DIASKEDASI.INFO

Η διασκέδαση On Line

Συνέντευξη στην Άννα Μπουρμά

Synentefksi AnnaMourma

Συνέντευξη στην Άννα Μπουρμά, Σάββατο 9 Μαρτίου 2013,
PROVA Music Studios, Κωνσταντινουπόλεως 56, στον Ταύρο
Του Δευκαλίωνα Ηλία

1)    Δεν έτυχε να σε ακούσω σε ξένες εκτελέσεις. Δεν σου αρέσει ή δεν έτυχε;Synentefksi AnnaMourma1
 Είναι τόσο πλούσια η ελληνική γλώσσα που δεν μπορώ να εκφραστώ με ξένο στίχο, μου φαίνετε πολύ φτωχός .Έτσι λοιπόν προτιμώ τον ελληνικό στοίχο γιατί έμενα μου δίνει πολύ περισσότερες εικόνες.

2)    Οι προσωπικές σου ανησυχίες για σένα αλλά και γενικότερα γι αυτά που ζούμε σήμερα;
Η αλήθεια είναι ότι ανησυχώ, βέβαια με την αισιόδοξη πλευρά. Η κρίση που ζούμε μας  δίνει την ευκαιρία να έρθουμε πιο κοντά στην ψυχή μας. Ως  παιδί είχα την τύχη να μεγαλώσω σ’ένα περιβάλλον που οι γονείς μου δίνανε μεγαλύτερη σημασία στις ανθρώπινες σχέσεις στην αγάπη, στην ψυχή. Καθημερινά βλέπω λοιπόν να ενισχύονται τέτοιου είδους συναισθήματα και αυτό με ανακουφίζει και με κάνει πιο δυνατή. Πιστεύω πως αυτή είναι η λύση για ότι ζούμε σήμερα.

3)    Απ ότι είδα το cd  σου το επικοινώνησες και μέσω διαδικτύου. Το εμπιστεύεσαι;
Ναι το  εμπιστεύομαι. Είναι ένα μέσο που όταν τον χειριστείς με ειλικρίνεια μπορεί να κάνει θαύματα.

4)    Εμπιστεύεσαι την διαδικτυακή προβολή; Πιστεύεις ότι μπορεί να είναι πιο αληθινή  ή όχι; Ο τύπος θα γράψει, η τηλεόραση θα δείξει.
Την εμπιστεύομαι μέσο διαδικτύου όσο και στα άλλα μέσα.
Πρώτα απ΄όλα καταλαβαίνεις τον τρόπο που γίνετε μια κριτική και από ποιόν γίνετε. Επίσης καταλαβαίνεις εάν γίνεται με δόλο ή εάν γίνεται για να σε βοηθήσει αυτό  είναι ξεκάθαρο. Είτε λοιπόν στο πει κάποιος στο πρόσωπο, είτε στο τηλέφωνο είτε στο διαδίκτυο, είτε στον τύπο γενικά είναι ακριβώς το ίδιο για μένα.Synentefksi AnnaMourma2

5)    Σε κατατάσσουν στο έντεχνο στυλ μουσικής που τραγουδάς. Τι είδος μουσικής θα ήταν αυτό που θα μπορούσες να τραγουδήσεις εάν δεν τραγουδούσες αυτό που τραγουδάς σήμερα;
Τίποτα. Είναι ο τρόπος που εκφράζομαι. Ακούω πάρα πολλές μουσικές, κλασική ethnic, rock και παλιά σκηνή, αλλά με τον τρόπο που μπορώ να εκφραστώ είναι μόνο το έντεχνο.

6)    Ποιο τραγούδι άλλου καλλιτέχνη, άντρα ή γυναίκας, θα ήθελες να ΄χεις πει;
«Το ας χαθείς» του Χρήστου Θηβαίου.

7)    Όλοι οι άνθρωποι στη ζωή τους έχουν κάνει λάθη. Έτσι κι εσύ. Υπάρχει κάτι που θα ήθελες να διορθώσεις;
Μ’αρέσει ότι έχει γίνει, ότι γίνεται για κάποιο λόγο. Δεν θα γύρναγα πίσω να το αλλάξω τίποτα.

8)    Οι  συνεργασία με τον Τάκη Μπουρμά, τον πατέρα σου, είναι πολύ καλή όπως έχεις ομολογήσει. Ποιες οι διαφορές σας και οι διαφωνίες σας και που μπορεί να έχετε πει μια «κουβέντα»
Μιλάμε για δυο διαφορετικές ηλικίες. Εκεί που αντιμετωπίζουμε μερικές φορές πρόβλημα είναι στους χρόνους ολοκλήρωσης μιας δουλειάς. 424225 383735394971416 445959626 nΕγώ μπορώ να πηγαίνω με μεγαλύτερη ταχύτητα και εκείνος με μια πιο αργή.  Κάπου εκεί μπορεί να υπάρξει μια σύγκρουση πράγμα που με κάνει έξαλλη και αυταρχική. Στο τέλος κάνω το δικό μου γιατί αλλιώς δεν γίνεται. Ευτυχώς όμως το καταλαβαίνει.

9)    Σε μια πρόταση του πατέρα σου, να κάνουμε αυτό το πράγμα έτσι, ή πρέπει να το κάνουμε έτσι γι αυτό το λόγο, εσύ στο «πρέπει», πως αντιδράς;
Όχι. Μου λέει τι σ΄ αρέσει, τι είναι αυτό που αισθάνεσαι; Τι θες να πεις αυτή την εποχή; Ποια τραγούδια θέλεις να βάλουμε στο πρόγραμμα; Δεν υπάρχουν πρέπει.  Κανένας από τους δυο μας δεν λειτουργεί στην τέχνη με πρέπει, μόνο στην δουλειά.
 
10)    Πριν από εννέα χρόνια είχε συμβεί κάτι που σ΄ έκανε να αποτραβηχτείς. Αυτό το κάτι, είναι από αυτά που λέγονται, τα ομολογημένα  ή είναι από τα ανομολόγητα.
Τις πιο ποιοτικές δουλειές πάντα οι εταιρείες αλλά και οι παραγωγοί τις φοβόντουσαν πολύ περισσότερο από τις εμπορικές. Αυτό λοιπόν ανάγκαζε τις εταιρείες και τους παραγωγούς, να προσπαθούν να σε βάλουν σ΄ ένα δρόμο πιο εμπορικό. Εγώ  δεν ήμουν και δεν ήθελα να είμαι μια εμπορική φιγούρα, ύπαρξη μιας εταιρείας. Αποφάσισα λοιπόν αφού δεν μπορώ να το κάνω όπως θέλω θα το σταματήσω και έτσι έγινε.

11)    Το να ακολουθούσες ένα δρόμο πιο μοναχικό, χωρίς συμβιβασμούς δηλαδή.
Ναι  αυτό που κάνω τώρα.

12)    Τι γνώμη έχεις για την πολιτική κατάσταση της χώρας μας.
Τη χειρότερη.

13)    Εάν σου πρότειναν, ότι εσύ με κάποιους άλλους καλλιτέχνες, ηθοποιούς, τραγουδιστές κ.λ.π , να κάνατε ένα, ας το ονομάσουμε κόμμα, μια ομάδα, ανθρώπων, που θα είχε σαν σκοπό να διαμαρτυρηθεί και να κατέβει στην πολιτική για να διεκδικήσει και να υποθέσουμε ότι θα πάρει τις εκλογές.
Δεν θα το πολιτικοποιούσα ποτέ, θα ήταν ένα κίνημα πολιτιστικό με στόχο του πολιτιστικού πλούτου της χώρας μου.

14)    Πολιτιστικό κίνημα δηλαδή να το ονομάσουμε, ακόμα καλύτερα.
Κοίταξε, υπάρχει κάτι,  το οποίο δεν είναι όμως πολιτικοποιημένο, ούτε έχει καμία τέτοια βλέψη. Ανήκω  στο Αθηναϊκό Καλλιτεχνικό Δίκτυο, του οποίου στόχος είναι η εθελοντική προσφορά του έργου σου. Τι γίνετε λοιπόν. Αναβιώνονται χώροι( όπως αυτό που  κάναμε στις 8 Μαρτίου )στην Πατησίων που έχουν πρόβλημα. Έτσι φτιάχνουμε μια παράσταση την παρουσιάζουμε και δεν πληρωνόμαστε ούτε εμείς ούτε το θέατρο, έτσι βγαίνει και στον κόσμο δωρεάν.

15)    Έχετε συζητήσει εάν θα μπορούσατε να κατέβετε στις επόμενες εκλογές, όποτε γίνουν αυτές;
Όχι. Είναι τόσα πολλά αυτά που έχουμε να κάνουμε με τους κήπους της Αθήνας, με το μικρό Παρίσι της Αθήνας που δεν φτάνει ο χρόνος.

16)    Ποια θα ήταν αυτά που θα άλλαζες; Και εννοώ ότι αύριο το πρωί σε έκαναν πρωθυπουργό της Ελλάδας.
Την παιδεία. Το ξεκίνημα της διαπαιδαγώγησης μας από τα μηδέν χρόνια, από το σπίτι,  στο σχολείο και λίγο μετά από το σχολείο.

17)    Τι σε ενοχλεί περισσότερο στην σημερινή πολιτική;
Αυτό που με ενοχλεί είναι ότι αγνοούν το οτιδήποτε συμβαίνει γύρω τους. Είναι  σε ένα κλειστό κύκλο κάπου εκεί ψηλά σε μια πυραμίδα και κοιτάνε με απάθεια όλους εμάς να βράζουμε στο ζουμί μας. Δεν τους αγγίζει τίποτα, Δεν τους ενδιαφέρει τίποτα παρά μόνο τομάρι τους. Τι θλιβερό. Αγνοούν τις πραγματικές ανάγκες, έχουν ξεφτιλίσει έναν πολιτισμό, τον ελληνικό πολιτισμό που είναι ο μεγαλύτερος στη γη.

18)    Ποια είναι πιστεύεις η δική σου αντίσταση στο ονομαζόμενο «κατεστημένο» και τι θα έπρεπε να κάνει ο κάθε ένας από εμάς;
Εγώ αντιστέκομαι κάνοντας μόνο αυτό που αγαπάω. Δηλαδή έχοντας γνώμονα μόνο την ψυχή μου. Δεν θέλω να βάζω μπροστά οικονομικά συμφέροντα ή άλλου είδους συμφέροντα. Αυτό το αποφεύγω με νύχια και με δόντια, δεν θέλω να κάνω «εκπτώσεις»  στην τέχνη μου και στα συναισθήματα μου για τίποτα και για κανέναν.

19)    Πιστεύεις ότι η λέξη "πρέπει", δεν πρέπει να υπάρχει;
Ναι και ιδίως σ΄ αυτό τον τομέα. Γιατί είναι αυτός που αγγίζει την ψυχή, είναι αυτός που λέει αλήθεια. Δεν είναι επιχείρηση, δεν είναι δουλειά.

20)    Με ποιους καλλιτέχνες θα ήθελες να είσαι σε μια σκηνή και να τραγουδήσεις και για ποιο σκοπό.
Με όλους τους καλλιτέχνες που ασχολούνται με τα τραγούδια της ψυχής και είναι πάρα πολλοί. Είναι ο Χρήστος Θηβαίος, Χαρούλα Αλεξίου, Δήμητρα Γαλάνη, Ελένη Τσαλιγοπούλου, Μελίνα Κανά, Τάνια Τσανακλίδου και νιώθω άσχημα γιατί θα ξεχάσω πάρα πολλούς και δεν μου αρέσει αυτό. Θα ήθελα να βρεθούμε όλοι μαζί και να κάνουμε κάτι έξω από εδώ. Δηλαδή να παρουσιάσουμε τον πολιτισμό της Ελλάδας, μαζί με τη μουσική μας, τη γλυπτική μας , την ποίηση μας, την ζωγραφική μας και να φωνάξουμε  ‘’κοιτάξτε αυτοί είμαστε’’ .

21)    Και για ποιο σκοπό;
Ουσιαστικά θα είναι ένα κοινωνικό μήνυμα με πολιτιστικό χαρακτήρα .

22)    Τι θα συμβούλευες τους νέους καλλιτέχνες που ξεκινούν τώρα ή που τώρα ψάχνουν την ταυτότητά τους
Καταρχήν το πρώτο που θα τους πω και το τελευταίο, είναι ότι εφόσον ασχοληθούν με το είδος της μουσικής που αντιπροσωπεύω, για άλλο είδος δεν ξέρω, , να μην το κάνουν για επάγγελμα. Δηλαδή να έχουν τη δουλειά τους, την ανεξαρτησία τους . Αυτό το είδος μπορείς να το κάνεις μόνο με μέτρο και σε συγκεκριμένες ποσότητες αλλιώς χάνει την μαγεία του και τον στόχο του.

23)     Πόσο πρέπει να ακούς εσύ, αλλά και οι νέοι καλλιτέχνες, τις κριτικές των άλλων.
Όσο και δεν πρέπει και να τις ακούς. Καταρχήν είναι μια λεπτή ισορροπία που ο καθένας έχει μέσα του. Δεν δίνω σημασία και ειδικά σε αυτές που έχουν δόλο, δεν με αφορούν οι άνθρωποι που τις κάνουν.

24)     Αυτές που είναι δελεαστικές;Synentefksi AnnaMourma3
Από την θετική πλευρά ή από την αρνητική?

25)     Αυτό είναι υποκειμενικό. Ας μιλήσουμε γενικά.
Μια καλή κριτική ανεβάζει ψυχολογικά. Μια κακή κριτική, επίσης μπορεί να σε ανεβάσει ψυχολογικά, εγώ ανεβαίνω και στις δυο περιπτώσεις !

26)     Έχεις πει σε άλλες συνεντεύξεις σου ότι πάντα, όταν τελειώνεις κάτι, ετοιμάζεις κάτι άλλο. Τώρα τι ετοιμάζεις.
Ναι. Καταρχήν είδη σκέφτομαι και σχεδόν έχω ολοκληρώσει το τι θα κάνω τον Οκτώβρη. Αυτό που θα κάνω θα είναι μια μουσική παράσταση, η οποία θα έχει ένα πολύ σοβαρό κοινωνικό μήνυμα που δεν έχει θιχτεί από κανέναν. Θα είναι κάτι το ιδιαίτερο και θα συνδυάσει πολλές τέχνες.

27)     Να υποθέσω ότι θα μάθουμε σύντομα;
Ναι , αφού προηγηθούν κάποια άλλα πράγματα πριν .

28)     Και μια τελευταία ερώτηση. Εάν όχι πάντα, σχεδόν πάντα θα θέλαμε να μας ρωτήσουν κάτι και δεν μας ρωτούν. Ενώ θέλουμε να μας ρωτήσουν. Ποια θα ήταν η ερώτηση που θα ήθελες να σου κάνω και δεν σου έκανα.
Αυτό που θα ήθελα να πω σαν φινάλε, είναι ότι σκοπός μου είναι, η μουσική να γίνει τέχνη. Να μη φτάνει μόνο στα αφτιά μας μόνο η φτηνή της πλευρά, η διασκεδαστική ας το πούμε καλύτερα. Να αναπτυχθεί και η ψυχαγωγική της εξίσου.

AnnaMpourma6AnnaMpourma8AnnaMpourma7