DIASKEDASI.INFO

Η διασκέδαση On Line

Γιώργος Λιβανός συνέντευξη στον Σπύρο Καλαματιανό, για το Diaskedasi.info

Giorgos Livanos 7

Ο Γιώργος Λιβανός είναι ένας άνθρωπος της τέχνης, ένας θεατράνθρωπος που αγαπάει την τέχνη, πάνω απ΄όλα επειδή έχω την τύχη να τον γνωρίζω, πέρα από το σπουδαίο βιογραφικό του, είναι ένας πολύ καλός και αξιόλογος άνθρωπος (εκτός από ηθοποιός-σκηνοθέτης). Διατηρεί έναν χώρο το Studio Κυψέλης που έχει κάνει και συνεχίζει να κάνει πολλές επιτυχίες. Ένα απόγευμα μέσα στον πανικό και στην τρέλα των παραστάσεων κατάφερα να καθήσουμε να μιλήσουμε και να του πάρω μία μικρή και πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη.Απολαύστε την μόνο στο site Diaskedasi.info.

Από τον Σπύρο Καλαματιανό

Giorgos Livanos 2Studio Κυψέλης ένας χώρος με πολύ πετυχημένες παραγωγές. Πως προέκυψε αυτή η ανάγκη σας να κάνετε αυτό τον χώρο;
Εγώ προτίστως είμαι Ηθοποιός αλλά έχοντας περάσει από όλους τους κύκλους του θεάματος (Μιούζικαλ, Τραγωδία, κ.α) κάποια στιγμή είχα σπουδάσει σκηνοθεσία στην Σουηδία και πιέστικα από τον Δημήτρη Ποταμίτη (γιατί έλεγαν ότι δεν γίνεται ένα παιδί να σκηνοθετήσει μία παράσταση) να κάνω το όραμα μου πράξη και να κάνω με τον καλύτερο δυνατό τρόπο αυτό που είχα στο μυαλό μου. Έτσι λοιπόν ξεκίνησα κάνοντας μία θεατρική ομάδα και ανεβάζοντας τα έργα που δεν ανέβαιναν τόσο εύκολα στην Ελλάδα (έργα με μία ιδιαίτερη μορφή, ιδιαίτερη διασκευή) έργα που δύσκολα θα ανέβαζε ένας παραγωγός έτσι έγινα κατά ανάγκη σκηνοθέτης-παραγωγός στην ομάδα των "Αθηνών Θεατές". Είχα την τύχη να έχω μεγάλη ενίσχυση από το Υπ.Πολιτισμού (διότι τότε υπήρχαν επιχορηγήσεις), επίσης έκανα διάφορα φεστιβάλ κ.α ενέργεις πολύ σημαντικές από άλλους φορείς. Κάποια στιγμή επείδη(το ξέρεις και εσύ)ήταν πάρα πολύ δύσκολο να έχεις με νοίκι έναν χώρο (διότι το νοίκιαζα με την χρονιά το κάθε θέατρο). Έτσι είπα να φτιάξω έναν χώρο, όσο καλύτερα Giorgos Livanos-1μπορούσα, μαζί με συνεργάτες και φίλους όπως είναι η Δέσποινα Γοδίδη η Ιοβάνα Πρασίνου που είναι σκηνογράφοι-δημιουργοί του χώρου, φτιάξαμε αυτόν τον χώρο, το Studio Κυψέλης, όχι μόνο για να εκφράζομαι εγώ μέσα από ρόλους και έργα, αλλά και να δώσουμε βήμα σε ομάδες και σε ανθρώπους που εκτιμώ. Έχουν περάσει πάρα πολλοί αξιόλογοι συνάδελφοι, τραγουδιστές, μουσικοί, πετυχημένα έργα(θα τελειώσουμε αύριο έτσι και αρχίσουμε να απαρυθμούμε). Φέτος είναι μια πετυχημένη χρονιά με πολλές παραστάσεις, πάνε ικανοποιητικά(διότι στην Ελλάδα δεν πάει τίποτα άριστα)αλλά προσπαθούμε για το καλύτερο. Η ιδιαιτερότητα φέτος για εμένα, είναι ότι την φετινή χρονιά, έχω κάνει τις πιο πολλές σκηνοθεσίες που έχω κάνει στην καριέρα μου. Όπως επίσης παίζω(εκτός από την σκηνοθεσία-παραγωγή)στην παράσταση Παζολίνι, επίσης κάνω σκηνοθεσία (εκτός από την παραγωγή) τα Μαύρα Τακούνια μία εξαιρετική παράσταση και μου ανέθεσαν να κάνω άλλες δύο σκηνοθεσίες (ενώ οι παραγωγές ανοίκουν σε άλλους) το Delete μία κωμωδία που λατρεύω πάρα πολύ και τις 7 Ζωές που είναι μία ιδιαίτερη μεταφυσική παράσταση που επίσης λατρεύω. Αυτά όσον αφορά την φετινή χρονιά. Θέλω αυτός ο χώρος να συνεχίσει να είναι χώρος επικοινωνίας και έκφρασης.

Giorgos Livanos 9Πόσο δύσκολο-εύκολο είναι στην Ελλάδα του σήμερα να κρατηθεί αυτός ο χώρος;
Ολέθρια είναι. Δεν σου κρύβω ότι χάνω τον ύπνο μου, από το αγχος αν θα μπορέσω να πληρώσω τους συνεργάτες μου. Ευτυχώς δεν χρωστάω πουθενά. Είμαι πολύ τυπικός με όλους και με όλα. Αλλά έχει τεράστια έξοδα αυτός ο χώρος. Προσπαθώ να επιβιώσουμε με αξιοπρέπεια. Δεν κάνω και απλά πράγματα εδώ, γίνεται τεράστιος αγώνας με τα σκηνικά, τις παραγωγές κ.α που αντιμετωπίζει ένα θέατρο. Αγαπώ πολύ αυτό που κάνω και ευτυχώς υπάρχουν άνθρωποι που πιστεύουν στο όραμα μου, οι συνάδελφοι μου και οι συνεργάτες μου βοηθάνε σε όλο αυτό εδώ, επίσης όλες αγαπώ το ίδιο όλες τις παραγωγές που ανεβαίνουν εδώ, συμμετέχω δεν συμμετέχω εγώ και κάπως έτσι προσπαθούμε σε πολύ ικανοποιητικό βαθμό να κρατάμε ζωντανό αυτόν τον χώρο, καταφέρνοντας καθημερινά, όλα αυτά τα χρόνια, μικρά θαύματα και μεγάλες επιτυχίες.

Καλά εδώ έχουν γίνει πολλά και πετυχημένα πράγματα υπάρχει κάτι το οποίο το θυμάστε και γελάτε;
Leonardo 's ring, είχαμε αγωνία εάν αυτό το εγχείρημα που γινόταν για πρώτη φορά στην Ελλάδα (και φαντάσουν το διεκδικούσαν 6 θέατρα στην Ελλάδα και το πήραμε εμείς εδώ) φοβόμασταν για το πώς θα πάει, αλλά ευτυχώς πήγε πολύ καλά, επίσης θυμάμαι την πρώτη παράσταση που ανέβηκε εδώ, την αγωνία και το άγχος που είχε. Αλλά ευτυχώς έχουν γίνει μεγάλες επιτυχίες εδώ, τα έχει αγκαλιάσει το κοινό και δεν έχω να θυμάμαι κάτι το τραγικό ή το τρομέρό από κάποια παραγωγή.Giorgos Livanos-2

Τώρα πάμε λίγο σε εσάς. Πως πήρατε την απόφαση να ασχοληθείτε με τον χώρο της υποκριτικής τέχνης;
Από πολύ μικρός με πήγαιναν οι γονεις μου σε πολλές παραστάσεις και παρακολουθόντας(και δύσκολες παραστάσεις, όχι μόνο παιδικό)μου γεννήθηκε το μεράκι να ασχοληθώ με το θέατρο (παρόλο τις υπόλοιπες σπουδές που έκανα) πέρασα πρώτος δίνοντας στην δραματική σχολή, δύσκολα αλλά και όμορφα χρόνια. Αλλά για μία τριετία (Σπύρο αυτό που θα σου πω είναι πάρα πολύ αστείο) έλεγα το κάνω για την κουλτούρα. Αλλά εν τέλει δεν το έκανα γι΄αυτό, έπερνα σαν κουλτούρα κάποια πράγματα από την δραματική σχολή, από τα θέλω μου, την ιδιοσυγκρασία μου σαν άνθρωπος, ήθελα λοιπόν να το κάνω και σε σκηνική θέληση. Δεν μετανιώνω για τίποτα, θεωρώ δεν μπορώ να κάνω τίποτα άλλο. Βρίσκομαι 10 με 15 ώρες της ημέρας στο χώρο αυτό, εκτός από το να παίζω να σκηνοθετώ, εγώ φροντίζω για την υγιηνή του, πολλές φορές κάνω φώτα, μπαρ και δεν το κάνω μόνο για λόγους οικονομίας, το κάνω γιατί το αγαπώ πολύ αυτό που κάνω.

Giorgos Livanos-3 Giorgos Livanos 1

Giorgos Livanos 8Εάν σας έλεγα να μου περιγράψετε τον εαυτό σας με λέξεις οι φράσεις ποιες θα ήταν αυτές;
Ριψοκίνδυνος, απρόβλεπτος, τολμηρός και συντιριτικός δυστυχώς. Παρόλο που τολμάω πολλά πράγματα είμαι πολύ συντιριτικός, έχω πάρα πολλά θέματα μέσα μου να λύσω καθώς κάνω ένα βήμα θεωρώ ότι κάνω μία επανάσταση.

Ποια είναι τα επόμενα βήματα οι επόμενες βλέψεις για τον χώρο;
Θέλω να έχω και τον χώρο και του χρόνου, κάθε χρόνος που μπαίνει υπάρχει αυτό το άγχος. Φέτος έχασα και τον τελευταίο συγγενή που είχα, είμαι μόνος μου και έχω και τα βάρη της προσωπικής μου ταυτότητας. Ονειρεύομαι να συνεχίσω να κρατήσω τον χώρο αυτό, να έχω πολλές ομάδες όπως και φέτος. Του χρόνου έχω εξασφαλίσει το African Gothic της Nevet ένα πολύ σημαντικό έργο που θα πάει, θα κάνουμε μία συνεργασία με τον Γιάννη Σολδάτο και ψάχνω ένα τρίτο έργο.