέρη, Θ. Κινδύνη.

Χριστίνα Πλατανιώτη - Ηθοποιός
Γεννήθηκε στην Αθήνα και σπούδασε θέατρο στην «Ανώτερη Δραματική σχολή Βεάκη», από όπου αποφοίτησε με Άριστα το 2005. Παράλληλα σπούδασε Οικονομικά στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και χορό στις σχολές της Νινέτας Τριφονοπούλου και της Ραλλούς Μάνου. Φοιτά στο δεύτερο έτος «Το Δράμα στην εκπαίδευση» στο διετές μεταπτυχιακό  σεμινάριο του εργαστηρίου του θεάτρου  Πόρτα της Ξένιας Καλογεροπούλου.  Από το 2005 μέχρι σήμερα εργάζεται επαγγελματικά στο θέατρο και έχει συνεργαστεί με  σκηνοθέτες όπως ο Σταύρος Ντουφεξής, ο Θανάσης Παπαγεωργίου, ο Βασίλης Κυρίτσης, ο Γιώργος Σίμωνας, ο Κώστας Φαρμασώνης, ο Σωτήρης Δούβρης κ.ά. Έχει επίσης πάρει μέρος σε παιδικές παραστάσεις και σε εκπαιδευτικά προγράμματα για παιδιά. Διδάσκει θεατρικό παιχνίδι σε ομάδες παιδιών και εφήβων. Συμμετέχει επίσης στην παράσταση «Με δύναμη απά την Κηφισιά» στο θέατρο Στοά, σε σκηνοθεσία Θανάση Παπαγεωργίου.

Αννέτα Στεφανοπούλου – Κουκλοπαίκτρια, δημιουργός της ομάδας κουκλοθέατρου Bufos
Απόφοιτος του τμήματος Θεατρικών Σπουδών του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Ασχολείται με το κουκλοθέατρο από το 2001. Έχει παρακολουθήσει σεμινάρια με τον Στάθη Μαρκόπουλο, τη Rene Baker, τον Roberto White και τον Francisco Brito, δίπλα στον οποίο μαθήτευσε. Από το 2007 εως το 2013 εργάστηκε με σταθερές ομάδες παιδιών και ενηλίκων ως εμψυχώτρια Θεατρικού Παιχνιδιού και Κουκλοθεάτρου. Το 2011 δημιούργησε την ομάδα κουκλοθέατρου Bufos και έκτοτε δίνει συστηματικά παραστάσεις στο δρόμο, σε καφέ, θέατρα, ιδρύματα και φεστιβάλ.