DIASKEDASI.INFO

Η διασκέδαση On Line

Σαν σήμερα 31 Μαΐου ας θυμηθούμε τι έγινε

05.Maios-Tsarouxis

Σαν σήμερα 31 Μαΐου
ας θυμηθούμε τι έγινε
από τον Mr George Almanac

Εορτάζουν
Αγίου Ερμείου μάρτυρος, (Ερμείας, Ερμειάς, Ερμεία)
Αγίου Μάγου, (Μάγος, Μάγια)

Επέτειοι
Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος

31 Μαΐου

Γεγονότα σαν σήμερα

1279 π.Χ.: Ο Ραμσής ο δεύτερος ανεβαίνει στο θρόνο της Αιγύπτου.

526: Ένας καταστροφικός σεισμός στην Αντιόχεια αφήνει πίσω του 250.000 νεκρούς.

1584: Ο Φιοντόρ Α’ στέφεται τσάρος του Ρωσικού Βασιλείου.

1678: Αρχίζουν στο Κόβεντρι της Αγγλίας οι εορτασμοί σε ανάμνηση της πορείας της θρυλικής Λαίδης Γκοντάιβα. Σύμφωνα με την παράδοση, η Λαίδη Γκοντάιβα ίππευσε γυμνή στους δρόμους του Κόβεντρι τον 11ο αιώνα, προκειμένου να πείσει τον σύζυγό της Λόρδο Λίοφρικ να καταργήσει τη δυσβάσταχτη φορολογία που είχε επιβάλλει στους υπηκόους του.

1759: Η επαρχία της Πενσιλβάνια απαγορεύει όλες τις θεατρικές παραγωγές.

1859: Αρχίζει να λειτουργεί το περίφημο ρολόι Μπιγκ Μπεν, σύμβολο της πόλης του Λονδίνου.

1868: Ο Βρετανός Τζέιμς Μουρ κερδίζει τον πρώτο καταγεγραμμένο ποδηλατικό αγώνα 2 χιλιομέτρων στο Παρκ ντε Σεντ Κλοντ.

1884: Ο Τζον Χάρβεϊ Κέλογκ κατοχυρώνει ως πατέντα τα κορν – φλέικς.

1889: Πάνω από 2.200 άτομα χάνουν τη ζωή τους στην Πενσυλβάνια από πλημμύρες.

1901: Στη Νότια Αφρική, μαίνεται ο ανταρτοπόλεμος στο Μπλακφοντέιν. Οι Μπόερς σκοτώνουν 174 Βρετανούς

1902: Στην Ισπανία, ο βασιλιάς Αλφόνσος ΙΒ' διαλύει το Κοινοβούλιο και επιβάλλει στρατιωτικό νόμο για να μπορέσει να αντιμετωπίσει την εργατική αναταραχή.

1902: Οι τελευταίες δυνάμεις αντίστασης των Μπόερς υπογράφουν συνθήκη ειρήνης, με την οποία λήγει ο δεύτερος πόλεμος των Μπόερς και οι Βρετανοί αποκτούν τον έλεγχο της Νότιας Αφρικής.

1905: Ο πρωθυπουργός Θεόδωρος Δηλιγιάννης δολοφονείται κατά την προσέλευσή του στη Βουλή, από τον χαρτοπαίκτη και λεσχειάρχη Αντώνη Κωσταγερακάρη. Αιτία, η απόφαση του Δηλιγιάννη να κλείσει τις χαρτοπαικτικές λέσχες.

1907: Το πρώτο ταξί κυκλοφορεί στους δρόμους της Νέας Υόρκης.

1910: Η Ανιές, η αδελφή του ιδρυτή του προσκοπισμού λόρδου Μπέιντελ Πάουελ, ιδρύει το Σώμα των Οδηγών.

1910: Σε ειδική διάσκεψη στη Βρετανία ιδρύεται η Ένωση της Νότιας Αφρικής, η οποία το 1961 μετονομάζεται σε Δημοκρατία της Νότιας Αφρικής.

1911: Καθελκύεται το υπερωκεάνειο «Τιτανικός».

1911: Στη θέσπιση Συντάγματος προχωρούν η Αλσατία και η Λορένη 40 χρόνια μετά την προσάρτησή τους στη Γερμανία.

1915: Γερμανικό πηδαλιουχούμενο αεροσκάφος Ζέπελιν βομβαρδίζει το Λονδίνο για πρώτη φορά.

1915: Θρίαμβος Βενιζέλου στις εκλογές. Λαμβάνει τις 185 από τις 316 έδρες της Βουλής με το Κόμμα των Φιλελευθέρων. Οι ψηφοφόροι τάσσονται με τη θέση του Βενιζέλου για έξοδο στον πόλεμο στο πλευρό της «Αντάντ».

1915: Θρίαμβος του Ελευθέριου Βενιζέλου στις εκλογές. Λαμβάνει τις 185 από τις 316 έδρες της Βουλής με το Κόμμα των Φιλελευθέρων. Οι ψηφοφόροι τάσσονται με τη θέση του Βενιζέλου για έξοδο στον πόλεμο στο πλευρό της «Αντάντ».

1916: Διεξάγεται η Ναυμαχία της Γιουτλάνδης, η μεγαλύτερη πολεμική εμπλοκή στη θάλασσα κατά τη διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου. 151 βρετανικά πλοία συγκρούονται με 91 γερμανικά. Οι Άγγλοι χάνουν στο πεδίο της μάχης, αλλά κερδίζουν σε στρατηγικό επίπεδο.

1921: Επίσκεψη στη Σμύρνη πραγματοποιεί ο βασιλιάς Κωνσταντίνος, στον οποίο επιφυλάσσεται θερμή υποδοχή από λαό και στρατό.

1923: Γεννιέται ο πρίγκιπας του Μονακό Ρενιέ Γ, που υπήρξε ο μακροβιότερος μονάρχης της Ευρώπης. Πέθανε το 2005.

1924: Η Βουλή των Ελλήνων, με ψήφισμά της, αποφασίζει την προαγωγή των πρωτεργατών της Επανάστασης του 1922, Νικολάου Πλαστήρα και Στυλιανού Γονατά, σε αντιστράτηγους.

1924: Η Σοβιετική Ένωση υπογράφει συμφωνία με την Κυβέρνηση του Πεκίνου, στην οποία η Μογγολία αναφέρεται ως "αυτόνομο τμήμα της Δημοκρατίας της Κίνας", την κυριότητα της οποίας υπόσχεται να σεβαστεί η Σοβιετική Ένωση.

1927: Παράγεται το τελευταίο κομμάτι του αυτοκινήτου της Φόρντ «Μοντέλο Τ» (Ford Model T), μετά από παραγωγή περίπου 15.000.000 μονάδων.

1929: Οι Εργατικοί κερδίζουν τις εκλογές στη Βρετανία, όχι όμως και την απόλυτη πλειοψηφία.

1929: Για πρώτη φορά παρουσιάζεται φιλμ με τον Μικ Μάους που έχει ήχο.

1933: Ο "Υπερίων" που ανήκει στον κόμη του Ντέρμπι (Earl of Derby), κερδίζει το γρηγορότερο Derby στο Έψον με αναβάτη τον Γουέστον τρέχοντας με ταχύτητα 35 μιλίων την ώρα. Οι αγώνες του Derby, που πρωτοδιοργανώθηκαν το 1780 από τον 12o κόμη του Ντέρμπι, γίνονται στις αρχές του Ιουνίου για άλογα τριών ετών που τρέχουν απόσταση 2,4 χλμ.

1940: Το 75% του βρετανικού εκστρατευτικού σώματος αποχωρεί σώο από το Βέλγιο.

1941: Κατά τη διάρκεια της γερμανικής κατοχής, οι Ναζί διατάζουν τον περιορισμό της κυκλοφορίας των Ελλήνων πολιτών από τις 10 το βράδυ μέχρι το πρωί.

1942: Κατά τη διάρκεια του Β Παγκοσμίου Πολέμου, η γερμανική πολεμική αεροπορία βομβαρδίζει το Κόβεντρι της Αγγλίας.

1943: Ο Ντε Γκολ και ο Ανρί Ζιρό συστήνουν Επιτροπή Εθνικής Απελευθέρωσης που θα εκπροσωπεί τη Γαλλία ως το τέλος του πολέμου.

1951: Εκδηλώνεται στην Αθήνα το κίνημα του ΙΔΕΑ το οποίο και κατέστειλε ο μόλις παραιτηθείς στρατάρχης Αλέξανδρος Παπάγος στο όνομα του οποίου είχε εκδηλωθεί. Ακολούθησαν ανακρίσεις και 17 αξιωματικοί μεταξύ των οποίων και τρεις ταξίαρχοι παραπέμφθηκαν στο στρατοδικείο για εσχάτη προδοσία. Τελικά τους δόθηκε αμνηστία από την κυβέρνηση Πλαστήρα και τον επόμενο χρόνο επανήλθαν και στην ενεργό υπηρεσία.

1952: Ο Νικόλαος Πλαστήρας αναλαμβάνει Πρωθυπουργός της Ελλάδος.

1953: O Νίκος Παπαμιχαήλ με συνοδηγό τον Σπύρο Δημητράκο σε Jaguar XK 120 είναι ο νικητής του Α’ Ράλι Ακρόπολις. Την καρό σημαία του τερματισμού θα πάρουν μόνο έξι αυτοκίνητα.

1970: Αρχίζει το 9ο Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου με τον αγώνα Μεξικό – Ρωσία στο στάδιο Αζτέκα στο Μεξικό. Για τις ανάγκες του Κυπέλλου παράγεται για πρώτη φορά επίσημη μπάλα αγώνων. Πρόκειται για την Telstar της Adidas, που αποτελείται από 12 μαύρα πεντάγωνα και 20 άσπρα εξάγωνα. Η μπάλα αυτή θα αντικατασταθεί μετά από 18 χρόνια από την «τρικολόρε» στη Γαλλία και έκτοτε κάθε Παγκόσμιο Κύπελλο θα έχει τη δική του (Fevernova-2002, Roteiro-2004, Starball-2006).

1961: Δημιουργείται η Δημοκρατία της Νότιας Αφρικής.

1962: Διαλύεται η Ομοσπονδία των Δυτικών Ινδιών.

1962: Εκτελείται δια απαγχονισμού στο Ισραήλ ο Ναζί, Άντολφ Άιχμαν.

1963: Αμερικανική έκθεση δείχνει ότι, οι σοβιετικές και οι αμερικανικές ατομικές δοκιμές που έγιναν το 1962 διπλασίασαν τα παγκόσμια ραδιενεργά κατάλοιπα.

1964: Στη Βολιβία, ο Πρόεδρος Βίκτορ Παθ Εστενσόρο κερδίζει τις εκλογές για τρίτη φορά.

1969: Στην Αργεντινή, 23 άτομα χάνουν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια γενικής απεργίας.

1970: Αρχίζει το 9ο Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου με τον αγώνα Μεξικό - Ρωσία στο στάδιο Αζτέκα στο Μεξικό. Για τις ανάγκες του Κυπέλλου παράγεται για πρώτη φορά επίσημη μπάλα αγώνων. Πρόκειται για την Telstar της Adidas, που αποτελείται από 12 μαύρα πεντάγωνα και 20 άσπρα εξάγωνα. Η μπάλα αυτή θα αντικατασταθεί μετά από 18 χρόνια από την «τρικολόρε» στη Γαλλία και έκτοτε κάθε Παγκόσμιο Κύπελλο θα έχει τη δική του.

1974: Συρία και Ισραήλ υπογράφουν μια συνθήκη απεμπλοκής για τον τερματισμό του πολέμου του Γιομ Κιπούρ.

1975: Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής συναντά τον Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες. Οι δυο πρωθυπουργοί συμφωνούν για παραπομπή του θέματος της υφαλοκρηπίδας του Αιγαίου στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.

1985: ΗΠΑ και Καναδάς μετρούν 66 νεκρούς καθώς 41 τυφώνες πλήττουν τις περιοχές Οχάιο, Πενσυλβάνια, Νέα Υόρκη και Οντάριο.

1987: Βγαίνει στον αέρα ο πρώτος μη κρατικός ραδιοφωνικός σταθμός της Ελλάδας, ο δημοτικός «Αθήνα 9,84».

1989: Το θρυλικό συγκρότημα των Pink Floyd δίνει συναυλία στην Αθήνα.

1990: Πραγματοποιείται η πρώτη επίσημη επίσκεψη πάπα στη Γαλλία από το 1814, όταν ο Ιωάννης Παύλος Β φτάνει στο Παρίσι.

1991: Ο Πρόεδρος της Αγκόλας και ο ηγέτης των ανταρτών της UNITA υπογράφουν συμφωνία ειρήνης, με την οποία τερματίζεται ο 16χρονος εμφύλιος πόλεμος στη χώρα.

1992: Στη Σρι Λάνκα, στους 242 φτάνουν οι νεκροί κατά το τετραήμερο των συγκρούσεων μεταξύ στρατιωτών και αυτονομιστών Ταμίλ.

1993: 237 ακτές και έξι μαρίνες της Ελλάδας, βραβεύονται με τη "Γαλάζια Σημαία της Ευρώπης", για τα καθαρά νερά και τις ικανοποιητικές υγειονομικές συνθήκες τους.

1994: Στην Ιταλία, οι νεοφασίστες του Φίνι εξοργίζουν την κοινότητα των ομοφυλοφίλων, όταν υποστηρίζουν ότι πρέπει να κλειστούν σε στρατόπεδο συγκέντρωσης και ότι δεν έχουν ίσα δικαιώματα με τους υπόλοιπους ανθρώπους.

1995: Αντιδράσεις και στο χώρο της Εκκλησίας προκαλεί η περιφορά της Τιμίας Ζώνης της Παναγίας σε σπίτια πολιτικών, επιχειρηματιών και εφοπλιστών, τηλεοπτικούς σταθμούς, τράπεζες και νοσοκομεία, με σκοπό τη συγκέντρωση χρημάτων.

1995: Στη Ρωσία, τα συνεργεία διάσωσης ανασύρουν 455 νεκρούς από τα ερείπια της πόλης Νεφτεγκόσκ, στη νήσο Σαχαλίνη, που επλήγη από καταστροφικό σεισμό.

1996: Στην Κύπρο, ο Πρόεδρος Κληρίδης δηλώνει ότι, το μόνο σημείο συμφωνίας με τους Τουρκοκυπρίους είναι η ιδέα της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας.

1997: Οι Πρόεδροι της Ρωσίας και της Ουκρανίας υπογράφουν διακήρυξη με την οποία μοιράζουν το στόλο της Μαύρης Θάλασσας.

1998: Η Εθνική Ελπίδων κατατάσσεται δεύτερη στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου χάνοντας από την Ισπανία με 1-0 στον τελικό.

1999: Ο Τόνι Στιούαρτ γίνεται ο πρώτος οδηγός, που μετέχει σε δύο αγώνες την ίδια ημέρα, σε αγώνα του NASCAR και στο Indianapolis 500.

1999: Αρχίζει η δίκη του Αμπντουλάχ Οτσαλάν, ηγέτη των Κούρδων στην Τουρκία. Ο «Άπο» όπως τον αποκαλούσαν οι οπαδοί του είναι ο ιδρυτής ηγέτης του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν, γνωστού ως Ρ.Κ.Κ. Σκοπός του κόμματος είναι η εγκαθίδρυση ενός ανεξάρτητου μαοϊκού σοσιαλιστικού κουρδικού κράτους στο Κουρδιστάν. Ο Οτζαλάν, τελικά μετά από μια μυθιστορηματική εμπλοκή μυστικών υπηρεσιών συνελήφθη, παραδόθηκε στις Τουρκικές αρχές και βρίσκεται φυλακισμένος στο νησί Ιμραλί. Ήταν 16 Φλεβάρη 1999, όπου ο ελληνικός λαός μάθαινε ότι την προηγούμενη νύχτα, στην Κένυα, είχε συντελεστεί η παράδοση του Οτσαλάν στα χέρια των Τούρκων, με εμπλοκή της τότε ελληνικής κυβέρνησης.

2002: Ξεκινά σε Ιαπωνία και Νότια Κορέα το 17ο Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου.

2003: Την τελευταία του πτήση πραγματοποιεί το υπερηχητικό αεροσκάφος Κονκόρντ (Concorde), των Γαλλικών Αερογραμμών (Air France).

2005: Το περιοδικό Vanity Fair αποκαλύπτει πως το θρυλικό «Βαθύ λαρύγγι» που έδωσε πληροφορίες για το σκάνδαδλο Watergate στις ΗΠΑ ήταν ο πράκτορας Μαρκ Φελτ.

2010: Ομάδα Ισραηλινών κομάντο επιτίθεται στο πλοίο Mavi Marmara το οποίο με ακτιβιστές κατευθύνεται στη λωρίδα της Γάζας. Ακολουθεί πραγματική σφαγή και εννέα ακτιβιστές εκτελούνται ενώ πολλοί άλλοι τραυματίζονται.

2013: Στην Οκλαχόμα ο Ελληνοαμερικάνος μηχανικός και κυνηγός τυφώνων Τιμ Σαμαράς βρίσκει τραγικό θάνατο μαζί με τον γιό του Πολ και τον συνεργάτη του Καρλ Γιανγκ. Τυφώνας παρέσυρε το όχημα τους και το διέλυσε σκοτώνοντας τους.

 

Γεννήσεις σαν σήμερα

1048 – Ομάρ Καγιάμ, Πέρσης ποιητής, αστρονόμος και διανοούμενος.

1819 – Ουόλτ Ουίτμαν, Αμερικανός συγγραφέας και ποιητής.

1857 – Πάπας Πίος ΙΑ΄.

1908 – Ντον Αμίτσι, Αμερικανός ηθοποιός.

1921 – Αλίντα Βάλι, Ιταλίδα ηθοποιός.

1923 – Ρενιέ Γ΄, πρίγκιπας του Μονακό.

1926 - Τζέιμς Κρους συγγραφέας παιδικών βιβλίων.
Ο Τζέιμς Κρους γεννήθηκε το 1926 στο Χέλγκολαντ της Γερμανίας. Ζει σ' ένα μικρό χωριό των Καναρίων Νήσων. Είναι ένας από τους εξέχοντες και γόνιμους συγγραφείς παιδικών βιβλίων. Έργα του έχουν μεταφραστεί σε 39 γλώσσες. Έχει πάρει πάρα πολλά βιβλία. Το 1968 πήρε το Διεθνές Βραβείο Άντερσεν, το μεγαλύτερο βραβείο για την παιδική λογοτεχνία. Το Δεκέμβριο του 1976 επισκέφτηκε την Ελλάδα.

1930 – Κλιντ Ίστγουντ, Αμερικανός ηθοποιός, σκηνοθέτης και παραγωγός.

1931 – Τζον Ρόμπερτ Σρίφερ, Αμερικανός φυσικός και νομπελίστας.

1941 – Λούις Ιγκνάρο, Αμερικανός φαρμακολόγος και νομπελίστας.

1945 – Λοράν Γκμπάγκμπο, πρόεδρος της Ακτής Ελεφαντοστού.

1945 – Ράινερ Βέρνερ Φασμπίντερ, Γερμανός σκηνοθέτης (Θαν. 10/6/1982)

1948 – Τζον Μπόναμ, Βρετανός μουσικός, μέλος των Led Zeppelin.

1949 – Τομ Μπέρεντζερ, Αμερικανός ηθοποιός.

1954 – Θωμάς Μαύρος, Έλληνας βετεράνος ποδοσφαιριστής.

1955 – Γιάννης Κούτρας, έλληνας τραγουδιστής.

1965 – Μπρουκ Σιλντς, Αμερικανίδα ηθοποιός και τοπ μόντελ.

1974 – Κενάν Ντογκουλού, Τούρκος τραγουδιστής.

1976 – Κόλιν Φαρέλ, Αμερικανός ηθοποιός.

1981 – Μίκαελ Άντονσον, Σουηδός ποδοσφαιριστής.

1985 – Ίαν Βουγιούκας, Έλληνας καλαθοσφαιριστής.

1989 – Μάρκο Ρόις, Γερμανός ποδοσφαιριστής.

 

Θάνατοι σαν σήμερα

455 - Οι Ρωμαίοι αυτοκράτορες Βαλεντινιανός Γ και Πετρόνιος Μάξιμος.

1594 – Τιντορέττο, Ιταλός ζωγράφος.

1809 – Γιόζεφ Χάιντν, αυστριακός συνθέτης, που συνόψισε στο έργο του την Κλασσική Περίοδο της Δυτικής Μουσικής και ανέδειξε τη μουσική φόρμα της σονάτας. («Η Δημιουργία», «Συμφωνία αρ. 94») (Γεν. 31/3/1732)

1832 – Εβαρίστ Γκαλουά, Γάλλος μαθηματικός.

1869 – Γεώργιος Σταύρος, πρώτος διοικητής της Εθνικής Τράπεζας. (Γεν. 2/1/1788)

1905 - Θεόδωρος Δηλιγιάννης ήταν Έλληνας νομικός και πολιτικός, βουλευτής, υπουργός σε αρκετές κυβερνήσεις και πέντε φορές πρωθυπουργός της Ελλάδας.

1954 – Αντώνης Μπενάκης, Έλληνας πολιτικός. (Γεν. 1873)

1963 – Έντιθ Χάμιλτον, Αμερικανίδα συγγραφέας.

1981 - Γκιούλα Λόραντ παθαίνει καρδιακή προσβολή στον πάγκο του ΠΑΟΚ.

1983 – Τζακ Ντέμπσεϊ, Αμερικανός μποξέρ.

1986 – Τζέιμς Ρέινγουοτερ, Αμερικανός φυσικός και νομπελίστας.

2000 – Τίτο Πουέντε, Αμερικανός μουσικός και συνθέτης.

2006 – Ρέιμοντ Ντέιβις Τζούνιορ, Αμερικανός φυσικός και νομπελίστας.

2009 – Μιλβίνα Ντιν, Αγγλίδα επιζήσασα του ναυαγίου του Τιτανικού.

2016 - Μοχάμετ Αμπντελαζίζ, πρόεδρος της Δυτικής Σαχάρας

2016 - Κόρι Μπρόκεν, Ολλανδή τραγουδίστρια

2016 - Γεώργιος Ρωμοσιός, ήταν ο πρώτος αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας, με την μορφή που αυτή έχει σήμερα, μετά την ενοποίηση της Αστυνομίας Πόλεων με την Χωροφυλακή. (23 Φεβρουαρίου 1929 - 31 Μαΐου 2016)