DIASKEDASI.INFO

Η διασκέδαση On Line

Σοφία Μανωλάκου σε μια συνέντευξη στον Σπύρο Καλαματιανό για το site Diaskedasi.info

Sofia Manolakou-4

Η Σοφία Μανωλάκου μία εξαιρετική ηθοποιός, ένας άνθρωπος που είναι όμορφος τόσο εξωτερικά, όσο και εσωτερικά, ένας άνθρωπος που αγαπάει αυτό που κάνει, με ήθος, σεβασμό και πάνω απ΄όλα με σοβαρότητα. Έτσι λοιπόν όταν της πρότεινα να της κάνω συνέντευξη για λογαριασμό του site Diaskedasi.info, το δέχτηκε με χαρά, κανονίσαμε να βρεθούμε και να ξεκινήσουμε μία πολύ ευχάριστη κουβέντα που δεν ήθελα με τίποτα να τελειώσει. Απολαύστε την.
Από τον Σπύρο Καλαματιανό

Kokobloko-2

Sofia Manolakou-3Θα ήθελα να ξεκινήσουμε από τις δραστηριότητες που κάνεις τώρα αυτή την περίοδο.
Τώρα κάνω πρόβες, ξεκινάμε 25 Ιουλίου περιοδεία με το «Κοκομπλόκο», όπου είναι διασκευή του “Pyjamas  pour six” του Camoletti το οποίο έχει διασκευάσει ο Νίκος Μουτσινάς όπου σκηνοθετεί επίσης και παίζει μαζί με τη Βασιλική Ανδρίτσου, την Πηνελόπη Αναστασοπούλου, τον Αντώνη Κρόκο και τη Ματίνα Νικολάου και εμένα φυσικά(γέλια).

Θα ήθελα να μου πεις πως είναι να συνεργάζεσαι με το Νίκο Μουτσινά και όλους τους υπόλοιπους συντελεστές φυσικά.
Και με τη Βασιλική και με το Νίκο είχαμε ξανασυνεργαστεί πέρσι στις «Τρίχες». Ούτως ή άλλως τους γνώρισα τότε. Το ωραίο είναι ότι δεν το αισθάνεσαι δουλειά. Το αισθάνεσαι διασκέδαση, δηλαδή κοιτάμε να περνάμε καλά και παράλληλα κάνοντας και τη δουλειά μας. Στο Νίκο αυτό που μ’ αρέσει είναι ότι μας αφήνει ελεύθερους. Μας δίνει βέβαια κάποιο πλαίσιο και κάποιες οδηγίες αλλά από εκεί και πέρα μας αφήνει πολύ ελεύθερους πάνω στη σκηνή να εκφραστούμε που είναι πάρα πολύ ωραίο. Για έναν ηθοποιό τι άλλο θέλει, να είναι ελεύθερος πάνω στη σκηνή, σε πλαίσιο βέβαια, αλλά υπάρχει ένα πολύ φιλικό περιβάλλον οπότε σε κάνει και άνετα να ανοιχτείς. Από όλους μας αυτό και υπάρχει καλή διάθεση για να περάσουμε καλά το καλοκαίρι.

Ωραία, εσύ σε θέατρο και σε τηλεόραση έχεις κάνει μέχρι στιγμής πολύ ωραίες συνεργασίες και έχεις παίξει σε ωραία πράγματα.
Είμαι τυχερή. Με το που βγήκα δηλαδή από τη σχολή συνεργάστηκα με καταξιωμένους ανθρώπους και έχω πάρει πολλά πράγματα από όλους τους.

Ποια συνεργασία θέλεις να κάνεις ή δεν έχεις κάνει ακόμα;
Δεν κάνω τόσο μεγαλεπήβολα σχέδια. Θέλω να κάνω καλές δουλειές. Από εκεί και πέρα δεν τις συγκεκριμενοποιώ έτσι, ότι δηλαδή θέλω να δουλέψω με αυτόν, με εκείνον. Θέλω να δουλέψω με πολύ κόσμο, με διαφορετικό κόσμο, να δω διάφορα είδη. Εξάλλου τώρα ουσιαστικά έχω βγει από τη σχολή, είναι μόλις 3 χρόνια οπότε θέλω να κάνω απλά καλές δουλειές. Αυτό ονειρεύομαι για το μέλλον, να κάνω καλές δουλειές. Sofia Manolakou-2

Πως και πότε είχες πάρει την απόφαση να ασχοληθείς με την υποκριτική;
Νομίζω ότι το μικρόβιο μου μπήκε μικρή όταν η μητέρα μου στη Δευτέρα δημοτικού με έγραψε σε ένα θεατρικό εργαστήρι του Δήμου Αθηναίων και πήγαινα και παραδοσιακούς χορούς και θέατρο. Νομίζω ότι τότε δηλαδή μου μπήκε το μικρόβιο. Βέβαια εντάξει μεγαλώνοντας επειδή και οι φίλες μου περνούσαν σε πιο συμβατικές σχολές δήλωσα κι εγώ, έτσι πέρασα στο Οικονομικό της Νομικής αλλά πάντοτε το όνειρο μου κι αυτό που ήθελα να ασχοληθώ ήταν η υποκριτική. Οπότε τελειώνοντας από το Οικονομικό ασχολήθηκα με την υποκριτική. Αλλά από μικρή, ξέρεις, ήταν όνειρο. Ήταν σχέδιο της ζωής μου να το κάνω αυτό.

Αν σου έλεγα να μου περιγράψεις τον εαυτό σου με λέξεις ή φράσεις, ποιες θα ήταν αυτές;
Αισιόδοξη, ονειροπόλα, πεισματάρα, γκρινιάρα, ευαίσθητη. Αυτά δεν ξέρω τι άλλο να σου πω. Ζώντας σε έναν δικό μου κόσμο. Έχω έναν ρεαλιστικό και έναν μη ρεαλιστικό κόσμο. Και ζω και στους δυο.

Ποιες είναι οι δυσκολίες για έναν νέο ηθοποιό τη σήμερον εποχή;
Όπως και για κάθε άλλο νέο που βγαίνει στην αγορά εργασίας. Ούτως ή άλλως αυτό με τους ηθοποιούς υπήρχε πάντα το πρόβλημα. Οι θέσεις εργασίας ήταν πολύ λιγότερες από τους ηθοποιούς που έβγαιναν κάθε χρόνο οπότε πολύ μεγάλη προσφορά με μικρή ζήτηση και τώρα τα πράγματα είναι ακόμα δυσκολότερα. Πολύ λιγότερες δουλειές, οι περισσότερες αμοιβές είναι πενιχρές αλλά όποιος επιλέγει το επάγγελμα του ηθοποιού δεν το επιλέγει για να γίνει πλούσιος, δεν πρέπει να είναι αυτό το κίνητρό του, να βγάλει λεφτά. Ανέκαθεν, πόσο μάλλον τώρα, έχει μια μεγαλύτερη δυσκολία. Από εκεί και πέρα πιστεύω στη μοίρα του καθενός δηλαδή για εμένα, παρ’ όλο που είχε ξεκινήσει η κρίση όταν εγώ μπήκα στη δραματική σχολή, αυτό δε με πτόησε. Το κίνητρό μου δεν ήταν να γίνω πλούσια μέσα από την υποκριτική. Άσχετα με το πόσες δυσκολίες μπορεί να έχει η ζωή, δε γίνεται να καθόμαστε άπραγοι. Το θέμα είναι να τολμάμε και να κάνουμε τα όνειρά μας πραγματικότητα.

Sofia Manolakou-1Ψάχνοντας για σένα, παρ’ όλο που έχεις κάνει δουλείες που έχουν τύχει μεγάλης αναγνωρισημότητας, από τα media και από το κοινό, δε βρήκα ούτε μια φωτογραφία δικιά σου(που εσύ να την έχεις βγάλει) που να αφορά την προσωπική σου ζωή. Αυτό είναι κάτι το οποίο το κάνεις κατ’ επιλογήν;
Όχι κατ’ επιλογήν, δεν έχω να κρύψω κάτι. Δεν το κρύβω ότι έχω σχέση και αφού είναι και τόσα χρόνια. Αν ήταν κάτι πρόσφατο, αν δεν ήξερα τι μέλει γενέσθαι, δε θα το δημοσιοποιούσα σαφώς, αλλά όχι δεν κρύβω πράγματα. Δεν έχω λόγο αλλά δεν το εμφανίζω κιόλας. Δεν είναι η βιτρίνα του μαγαζιού μου η σχέση μου. Είμαι εγώ σαν προσωπικότητα. Δε θέλω να το χρησιμοποιήσω σαν βιτρίνα του μαγαζιού μου και δεν το έχω κάνει. Θα μπορούσα να το έχω κάνει χρόνια πριν. Και τώρα αν πήρε κάποια δημοσιότητα ήταν επειδή άρχισα να βγαίνω κι εγώ στο χώρο. Διαφορετικά δε θα ασχολιόταν κανείς και πιο πριν δεν είχα εκμεταλλευτεί καθόλου τα μέσα μέσω αυτού του γεγονότος παρότι μας είχανε κάνει πρόταση στο παρελθόν να φωτογραφηθούμε μαζί με τον Σπύρο αλλά δεν το ήθελα γιατί δεν υπήρχε λόγος. Τώρα βγαίνω για να διαφημιστώ εγώ. Κάθε φορά που μιλάω στις συνεντεύξεις, μιλάω ουσιαστικά για μένα και για τη δουλειά μου και από εκεί και πέρα έρχεται η συζήτηση για τον Σπύρο.

Πως ήταν η συνεργασία σου με την Ντορέττα Παπαδημητρίου και πως βίωσες το αναγκαστικό κόψιμο της εκπομπής;
Ήταν πολύ ωραία εμπειρία ομολογώ, περνούσα πολύ ωραία με τα παιδιά, έχω πει και σε άλλες συνεντεύξεις μου ότι δεν περίμενα να μου γίνει η πρόταση αλλά την δέχτηκα με πολύ χαρά. Φυσικά και δεν μου άρεσε το πρόωρο τέλος της εκπομπής, μου λείπει όλο αυτό και φυσικά μου λείπει η καλύτερη παρέα που είχαμε τα πρωινά, ο κόσμος.Μακάρι να λυθούν όλα και να επιστρέψουμε ξανά.

Θα ήθελα να μου πεις ένα παιδικό σου όνειρο εκτός από την υποκριτική και θέλεις να κάνεις τα πάντα για να το πραγματοποιήσει περνώντας τα χρόνια.
Πέρα από την υποκριτική δεν είχα κάτι άλλο που να είχα σχεδιάσει στο μυαλό μου. Ακόμα και αυτό που σου λέω τώρα είναι να κάνω ωραίες δουλειές. Δεν έκανα κάποια συγκεκριμένα όνειρα εκτός του ότι να ασχοληθώ με την υποκριτική. Δεν είχα κάτι άλλο. Και σίγουρα δεν κάνω τόσο μακροπρόθεσμα σχέδια, κάνω πιο βραχυπρόθεσμα.

Θα ήθελα να κλείσουμε ως εξής. Θα ήθελα να μου πεις μια εικόνα την οποία τη θυμάσαι με νοσταλγία, τη διηγείσαι, την αγαπάς από τα εφηβικά σου χρόνια.
Γενικά έχω πολλές εικόνες γιατί μεγάλωσα με τη γιαγιά μου και τον πατέρα μου. Η γιαγιά μου έχει φύγει από το 2007 και αυτό μου λείπει πάρα πολύ όταν το περιβάλλον δεν είναι ίδιο και έχει αλλάξει. Θυμάμαι πολύ έντονα τα μεσημεριανά τραπέζια, να γυρνάω εγώ από το σχολείο με τις φίλες μου και τη γιαγιά να ετοιμάζει το φαγητό. Από τα παιδικά και τα εφηβικά χρόνια αυτό θυμάμαι πιο έντονα ουσιαστικά, μετά το σχολείο, τις φίλες μου τις οποίες τις έχω κρατήσει ακόμα από τότε και είμαστε μαζί και νιώθω πολύ τυχερή γι’ αυτό. Αυτή είναι η εικόνα που μου έχει μείνει πιο έντονα από τότε.

Οι φωτογραφίες (εκτός του θεάτρου) είναι της Jiorjia Jester