DIASKEDASI.INFO

Η διασκέδαση On Line

Βίκυ Μαραγκάκη συνέντευξη στον Σπύρο Καλαματιανό, για το Diaskedasi.info

Viky Maragaki

Η Βίκυ Μαραγκάκη μία πολύ αξιόλογη Ηθοποιός, με σπάνιο ταλέντο, αλλά και ένας εξαιρετικός άνθρωπος, με υποδέχτηκε με μεγάλη χαρά στο καμαρίνι της στο Θέατρο Βρετάνια και μου παραχώρησε μία πάρα πολύ ανθρώπινη αποκαλυπτική και σπάνια συνέντευξη. Η κουβέντα μας δεν ήθελα να τελειώσει, διότι θαύμαζα το ήθος και τις αξίες που έχει ένας τόσο όμορφος καλλιτέχνης (τόσο εξωτερικά, όσο και εσωτερικά). Μου απάντησε με άνεση και τρομερή ειλικρίνεια, δίχως σνομπισμούς σε ότι την ρώτησα. Απολαύστε την μόνο στο site Diaskedasi.info.

Από τον Σπύρο Καλαματιανό

Viky Maragaki 3Πείτε μου δυο λόγια για τον ρόλο σας στο έργο το "Καπλάνι της Βιτρίνας" στο Θέατρο Βρετάνια.
Το "Καπλάνι της Βιτρίνας" το λογοτεχνικό έργο της Άλκης Ζέη το πολυβραβευμένο και πολυμεταφρασμένο σε πάρα πολλές γλώσσες, εμβληματικό έργο, ενός αγαπημένου βιβλίου, ένα ανάγνωσμα που το έχουν αγαπήσει πολλές γενιές και είμαι στην ευτυχή θέση να έχω έναν πολύ ωραίο ρόλο και το ευχαριστιέμαι.

Πρόσφατα σας απολαύσαμε και στην "Ερωτική Μονομαχία" στο Θέατρο Άλφα.
Ναι μία πάρα πολύ ωραία δουλειά επίσης την "Ερωτική Μονομαχία" των  Ευγένιου Σκριμπ και Ερνέστ Λεγκουβέσε σκηνοθεσία Κερασίας Σαμαρά, πολύ ευτυχής συγκυρία για εμένα, γιατί ήταν κωμωδία και είχα χρόνια να παίξω κωμωδία και είναι ένα είδος που μου αρέσει πάρα πολύ και θα το επιδιώξω από εδώ και πέρα γιατί έχω καταλήξει ότι αυτή είναι η φυσική μου τάση. Ήταν μία ωραία συνεργασία με πολύ αγαπημένους συναδέλφους(με κάποιους δεν είχα συνεργαστεί και ελπίζω να ξανασυνεργαστούμε) και λυπάμαι που ολοκληρώθηκαν οι παραστάσεις, αλλά έτσι είναι στη δουλειά μας, κάθε φορά υπάρχει ένας μικρός "χωρισμός" ή ένας "θάνατος" αλλά πηγαίνουμε παρακάτω.

Όλα αυτά τα χρόνια κάνετε πολύ ωραίους ρόλους, ωραίες συνεργασίες. Γιατί δεν σας βλέπουμε να βγαίνετε συχνά στα media;Viky Maragaki 4
Κοίταξε υπάρχει ένας τρόπος για να διαφημίζονται οι δουλειές μας, μέσω του Γραφείου Δημοσίων Σχέσεων, οπότε όταν κλείνομαι να πάω κάπου ή από μόνοι τους κάποιοι δημοσιογράφοι(καληώρα όπως εσύ)έρχονται και μας ζητάνε κάποιες συνεντεύξεις, τότε πάω, δεν έχω κάποιο πρόβλημα με τα media, απλά πηγαίνω μόνο όταν υπάρχει κάποιος λόγος.

Τώρα θα σας πάω κάπου αλλού. Εσείς πότε και πως πήρατε την απόφαση να ασχοληθείτε με τον χώρο της υποκριτικής τέχνης;
Ετσι προέκυψε, δεν ήμουν απ΄τα παιδιά που έλεγαν θέλω να γίνω ηθοποιός. Εγώ έκανα Αθλητισμό και μάλιστα πρωταθλητισμό, πάρα πολλά χρόνια, μετά ξεκίνησα μπαλέτο και κάποια στιγμή όταν ολοκλήρωσα τις σπουδές μου στο μπαλέτο, παρακολούθησα ένα καλοκαιρινό σεμινάριο υποκριτικής και σκέφτηκα ότι είναι ωραία ευκαιρία να δουλέψω τα εκφραστικά μου μέσα ως χορεύτρια, γιατί ειδικά σε παραστάσεις του κλασσικού μπαλέτου, είναι σαν μία κανονική παράσταση, πχ "Ο Ρωμαίος και η Ιουλιέτα" η "Λίμνη των Κύκνων". Έτσι πήγα σε αυτό το σεμινάριο και ο δάσκαλος που δίδασκε μου λέει "γιατί δεν πας να δώσεις σε κάποια δραματική σχολή; Εγώ νομίζω ότι θα περάσεις και μάλιστα θα μπεις και σε καλή σχολή". Μ΄άρεσε και λίγο αυτή η διαδικασία, είπα μέσα μου "λες να το δοκιμάσω" και έτσι έδωσα και μπήκα 2η στο Εθνικό Θέατρο, οπότε όταν σου ανοίγεται μία τέτοια ωραία πόρτα γνώσης, δεν λες όχι εννοείται, πράγματι πήγα. Την πρώτη χρονιά με την απορία του τι συμβαίνει σε αυτό τον μαγικό κόσμο και από το δεύτερο έτος το αγάπησα όλο και περισσότερο και είπα ότι εδώ ναι μπορώ να δημιουργήσω και να κάνω πράγματα, συν τον χορό πάντα.

Viky Maragaki 2Οι γονείς σας στήριξαν σε αυτή σας την πρωτοβουλία;
Ναι. Έχω την τύχη να προέρχομαι από μία οικογένεια που παρόλο που δεν είχε σχέση με κανένα καλλιτεχνικό χώρο και τα τρία τους παιδιά έγιναν καλλιτέχνες. Μας υποστήριξαν χωρίς να είμαστε πλούσιοι, μας άφησαν να επιλέξουμε τον δρόμο μας και ήταν εκεί κοντά μας. Η αδερφή μου έγινε Ζωγράφος, σπούδασε στην Φλωρεντία για αρκετά χρόνια, ο αδερφός μου έγινε Σκηνογράφος και Special Effect με τον Κινηματογράφο κ.α, εγώ η μικρότερη έγινα Ηθοποιός. Μας είπαν ότι πολύ συχνά μπορεί και να μην έχετε δουλειά, ότι είναι ανασφαλή επαγγέλματα αυτά και κανείς δεν σας εγγυάται το αποτέλεσμα, αλλά εάν το θέλετε και νομίζετε ότι υπάρχει κάποιος χώρος για εσάς εκεί, πηγαίνετε και έτσι έγινε.

Ποια ήταν τα συναισθήματα που είχατε όταν ανεβήκατε για πρώτη φορά στην σκηνή;
Πολλά. Καταρχήν επικρατούσε η αγωνία να μην ξεχάσω λόγια, να αφεθώ, να ζήσω την μαγεία, ενθουσιασμό και συγκίνηση.

Πιστεύω ότι αυτά δεν φεύγουν ποτέ από έναν Ηθοποιό, έτσι δεν είναι;
Όχι, αυτό είναι και η ευχή. Μας έλεγε ο Μιχαλακόπουλος που τον είχα καθηγητή στο Εθνικό ότι ένας ηθοποιός νιώσει τόσο σίγουρος για τον εαυτό του που πάψει να έχει το άγχος, την αγωνία της σκηνής, την δημιουργική έξαρση, τότε αυτόν να τον φοβάσαι γιατί σημαίνει ότι έχει αφεθεί στην μανιέρα του και δεν είναι καλό σημάδι.

Υπάρχει κάποιος ρόλος που θέλετε να ερμηνεύσετε και δεν έχετε ερμηνεύσει ακόμα;
Όχι δεν υπάρχει κάποιος συγκεκριμένος ρόλος που θέλω ερμηνεύσω. Έχω πολλούς αγαπημένους ρόλους που κατά καιρούς έχω ερμηνεύσει, αλλά αυτό που στο μυαλό μου φωτίζει με φωτεινά γράμματα είναι ότι θέλω πια να κάνω κωμωδίες και μακάρι να μου συμβούν.Viky Maragaki 5

Αν είχαμε ένα παιδί εδώ απέναντί μας και σας έλεγε ότι θέλει να ασχοληθεί με την Υποκριτική. Ποιες θα ήταν οι συμβουλές που θα του δίνατε;
Θα του έλεγα καταρχήν να το πάρει στα σοβαρά, να μην θεωρήσει ότι τίποτα χαρίζεται, να σπουδάσει, να καλλιεργηθεί(όχι μόνο στην υποκριτική αλλά και με άλλα πράγματα)και να μην σταματήσει ποτέ με το παιχνίδι της γνώσης. Να υποστηρίζει την οποιαδήποτε δουλειά βρίσκεται και να είναι αξιοπρεπείς με την καλή έννοια του όρου, δηλαδή να δημιουργεί τις προϋποθέσεις έτσι ώστε να τον σέβονται, αυτό το λέω και στους μαθητές μου, γιατί διδάσκω στο Θέατρο Αλλαγών, επίσης να μην αφήνεις ποτέ και με κανέναν τρόπο να σε υποβιβάσουν.

Θεωρείται ότι υπάρχει κρίση στο Ελληνικό Θέατρο;
Κρίση υπάρχει σε όλα τα πράγματα στην χώρα μας δυστυχώς. Τώρα όσον αφορά τους καλλιτέχνες υπάρχει πάντα μία κρίση και ανασφάλεια. Το μεγάλο πρόβλημα σε όλους τους κλάδους είναι η ανεργία, στο Θέατρο ευτυχώς πάντα θα γίνονται παραγωγές αλλά η ανεργία και η ανασφάλεια, ειδικά σήμερα είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα, αυτό τίποτα άλλο.

Κεφάλαιο τηλεόραση. Η πρώτη σας δουλειά ως ηθοποιός ήταν στο σήριαλ "Κλειδί" με ένα πολύ πετυχημένο cast  και με ένα ρόλο που ήσασταν εξαιρετική. Θεωρείται ότι ο ρόλος σας  αυτός σας "στοίχειωσε";
Όχι δεν νομίζω, διότι πολύ κοντά έκανα κ.α πράγματα εξίσου επιτυχημένα, όπως το "Μαντολίνο του Λοχαγού Κορέλι" κ.α. Φυσικά έχει μείνει σαν αγαπημένο σήριαλ στο κοινό, ή ο ρόλος μου αυτός, αλλά δεν νομίζω ότι με έχει "στοιχειώσει".

Viky Maragaki 1Το κεφάλαιο οικογένεια…
Κοίταξε για να μην την έχω κάνει μέχρι σήμερα σημαίνει ότι δεν το ήθελα πολύ. Τώρα αυτά προκύπτουν. Είναι ανοικτό αυτό το ενδεχόμενο, να προκύψει, αλλά δεν το έχω σαν επιθυμία και διακαεί πόθο να κάνω οικογένεια…

Έχετε κάποιο όνειρο ανεκπλήρωτο που θέλετε να το κάνετε πραγματικότητα;
Θέλω να μου επιτρέψουν οι συνθήκες να ταξιδέψω περισσότερο, επίσης θα πω αυτά τα κλισέ, αλλά είναι τόσο αληθινά, θέλω να είμαι ευτυχισμένη, να έχω την υγεία μου και όλα αυτά να τα ζήσω με τους ανθρώπους που με αγαπάνε και τους αγαπώ.

Τώρα σε αυτό το σημείο θέλω να κλείσουμε ως εξής: Με μία εικόνα που σας έρχεται από τα παιδικά σας χρόνια…
Πέρασα ωραία παιδικά χρόνια γιατί το σπίτι μας ήταν σε ένα δάσος και είχαμε πολλές ευκαιρίες για παιχνίδι, σκανδαλιές κ.α. Τα νοσταλγώ με την έννοια της ανεμελιάς, της ξεγνοιασιάς και ότι δεν έχεις τις έννοιες και τα προβλήματα που έχεις μεγαλώνοντας.

Οι φωτογραφίες είναι από το προσωπικό αρχείο της Βίκυς Μαραγκάκη