DIASKEDASI.INFO

Η διασκέδαση On Line

Pantheon Theater, ένας πολυχώρος πολιτισμού στην Αθήνα, στην περιοχή του Ταύρου

Pantheon Theater

ΠΑΝΘΕΟΝ, το θέατρο

Ένας πολυχώρος πολιτισμού για θέατρο-θέαμα-θέμα που έγινε όχι για να προστεθεί άλλο ένα θέατρο στην Αθήνα, αλλά για να είναι ένα “άλλο θέατρο”. Κατά το Δημήτρη Λιγνάδη, που είναι ο καλλιτεχνικός σύμβουλος του νέου αυτού θεατρικού χώρου, το Πάνθεον αποτελεί τη διασταλτική έννοια του όρου «θέατρο».

Pantheon-Theater 041

Να τί ο ίδιος σημειώνει:
Περί…Πανθέου
Πάντοτε πίστευα ότι η “καλλιτεχνική δημιουργία” (ειδικά σε ένα τόσο ρευστό, εφήμερο και εξαρτώμενο από συγκυρίες χώρο, όπως το Θέατρο), είναι ένα κλάσμα. Στον αριθμητή του οποίου βρίσκονται οι ΕΠΙΘΥΜΙΕΣ και στον παρονομαστή, οι ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ! Σε αυτό το παιχνίδι, ανάμεσα στις…διαθέσεις και τις διαθεσιμότητες, με τους σκληρούς του κανόνες, με μύησε, όχι μόνο η ενασχόλησή μου-σκηνοθετική είτε καλλιτεχνική- με τη σκηνή, αλλά και οι “θεσμικές” θέσεις που στο πρόσφατο παρελθόν είχα. Έχοντας διατελέσει καλλιτεχνικός διευθυντής στη “ΝΕΑ ΣΚΗΝΗ” του Εθνικού Θεάτρου, καθώς και αναπληρωτής διευθυντής στη Δραματική του Σχολή.
Έτσι αποδέχτηκα την πρό(σ)κληση του Γιάννη Παπαθεοχάρη να εργαστώ, συνεπικουρούμενος από μια ομάδα που σέβομαι και εμπιστεύομαι, ως ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ, του “PANTHEON THEATER”. Ενός χώρου που έκανε τα πρώτα βήματα από πέρυσι, φιλοδοξώντας να “μετασχηματιστεί” σε μια κοιτίδα πολλαπλών καλλιτεχνικών δραστηριοτήτων.
Ανέλαβα την ευθύνη να συνδράμω στη μετεξέλιξη του χώρου αυτού, στον προγραμματισμό και διάρθρωση του ρεπερτορίου του, στη στελέχωσή του με άτομα εγνωσμένου κύρους, τόσο στον καλλιτεχνικό, όσο και στο διοικητικό τομέα, με απώτερο στόχο να εδραιωθεί ως ένας χώρος, ο οποίος -με τη διασταλτική ερμηνεία του όρου “θέατρο”- θα αποτελεί ένα πεδίο ευρύτερης δημιουργίας, μια χοάνη που θα φιλοξενεί όσο πιο πολλές καλλιτεχνικές δραστηριότητες μπορεί, με άξονα πάντοτε το καλό Θέατρο. Και φυσικά, με γνώμονα την προσέλκυση ενός μεγάλου φάσματος κοινού. Και τούτο, όχι μόνο επειδή το ΠΑΝΘΕΟΝ έχει μια μοναδική χωρητικότητα (γύρω στα 2.000 άτομα-με δυνατότητες αξιοποίησης και πολλών άλλων χώρων, που υπάρχουν μέσα στο κτήριο). Όχι μόνο επειδή η ιστορία του ΠΑΝΘΕΟΝ (ως, πρώην ΑΘΗΝΩΝ ΑΡΕΝΑ), το ήθελε ως ένα χώρο μαζικής προσέλευσης. Αλλά κυρίως, επειδή-για τα δικά μου…προσωπικά στοιχήματα-θα ήθελα να αποδείξω ότι το ΕΥΡΟΣ του κοινού ΜΠΟΡΕΙ να συνδυαστεί  με το ΒΑΘΟΣ του σκηνικού γεγονότος!
Ξέρω πως είμαι αρκετά “μεγάλος” , για να πετάω στα σύννεφα! (Ειδικά στην εποχή μας). Όμως είμαι και αρκετά “μικρός”, για να απαρνηθώ τέτοιες…πτήσεις! Ελπίζω αυτή η…αντινομία, να βοηθήσει-κατά τη διάρκεια του διερευνητικού τούτου έτους που θα διευθύνω το χώρο αυτό-ώστε να αποδειχθεί ένας νέος χώρος θεάτρου/θεάματος, πηγή έλξης για τους θεατές, μα και για τους καλλιτέχνες. Να γίνει, όχι άλλο ένα θέατρο, αλλά… ένα “ΑΛΛΟ” ΘΕΑΤΡΟ!
Δημήτρης Λιγνάδης

Pantheon-Theater 023

Πέρα όμως από τη θεατρική του ταυτότητα, το θέατρο Πάνθεον, φιλοτεχνημένο εξωτερικά και εσωτερικά με γυαλί και μέταλλο από τον Κώστα Βαρώτσο, έναν εικαστικό με σύγχρονη ματιά, αναδεικνύεται σε έναν πολυχώρο πολιτισμού, μιας και η σχεδίασή του επιτρέπει τη φιλοξενία πολιτιστικών δρώμενων απ’ όλες τις μορφές της τέχνης.

Η κεντρική αίθουσα, όπου στεγάζεται η κεντρική του σκηνή μπορεί να δεχθεί έως και 1.600 άτομα. Έχει θεατρικές θέσεις σε απόλυτα αμφιθεατρική διάταξη και πολυτελή θεωρεία-σουίτες τόσο στην πλατεία όσο και στους εξώστες με prive w.c.

Εξαιτίας της αμφιθεατρικής δομής, αλλά και της αισθητικής του, το θέατρο Πάνθεον, μπορεί να φιλοξενήσει κάθε είδους παράσταση, εκδήλωση, έκθεση ή συνέδριο. Η ικανότητά του αυτή, να αναδιαμορφώνεται στις εκάστοτε ανάγκες μιας διοργάνωσης, το καθιστά μοναδικό.

Ο μεγάλος χώρος πάρκινγκ, οι υψηλές υπηρεσίες που παρέχονται, το όμορφο καφέ-εστιατόριο Coven με τη μικρή σκηνή, ο μεγάλος χώρος υποδοχής -το φουαγιέ του θεάτρου-, αλλά και όλοι οι βοηθητικοί χώροι, προσθέτουν και αποδίδουν το τελικό αποτέλεσμα: το Πάνθεον, είναι ένας χώρος όπου το θέατρο υπάρχει…σε όλες του τις διαστάσεις…

Pantheon-Theater 052

Pantheon-Theater 070

Pantheon-Theater 066

Pantheon-Theater 039

Pantheon-Theater 074

Pantheon-Theater 076

Pantheon-Theater 050

Pantheon Leoforeio

Πρόσβαση:
Μετρό-στάση Κεραμεικός (mini bus πραγματοποιεί δωρεάν κυκλικά δρομολόγια προς το θέατρο πριν την κάθε παράσταση και ομοίως από το θέατρο μετά τη λήξη κάθε παράστασης)
Προαστιακός σιδηρόδρομος-στάση Ρουφ
Λεωφορειακές γραμμές 049,914,815-στάση Υπουργείο
(αναλυτικά: 049 Πειραιάς-Ομόνοια, 914 Ομόνοια-Λαχαναγορά-Παλιά Κοκκινιά, 815 Γουδί, Βασ. Σοφίας, Πανεπιστημίου, Ταύρος).

Pantheon Theater-Daskalakis

Οι παραστάσεις του Πάνθεον Theater

Σιρανό ντε Μπερζεράκ
Το Πάνθεον εγκαινιάζει την πρώτη περίοδο της θεατρικής του λειτουργίας, με αυτή την παράσταση στις 17 Οκτωβρίου.

Ηρακλής, Oι 12 Άθλοι
Έναρξη παραστάσεων: Nοέμβριος 2014.

Το Πάνθεον υποδέχεται τη  Vienna Classic Orchestra, στις 9 Δεκεμβρίου.

Το Πάνθεον υποδέχεται στη σκηνή του τη νέα ροκ όπερα του Νίκου Καρβέλα.

Οι καμπάνες του Edelweiss. Η μουσική συναντά το θέατρο και αφηγούνται μια ιστορία για το πάθος και τον απαγορευμένο έρωτα, σκηνοθετημένη από το Γιάννη Κακλέα,  με την ερμηνεία της Άννας Βίσση.
Πρεμιέρα τον Ιανουάριο του 2015.

Το Victor /Victoria, η ανεπανάληπτη ταινία του Blake Edwards, γίνεται μεγάλη θεατρική παραγωγή κι ανεβαίνει στο θέατρο Πάνθεον.
Πρεμιέρα στις 27 Μαρτίου 2015.