DIASKEDASI.INFO

Η διασκέδαση On Line

Σαν σήμερα 8 Νοεμβρίου ας θυμηθούμε τι έγινε

Tsarouxis-Mines-Noemvris

Σαν σήμερα 8 Νοεμβρίου
ας θυμηθούμε τι έγινε

από τον Mr George Almanac

Διεθνής και Παγκόσμιες ημέρες
Διεθνής Ημέρα Ακτινολογίας

Ημέρα Αλληλεγγύης Μεσοφυλικών
Παγκόσμια Ημέρα Πολεοδομίας - Χωροταξίας

Εορτάζουν
Σύναξις των Αρχαγγέλων και Αγγέλων (
Άγγελος, Αγγελής, Αγγελική, Άντζελα, Άτζελα, Άντζυ, Αγγέλα, Αγγέλλω, Αγγελίνα *
Γαβριήλ, Γαβρίλος, Γαβρίλης, Γαβριέλα, Γαβρίλα, Γαβριηλίτσα, Γαβριλίτσα, Αραβέλα
Μιχαήλ, Μισέλ, Μιχάλης, Μιχαλός, Μιχελής, Μιχαέλα, Μιχαέλλα, Μιχαήλα, Μιχαηλίτσα, Μιχαλίτσα
Σεραφείμ, Σεραφειμία, Σεραφείμα, Σεραφίνα, Σεραφειμή, Σεραφειμούλα, Σεραφειμίτσα *
Ευστρατία
Μεταξία, Μεταξούλα, Ταξούλα
Ραφαήλ, Ραφαήλος, Ραφαέλος, Ραφαέλα, Ραφαέλλα, Ραφαήλα, Ραφαηλία *
Σταμάτης, Σταμάτιος, Στάμος, Σταμούλης, Σταμέλος, Σταμέλης, Σταμελάς, Σταματία, Μάτα, Ματούλα, Ματίνα, Σταματίνα, Σταμάτα, Σταμέλα, Σταμούλα, Σταματή, Μάτω, Σταματέλλα *
Στρατηγός, Στρατής, Στρατηγούλα
Ταξιάρχης, Ταξιαρχούλα
* Υπάρχουν και άλλες ημερομηνίες που γιορτάζει αυτό το όνομα.

8 Νοεμβρίου

Γεγονότα σαν σήμερα

324: Το αρχαίο Βυζάντιο μετονομάζεται από τον Μεγάλο Κωνσταντίνο σε Κωνσταντινούπολη. Επίσημη τελετή θεμελίωσης της Κωνσταντινούπολης.

392: Ο αυτοκράτορας του Βυζαντίου, Μέγας Θεοδόσιος, καταργεί με διάταγμά του την ειδωλολατρία και απαγορεύει την προσέλευση σε ειδωλολατρικούς ναούς. Ο Χριστιανισμός εδραιώνεται ως επίσημη θρησκεία και πνευματική αρχή στο ρωμαϊκό κράτος.

980: Βυζαντινά στρατεύματα, με επικεφαλής το Λέοντα Φωκά, καταλαμβάνουν την πόλη Άνδρας της Μ. Ασίας, μετά από μεγάλη νίκη τους κατά των εκεί αραβικών δυνάμεων, που σχεδόν αποδεκατίστηκαν.

1519: Ο Ισπανός εξερευνητής Χερνάν Κορτές φτάνει στη Μεξικανική αυτοκρατορία των Αζτέκων και ο αρχηγός τους Μοντεζούμα του επιφυλάσσει θερμή υποδοχή. Μεγάλη συμβολή σ’ αυτό, είχε ο Ελληνικής (Κρήτας στην καταγωγή) Πέδρο ντε Καντία.

1620: Τριακονταετής Πόλεμος: Μάχη του Λευκού Όρους: Ο Φρεδερείκος Ε’ του Παλατινάτου ηττάται από την Καθολική Συμμαχία υπό τον στρατηγό Τίλλυ. Μετά την ήττα, η Πράγα παύει να είναι η πρωτεύουσα της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, καθώς οι ηγεμόνες της Βοημίας χάνουν την εξουσία τους.

1687 - Επανάσταση στην Κωνσταντινούπολη. Ανατρέπεται ο Σουλτάνος Μωάμεθ Δ΄.

1789: Ο Ελιτζάια Κρέιγκ παρασκευάζει το πρώτο ουίσκι από καλαμπόκι στο Μπέρμπον του Κεντάκι. Ο συγκεκριμένος τύπος του ουίσκι θα πάρει το όνομα «Bourbon».

1793: Το Μουσείο του Λούβρου στο Παρίσι ανοίγει τις πόρτες του στο κοινό.

1822: Ο Ελληνικός στόλος φθάνει εις Μεσολόγγιον και εκδιώκει τον Τουρκικόν στόλον, ο οποίος είχεν αποκλείσει από θαλάσσης την πόλιν.

1825: Οι Τούρκοι του Ιμπραήμ καταλαμβάνουν την Αγουλινίτσα Ολυμπίας, αφού συνάπτουν μάχην μετά των Ελλήνων και την κερδίζουν.

1827: Εγκαταλείπουν την Πόλη οι Πρευσβευτές των Μ. Δυνάμεων.

1837: Ιδρύεται το Mount Holyoke Seminary, το πρώτο κολέγιο των ΗΠΑ για γυναίκες.

1843: Αρχίζει τις εργασίες της Εθνοσυνέλευση με πρόεδρο τον ηλικίας 103 ετών Πανούτσο Νοταρά.

1864: Επανεκλέγεται πρόεδρος των ΗΠΑ ο Αβραάμ Λίνκολν.

1866: Εις την μεγαλόνησον Κρήτην ο ιερομόναχος Γιαμπουδάκης στην μάχην του Αρκαδίου πολιορκούμενος υπό των Τούρκων, βάζει φωτιά στην πυριτιδαποθήκη της μονής και ανατινάσσει γυναικόπαιδα και εχθρούς (ολοκαύτωμα Αρκαδίου). Ιδέ 9 Νοεμβρίου.

1892: Εκλέγεται πρόεδρος των ΗΠΑ για δεύτερη μη συνεχόμενη φορά ο Γκρόβερ Κλίβελαντ.

1895: Ο Βίλχελμ Κόνραντ Ρέντγκεν ανακαλύπτει τις ακτίνες Χ.
Ο Βίλχελμ Κόνραντ Ρέντγκεν (Wilhelm Conrad Rontgen, 27 Μαρτίου 1845 – 10 Φεβρουαρίου 1923) ήταν Γερμανός φυσικός. Σπούδασε στο ETH Ζυρίχης. Διετέλεσε υφηγητής στο πανεπιστήμιο του Στρασβούργου το 1874, τακτικός καθηγητής της Φυσικής και διευθυντής του εργαστηρίου Φυσικής του πανεπιστημίου Γκίσεν, καθηγητής στο πανεπιστήμιο του Βίρτσμπουργκ το 1885 και τελικά καθηγητής στο πανεπιστήμιο του Μονάχου (1900 – 1920). Κατά το 1895, ενώ έκανε στο Βίρτσμπουργκ πειράματα για τη σπουδή της ηλεκτρικής αγωγιμότητας των αερίων, ανακάλυψε τις ακτίνες Χ (ή τις ακτίνες Ρέντγκεν, όπως λέγονται εις τιμήν του). Απέδειξε ότι οι ακτίνες Χ διαδίδονται σε ευθεία γραμμή και δεν είναι δυνατό να διαθλαστούν ή να ανακλαστούν και ότι δεν επηρεάζονται από τα ηλεκτρικά μαγνητικά πεδία. Έκανε επίσης μελέτες σχετικές με την ελαστικότητα των σωμάτων, την ειδική θερμότητα των αερίων, τη θερμική αγωγιμότητα των κρυστάλλων, την απορρόφηση των θερμικών ακτίνων από τα αέρια κλπ. Το 1896 τιμήθηκε με το μετάλλιο Ρούμφορ της Βασιλικής Εταιρείας και το 1901 με το βραβείο Νόμπελ Φυσικής. Οι ακτίνες Χ ή ακτίνες Ρέντγκεν (Rontgen) αποκαλείται ένα τμήμα του ηλεκτρομαγνητικού φάσματος με περιοχή μήκους κύματος μεταξύ 10 nm με 10 pm , που αντιστοιχεί σε περιοχή συχνότητας από 30 PHz – 30 HHz και σε περιοχή ενέργειας 120 eV – 120 keV. Αυτό το τμήμα του ηλεκτρομαγνητικού φάσμαστος βρίσκεται μεταξύ των τμημάτων της υπεριώδους ακτινοβολίας και των ακτίνων γ. Η δεύτερη ονομασία της ακτινοβολίας προέρχεται από το όνομα ενός από τους πρώτους ερευνητές της, του Γερμανού φυσικού, Βίλχελμ Ρέντγκεν (Wilhelm Rontgen) που τις ανακάλυψε το 1895.

1901: Τα Ευαγγελικά, προκλήθηκαν λόγω της προσπάθειας του Α. Πάλλη, μετά από προτροπή της Βασίλισσας Όλγας, μεταφράσεως των Ευαγγελίων στης ομιλουμένη γλώσσα. Προς το απόγευμα προκλήθηκε σύρραξη μεταξύ των οργάνων της τάξεως και φοιτητών, που ήταν αντίθετοι της μεταφράσεως και είχαν οχυρωθεί μαζί με ομοφρονούντες πολίτες μέσα στο Πανεπιστήμιο.
Κατά τη σύρραξη σκοτώθηκαν 3 φοιτητές και 8 πολίτες, ενώ τραυματίσθηκαν πάνω από 80. Η κυβέρνηση για να προλάβει τυχόν επέκταση των ταραχών, διέταξε τις αστυνομικές και στρατιωτικές δυνάμεις να αποχωρήσουν. Τα Ευαγγελικά είχαν σαν συνέπεια την παραίτηση της κυβερνήσεως Θεοτόκη και του αρχιεπισκόπου Αθηνών Προκοπίου. Τελικά η μετάφραση των Ευαγγελίων δεν έγινε.

1903: Ανάλογες αντιδράσεις προκάλεσε η μετάφραση της Ορέστειας από τον Γ. Σωτηριάδη. Τον Νοέμβριο του 1903, φοιτητές, υποκινημένοι και αυτή τη φορά από τον καθηγητή τους Γ. Μιστριώτη, διαδήλωσαν αξιώνοντας να μη γίνει η παράσταση. Οι διαδηλώσεις κατέληξαν σε αιματηρά επεισόδια με δύο ή τρεις νεκρούς και επτά τραυματίες. Αξιοσημείωτο είναι ότι όταν το 1901 στα εγκαίνια της Νέας Σκηνής του Βασιλικού Θεάτρου είχε ανέβει η Άλκηστις του Ευρυπίδη σε μετάφραση Χρηστομάνου, δεν είχαν προκληθεί τέτοιες αναταραχές.

1904: Στις ΗΠΑ, ο Πρόεδρος Τίοντορ Ρούσβελτ κερδίζει άλλη μια θητεία στον Λευκό Οίκο, με την υποστήριξη κυρίως των βόρειων και δυτικών πολιτειών.

1912: Οι Eλληνικές δυνάμεις μάχονται εναντίον των Τούρκων εις Πισοδέρι Φλωρίνης και τους τρέπουν σε φυγή.

1912 Ναυτικό άγημα και δύναμη στρατού από 1.000 άνδρες, υπό τον Αλέξανδρο Μανουσάκη, αποβιβάζονται από το θωρηκτό “Αβέρωφ” και 3 επίτακτα ατμόπλοια στην Μυτιλήνη. Η Τουρκική φρουρά από 2.000 άνδρες συμπτύσσεται στο εσωτερικό της νήσου, όπου και υποχρεώνεται να παραδοθεί μετά από μάχη στην Κλαπάδου. Έτσι η νήσος της Σαπφούς βλέπει ξανά τον ήλιο της ελευθερίας, ανήμερα των προστατών της Αγίων Ταξιαρχών. Στις 7 Νοεμβρίου το απόγευμα τα 4 θωρηκτά με επικεφαλής το ΑΒΕΡΩΦ, καθώς και τα ΙΕΡΑΞ, ΝΙΚΗ, ΑΣΠΙΣ, ΒΕΛΟΣ, τα τορπιλοβόλα Τ-12 και Τ-14, εμπορικά Κανάρης και Πέλοψ πλήρη ναυτικών αγημάτων και με το νεότευκτο Α/Τ ΝΕΑ ΓΕΝΕΑ που συνοδεύει τα εμπορικά Ισμήνη και Καλουτά που μεταφέρουν ελληνικό τάγμα απολπλέουν για κατάληψη της Μυτιλήνης. Την επομένη το πρωί 05.00 επιχειρείται η απόβαση. Το μεσημέρι η νήσος είχε καταληφθεί. Στις 11.00 ο ελληνικός στόλος επαναπλέει στο Μούδρο.

1915: Για τις 6 Δεκεμβρίου προγραμματίζονται οι νέες εκλογές στην χώρα. Η παράταξη Βενιζέλου δηλώνει πως θα απέχει.

1916: Οι Σύμμαχοι αξιώνουν την αποχώρηση των πρέσβεων του Γερμανικού συνασπισμού. Παραιτείται ο υπουργός Δικαιοσύνης Ηλιόπουλος μη ανεχόμενος επεμβάσεις στο έργο του.

1917: Το συμβούλιο των κομισάριων του λαού αναλαμβάνει τη διακυβέρνηση της Ρωσίας, μετά την επικράτηση της Οκτωβριανής Επανάστασης. Πρόεδρος αναλαμβάνει ο Λένιν, κομισάριος Εξωτερικών ο Τρότσκι και κομισάριος των Εθνοτήτων ο Στάλιν. (26 Οκτωβρίου 1917 με το παλιό ημερολόγιο).

1919: Στο μέτωπο στη Μ. Ασία επικρατεί ηρεμία.

1920: Ο Eλληνικός στρατός στη Μ. Ασία δρα με πυροβολικό και περιπόλους.

1921: Η Eλληνική στρατιά στη Μ. Ασία εκκαθαρίζει από τους Τούρκους τον τομέα Τσιβρίλ.

1921: Αναχωρεί για το μέτωπο ο διάδοχος Γεώργιος, που βρισκόταν στη Σμύρνη.

1923: To «Πραξικόπημα της Μπυραρίας». Ως «Πραξικόπημα της Μπυραρίας» έμεινε στην ιστορία η προσπάθεια του Αδόλφου Χίτλερ να καταλάβει την εξουσία στη Γερμανία το διήμερο 8 και 9 Νοεμβρίου 1923. Το πραξικόπημα απέτυχε παταγωδώς, αλλά έκανε γνωστό τον εμπνευστή του, τόσο εντός, όσο και εκτός Γερμανίας

1924: Στην Αυστρία, η απεργία των σιδηροδρομικών εξαναγκάζει σε παραίτηση τον καγκελάριο Ζάιπελ. Νέα παγγερμανική σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση συνασπισμού σχηματίζει ο Ράμεκ.

1926: Ιδρύεται ο Αθλητικός Ποδοσφαιρικός Όμιλος Ελλήνων Λευκωσίας ή ΑΠΟΕΛ.

1929: Η Ελβετία γίνεται η έδρα της Διεθνούς Τράπεζας.

1931: Η ΑΕΚ κατακτά το πρώτο Κύπελλο Ελλάδος στο ποδόσφαιρο, όταν νικά τον Άρη με 5-3 στον τελικό στο γήπεδο του Παναθηναϊκού.

1931: Κλείνει η Διώρυγα του Παναμά λόγω καθίζησης του εδάφους.

1932: Ο Φραγκλίνος Ντελάνο Ρούσβελτ σημειώνει σαρωτική νίκη στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ, σε βάρος του Χέρμπερτ Χούβερ.

1933: Στο πλαίσιο της «Νέας Συμφωνίας» ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Φρανκλίνος Ρούζβελτ συστήνει τον Οργανισμό Δημοσίων Έργων, ο οποίος έχει στόχο να δημιουργήσει θέσεις εργασίας για τέσσερα εκατομμύρια ανέργους.

1937: Οι Ναζί εγκαινιάζουν στο Μόναχο την έκθεση με τίτλο «Ο αιώνιος Εβραίος».

1939: Πραγματοποιείται στη Γερμανία αποτυχημένη απόπειρα δολοφονίας κατά του Χίτλερ.

1940: Μετά τις αλλεπάλληλες αποτυχίες τους, οι Ιταλικές δυνάμεις της τοποθεσίας Ελαίας-Καλαμά μεταπίπτουν σε κατάσταση αμύνης. Έτσι λήγει θριαμβευτικώς η πλέον κρίσιμη μάχη του Ελληνο-Ιταλικού πολέμου.

1940: Η Iταλική αεροπορία εβομβάρδισε την Κέρκυρα.

1942: Ξεκινά η εκστρατεία κατά της Αλγερίας και του Μαρόκου στο Β Παγκόσμιο Πόλεμο.

1949: Ξεσπά στον Πειραιά επιδημία πολιομυελίτιδας. Κλείνουν όλα τα νηπιαγωγεία.

1954: Σοβιετικά αεροσκάφη τύπου Μιγκ καταρρίπτουν αναγνωριστικό αεροπλάνο των ΗΠΑ πάνω από το ιαπωνικό νησί Χοκάιντο.

1959: Αίγυπτος και Σουδάν υπογράφουν συμφωνία για τη διανομή των υδάτων του Νείλου.

1960: Σε μια μάχη κυριολεκτικά σώμα με σώμα, ο Τζον Φ. Κένεντι κερδίζει το Ρίτσαρντ Νίξον και γίνεται ο νεότερος πρόεδρος των ΗΠΑ σε ηλικία 43 ετών.

1961: Ο αρχηγός της Ένωσης Κέντρου, Γεώργιος Παπανδρέου, κηρύττει τον Ανένδοτο Αγώνα εναντίον της ΕΡΕ του Κωνσταντίνου Καραμανλή μετά τις εκλογές βίας και νοθείας.

1963: Στην Ελλάδα, ορκίζεται η πρώτη κυβέρνηση Κέντρου υπό τον Γεώργιο Παπανδρέου ως πρωθυπουργό και υπουργό Παιδείας.

1968: Υπογράφεται η συμφωνία για την ελεύθερη διακίνηση των εργαζομένων στις χώρες της τότε ΕΟΚ.

1971: Οι Led Zeppelin κυκλοφορούν το άλμπουμ τους «Led Zeppelin IV» το οποίο περιέχει, μεταξύ άλλων, και το θρυλικό «Stairway to Heaven».

1971: Αθήνα – Δικτατορία: Καταδικάζεται από το καθεστώς σε φυλάκιση 7 μηνών ο Γιάννης Χορν, εκδότης της αγγλόφωνης εφημερίδας «Athens News».

1972: Η Ανατολική και η Δυτική Γερμανία υπογράφουν συνθήκη εξομάλυνσης των σχέσεών τους.

1973: Ισλανδία και Μ. Βρετανία φθάνουν σε συμφωνία για το ψάρεμα βακαλάου, που προκαλεί εντάσεις στις σχέσεις των δύο κρατών (Πόλεμοι του Βακαλάου). Τα Βρετανικά αλιευτικά θα εισέρχονταν σε συγκεκριμένες περιοχές της αποκλειστικής ζώνης των 50 μιλίων, αλλά δεν θα μπορούσαν να αλιεύουν περισσότερους από 130.000 τόνους ψαριών τον χρόνο.

1974: Δημοψήφισμα για κατάργηση του θεσμού της μοναρχίας.

1974: Παραπέμπεται στο στρατοδικείο ο Ιωαννίδης κατηγορούμενος για το πραξικόπημα στην Κύπρο.

1976: Αλλεπάλληλες σεσμικές δονήσεις σπέρνουν τον πανικό στη Θεσσαλονίκη. Αδειάζει η πόλη, έντρομοι οι κάτοικοι μπροστά στο φόβο μεγάλων καταρρεύσεων.

1977: Ο Μανώλης Ανδρόνικος ανακαλύπτει τον τάφο του μακεδόνα βασιλιά Φίλιππου στη Βεργίνα. Πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες αρχαιολογικές ανακαλύψεις του 20ου αιώνα.

1987: 11 άτομα χάνουν την ζωή τους από βομβιστική επίθεση (στα Αγγλικά γνωστή ως «Remembrance Day bombing») του IRA στην κωμόπολη του Ενισκίλεν της Βόρειας Ιρλανδίας.

1980: Ο Φρανσουά Μιτεράν ανακοινώνει στα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής του Σοσιαλιστικού Κόμματος την πρόθεσή του να θέσει υποψηφιότητα στις προεδρικές εκλογές.

1987: Στη Βόρεια Ιρλανδία, έντεκα άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους από έκρηξη βόμβας του ΙRA κατά τη διάρκεια τελετής για να τιμηθούν οι Βρετανοί στρατιώτες που έπεσαν στον πόλεμο.

1988: Κυκλοφορεί το πρώτο τεύχος του εβδομαδιαίου περιοδικού "Τρίποντο", με διευθυντή τον Φίλιππο Συρίγο. Το περιοδικό θα πάψει να κυκλοφορεί το 1999, συμπληρώνοντας 577 τεύχη.

1988: Ο ρεπουμπλικανός Τζορτζ Μπους, ο πρεσβύτερος, κερδίζει τον Μάικλ Δουκάκη στις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ και εκλέγεται 41ος πρόεδρος.

1990: Δύο Έλληνες, ο Χρήστος Λάμπρου και ο Βαγγέλης Μπράτσης, κατακτούν την κορυφή του όρους Ντουαλαγκίρι των Ιμαλαΐων, ύψους 8.100 μέτρων.

1991: ΕΟΚ και Καναδάς επιβάλλουν οικονομικό εμπάργκο στη Γιουγκοσλαβία, σε μια προσπάθεια να τερματιστεί ο εμφύλιος πόλεμος στα Βαλκάνια. 3 χρόνια μετά, το 1993, η εφημερίδα “Μπόρμπα” του Βελιγραδίου γράφει, ότι 140 μωρά πέθαναν το πρώτο εξάμηνο του 1993, από την έλλειψη φαρμάκων, που επέφερε το εμπάργκο του ΟΗΕ.

1992: Μεγάλη πυρκαγιά στο νοτιοδυτικό Πήλιο, καταστρέφει 20.000 στρέμματα δάσους και καλλιεργειών.

1993: Στη Σουηδία, πίνακες ζωγραφικής αξίας 60 εκατομμυρίων δολαρίων «κάνουν φτερά» από το μουσείο Μοντέρνας Τέχνης της Στοκχόλμης.

1994: Επιβάλλεται στον Γιώργο Κοσκωτά κάθειρξη 25 ετών, για το σκάνδαλο στην Τράπεζα Κρήτης αλλά σε κανέναν πολιτικό που φέρεται να είχε εμπλακεί.

1995: Το Γερμανικό υπουργείο Οικονομικών ισχυρίζεται ψευδός ότι και η Ελλάδα πήρε μέρος στη μοιρασιά των εδαφών και των περιουσιακών στοιχείων της Γερμανίας, σύμφωνα με τη Συνθήκη του Πότσδαμ το 1945.

1996: Ένα λεπτό κίτρινο σουηδικό γραμματόσημο του 19ου αιώνα πωλείται σε δημοπρασία για 2,26 εκατομμύρια δολάρια και έτσι γίνεται το πολυτιμότερο γραμματόσημο στον κόσμο.

1997: Περίπου 50 αναρχικοί προκαλούν επεισόδια έξω από το Πολυτεχνείο

2002: Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ανοίγει τον δρόμο στις ΗΠΑ του Τζορτζ Μπους για επέμβαση στο Ιράκ.

2003: Το Ριάντ, της Σαουδικής Αραβίας συγκλονίζεται από πολύνεκρη επίθεση αυτοκτονίας που αποδίδεται σε βομβιστές-καμικάζι μέλη της Αλ Κάιντα. Στόχος ένα συγκρότημα κατοικιών αλλοδαπών. Οι νεκροί φτάνουν τους 17, μεταξύ αυτών και πέντε παιδιά. Οι ΗΠΑ κλείνουν προσωρινά την πρεσβεία τους στο Ριάντ και τα προξενεία σε Νταχράν και Τζέντα, εκτιμώντας ότι επίκεινται νέες τρομοκρατικές επιθέσεις

2011: Ο αστεροειδής 2005 YU55 περνάει περίπου 324.600 χιλιόμετρα από τη Γη. Είναι η κοντινότερη διέλευση αστεροειδή από το 1976.

 

Γεννήσεις σαν σήμερα

30 – Μάρκος Κοκκήιος Νέρβας ήταν Ρωμαίος αυτοκράτορας από τo 96 έως το 98 μ.Χ.  (Marcus Cocceius Nerva, 8 Νοεμβρίου 30 - 27 Ιανουαρίου 98)
Ο Νέρβας έγινε αυτοκράτορας στην ηλικία των 65 ετών, μετά από μία ζωή υπηρεσίας υπό τον αυτοκράτορα Νέρωνα και τους ηγεμόνες της δυναστείας των Φλαβίων. Υπό τον Νέρωνα, ήταν μέλος της αυτοκρατορικής συνοδείας. Παρά τη σύντομη βασιλεία του, είναι γνωστός για την ίδρυση της δυναστείας των Αντωνίνων διαλέγοντας για διάδοχό του τον εξαιρετικό στρατηγό Τραϊανό.

1563 - Ερρίκος Β΄, δούκας της Λωρραίνης.

1622 - Κάρολος Ι΄ Γουσταύος, βασιλιάς της Σουηδίας.

1656 - Έντμουντ Χάλλεϋ ή Εδμόνδος Χάλλεϋ ήταν Άγγλος μαθηματικός και αστρονόμος (8 Νοεμβρίου 1656 - 14 Ιανουαρίου 1742).
Το 1678 δημοσίευσε κατάλογο με 360 αστέρες του νοτίου ουράνιου ημισφαιρίου, την θέση των οποίων και παρατήρησε κατά την υπηρεσία του στην Αγία Ελένη, καθώς και τη διάβαση του πλανήτη Ερμή προ του δίσκου του Ήλιου το 1677.
Ο Χάλλεϋ είναι ο πρώτος που διαπίστωσε ότι οι αστέρες δεν διατηρούν σταθερή μεταξύ τους θέση και ότι καθένας εξ αυτών έχει δική του κίνηση, επιβεβαιώνοντας εκείνες των Λαμπάδιου, Σείριου και Αρκτούρου.
Μελέτησε επίσης τον γήινο μαγνητισμό, την διανομή των ανέμων στη επιφάνεια της Γης καθώς και το φαινόμενο των παλιρροιών.

Το 1703 κατέλαβε την έδρα των Μαθηματικών στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης όπου και μεταξύ των ετών 1710-1712 χάρις των γνώσεών του στην ελληνική, λατινική, εβραϊκή και αραβική γλώσσα εξέδωσε τα συγγράμματα του Απολλώνιου του Περγαίου εκ των οποίων τα 4 πρώτα βιβλία εσώθηκαν στην ελληνική, τα 3 επόμενα μόνο στην αραβική, ενώ το τελευταίο αποκατέστησε ο ίδιος.
Υπήρξε μέλος της Βασιλικής Εταιρείας του Λονδίνου από το 1678.

Το δε 1720 διορίσθηκε διευθυντής στο Αστεροσκοπείο του Γκρήνουιτς.
Με το όνομά του φέρεται σχετικός κομήτης που είχε ενσπείρει πανικό την νύκτα της 19 Απριλίου του 1910 παρόλο ότι από το 467 π.Χ. μέχρι και το 1910 είχαν εξακριβωθεί 29 εμφανίσεις.

1715 - Ελισάβετ Κριστίνα, βασίλισσα της Πρωσίας.

1843 - Μόριτζ Πας, Γερμανός μαθηματικός.

1847 - Μπραμ Στόκερ, Ιρλανδός συγγραφέας.

1848 - Γκότλομπ Φρέγκε, Γερμανός μαθηματικός και φιλόσοφος.

1848 - Φρίντριχ Λούντβιχ Γκότλομπ Φρέγκε ήταν Γερμανός μαθηματικός, λογικολόγος και φιλόσοφος που εργάστηκε στο πανεπιστήμιο της Ιένα.  (Friedrich Ludwig Gottlob Frege, 8 Νοεμβρίου 1848 - 26 Ιουλίου 1925)
Θεωρείται εκ των ιδρυτών της σύγχρονης λογικής και συνέβαλε σε μεγάλο βαθμό στη θεμελίωση των μαθηματικών. Θεωρείται γενικά πατέρας της αναλυτικής φιλοσοφίας λόγω των κειμένων του για τη φιλοσοφία της γλώσσας και τα μαθηματικά. Παρότι εν πολλοίς αγνοήθηκε από τους διανοουμένους την εποχή της δημοσίευσης των κειμένων του, ο Τζουζέπε Πεάνο (1858--1932) και ο Μπέρτραντ Ράσελ εισήγαγαν το έργο στις επόμενες γενιές λογικολόγων και φιλοσόφων.

1855 - Νικόλαος Τριανταφυλλάκος, Έλληνας πολιτικός.

1866 – Χέρμπερτ Όστιν, Βρετανός σχεδιαστής αυτοκινήτων, ιδρυτής της αυτοκινητοβιομηχανίας Austin Motor Company.

1885 – Γιώργος Μπουζιάνης, Έλληνας ζωγράφος.

1895 - Φώτης Κόντογλου, ήταν Έλληνας λογοτέχνης και ζωγράφος.

1898 - Κάρλ φον Λε Σουϊρ, Γερμανός στρατηγός

1899 - Αγγέλα Παπάζογλου ήταν Ελληνίδα τραγουδίστρια του ρεμπέτικου τραγουδιού. (8 Νοεμβρίου 1899 - 17 Αυγούστου 1983)
Γεννήθηκε στη Σμύρνη το 1899. Ανήκε σε οικογένεια λαΐκών μουσικών. Ο πατέρας της Δημήτριος Μαρωνίτης έπαιζε βιολί και σαντούρι. Πρωτοτραγούδισε σε ηλικία 16-17 ετών στην μπίρα Μέλης, που ήταν και κινηματογράφος και θέατρο μαζί.
Τραγούδησε επίσης στα κέντρα του Αράπογλου, του Τζίζικα, του Αυταρά και στη Σκάλα του Κορδελιού.
Την φώναζαν Αγγελίτσα για να την ξεχωρίζουν από μιαν άλλη ονομαστή τραγουδίστρια την Αγγελάρα.
Το 1928, λίγο μετά το γάμο της με τον Βαγγέλη Παπάζογλου, τυφλώθηκε από πάθηση που είχε στα μάτια της από μικρή. «Η αυστηρότητα των ηθών και η επιμονή του άντρα της την απομάκρυναν οριστικά από το τραγούδι».
Πέθανε στις 17 Αυγούστου του 1983 στην Κοκκινιά. Ηχογραφημένα τραγούδια της είναι μόνο έξι αμανάδες και η Δερβίσαινα του Παπάζογλου.

1900 - Μάργκαρετ Μίτσελ, Αμερικανίδα συγγραφέας.

1903 - Ηλίας Κυριακόπουλος, Έλληνας νομικός και πολιτικός.

1912 - Στυλιανός Γ. Παττακός ήταν Έλληνας καθαιρεθείς αξιωματικός (ταξίαρχος τεθωρακισμένων) και ένας από τους πρωτεργάτες του πραξικοπήματος της 21ης Απριλίου του 1967.  (8 Νοεμβρίου 1912 – 8 Οκτωβρίου 2016)
Κατά την επταετή στρατιωτική δικτατορία που επιβλήθηκε διετέλεσε υπουργός Εσωτερικών (1967-1971) και Α΄ αντιπρόεδρος της κυβέρνησης (1971-1973). Μετά την πτώση της δικτατορίας κρίθηκε ένοχος στάσης και εσχάτης προδοσίας για τη συμμετοχή του στο πραξικόπημα και καταδικάστηκε σε θάνατο, ποινή που αργότερα μετατράπηκε σε ισόβια κάθειρξη. Αποφυλακίστηκε το Σεπτέμβριο του 1990, επί κυβέρνησης Μητσοτάκη, για λόγους υγείας.

1920 - Γαλάτεια Σαράντη ήταν Ελληνίδα συγγραφέας και ακαδημαϊκός. (1920 - 2009)
Γεννήθηκε στην Πάτρα στις 8 Νοεμβρίου του 1920. Αποφοίτησε από το Αρσάκειο Λύκειο Πατρών και κατόπιν η οικογένειά της εγκαταστάθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, από την οποία όμως δεν αποφοίτησε, καθώς αφοσιώθηκε από νωρίς στη συγγραφή.
Πρωτοεμφανίστηκε στη λογοτεχνία το 1945 με το διήγημα «Το κάστρο», το οποίο δημοσιεύτηκε στη Νέα Εστία. Ακολούθησαν νουβέλες, μυθιστορήματα, διηγήματα και βιβλία για παιδιά. Έργα της μεταφράστηκαν σε πολλές γλώσσες.
Το 1997 έγινε η πρώτη γυναίκα που εξελέγη μέλος της Ακαδημίας Αθηνών. Τακτικό μέλος της Ακαδημίας των Αθηνών στον τομέα της πεζογραφίας στην Β' τάξη των Γραμμάτων και των Τεχνών από το 1997. Τιμήθηκε με το Βραβείο του Ανώτατου Ταξιάρχη του Τάγματος του Φοίνικος το 2005. Υπήρξε μέλος της ΧΕΝ Αθηνών.
Απεβίωσε στις 28 Δεκεμβρίου 2009 σε ηλικία 89 ετών.

1922 - Κρίστιαν Μπάρναρντ, Νοτιοαφρικανός χειρουργός.

1935 - Στράτος Διονυσίου, ήταν από τους μεγαλύτερους Έλληνες λαϊκούς τραγουδιστές.

1935 - Αλέν Ντελόν είναι Γάλλος ηθοποιός.  (Alain Delon, γεν. 8 Νοεμβρίου 1935)
Η πρώτη του ιδιαίτερα πετυχημένη συμμετοχή σε κινηματογραφική ταινία σημειώθηκε το 1960, με το έργο Plein Soleil, σε σκηνοθεσία του Ρενέ Κλεμάν.
Το 1997 ανακοίνωσε την αποχώρησή του από την ηθοποιία, σε ηλικία 62 ετών.

1935 - Δημήτριος Σαπουντζής, Έλληνας πολιτικός.

1936 - Βίρνα Λίζι, Ιταλίδα ηθοποιός.

1945 - Αντόνιο Καρατόνι, διοικητής του Αγίου Μαρίνου.

1945 - Αμπντελαζίζ Μπελχαντέμ, Αλγερινός πολιτικός.

1946 - Γκους Χίντιγκ, Ολλανδός ποδοσφαιριστής και προπονητής.

1947 - Μίρκα Παπακωνσταντίνου είναι Ελληνίδα ηθοποιός. (Αθήνα, 8 Νοεμβρίου 1947)
Είναι απόφοιτος της Δραματικής Σχολής Αθηνών του Γιώργου Θεοδοσιάδη. Από το 1986 έως το 1988 δίδαξε την υποκριτική τέχνη στην Δραματική Σχολή Αθηνών του Γιώργου Θεοδοσιάδη και από το 1997 έως σήμερα διδάσκει υποκριτική στην Δραματική Σχολή Ίασμος.
Υπήρξε παντρεμένη με τον συμμαθητή της στη Δραματική Σχολή και συνάδελφό της Δάνη Κατρανίδη. Αργότερα και επί σειρά ετών υπήρξε παντρεμένη με τον επίσης ηθοποιό Ρήγα Αξελό.

1947 - Μίνι Ράιπερτον, Αμερικανίδα τραγουδίστρια.

1953 - Γιώργος Σταθάκης, Έλληνας πολιτικός.

1953 - Γιώργος Φοιρός, Έλληνας ποδοσφαιριστής και προπονητής.

1954 - Αριστίντες Γκόμες, πρωθυπουργός της Γουινέας-Μπισσάου.

1954 - Καζούο Ισιγκούρο,Ιάπωνας συγγραφέας.

1960 - Μίκαελ Νίκβιστ, Σουηδός ηθοποιός.

1970 - Χουάν Χοσέ Μπορέλι, Αργεντινός ποδοσφαιριστής.

1971 - Tech N9ne, Αμερικανός ράπερ.

1972 - Γκρέτσεν Μολ, Αμερικανίδα ηθοποιός.

1974 - Κισιμότο Μασάσι, Ιάπωνας εικονογράφος.

1980 - Λουίς Φαμπιάνο, Βραζιλιάνος ποδοσφαιριστής.

1982 - Τεντ Ντιμπιάσι Τζούνιορ, Αμερικανός παλαιστής.

1983 - Μπλάνκα Βλάσιτς, Κροάτισσα αθλήτρια.

1983 - Πάβελ Πογκρεμπνιάκ, Ρώσος ποδοσφαιριστής.

1986 - Άαρον Σουόρτς, Αμερικανός προγραμματιστής υπολογιστών και ακτιβιστής.

2003 - Λουίζα Ουίνδσορ, Αγγλίδα λαίδη.

 

Θάνατοι σαν σήμερα

618 - Πάπας Αδεοδάτος Α΄.

955 - Πάπας Αγαπητός Β΄.

1122 - Νατζ αντ-Ντιν Ιλγκαζί ιμπν Αρτούκ, Τουρκομάνος ηγέτης.

1226 - Λουδοβίκος Η΄, βασιλιάς της Γαλλίας.

1365 - Νικολό Ατσαγιόλι, Ιταλός ευγενής.

1494 - Μελότσο ντα Φορλί, Ιταλός ζωγράφος.

1599 - Φρανθίσκο Γκερέρο, Ισπανός συνθέτης.

1606 – Τζερόνιμο Μερκουριάλι ήταν Ιταλός φιλόλογος και γιατρός, γνωστός και με το εκλατινισμένο όνομα Hieronymus Mercurialis.
Το γνωστότερο έργο του είναι το De Arte Gymnastica. Γεννήθηκε στο Φορλί στις 30 Σεπτεμβρίου του 1530. Σπούδασε Ιατρική στη Μπολόνιακαι στην Πάδουα. Το έργο του De Arte Gymnastica (Βενετία 1569), αναφέρεται στη θεραπεία του σώματος και θεωρείται το πρώτο βιβλίο για την αθλητική ιατρική. Έγραψε επίσης τα έργα De morbis cutaneis (1572), De morbis mulieribus (1582), De morbis puerorum(1583), De oculorum et aurium affectibus και άλλα.

1674 – Τζον Μίλτον, Άγγλος ποιητής. (Paradise Lost) (Γεν. 9/12/1608).
Ο Μίλτον καταγόταν από μία σχετικά εύπορη οικογένεια στο Όξφορντσάιρ. Ο πατέρας του αποκληρώθηκε από τον παππού του επειδή προσχώρησε στον προτεσταντισμό, τη στιγμή που ο παππούς του ήταν αυστηρά καθολικός. Τη πρώτη του μόρφωση ο Μίλτον την έλαβε στο αυστηρά πουριτανικό σπίτι του και μετέπειτα σε ένα σχολείο στο Λονδίνο. Σε ηλικία 15 ετών γράφτηκε στο Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ. Εδώ ο έφηβος πλέον Μίλτον άρχισε να σπουδάζει την κλασσική αρχαιότητα ενώ ξεκίνησε και την συγγραφή των πρώτων του ποιημάτων στα αγγλικά και στα λατινικά.

1688 - Σερμπάν Καντακουζηνός, πρίγκιπας της Βλαχίας.

1719 – Μισέλ Ρολ ήταν σπουδαίος Γάλλος μαθηματικός. (Michel Rolle, 21 Απριλίου 1652 – 8 Νοεμβρίου 1719)
Είναι γνωστός για την Γκαουσιανή απαλοιφή (1690) και για το ομώνυμο θεώρημα (1691). Το θεώρημά του είναι ένα από τα σημαντικότερα του διαφορικού λογισμού και μέσω αυτού αποδεικνύεται το θεώρημα μέσης τιμής διαφορικού λογισμού.
Ο Ρολ γεννήθηκε στην Αμπέρ το 1652 και ήταν γιος εμπόρου. Το 1691 διατύπωσε το Θεώρημα Ρολ. Το 1699 εισήχθη στην Γαλλική Ακαδημία Επιστημών ως αστρονόμος. Πέθανε το 1719 στο Παρίσι.

1817 - Αντρέα Απιάνι, Ιταλός ζωγράφος.

1830 - Φραγκίσκος Α΄, βασιλιάς των Δύο Σικελιών.

1871 - Κάρολος Φραγκίσκος Χολ, Αμερικανός εξερευνητής.

1893 - Φράνσις Πάρκμαν, Αμερικανός ιστορικός.

1908 - Τομάς Εστράδα Πάλμα, Κουβανός πολιτικός.

1953 - Ιβάν Μπούνιν, Ρώσος συγγραφέας.

1977 - Τάσος Γιαννόπουλος, Έλληνας ηθοποιός.  (1931 - 8 Νοεμβρίου 1977)
Γεννήθηκε το 1931 και πέθανε από κίρρωση του ήπατος στις 8 Νοεμβρίου 1977, σε ηλικία μόλις 46 ετών. Έμεινε γνωστός από το ρόλο του Κίτσου σε ταινίες του.
Το μεγάλο ταλέντο του ως μίμος, φανερώνεται στην ταινία "Μπάρμπα Γιάννης κανατάς", όπου ο Τάσος Γιαννόπουλος ντουμπλάρει σε όλη την ταινία τις φωνές των Βασίλη Αυλωνίτη και Νίκου Σταυρίδη. Στη φωνή του Σταυρίδη, αν την ακούσεις προσεκτικά, καταλαβαίνεις μια μικρή διαφορά, καθώς φαίνεται η χροιά του Γιαννόπουλου.1986 – Βιάτσεσλαφ Μολότοφ, ήταν Σοβιετικός πολιτικός και διπλωμάτης, και σημαντικό στέλεχος της Σοβιετικής κυβέρνησης από τη δεκαετία του 1920. (9 Μαρτίου 1890 – 8 Νοεμβρίου 1986)
Το 1939 υπέγραψε το Γερμανοσοβιετικό Σύμφωνο μη Επίθεσης γνωστό και ως Σύμφωνο Μολότοφ – Ρίμπεντροπ καθώς και άλλες συνθήκες μετά τον πόλεμο.
Ο Βιατσεσλάβ Μιχαήλοβιτς Μολότοφ αναδείχτηκε ως σύμβουλος του Ιωσήφ Στάλιν, μέχρι το 1957 – όταν απολύθηκε από τον Νικίτα Χρουστσιόφ. Συνέβαλλε σημαντικά στο σχέδιο της Μεγάλης Εκκαθάρισης.
Αργότερα, οι στρατιώτες της Φινλανδίας έδωσαν το όνομά του στην ομώνυμη βόμβα. Το Κοκτέιλ μολότωφ έχει πάρει το όνομα του από αυτόν.

1998 – Ζαν Μαρέ Γάλλος ηθοποιός και σύντροφος του Κοκτό.

1999 – Leon Stukelji, Σλοβένος, ο μακροβιότερος Ολυμπιονίκης του κόσμου, πεθαίνει λίγες μέρες πριν συμπληρώσει το 101ο έτος της ζωής του.

2001 – Αριστείδης Μόσχος ήταν δεξιοτέχνης στο σαντούρι και βαθύς γνώστης της παραδοσιακής μας μουσικής.

2003 – Ιωάννης Κοκονέτσης, Έλληνας μουσικός και μαέστρος.

2005 – Αλέκος Αλεξανδράκης, ένας πραγματικός "ζεν πρεμιέ" στο θέατρο και στον κινηματογράφο.

2006 – Βασίλης Πολυδούρης, ήταν Ελληνοαμερικανός συνθέτης κινηματογραφικής μουσικής.

2009 – Βιτάλι Γκίνζμπουργκ, Ρώσος φυσικός.

2017 - Αντόνιο Καρλούτσιο ήταν Ιταλός σεφ, εστιάτορας και τηλεοπτική προσωπικότητα.  (Antonio Carluccio, 19 Απριλίου 1937 – 8 Νοεμβρίου 2017) OBE (Μέλος του Τάγματος της Βρετανικής Αυτοκρατορίας)  OMRI (Μέλος του Τάγματος της Ιταλικής Δημοκρατίας)
Τον έχουν αποκαλέσει "νονό της ιταλικής γαστρονομίας" και είναι ίσως πιο γνωστός για τις τηλεοπτικές εμφανίσεις του, συμπεριλαμβανομένης της συνεργασίας του με τον Ιταλό σεφ Τζενάρο Κοντάλντο , στην εκπομπή μαγειρικής του BBC Δύο Άπληστοι Ιταλοί.
Ο Καρλούτσιο απεβίωσε στις 8 Νοεμβρίου 2017.