DIASKEDASI.INFO

Η διασκέδαση On Line

Ιωάννα Παππά, συνέντευξη στον Σπύρο Καλαματιανό, για την ερμηνεία της Αντιγόνης, στο site Diaskedasi.info

i-antigoni-ioanna-pappa-bgainei-periodeia

Η Ιωάννα Παππά είναι μία πολύ σπουδαία ηθοποιός, που στην λέξη αυτή "Ηθοποιός" που τόσο έχει παραποιηθεί, δίνει την σημασία που της αρμόζει, αυτή που έχουν ωρίσει οι πατέρες του θεάτρου. Θα μπορούσε κανείς να μιλάει ώρες για εκείνη, καθώς δεν χορταίνεις να μιλάς ή να βλέπεις τέτοιους ανθρώπους, άψογους σε όλα. Φέτος την απολαύσαμε στην Αντιγόνη, ένα ιστορικό έργο, που ότι και να πεις είναι λίγο. Σε αυτή την παράσταση είδαμε μία εξαιρετική ερμηνεία της Αντιγόνης από την Ιωάννα Παππά με υπέροχους συντελεστές (Νικήτας Τσακίρογλου, Σταύρος Ζαλμάς κ.α), αξίζει τον κόπο να πάει να την δει κανείς αυτή την παράσταση, όπου και εάν την πετύχετε μέχρι της 11 Σεπτεμβρίου. Έτσι λοιπόν θέλησα να της πάρω μία συνέντευξη για λογαριασμό του site Diaskedasi.info. Τολμώ να πω ότι μου παραχώρησε μία πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη, που η κουβέντα μας δεν ήθελα να τελειώσει με τίποτα. Απολαύστε την.
Από τον Σπύρο Καλαματιανό

antigoni

antigone-photo4Θα ήθελα να μου πείτε δύο λόγια για τον ρόλο σας στο υπέροχο αυτό θεατρικό έργο...
Η Αντιγόνη είναι μια ηρωίδα πολυδιάστατη. Ένα πλάσμα ιδιαίτερο που φέρει το στίγμα μιας καταραμένης γενιάς. Πιστεύει με πείσμα στην ζωή μετά θάνατον και νιώθει την ηθική υποχρέωση να σέβεται και να τιμά τους νεκρούς, όπως ορίζουν οι λεγόμενοι άγραφοι νόμοι. Για εκείνην δεν τίθεται δίλημμα μεταξύ ζωής και θανάτου. Το να προδώσει τους δικούς της και τις ιδέες της για εκείνην σημαίνει θάνατος. Όποιος άνθρωπος παριστάνει τον Θεό είναι τρελός. Για την Αντιγόνη ο Κρέοντας είναι ένας τρελός βασιλιάς.

Πείτε μου πως είναι να συνεργάζεστε με τέτοιους συντελεστές;
Στην παράσταση λειτουργήσαμε από την αρχή των προβών ως ομάδα. Παρότι προερχόμαστε από διαφορετικές γενιές, υπήρξε ζωντανός, δημιουργικός διάλογος και στόχος μας ήταν να αποκτήσει η παράσταση κοινή γλώσσα και κώδικα. Οδηγός ήταν το κείμενο και στόχος μας η αφήγηση της ιστορίας με κατεύθυνση στην τραγωδία και όχι το μελόδραμα.

Τι είναι αυτό που νομίζετε ότι λείπει από Ελληνικό Θέατρο;
Θα έλεγα ότι το θέατρο στην χώρα μας είναι πολύ ενεργό.Υπάρχουν σπουδαίοι σκηνοθέτες και ηθοποιοί και  αρκετό κουράγιο για δουλειά επί της ουσίας. Οικονομική ενίσχυση χρειάζεται από το κράτος για να μην αναγκαστούν να κλείσουν σημαντικές θεατρικές σκηνές.

Μετράτε πολλές διακρίσεις και πολλές πετυχημένες συνεργασίες μέχρι σήμερα. Πως αισθάνεστε για όλα αυτά που έχετε πετύχει μέχρι σήμερα;
Αισθάνομαι όμορφα. Τυχερή και γεμάτη. Έχω δουλέψει κι έχω νιώσει κούραση. Κάθε φορά ξεκινάω από την αρχή προσπαθώντας να μην χρησιμοποιήσω ευκολίες ή να επαναλάβω κάτι που λειτούργησε στο παρελθόν για ασφάλεια. Προκαλώ τον εαυτό μου και προσπαθώ να τολμώ. Η έκθεση και η αποτυχία είναι επίσης ζητούμενα.

antigoni 2015 06

Τι είναι αυτό που είναι σημαντικότερο για εσάς στην ζωή σας;
Να μπορώ να νιώθω το αίσθημα της αγάπης και να το προκαλώ και στους άλλους.

Ποια είναι η πιο δυνατή στιγμή στην ζωή σας και ποια η πιο άτυχη;Antigoni-parastasi
Νομίζω ότι η πιο δυνατή στιγμή- σε έναν σύντομο απολογισμό της ζωής μου- θα είναι η γέννησή μου και η πιο άτυχη ο θάνατός μου.

Τι είναι αυτό που αγαπάτε και απεχθάνεσαι τόσο στην επαγγελματική σας ζωή όσο και στην προσωπική;
Προτιμώ τους ανθρώπους που είναι αυθεντικοί και δεν φοβούνται να μιλήσουν. Δεν φοβάμαι την σύγκρουση. Με ενοχλεί η υποκρισία.

Έχω διαβάσει αρκετές συνεντεύξεις σας και είστε ένας άνθρωπος που λέτε τα πράγματα με το όνομα σας, όπως τα νιώθετε, αυθόρμητα. Δεν σας πειράζει που γίνεται τόση αναπαραγωγή, δεν φοβάστε μήπως σας γυρίσει αυτό αρνητικά στην καριέρα σας;
Δεν αναπαράγεται πάντα ακριβώς αυτό που λέω. Πολλές φορές παραποιούνται τα λόγια μας. Πάντως με ενδιαφέρει κυρίως η γνώμη όσων με έχουν γνωρίσει προσωπικά. Αυτοί πιστεύω μπορούν να με κρίνουν πιο εύστοχα.

Antigoni5-e1470739552967

antigoni1Είστε μία πάρα πολύ καλή ηθοποιός και ωραία γυναίκα. Σας είχε γίνει ποτέ ανήθικηπρόταση; Εάν ναι πως είχατε αντιδράσει;
Έχω αποφύγει τέτοια ατυχήματα. Μου τυχαίνουν συνήθως άνθρωποι που ενδιαφέρονται για άλλα πράγματα.

Ποιο είναι το όνειρο σας που έχει μείνει ανεκπλήρωτο;
Να παίξω σε μια ταινία εποχής με σκηνοθέτη τον Κόπολα.

Τώρα θα ήθελα να κλείσουμε ως εξής: Με μία εικόνα που έχει μείνει μέσα σας βαθιά,την θυμάστε και όταν την διηγείστε, σας έρχονται δάκρυα χαράς...
Μου αρέσουν τα δελφίνια. Όποτε βλέπω δελφίνια στην θάλασσα νιώθω μια περίεργη ευτυχία.

Οι φωτογραφίες είναι από το προσωπικό αρχείο της Ιωάννας Παππά.

antigonh